شپشه برنج یا سوسک برنج یکی از آفات مهم انباری برنج در دنیا و در ایران می باشد.
در ایران در سال1340گزارش شد و حشره کامل سرخورطومی کوچک است به رنگ قهوه ای که طول بدن آن 3 تا5 میلیمتر است روی پیش گرده فرورفتگی های گردی دیده می شود.
رنگ عمومی بالپوشها قهوهای تیره است و روی هر بالپوش دو لکه بزرگ به رنگ قهوهای روشن است لاروها فاقد پا میباشند.
رنگ آنها سفید مایل به صورتی و رنگ قهوه ای روشن است لارو آن از محتویات دانه تغذیه می کنند و پس از مدتی تبدیل به شفیره می شود و سرانجام حشره بالغ با سوراخ کردن دانه بیرون می آید.
خسارت عمده این حشرات مانند شپشه گندم در درجه اول مربوط به لارو آن است اما خود حشره کامل نیز در طول زندگی از دانه ها تغذیه می کند.
نه تنها روی برنج بلکه به تمام غلات انباری مانند گندم، جو، ذرت، چاودار و ...
حمله می کند(حتی به بغولات نیز حمله می کند) طرز زندگی آن مثل شپشه گندم است.
طول همه حشرات کامل4 تا 5 ماه حتما بیشتر است.
تعداد تخم هایی که حشره کامل که می گذاردبین 400 تا 600 تخم است سوسک نان PUNICEUM STEGOBIUM حشره کامل سوسک بیضی شکل محدبی است به طول 2 تا 3 میلیمتر که به رنگ عمومی زرد مایل به قهوهای و متمایل به قرمز تیره می باشد صفحه پشتی سینه محدب است و سطح آن نقطه های بسیار ریز و موهای خاکستری رنگ پوشیده شده.
بالپوشها به رنگ قرمزحنایی و روی آنها شیارهای نقطه ای منظمی قرار گرفته و از موهای خاکستری زرد پوشیده شده است.
لارو مقداری خمیده به طول 5 میلیمتر است به رنگ سفید مایل به زرد و از موهای زرد طلائی پوشیده شده است که موهای روی سر بلندتر و انبوه تر از موهای سایر بخش های بدن است.
این آفت ها در تمام نقاط دنیا وجود دارد اصطلاحا همه جاگیر( COSMPLITE) منتها وفور آن در مناطق گرم بیشتر از مناطق سرد ومعتدل می باشد.
حشره ماده پس از جفت گیری تخم ها را به صورت منفرد یا بصورت دسته ای در دسته های 4 تا 5 تایی و مجموعا 40 تا 80 عدد تخم روی مواد مختلف غذایی می گذارند.
تخم آن پس از گذشت 8 تا 30 روز با توجه به درجه حرارت محیط تفریخ می شوند و لاروها پس از خروج از تخم موادی را که روی آن قرار دارند سوراخ می کنند و تغذیه کرده و دالانهایی در انها ایجاد کرده که در نهایت لاروها اتاقکی برای خود می سازد و در درون آن تبدیل به شفیره می شود.
به طور معمول دوران تکامل حشره حدوا 7 ماه طول می کشد و در محیط های گرم می تواند 3 تا 4 نسل در سال ایجاد میکند.
طول عمر حشره کامل کوتاه و حداکثر3 هفته است و چون تغذیه چندانی ندارد خسارتی ایجاد نمی کند.
خسارت این آفت مربوط به لارو این آفت است و این همه چیز خوار از چوب، کاغذ، غلات و بغولات و سایر بذور و مواد دیگر انباری تغذیه می کنند به تغذیه از کاغذ و کتاب تمایل زیادی نشان می دهند حشرات ماده تخم ها را بین صفحات کتاب و یا در شکاف های روی جلد میگذارند و لاروهاییکه از تخم ها خارج میشوند با تغذیه ازآن دالانهایی در کتاب ایجاد میکنند.
لاروهای این حشره ا آفات مهم غذایی می باشند و مواد نشاسته دار را بیشتر مورد حمله قرار می دهند.
وخسارت آن علاوه بر مواردی که گفته شد روی نان، آرد، میوه های خشک، قهوه، شکلات، ریشه نباتات دیده شده است همچنین لارو این حشرات از آفات مهم کلکسیون حشرات و گیاهان می باشد و از حشرات مرده وگیاهان خشک شده نیز تغذیه می کند.
سوسک توتون LASIADERMU SERRICORNE خانواده ANOBIIDAECOL یکی از افات مهم انباری توتون می باشد که در اکثر انبارهای دخانیات ایران انتشار دارد حشرهای کوچک است به طول 5/2 تا 3 میلیمتر است به شکل بیضی رنگ ان قرمز قهوه ای تا زرد مایل به قرمز است.
وقتی حشره را از پشت نگاه میکنیم سر حشره دیده نمیشود و در حالت نیم رخ سر و حلقه اول قفسه سینه بطور کامل به محور طولی بدن عمود است.
شاخک 11بندی از نوع ارهای، مادهها بزرگتر از نرها هستند.
تخم ها بیضی شکل و سفید رنگ است.
لارو جوان خیلی فعال میباشد که طول آن در رشد کامل4 میلیمتر است و قوس شکل است و شبیه لارو سوسک نان است.
رنگ لارو سفید مایل به زرد است.
شفیره قهوه ای رنگ به طول 5/2 میلیمتر است یک افت همه جایی است در اغلب نقاط دنیا دیده می شود.
احتمالا اولین بار از مناطق گرمسیر آمریکا گزارش شده است اما بعضی از پژوهشگران خاستگاه این حشره را کشور مصر می دانند.
لارو و حشره کامل هر دو از فراورده های حیوانی و گیاهی خشک مختلف تغذیه می کنند.
بنابراین در کلکسیون های جانوری و گیاهی و روی مواد مختلف غذایی دیده می شود.
افتی است همه چیز خوار و حتی به میوه های خشک مثل انجیر، کشمش، خرما، ماهی،بیسکویت، شیرینی جات و ادویه جات و...
حمله می کند و خسارت سنگین نیز بجای می آورد.
علاوه بر مواردی که گفته شد به کتاب، کاغذ، مبل، قالی، چرم، پارچه و...
نیز خسارت وارد می کند ولی مهمترین خسارت آن مربوط به برگهای خشک توتون و سیگار میباشد که مقدار آن هرساله به میلیونها دلار می رسد این حشره بارها از انبارهای توتون رشت و انبار دخانیات تهران جمع آوری شده.
حشره کامل و لارو برگهای توتون و سیگار را به صورت استاندارد سوراخ میکنند و به داخل نفوذ کرده و به فعالیت و تغذیه می پردازند.
دالانهایی ایجاد میکند که ترکیب توتون پودر شده در اثر تغذیه مخلوط شدن آن با فضولات این حشره باعث سرفه افرادی که سیگار می کشند، می شود.
حشرات کامل معمولا در اردیبهشت ظاهر می شوند روزها در پناهگاه بسر می برند و شبها به فعالیت می پردازند و بر خلاف سایر حشرات انباری دارای نورگرایی مثبت هستند و به سمت نور کشیده میشوند بنابراین برای مبارزه از تلههای نور می توان استفاده کرد.
تغذیه اینحشره چشمگیر نیست طول عمر اینحشره 3 تا6 هفته استکه بعد از اینکه جفتگیری میکنند ماده ها تخم گذاری می کنند ماده ها از بین می رود.
تخم ها بصورت تکتک در درزها و شکاف ها گذاشته می شود.
هر حشره ماده بین 40 تا 100 تخم می گذارد.
تخم ها بعداز هفت روز تفریخ باز می شود.
لارو های جوان بسیار فعال و پرتحرک اند، شکل لارو ها مثل لارو سوسک نان کمی خمیده است در رشد کامل 4 میلیمتر طول دارد در طول زندگی 2 بار پوست اندازی می کند.
دوره لاروی بین30 تا 50 روز است که خسارت سنگین ایجاد می کند.
لاروها پس از رشد کامل در پناگاههایی تبدیل به شفیره می شوند.
این حشره در مناطق نیمه گرمسیر 3 نسل ایجاد می کند.
اما در مناطق گرمسیر می تواند 5 تا 6 نسل در سال ایجاد کند.
سوسک موزه anthrenusmuseorum خانواده:dermestidae.col این افت درایران در سال 1340 گزارش شده و در تمام مناطق کشور انتشار دارد.
و یکی از آفات مهم کلکسیون های حشرات به گیاهان و محصولات انباری است خسارت این آفت روی قالی و منسوجات نخی و پشمی از عمده حشرات پیله های کرم ابریشم شاخ وپروپوست دیده شده است سوسک موزه حشره کوچکی است به طول 2 تا3 میلیمتر پائین گرده سیاه رنگ که در قسمت جلو باریکتر از قسمت عقب است و جلو فلسهای سفید مایل به خاکستری و زرد رنگ سبب بوجود اوردن لکه ها و نقش و نگارهایی در سطح پشت حشرات کامل گریده است.
لاروهای این حشره در رشد کامل4 تا 5 میلیمتر طول دارند و زردرنگ می باشند و در بعضی از قسمت های بدنشان لکههای خاکستری رنگی دیده میشود در انتهای شکم لاروها دسته موهایی(مثل لارو لمبه گندم) دیده میشود مجموعه تخم های که هر حشره ماده میگذارد بین20-30 عدد می باشد.
بعد از یک تا دو هفته تفریخ می شود و لاروهای کوچکی از آنها خارج می شود و از موادی که در اختیار آنهاست نغذیه می کنند 6-5 مرحله پوست اندازی می کند دوره لاروی آنها حدود 11-10 روز طول میکشد سپس شفیره می شود، حشرات کامل از توده و شهد گل های مختلف تغذیه می کنند.
و بطور معمول این حشره 2-1 نسل را در سال ایجاد می کند.
این افت درایران در سال 1340 گزارش شده و در تمام مناطق کشور انتشار دارد.
خانواده:tenebrionidea-col شپشه آرد Confufum tlibolium حشره کامل سوسکی است به رنگ قهوه ای قرمز متمابل به تیره به طول 5/4-4 شاخک ها 11 مفصل صفحه صفحه پشت سفید تقریبا به شکل مربع است که عرض آن در قسمت بالا بیشتر از قسمت پائین است این حشره دارای بالهای زیری است ولی قادر به پرواز نیست لارو کشیده و سفید رنگ است در قسمت پشتی آن لکه ای مایل به زرد دیده می شود طول لاروها پس از رسیدن به رشد کامل حدود 7-6 میلیمتر است این شپشه از مواد نشاسته ای مانند آرد سبوس، تغذیه می کند و علاوه به خسارتی که در اثر تغذیه ایجاد می کند و به علت افزایش جمعیت و طول عمری که دارد محصول انباری را تا مدفوع و پوسته های لاروی آلوده می کند.
و از مرغوبیت آن بشدت کاسته می شود حشرات کامل و لاروها از دانه های شکسته غلات نیز تغذیه می کنند و از جوانه دانه های سالم نیز تغذیه کنند.
این شپشه همه چیز خوار یا پلی فاژ است و می تواند از محصولات انباری مختلف مانند دانه ها در روغن حبوبات میوه های خشک کلکسیون های گیاهی وجانوری تغذیه می کند و حتی در موارد گوشتخوار هم نیز دیده می شود به محصولات گوشتی حمله می کندطول عمراین حشرات خیلی طولانی است و در مواردی تا 4 سال زنده مانده اند.
هر حشره ماده بعد از جفتگیری تخمهای خود را به طور منفرد یا پراکنده در روی مواد غذایی و حدود 500 تا 1000 عدد توسط حشره ماده می گذارد لاروها در طول دوره زندگی 8-7 بار پوست اندازی می کند تا به رشد نهائی خود برسد در اثر تغذیه حشرات کامل و لاروها در داخل آرد این محصولات کیفیت و ارزش نانوائی خود را از دست می دهد و از نظر بهداشتی توصیه می شود که از این آردها استفادهای نشود و بجز آرد روی مواد غذائی نیز فعالیت می کند مانند نان، ماکارانی و سایر مواد نشاسته ای حتی روی مواد حیوانی ماند گوشت، پر، پوست، و حشرات مرده دیده می شود اما نسبت به بی غذائی مقاوم است و میتواند 8-6 ماه بدون غذا زنده بماند نسبت به سرما و گرما نیز مقاومت بالایی دارد.
تخم گذاری حشره ماده به تعداد حدودا 270 عدد به صورت تکتک یا به صورت گروهیدر سطح مواد غذائی انجام میشود.
این حشره یک تا دو نسل در سال ایجاد می کند.
سوسک لوبیاacanthoscleides obtectus خانواده: bruchidea,col حشره کامل سوسک کوچکی است به طول 5/4-2 به شکل مثلثی به رنگ خاکستری است.
سر و بدن حشره سیاهرنگ است و در وسط پیشانی آن یک برآمدگی وجود دارد شاخکها 11 مفصل واز نوع چماق است که چهار مفصل قاعده آن حنایی رنگ و مابقی مفصلها قهوهای مایل به سیاه میباشد و در قسمت قاعده هر کدام از شاخکها یک خال قهوه ای رنگ وجود دارد.
بیزیدیوم و پای حشره قرمز حنایی می باشد لارو ها سفید رنگ و مقداری خمیده هستند دارای 3 جفت پای سینه ای می باشند.
حشرات کامل تغذیه نمی کنند با وجود اینکه قدرت پرواز دارند معمولا از انبار خارج نمیشوند.
حشرات ماده پس از جفت گیری در مزرعه تخم ها را روی غلات و در انبار روی دانه ها قرار می دهند.
حشره ماده بین 200-50 عدد تخم میگذارد لارو ها بعد از ورود به داخل دانه پس از 5-4 روز به انتهای دالان می رسند تعویض پوسترسیده و تغییر شکل میدهند پاها را از دست میدهند و مقداری خمیدهتر میشوند.
لاوها بعد از رشد نهائی که 4-3 میلیمتر طول دارند در داخل دانه تبدیل به شفیره می شوند و در شرایط مناسب بعد از 25-10 روز تبدیل به حشره کامل می شوند این حشره در سال می تواند 8-3 نسل ایجاد کند.
سوسک باقلاBruchus rufimanus خانواده: bruchidae, col در ایران در سال 1340 گزارش شد خسارت آن در تمام نقاط کشور مشاهده شده است که خسارت قابل توجهی نیز ایجاد می کند علاوه بر باقلا به سایرحبوبات نیز حمله می کند حشره کامل 5-4 میلیمتر طول دارد و به رنگ عمومی قهوه ای است شاخک ها 11 مفصل جماقی که 4 مفصل قاعده قرمز رنگ و بقیه مفصل ها سیاه رنگ می باشند پاهای جلوئی حشره قرمز رنگ اما پاهای وسطی و عقبی ان سیاه رنگ می باشد.
طول بالپوشها کوتاهتر از طول بدن است و حلقه آخر شکم را نمی پوشاند لاروها سفید رنگ است و طول آنها پس از رشد کامل به 5/6 میلیمتر می رسد این حشره در سال یک نسل دارد دوره لاروی و شفیره گی در زمستان گذران در داخل دانه های باقلا می شود در طی مدت 3-2 ماه فعالیت لاروها قبل از شفیرهگی با تغذیه از محتویات دانه های حبوبات خسارت شدیدی ایجاد می شود و سپس به مرحله شفیره گی می رود و پس از 3-2 هفته حشرات کامل خارج می شوند و بدین گونه سیکل زندگی حشره کامل می شود.
حشره کامل تغذیه نمی کنند.
سوسک نخود فرنگی brachus pisoyum خانواده: brachidae,col این حشره درایران در سال 1340 گزارش شده حشره کامل سوسکی است به طول 5/2-5/5 میلیمتر رنگ این سوسک قهوه ای تیره که توسط نقاط تقریبا سفید رنگی از سایر سوسکهای این خانواده متمایز است شاخکها سیاه رنگ و پاهای حشره به رنگ سیاه می باشد نوک پاهای آن قرمز رنگ است حشره ماده تخم های خود را در مزرعه روی غلاف های نخود قرار می دهد و روی آنها را توسط ماده ای از نتهای بدن می پوشانند لاروها پس از خروج از تخم دارای سه جفت پا هستند و براحتی حرکت می کنند که پس از اولین پوست اندازی در داخل دانه های نخود پاهای خود را از دست می دهند سوسک نخود یک آفت همه جایی است و در تمام نقاط جهان انتشار دارد این سوسک فقط به ارقام نخود حمله می کند و در روی گیاهان دیگر گزارشی نشده است اما در مواردی حمله آن به بذر گل ابریشم مشاهده شده است.
خسارت این سوسک بعلت تغذیه لاروها از محتویات داخل نخود می باشد که باعث کاهش مرغوبیت آن می شود.
خسارت آن از نوع کمی و کیفی است.
بیشتر در مناطقی با آب و هوای گرم فعالیت می کند زمستان گذرانی به صورت حشره کامل در داخل دانه های نخود با سایر پناگاههای دیگر است هر حشره ماده 300 تا 700 عدد تخم می گذارد لارو پس از تغذیه در اخل دانه ها از خود تارهای ابریشمیمیتنند و در داخل دانه تبدیل به شفیره میشوند که در شرایط مناسب پس از 1 یا 2 هفته حشره کامل ظاهر می شود سوسک نخود در سال یک نسل دارد.
سوسک چینی حبوبات callosobruchus chinensis خانواده: brachidae,col این سوسک به طول2-4 میلیمتر طول دارد و بدن آن دارای نقش و نگارهایی متنوع است شاخک های آن مثل سایر سوسک های این خانواده 11 بندی است و تمام مفصل ها زردرنگ است اما شاخکها در سوسکهای چینی از نوع شانه ای است که دندانه های آن کم وبیش قهوه ای هستند بالپوش ها تقریبا قرمز رنگ مجموع پهنای دو بال پوش تقریبا با طول آنها برابر هست پاهای این حشره به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است.خسارت آن روی انواع حبوبات اعم از لوبیا، عدس، باقلا، ماش، نخود فرنگی مشاهده شده است.تخم گذاری حشرات ماده در مزرعه بر روی غلاف میوه و به صورت تک تک انجام می گیرد اما در انبار بر روی دانه ها گذاشته می شود هر حشره ماده 50 تا 300 عدد تخم می گذارد.
لارو های سن اول دارای 3 جفت پای پینه ای که بعد از پوست اندازی پاها را از دست می دهند و مانند لارو سایر سوسکهای سایر این خانواده بدن قوسی و محدبی شکلی دارند که پس از رشد کامل در داخل دانه میزبان تبدیل به شفیره می شوند که پس از 3 تا 7 روز بسته به شرایط محیطی حشرات کامل ظاهر می شوند ونحوه خسارت مربوط به تغذیه لاروها از محتویات دانه های میزبان است می باشد مثل سایر سوسکهای خانواده این آفت در سال 8-7 نسل ایجاد می شود.
سوسک چهار حبوبات callosobruchus maculatus خانواده:bruchidac,col آفتی پلی فاژ روی حبوبات فعالیت می کند حشره کامل 5-2 میلیمتر که به رنگ های مختلف قرمز- سیاه و...
دیده می شود.
سر حشره سیاه رنگ، شاخک ها 11 بندی و چماقی و شاخکها قرمز رنگ می باشد این آفت به سوسک چینی شباهت دارد ولی به علت کشیده شدن بدن و کوتاه بودن بالپوشها در این سوسک که باعث می شودحلقه اخر شکم آن( پیژیدیوم ) به طور کامل نمایان باشد که از سوسک چینی قابل تشخیص است در روی هر یک از بالپوش های آن 2 لکه وجود دارد که یکی در وسط بالپوش که به رنگ سیاه و در انتهای بالپوش که به رنگ قهوه ی تیره است.
مثل سایر سوسک های این خانواده تمایل به تغذیه نشان نمی دهد.
حشرات کامل ماده تخم هارا در مزرعه روی غلاف ها قرار می دهد لارو پس از خروج از تخم با سوراخ کردن غلاف وارد آن و در نهایت وارد دانه هامی شود.
و بدین وسیله به انبار منتقل می شود.
لارو این سوسکنیز مثل سایر سوسکهای این خانواده ابتدا دارای پای سینه ای اما پس از پوست اندازی آنها را از دست می دهد و در داخل دانه و در زیر پوست تبدیل به شفیره می شود.
که در شرایط مناسب پس از حدود یک هفته حشرات کامل ظاهر می شوند.
نحوه خسارت آن نیز مانند سایر سوسک های این خاواده بر اثر تغذیه لاروها از محتویات داخل دانه های حبوبات ایجاد می شود که از نوع کمی و کیفی است.شاخک های چماقی- بدن کشیده، بالپوشهای کوتاه، پیژیدیوم نمایان دارای چار لکه در روی 2 بالپوش( هر بالپوش دو عدد) روش های مبارزه با آفت انباری در قدیم از ترکیباتی نظیر نفت، آهک، گوگرد و با استفاده از شعله انبارها را ضد عفونی می کردند که این روش ها هنوز هم کاربرد دارد اما چناچه بعداز ضد عفونی انبار به وسیله این ترکیاتی که گفته شد آفات انباری همواره محصول زراعی به انبار منتقل شودبرای مبارزه با آنها از ترکیبات شیمیایی مختلفی می توان استفاده کرد که یکی از مهمترین و کاربردی ترین انها قرص های فستوکین می باشد که در اندازه های کوچک و بزرگ ساخته می شوند که قسمت اعظم آنها را فسفید آلومینیوم تشکیل داده است.
این قرص ها پس از خروج از ظرفشان و قرار گرفتن آنها در مجاورت هوا پس از جذب رطوبت تولید گاز سمی یا فسفین می کنند که در تیجه تصعید قرص ها از این گاز ایجاد می شود و آنچه باقیمیماند هیدرواکسید آلمینیوم استکه به صورتپودر سفید رنگ غیر سمی میباشدگاز تصعید شده از قرص های فستوکین بر علیه تمام آفات انباری مؤثر است و آنها را تماما از بین می برد که مقدار مصرف آن در انبارهای مختلف با توجه به ساختمان انبار متفاوت است در سیلوها به ازاء هر تن محصول انبار شده 5-2 قرص استفاده می شود در محصولاتی که روی هم انباشته شده و باید پوشش پلاستیگی پوشانده شده اند برای هر تن محصول 6-2 عدد قرص استفاده می شود.
برای محصولات بسته بندی شده در داخل بسته های پلاستیگی به اای هر متر مکعب 5/1-1 قرص باید استفاده شود تا آفات موجود درآن را از بین ببرد قرص های فستوکین تاثیرات خوبی در دفع آفات انباری دارند اما استفاده از آنها باید توسط افراد متخصص انجام گیرد در غیر این صورت بخاطرسمیت بالایی که دارند باعث مسمومیت افراد می شود که علائم آن عبارتند از سردرد، سرگیجه،تهوع، تنگی نفس که در این صورت باید به پزشک مراجعه گردد.
علاوه بر قرص های فستوکین از گاز متیل برمایدو آوگینال نیز برای مبارزه با آفات انباری استفاده می شود.
دم مویی نقره ای lepisma.
Saccharina خانواده: lepismatidae راستهthysanura حشره ایست بی بال و کوچک به رنگ سفید نقره ای مایل به خاکستری که در انتهای بدن خود دارای 3 استعاله بلند و مچنین شاخکهای بلند می باشد.
این حشره حدودا دو سانتیمتر طول دارد پاهای آن از نوع دونده است و با سرعت حرکت می کند.
دگردیس آن از نوع بدون دگردیس است.
و طول عمر حشرات کامل به چندین سال می رسد.
دارای نور گرایی منفی می باشد مانند سایر حشرات این خانواده از انواع بقایای گیاهی مواد نشاسته ای مثل نان و سایر مواد غذائی و حتی چسب کتابها و کاغذ تغذیه می کند حشرات ماده بعد از جفت گیری تعداد12-7 عدد تخم بر روی سطح زمین قرار می دهد که پس از مدتی تخم ها تفریخ شده و پوره ها تفریخ می شوند با توجه به دمای محیط پوره ها چندین بار پوست اندازی می کنند و در نهایت تبدیل به حشره کامل می شوند چناچه تعداد آنها در محیط خانه زیاد باشد برای مبارزه شیمیایی با آنها می توان کف خانه و مقداری از دیوارها را با سموم مثل مالایتون سم پاشی کرد.
تعریف غلات در واقع گونه ای از خانواده گندمیان (گرامینه ها) هستند که گیاهان علفی تک لپه بوده، و دانه های ریز آنها، مصرف خوراکی دارد.
غلات گیاهانی یک ساله هستند، برخی چرخه زندگی خود را در یک فصل زراعی به پایان می رسانند.
گونه های سرد سیری غلات (گندم، جو و چاودار) در فصل پائیز و اویل بهار کشت شدهو در اواسط و اواخر تابستان هم برداشت میشوند.
گونههای گرمسیری غلات(برنج، ذرت، وذرت خوشهای و ارزن) نیز با توجه به شرایط آب و هوایی در اواخر بهار یا اوایل تابشتان کشت می شود و اواخر تابستان یا اوایل پائیز هم برداشت می شوند.
تاریخچه هزاران سال است که این گونه گیاهان، در تامین غذای بشر نقش حیاتی ایفا می کنند.
باستان شناسان جوامع ابتدایی توانسته اند از ویرانه های قدیمی مراکز سکونت انسان، دلایلی بدست می آورند که نشان می دهند غلات در تمدن های اولیه بشری هم کشت می شده است و برای مثال، گندم در سرزمین حاصلخیز بین النهرین به عمل می آمده است.
بین النهرین امروزه بخش هایی از ترکیه، عراق، سوریه و ایران را تشکیل می دهد.
شواهد بدست آمده نشان می دهد که در 16000 تا 10000 سال قبل از میلاد، انسان ماقبل تاریخ در این ناحیه تولید می کرده است.
همچنین هرجا که جامعه ای مه تشکیل شده، یکی از انواع غلات در پیدایش آن نقش داشته اند.
مثلا برنج در تشکیل جوامع نخستین کشور چین و ذرت هم در تشکیل جوامع آفریقاییمؤثر بودهاست.
انواع غلات گندم: به آب وهوای خنک در فصل رشد، آب و هوای گرم و خشک در فصل برداشت نیاز دارد.
برنج: آبیاری و بارندگی در کشت این گیاه ضروری است.
میانگین دمادر 4 تا 6 ماه از فصل زراعی باید 21 درجه سانتیگرد بالاتر باشد.
ذرت : به آب وهوای گرم با رطوبت کافی نیازمند است.
این گیاه معمولا در آمریکای شمالی و جنوبی و همچنین آفریقا کشت می شود.
جو: به آب وهوای خک در فصل رشد نیاز دارد.
جو مطمئن ترین غلات در شرایط شوری خاک، خشکی یا سرمای زمستان است.
جو در زمین هایی که گندم قادر به رشد در آن ها نیست هم نیست پرورش می یابد.
ارزن: از پرمحصول ترین غلات در شرایط خشک است و در خاک های غیر حاصلخیز هم رشد می کند.
این ماده در آسیا و آفریقا، ماده غذائی مهمی برای انسان و دام می باشد.
جو دوسر: سابقا خوراک اصلی مردم اسکاتلند محسوب می شد.
در سراسر دنیا از این ماده غذائی به عنوان خوراک دام هم استفاده می نمودند.
چاودار یا گندم سیاه: از سازگارترین غلات نسبت به شرایط سخت آب و هوایی است.
در آب و هوای سرد کشت می شود.
اهمیت امروزی غلات در بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی، بیش از80% غذای مردم از غلات تامین میگردد.سهم غلات در غذای مردمان اروپایی 45 تا 55 در صد بوده و در ایالات متحده آمریکا تقریبا 20 تا 30 درصد می باشد.
امروزه نزدیک به 70 درصدسطح زیر کشت یک ملیارد هکتاری را غلات اشغال کرده اند.
تقریبا نیمی از کل نیازهای غذائی انسان بویژه در آسیا بطور مستقیم از غلات می گردد.
همچنین تولید غلات در مقایسه با دیگر فراورده های غذائی از جمله گوشت، تخم مرغ، شیر و....
بسیار بیشتر است.
تولید سالانه غلات در جهان، بیش از یک ملیارد و هفتصد ملیون تن می باشد.
گندم، برنج و ذرت سه محصول مهم هستند که هرکدام تقریبایک چارم تولید سالانه غلات را تشکیل میدهند برنج، غذای عمده و روزمره مردم نواحی گرم و مرطوب است.
این غله معمولا در زمین هایی تولید می شود که بتوان آنها را در برخی فصول سال غرقاب یا گل- آب نمود.
گندم به عنوان غله ای سازگار، عمدتا در زمین های چمن طبیعی و همچنین در مناطقی که آب و هوا برای کشت ذرت مناسب نیست، به عمل می آید.
گندم از غلاتی است که در نواحی سرد هم کشت می شود.
این غله در سراسر جهان فصول مختلفی کشت می شود، بطوریکه در هرماه از سال، گندم در یکی از نقاط جهان در هر حال برداشت می باشد.
ذرت هم به عنوان یک گیاه گرمسیری، در مناطقی که رطوبت و حرارت کافی در فصل زراعت فراهم باشد، رشد می نماید.
ارزش غذائی غلات غلات منبع انرژی برای انسان هستند.
برای کشورهای در حال توسعه، این دسته از مواد تمام رژیم غذائی را دربر میگیرند.
غلات حاوی هیدرات کربن، پروتئین، چربی، مواد معدنی و انواع ویتامین هستند که البته ضمن مراحل مختلف نگهداری و تهیه، ممکن است بخشی از مواد مغذی مذکور از بین برود.
دانه غلات که کاریوپس یا گندمه نام دراد، منبع خوبی برای تغذیه انسان می باشد.
میزان پروتئین برنج از گندم کمتر است.
میزان ویتامین های ضروری (از جمله تیامین) برنج صیقل داده شده هم از برنج قهوه ای کمتر می باشد، چون سبوس خود دارای ویتامین های مختلفی است که در مرحله صیقل دهی از برنج جدا می گردد.
البته به خاطر داشته باشید که با وجود همه موادی که ذکر شد، غلات غذای کاملی محسوب نمیشوند.
مصرف این مواد به تنهاییی نمی تواند یک رژیم غذائی متعادل و کامل محسوب گردد.
میزان پروتئین در واقع اسید های آمیه غلات و همچنین ویتامین موجود در آن ها محدود است.
برای اینکه یک فرد بالغ بتواند 65 تا 80 گرم پروتئین مورد نیاز خود را تنها از طریق غلات تامین کند، مقدار بسیار زیادی از این دسنه مواد بخوردکه در عوض، به دلیل اینکه غلات حاوی هیدرات کربن هستند، فرد ممکن است چاق شود.
بسیاری از پروتئین های گیاهی به همین دلیل است که اسید های آمینه کافی ندارند نمی توانند به تنهایی در رژیم غذائی افردا مورد استفاده قرار گیرند، بلکه در کنار آنها باید از پروتئین های حیوانی و سبزجات و حبوبات هم استفاده نمود.
البته پروتئین های حیوانی که از انواع حیوانات تامین می شوند، خود متکی بر منابع گیاهی و از جمله غلات هستند.
چون اغلب از نوع گیاهان و غلات، به عنوان خوراک دام استفاده می شود.
امروزه مهندسین ژنتیک سعی می کنند تا با اصلاح نباتات، غلاتی با پروتئین هایی که اسیدهای آمینه ضروری بیشتری داشته باشند، تولید نمایند.
مقدار دو اسید آمیته ضروری به نام های لیسین و ایزولوسین در غلات کم است و تمام متخصصین اصلاح نباتات تلاش می کنند غلاتی که بیشتری از این دو نوع اسیدامینه داشته باشندرا تولید نمایند غلات بیشترین شکل انرژی خود را به صورت نشاسته عرضه می کنند.
استفاده از دانه کامل غلات، منبع خوبی برای فیبر گیاهی و اسیدهای چرب ضروری می باشد.
از برنج به صورت پخته یا آرد برنج استفاده می شود.
معمولا غلات را برای استفاده تبدیل به آرد می کنند گندم یکی از غلات است که بیشتر آرد آن بکار می رود.
از انواع غلات آرد شده در تهیه نان، دسر، پیراشکی، کلوچه و....
استفاده می کنند.
البته آرد گاهی از سیب زمینی، شاه بلوط، حبوبات و...
هم تهیه می کنند.
آب و هوای مناسب برای رشد غلات عوامل مختلف آب و هوایی قادرند طرز رشد، میزان عملکرد و همچنین کیفیت محصول را تحت تاثیر قرار دهند.
بنابراین تولید اقتصادی هر نوع غله در هر ناحیه، کاملا تابع شرایط آب و هوایی میباشد.
گندم، جو و چا.دار که بدلیل خشک بودن بوته شان، غلات کوچک نام می گیرند، به بارندگی سالیانه 300 تا 1300 میلیمتر نیاز دارند و به صورت دیم هم کشت می شوند.
بررسی اثرات گازهای اکسیژن و دی اکسید کربن در عمر انباری سیب بمنظور بررسی اثرات گاز های 02+C02 در انبار های سیب رقم رد دلیشز، این تحقیق با استفاده از طرح کاملا تصادفی در 6 تکرار اجرا گردید.
سیب رقم رد دلشیز منطقه دماوند در شرایط اتمسفر کنترل شده با مقادیر درصد اکسیژن و 5 درصد گاز کاربنیک در دمای صفر درجه ساتیگراد به مدت 9 ماه نگهداری شدند.
نمونه های تیمار شده پس از 3 ماه نگهداری، ماهیانه از نظر قند، اسیدیته، ph، سفتی با نمونه های شاهد مقایسه شدند.
نتایج نشان داد انبارهای اکثر سیب های نگهداری شده در شرایط ca این عمل به کندی صورت گرفته است.
در مقابل قند در شرایط معمولی افزایش داشته است که نشان دهنده رسیدگی سریعتر می باشد.
سوسری ها سوسری ها حشراتی هستند که از میلیونها سال قبل وجود داشتند و تعداد آنها در طبیعت بسیار زیاد است.
طول بعضی از آنها به چندین سانتی متر می رسد و از فابلیت بالایی برای تطبیق خود با محیط زیست اطراف خود دارا می باشد.
امروزه 3500 گونه از آنها در دنیا وجود دارد.
بیشتر سوسری ها محل های گرم و مرطوب را برای زندگی ترجیح می دهند بعضی از آنها فقط از گیاهان تغذیه میکند.
اما آنهایی که در محیط زندگی انسان هستند پلی فاژ(همه چیز خوار) هستند.
این حشرات ترشحات بوداری از خود متساعد می کنند که در طمع غذاها موثر است.
سوسری ها قابلیت انتقال میکروب بعضی از بیماری ها را دارند و چون وارد فاضلاب هم میشوند جزو آفات بهداشتی بسیار مهم در زندگی انسان به شمار می رود شکل عمومی این حشرات پهن و کشیده است و به رنگ قهوه ای روشن تا متمایل به زرد می باشند.
سر آنها کوچک و شاخکهای موئی دارند که از مفصلهای زیادی تشکیل شده است و در مواردی طول شاخک از طول بدن بیشتر است.
قطعات دهانی آنها از نوع جونده است و دگردیسی آنها از نوع تدریجی است.
حشرات ماده تخمها را در داخل کپسولی بنام tootheca می گذارند که تخمها در داخل این کپسول در دو ردیف متقارن قرار می گیرند.
اغلب سوسری ها دارای نورگرایی منفی است بنابراین بیشتر در شب ها و محیطهای آرام فعالیت می کنند اما بعضی از گونه ها در روز هم فعالیت می کنند.