تاریخچه تربیت بدنی از سال 1306 هجری شمسی بر اساس قانونی که از تصویب مجلس شورای ملی وقت گذشت درس تربیت بدنی و ورزش به صورت اجباری جزء برنامه های درسی تمام دوره های تحصیلی قرار گرفت.
به موجب این قانون هر روز یک ساعت از برنامه های دانش آموزان به درس تربیت بدنی اختصاص یافت اما اجرای این قانون به علت کمبود نیروی انسانی متخصص و امکانات اجرائی عملا با مشکل مواجه شد.
بطوریکه در سال 1314 به منظور تامین معلم تربیت بدنی مورد نیاز آموزش و پرورش تاسیس شد تا اجرای درس تربیت بدنی درتمام پایه های تحصیلی از ابتدائی تا پایان دوره متوسطه توسط معلم تخصص تربیت بدنی تدریس شود اما با صدور بخشنامه 4628 ت-ن مورخ 3/6/1363 بدستور وزیر وقت بکارگیری معلم خاص تربیت بدنی در دوره ابتدایی حذف و تدریس تربیت بدنی به معلمان یا آموزگاران همان پایه محول شد که این موضوع به اعتقاد اکثر کارشناسان با توجه به اهمیت دوره ابتدائی زیانهای بزرگی به ورزش آموزشگاهی و ورزش کشور وارد کرد.تشکیلات تربیت بدنی و ورزش مدارس از سال 1323 در سطح کشور با عنوان اداره کل تربیت بدنی در سطح استان با عنوان کارشناسی مسئول و در سطح شهرستان با عنوان اداره کل تربیت بدنی در سطح استان با عنوان کارشناس مسئول و در سطح شهرستان با عنوان مسئول تربیت بدنی آموزشگاهها شروع به فعالیت نمود.
ضرورت ارتقاء تشکیلات تربیت بدنی آموزشگاهها از سالهای قبل از انقلاب مطرح بود تا اینکه برای اولین بار در سال 1357 تشکیلات تربیت بدنی و ورزش مدارس از اداره کل به معاونت ارتقاء پیدا کند.
اگر چه این ارتقاء تشکیلات باعث خشنودی جامعه ورزش کشورگردید اما کمتر از یک سال مجدداَ تشکیلات تربیت بدنی ازمعاونت در سطح وزارت آموزش و پرورش به یک اداره کل زیر نظر معاون پرورشی تنزل پیدا کرد.
طی دو دهه اخیر موضوع ارتقاء تشکیلات همیشه توسط متخصصین و کارشناسان تعلیم و تربیت، تربیت بدنی مطرح بود تا اینکه درسال 1378 به پیشنهاد معاون پرورشی وقت، اداره کل تربیت بدنی به دو اداره کل تربیت بدنی دختران و پسران درسطح ستاد تفکیک و این تشکیلات در سطح استانها و شهرستانها نیز تحقق پیدا کرد.
اگر چه این توسعه یک گام به جلو بود اما چنین حرکتی باعث رضایت متخصصین و کارشناسان تربیت بدنی و علوم ورزشی نشد بطوریکه درسال 1379 با انتصاب جناب آقای حاجی به عنوان وزیر آموزش و پرورش پیشنهاد معاونت تربیت بدنی و تندرستی با تصویب سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به عنوان یکی ا ز هفت معاونت وزارت آموزش و پرورش شروع به فعالیت نمود.
این ارتقاء تشکیلاتی در سطح استانها به مدیریت و در سطح شهرستانها به کارشناس مسئول تغییر پذیرفت .
مدیران تربیت بدنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون سید مصطفی داودی دکتر سید نصراله سجادی سید احمد درگاهی سید امیر حسینی رضا عموزاده خلیلی محمد شاه حسینی مصطفی قنادها محمد رضا پهلوان محمد تقی حسن زاده (پسران) – مهین فرهادی زاد( دختران) محمد رضا پهلوان (پسران) – مهین فرهادی زاد( دختران) – دکتر غیرتمند (بهداشت) دکتر علیرضا رمضانی ( تحقیقات و توسعه) فوائد فعالیت بدنى: گزارش مقام ارشد پزشکى آمریکا در سال 1996 تحت عنوان فعالیت بدنى و سلامت فواید بسیارى را در زمینه سلامت براى شرکت منظم در فعالیت هاى بدنى برشمرد .
از جمله کاهش خطر مرگ زودرس در اثر بیماریهاى قلبى، دیابت ، فشار خون بالا و سرطان قولون .
اگر کمبود فعالیت بدنى با رریم غذایى نامناسب توام شود تاثیر آن بر سلامت ویرانگر خواهد بود و بطور متوسط سالانه به 300000مورد مرگ خواهد انجامید.
گزارش مقام ارشد پزشکى روشن نمود که فوائد فعالیت بدنى محدود به افراد بزرگسال نیست ، بلکه شرکت منظم در فعالیت هاى بدنى در کودکى و نوجوانى.
1_ به ساخته شدن و حفظ استخوانها، عضلات و مفاصل سالم کمک مى کند.
2_ در کنترل وزن ، ساختن بافت عضله و کاهش چربى موثر است .
3_ در نوجوانانى که استعداد ابتلا به فشار خون دارند مانع بالا رفتن فشار خون مى شود یا شروع آن را به تاخیر مى اندازد.
3_ احساس اضطراب و دلواسى و تنش را کاهش مى دهد.
4- فعالیت بدنى از طریق تاثیر بر سلامت ذهنى ممکن است ظرفیت دانش آموزان را براى یادگیرى افزایش دهد.
اگرچه پژوهش تاکنون رابطه مستقیمى بین فعالیت بدنى و پیشرفت درسى نشان نداده است چنین ارتباطى غیرمنتظرهبه نظر نمى رسد.
پژوهش ها معلوم کرده اند که شرکت در فعالیت بدنى عزت نفس نوجوانان را افزایش مى دهد و از اضطراب و دلواپسى و تنش آنان مى کاهد.
فعالیت بدنى از طریق تاثیر بر سلامت ذهنى ممکن است ظرفیت یادگیرى دانش آموزان را افزایش دهد.
در یک پژوهش معلوم شد که صرف زمان بیشتر در کلاس تربیت بدنى هیر تاثیر زیانبارى بر نتایج شرکت دانش آموزان ابتدایى در آزمون هاى استاندارد شده درسى نداشته است .
در حقیقت شواهدى وجود دارد که دو سال شرکت در برنامه آمادگى جسمانى مرتبط با سلامت تاثیرات مطلوبى بر دست آوردهاى تحصیلى دانش آموزان داشته است .
شرکت در فعالیت بدنى و ورزشها مى تواند سلامت اجتماعى، بدنى و ذهنى نوجوانان را ارتقاءدهد.
پژوهش ها نشان داده اند احتمال ابتلاى دانش آموزانى که در مسابقات بین مدارس شرکت مى کنند به سیگار و یا موادمخدر کمتر از دیگر همتایان آنهاست و احتمال باقى ماندن در مدرسه ، رفتار مناسب و موفقیت هاى درسى در مورد آنها بیشتر است .
برنامه هاى ورزشى و فعالیت هاى بدنى مى تواند دانش آموزان را با کار تیمى، خود انضباطى ، روحیه ورزشکارى،رهبرى و اجتماعى شدن آشنا سازد.
به عبارت دیگر فقدان چنین فعالیت هایى ممکن است نوجوانان را در برابر موادمخدر و خشونت آسیب پذیرتر کند.
یکى از فواید عمده فعالیت بدنى این است که به مردم کمک مى کند تا آمادگى جسمانى خود را بهتر کنند.
آمادگى جسمانى وضعیتى است که به فرد اجازه مى دهد فعالیت هاى روزانه خود را با انژرى انجام دهد، در مجموعه اى از فعالیت هاى بدنى شرکت جوید و خطر آسیب به سلامتى را در او کاهش دهد.
پنج جزء اصلى آمادگی جسمانى لازم براى سلامت مطلوب عبارتند از : استقامت قلب و گردش خون ، قدرت عضلانى، استقامت عضلانى، انعطاف پذیرى و ترکیب بدنى (درصد چربى و عضله ).
کروه دوم از این اجزاءکه آمادگی جسمانى مرتبط با ورزش نامیده شده اند عبارتند از توان ، سرعت ، حابکى، تعادل و زمان عکس العمل .
اگرحه اجزاى آمادگی جسمانى مرتبط با ورزش براى حفظ سلامت جسمانى ضرورى نیستند از حیث اجراى حرکات ورزشى و یا انجام کارهاى سنگین از قبیل آنچه در خدمت وظیفه یا در موقعیت هاى اضطرارى پیش مى آید مهم بشمار میایند.
نوجوانان به جه مقداوفعالیت بدنی نیازدارند: در گزارش مقام ارشد پزشکى چنین نتیجه گیرى شده است که : 1_ کسانیکه معمولا غیرفعال هستند مى توانند سلامت خویش را با پرداختن به فعالیت منظم در حد متوسط بهبود بخشد.
2_ براى دستیابى به سطح بالاتر سلامت لازم نیست فعالیت بدنى از شدت زیادى برخوردار باشد.
3_ با افزودن به مقدار(مدت ، تواتر یا فرکانس ، شدت ) فعالیت بدنى مى توان به فواید بیشترى در زمینه سلامت هست یافت .
مرور و بررسى دقیق علمى هر مورد مقدار نیاز دانش آموزان ابتدایى و نوجوانان به فعالیت بدنى و اینکه چه نوع فعالیت براى آنها مناسب است منجر به پذیرفته شدن دو سرى از توصیه هاى مناسب شد.
کنفرانس اجتماع بین المللى در مورد راهنماى فعالیت هاى بدنى براى نوجوانان توصیه هاى زیر را منتشر کرد: 1- نوجوانان باید به صورت روزانه یا بیشتر روزهاى هفته فعالى باشند که این مى تواند در قالب بازیها، ورزشها، کار،جابجایى از مکانى به مکان دیگر، تفریحات سالم یا ورزش برنامه ریزى شده در چهار چوب خانواده ، مدرسه و یا جامعه صورت گیرد.
2- نوجوانان باید هر هفته در سه جلسه فعالیت یا بیشتر که هر جلسه 20دقیقه یا بیشتر طول بکشد و شدت آن هر چد متوسط یا شدید باشد شرکت جویند.
نیازهاى مربوط به رشد کودکان با نوجوان و بزرگسالان متفاوت است .
انجمن ملى ورزش و تربیت بدنى (NASPE ) راهنمایى هایى در زمینه فعالیت بدنى دانش آموزان ابتدایى منتشر ساخته که به قرار زیر است : 1_ دانش آموزان ابتدایى باید در همه یا بیشتر روزهاى هفته هر روز به مدت حداقل 30تا 60 دقیقه در فعالیت هاى متنوع مناسب با سن و سطر رشد خود شرکت جویند.
2- شرکت در 60 دقیقه تا چند ساعت فعالیت به صورت روزانه و از نمونه فعالیت هاى مناسب با سن و سطر رشد توصیه مى شود.
3_ بعضى از فعالیت هاى کودک در هر روز باید به دورههاى 10 تا 15 دقیقه اى یا بیشتر تقسیم شود و داراى شدت متوسط تا شدید باشد.
این فعالیت باید به صورت متناوب و یک در میان از شدت متوسط و بالا برخوردار باشد و دوره های استراحت بین مراحل در نظر گرفته شود.
4- کودکان نباید مدت طولانى بدون وقفه به فعالیت پردازند.
یکى از اهداف پروژه آدم هاى سالم براى سال 2010که یک طرح ملى اس این است که میزان فعالیت هاى بدنى شدید و متوسط در میان نوجوانان افزایش یابد از جمله براى جابجایى از راه رفتن و دوچرخه سوارى استفادمی شود و ضمنا مدتى که نوجوانان صرف تماشاى تلویزیون مى کنند کاهش یابد.
علاوه بر این پروژه آدم هاى سالم براى سال 10 20 شرکت در فعالیت هاى بدنى را به عنوأن یکى از 10 شاخص راهبردى ملى در نظر گرفته است .
از دو هدفى که در سنجش میزان پیشرفت این شاخص مورد استفاده قرار مى گیرد یکى متوجه نوجوانان است : تعداد نوجوانانى که سه روز یا بیشتر در هفته هر بار به مدت 20 دقیقه یا بیشتر در فعالیت بدنى شرکت میکنند افزایش یابد.
پروژه آدم هاى سالم براى سال 10 20اهداف ملى در زمینه آمادگى جسمانی نوجوانان را مشخص نمى کند.
دلیل آن تاحدودى این است که هنوز توافق علمى هر زمینه آزمون ها و نورم هاى طبقه بدى وجود ندارد.
اما در این زمینه که آزمون هاى آمادگى جسمانی باید بر آمادگى جسمانی مرتبط با سلامت تاکید داشته باشد و اینکه معیارهاى نفسیر نتایج آزمون ها باید بر پایه ارتباط بین فعالیت بدى و ملامت قرار داشته باثد .
نه بر پایه مقایسه با سایر دانش آموزان (به سوان سال نورم ها)، به همه کودکان و نوجوانان فرصت مى دهد تا موفتیت را تجربه کنند.
رابطه بین آمادگىجسمانى و سلامت را تقویت مى کد و این مفهوم را که فردمى تواند آمادگى جسمانى داشته باشد بدون آنکه قهرمان باشد موردتاکید قرار مى دهد.
در راهنماى رژیم غذایى براى امریکاییان که اساس همه فعالیت هاى دولت فدرال را در مورد تغذیه تشکیل مى دهد به همه امریکاییان تاکید شده است که هر روز به فعالیت بدنى بپردازند.
و به کودکان و نوجوانان توصیه شده است روزانه حداقل 10 دقیقه فعالیت بدنى با شدت متوسط داشته باشد.
نوجوانان تا چه حد آمادگى جسمانى وفعالیت بدنى دارند: راه رفتن و دوچرخه سوارى توسط کودکان و نوجوانان 5 تا 15 ساله از 1977 تا 1995 ، 40درصد کاهش یافته است .
داده هاى موجود نشان مى دهد که کودکان یکى از فعال ترین اقشار جامعه هستند ولى سطح فعالیت بدنى آنان با نزدیک شدن به سن بلوغ و نوجوانى و جوانى رو به کاهش مى گذارد.
باوجود این بسیارى از کودکان و نوجوانان نیز در حد مطلوب و توصیه شده به فعالیت بدنى نمى پردازند.
مرکز کنترل و پیشگیرى بیماریها ( CDC,S) و سیستم کنترل رفتاره اى مخاطره آمیز جوانان ( YRBSS) در سال 1999 دادههایى را از یک جامعه نمونه دانش آموزى بین 9 تا 12 سال در سطح کشور جمع آورى نمود که نشان داد: ا- بیش از یک نفر از هر سه نفر (35%) در فعالیت شدید و منظم بدنى شرکت نمى کنند.
2- شرکت منظم در فعالیت هاى شدید بدنى براى دانش آموزان کلاس نهم 73درصد است که در کلاس دوازدهم به 61 درصد کاهش مى یابد.
3- تقریبا نیمى از دانش آموزان 45درصد در طول سال در هیچ رشته ورزشى شرکت نمى کنند.
4- تقریبا نیمى از دانش آموزان حتى در کلاس درس تربیت بدنى هم ثبت نام نمى کنند.
5- ثبت نام در کلاس تربیت بدنى از 79درصد در کلاس نهم به 37درصد براى کلاس دوازدهمى ها گاهش مى یابد.
6- تنها 29درصد دانش آموزان ، روزانه در کلاس تربیت بدنى شرکت مى کنند که این کاهش قابل توجهى نسبت به سال 1991است که 32درصد از دانش آموزان دبیرستانى شرکت مى کردند.
مقدمهای بر سازمان تربیت بدنی تربیت بدنی و ورزش ، هم از دیدگاه تاریخ و هم از دیدگاه فرهنگ، به این دلیل که با ملل مختلف جهان سروکار دارد جالب و شایان توجه است از دیدگاه تاریخ و با تحقیق در ادوار گذشته می توان فهمید که کدام ورزش در کدامین سرزمین شکل گرفته است و چگونه به کشورهای دیگر راه یافته است و سیر تحول و تعالی آن چگونه بوده است، مثلا" میتوان فهمید که ورزش چوگان که یک ورزش باستانی است ابتدا به چین و ژاپن و سپس به یکی از ایالت هند که در مرز برمه قرار دارد راه یافته و از آنجا به تبت و از همان طریق، به اروپا و آمریکا کشانده شده است .
یا اینکه گاوبازی که ورزش متداول اسپانیاییها است آنطور که از لوحههای سنگی یافت شده و در حفاریهای هندوستان بر میآید حدود 3000سال قبل در این سرزمین رایج بوده و 1000 سال پس از آن به جزیره (کرت) در یونان راه یافته و از آنجا به دشتهای سرسبز ناحیه شمالی یونان کشیده شده و 500 سال بعد ، در شهر رم متداول شده و امروز در اسپانیا و در میان قبایل باسک رایج است و نیز میتوان دریافت که تربیت بدنی و ورزش در آغاز جنبه اساطیری داشته جنبه رمانتیک و گاهی حماسی نیز دارد ، همواره به صورت یک پدیده تربیتی مطرح بوده است .
جالب تر این است که بسیاری از نوشته ها و نقوش مانده از روزگار باستان نشان میهند که انسان از آغاز خلقت میل به مبارزه با قدرت های برتر با خود را داشته یعنی از همان زمان که نیروهای طبیعت را شناخته، برای هر یک خدایی را متصور شده و الگو قرار داده است مثل آپولو و هرمس در یونان و ….
حماسه سرایانی چون فردوسی از سرزمین خودمان، هومر بایرون و گوته از سرزمینهای دیگر از همین سرچشمه زلال به دنیای سرشار از هیجان و شور حماسه راه یافته و به حماسه سرایی پرداخته اند .
فراتر از حماسه و افسانه، واقعیت های مملوس تاریخی در زمینه تربیت بدنی و ورزش است که به عنوان یک پدیده اجتماعی، با فرهنگ و آداب و سنن جوامع مختلف درآمیخته و همگام و همراه مردم هر زمان بنا به ضرورت ها و نیازها، پدیده های علم و تکنولوژی را دریافته و به آن پیوند خورده است .
به روایت تاریخ در گذرای زمان انسان به مرحلهای رسید که از حالت فردی به حالت اجتماعی متمایل شد و این نیاز را احساس کرد که بایستی به حالت جمع درآید و کسی را به عنوان هماهنگ کننده به سرپرستی جمع بگمارد و طبیعی بود کسی که برای این مسئولیت انتخاب میشد بایستی از همه قویتر باشد، بهتر از دیگران نیزه پرتاب کند، چابک تر از همه بدود و در هنر جنگ آوری نیز سرآمد دیگران باشد .
انگیزه قویتر بودن و درک این واقعیت که زندگی انسان بستگی حرکت و جنبش او دارد و توجه به این اصل که مجموعهای از حرکات سبب تامین سلامت وجود او خواهد شد، زمینه ساز توجه بیشتر به تربیت بدنی و ورزش گردید و بر این اساس است که گفته میشود تربیت بدنی و ورزش با حیات بشر توام بوده و حتی درآمیخته است همچنانکه گفته میشود (اولین حرکت انسان در بدو تولد ، نخستین گام در تامین سلامت انسان است ) و میتوان باور داشت که تربیت بدنی و ورزش همپای زمان ،تولد یافته و با تکامل جسم و روح در این رهگذر ، تربیت و تقویت روحی و روانی انسان به اوج خود رسیده است .
با این نگرش میتوان گفت : انگیزههای نخستین برای گرایش به تربیت بدنی و ورزش مبتنی بر هدف های زیر بوده است: 1.
تکامل و توسعه استعداد جسمانی 2.
ایجاد گروههای نیرومند برای بهتر زیستن 3.
تقویت جسم برای ارضا احسن برتری جویی 4.
ایجاد سرگرمی 4.
ایجاد سرگرمی بدیهی است در برآوردن این هدف ها افراد مستعد تر از نظر قوت بدنی، بر دیگران برتری داشتهاند و در طول زمان ضرورت قدرت بدنی بیشتر و لزوم پرداختن به تربیت بدنی و ورزش، سبب فرصت هایی برای گروههای هوشیارتر شده و به تدریج بازیها و سرگرمیهایی به وجود آمده که موجبات طراوت و نشاط بدن را فراهم ساخت .
به این ترتیب، تربیت بدنی در معنای تقویت بدن و کسب نیرومندی از یک سو سرگرمیها و بازیهای سرگرم کننده از سوی دیگر زمینه سازندگی، رشد و تکامل، نوجوانان و جوانان صادر گردید.
به روایت تاریخ در سرزمین ما به عنوان کشوری کهن که غنای فرهنگی بسیاری دارد علاوه بر قدرت بدنی و پرورش جسمانی تربیت اخلاقی و روحانی نیز پایگاه ویژهای داشته است .
ایرانیان در عین حال که مانند دیگر ملل شرق پایبند به نظام اجتماعی خود بودهاند از روحیه آزادطلبی، احترام و توجه به ارزش های فردی و اجتماعی نیز برخوردار بودند.
چنانچه در سخن گفتن صریح، در دوستی استوار و در میهمان نوازی و بخشندگی سرآمد دیگران بودند و پاکیزگی را بزرگترین نعمت حیات میدانستند .
در کتاب مقدس زرتشت فصل های طولانی در فواید پاکی جسم و جان آمده و از خانواده به عنوان مقدس ترین سازمان اجتماعی یاد کرده و گفته شده است که فرزند داشتن اسباب بزرگی و آبرومندی است .
همچنانکه تربیت و تعلیم فرزندان اسباب افتخار و سربلندی است .
ویل دورانت مولف کتاب تاریخ تمدن در باب اهمیت فرزندان در ایران قدیم میگوید : یکی از اصول رایج آن زمان این بود که مدرسه نزدیک بازار نباشد تا دروغ و دشنام و تزویر که در لفظ عام جاری است مایه تباهی اخلاق کودکان نشود و دیگر اینکه آزاداندیشی و آمادگی برای پذیرش اندیشه های تازه چنان بود که در مقابل اندیشههای بیگانگان از خود تعصب و واکنش های تند نشان نمیدادند و هر اندیشه تازهای را با حوصله دقت و علاقمندی مورد بررسی قرار میدادند و با همین روحیات عالی، شیوههای تربیتی خاص را در مورد فرزندان خود اعمال میکردند و ورزش آن روزها نیز اسب سواری و تیر اندازی و شکاربود استرابون از روی مدارکی که در دست داشته مینویسد کودکان تا به جوانی برسند مراحل مختلف تربیتی و پرورشی را میگذرانند که نخستین مرحله آن دوره تربیت خانوادگی بود ابتدا تربیت اخلاقی و دوره مدرسه را میپیمود .
تربیت اخلاقی روحی و معنوی او با آموزش فنون نبرد و فعالیت های بدنی همراه بود و از طریق جوانان ایران به واسطه صداقت و در نتیجه تعالیم عالی که در کانون خانواده مدرسه و جامعه داشتند از هر گونه نقص اخلاقی مبرا بودند بعد از ظهور اسلام و تجلی آن در ایران پهلوانان نامی ایران آراسته به جمیع کمالات و فضایل انسانی و کارآمد در فنون ورزش با برگزاری ها و دلاوریهای خود صفحات زرینی را بر تاریخ این سرزمین کهنسال نقش نمودند .
تا عهد صفویه که سیاست بر مبنای تشیع آمیخته با تربیت ایرانی قرار گرفت روحیه جوانمردی و عیاری سنتی ایران با ملاک های اسلام در آمیخته و شیوهای نوین را پدید آورد .
در این زمان نیز ورزشهایی چون چوگان، شمشیربازی، اسب سواری، تیراندازی، شکار و شنا و مخصوصا" کشتی پهلوانی رواج داشت و جوانان ورزیدهای که میتوانستند نمایشگر قدرت و توانایی خود همراه با خصایل خوب انسانی باشند خوش درخشیدند .
اما در زمان قاجار نشانههای انحطاط اخلاقی در ورزش بروز کرد بخصوص که غرب زدگی به صورت یک پدیده اجتماعی در تمامی ابعاد جامعه ایرانی ریشه دواند و فرهنگ جدید اروپایی در قالب فلسفه نوین ، علوم، هنرها و تکنولوژی جدید تجلی یافت .
با روی کار آمدن رضاخان قدمهایی در جهت قانونی کردن ورزش برداشته شد و قانون اجباری کردن ورزش در مدارس به تصویب رسید که زمینه ساز تشکیل اولین انجمن ملی تربیت بدنی شد .
اما نفوذ تمدن غرب چنان شتابی گرفته بود که این نخستین قدم نیز خط و نشان غربی داشت در سال 1320 تربیت بدنی به دو بخش متمایز تفکیک شد یعنی تربیت بدنی آموزشگاهها به وزارت فرهنگ زمان ، ورزش دستجات آزاد و پیشاهنگی به انجمن ملی تربیت بدنی واگذار شد، در گذر سالها در این ساختار همیشه متغیر، باز هم تغییراتی پیش آمد و در سه بخش مجزا یعنی سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم، کمیته ملی المپیک و شورای ورزش بانوان متمرکز شد .
در شرایطی که وزارتخانه ها و سازمانهای مختلف کشوری و لشگری مثل وزارت آموزش و پرورش، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت کشاورزی و تعاون روستایی و ارتش و شهربانی و ژاندارمری هر یک فعالیتهایی را در زمینه تربیت بدنی و ورزش آغاز نموده بودند .
در سال 1350 سازمان تربیت بدنی با قرار گرفتن در بخش معاونت نخست وزیری شکل قانونی تر و مستقل تری به خود گرفت و از این پس در استان ادارات کل تربیت بدنی و هیئتهای ورزشی عهده دار امور تربیت بدنی و ورزش در مرکز سازمان تربیت بدنی فدراسیونهای ورزشی و کمیته ملی المپیک ناظر بر فعالیتهای ورزشی شدند .
در سال 1353 به لحاظ برگزاری این بازیها مجموعه ورزشی آزادی احداث شد و به تناسب گسترش روزافزون ورزش و بنا به ضرورت توجه به اصول علمی تربیت بدنی و ورزش که در دنیای غرب به سرعت رو به تکامل و پیشرفت بود به تدریج مدارس و دانشکدههای تربیت بدنی شکل گرفتند و حضور مرتب تیم های ورزش در دوره های مختلف از جمله بازیهای المپیک و موفقیتی که در برخی از رشته های ورزشی مثل کشتی و وزنه برداری نصیب قهرمانان ایران شد زمینه ساز گسترش علاقه مردم به ورزش گردید .
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تربیت بدنی و ورزش نیز مثل بسیاری از زمینه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی دستخوش تحول و دگرگونی شد و اخلاق و فرهنگ اسلامی معیار سنجش ها در تمامی زمینه ها ی تربیت بدنی و ورزش قرار گرفت .
در آغاز توجه به تعالیم اسلام، روایات و احادیثی از پیامبر اسلام (ص) و حضرت علی (ع) و دیگر ائمه اطهار و رهبران، اندیشمندان و دانشمندان اسلامی چراغ فرا راه مسئولین ورزشی نهاد و با جستجو در متون علمی، فرهنگی، اسلامی زمینههای توسعه فرهنگ اسلامی در تربیت بدنی و ورزش فرهم گردید .
با توجه به نظرات کلی اسلام در زمینه ورزش و نظر اجمالی اندیشمندان اسلامی در مورد تربیت بدنی این برداشت حاصل شد که جسم عرض روح قرار دارد و نیازهای جسمانی و روحانی انسان بایستی یک جا مورد ارزیابی قرار گیرد با این که : (کالبد انسان که جایگاه روح انسان است بایستی تقویت شود و از سلامتی کامل برخوردار گردد تا از این طریق کمال انسانی حاصل شود و فرد به کمال مطلوب برسد .
غرض از آفرینش انسان این است که انسان با آگاهی به معبود خویش نزدیک شود .
بر این اساس انسانی که سالم است و سالم میاندیشد در مسیر این هدف مقدس موفق تر است و نقطه شروع این مسیر دوران کودکی تا مرحله تکامل و تکوین جسم و روح انسانی است و برای دستیابی به این تکامل که هدف غایی است تامین ایجاد امکانات و شرایط مناسب و تدوین سیاست و برنامه مدون الزامی است.
تربیت بدنی و علوم ورزشی تربیت بدنی و علوم ورزشی مطالعه فعالیتهای بدنی منسجم و سازمان یافته است که باعث رشد و توسعه حیطه های شناختی-ذهنی،اجتماعی، بیولوژیک و تأمین تندرستی و سلامتی انسان می گردد و به منظور دستیابی به این اهداف از همه شاخه های علوم مانند: بیوشیمی، فیزیولوژی، تغذیه، علوم ریاضی، فیزیک، شیمی، تشریح، روانشناسی و جامعه شناسی بهره می گیرد.
تاریخچه گروه گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی از سال 1998 با 43 دانشجو در مقطع کارشناسی تربیت بدنی، فعالیت رسمی خود را آغاز کرده است.
تا قبل از این تاریخ، این گروه مسئولیت برگزاری و اجرای واحدهای عمومی تربیت بدنی را بر عهده داشت.
گروه تربیت بدنی هدایت و آموزش دانشجویان مقطع کارشناسی را در زمینه های علوم ورزشی و تعلیم و تربیت عهده دار است و دانشجویان تربیت بدنی و علوم ورزشی در مقطع کارشناسی با گذراندن 133 واحد درسی که 53 واحد آن نظری و 56 واحد آن عملی تخصصی است به فراگیری عینی و عملی این رشته نی پردازند.
گروه تربیت بدنی از بدو تأسیس، توانسته است قهرمانان ورزشی در رشته های ورزشی مختلف به کشور و دنیا معرفی نماید و نام دانشگاه و گروه تربیت بدنی دانشگاه ارومیه را در صحنه های بین المللی و جهانی و در مطبوعات آنها مطرح و درج نماید.
از افتخارات ورزشی گروه تربیت بدنی می توان به موارد زیر اشاره کرد: قهرمان کشتی فرنگی در آسیا قهرمان وزنه برداری در آسیا قهرمان کاراته در آسیا و منطقه قهرمان کوهنوردی (اولین فاتح ایرانی قله بلند قامت اورست) گروه تربیت بدنی از امکانات ورزشی و آزمایشگاهی و کتابخانه ای مناسبی برای ارائه خدمات تندرستی و سلامتی به علاقمندان و متقاضیان برخوردار است.
تاریخچه دانشکده تربیت بدنی رشته تربیت بدنی در سال ١٣٤٥ در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی تحت نظارت گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دایر گشت.این گروه در سال ١٣٦٧ مستقل گشته و دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی تشکیل گردید.
فعالیت بدنی فعالیت بدنی می تواند کیفیت زندگی را در تمام سنین برای همگان بهبود بخشد .
شیوه زندگی فعال باعث می شود افراد مسن دوستان جدیدی پیدا کنند ، در فعالیتهای اجتماعی باقی بمانند و با سایرین در تمام سنین مراوده داشته باشد ، بهبود انعطاف پذیری ، تعادل و قوام عضلانی به پیشگیری از افتادن که دلیل عمده ناتوانی در افراد مسن است کمک میکند .
مشخص شده است که شیوع بیماریهای مغزی در افرادی که از نظر بدنی فعال هستند کمتر است .
فعالیت بدنی می تواند کمک شایانی به درمان برخی از اختلالات فکری مثل افسردگی بنماید .
جلسات ورزشی برنامه ریزی شده مطابق با سطح تناسب بدنی هر فرد یا پیاده روی ساده می تواند فرصت یافتن دوستان جدید و اتصال با جامعه و کاهش احساس تنهایی و محرومیت اجتماعی را به فرد بدهد .
فعالیت بندی می تواند خود اتکایی و اطمینان به خود را که معیارهایی مبنایی در سلامت روح است افزایش دهد .
از فواید فعالیت بدنی می توان حتی در سنین بالا نیز استفاده برد ، با آنکه فعال بودن از سنین پایین از بسیاری بیماریها جلوگیری می کند ، تحرک و فعالیت منظم در سنین بالا نیز به کاهش درد و ناتوانی مرتبط با بیماریهای نظیر آرتربت ، استئوپروز و فشارخون بالا کمک کند .
عدم فعالیت بدنی علت زمینه ای عمده ای برای مرگ و میر ، بیماریهاو ناتوانایی هاست .
اطلاعات اولیه ای که از تحقیقات سازمان بهداشت جهانی در زمینه عوامل خطر ساز وجود دارد حای از اینست که عدم فعالیت یا زندگی بی تحرک ، یکی از 85 درصد از بالغین تحرک کافی برای بهبود سلامتی شان ندارند ، زندگی بی تحرک باعث افزایش تمام علل مرگ و میر می شود .
خطر بیماریهای قلب و عروق ، دیابت و چاقی را دو برابر می کند و مشخصاً باعث افزایش خطر سرطان روده ، فشارخون بالا ، استئوپروز ، افسردگی و اضطراب می شود .
در شهرهایی که به سرعت رشد میکند ، در کشورهای در حال توسعه ، شلوغی ، فقر ، جنایت ، ترافیک ، کیفیت بد هوا ، فقدان پارک ، پیاده رو ، ورزش و تفریحات و سایر مکانهای سالم ، فعالیت بدنی را به انتخابی دشوار تبدیل می کند ، برای مثال در سائوپائولوی برزیل 70 درصد مردو بی تحرک هستند و حتی در مناطق روستایی کشورهای درحال توسعه تفریحات غیر فعال مثل تماشای تلویزیون در حال افزایش است .
نتیجه این تغییرات در زندگی افزایش میزان چاقی ، دیابت و بیماریهای غیر واگیر قراردارند ، 77 درصد کل مرگ و میر به وسیله بیماریهای غیر واگیر در کشورهای در حال توسعه اتفاق می افتد .
این بیماریها در حال افزایش هستند و اثر فزاینده ای در سیستم های مراقبت بهداشتی ، منابع و اقتصاد در کشورهای جهان می گذارند ، کشورها در حال تلاش برای مقابله با اثرات بیماریهای عفونی همزمان با افزایش فشار بیماریهای غیر واگیر روی جامعه و سیستم های بهداشتی هستند .
فعالیت بدنیبه علاوه رژیم غذایی سالم و عدم مصرف سیگار به عنوان راهی مؤثر و با صرفه برای ترفیع بهداشت عمومی در کشورهای با درآمد کم یا متوسط می باشد .
پندارهای غلط در مورد فعالیت بدنی 1- داشتن فعالیت بدنی هزینه بالایی دارد ، نیاز به وسیله ، کفش و لباس مخصوص دارد .
گاهی باید هزینه پرداخت تا ورزش کرد .
فعالیت بدنی را می توان هر جا و بدون هیچ وسیله ای انجام داد ، جا به جا نمودن وسایل ، چوب ، کتابها و کودکان به عنوان فعالیت بدنی تکمیلی معادل بال رفتن از پلهها می باشند ، پیاده روی به عنوان فعالیتی که بیشتر از همه انجام می شود و بیش از همه توصیه می شود کاملاً بی نیاز از این موارد است .
بیشتر مناطق شهری دارای پارک ، آب نما یا پیاده روهایی ایده آل برای پیاده روی ، دویدن یا ورزش و بازی هستند .
نیازی نیست برای این کارها باشگاه ، استخر یا سایر مکانهای ورزشی مراجعه کرد .
2- سرم خیلی شلوغ است ، فعالیت بدنی وقت زیادی را می گیرد ، حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط در هر روز برای بهبود و حفظ سلامتی توصیه می شود .
البته این به معنای قطع فعالیت بدنی پس از نیم ساعت نمیباشد .
بیشتر فعالیتها را می توانید با کارهای روزمره مثل محل کار، مدرسه ، خانه یا بازی و تفریح ممزوج کنید .
بیشتر فعالیتها را می توانید با امور روزانه خود انجام دهید ، 10 دقیقه پیاده روی سریع ، 3 بار در روز یا 20 دقیقه در ابتدای صبح و 10 دقیقه در طول روز ، حتی اگر مشغله شما زیاد باشد بازهم می توانید 30 دقیقه فعالیت در روز را به برنامه هایتان اضافه کنید .
کودکان طبیعتاً دارای تحرک بالایی هستند و به ندرت یک جا مینشینند .
نیازی به صرف وقت و انرژی برای آموختن چیزهایی در مورد فعالیت بدنی به آنها نیست .
به اندازه کافی فعال هستند .
مطالعات اخیر در مورد کودکان سراسر جهان نشان داده که آنها در مناطق شهری فقیر در حال غیر فعال هستند .
مطالعات اخیر در مورد کودکان سراسر جهان نشان داده که آنها در مناطق شهری فقیر در حال غیر فعال شدنند .
وقت و منابع مصروف برای آموزختن ورزش به آنها قطع می شود و بازیهای کامپیوتری و تلویزیون جای تفریحات فعال آنها را میگیرد .
تخمین زده شده که دربسیاری از کشورها چه توسعه یافته و در حال توسعه بسیاری از جوانان از تحرک بدنی ناکافی برخوردارند .
فعالیت بدنی ناکافی در کودکان می تواند عواقب طولانی مدتی روی سلامتی به جای بگذارد .
فعالیت بدنی منظم باعث فواید جسمی ، روحی و اجتماعی بسیاری برای جوانان می شود .
فعال بودن بصورت بالقوه باعث کمک به جوانان و کودکان در داشتن استخوان ها ، عضلات و مفاصل سالم می شود .
وزن بدن را تنظیم کرده و چربی را کاهش میدهد و عملکرد مؤثر قلب و شش ها را فراهم می کند .
بازی ، ورزش و سایر فعالیت های بدنی این فرصت را به جوانان میدهد که ابراز وجود کنند ، خودشان را باور کنند و موفقیت و همکار ی جمعی را تجربه کنند ، همچنین این ها کمکمی کنند تا از اضطراب و افسردگی پیشگیری شود .
انجام ورزش و فعالیت های بدنی هدایت شده و منظم میتواند پذیرش سایر رفتارهای بهداشتی نظیر پرهیز از سیگار ، الکل و مواد مخدر و رفتارهای خشن را تسریع کند .