چکیده مقاله : این مطالعه یک برنامه مداخلاتی جامعه نگر با هدف اصلاح عوامل خطرساز بیماریهای قلبی عروقی کرونر و استروک و بهبود آگاهی ، نگرش و عملکرد مردم و کارکنان بهداشتی در رابطه با این عوامل و همچنین راههای پیشگیری از آنها میباشد .
این مطالعه مداخله ای مشتمل بر سه مرحله است .
مرحله اول شامل بررسی های مختلف در گروه بالغین ، اطفال ، کارکنان بهداشتی ، بیماران قلبی و استروک که بصورت مقطعی انجام شد و در آن وضعیت موجود در شهرستان های اصفهان و نجف آباد (شهرستان های مورد مداخله) و اراک (شهرستان شاهد) در رابطه با KAP مردم (بالغین و کودکان) کارکنان بهداشتی و بیماران ، میزان شیوع عوامل خطرساز ، شیوع بیماریهای عروق کرونر و استروک و مورتالیته و موربیدیته ناشی از این بیماریها تعیین گردید.
کل نمونه های مورد مطالعه 20800 نفر شامل 12600 نفر فرد سالم بالای 19 سال ، 2000 کودک 6 تا 18 سال 2000 نفر والدین آنها و 500 نفر مسوولین و معلمین مدارس ، 1700 نفر کارکنان بهداشتی و 2000 بیمار قلبی و عروقی بود .
برای جمع آوری اطلاعات در زمینه KAP از این افراد ، پرسشنامه هایی که اعتبار و روایی آن تایید شده بود استفاده شد .
شیوع عوامل خطر ساز نظیر چربی های سرم ، دیابت ، پرفشاری خون ، و چاقی با معاینات بالینی و پاراکلنیکی ، شیوع بیماریهای قلبی با استفاده از پرسشنامه ROSE و کد مینه سوتا استاندارد شده ، شیوع استروک با استفاده از پرسشنامه ، بروز بیماریهای قلبی و استروک از طریق پرسشنامه و موارد ثبت بیماریهای قلبی و استروک با روش اجرا شده در مطالعه مونیکا تعیین گردید.
کلیه اطلاعات پرسشنامه ها توسط افراد آموزش دیده بازبینی و پس از تایید وارد کامپیوتر گردید.
از آنجا که هدف برنامه ، پیشگیری از بیماریهای قلبی و استروک می باشد ، مداخلات از سال 1380 (سال دوم برنامه) در قالب 8 پروژه ، (زنان ، کودکان ، جوانان ، افراد در محل کار ، کارکنان بهداشتی ، بیماران و پروژه تغذیه و ورزش) در کل جامعه آغاز گردید .
این مداخلات بر اساس نتایج پرسشنامه هایی بررسیهای انجام شده در مرحله اول در حال انجام می باشد .
پس از 3-4 سال مداخلات ، در سال آخر برنامه (سال پنجم تا ششم) کلیه بررسی های انجام شده در مرحله اول در سال 1384 در یک جمعیت تصادفی دیگر در شهرستانهای مورد مداخله و شاهد تکرار می گردد.
البته در تمام مدت بررسی کلیه افراد بالای 35 سال مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
همچنین برای بررسی نحوه تاثیر مداخلات ، هر سال یک مطالعه بر روی نمونه کوچک تصادفی انجام می شود .
واژه های کلیدی : مقاله روش شناسی ، مداخلات جمعیتی ، بیماریهای قلبی و عروقی ، اصفهان ، پیشگیری از بیماری های غیر واگیر ، شیوع .
بررسی فراوانی نسبی علائم مثبت و منفی در بیماران اسکیزوفرنیای مزمن اصفهان دکتر غلامحسین احمد زاده (گروه روانپزشکی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی استان اصفهان ، اصفهان) دکتر تقی کریم زاده چکیده مقاله مقدمه : تقسیم بندی بیماران به دو گروه علائم مثبت و منفی تاثیر چشمگیری بر پژوهشهای روانپزشکی گذاشته است.
با توجه به نقش عوامل فرهنگی و اجتماعی بر روی علائم بیماری مطالعه حاضر جهت بررسی این علائم در بیماران اسکیزوفرن مزمن ایرانی انجام شده است.
روشها : جمعیت آماری مورد مطالعه 200 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن که به صورت تصادفی ساده از بین بیماران سرپایی و بستری در مراکز روانپزشکی شهر اصفهان انتخاب شدند.
نتایج : بر اساس مشاهدات 54 درصد بیماران در زیر گروه علائم مثبت و 46 درصد جزو گروه منفی بودند .
شایعترین علائم شامل غیر اجتماعی بودن ، لذت نبردن از زندگی ، بی ارادگی و بی تفاوتی ، هذیان و توهم بود.
بحث : نتایج مطالعه حاضر به میزان فراوانی با سایر مطالعات انجام شده در دنیا همخوانی دارد ، ولی بیماران مورد مطالعه علائمی مانند پرخاشگری ، فقر کلام و هذیان های گزند و آسیب و حسادات را بیشتر و کندی عاطفی و توهم را کمتر از مطالعات مشابه نشان دادند .
واژه های کلیدی : اسکیزوفرنیا , علائم مثبت و منفی ، روانپزشکی فرهنگی ، اصفهان .
غلظت سرب در موی سر کارگران معدن سرب نخلک و مقایسه آن با ساکنان روستای محمدیه نائین در اسفندماه 1379 دکتر نسترن ایزدی مود (گروه بیهوشی و مسمومین ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ، اصفهان.
E-mail : lzadi@med.mui.ac.ir دکتر کامران منتظری ، دکتر نازیلا شاه منصوری چکیده مقاله مقدمه .
مسمومیت با سرب یکی از مشکلات اصلی در آلودگی محیط زیست است.
تماس با سرب از طریق هوا ، آب ، خاک و غذا می باشد.
در بالغین بیشترین منبع آلوده کننده ، محیط کار است.
اندازه گیری سرب مو به عنوان روشی غیر تهاجمی و نسبتا ارزان توسط بسیاری از محققین برای بررسی وضعیت سرب بافت های بدن انجام می شود.
از معادن مهم سرب ایران ، معدن سرب نخلک می باشد.
در این مطالعه غلظت سرب موی سر کارگران معدن سرب نخلک با ساکنان روستای محمدیه نائین (شاهد) مقایسه شده است.
روشها.
نوع مطالعه مشاهدهای مقطعی می باشد.
تعداد نمونه های مورد 25 و تعداد نمون های شاهد 26 نفر است که هر دو به روش تصادفی انتخاب شدند.
نمونه های موی سر پس از جمع آوری با دترژنت و سپس آب مقطر شستشو داده شد و به روش هضم مرطوب به صورت محلول در آمد .
غلظت سرب هر نمونه توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری و در دو گروه مقایسه شد.
نتایج .
میانگین غلظت سرب در گروه مورد ug/g 27.72 +- 43.52 و در گروه شاهد ug/g 43.3 +- 38.17 بود (0.001 p) .
بحث.
میانگین غلظت سرب مو در کارگران معدن سرب نخلک بیشتر از ساکنان روستای محمدیه نائین است.
کارگران معدن سرب علاوه بر دریافت سرب از طریق آلوده کننده های عمومی ، در محیط کار نیز در تماس مداوم با سرب می باشند.
با افزایش سابقه کار، مدت زمانی که کارگران در محیط مسموم قرار می گیرند بیشتر شده و انتظار می رود که با افزایش سابقه کار در معدن ،غلظت سرب مو نیز افزایش داشته باشد.
واژه های کلیدی .
معدن سرب ، بهداشت حرفه ای ، مسمومیت با سرب ، غلظت سرب مو، بهداشت محیط .
فراوانی و شدت الگوهای وسواس فکری و عملی در دانشجویان پزشکی و مهندسی دکتر حبیب اله تابان (گروه روانپزشکی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی استان اصفهان ، اصفهان) دکتر محمد خیاط بهبهانی ، دکتر محسن سلطانی گرد فرامرزی چکیده مقاله مقدمه .
هدف از این مطالعه بررسی و تعیین فراوانی و شدت الگوهای وسواسی در جامعه دانشجویی می باشد.
آگاهی از پراکندگی این الگوها در بیماریابی و پیگیری موارد مفید خواهد بود.
روشها .
در یک مطالعه مقطعی روی 320 نفر از دانشجویان پزشکی (160 نفر) و مهندسی (160 نفر) اصفهان (دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه اصفهان) با استفاده از آزمون مذلی الگوهای رفتار وسواسی و شدت آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج.
در دانشجویان پزشکی ، 53.7 درصد از پسران و 30 درصد دختران به درجاتی از وسواس بررسی (Checking) مبتلا بودند (0.05 p بحث.
الگوی فراوانی وسواس در بین دانشجویان مورد بررسی با الگوی ارایه شده در جوامع شرقی در منابع همخوانی دارد.
الگوی وسواس ، دانشجو ، اصفهان ، فراوانی .
حداقل میزان بروز (Minimal Incidence) سالانه سرطان مری در جمعیت بالای 30 سال در استان مازندران : 77- 1371 دکتر کریم اله حاجیان (دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی بابل ، بابل ، مازندران) چکیده مقاله مقدمه .براساس اطلاعات منابع مرجع ، نقاط شمالی ایران بالاترین میزان بروز سرطان مری را در جهان دارد.
این مطالعه به منظور تعیین حداقل میزان بروز سالیانه سرطان مری در استان مازندران در طی سال های 1371 تا 1377 انجام گردید.
اطلاعات مربوط به 570 نفر از مبتلایان به سرطان مری ساکن مناطق استان مازندران در طی سال های 1371 تا 1377 از مراجعه کنندگان به مرکز پرتو درمانی شهید رجایی بابلسر بوده اند ، جمع آوری گردید و سپس توزیع سنی و جنسی جمعیت استان مازندران براساس سرشماری سال 1375 بدست آمد.
متوسط میزان بروز سالیانه و میزان بروز اختصاصی سنی سرطان مری برحسب جنس و مناطق شهری و روستایی استان مورد محاسبه قرار گرفت و با استفاده از آزمون کای دو میزان های بروز در گروه های مورد مطالعه مورد مقایسه قرار گرفت.
متوسط میزان بروز سالیانه سرطان مری در جمعیت بالای 30 سال استان مازندران 8.8 نفر در صد هزار (9.7 نفر در صد هزار در مردان در مقابل 7.9 نفر در صد هزار در زنان) می باشد.
اگر چه توزیع فراوانی موارد سرطان مری در گروه سنی 69-60 سال بیشترین بوده ولی گروه سنی 79-70 سال با میزان بروز 37.9 نفر در صد هزار بیشترین میزان بروز سالیانه را دارا بود.
با افزایش سن ، میزان بروز سالیانه سرطان مری تا سن 80 سالگی بطور معنی داری افزایش داشته است.
در گروه سنی بالای 60 سال میزان بروز بطور معنی دار در مردان بیش از زنان بود.
در حالیکه در گروه سنی کمتر از 60 سال ، تفاوت معنی دار را نشان نداد.
بطور متوسط مردان در سنین بالاتری به سرطان مری مبتلا شده اند.
اختلاف معنی داری در میزان بروز سرطان مری در نقاط شهری و روستایی مشاهده نشد (9.5 نفر در صد هزار در مناطق شهری در مقابل 8.2 نفر در صد هزار در مناطق روستایی.) بحث.
نتایج این پژوهش دلالت می کند که اگر چه حداقل میزان بروز در جمعیت بالای 30 سال در استان مازندران در مقایسه با آمارهای بروز در کشورهای امریکا شمالی و اروپایی بطور قابل ملاحظه ای بیشتر بوده ولی در مقایسه آمار موجود از میزان بروز سرطان مری در مناطق شمالی ایران که بطور اغراق آمیزی آن را تا 184 در یکصد هزار نفر جمعیت در منابع مرجع کلاسیک گزارش گردید ، کاملا متفاوت می باشد.
ضروری است با بررسی های دقیق تر ، در منابع مرجع نسبت به آمار بروز سرطان مری در مناطق شمالی ایران ، بویژه در استان مازندران و کرانه های جنوبی دریای خزر بازنگری بعمل آید.
واژه های کلیدی : سرطان مری ، حداقل میزان بروز سالیانه ، استان مازندران تاثیر آموزش خود مراقبتی بر دانش مبتلایان به نارسایی احتقانی قلب : بیماران بستری در بیمارستان های دولتی شهر اصفهان رضا دریابیگی (گروه داخلی جراحی ، دانشکده پرستاری و مامایی ،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ، اصفهان) .
دکتر زهرا جلیلی چکیده مقاله مقدمه.
از وضعیت های مزمن قلبی در افراد مسن ، نارسایی احتقانی قلب است.
آموزش مراقبت از خود سهم بسزایی در پیشگیری از بروز بیماری ، پیشرفت آن و عوارض بیماری در اختلالات مزمن از جمله نارسایی احتقانی قلب دارد.
بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر میزان دانش مبتلایان به نارسایی احتقانی قلب قابل تعمق و بررسی است.
در یک مطالعه نیمه تجربی ، 42 بیمار بستری در بخش های داخلی و قلب بیمارستان های دولتی شهر اصفهان به روش تداومی انتخاب گردیدند.
اطلاعات با استفاده از مصاحبه و تکمیل پرسشنامه حاوی 30 سوال چهار گزینه ای جمع آوری شد.
برای تحلیل اطلاعات از دو روش آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.
آگاهی بیماران از روش های خود مراقبتی ، بعد از آموزش نسبت به قبل از آموزش افزایش داشت (0.05 p بحث.
دانش خود مراقبتی در مبتلایان به نارسایی قلب نسبتا پایین می باشد و با توجه به این که آموزش خود مراقبتی به بیماران از اصلی ترین وظایف پرستاری است و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن نیازمند آموزش مداوم و مستمر هستند ، لذا آموزش خود مراقبتی به بیماران مبتلا به اختلالات مزمن از جمله نارسایی احتقانی قلب در راس اقدامات پرستاری توصیه می شود.
واژه های کلیدی : آموزش بهداشت ، نارسایی احتقانی قلب ، اصفهان ، دانش ،آموزش بیمار ، مطالعات پرستاری .
دریافت مواد مغذی در بزرگسالان شهر اصفهان با استفاده از نرم افزار بررسی مصرف مواد غذایی ایرانی : سال 1377 مرتضی رفیعی (مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان ، مرکز پزشکی امین ، خیابان ابن سینا) مریم بشتام ، احمد جلالی ، علیرضا مرندی ، روشنک وکیلی چکیده مقاله مقدمه.
بررسی الگوی مصرف مواد غذایی ملاکی کمی و کیفی برای وضعیت تغذیه در سطح جامعه فراهم می آورد.
یکی از دقیقترین روشها برای اینکار روش یادآور 24 ساعته می باشد که اساسا به کمک پرسشنامه تصویری انجام می شود.
هدف این مطالعه، بررسی الگوی مصرف مواد غذایی مردم شهر اصفهان می باشد.
تعداد 1193 نفر از افراد 70-20 سال شهر اصفهان با روش نمونه گیری خوشه ای و بطور سیستماتیک از 40 خوشه و طی چهار فصل سال انتخاب شدند.
برای هر فرد یک پرسشنامه مشخصات فردی و نیز پرسشنامه غذایی کامپیوتری توسط یک داده آماری تعلیم دیده تکمیل شد.
مصاحبه غذایی 24 ساعته طی سه روز برای فرد برنامه ریزی می شد که یک روز آن مربوط به غذای روز تعطیل (معمولا جمعه) بود و دو روز دیگر به صورت تصادفی در طول هفته تعیین می شد تا حداکثر پراکندگی و یکنواختی برای اطلاعات غذایی هر فرد رعایت شود.
اطلاعات کامپیوتری به دست آمده پس از یکسال بررسی رایانه ای مصرف مواد غذایی در نرم افزار مربوط مورد تحلیل آماری قرار گرفت و میزان انرژی ، کربوهیدرات ، پروتئین ، چربی کل ، کلسترول و انواع اسیدهای چرب دریافتی از غذای روزانه به صورت میانگین و انحراف معیار در گروههای جنسی ، سنی و کل جامعه مورد مطالعه بدست آمد.
مقایسه در سطح گروههای جنسی و سنی بین میانگین دریافت نوترینت ها و انرژی با آزمون t-test انجام گرفت.
میانگین انرژی دریافتی روزانه برای کل جامعه 1082.2 +- 2380.9 کیلوکالری بود.
این شاخص که مردان و زنان و در کلیه گروه های سنی تفاوت داشت معنی داری (0.0001 p نتایج.
این شاخص که مردان و زنان و در کلیه گروه های سنی تفاوت داشت معنی داری (0.0001 p بحث.
بنظر می رسد اصلاح کلی در وضعیت تغذیه افراد بخصوص گروه سنی 29-20 سال و 59-50 سال از نظر دریافت کالری ، انواع چربی و فیبر غذایی لازم است.
واژه های کلیدی : تغذیه ، مواد مغذی ، رژیم غذایی ، چربی ، پروتئین ، انرژی ، کربوهیدرات ، اصفهان.
سطح سرمی عنصر روی در زنان شیرده شهرستان اصفهان : سال 1380 دکتر سید احمد محمودیان (گروه پزشکی اجتماعی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ، اصفهان.
E-mail: a_mahmoodian@hotmail.com دکتر فیروزه قدیری ، دکتر آبتین حیدرزاده چکیده مقاله مقدمه .
عنصر روی یکی از ریز مغذی ها می باشد که تاثیر بسیار مهمی در سلامت انسان خصوصا زنان شیرده و کودکان شیرخوار آنها دارد.
وضعیت سطح سرمی روی مادران بر سلامت ،رشد و تکامل کودک تاثیر می گذارد .
تحقیق حاضر به منظور ارزیابی وضعیت سرمی روی در زنان شیرده شهرستان اصفهان اجرا شده است.
مطالعه روی یکصد زن شیرده زیر پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان با نمونه گیری چند مرحله ای خوشه ای و تصادفی ساده انجام شد.
پس از انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه بسامد خوراک ، ده میلی لیتر خون وریدی ناشتا از افراد گرفته شده و غلظت روی سرم به روش بازجذب اتمی اندازه گیری شد.
داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آماری ANCOVA و آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی و در سطح معنی دار 5 درصد تجزیه و تحلیل شدند.
میانگین غلظت روی سرم افراد 8.01 +- 70.4 میکروگرم در دسی لیتر بود.
در 63.8 درصد زنان شیرده سطح سرمی روی کمتر از 75 میکروگرم در دسی لیتر (کمبود واضح روی) بود و از این گروه در 19.1 درصد سطح سرمی روی کمتر از 60 محاسبه شد (کمبود شدید روی) .
میانگین غلظت روی سرم بر حسب شاخص توده بدنی BMI کمتر از 20 ، بین 20 تا 25 و بین 25 تا 30 به ترتیب برابر با 63.1 و 70 و 75.7 میکروگرم در دسی لیتر بود (0.0001 P بحث.
بسیاری از زنان شیرده مبتلا به کمبود روی هستند و این مساله اثرات زیانباری بر آنها و کودکان آنها خواهد داشت.
رژیم غذایی جامعه جوابگوی نیازهای زنان شیرده نیست.
این مساله ناشی از مصرف ناکافی گوشت و لبنیات و کمبود روی در منابع غذایی است.
واژه های کلیدی : روی ، کمبود روی ، شیردهی ، شاخص توده بدنی ، بهداشت مادر ، مادر شیرده ، کمبود ریز مغذی .
آزمون های عملکرد تیروئید قبل و پس از تعویض خون در نوزادان مبتلا به افزایش بیلیروبین خون دکتر رامین ایرانپور (گروه بیماری های کودکان ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی استان اصفهان ، اصفهان .
E-mail:rmirp@yahoo.com دکتر مهین هاشمی پور ، دکتر مجید حمیدی ، دکتر ایرج حق شناس چکیده مقاله مقدمه .
غربالگری هیپوتیروئیدی مادرزادی در هفته اول پس از تولد لازم است.
در این مطالعه تاثیر تعویض خون در نتایج آزمون های عملکرد تیروئید در نوزادانی که به علت زردی تعویض خون شده اند و آزمون غربالگری قبل از تعویض خون در آنها انجام نشده است ، بررسی شده است.
در یک مطالعه مشاهده ای ، 18 نوزاد رسیده با سن سن حاملگی بیش از 37 هفته که به علت زردی به بیمارستان های الزهرا (س) و شهید بهشتی اصفهان مراجعه نموده و نیاز به تعویض خون داشتند ، انتخاب شدند.
تعویض خون به میزان دو برابر حجم خون نوزاد با خون یک فرد دهنده بالغ انجام شد.
هورمون های تیروئید (TSH , T4 , T3) قبل از تعویض خون ، بعد از تعویض خون و یک هفته پس از تعویض خون اندازه گیری و مقایسه شد.
میانگین غلظت هورمون های TSH , T4 قبل از تعویض خون بالاتر از کیسه خون (خون دهنده) بود (0.05 P) .
پس از هفت روز ، مقادیر TSH , T4 نسبت به بعد از تعویض خون افزایش نشان داد (0.05 P بحث.
در نوزادان TSH , T4 بعد از تعویض خون بطور مشخصی کاهش می یابد ولی پس از یک هفته به مقادیر اولیه خود می رسد.
با توجه به اینکه برای غربالگری از اندازه گیری TSH , T4 استفاده می شود ، به نتایج این آزمایشها یک هفته بعد از تعویض خون می توان اطمینان کرد.
واژه های کلیدی : تعویض خون ، آزمون های عملکرد تیروئید ، هیپربیلیروبینمی ، طب نوزادان تاثیر داروی میتومایسین C موضعی طی عمل داکریوسیستورینوستومی بر نتیجه جراحی در بیماران مبتلا به انسداد اکتسابی مجرای اشکی دکتر علیرضا زندی (گروه چشم پزشکی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی استان اصفهان ، اصفهان.) دکتر فهیمه ندافی چکیده مقاله مقدمه .
شایع ترین علت اشک ریزش ، انسداد مسیر خروج اشک از طریق کانال نازولاکریمال می باشد و قطعی ترین روش درمان ، انجام عمل جراحی داکریوسیستورینوستومی (DCR) است.
عارضه مهم عود علایم است .
علی رغم ارایه روشهای گوناگون میزان شکست 10 درصد است و جراحی مجدد هم برای جراح و هم برای بیمار مشکلات عمده ای را به وجود می آورد.
با توجه به اینکه علت اصلی شکست به وجود آمدن بافت فیبروز در محل استئوتومی و فلاپ ها و بسته شدن آن می باشد ، در این مطالعه تاثیر یک ماده آنتی فیبروز به نام میتومایسین C بر نتیجه عمل DCR بررسی شد.
در این کارآزمایی بالینی ، 110 بیمار مبتلا به انسداد اشکی اکتسابی اولیه به روش آسان از بین مراجعین به بیمارستان فارابی انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند.
سپس هر دو با روش استاندارد DCR و توسط یک جراح مورد عمل قرار گرفتند.
در گروه شاهد یک نوار کتانی و در گروه مداخله نوار کتانی آغشته به میتومایسین C با غلظت mg/CC 0.2 در محل استئوتومی گذاشته شد و بعد از نیم ساعت از طریق بینی خارج شد .
آنگاه هر دو گروه 1، 3 و 6 ماه بعد در درمانگاه معاینه و نتایج ثبت گردید.
هر دو گروه از نظر سنی و جنسیت شرایط یکسان و مشابهی داشتند.
همه بیماران گروه مورد مطالعه در هر سه نوبت معاینه بدون علامت بودند در حالیکه در 5 نفر از گروه شاهد مجددا علایم ظاهر گردید.
(0.01 P بحث.
به نظر می رسد استفاده از میتومایسین C طی عمل DCR بتواند بدون ایجاد عارضه منجر به کاهش عدم موفقیت شود.
واژه های کلیدی : مجرای نازولاکریمال ، میتومایسین C ، DCR ، فلاپ ، استئوتومی.
کارایی تجویز دگزامتازون در کاهش درد بعد از عمل جراحی اندام فوقانی در بیهوشی ناحیه ای داخل وریدی : مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی شده دکتر حمید سریزدی (گروه بیهوشی و مراقبتهای ویژه دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ، اصفهان) دکتر مسعود نصیری چکیده مقاله مقدمه .
بیهوشی ناحیه ای داخل وریدی (IVRA) از روش های موفق در تامین بی دردی طی عمل جراحی می باشد.
مزایای آن راحتی تجویز ، شروع سریع بیهوشی ، ریکاوری سریع و شلی عضلانی است ولی این روش درد بعد از عمل را کاهش نمی دهد.
در مطالعات چند سال اخیر تلاش شده تا با افزودن بعضی از داروها به ماده بی حسی موضعی IVRA ، درد بعد از عمل را کاهش دهند که تا حدی موفق بوده اند.
در این مطالعه از دگزامتازون استفاده شده است.
طی یک کارآزمایی بالینی دو سوکور 110 نفر بیمار بالغ کاندید عمل جراحی نسوج نرم یک طرفه اندام فوقانی بصورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد مورد بیهوشی ناحیه ای داخل وریدی یا استفاده از لیدوکائین 0.5 درصد یا بدون دگزامتازون قرار گرفتند.
میانگین شدت درد دقایق 10 ، 60 پس از عمل جراحی در گروه مداخله کمتر از گروه شاهد بود (0.05 P بحث.
افزودن دگزامتازون به ماده بی حسی موضعی در IVRA مانع از بروز درد شدید بعد از عمل در بیماران می شود و در نتیجه امکان کنترل بهتر درد بعد از عمل با این روش فراهم می گردد.
واژه های کلیدی : بیهوشی ناحیه ای داخل وریدی ، لیدوکائین ، دگزامتازون ، مقیاس سنجش بصری ، درد بعد از عمل ، کارآزمایی بالینی .
اثربخشی هیپنوتراپی بر کاهش درد سوختگی : کارآزمایی بالینی کنترل شده دکتر فرشته شکیبایی (گروه روانپزشکی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ، اصفهان) علی امینی هرندی ، راحله سموعی ، دکتر پژمان صالحی چکیده مقاله مقدمه .
سوختگی حادثه ای شایع با عوارض مختلف از جمله درد ، اضطراب ، افسردگی و یادآوری های مزاحم می باشد.
این عوارض به طولانی شدن دوره بهبودی و درمان می انجامد و حتی عوارض بلند مدتی چون یادآوری صحنه حادثه ، حتی بعد از درمان به جای می گذارد.
استفاده از داروهای ضد درد و آرام بخش بدون ضرر و زیان نیست و تاثیر رضایت بخشی نیز ندارد.
لذا لزوم بکارگیری روشی با بیشترین کارآیی و کمترین ضرر احساس می گردد.
در این مطالعه از هیپنوتیزم استفاده شده است.
روش ها .
در یک کارآزمایی بالینی ، 44 بیمار مبتلا به سوختگی و بستری شده در بیمارستان به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند.
برای گروه مداخله 5 جلسه هیپنوتیزم انجام شد .
با پرسشنامه Visual Analogue Scale ، قبل و بعد از هیپنوتیزم درد و احساس سوزش و خارش و میزان تکرار صحنه حادثه اندازه گیری شد.
اطلاعات توسط آزمون آماری t در نرم افزار spss تحلیل گردید.
درد ، سوزش ، خارش و تکرار صحنه حادثه در گروه هیپنوتیزم شونده (آزمایش) به طور معنادار نسبت به گروه گواه کمتر بود (0.05 p بحث.
به نظر می رسد بتوان از هیپنوتیزم به عنوان یک روش کمکی در درمان سوختگی های شدید استفاده نمود.
برای متداول شدن بکارگیری این روش باید پژوهش های تکمیلی دیگری انجام گردد.
واژه های کلیدی : هیپنوتیزم ، درد ، تکرار صحنه حادثه ، سوختگی ، طب جایگزین ، کارآزمایی بالینی .
اسپرماتوزوئید بالغ بدست آمده از نمونه FNA و بیوپسی بیضه در مردان مبتلا به آزواسپرمی در مرکز باروری و ناباروری اصفهان دکتر همایون عباسی (گروه جراحی کلیه و مجاری ادراری ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ،اصفهان) دکتر بابک جمشیدیان ، دکتر محمدحسین نصر اصفهانی چکیده مقاله مقدمه.
با توجه به اهمیت تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم به داخل تخمک در درمان ناباروری بیماران آزواسپرمیک ، کاربرد روش های کم خطر ، ارزان و موثر برای بدست آوردن اسپرم نظیر FNA بیضه اهمیت ویژه ای خواهد داشت.
این مطالعه به مقایسه روش FNA بیضه نسبت به بیوپسی آن در کسب اسپرم پرداخته است.
در این مطالعه تحلیلی و مقطعی تعداد 1030 بیمار آزواسپرمیک از مراجعین به مرکز باروری و ناباروری اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند که نیمی دارای FSH طبیعی و نیمی دیگر دارای FSH افزایش یافته بودند.
برای تمام بیماران FNA بیضه انجام شد.
در صورت عدم وجود اسپرماتوزوئید بالغ در نمونه FNA بیوپسی دو طرفه باز بیضه برای بدست آوردن اسپرم انجام گردید.
کلیه نمونه ها بصورت Direct wet مورد مطالعه میکروسکوپیک قرار گرفتند.
فراوانی نسبی اسپرماتوزوئید در بیماران آزواسپرم با روشهای FNA و بیوپسی 453 (44 درصد) مورد بود.
در 230 نفر (22.3 درصد) بیماران ، FSH طبیعی و در 223 نفر (21.7 درصد) FSH بالا بود (0.05 P) .
انجام FNA در 29 درصد کل بیماران اسپرماتوزوئید نشان داد و در 21 درصد بقیه بیماران بیوپسی قادر به استخراج اسپرماتوزوئید بود.
عوارض کلی ناچیز و غیر قابل اهمیت بودند.
FNA بیضه بعنوان روش اولیه دریافتن اسپرماتوزوئید از بیماران آزواسپرمیک یک روش موثر ارزان و کم خطر نسبت به بیوپسی بیضه می باشد علیرغم آنکه بیوپسی بیضه روش موثرتر است.
همچنین سطح FSH سرم در احتمال یافتن اسپرم از بیضه بیماران آزواسپرم تاثیری ندارد.
واژه های کلیدی : آزواسپرمی ، آسپیراسیون ، سوزنی ظریف بیضه ، بیوپسی بیضه ، هورمون محرک فولیکولی .
سطح خونی هورمون پرولاکتین در زنان 14 تا 35 سال مبتلا به آکنه متوسط و شدید و مقایسه آن با زنان سالم دکتر گیتا فقیهی (گروه بیماری های پوست ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی استان اصفهان ، اصفهان) دکتر علی صادقی نیا ، مجید کیوان فر چکیده مقاله مقدمه.
آندروژن ها مهمترین هورمون های دخیل در پاتوژنز آکنه می باشند.
اثر همیاری میان پرولاکتین و آندروژن ها و تاثیر پرولاتکین بر روی متابولیسم آندروژن ها ، نقش پرولاکتین را در پاتوژنز آکنه مطرح می سازد.
هدف این مطالعه تعیین میانگین سطح خونی هورمون پرولاکتین در زنان مبتلا به آکنه و مقایسه آن با زنان سالم است.
در یک مطالعه شاهد – مورد ، گروه مورد 71 نفر از زنان مبتلا به آکنه شدید و متوسط مراجعه کننده به درمانگاه های آموزشی پوست و بدون دارا بودن عوامل مخدوش کننده انتخاب گردیدند.
گروه شاهد 71 نفر از بین زنان 14 تا 35 سال ، بدون تظاهرات آکنه و بدون داشتن عوامل مخدوش کننده و همسان با گروه مورد انتخاب شدند.
سطح خونی پرولاکتین در دو گروه با هم مقایسه شدند.
میانگین سطح خونی پرولاکتین در گروه شاهد برابر با miu/lit 632 +- 533 و در گروه مورد برابر با miu/lit 363 +- 365 بدست آمد (0.05 p>) .
سطح خونی پرولاکتین با شدت آکنه ارتباط داشت (0.81 = r) (0.0001 p بحث.
شاید دلیل عدم معنی دار شدن اختلاف بین سطح خونی پرولاکتین در دو گروه علی رغم ارتباط قوی بین شدت آکنه و سطح خونی پرولاکتین حجم پایین نمونه و پراکندگی داده ها باشد.
یافته ها مطرح کننده نقش احتمالی پرولاکتین در پاتوژنز آکنه می باشد.
مطالعات تکمیلی برای تایید نقش پرولاکتین در سبب شناسی آکنه لازم است.
واژه های کلیدی : آکنه ولگاریس ، پرولاکتین ، مورد – شاهد ، زنان .
مقایسه اثرات درمانی کلروکین خوراکی با تزریق داخل مفصلی کورتیکواستروئید در بیماران مبتلا به استئوآرتریت اولیه زانو دکتر هادی کریم زاده (گروه داخلی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ، اصفهان) دکتر زهرا سیدبنکدار ، دکتر فرشته دردکشان ، دکتر هایده عدیلی پور ، دکتر فرزانه اشرفی چکیده مقاله مقدمه .
استئوآرتریت زانو یکی از شایعترین بیماری های مفصلی و یک عامل مهم درد و ناتوانی مزمن بخصوص در افراد مسن می باشد.
در این مطالعه اثرات درمانی تزریق کورتیکواستروئید داخل مفصلی و کلروکین خوراکی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت اولیه زانو مقایسه شده است.
این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی در مرکز پزشکی الزهرا (س) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از آبان 1379 تا شهریور 1380 انجام شد.
30 بیمار مبتلا به استئوآرتریت زانو بر طبق شاخص های انجمن روماتولوژی آمریکا و براساس معیارهای ورود به مطالعه بصورت تصادفی در دو گروه درمان با کلروکین خوراکی یا تزریق داخل مفصلی کورتیکواستروئید قرار گرفتند.
هر بیمار به هنگام مراجعه و هفته های 4 ، 8 و 12 از نظر شدت درد زانو براساس VAS (Visual analog scale) وضعیت عمومی (Global status) و شاخص عملکرد (Lequesne’s Functional Index) بررسی شد.
اطلاعات بدست آمده در پرسشنامه ثبت و با روش های آماری repeated measurement test , Mann whitney , Wilcoxon مقایسه گردید.
در گروه کلروکین کاهش شدت درد ، بهبود وضعیت عمومی و بهبود شاخص عملکرد تا 12 هفته نسبت به شروع مطالعه ادامه داشت.
کاهش شدت درد در هفته 12 نسبت به هفته صفر در گروه کلروکین معنی دار بود (0.05 p) .
در مقایسه هر کدام از این متغیرها در دو گروه در هفته 12 اختلاف معنی دار بود (0.05 p بحث.
مصرف کلروکین در مقایسه با تزریق داخل مفصلی کورتیکواستروئید در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو باعث ایجاد اثرات درمانی مفید به مدت طولانی تر می شود و می تواند به عنوان یک روش درمانی مفید بدون اینکه عوارض جانبی جدی بدنبال داشته باشد در این بیماران استفاده شود.
پایدار ماندن اثرات درمانی بعد از قطع درمان 12 هفته ای احتیاج به مطالعات گسترده تر دارد.
واژه های کلیدی : استئوآرتریت زانو ، کلروکین ، کورتیکواستروئید داخل مفصلی ، کارآزمایی بالینی ، اثربخشی درمان .
بازسازی لیگامان متقاطع قدامی زانو با استفاده از بست زانو و بدون استفاده از بست زانو : مقایسه نتایج درمانی بعد از عمل جراحی دکتر خلیل الله ناظم (گروه جراحی استخوان و مفاصل ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان ، اصفهان) دکتر حمید صادقیان بروجنی چکیده مقاله مقدمه .
پارگی رباط متقاطع قدامی باعث ناپایداری زانو شده و ناتوانی بیمار را به دنبال دارد.
روش جراحی انتخابی ، بازسازی لیگامان متقاطع قدامی است در این مطالعه کارایی بست زانو در موفقیت درمان بیماران بررسی شده است.
بعد از بازسازی رباط متقاطع قدامی با گرافت پاتلار ، صد بیمار در دو گروه 50 نفری اتفاقی (با بست زانو و بدون بست زانو) بعد از 12 ماه از نظر درجات و مدت بازگشت به شغل و ورزش ، عوارض ، نیاز به عمل جراحی مجدد ، درد طی squatting درد حین Cutting و Running آتروفی عضله چهار سر رانی و میانگین دامنه حرکتی مقایسه شدند.