دانلود مقاله پرورش قارچ صدفی

Word 98 KB 6469 31
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه: امروزه پرورش انواع قارچهای خوراکی اهمیت بسزایی در دنیا کسب کرده و از پیشرفتهای قابل توجه و چشم گیری برخوردار شده است با اینکه قارچ از بقایای مواد زاید گیاهی و صنعتی تغذیه می کند اما سرشار از پروتئین، کلسیم، فسفر و ویتامین و انواع اسید آمینه ضروری است.

    با پرورش قارچ می توان ضمن تهیه غذاهای لذیذ، مقوی و ارزان، کمبود و پروتئین و ویتامینهای K, E, D, A و املاح معدنی از قبیل کلسیم، آهن و فسفر مورد نیاز به ویژه کودکان و خانمهای باردار را با تغذیه قارچ تازه تامین نمود.

    قارچهای خوراکی گروهی از قارچهای کلاهک دار هستند که تا کنون مانند سایر قارچها جزء سلسله گیاهان طبقه بندی می شدند.

    زیرا دارای دیواره سلولی و هاگ هستند.

    این گروه تفاوت زیادی با گیاهان دارند از جمله اینکه فاقد کلروفیل هستند بنابراین برای تغذیه احتیاج به مواد غذایی آماده و پرورده دارند.

    قارچهای کلاهک دار و طبیعت به صورت وحشی و خودرو و در مناطق مختلف کره زمین از کوهستانهای برف گیر گرفته تا بیابان های خشک و کویری و در انواع خاکهای مراتع، جنگلها و مزارع رشد می کنند افزایش و توسعه ی قارچهای خوراکی تاثیر قابل توجه ای روی تولید غذا و حل مشکلات ضایعات آلی غیر خوراکی دارد.

    از میان قارچهای خوراکی، انواع قارچهای صدفی در آب و هوای نیمه گرم سیبری به خوبی رشد می کنند و قادر هستند مستقیما مواد آلی موجود در مواد فاقد را تجزیه کرده و اندامهای باردهی با میزان تولید بالاتر و مقادیر قابل توجهی مواد مصرفی و ویتامینها توانایی تولید آنزیمهای اکسید کننده و هیدرولیز کننده توسط قارچ صدفی، امکان کشت موفقیت آمیز آن را روی انواع موادیست ارزان قیمت مانند کاه برنج کاه گندم، خاک اره، روزنامه و غیره فراهم می کند.

    قارچ های تولید شده از ضایعات کشاورزی و صنعتی دارای 30 تا 50 درصد پروتئین برحسب وزن خشک و حدود 3 تا 4 درصد بر پایه وزن تر هستند این نسبت دو برابر سبزی هایی نظیر: مارچوبه، کلم و به ترتیب چهار برابر و دوازده برابر میوه هایی نظیر پرتقال و سیب است.

    پروتئین قارچ های خرواکی هر 19 اسید آمینه ضروری بدن را دارد.

    بنابراین مصرف قارچ خوارکی تا حدودی می تواند مشکل کمبود پروتئین را در کشورهای در حال توسعه برطرف کند.

    البته برخلاف آنچه گفته می شود مقدار پروتئین قارچ های خوراکی در مقام مقایسه با گوشت زیاد نیست ولی از حدود 50 درصد پروتئین که در قارچ اندازه گیری شده است حدود 70 الی 80 درصد آن قابل جذب بدن انسان می باشد.

    قارچ های خوراکی به دلایلی مانند رشد آسان، میزان بالای تولید محصول در واحد سطح، عدم تهیه کمپوست، و خاک پوششی، دارا بودن شکل و نره خوب، قابل کشت بودن در داخل جلبه ها، سبدیها، کیسه های نایلونی، قفسه های و غیره به سرعت صورت یک گونه تجاری در بسیاری از کشورها خصوصا جنوب شرقی آسیا توسعه یافت.

    این گونه را می توان در دامنه وسیعی از حرارت حدود 22 تا 28 درجه سانتی گراد کشت داد.

    پیشینه قارچ در جهان و ایران: کشف قارچ خوراکی در آسیا تاریخی 2000 ساله و در اروپا قدمتی 300 ساله دارد، با خاتمه جنگ جهانی دوم کشت قارچ های خوراکی در بسیاری از کشورهای اروپائی به سرعت افزایش یافت.

    به طوری که اکنون تولید قارچ در 58 کشور تولید کننده به مرز سه میلیون و 163 هزار و 934 تن در سال رسیده است.

    امروز مصرف سرانه کشورهای اروپایی 4 کیلو و برداشت قارچ از هر تن کمپوست به 350 کیلو رسیده است.

    با وجود اینکه قرین به 50 سال است از اولین قارچ خوراکی در ایران می گذرد، اما در مقایسه با بسیاری از کشورها از قدرت بیشتری برخوردار است.

    اما مشکلاتی از قبیل دانش فنی، نبود افراد متخصص و نیز عدم وجود مراکز تحقیقاتی مطابق با علم روز باعث شده تا میزان تولید و مصرف قارچ در ایران در سطح هیچ یک از کشورهای پیشرفته جهان نرسد.

    در ایران قارچ صدفی و قارچ تکمه ای تولید و کشت می شود.

    تا امروز 97 واحد پرورش قارچ تکمه ای در کشور احداث شده است.

    نخستین همایش قارچ های خوراکی در ایران 16 شهریور ماه در فرهنگسرای اشراق برگزار شد که این مراسم جمعی از مقامات کشوری، اساتید علمی و تولید کنندگان قارچ نیز حضور داشتند.

    هدف از برپایی این همایش: تحلیل و بررسی مشکلات و تولید کنندگان قارچ در ایران.

    بررسی امکان افزایش کمی و کیفی تولید قارچ در ایران.

    حمایت از حقوق تولید کنندگان.

    ترویج فرهنگ مصرف قارچ در میان اقشار گوناگون جامعه.

    تلاش در جهت افزایش میزان اشتغال در بخش تولید قارچ در کشور.

    ارتقاء سطح دانش و مهارت و گسترش فن آوری جدید در تولید قارچ در ایران.

    در زمینه تولید قارچ بخش خصوصی بسیار جلوتر از بخش دولتی است.

    امروز میانگین مصرف سرانه قارچ 220 هزار و 250 گرم در سال است.

    این در حالی است که مصرف سرانه در کشورهای پیشرفته 3 کیلو برای هر نفر است.

    میزان تولید قارچ در کشور در دو دهه گذشته کمتر از 20 گرم بوده است.

    در گواتمالا تصاویری از خدایان متعلق به 3500 سال قبل از میلاد مسیح دیده شده که خدایان آنها به شکل قارچ بوده اند.

    مردم دنیا هم به دو دسته تقسیم می شوند.

    1- گروهی که قارچ دوست دارند.

    2- گروهی که قارچ دوست ندارند.

    تا چند سال قبل تصور بر این بود که تنها 20 گونه قارچ در دنیا تولید می شود.

    اما بعد مشخص شد در کشور چین 50 گونه قارچ برای خوراک و دارو کشت می شود.

    البته بسیاری از قارچ ها قابل کشت نیستند.

    اما قابل خوردن هستند.

    امروزه قارچ را داروی قرن 21 نامیده و تعداد واقعی آن را به صورت تخمینی 140 هزار گونه در دنیا دانسته اند که فقط 12 هزار گونه از آن شناسائی شده است.

    در ایران 2000 گونه قارچ خوراکی شناسائی شده است که 50 نوع آن قابل کشت مصنوعی و پروری است.

    قارچ های سمی، داروئی، خلسه آور.

    قارچ خاصیت ضد سرطان، کاهش کلسترول و فشار خون، تنظیم قند خون جلوگیری از انسداد عروق ضد آلرژی و التهاب پوست دارد.

    مقدار آنتی اکسیدان قارچ 4 برابر جگر سیاه و 12 برابر گندم است.

    قارچ های خوراکی مقدار کمی چربی دارند (2 درصد) و از درصد بسیار زیادی مواد معدنی (سدیم، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن و فسفر) برخوردار هستند.

    قارچ میزان زیادی پروتئین دارد که دقیقا بعد از گوشت قرار می گیرد و می تواند برای کسانی که منع خوردن گوشت قرمز را دارند جایگزین بسیار مناسبی باشد.

    از بحث فوائد قارچ که بگذریم نکته قابل اهمیت دیگر مسئله اشتغال زائی آن است.

    کشور چین در سال 6/8 میلیون تن (تقریبا 70 درصد تولید جهانی) قارچ دارد که برای 30 میلیون نفر در این کشور شغل ایجاد کرده است.

    چین بزرگترین تولید کننده قارچ در جهان است بعد از چین، آمریکا و هلند قرار گرفته اند.

    ایران در این قیافه رتبه 17 را به خود اختصاص داده است.

    اصول ایجاد کارگاه تولید قارچ: مهمترین نکته در ایجاد یک کارگاه تحقیقات قارچ خوراکی رعایت سه اصل زیر است: آموزش در سطوح مختلف برگزاری دوره های مختلف آموزش روستاییان در کشور چین در مدت 25 سال بیش از 80 دوره در 140 دوره آموزش در کل کشور برگزار شده است و 230 محقق در آنجا مشغول به کار هستند.

    ایران علیرغم داشتن پتاسیم بالا متاسفانه از سطح دانش و تحقیقات برخوردار نیست ایران 5/23 میلیون تن کلش گندم و برنج دارد به اضافه ضایعات مرغداری و کشاورزی که این ضایعات سوخته می شوند.

    اما ما می توانیم آنها را برای تولید پروتئین بکار بریم و با آموزش در سطح روستاها چگونگی بهروری از ضایعات را داشته باشیم علاوه بر منبع درآمد از بسیاری از مهاجرتها نیز جلوگیری به عمل می آید.

    عنوان طرح: تولید قارچ صدفی کارگاه تولید قارچ صدفی صاحبان: سمانه رحمتی- معصومه حصاری آدرس: خراسان شمالی- بجنورد- تلفن: سایت: شرح فعالیت اقتصادی: در دو دهه اخیر پرورش قارچ خوراکی در دنیا افزایش قابل توجهی یافته است.

    تولید و عرضه این محصول در کشورهای صنعتی جهان بصورت صنعتی و با استفاده از مدرنترین تکنیکهای موجود انجام می گیرد.

    به علاه در این گونه کشور ها همچنان شیوه های سنتی از قبیل جمع آوری و عرضه قارچهای جنگلی و یا پرورش آن در سطوح کوچک و بعنوان سرگرمی ادامه دارد.

    با توجه به همین تنوع در تولیدات است که قیمت قارچ خوراکی در اروپا در زمستان بالاترین رقم را داشته ولی در تابستان به علت عرضه قارچهای جنگلی پائین ترین سطح را دارا می باشد با وجود این چون کیفیت قارچ صنعتی بهتر از قارچ جنگلی است قیمت آن بالاتر می باشد.

    در اروپا تقاضا برای محصول مرغوب زیاد است و صنایع کنسرو سازی ماده، لوله کمی در اختیار خواهد داشت.

    زیرا بیشتر محصول بصورت تازه به بازار عرضه می شود.

    به علاوه موسسات ویژه پرورش قارچ خود دارای صنایع کنسرو سازی بوده و بدین وسیله با کنسرو کردن محصول اضافی تعادل لازم بین عرضه و تقاضا را ایجاد کنند.

    قسمت عمده قارچ تولیدی در اروپا و آمریکا و موسسات ویژه و تخصصی انجام می گیرد با توجه به رقابت شدید بین موسسات مختلف پرورش قارچ موقعی اقتصادی خواهد بود که اندازه واحد تولیدی در حدی باشد که در تمام طول سال قادر به تولید و ارائه محصول باشد.

    بنابراین تجزیه و تخصص لازمه بقاء یک واحد تولیدی خواهد بود.

    تغییرات اصولی که در سالهای اخیر در روش های تولید قارچ صورت گرفته در کمتر محصول دیگری می توان مشاهده کرد.

    از جمله می توان به بستر غذایی جدید مکانیزاسیون آماده کردن بستر کاشت، عملیات کاشت، ضد عفونی تنظیم آب و هوا در سالن های پرورش و بهبود در کیفیت مایه قارچ اشاره کرد.

    با استفاده از تکنیک پیشرفته عملکرد قارچ در واحد سطح افزایش چشم گیری یافته است.

    به همین دلایل شاید موسسات سنتی فاقد مکانیزاسیون قادر به رقابت با واحدهای مدرن امروزی نبوده و از نظر اقتصادی قابل دوام نخواهند بود.

    البته باید توجه داشت برای احداث واحدهای تولیدی مدرن سرمایه گذاری زیادی لازم است کلی سرمایه ای که ما برای تاسیس کارگاه مورد نظر با توجه به هزینه های سالیانه و سرمایه گذاری های ثابت و جاری بالغ بر ریال 64445000 برآورد نموده ایم سرمایه لازم جهت اجزای طرح از طریق آوره نقدی موسینس و دریافت وام از بانک کارآفرینی است.

    تحلیل پروژه: از آنجایی که این طرح برای 33 نفر ایجاد اشتغال می کند و تولید سالانه به میزان 200000 کیلو برای رفع نیاز مشتریان می تواند بر اقتصاد جامعه تاثیر زیادی داشته باشد.

    و اینکه قارچ با داشتن املاح و ویتامین های بسیار می تواند جایگزین خوبی برای گوشت باشد که در اقتصاد خانواده و جامعه تاثیر گذار است.

    علاوه بر اینکه این طرح در اقتصاد و فرهنگ جامعه تاثیر می گذارد با تولید بیشتر و افزایش کیفیت و کمیت تولید می توانیم از لحاظ سیاسی نیز جایگاه خوبی در جهان داشته باشیم.

    همچنین از آنجایی که در کشور ما تولید قارچ خیلی نیفتاده و استقبال زیادی صورت نگرفته.

    اما خوشبختانه علاقه و توجهی که از طرف عده ای در سنوات اخیر نسبت به این امر ابراز گردیده است، امید ترقی و آینده روشن را نوید می دهد.

    ما به این نتیجه رسیدیم که با داشتن منابع اولیده تولید در داخل کشور و بازار مصرف در خود شهر و شهرهای همجوار می توانیم طرح موفقی داشته باشیم.

    از آنجایی که این طرح برای 33 نفر ایجاد اشتغال می کند و تولید سالانه به میزان 200000 کیلو برای رفع نیاز مشتریان می تواند بر اقتصاد جامعه تاثیر زیادی داشته باشد.

    اثبات اقتصادی بودن طرح: ایجاد اشتغال برای 33 نفر.

    تولید سالانه به میزان 200000 کیلو برای رفع نیاز مشتریان.

    منابع اولیه تولید در داخل کشور موجود است.

    بازار مصرف در خود شهر و شهرهای همجوار است.

    اگر بتوانیم میزان کمیت و کیفیت تولید را افزایش دهیم امکان صادرات و ارزآوری ایجاد می شود.

    هدف از ایجاد طرح: ایجاد اشتغال به منظور جلوگیری از مهاجرت نسل جویای کار.

    ایجاد درآمد و تامین منطقه در کنار سایر محصولات به عنوان محصولی که بتواند در جیره غذایی مردم قرار گیرد.

    استفاده از امکانات و پتانسیل های موجود که در حال حاضر بلا استفاده هستند.

    استعداد و پایداری فعالیت به لحاظ استفاده از منابع تجدید پذیر.

    اتکاء به منابع داخلی.

    کمک به اقتصاد ملی و رسیدن به خود کفایی.

    تولید قارچ مرغوب با توجه به کمبود این محصول در جامعه و نیاز افراد به این ماده غذایی.

    ضرورت ایجاد طرح: توجه به تغذیه و رابطه آن با سلامت انسان همواره مسئله مهم بوده است همه ما می‌دانیم که تغذیه خوب، شرط اساسی برای خوب زندگی کردن است، تغذیه بر کارآیی انسان در طول عمرش اثر مستقیم دارد اکثر دانشمندان بر این مهم اعتقاد دارند که تغذیه خوب و بهداشت قابل قبول، انسان را در برابر بیماری های مصون نگه می دارد.

    اینجاست که تلاش و فعالیت در راه بالا بردن سطح تولید و کیفیت محصول غذایی به خوبی احساس می شود و با توجه به افزایش جمعیت و نیاز آنها به منابع غذایی کافی در جهت تولیدات کشاورزی به طور گسترده ای احساس می شود و با توجه به محدود بودن منابعه و ذخایر آبی و خاکی و با توجه به این اشعار که غذا تنها کالایی است که همواره در هر شرایطی باید تولید گردد و به مصرف برسد.

    اهمیت بهره برداری در تولدیات کشاورزی قابل لمس تر خواهد بود اینک از گونه ای گیاه صحبت می کنیم که احتیاج به نور آفتاب ندارد و کشتزارهای وسیع نمی خواهد گونه ای پر محصول که بسیاری از نیازمندی های غذایی ما را فراهم می کند این گونه گیاهی با ارزش قارچ است البته هدف اصلی این پروژه کشت و پرورش قارچ های خوراکی صدفی می باشد.

    هدف کلی از انتخاب این طرح: با یک برنامه ریزی کلی با اجراء این طرح در صورت بدست نیاوردن سود در نقطه سر بسر قرار می گیرم.

    و با گذشت مدتی انتظار کسب 45% سود می رود و در صورتی که بتوانیم میزان کمیت و کیفیت تولدی را افزایش دهیم امکان صادرات و ارز آوری ایجاد شود.

    فصل مدیریت منابع انسانی چگونگی مدیریت موسسه تامین نیروی انسانی اهمیت مدیریت منابع انسانی ترسیم چارت سازمانی وظایف مدیریت منابع انسانی چگونگی مدیریت موسسه: با آنکه پرورش قارچ در کشور ما تاکنون جنبه انتفاعی و تجاری و روشهای فنی و رعایت نکات علمی در قسمت کشت آنها متداول نبوده، خوشبختانه علاقه و توجهی که از طرف عده ای در سنوات اخیر نسبت به این امر ابراز گردیده است امید ترقی و آینده روشن را نوید می دهد.

    مدیریت عبارتست از اداره امور یک سازمان اجتماعی که بر پایه آن هر سازمان اجتماعی را سه عامل مشخص و مهم به شرح ذیل تشکیل می دهد: نیروی انسانی کار زمان.

    مدیر لایق و شایسته کسی است که از هماهنگی و موازنه بین این سه عامل بتواند به هدف سازمان خود، جامه عمل بپوشاند.

    تامین نیروی انسانی: مدیر باید تلاش کند افراد صالح و بااستعداد را جذب کند برای رسیدن به این هدف طرح های آموزش و پرورش اهمیت زیادی دارد و کمک موثری به مدیر علاوه بر سرپرستی باید محیط کار را طوری فراهم آورد و آماده سازد که استعداد ها شکوفا شود، رفتار باید طوری باشد که حس احترام کارکنان را جلب کند، در تامین نیروی انسانی، شناسایی توسط مدیر، مصاحبه و زندگینامه، و سایر تستها و پرسش نامه ها کمک موثری می تواند باشد.

    اهمیت مدیریت منابع انسانی: در طول دهه گذشته متخصصان منابع انسانی دخالت خود را در فعالیت های گروهی افزایش داده اند.

    گرچه آنان زمانی به استخدام انتخاب را آموزش و نظارت بر مزایا می‌پرداختند در حال حاضر از اداره امور کارکنان برای کمک و برنامه ریزی هماهنگ و بهبود و بهره وری، تهیه و تعیین استراتژی و اقداماتی در جهت بهبود کیفیت دعوت می‌شود، این نقش های جدید و گسترش یافته نشان دهنده امتیازهای سازمانی است که عامل منابع انسانی در حال حاضر از آن برخوردار است.

    شناخت اخیر کارکرد مدیریت کارکنان نیز در ترمیم حقوق و مزایای کلی متخصصان منابع انسانی منعکس است.

    با تداوم اجرای برنامه های توسعه منابع انسانی در آینده کارکرد کارکنان همچنان اهمیت خواهد داشت.

    چارت سازمانی وظایف مدیریت منابع انسانی: مدیریت منابع انسانی در سازمان وظایفی برعهده دارد که اهم آنها به شرح زیر است: - نظارت بر استخدام در سازمان بطوری که این امر در سازمان و چهارچوب قانونی و مطابق با قوانین و مقررات انجام گیرد و حق و حقوقی از متقاضیان مشاغل پایمال نگردد.

    - تجزیه و تحلیل مشاغل بطوری که ویژگی های هر یک مشخص و معین گردد.

    - برنامه ریزی برای تعیین و تامین نیروی انسانی مورد نیاز سازمان.

    - کارمند یابی، یعنی شناسایی افرادی که شرایط کافی را برای استخدام در سازمان دارند.

    - انتخاب و استخدام بهترین و شایسته ترین نیروهای ممکن برای تصدی مشاغل در سازمان.

    - طراحی و تنظیم برنامه هایی که ورود کارمند جدید به سازمان را تسهیل به ایشان کمک می کند تا جایگاه صحیح سازمانی و اجتماعی خود را در آن بیابند.

    - آموزش کارکنان - تربیت مدیر - طراحی سیستم ارزیابی عملکرد کارکنان - طراحی مستقیم پاداش - طراحی مستقیم حقوق و دستمزد - وساطت میان سازمان و سند یکاهای کارگری - طراحی سیستمی برای رسیدگی به خواسته ها و شکایات کارکنان - طراحی سیستم بهداشت و ایمنی کار - طراحی سیستم انضباط باغبانی (پرورش قارچ صدفی): علوفه کشاورزی که برای قارچ مناسب هستند در انبار نگهداری می شوند کاه هایی که آب خورده و یا در برابر باران باشند برای این منظور مناسب نیستند.

    بستر کاشت یا کاه را ابتدا برای جوشاندن یا ضدعفونی کردن در داخل کیسه هایی که برای این منظور پیش بینی شده پر می کنند اگر بستر کشت کاه برنج باشد به خرد کردن آن نیست ولی خرد کردن آن در کیفیت تولید قارچ موثر است ولی کاه گندم حتما باید خرد شود در زمانیکه کیسه ها پر می شوند سر انها حتما باید طوری گره زده شود که در زمان جوشاندن باز نشده و کاهها در داخل آب بریزند.

    مرحله ضد عفونی در اتاقی به نام استریل انجام می گیرد برای ضد عفونی کردن دیگی تهیه شده که حرارت آن توسط یک مشعل تامین می گردد.

    این دیگ مجهز ترموستاتی است که دما را در بین 95-90 درجه به مدت یک ساعت ثابت نگه می دارد.

    تا کاملا ضد عفونی شود باید توجه داشت که زمان و دمای مورد نظر برای ضد عفونی کیسه های حتما رعایت شود در غیر این صورت در آینده با مشکل مواجه خواهیم شد.

    در کارگاههای سنتی به جای دیگ پخت از بشکه های فلزی استفاده می کنند این بشکه ها را بر روی چهار پایه هایی قرار می دهند و از مشعل های گونانگون جهت جوشاندن و گرم کردن آب استفاده می‌کنند برای ضد عفونی کردن کیسه ها را درون دیگی به مدت یک ساعت در دمای 95-90 درجه طوری قرار می دهیم که تمام فضای محفظه را پر کند.

    سپس در دیگ بسته می شود تا با پر شدن آب عمل ضد عفونی انجام می گیرد.

    بعد از گذشت زمان مورد نظر مشعل خاموش می شود.

    هنگام تخلیه باید دقت کرد که کیسه های روی زمین قرار نگیرند آلوده نشوند.

    کیسه های ضد عفونی شده بعد از تخلیه وارد محوطه ای کاملا تمیز و ضد عفونی شده به نام اتاق تلقیح قرار داده می شود.

    کیسه ها حدود 24 ساعت در این محل قرار داده می شوند تا کاملا خنک شده و آب اضافی آن گرفته شود.

    پس از این مدت فردی که عمل تلقیح را انجام می دهد باید دست و پای خود را با آب و صابون کاملا شسته و سپس با الکل ضد عفونی نماید.

    برای تلقیح نیاز به اسپان می باشد.

    اسپان در آزمایشگاه بدست می آید برای این منظور گندم را در داخل اتوکلا و ضد عفونی کرده و به آن نینیلیوم آغشته می نماید کارگاههای تولید قارچ آنرا به صورت آمده از آزمایشگاه خریداری می نماید.

    کاه های خنک شده را از کیسه ها خارج کرده و برای اینکه ببینند رطوبت آن به حد مطلوب است یا نه باید لمس کنند.

    هرگاه رطوبت زیاد باشد معمولا کف دست خیس می شود که این کاه برای کمپوست زدن مناسب نیست حتی اگر خشک باشد و کف دست هم رطوبتی نشود باز هم برای کمپوست زدن آماده نمی باشد زمانی کاه آماده است که یک حالت نرمی و خیسی متعادل در دست احساس شود.

    کمپوست در واقع بستری از کشت کاه است که مخلوطی از کاه های ضد عفونی شده و اسپان است.

    این کیسه ها حتما باید ضد عفونی شود تا احیانا آلودگی نداشته باشد.

    یک سری کاه به ارتفاع 15-10 سانتیمتر در سطح کیسه قرار داده می شود باید دقت کرد که کاه کاملا به پلاستیک چسبیده و فضای خالی بین کاه و پلاستیک وجود نداشته باشد وقتی که 15 سانت اول در کیسه قرار داده شد مقداری اسپان روی آن پاشیده می شود باید سعی کرد اسپان دور تا دور کیسه روی کاه پاشیده شود مقدار اسپان مصرفی در پلاستیک های 80×40 یک مشت و در پلاستیکهای 100× 50 یک مشت و نیم می باشد.

    پس از لایه اول لایه دوم روی اسپان و کاه لایه اول قرار داده می شود.

    باز در این حالت سعی می شود که کاه فشردگی و چسبندگی لازم را داشته باشد.

    ارتفاع لایه دوم هم 15-10 سانتی متر است.

    4 لایه اسپان و 5 لایه کاه داخل کیسه قرار داده می‌شود، در پایان لایه پنجم آن را فشرده کرده و مقدار کمی روی آن می باشند.

    بعد پلاستیک را گره زده و دقت می کنند بالای پلاستیک بدون هوا باشد.

    مقدار اسپان برای کمپوست در پلاستیک های 80 × 40 که حدود 10 کیلوگرم وزنشان است 250 گرم و برای پلاستیک های 100 × 50 که 15 تا 16 کیلوگرم وزنشان است حدود 350 گرم اسپان مصرف می‌شود.

    مرحله ریشه دوانی در اتاق تاریک انجام می شود.

    تاریخ تلقیح و نوع اسپان مصرفی بر روی کیسه ها نوشته می شود تا مشخص گردد از چه نوع اسپانی شده است.

    پس از اتمام کار سالن را باید ضد عفونی و تمیز کرد برای این کار باید از آب و ماده تمیز کننده استفاده کرد تا سالن برای تولید بعدی آماده باشد کمپوست های تلقیح شده با اسپان وارد اتاق تاریک می شود.

    قبل از آوردن کمپوستها باید محیط سالن ضد عفونی شده باشد که با محلول فرمالیت انجام می شود.

    پس از ضد عفونی حدود 24 ساعت در و پنجره اتاق تاریک بسته می شود پس از آن اتاق آماده ورود کمپوست می باشد.

    تعداد کمپوستها در هر متر مربع حدود 8-7 کمپوست می باشد.

    کمپوست داخل اتاق تاریک به صورت متراکم نگهداری می شود چون نیازی به تهویه ندارد و دی اکسید کربن باعث تسریع در رشد قارچ می شود.

    دمای داخل سالن حدود 25-20 درجه می باشد و برای یکسان نگهداشتن دما می توان از دستگاههای برودتی استفاده کرد رطوبت سالن باید حدود 85 تا 95 درصد باشد و تامین توسط دستگاه در رطوبت ساز انجام می شود.

    در محیط های خانگی می توان با استفاده از کاشی کف اتاق یا دیوارها و یا آب بر روی خود کمپوست ها رطوبت مورد نیاز را تامین کرد.

    در این اتاق نیازی به نور نیست.

    مدت زمانی که کمپوستها در این اتاق نگهداری می شوند 15 روز می باشد بعد از 15 روز شبکه کامل نینیلوم ایجاد شده و آماده انتقال به سالن تولید است.

    قبل از ورود کمپوستها باید این محل هم کاملا ضد عفونی کرد پس از ضد عفونی می توان بعد از 48 ساعت کمپوست ها را وارد این محل کرد تعداد کمپوستها در هر متر مربع 4-3 عدد است و فاصله هر کمپوست روی خط حدود 4-3 متر است.

    بین 2 کمپوست یک فاصله 80 سانتی متری به عناون راهرو جهت برداشت قارچها قرار داده می شود دمای سال 20 درجه سانتی گراد است که برای تامین آن از دستگاههای خنک کننده و گرم کننده استفاده می کنند.

    دستگاه حرارتی باید طوری طرح ریزی می شود که از اکسیژن محیط استفاده نکند مقدار رطوبت داخل سالن حدود 85 تا 90 درصد است و برای تامین آن از دستگاه رطوبت ساز و یا از آب پاشی کف سالن یا روی خود کمپوست ها استفاده کرد.

    باید توجه داشت هنگام برداشت و یا 24 ساعت قبل از برداشت روی قارچ ها آب ریخته نشود.

    این اتاق احتیاج به تهویه دارد برای بزرگ شدن یک برگ کلاهک نیاز به 500 تا 1000 متر مکعب هوا است.

    سالن تولید قارچ نیاز به نور دارد که می توان از لامپ های مربوطه استفاده کرد به ازای هر 10 متر مربع یک لامپ در نظر گرفته می‌شود.

    بعد از 12-10 روز کمپوستها اصطلاحا تولید ظهور کلاه می کنند.

    نطفه ایجاد شده ابتدا به صورت سوزنی و کوچک است و بعد کم کم رشد می کند و در مدت 8-7 روز آماده برداشت می شود باید توجه داشت هنگام ظهور قارچ تهویه به طور منظم و مرتب انجام گیرد.

    اگر تهویه خوب انجام نشود ساقه ها درست و کلاهکها کوچک است حتی ممکن است زمانیکه تهویه خوب انجام نشود.

    ساقه ها رشد کرده و عملا کلاهکها ظهور نکند.

    قارچهای استاتیک دارای رنگ قهوه ای شکلاتی هستند بسیار سرما دوست هستند نوع دیگر قارچ های فلوریدا هستند این قارچ ها کاملا سفید بوده و کلاهک بسیار بزرگ و شیرین دارد.

    و انواع مختلف دیگر ...

    قارچ ها ظرف 25 روز ظهور می کند و در مدت 7-5 روز آماده برداشت هستند باید توجه داشت که در برداشت قارچ صدفی، ریزی و درشتی آن ملاک نیست.

    قارچ ها ابتدا کلاهکشان رو به پایین است همزمان با رشد این کلاهکها به صورت افقی در می آید.

    زمانیکه کلاهکها به شکل افقی است آماده برداشت است و اگر لبه های آن به سمت بالا باشد و جمع شده باشد زمان برداشت آن سپری شده است.

    جهت برداشت می توان قارچ ها را با تیغ برداشت کرد یعنی کلاهکها جدا و ساقه ها جدا.

    یا می توان آنها را به صورت کلونیک جدا کرد یعنی آنها را گرفت به سمت خود کشید.

    همانطور که ملاحظه می کنید این قارچ برای این کار معمولا کل بستر از آن جدا شده و باقی مانده ای نمی‌ماند.

    قارچ ها برداشت شده داخل سبدی ریخته می شوند و جهت بسته بنید وارد اتاق بسته بندی می شود.

    بسته بندی قارچ در سالن بسته بندی انجام می گیرد قارچ های بسته بندی شده ساقه هایش جدا شده و در داخل ظروف یکبار مصرف به طور مرتب ریخته می شود سپس روی آنها سلفون کشیده می شود.

    و به بازار برای عرضه محصول منتقل می شود.

    محیط پرورش قارچ: به منظور تولید بستر مناسب برای پرورش قارچ بایستی عوامل مختلفی از جمله: حرارت، تهویه، نور و رطوبت لازم را فراهم نمود تا بتوان از عهده انجام پرورش قارچ برآمد.

    درجه حرارت: درجه حرارتی که اسپور قارچی می تواند در آن به خوبی رشد کند بین 10 و 21 درجه می باشد در مناطقی که درجه حرارت در زمستان و تابستان از این حد پایین تر و بالاتر رود بایستی با تاسیس حرارت مرکزی و به وسیله حرارت سنج هایی که در نقاط مختلف محل پرورش، قرار می دهند حرارت مورد نیاز محیط را تامین نموده و در تابستان که درجه حرارت بالا می رود بایستی، به وسیله کولر گازی و یا آب درجه حرارت محیط را تا حد مورد نیاز پایین آورد میزان حرارت مورد نیاز بایستی بطور مداوم بوسیله حرارت سنجهایی که در نقاط مختلف قرار می‌دهند کنترل گردد.

    تهویه: چنانچه شرایط کافی تهویه در محل پرورش قارچ خوراکی وجود نداشته باشد علاوه بر اینکه ساقه ها باریک و بلند می شوند کلاهک هم کوچک مانده و تقریبا رشد قارچ به 3/2 می رسد و طبق تحقیقاتی که به عمل آمده علت تراکم گاز کربنیک نمی باشد بلکه علت آن متصاعد شدن گازهای سمی است که قارچ در حین رشد، از خود خارج می کند، و مانع رشد قارچ می گردد.

    نور: از آنجایی که قارچ یک گیاه ساپرفیت می باشد و تولید کلروفیل نمی‌نماید احتیاج به نور ندارد در این امر کمک مهمی به خنک نگهداشتن محیط و عمل تهویه نمود و از طرفی به علت آنکه محیط کشت در این شرایط رطوبت کمتری از دست می دهد به آبیاری چندانی احتیاج نمی باشد.

    لازم به یادآوری است استفاده از چراغهای نفت سوز در سالن پرورش قارچ به هیچ وجه مجاز نیم باشد.

    رطوبت هوا: از آنجایی که هر اندازه درجه حرارت محیط بالاتر رود مقدار آبی که در هوای محیط می توان د بطور بخار معلق بماند بیشتر است لذا میزان بخار آب موجود هوا در حرارت های پایین به مراتب کمتر خواهد بود تا به همین جهت در مواقعی که یک تغییر ناگهانی در حرارت محیط، ایجاد گردد مقداری از بخار آب موجود در هوا به صورت قطرات ریز در روی سطح برگ و زمین می نشینند در محیط کشت قارچ چنانچه چنین اتفاقی بیفتد، قطرات آب بروی سطح قارچ ها نشسته و موجب فراهم شدن محیط مناسب برای بیماری های قارچ مانند Verticillum می گردد.

    علاوه بر این سقف و محیط اطراف محل کشت، نیز قطرات آب جمع شده و به تدریج این قطرات روی سطح جعبه های کشت می ریزد و ایجاد مزاحمت می نماید.

    برای رفع این مخاطره باید اولا سقف دیوارهای سالن کشت، کاملا عایق کار می شده باشد، ثالثا بوسیله پنکه برقی بطور مرتب هوای محیط را به جریان انداخته و از تغییرات ناگهانی حرارت جلوگیری کرد بطور متوسط بهترین درجه حرارت مناسب برای محیط کشت بین 70 تا 80 درصد می باشد.

    ویتامین های ضروری: مهمترین های ضروری عبارتند از: ویتامین A، گروه ویتامین های B شامل ویتامین C ویتامین D، ویتامین E و ویتامین K.

    مصرف 100 گرم قارچ خوراکی تازه می تواند بیش از یک چهارم نیاز روزانه افراد بالغ به ویتامین های محلول در آب را تامین کند بدن انسان روزانه به (mg1) ویتامین نیازمند است و کمبود این ویتامین موجب کم خونی و گاهی اوقات بروز ضایعاتی در مغز و ستون و فقرات می گردد.

    سبزیجات منبع ضعیفی برای این ویتامین ها محسوب می شوند به همین علت معمولا کمبود ویتامین در رژیم غذایی افراد گیاهخوار وجود دارد.

    هر گرم قارچ خوراکی بسته به مرحله رشد و چرخه بازدهی دارای vg32/0 تا 65/0 ویتامین می باشد.

    لذا مقدار ویتامین مورد نیاز بدن ممکن است با مصرف 3 گرم قارچ خوراکی تازه تامین شود.

    ویتامین های ضروری محلول در چربی E, A, D نیز در قارچ خوراکی به میزان کم وجود دارد.

    صورت احتیاجات وسایل کار وانت و ماشین یخچالدار برای حمل و نقل کود و حمل و نقل قارچ چنگالهای بزرگ برای زیر و رو کردن کود.

    بیل برای زیر و رو کردن کود و تسطیح آن الک با سیم های گالوانیزه قوی (با 5/2 سانتی متر ابعاد توری) با وسایل بالا برنده الک کننده دستی یا ماشینی.

    سم پاش های چرخ دار برای آب دادن سطح جلبه های پرورش قارچ سر سم پاش بزرگ برای آب دادن سطح کود.

    پنکه برا یایجاد کوران هوا در داخل سالن پرورش قارچ گاری دستی چرخ دار یا لودرهای موتوری برای حمل و نقل داخلی کود.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

تولید و پرورش قارچ صدفی متاسفانه به علت عدم آشنایی برخی از فعالان بخش تولید قارچ صدفی به فنون بازاریابی صحیح و ارایه نامناسب قارچ، ویا ارایه قارچهایی با کیفیت پایین به بازار و همچنین وجود رقابت ناسالم در بین تولید کنندگان قارچ صدفی، درحال حاضرتولید قارچ به صورت صنعتی علیرغم نیاز بازار، سودآوری پایینی دارد. عدم اطلاع رسانی صحیح وبعضا ارایه اطلاعات غلط و ناکافی و خودداری از تصویر ...

مقدمه قارچ ها بسیار متنوع وگوناگونند دسته ای تک سلولی هستند که بیشتر بیماریزا می باشند که موجب بروز بیماریهای قارچی در انسان و گیاهان می شوند . شایعترین آنها قارچ کچلی و دیگر قارچهایی است که روی پوست بدن جانداران به ویژه گوشتخواران ضایعاتی مانند نوعی بیماری پوستی بوجود می آورد و از برخی جانوران چون سگ و گربه به انسان سرایت می کنند و یا قارچی که بر روی بوته تیره گندمیان نشو و نما ...

مقدمه انسان از هزاران سال گذشته از قارچ‌ها آشنا بوده و از آن به عنوان منبع تأمین غذا استفاده کرده است. قارچ‌ها که بیشتر در مناطق جنگلی به صورت خودرو رشد می‌کنند به علت بالا بودن پروتئین به‌عنوان پروتئین جنگل معروف شده‌اند. زمین‌هایی که دارای خاک غنی از مواد آلی هستند مکان مناسب برای رویش قارچ‌ها می‌باشند. استفاده از قارچ‌ها به صورت خودرو تا زمان ناپلئون ادامه داشت تا این که ...

متاسفانه به علت عدم آشنايي برخي از فعالان بخش توليد قارچ صدفي به فنون بازاريابي صحيح و ارايه نامناسب قارچ، ويا ارايه قارچهايي با کيفيت پايين به بازار و همچنين وجود رقابت ناسالم در بين توليد کنندگان قارچ صدفي، درحال حاضرتوليد قارچ به صورت صنعتي عليرغ

قارچ خوراکی صدفی Oyster mushroom) ) محل رشد در طبیعت : بر روی چوبهای پوسیده یا در حال پوسیدن و سطح درختان . دارای قدرت تجزیه بالاو براحتی مواد سلولزی راکلونیزه می سازد . دارای رنگهای مختلف کلاهک از قبیل سفید ، آبی ، خاکستری ، طلایی ، قهوه ای و … قارچ صدفی درختی Pleurotus osteratus در جنگهای درختان سخت چوب گسترش فراوانی دارد . گونه های زراعی معروف : P,cittinopileatus/ ...

قارچ خوراکی صدفی Oyster mushroom) ) محل رشد در طبیعت : بر روی چوبهای پوسیده یا در حال پوسیدن و سطح درختان . دارای قدرت تجزیه بالاو براحتی مواد سلولزی راکلونیزه می سازد . دارای رنگهای مختلف کلاهک از قبیل سفید ، آبی ، خاکستری ، طلایی ، قهوه ای و … قارچ صدفی درختی Pleurotus osteratus در جنگهای درختان سخت چوب گسترش فراوانی دارد . گونه های زراعی معروف : P,cittinopileatus/ ...

از نظر تاریخچه،پرورش قارچ در هاله ای از ابهام به سر برده.قبلاً از قارچ ها به عنوان مواد توهم زا درفالگیری استفاده میکردندوقارچ راگوشت خدا می نامیدند،ولی بدون شک معلوم شده است که قارچ برنج که درچین تقریباًاز2000سال قبل با ساده ترین روش والهام از طبیعت برروی چوب درختان کشت می شده است وتکنولوژی روش کاشت این قارچ ها جزءهنرهای خیلی قدیمی و محرمانه ی این سرزمین ها بوده است،فقط تاریخ ...

نتايج محاسبات فني، مالي و اقتصادي براي طرح توجيهي پرورش قارچ شناسنامه طرح توجيهي پرورش قارچ مجري طرح توجيهي پرورش قارچ آقاي توليدات طرح توجيهي پر

وجودگرما و هوای مرطوب در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری محدودیت های عمده ای در امر کشت و پرورش بسیاری از قارچ های خوراکی متداول، مانند قارچ دکمه ای Agaricus bisporus و شی تا که Lentinula ایجاد می کند. قارچ چینی با رشد برروی کاه برنج، قارچی مناسب برای مناطق گرمسیری بوده و در این مناطق از اهمیت زیادی برخوردار است. کشت و پرورش قارچ های صدفی، نسبت به سایر قارچهای خوراکی، بسیار ارزان و ...

پرورش انواع قارچ های خوراکی مقدمه: امروزه پرورش انواع قارچهای خوراکی اهمیت بسزایی در دنیا کسب کرده و از پیشرفتهای قابل توجه و چشم گیری برخوردار شده است با اینکه قارچ از بقایای مواد زاید گیاهی و صنعتی تغذیه می کند اما سرشار از پروتئین، کلسیم، فسفر و ویتامین و انواع اسید آمینه ضروری است. با پرورش قارچ می توان ضمن تهیه غذاهای لذیذ، مقوی و ارزان، کمبود و پروتئین و ویتامینهای K, E, ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول