تاریخچه کشت توتون توتون کاری در استان تهران درسال 1318 بصورت پیمانکاری و ارباب و رعیتی شروع و مالکین قصبات به عنوان پیمانکاران طرف قرارداد دخانیات با کمک زارعین تحت سرپرستی خود اقدام به کشت توتون می نمودند .
پس از گذشت زمان و اجرای قوانین اصلاحات اراضی بتدریج زارعین صاحب زمین شده و خود راساً اقدام به انعقاد پیمان کشت توتون با دخانیات نمودند و توتونکاری رونق گرفت و مروجان کشت استخدام و به آموزش توتونکاران همت گماردند و واریته هایی همچون سامسون ، باسما ، تیکلاک ، و ترابوزان کشت اصلی است .
در سالهای اخیر با توجه به تغییر ذائقه مصرف کنندگان سیگار و ساخت سیگارتهای لوکس دو واریته توتون ویرجینیا و بارلی جایگزین واریته های گذشته شده است .
در باره دخانیات تهران : مجتمع دخانیات تهران با فعالیت در حوزه های کشاورزی ، صنعت و بازرگانی دخانیان نظیر خرید و نگهداری توتون ، عمل آوری توتون و فروش محصولات دخانی با هدف تامین نیازهای اولیه صنعت دخانیات در زمینه تولید محصولات دخانی و تامین نیازهای مصرفی مردم منطقه در چارچوب سیاست جلوگیری از مصرف بی رویه کالاهای قاچاق و نامرغوب فعالیت می کند .
مجتمع دخانیات از قبل از اتقلاب تاکنون 10 مدیر به خود دیده که عباس علی تحویلداری، ابوالفضل جلالی ، بیوک بصیری ، دکتر حسن عابدی ، مرتضی قندی ، احمد منتظر ، عباسعلی معماریان ، سید محمد فتاحی ، مرتضی صدیقی و غلامرضا دینی از جمله آنها می باشند .
خرید توتون : عملیات خرید در مکانی مخصوص بنام کمیسیون خرید صورت می گیرد که دارای شرائط ویژه ای برای اینکار می باشد کمیسیون خرید متشکل از رئیس کمیسیون ، ارزیاب ، انک نویس ، وزان ، توزین نویس و ....
که هر یک دارای وظایف خاص می باشند .
خرید توتونکاری پیچیده ، فنی و بر اساس سیستم ویژه ای به دوش 11 درجه ای برای تیپ شرقی و 36 درجه ای ( بین المللی ) برای تیپ غربی صورت می گیرد .
وضعیت خرید توتون : در سال زراعی 84 در مجموع تعداد 103 هزار و 994 عدل توتون معادل دومیلیون و 161 هزار و 842 هزار کیلوگرم به ارزش 22 میلیلرد و 647 میلیون و 895 هزار و 552 ریال از سه هزار و هشتصد توتونکار استان خریداری شد .
حوزه صنعت : اداره خدمات فنی و مهندسی اداره خدمات فنی و مهندسی مجتمع دخانیات تهران شامل بخشهای مختلفی از جمله ساختمان و تاسیسات برق و الکترونیک و صنایع و نوآوری و دفتر فنی می باشد .
حوزه بازرگانی : حوزه بازرگانی مجتمع دخانیات با تعداد 32 نفر نیروی کار مجرب در دو بخش تدارکات و پخش و فروش فعالیت می نمایند اعم عملکرد یکساله این حوزه در سال 1384 بشرح ذیل می باشد .
واحد پخش و فروش: این بخش با تعدا 250 نفر نیروی کار مجرب ( کارشناس فروش ، کارشناس و متصدیان مبارزه با قاچاق ، کارشناسان بازاریاب ، حسابدارن ، انباردار و کمک انباردار و غیره ) و با تعداد600 عامل فروش فعال و نیمه فعال ، فعالیت داشته و در سال 84 بالغ بر 80 هزار و 317 کارتن انواع کالای دخانیه و تنباکو با حدود 1850 برگ رسید انبار وارد انبارهای این مجتمع گردید و در نهایت با فروش به عاملین طی یک هزار و 80 برگه فروش از انبار خارج گردید.
در قسمت فروش نیز کارشناسان و بازاریابان این حوزه با تلاش بی وقفه و شبانه روزی اقدام به فروش تعداد 433 میلیون 375 هزار و 230 نخ انواع سیگارت به ارزش 50 میلیلرد و 896 میلیون و712 هزار و 362 ریال به عاملین فروش سیگار در سطح استان نموده اند .
واحد تدارکات در این بخش نیز تعداد 60 نفر پرسنل فعال و سخت کوش ( مسئول تدارکات ، متصدی قراردادها و مناقصه و مزایده ، مامورین خرید و حسابدارا ن ) در زمینه انجام امور مختلف مربوط به خرید و فروش ، برگزاری استعلامات ، مناقصات و مزایده ها ، انعقاد قرارداد با پیمانکاران مختلف مشغول به انجام وظیفه می باشند اعم عملکرد این بخش در سال 84 در بحث مربوط به مناقصه.
الف) اقدام به برگزاری تعداد 70 مورد مناقصه عمومی در زمینه ساخت پالت چوبی ، جذب نیرو از طریق شرکتهای خدماتی ، خرید لیفتراک برقی ، گازرسانی خط 60 پوند مجموعه دخانیات ، مناقصه مربوط به تسمه نقاله و عایق کاری لوله و تاسیسات حرارتی کارخانه فرآوری سورک .
حوزه امور اداری و رفاه صدور احکام مرخصی ، استحقاقی ، استعلاجی و بدون دستمزد ، 2- صدور احکام ارتقاء گروه تاسطح 11 تا مدرک تحصیلی لیسانس پس از تایید کمیته فرعی طرح طبقه بندی مشاغل ، 3- صدور احکام ارتقاء گروه تشویقی مشاغل ، رزمندگان ، آزادگان ، جانبازان ، گردان عاشورا.
4- برقراری و قطع کمیته هزینه عائله مندی و حق اولاد .
5- افزایش و کاهش فوق العاده شغل، فوق العاده جذب مناطق محروم با رعایت مقررات مربوطه ، 6- صدور احکام انتصاب کارمندان در صورتیکه تغییر رسته و رتبه و رشته و تغییر محل خدمت و تنزل گروه آنان نگردد و پس از تایید کمیته فرعی ، 7- صدور احکام انتصاب در مشاغل سرپرستی تا سطح رئیس اداره در صورت داشتن احراز با تایید کمیته فرعی ، 8- صدور احکام بازنشستگی کارمندان واجد شرایط تا سطح رئیس اداره ، 9- هماهنگی با سازمان بازنشستگی در خصوص برقراری حقوق بازنشستگان ،10- صدور حکم تغییر محل جغرافیایی کارمندان تا سطح رئیس،11- صدور احکام پایه سنوات اعم از کارگران دائم و قراردادی،12- صدور احکام بازخریدی کارگران فصلی دائم به تعداد 39 نفر، 13- صدور احکام بازنشستگی کارمندان و کارگران دائم به تعداد 35 نفر،14-صدور احکام ترویجی ،پایه سربازی، حق حضور در جبهه، سنوات،رتبه،15- صدور احکام نقل و انتقال کارگران پس از موافقت مدیران مبدأ و مقصد،16- تهیه فرم کمیته جهت اجراء طرح طبقه بندی مشاغل کارگران، 17- امحاء پرونده های راکد با نظارت سازمان اسناد ملی.
امور مالی: فعالیت های اداره امور مالی مجتمع ذخانیات در سال 84 به شرح زیر است: 1- صدور اسناد کارپردازی در سال 84 2- تبدیل حساب پروژه به دارایی با گردش بیش از 53 میلیارد ریال،3- بررسی خرید توتون و ثبت رسید ها و حواله های انبار مواد خام، انبار نهاده ،انبار کالای مانیپوله و انبارهای فنی،برقی،مکانیک،رستوران، ترابری، سوخت، ملزومات و غیره....
4- جمع آوری اطلاعات کامل و شناسایی مراکز هزینه جهت اجرایی کردن سیستم حسابداری صنعتی،5- انجام انبارگردانی میان دوره ای در سال 84،6- سازماندهی انبارهای مربوط به پروژه ریدرائینگ و شناسایی کلیه اقدام چینی و ثبت در سیستم های مالی و اموال ،7- سازماندهی و نحوه پرداخت حقوق کارمندان بازنشسته و ایجاد حساب سپهر بانک و واریز کلیه وطالبات به حساب بازنشسته ها،8- محاسبات پرداخت مطالبات مربوط به مرخصی سوخت شده سنواتی بازنشستگان،9- پرداخت مطالبات ناشی از اجرای طرح طبقه بندی کرگران دائم و قراردادی مجتمع دخانیات،10- بازخرید شده مجتمع،11- ایجاد و راه اندازی سیستم های مالی و حقوق و دستمزد و رفع عیب سیستم های مالی و حقوق دستمزد به رفع عیب سیستمهای انبارهای در سطح کلیه واحدهای تابعه مجتمع دخانیات تهران.
فعالیت های اداره دخانیات تولید و فروش می باشد.
حسابهای که اداره به آن سر و کار دارند عبارت است از : حساب بانکی ، بدهکاران، بستانکاران، خرید و فروش فعالیت های که اداره دخانیات دارد پس از انجام حسابداری (روزانه)، وارد سیستم مکانیزه می شود.
تاریخچه پس از تهاجم پرتغالیها به جنوب ایران و اشغال جزیره هرمز و بندرعباس، توتون وتنباکو وارد ایران گردیده و در زمان شاه عباس صفوی کشت تنباکو از نواحی جنوب به صفحات مرکزی، شرق و شمال غربی ایران گسترش یافت در سال 1875 میلادی، شخصی به نام ) استپان ( که درگیلان به نام حکیم فانوس معروف بوده است، نوعی خاص از بذرتوتون به نام ((سامسون )) را از ترکیه به گیلان آورد وکشت نمود.پس از آن، بذر توتون به مازندران برده شد.
و با توزیع آن بین چند کشاورزکشت توتون درآن منطقه رواج یافت.
هم اکنون مناطق عمده ای از استان گیلان، مازندران وگرگان و آذربایجان زیرکشت توتون قراردارد.
جدول زیر میزان متوسط سطح زیرکشت و تولید توتون سیگارت، توتون چپق و تنباکوی کشور را در ده ساله جدول زیر میزان متوسط سطح زیرکشت و تولید توتون سیگارت، توتون چپق و تنباکوی کشور را در ده ساله 75 – 1365 نشان می دهد: مناطق عمده کشت توتون سیگارت عبارتند از: گیلان: رشت ، فومن ، صومعه سرا، بازارجمعه، کسماء، طاهرگوراب، آستارا، بندرانزلی، تالش و....
مازندران:گرگان، بهشهر، نکاء، مینودشت، ساری، علی آباد و....
آذربایجان غربی: ارومیه، خوی، سلماس، مهاباد، قره ضیاءالدین و....
مناطق عمده کشت تنباکو عبارتند از: اصفهان، خراسان، فارس، بوشهر، کاشان، شاهرود و.....
مناطق عمده کشت توتون چپق عبارتند از: کردستان: سقز، سنندج، مریوان و بانه.آذربایجان غربی: اشنویه، نقده و سردشت.
درسال 1294( ه .ش ) قانون انحصار دخانیات به مجلس تقدیم شد و در سال 1314 (ه.ش) به تصویب مجلس شورای ملی رسید و رسما" تولید توتون وتنباکو، خرید و فروش آن، ساخت سیگارت و توزیع آن در انحصار دولت - شرکت دخانیات ایران– قرارگرفت.
اولین کارخانه سیگارتسازی درپنجم مهرماه 1316 (هش) درمحل فعلی شرکت دخانیات واقع درتهران – خیابان قزوین احداث گردید.
پس ازآن به تدریج رو به توسعه وگسترش نهاد که از نظرتکنولوژیکی رشد کیفی قابل ملاحظه ای داشته است.
بویژه در چند سال اخیر با بهره گیری از ماشین آلات مدرن مخصوص این صنعت درمنطقه گیلان، شرکت دخانیات توانسته است خود را با تکنولوژی روز مجهز نماید.
واردات شرکت دخانیات ایران در راستای برنامههای کلان دولت جمهوری اسلامی ایران به منظور تأمین بخشی از نیازهای بازار مصرف کشور که در داخل امکان تولید آنان میسر نمیباشد و در راستای شفافیت هر چه بیشتر تجارت انواع محصولات دخانیات، مسئولیت نظارت بر رعایت استانداردهای کیفی و ظاهری اقلام وارداتی را جهت حفاظت از حقوق مصرفکنندگان بر عهده دارد.
با رعایت استانداردهای ظاهری محصولات وارداتی، شامل: الصاق هالوگرام چاپ پیام بهداشتی ثبت مشخصات کیفی واردات هر نوع محصولات دخانی اعم از سیگار، توتون پیپ و تنباکوی خارجی به کشور آزاد میباشد.
طی سالیان اخیر شرکت دخانیات ایران ضمن عقد قرارداد با شرکتهای معتبر سیگارتسازی نظیر بی.ای.تی، جی.تی.آی، کوریاتوباکو و امپریال نسبت به تولید مشارکتی برخی مارکهای تجاری پرمصرف اقدام نموده و سایر مارکهای تجاری نیز از طریق نمایندگیهای معتبر و واردکنندگان مجاز صورت میپذیرد.
صادرات کشور ایران به علت شرایط اقلیمی خاص و مناسب از دیرباز به عنوان یکی از مناطق مستعد جهت کشت انواع توتون سیگارت، تنباکو و توتون چپق و نیمکوب محسوب میگردد.
تنباکوهای اصیل ایرانی شهرتی جهانی داشته و سالانه مقدار متنابهی از این محصول به کشورهای مختلف دنیا ارسال میگردد.
کشورهای حوزه خلیج فارس، لبنان، سوریه، عراق و...
از جمله مصرفکنندگان عمده این محصول میباشند.
توتونهای مرغوب کشت شده در ایران شامل انواع توتونهای تیپ شرقی نظیر باسما، تیکلاک، توتونهای نیمه شرقی نظیر ترابوزان و توتونهای تیپ غربی نظیر ویرجینا و بارلی است که سالانه مقدار انبوهی از انواع توتونهای کشاورزی و عملآوری شده شرکت دخانیات به مناطق و کشورهای مختلف دنیا نظیر آسیای میانه، اروپا و ...
ارسال میگردد.
در حال حاضر کشت و عملآوری توتونهای مرغوب ایرانی جهت استفاده در محصولات تولیدی کمپانیهای معتبر دنیا در قالب عقد قراردادهای همکاری مشترک در سرلوحه اقدامات شرک دخانیات ایران قرار گرفته است.
شرکت دخانیات ایران با کشت انواع توتونهای مختلف و برخورداری از بالاترین تکنولوژیهای جهانی جهت عملآوری و فرآوری توتون و شرایط مطلوب نگهداری محصولات، آمادگی خود را جهت تأمین نیازهای مواد اولیه توتونی شرکتهای مختلف سیگارتسازی دنیا اعلام میدارد.
جلب سرمایه های خارجی در جهت مبارزه اقتصادی با پدیده قاچاق سیگار و بصورت همزمان بازسازی صنعت دخانیات از طریق جلب سرمایه گذاری های خارجی در کشور ، شرکت دخانیات ایران واردات رسمی سیگارت ، تولید سیگارتهای مورد نیاز بازار ، در کارخانه های داخلی کشور ، انقال دانش و تکنولوژی آموزش و همکاریهای کشاورزی را در دستور کار خود قرارداده است .
در این رابطه از مشارکت شرکتهای خارجی در زمینه های زیز استقبال می شود: • تامین کسری مورد نیاز بازار از طریق واردات سیگار مطابق ضوابط اعلام شده شرکت دخانیات ایران • تولید سیگارهای خارجی جهت تامین نیاز بازار با استفاده از ظرفیت های خالی شرکت دخانیات ایران • تولید سیگارهای خارجی و محصولات جدید داخلی از محل ظرفیت ایجاد شده بواسطه قردادهای مشارکتی • تولید سیگار به منظور صادرات به کشورهای همسایه بویژه آسیای میانه .
• تولید توتون مرغوب جهت استفاده در خرمنهای داخلی .
تولید توتون مرغوب جهت صادرات • بهبود کیفیت توتون و سیگارت • آموزش پرسنل در زمینه های تولیدی وکشاورزی .
• اعطای نمایندگی برای صادرات توتون و تنباکو.
قانون جدید تشویق و حمایت ازسرمایهگذاری خارجی مدیر عامل شرکت دخانیات معرفی شد - ۲۹/۰۵/۱۳۸۵ آقای طه طاهری در حکمی از سوی وزیر صنایع و معادن به سمت مدیر عامل و رئیس هیات مدیره شرکت دخانیات منصوب شد .
ه گزارش روابط عمومی شرکت دخانیات در مراسمی که بدین منظور و با حضور دکتر طهماسبی در شرکت دخانیات برگزار شد ، وزیر صنایع ومعادن در سخنانی با تشکر از زحمات مدیریت سابق شرکت دخانیات گفت: مصرف دخانیات در کشور واقعیتی انکار ناپذیر است که نیازمند برخورد هوشمندانه است.
وی سپس از دستیابی به ارزش افزوده، توسعه صادرات و تولید محصولات کم ضرر به عنوان اهداف کلان صنعت دخانیات نام برد وافزود: با توجه به افزایش مصرف دخانیات در کشور و ضرورت تامین آن باید در جهتی عمل شود که هیچگونه افزایش قاچاق نداشته باشیم و در این راستا باید تاکید بر انتقال بیشترین ارزش افزوده در این صنعت به کشور باشد .
دکتر طهماسبی در ادامه ضمن تاکید بر هماهنگی همه جانبه شرکت دخانیات با سیاستهای دولت و مجلس در راستای انحصار دخانیات تصریح کرد: با توجه به وجود امکانات فراوان در صنعت دخانیات برای جلب سرمایه های خارجی باید به گونه ای عمل شود ، که صادرات گسترش یابد و در جهت سیاستهای کلان دولت عمل شود.
رئیس مجمع عمومی شرکت دخانیات افزود: اقدام دیگر شرکت دخانیات باید در جهت تولید محصولات کم ضررتر برای سلامتی مردم باشد و در زمینه تولید و ورود توتون به کشور باید سخت ترین استانداردها وضع شود تا سلامتی مردم بیش از پیش تهدید نشود .
وی تحقیق وبررسی در راستای تولید محصولات کم ضرر ودر جهت ترک ومبارزه با مصرف دخانیات را هدف حاشیهای صنعت دخانیات دانست .
وزیر صنایع و معادن سپس با اشاره به اینکه شرکت دخانیات یک بنگاه اقتصادی صرف نیست مبارزه با فساد و شفاف سازی سازمان دخانیات را اولویتهای مهم این شرکت دانست و گفت : در خواست من از مدیریت جدید شرکت دخانیات توجه به اهداف کلان سه گانه ومبارزه با فساد و شفاف سازی است که باید سرلوحه کار همه مدیران و مسئولان این صنعت دیرپا قرار گیرد .
وی در پایان ضمن تشکر از زحمات مدیران و کارگران زحمتکش شرکت دخانیات از آنان خواست تا نهایت همکاری خود را با مدیریت جدید داشته باشند .
در ادامه آقای طاهری ، مدیر عامل ورئیس هیات مدیره شرکت دخانیات ، در سخنانی ضمن تسلیت سالروز شهادت امام موسی کاظم و تشکر از حسن ظن وزیر در انتخاب وی گفت : تمامی سعی و تلاش بنده در جهت خواسته های وزیر محترم از صنعت دخانیات و اجرای سیاستهای دولت عدالتخواه می باشد.
وی دستیابی به توسعه صنعتی وصادراتی را نیازمند وجود یک سازمان آرام دانست وافزود: مهمترین اولویت من در شرکت دخانیات ایجاد جو آرامش و شور نشاط و خدمت شایسته در سازمان است تا در سایه آن بتوان به ارزش افزوده این صنعت و حفظ آن دست یافت که این امر تنها در سایه باور مدیران وهمکاران و هماهنگی کامل بین بخشی تحقق می یابد.
وی با تاکید بر استفاده از مدیران ونیروهای متدین ، سالم وارزشی در جهت پیشبرد اهداف شرکت گفت: به نظر من مجموعه کارکنان و نیروهای موجود در دخانیات افرادی سالم ، انقلابی و ارزشی هستند که با استفاده از این پتانسیل اهداف مورد انتظار از این بنگاه اقتصادی را میتوان محقق ساخت.
رئیس هیات مدیره شرکت دخانیات شفاف سازی در شرکت دخانیات را از تعهدات اصلی خود اعلام کرد و گفت : تاکید بنده بر نظارت دستگاههای نظارتی است ولی اعتقاد دارم اگر شفاف سازی ونظارت مستمر ودقیق در رویه کاری مدیران مجموعه قرار گیرد میتوان اعتماد واحدهای نظارتی رانیز جلب کرد.
آقای طاهری سپس با اشاره به مورد اطمینان بودن ترکیب هیات مدیره جدید شرکت دخانیات گفت: دخانیات خانواده بزرگی است که اگر در جایی انحرافی باشد کل مجموعه را متاثر می سازد و سعی مدیریت جدید بر رفع دغدغه های مسئولان محترم نظام و انتظارات وزیر محترم از صنعت دخانیات است.
همچنین پیش از سخنان وزیر صنایع و معادن آقای رمزی مدیر سابق شرکت دخانیات درسخنانی با تشریح عملکرد یکساله مدیریتی خود ، از اصلاح استانداردهای جدید تولید توتون و سیگار و واردات آن، زمینه سازی برای تولید محصولات ترک دخانی ، بهبود وضعیت فروش و تداوم مشارکت با شرکتهای خارجی به عنوان مهمترین کارهای انجام شده طی یکسال اخیر شرکت دخانیات نام برد .
گفتنی است در پایان این مراسم احکام هیات مدیره جدید شرکت دخانیات متشکل از آقایان : حسین رحمانی نیا و عباسعلی مطلوبی به عنوان اعضای اصلی و عباس معماریان به عنوان عضو علی البدل از سوی وزیر صنایع و معادن اعطا شد.
شرکت دخانیات ایران شرکت دخانیات ایران در سال 1307 با هدف توسعه و پیشرفت صنعت دخانیات کشور، بصورت انحصاری تشکیل گردید.
این شرکت از قدیمی ترین صنایع دخانی خاورمیانه محسوب می گردد که در ارتباط با کشت و استحصال وتوتون و تنباکو، تولید سیگارت و توتون پیپ همچنان فعال می باشد.
پس از شروع به کار اولین کارخانه سیگارتسازی تهران در سال 1316، کارخانجات فرآوری رشت، گرگان، ساری، ارومیه و خوی توسعه یافته و فعال گردید و متعاقب آن کارخانه سیگارتسازی رشت احداث و فعال گردید که با ظرفیت سالانه 30 میلیارد نخ سیگار، در حال حاضر بالغ بر 21 میلیارد نخ تولید می نماید که این ظرفیت با انجام برنامه ریزیهای نوسازی و بهره مندی از تکنولوژی جدید تا 40 میلیارد نخ نیز قابل افزایش است.
دستیابی به کیفیت مطلوب در تولید داخلی، شرکت دخانیات ایران به منظور از شرایط مناسب آب و هوایی ضمن استفاده از امکانات بالقوه و برخورداری حاصلخیز، و نیروی کار متخصص، بهره مندی از مراکز پژوهشی، زمین های کارخانجات عمل آوری و آماده سازی توتون، تولید سیگارت، توتون پیپ و همچنین بهره گیری از امکانات و سرمایه گذاری خارجی مبادرت به مشارکت با کمپانی های بزرگ چند ملیتی نموده تا ضمن تامین نیاز مصرف داخل کشور حضور موفقی در بازارهای منطقه ای و جهانی داشته باشد.
از عمده اهداف سیاست مشارکتی در سرمایه گذاری با کمپانی های خارجی می توان تامین نیاز مصرف بازار از طریق تولید داخلی- توسعه ماشین آلات ساخت و بسته بندی- ارتقاء کیفیت محصولات شرکت دخانیات ایران و تولید محصولات جدید مشترک را برشمرد.
شرکت دخانیات ایران سال 1956 میلادی به عضویت سازمان بین المللی تحقیقات توتون (CORESAT) در آمده است که از آنزمان بطور فعال با این سازمان جهانی همکاری می نماید.
کارشناسان و محققین شرکت دخانیات با حضور مستمر در سمینارها و سمپوزیوم های سازمان "کرستا" که هر دو و چهار سال یکبار در یکی از کشورهای عضو برگزار می گردد ضمن تبادل اطلاعات علمی و تحقیقی در جریان آخرین تکنیک های کشت و صنعت توتون قرار می گیرند.
شرکت دخانیات ایران با حضور در نمایشگاههای بین المللی کشور هلند، بخاطر مرغوب بودن نوع توتونسیگارت تولیدی، جایزه طلایی این نمایشگاه را به خود اختصاص داده است.
نوع محصولسطح زیرکشت (هکتار)میزان محصول (تن/ یکسال)توتون سیگارت1310014100توتون چپق14001100تنباکو24002800