موضوع آزمایش : رنگرزی پشم با نگزاهای طبیعی ( روناس ) -1
وسایل مورد نیاز :
بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، روناس ، کالای پشم (0.2gr) ، آب مقطر. دندانه های مختلف ( زاج سفید ، سولفات آهن ، سولفات مس ، بیکرومات سدیم ، کلرور نیکل ، کلرور قلع ) .
هدف از ازمایش : بررسی تاثیر انواع دندانه ها بر روی رنگهای طبیعی و در واقع تغییر رنگ بر آنها و تاثیر در ثبات رنگی خامه رنگ شده با دندانه های مختلف .
تئوری آزمایش :
رنگزاهای طبیعی همانند رنگزاهای کرومی نیاز به دندانه دادن دارند در غیر این صورت ثبات رنگی خوبی نخواهند داشت در حمامهای شماره 4 تا 9 ، ابتدا خامه ها را با دندانه های متفاوت دندانه میدهیم و بر طبق منحنی دندانه عمل خواهیم کرد پس از آن خواهیم دید که بعضی از دندانه ها خامه را رنگی میکندد و بعضی دیگر تاثیر بر روی خامه از نظر رنگ ندارند . سپس نمونه ها را نصف میکنیم و همه انها را با رنگزای طبیعی روناس رنگرزی میکنیم ( طبق منحنی رنگرزی ) . سپس این نمونه ها را پس از آب کشی به همراه (0.2gr) خامه سفید در (20cc) آب بر روی هیتر قرار میدهیم و ثبات رنگ را بر روی آن بررسی میکنیم .
حمام شماره 4 دندانه : زاج سفید (30%) ، اسید استیک ( 5% ) .
1 cc= 1 / 5 * 0.2 = اسید استیک
1.2cc = 1 / 30 * 0.2 = زاج سفید
20 - ( 1.2 + 1 ) = 17.8 cc = آب مقطر
مشاهدات : زاج سفید تاثیر رنگی بر روی خامه ندارد و در واقع خامه بی رنگ باقی میماند .
حمام شماره 4 رنگرزی : روناس (20%) ، اسید استیک (5%)
= 0.5cc 1 / 5 * 0.1 = اسید استیک
0.4cc = 5 / 20 * 0.1 = روناس
20 - ( 0.5 + 0.4 ) = 19.1 cc = آب مقطر
مشاهدات : خامه رنگ میشود و چون دندانه بی رنگ بوده رنگ حاصله خامه روشن میباشد . با آزمایش ثبات رنگ مشاهده میشود که خامه رنگ شده ثبات کاملی ندارد و مقدار کمی رنگ پس میدهد .
نمونه های بدست امده :
نمنه دندانه داده شده
نمونه رنگ شده
نمونه ثبات
پشم