دانلود تحقیق بیماری لکه سیاه سیب

Word 174 KB 6407 11
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • بیماری لکه سیاه سیب مقدمه نخستین بار فریز در سال 1819 در سوئد قارچ عامل بیماری‌ زا Spilocaea pomi را مشخص کرد.

    از نظر اهمیت اقتصادی می‌توان گفت که لکه سیاه سیب پر خسارت‌ترین بیماری سیب در تمام نقاط جهان است و بطور کلی خسارت آن در طی دوره رویش بیش از خسارت مربوط به سایر بیماری های سیب می‌باشد.

    این خسارت شامل نقصان مقدار محصول ، کاهش کیفیت و کمیت آن و افزایش هزینه بهره‌برداری می‌باشد.

    خسارت بیماری گاهی به 100% مقدار محصول می‌رسد.

    لکه سیاه سیب عامل بیماری: Venturia inaequalis (A: spilocea pomi) علائم علائم روی تمام قسمتها دیده می‌شود.

    ولی واضح ترین علائم روی برگ ومیوه است .

    لکه ها ابتدا سبز زیتونی و بتدریج قهوای می شوند .

    اگرآلودگی در اواخر فصل باشد علائم در انبار دیده می شود .

    بیماری در فارس روی شاخه دیده میشود که شانکرمی دهد و باعث خشکیدگی شاخه ها می شود .ازبیماری های مهم وشایع در ایران می باشد این بیماری در آمریکای شمالی ، اروپا ، استرالیا، آفریقای جنوبی شیوع دارد و فقط در نواحی گرم و خشک لکه سیاه بروز نمی‌کند.

    در مناطقی که هوا مرطوب و سرد می‌باشد خسارت بیماری شدید است و برعکس در جاهایی که تابستان خشک داشته این بیماری شیوع ندارد و یا خسارت آن کم است.

    در ایران این بیماری در اکثر نقاط مخصوصا در حواشی دریای مازندران ، آذربایجان شرقی و غربی ، فارس ، خراسان ، بروجرد ، همدان ، قزوین ، خوزستان و اطراف تهران شایع می‌باشد.

    علائم بیماری این بیماری علائمی روی برگ و دمبرگ ، گلبرگ ، کاسبرگ ، تخمدان ، دمگل ، شاخه‌های جوان به شرح زیر ایجاد می‌نمایند.

    علائم روی برگ و دمبرگ برگهای جوان و شاداب حساسیت بیشتری نسبت به این بیماری از خود نشان می‌دهند.

    آلودگی در برگ ابتدا به صورت لکه‌های سبز زیتونی ظاهر می‌گردد و این لکه‌ها حاشیه نامنظم داشته و بتدریج گسترش می‌یابد.

    لکه‌ها ابتدا شفاف و متعاقبا منظره مخملی به خود می‌گیرند و با گذشت زمان به رنگ قهوه‌ای روشن تا قهوه‌ای تند درمی‌آیند.

    لکه‌ها روی سطح فوقانی برگ واضح‌تر بوده و روی برگهای جوان ابتدا براق و حاشیه آنها پر مانند می‌باشد در حالی که روی برگهای مسن حاشیه لکه‌ها مشخص‌تر می‌باشد.

    با مسن شدن برگ بافتهای مجاور لکه ، ضخامت بیشتری پیدا می‌کند.

    وجود تعداد زیادی لکه باعث ریزش نابهنگام برگ می‌شود.

    دمبرگها نیز مبتلا شده و روی آنها لکه‌های کشیده تشکیل می‌شود.

    علائم روی گلبرگها ، کاسبرگها ، تخمدان ، دمگل کاسبرگها و تخمدان و دمگل معمولا آلودگی نشان می‌دهند.

    گاهی وقوع یک لکه روی دمگل باعث خشکیدگی آن و در نتیجه ریزش میوه می‌شود.

    در کاسبرگها اولین علائم را به صورت لکه‌های سیاه رنگ ظاهر می‌شود.

    میوه‌ها نیز اگر در مراحل اول رشد باشند فوق‌العاده حساس می‌باشند و معمولا اولین آلودگی‌های آن بزرگترین لکه‌های بیماری را تشکیل می‌دهد.

    در زیر محل استقرار قارچ در ناحیه لکه‌ها لایه‌ای بسیار نازک از چوب پنبه تشکیل می‌شود و بعضی مواقع ترک‌هایی در منطقه چوب پنبه‌ای شده به چشم می‌خورد که عوامل ساپروفیت از این برگها وارد میوه می‌گردند.

    اگر حمله به میوه در مراحلی که میوه بزرگ است انجام گیرد لکه سطحی بوده و مشهود نمی‌باشد ولی به هنگام نگاهداری در انبار بزرگ شده و به صورت لکه‌های سیاه رنگ درمی‌آیند.

    علائم روی شاخه‌های جوان این علائم در درختان سیب کمتر ولی در مورد گلابی بطور واضح به چشم می‌خورد.

    ابتلا و فساد شاخه‌های جوان تقریبا مشابه برگها می‌باشد و روی شاخه‌های جوان پوستول‌هایی تشکیل می‌گردد که مخرب و گرد و یا بیضی شکل می‌باشند.

    اگر فصل پاییز ملایم و مرطوب باشد پوستول‌ها باز می‌شوند و در شانکرهای کوچکی ایجاد می‌گردد.

    البته مشاهده شدن این حالت بستگی به واریته‌ها و سایر شرایط مانند شرایط اقلیمی و آب و هوایی و غیره دارد.

    مبارزه مبارزه در مورد این بیماری طرق گوناگون دارد که می‌توان با بکار بستن چند مورد تواما به موفقیت در کنترل این بیماری نائل آمد این روشها عبارتند از: انتخاب واریته مقاوم واریته بل‌دوبوس‌کاپ (Belledeboskoop) دارای کلونهای مقاوم می‌باشد و از بین سیبهای ایرانی واریته میخوش اردبیل که درختی پر شاخ و برگ و دارای میوه‌های متوسط و کوچک است از خود مقاومت نشان می‌دهد و سیب‌های شمیرانی حساسیت کمتری به بیماری دارند.

    از بین سیبهای آذربایجان آق پاییزی و دریانی آلما مقاومت دارند ولی نوع قره یا زباخ حساس است.

    از این واریته‌های خارجی گلدون‌ورد حساسیت بیشتری به بیماری دارند.

    از بین بردن اشکال زمستان گذرانی انهدام برگهای آلوده و جمع‌آوری و سوزاندن آنها از تشکیل پسودوتیوم و در نتیجه آلودگی اول فصل ممانعت به عمل می‌آورد و نیز سمپاشی درختان در پاییز از تشکیل آنها جلوگیری می‌نماید.

    ضمنا شاخه‌های مریض را باید قطع نموده و آنها را سوزانید.

    مبارزه شیمیایی در بهار موقعی باید اقدام به سمپاشی نمود که دوره خیس بودن و بارندگی با توجه به حرارت به قدر کافی برای شروع آلودگی بطول انجامد و هر 7-5 روز یک بار یا بر حسب میزان بارندگی تا ریزش گلبرگ باید سمپاشی ادامه یابد و همیشه باید اطمینان داشت که پوششی از سم روی بافتهای جوان و حساس فراگرفته باشد.

    سمپاشی اول را می‌توان هنگام تورم جوانه‌ها که سبز هستند و دوم را قبل از باز شدن گلها و سوم بعد از ریزش گلبرگ و چهارم را 15 روز بعد ، انجام داد.

    برای مبارزه با لکه‌های سیاه سیب سابق بر این از گوگرد و یا ترکیب بود و استفاده می‌شده است و اخیرا از قارچ‌کشهای آلی و یا قارچ‌کشهای سیستمیکی که تاثیر چشمگیر و خاصیت درمانی نیز دارند، استفاده می‌شود.

    بعضی از قارچ‌کشهایی که معمولا علیه این بیماری بکار می‌رود عبارتند از: کاپتان ، دودین ، ارتوساید و یا قارچ‌کش جزبی بنومیل و در اروپا.

    فرم جنسی بصورت پریتیس کاذب است که در استرومای برگهای ریخته شده در کف باغ تشکیل می‌شود.

    تندش آسکوسپورها تا زمانی که رطوبت نسبی بیش از 95% است ادامه دارد.

    کنترل: پیشگیری: جمع آوری وسوزاندن برگهای آلوده در اواخر پاییز، ایجاد فاصله مناسب بین درختان هنگام احداث باغ ، پاشش کودهای ازته کف باغ ، شخم بهاره یا پاییزه ؛ از دودین کمتر استفاده شود .

    کنترل شیمیایی: 1.بیترتانول(بایکور) wp25% و 0.75 درهزار 2.نوآریمول(تریمیدال) Ec9% و 0.75 در هزار 3.کاپیتان wp50% و 3 در هزار 4.دودین(ملپرکس) wp65% و 1 در هزار زمان مبارزه: سمپاشی اول در زمان تورم جوانه های گل، سمپاشی دوم پس از ریزش گلبرگها ، سمپاشی سوم 10روز پس از نوبت دوم بیماری لکه سیاه ( Apple Scab ) درتمام کشورهایی که سیب کشت می شود، وجود دارد و از لحاظ اقتصادی مهمترین بیماری سیب به شمار می رود.

    این بیماری در مناطقی که بهار و تابستانهای خنک و مرطوب دارند شدیداً خسارت میزند به گونه ای که گاهی 70% از محصول از بین می رود .

    نحوه ایجاد خسارت در این بیماری به 2 صورت مستقیم و غیر مستقیم می باشد .

    در حالت مستقیم قارچ عامل با حمله به میوه و دم میوه باعث ریزش محصول و کاهش راندمان تولید می شود ودر حالت غیر مستقیم این پاتوژن با ایجاد لکه برگیها باعث کاهش سطح فعال فعال برگ و خزان برگها می شود.

    این مسئله کاهش رشد درخت و مقدار محصول برای یک یا چند سال و همچنین افزایش حساسیت درخت به خسارتهای زمستانی را در پی دارد.

    علائم بیماری: بیماری لکه سیاه سیب به برگ،دمبرگ، شکوفه، کاسبرگ، میوه، دم میوه و گاهی شاخه و فلس جوانه نیز حمله می کند ، اما بارزترین نشانه ها روی برگ و میوه دیده می شود و آلودگی شاخه های جوان و شکوفه ها به صورت لکه های سیاه بروز می کند بسیار نادر بوده و لذا اهمیت چندانی ندارد .

    اولین لکه های ناشی از بیماری را همزمان با باز شدن جوانه ها و ظهور برگهای جوان در سطح کاسبرگها یا برگهای کوچک جوانه گل می توان یافت .

    این لکه کوچک و زیتونی رنگ با پوشش مخملی و با حاشیه نامشخص و مدور می باشند که با گذشت زمان حالت مخملی خود را از دست داده و به رنگ خاکستری تا سیاه متالیک در آمده و کمی برجسته می شود.

    لکه های حاصل از بیماری در برگهای جوان در سطح رویی برگ و در برگهای مسن در سطح زیرین مشاهده می شود .

    با بالا رفتن سن برگهای آلوده ، محل لکه ها ضخیمتر شده و سطح برگ شکل طبیعی خود را از دست می دهد.

    در شرایطی که میزان آلودگی زیاد باشد ، لکه ها از حالت انفرادی خارج شده و به یکدیگر می پیوندند و سطح وسیعی از برگ را اشغال ی کنند که در این صورت برگها حالت پیچیده پیدا کرده و اندازه آنها کوچک می شود.

    آلودگی در روی میوه با ایجاد لکه های منفرد و مشخص ، مدور و سیاه شبیه آنچه بر روی برگها وجود دارد ، ظاهر می شود .

    این لکه ها در ابتدا به رنگ زیتونی بوده که با گذشت زمان سیاه رنگ می شوند.

    بافت محل لکه در میوه با گذشت زمان خشبی و حالت چوب پنبه ای پیدا کرده و گاهی بافت میوه در این قسمت ترک می خورد و ایجاد بدشکلی می کند .

    مبارزه : یکی از راههای مبارزه با این بیماری مبارزه شیمیایی است .

    از سموم بسیاری می توان علیه این بیماری استفاده کرد .

    اما آنچه که مهم است زمان مبارزه می باشد.

    سمپاشی درختان بهتر است در اوایل بهار موقع باز شدن شکوفه ها صورت گیرد .

    بنا به توصیه کارشناسان اولین زمان سم پاشی مرحله نوک نقره ای یا نوک سبزی جوانه ها است.

    دومین مرحله نوک سبزی است که 1 سانتی متر برگ ظاهر شده ، سومین در مرحله سنبله متراکم جوانه ، چهارمین زمانی که رنگ گلی حاصل شده و بالاخره در مرحله کامل گل و به هنگامی که 90% گلبرگها ریزش پیدا کرد.

    در صورتی که در سمپاشی در اوایل بهار غفلت شود ، باید چندین نوبت سم پاشی انجام شود.

    در صورتی که در تمام مراحل فوق سم پاشی صورت گرفت ، پس از ریزش کامل گلبرگ ها هر 14-10 روز یکبار و تا 3-2 هفته مانده به برداشت سم پاشی ادامه دارد که به این سم پاشی ها ، سم پاشی های پوششی گویند.

    سموم توصیه شده در مورد این بیماری عبارتند از : دودین یا میلپرکس : 5/1-1در هزار کاپتان یا ارتوساید50% wp : 3 در هزار بنومیل 50% wp : 5/0 در هزار بیترتانول یا بایکور 25/0 wp : 75/0 در هزار نوآریمول یا تریمیدال 9% Ec : 75/0 در هزار حداقل میزان سم پاشی با این سموم 3 نوبت می باشد که عبارتند از : *زمان تورم جوانه ها *زمان ریزش گلبرگها *10روز پس از نوبت دوم علاوه بر اقدامات شیمیایی ، رعایت مسائل بهداشتی در کاهش آلودگی بسیار موثر می باشد.پاشیدن کود نیتروژن دار مانند اوره در پاییز روی برگهای خزان یافته باعث تسریع در فساد برگها و در نتیجه کاهش میزان آلودگی می شود.

    همچنین پاشیدن قارچکشهای توصیه شده در اواخر فصل ، قبل از خزان ویا بعد از آن ، در کنترل بیماری موثر می باشد.

    عملیات زراعی نیز در کاهش بیماری نقش مهمی را ایفا می کنند.به عنوان مثال رعایت فاصله کاشت درخت و هرس به موقع باعث می شود تا شاخه ها زود خشک شده و هوا به میزان کافی بین شاخه ها جریان داشته باشد و همچنین در زمان سم پاشی ،پوشش سم پاشی بهتر انجام شود.

    نکته دیگر که در مبارزه اهمیت خود را نشان می دهد ،نوع رقم گیاه است.در مورد سیب نیز برخی از ارقام داخلی در مقابل این بیماری مقاوم گزارش شده اند که عبارتند از :سیب میخوش اردبیل ، آق پاییزی و دریانی آلما.

    در پایا ن لازم به ذکر است که اقدامات پیشنهادی در مبارزه ، هر کدام به تنهایی آنچنان موثر نیست و در صورت استفاده تلفیقی می توان نتیجه بهتری در کاهش بیماری ومهار آن را مشاهده کرد.همچنین به این نکته نیز باید اشاره کرد که تشخیص بیماری ،توصیه استفاده از سموم مختلف و مقدار مورد نیازآن باید با نظر کارشناسان گیاهپزشکی انجام شود .زیرا در شرایط اقلیمی باغ ممکن است در نوع و زمان ظهور بیماری تفاوتهایی ایجاد شود .همچنین استفاده نادرست از سموم و یا استفاده بیش از مقدار مورد نیاز ویا استفاده در زمان نامناسب می توان باعث بروز مقاومت و یا ایجاد مشکلات جدید شود.بنابراین نه تنها در مورد این بیماری بلکه در مورد کلیه بیماریها و آفات ، مشاوره گیاهپزشکی لازم و ضروری است .

    منابع: 1-اگریوس،جرج.ان .

    1376 .

    آسیب شناسی گیاهی، بیماریهای قارچی گیاهان جلد(2) (ترجمه ) .

    انتشارات دانشگاه ارومیه .

    2-الهی نیا،علی .

    1383 .

    بیماریهای درختان میوه و برخی از گیاهان باغی وروش های مبارزه با آنها .

    انتشارات دانشگاه گیلان .

    3-جونز ،ا.ل و ه.

    س.

    آلدونیکل .

    1378 .

    بیماریهای سیب و گلابی ( ترجمه ) .

    مرکز نشر دانشگاهی ..

    4-صادقی خامنه ای تبریزی، ساسان .

    1380 .

    اطلس بیماریهای قارچی محصولات زراعی و باغی .

    نشر علوم کشاورزی.

    ۵-کلیایی، رئوف و همکاران .

    1381 .

    راهنمای آفات ، بیماریها و علفهای هرز سیب .

    نشر آموزش کشاورزی

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    -اگریوس،جرج.ان . 1376 . آسیب شناسی گیاهی، بیماریهای قارچی گیاهان جلد(2)  (ترجمه ) . انتشارات دانشگاه ارومیه .

    2-الهی نیا،علی . 1383 . بیماریهای درختان میوه و برخی از گیاهان باغی وروش های مبارزه با آنها . انتشارات دانشگاه گیلان .

    3-جونز ،ا.ل و ه. س. آلدونیکل . 1378 . بیماریهای سیب و گلابی ( ترجمه ) . مرکز نشر دانشگاهی ..

    4-صادقی خامنه ای تبریزی، ساسان . 1380 . اطلس بیماریهای قارچی محصولات زراعی و باغی . نشر علوم کشاورزی.

    ۵-کلیایی، رئوف و همکاران . 1381 . راهنمای آفات ، بیماریها و علفهای هرز سیب . نشر آموزش کشاورزی

مقدمه بیماری لکه سیاه ( Apple Scab ) درتمام کشورهایی که سیب کشت می شود، وجود دارد و از لحاظ اقتصادی مهمترین بیماری سیب به شمار می رود. این بیماری در مناطقی که بهار و تابستانهای خنک و مرطوب دارند شدیداً خسارت میزند به گونه ای که گاهی 70% از محصول از بین می رود . نحوه ایجاد خسارت در این بیماری به 2 صورت مستقیم و غیر مستقیم می باشد . در حالت مستقیم قارچ عامل با حمله به میوه و دم ...

بيماري موزائيک سيب • تغيير رنگ برگ درختان سيب اولين بار در سال 1827 از کشور فرانسه گزارش شده است. • سپس در سال 1910 در نيويورک استوارت اين علائم را موزائيک ناميد. • در ايران اين بيماري از سال 1334 جلب توجه کرد و در اطراف کرج و شهريار مخصوصاً ر

معرفي آفات و بيماري هاي مهم در خيار گلخانه اي سفيدک دروغين (کاذب) بيماري سرخي 1) عامل بيماري : قارچ pseudoperonospora cubensis 2) علايم : در سطح بالاي برگ لکه هاي روغني و زاويه دار زرد و قهوه اي به قطر 1تا2 سانتي متر در اثر پيشرفت بيما

از آنجايي که ادامه زندگي انسان و حيوان بستگي مستقيمي به گياهان سبز دارد، بنابراين سلامت گياهان در زندگي همه افراد بشر مؤثر است. ميزان رشد و باروري گياهان به عوامل محيطي از قبيل عوامل آب و خاک ، نور و حرارت و بالاخره ايمني آنها در برابر عوامل نامساعد

درس بيماري­هاي گياهان زينتي درسي و چهار جلسه تشريح مي­کنيم. قبل از شروع درس، ابتدا با قارچ­ها، ويروس­ها، نماتودها، باکتري­ها و يا بطور کلي عوامل زنده­اي که موجب بيماري در گياهان زينتي مي­شود آشنا مي­شويد. قارچ­ها و باکتري ها چند هزار سال پيش براي

پژمردگي ورتيسيليومي سيب زميني اين بيماري در شرايط تک کشتي به شدت شيوع مي يابد. تراکم زياد بوته هاي حساس به بيماري نيز ممکن است موجب کمتر شدن شدت بسياري از بيماريهاي فرا گير گردد. آلودگي به قارچ Verticillium alba-atrom وe V.dahlia در پنبه در شر

شالیکاری کشاورزی یا برزگری فرآیند فراوری خوراک، الیاف و دیگر فراورده‌های دلخواه از راه کاشت گیاهان ویژه‌است. کشاورزی در کل سه مرحله دارد به نام‌های کاشت، داشت و برداشت. کشاورزی فرایند تولید غذا، علوفه، الیاف و دیگر محصولات بوسیله ازدیاد اصولی گیاهان بومی و حیوانات اهلی است. امروزه واژه کشاورزی تمام فعالیت های لازم جهت تولید غذا، علوفه و الیاف را تحت پوشش قرار میدهد، که شامل همه ...

مقدمه خصوصیات گیاهی: آفتابگردان با نام علمی Helianthus annuus L . گیاهی است یکساله از تیره مرکبه Compositae که بصورت بوته ای استوار رشد می کند . طول دوره رشد آفتابگردان بسته به رقم و کلیه عوامل محیطی از 90 تا 150 روز می باشد . آفتابگردان ریشه مستقیم و توسعه یافته ای دارد که پتانسیل نفوذ آن در خاک به سه متر می رسد . پهنک برگهای که در معرض نور است همراه با خورشید تغییر جهت داده و ...

آفتابگردان خصوصیات گیاهی: آفتابگردان با نام علمی Helianthus annuus L . گیاهی است یکساله از تیره مرکبه Compositae که بصورت بوته ای استوار رشد می کند . طول دوره رشد آفتابگردان بسته به رقم و کلیه عوامل محیطی از 90 تا 150 روز می باشد . آفتابگردان ریشه مستقیم و توسعه یافته ای دارد که پتانسیل نفوذ آن در خاک به سه متر می رسد . پهنک برگهای که در معرض نور است همراه با خورشید تغییر جهت ...

بررسی پوسیدگی طوقه و ریشه خربزه (بوته میری) در استان خراسان پوسیدگی طوقه و ریشه خربزه (بوته میری) یکی از مهمترین بیماریهای این گیاه محسوب می‌شود که همه ساله خسارت زیادی به کشاورزان وارد می‌سازد. برای تعیین و شناسائی عامل بیماری بوته میری خربزه در استان خراسان طی سالهای 1374-75 از مناطق عمده کشت خربزه در مراحل مختلف رشد گیاه نمونه‌برداری به عمل آمد. با کشت ساقه و ریشه گیاهان ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول