بازیهای آسیایی از زمان تصویب برگزاری آن در سال ۱۹۴۹در دهلینو تا کنون پیشرفت بسیاری کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از دوحه، بازی های آسیایی ۲۰۰۶دوحه با شرکت بیش از ۱۳۵۰۰ورزشکار از ۴۵کشور این قاره در ۳۹رشته برگزار میشود که با توجه به سه میلیارد بیننده تلویزیونی خود، بزرگترین دوره در تاریخ این بازیهاست.
این در حالیست که اولین دوره بازیها که در سال ۱۹۵۱در دهلی نو با شرکت ۱۱کشور در شش رشته برگزار شد.
دومین دوره بازیهای آسیایی که در سال ۱۹۵۴در مانیل برگزار شد با اضافه شدن هشت کشور دیگر و در مجموع شرکت ۱۹کشور، نقطه اوج پیشرفت این بازیها بود که با حذف دوچرخهسواری و برگزاری پیکارهای بوکس، تیراندازی و کشتی، بازیهای آسیایی در هشت رشته برگزار شد.
کره که یکی از موفقترین تیمها در تاریخ این بازیها بوده است در آن سال برای اولین بار حضور یافت.
چهار سال بعد در توکیو تعداد ورزشکاران به ۱۴۲۲نفر رسید و رشتههای تنیس، والیبال ، تنیس روی میز، دوچرخهسواری و هاکی نیز اضافه شد تا مجموع رشتهها به عدد ۱۳برسد.
در این دوره حمل مشعل بازیها برای اولین بار انجام و مراسم افتتاح برگزار شد.
ژاپن نیز با صدرنشینی در جدول مدالها، به حکومت خود بر این بازیها ادامه داد.
ناآرامیهای سیاسی در اندونزی در سال ۱۹۶۲موجب شد تا تعداد کشورهای شرکتکننده در بازیهای جاکارتا به ۱۶کشور کاهش پیدا کند اما تا سال ۱۹۶۶ این شور و اشتیاق باز هم به بازیها بازگشت به طوریکه بازیهای بانکوک موفقیت بزرگی به دست آورد.
هند در این دوره رقیب دیرینه خود یعنی پاکستان را شکست داد و به مدال طلای رشته هاکی دست یافت.
در سال ۱۹۷۰پس از اینکه کره جنوبی به دلایل سیاسی و اقتصادی از نامزدی میزبانی بازیها انصراف داد و با توجه به توانایی و اشتیاق تایلند برای برگزاری مجدد بازیها، بانکوک بار دیگر میزبانی بازیها را بر عهده گرفت.
در آن سال قایقرانی برای اولین بار در برنامه بازیها قرار گرفت و تایلند، رقابتها را با قرار گرفتن در مکان سوم جدول مدالها، پایان داد.
با انتخاب تهران به عنوان میزبان بازیهای ،۱۹۷۴بزرگترین دوره بازیها با شرکت ۲۵کشور برای اولین بار در منطقه خاور میانه برگزار شد.
شمشیربازی و ژیمناستیک به هفتمین دوره بازیها اضافه شد و این دوره با صدرنشینی ژاپن در جدول مدالها خاتمه یافت.
پس از اینکه سنگاپور و اسلام آباد به دلایل اقتصادی و سیاسی از میزبانی انصراف دادند، بازیها بار دیگر در سال ۱۹۷۸به بانکوک بازگشت.
در این سال با اضافه شدن رشتههای تیروکمان و بولینگ به برنامه بازیها، تعداد ورزشکاران شرکتکننده به بیش از ۳۸۰۰نفر رسید.
باز هم ژاپن در صدر جدول مدالها قرار گرفت اما چین و کره فاصله خود را کاهش دادند تا ژاپن به تدریج به اواخر دوران صدرنشینی خود برسد.
نهمین دوره بازیهای آسیایی به زادگاه خود یعنی دهلی نو بازگشت تا بزرگترین دوره این بازیها با شرکت بیش از ۴۵۰۰ورزشکار از ۳۳کشور برگزار شود.
در این دوره با حذف رشتههای شمشیربازی و بولینگ، رشتههای سوارکاری، قایقرانی ، هندبال و گلف اضافه شدند و ژاپن بالاخره صدرنشینی خود در جدول مدالها را به چین تقدیم کرد.
سئول از بازیهای ۱۹۸۶برای آمادگی به منظور میزبانی بازیهای المپیک ۱۹۸۸استفاده کرد و برای اولین بار همزمان با رشد پوشش رسانهای، این بازی ها تحت کنترل شورای المپیک آسیا درآمد.
ورزشهای رزمی با معرفی جودو و تکواندو نقش برجستهتری در این بازیها ایفا کردند و چین بار دیگر برای دومین دوره پیاپی در صدر جدول مدالها قرار گرفت.
بازیهای ۱۹۹۰به میزبانی پکن با شرکت ۳۷کشور در ۲۷رشته برگزار شد.
تکواندو و سوارکاری از این بازیها حذف و رشتههای قایقرانی کانو، کبدی، ووشو و سپک تاکرا اضافه شدند.
چین برای سومین دوره پیاپی باز هم در صدر جدول مدالها ایستاد.
چهار سال بعد هیروشیما میزبانی بازیها را بر عهده گرفت تا برای اولین بار این بازیها با شرکت ۶۸۲۸ورزشکار از ۴۲کشور در پایتخت کشوری برگزار نشود.
به دلیل ویرانی هیروشیما پس از بمباران اتمی در جریان جنگ جهانی دوم، بازیها با شعار صلح و آرامش برگزار شد.
کشورهای استقلال یافته شوروی سابق یعنی قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان برای اولین بار و کامبوج پس از ۲۰سال در این بازیها شرکت کردند.
رشتههای بیسبال، کاراته، پنجگانه مدرن و تنیس به برنامه بازیها اضافه شدند.
ژاپن با وجود میزبانی نتوانست در صدر جدول مدالها قرار گیرد و چین بار دیگر صدرنشین شد.
در سال ۱۹۹۸بازیها برای چهارمین بار به تایلند بازگشت و رشتههای راگبی، بیلیارد، اسنوکر و اسکواش نیز اضافه شدند.
چین، کره و ژاپن هم همچنان به حکمرانی خود در جدول مدالها ادامه دادند.
چهاردمین دوره بازیهای آسیایی با شرکت ۴۴کشور در ۳۸رشته و برگزاری ۴۲۰مسابقه و همچنین اولین حضور افغانستان و تیمور شرقی در بوسان برگزار شد و چین بار دیگر برای ششمین دوره پیاپی در صدر جدول مدالها قرار گرفت.