فصل اول
اهمیت ماشین در کشاورزی
در ابتدا، تمام محصولات کشاورزی به منظور تأمین معاش انسان به وسیله قدرت یا توان (1)بدنی انسان تولید و آماده میشد. قرنها سپری گشت تا این که از قدرت بدنی حیوانات در کمک به توان بدنی انسان استفاده شد. با کشف آهن، ابزاری ساخته شد که باعث کاهش بیشتر کار بدنی انسان گردید. تبدیل کشاورزی با دست به کشاورزی ماشینی امروزی در ابتدا بسیار کند بود، اما با به وجود آمدن گاو آهن فلزی، موتور احتراق داخلی، تراکتور مزرعه و سایر ماشینهای کشاورزی، این حرکت با سرعتی دور از تصور پیشینیان ما انجام گرفت. تغییراتی که در چند دهه گذشته به وقوع پیوسته است، چنان بر ارزشهای بشری تأثیر گذارده که انسان از چگونگی تأثیر ماشینهای کشاورزی در آینده بشر متحیر میشود. در حقیقت پیشرفت کشاورزی طی یکصد سال گذشته بیش از پیشرفت بشر در این زمینه در طول تاریخ جهان بوده است.
امروزه ماهوارهها از مزارع عکسبرداری میکنند و متخصصین و دانشمندان را قادر میسازند تا مناطق آفت زده را مشخص کرده و رطوبت خاک، حرارت خاک و بسیاری از عوامل دیگر را اندازهگیری نمایند. ماهوارهای بدین منظور در 21 ژانویه 1975 میلادی توسط کشور ایالات متحده آمریکا به فضا پرتاب گردید.
اختراع تراکتورهای کنترل از راه دور که بهطور خودکار و براساس برنامههای کامپیوتری کارهای زراعی را انجام میدهند، یکی دیگر از ابداعات بسیار جدید است. تولید این تراکتورها از سال 1994 میلادی در کشور فنلاند شروع شده است. در شکل 1-1 یکی از تراکتورهای خودکار کنترل از راه دور نشان داده شده است.
عکس
شکل 1-1 یک تراکتور کنترل از راه دور خودکار با نام مودیولر[1] ، ساخت کشور فنلاند.
فشار سطحی این تراکتور 906 کیلوگرمی یک – چهارم فشار تراکتورهای متداول با توان یکسان است.
کشاورزی امروزه، با توجه به توسعه روز افزون صنعت، بدون استفاده از توان موتور و ماشین نمیتواند جای خود را ثابت و استوار نگهدارد. بهطوری که آمار کشورهای پیشرفته جهان نشان میدهد مزارعی که مجهز به توان موتوری و ماشینهای کشاورزی هستند، گذشته از کیفیت و کمیت انجام کار و صرفهجویی در مدت انجام مراحل مختلف عملیات آمادهسازی بستر بذر، کاشت، وجین و سلهشکنی، سمپاشی، کودپاشی، برداشت، بستهبندی و ذخیره محصولات کشاورزی نیاز کمتری به توان بدنی کارگر جهت انجام این عملیات دارند (جدول 1-1)
همچنین استفاده از ماشین در کشاورزی و مکانیزه کردن مزارع، درتعداد کارگر – ساعات مورد نیاز جهت تولید محصولات مختلف کشاورزی اثر بسیار زیادی داشته است. بهطور مثال، در سال 1840 میلادی در کشور ایالات متحده آمریکا برای تولید یک تن گندم حدود 85 کارگر – ساعت مورد نیاز بود. در سال 1900 میلادی، با استفاده از دروکن – دسته کنها و خرمن کوبها این تعداد به 39 کارگر – ساعت برای تولید یک تن گندم رسید. امروزه با پیشرفت در ساخت و تولید ماشینهای کشاورزی، به خصوص در ساخت کمباینهای جدید، این نیروی کارگری مورد نیاز تا حدود 5/2 کارگر در – ساعت برای تولید یک تن گندم کاهش یافته است.
جدول 1-1: مقایسه کیفیت و زمان مورد نیاز برای انجام شخم در یک هکتار زمین به وسیله یک تراکتور و یک جفت گاو کار.
مشخصات کار انجام شده تراکتور 60 قوه یک جفت گاو کار
اسب با گاو آهن با گاو آهن بومی
برگرداندار
سه خیش
ساعات کار برای انجام شخم 5/2 تا 3 32 تا 53
عمق شخم برحسب سانتیمتر 25 تا 30 8 تا 14
کیفیت برگردان شدن خاک به وسیله گاوآهن کامل و خوب ناقص و بد
پنبه همیشه جز و محصولاتی محسوب میشده که نیروی کارگری زیادی برای تولید آن مورد نیاز بوده است. اما با مکانیزه کردن تولید این محصول، شامل اصلاح روشهای خاک و رزی و کاشت و همچنین برداشت مکانیکی آن، پیشرفتهای مهمی برای پایین آوردن این نیروی کارگری مورد نیاز بهوجود آمده است. در سال 1840 میلادی در کشور ایالات متحده آمریکا، برای تولید یک عدل وش پنبه، به وزن 226 کیلوگرم، 439 کارگر – ساعت مورد نیاز بود. در سال 1900 میلادی، با استفاده از روشهای بهتر تولید و وسایل کششی دامی، نیروی کارگری مورد نیاز برای تولید یک عدل 226 کیلوگرمی پنبه، به 283 نفر کارگر – ساعت رسید در سال 1970 میلادی، با استفاده از تراکتورهای ردیف کار، ماشینهای برداشت پنبه و سایر ادوات جدید، نیروی کارگری مورد نیاز برای تولید هر عدل 226 کیلوگرمی پنبه، به 32 کارگر – ساعت کاهش یافت.
امروزه، پیشرفت در امر صنعتی شدن جهان و استفاده هرچه بیشتر ماشین در کشاورزی، بخصوص در کشورهای صنعتی، از تعداد افرادی که در مزارع زندگی میکنند کاسته شده است. بهطور مثال، در سال 1820 میلادی حدود 80% از جمعیت کل کشور آلمان را روستاییان تشکیل میدادند. در سال 1880 میلادی، این جمعیت به حدود نصف، یعنی 40% رسید و در سال 1925 میلادی تعداد روستاییان این کشور به 25% کاهش یافت. جمعیت روستانشین آلمانغربی در سال 1955 میلادی به 14% رسید و تا قبل از پیوستن آلمانغربی و آلمان شرقی به یکدیگر، جمعیت روستایی آن کشور به 7% کاهش یافت. در سال 1855 میلادی، حدود 80% از کل جمعیت کشور ایالات متحده آمریکا در مزارع زندگی میکردند، در حالی که در سالهای اخیر، بیش از 90% از کل جمعیت آن کشور در شهرهای کوچک و بزرگ سکونت دارند و تنها حدود 2% از جمعیت به کار زراعت اشتغال داشته و در مزارع زندگی میکنند.
در کشور ما نیز استفاده از ماشین در کشاورزی در چند دهه گذشته یکی از عوامل مهم کاهش تعداد روستانشینان بوده است. طبق آمارهای موجود (جدول 2-1)، در سال 1300 هجری شمسی، 72% از جمعیت کل کشور ما را روستاییان و چادرنشینان تشکیل میدادند. در سال 1355 حدود 53% از جمعیت کل کشور در روستاها زندگی میکردند و در سال 1375 جمعیت کل روستانشینان کشور به 34/38% رسید.
مکانیزاسیون کشاورزی در ایران
مکانیزاسیون کشاورزی چیست؟
مکانیزاسیونکشاورزان[2] در ایران موضوعی است که طی سالهای گذشته یا بهتر بگوییم از سال 1345، یعنی سالی که قرارداد بین ایران و جمهوری رومانی به منظور خرید تراکتور و بعضی ادوات کشاورزی منعقد شد و تعداد تراکتور از آن سال در کشور رو به فزونی گذارد مورد بحث متخصصین فن بوده است.
وقتی از مکانیزاسیون کشاورزی صحبت به میان میآید، اکثراً به فکر کاربرد و استفاده از موتورهای احتراق داخلی و ماشینهای مختلف کشاورزی در مزارع میافتند، در حالی که مکانیزاسیون به معنی اعم، این نیست که حتماً از موتور احتراق داخلی و یا از آخرین مدلهای ماشینهای کشاورزی استفاده شود.
قبل از این که مکانیزاسیون کشاورزی را تعریف کنیم، ابتدا لازم است دو وسیله ماشین و موتور را تعریف کرده، آنها را از یکدیگر تشخیص داده و جدا نماییم. "ماشین" وسیلهای است که اگر به آن توان دهیم، برایمان کار انجام میدهد ولی خود به تنهایی قادر به انجام کار نیست. "موتور" وسیلهای است که تولید توان میکند ولی به تنهایی نمیتواند کاری انجام دهد مگر این که این توان را به ماشینی بدهد تا آن ماشین بتواند کار تولید کند. بهطور مثال یک گاو آهن را میتوان به وسیله یک یا چند حیوان کار (گاو، اسب، قاطر، شتر و غیره) به حرکت در آورده و زمینی را شخم زد. گاو آهن، در اینجا "ماشین" را تشکیل میدهد و حیوان یا حیواناتی که آن را میکشند تا زمین شخم زده شود، در حکم "موتور" میباشند. در این مثال گاو آهن (ماشین) به تنهایی نمیتواند بدون حیوان (موتور) کار انجام دهد، و حیوان (موتور) نیز نمیتواند بدون گاو آهن (ماشین)، زمین را شخم بزند.
گاو آهن ذکر شده در مثال بالا را ممکن است به وسیله یک تراکتور کشید. بنابراین قوه محرکه تراکتور در اینجا یک موتور است و گاو آهن یک ماشین میباشد.
یک موتور ممکن است در یک زمان، دو ماشین را به حرکت در آورد و گاهی حرکت هر دو ماشین، برای انجام کار، ضروری است. مثلاً گاو آهنی که به وسیله تراکتور کشیده میشود، در صورتی میتواند زمین را شخم بزند که خود تراکتور در حالت حرکت باشد بنابراین موتور تراکتور، دو ماشین را به حرکت در میآورد که یکی از آنها گاو آهن و دیگری چرخهای تراکتور میباشند.
اکنون با روشن شدن فرق بین ماشین و موتور میتوان مکانیزاسیون کشاورزی را تعریف نمود. کلمه مکانیزاسیون[3] در کشاورزی مترداف با کلمه اتوماسیون در صنعت است که خود به معنی اتوماتیک کردن میباشد و اتوماتیک کردن یعنی کم کردن کار کارگری است. بدین ترتیب معنی اخص مکانیزاسیون کشاورزی استفاده از ماشین و موتور در کشاورزی جهت کاهش نیاز به نیروی کارگری میباشد. البته این نیاز هنگامی بهوجود میآید که درآمد حاصل از کار کارگری کمتر از درآمد بهدست آمده از جایگزین نمودن ماشین و موتور باشد که خود به عوامل متعددی از جمله عوامل زیر بستگی دارد:
دستمزد کارگر بالا باشد.
مشکلات کارگری موجب وقفه در کار در زمان معین شود.
زیانهای حاصل از طولانی بودن کار کارگری بیش از هزینههای استفاده از ماشین و موتور شود.
کیفیت کار ماشین آنقدر بالا باشد که هزینههای آن را مستهلک نماید.
معنی اعم مکانیزاسیون کشاورزی اتخاذ هر روشی است که موجب از دیاد درآمد شود. با این تعریف جایگزین کردن کارگر با ماشین و موتور یکی از زوشها محسوب میشود و استفاده از بذر اصلاح شده برای به دست آوردن عملکرد محصول بیشتر روشی دیگر، که هر دو بخشی از موضوع مکانیزاسیون هستند.