زمینه های مختلف تولیدی بخش کشاورزی واحد هومند آبسرد به قرار زیر میباشد.
باغات سیب واحد
توصیف فنی قطعات: این باغات متشکل از 4 قطعه تجمعی با محدوده مشخص میباشد که به صورت دو قسمت همسان ذیل به لحاظ فرایند سرمایه گذاری قابل تفکیک میباشد:
الف: قطعات 1 و 2 باغات:
این دو قطعه که در قسمت پائین و در مجاورت جاده تهران فیروزکوه قرار دارد جمعاً به مساحت تقریبی 10 هکتار که دارای تاریخ کشت و احداث همزمان بوده و با توجه به پیشینه شرایط نگهداری و به زراعی تقریباً یکسان، روند رویشی آنها کم و بیش یکسان است.
شاخص عملکردی: درختان این قطعات به سن تقریبی 9-8 سال بوده که با توجه به پیشینه نگهداری و باردهی درختان این قطعات تا این تاریخ وارد سطح تولید اقتصادی (باردهی اقتصادی) نشده اند ولیکن در آستانه تولید اقتصادی قرار دارند.
این قطعات از سال 1383 دارد سطح تولید اقتصادی میشوند که دلایل توضیحی آن در ذیل آورده می شود. بدیهی است که امسال میبایست در فرایند بوجه بندی معاونت پیش بینی هزینه های جاری آنها صورت پذیرد.
توضیح: با توجه به مشاهده میزان باردهی و پیش بینی عملکرد این قطعات در سال جاری (حدود 6 تن در هکتار) لذا از امسال به بعد این سطح از باغات از فرآیند سرمایه گذاری خارج شده و میبایست برای سال آتی (1383) پیش بیتی هزینه های جاری این قطعات از طریق برنامه نگهداری سالیانه به دقت برآورد گردد. در ضمن قابل ذکر است که به دلایل رسیدگی مجدانه و برنامه ای چند سال اخیر، برمامه تولید این قطعات حدوداً یکسال از پروژه سرمایه گذاری خود جلوتر میباشد.
ب= قطعات سیب 3 و 4 (باغات سیب)
این دو قطعه در بالا دست قطعات 1 و 2 قرار دارند که جمعاً به مساحت تقریبی 32 هکتار میباشد و دارای یک تاریخ کشت و احداث همزمان هستند. با توجه به پیشینه نگهداری این دو قطعه روند رویشی آنها کم و بیش همانند و برابر میباشد.
شاخص عملکردی: سن تقریبی درختان این قطعات –6 ساله بوده و با توجه به پیشینه نگهداری قطعات در سالهای اولیه کاشت سم رویشی درختان نسبت به زمان کاشت کمتر میباشد.
درختان این قطعات تازه شروع به باردهی مقطعی نموده و طبق برنامه زمانبندی پروژه سرمایه گذاری باغات سیب واحد، این قطعات در سال 1385 به حدود 20% باردهی پیش بینی شده در پروژه می رسند.
این قطعات از سال 1386 به بعد وارد سطح تولید اقتصادی میشوند و تمام هزینه های انجام شده تا آن زمان سرمایه گذاری تلقی می گردد که بر اسسا پروژه تهیه شده قابل پیش بینی و تأمین میباشد.
2- قطعه 24 هکتاری گردد:
توصیف فنی قطعات: باغ گردوی واحد به صورت یک قطعه نواری در مجاورت تهران – فیروزکوه کاشته شده است و تقریباً تمامی درختان به سن تقریبی 3 ساله میباشد.
کاشت این درختان با مبنای طرح توسعه طوبی (بصورت رایگان تهشه شده) صورت گرفته که مرغداری و حصار فیزیکی برای واحد بوده که قابلیت اقتصادی شدن را دارا می باشد.
نتیجه: طرح سرمایه گذاری اولیه در این خصوص تهیه شده و مقرر گردید جهت ساماندهی و تشخیص آینده اقتصادی این قطعه باغ، در اسرع وقت تماذمی فرآیند نگهداری و برنامه ای آتی در قالب یک پروژه سرمایه گذاری باغ گرد. واحد تنظیم و تدوین گردد.
3- قطعه زعفرانکاری واحد (5 هکتاری)
این قطعات به مساحت تقریبی 5 هکتار طی قراردادی با ماهیت پیمان مدیریتی کاشته شده که طبق مفاد قرارداد مربوطه، فرآیند نگهداری و برداشت آن پیگیری می گردد. سال جار ی(82) سال دوم برداشت زعفران در این قطعه پیمانکاری میباشد.
4- اراضی پائین جاده (قطعه زمین 4 هکتاری)
با توجه به شرایط فعلی این اراضی، امکان پیاده کردن برنامه های زراعی در این قطعه 4 هکتاری فراهم میباشد که میزان آب موجود در این قسمت تعیین کننده است.
در حال حاضر فعالیتهای تولیدی ذیل در این قسمت در سال 82 در حال انجام میباشد:
12 هکتار از این اراضی با میزان 5 روز در هفته آب چاه شماره 103 در قالب قرارداد اجاره واگذار گردیده است که شرای طآن از طریق مفاد قرارداد پیگیری می گردد.
1 هکتار دیگر نیز از این اراضی با 10 ساعت آب چاه 103 در قالب قرارداد پیمان مشارکتی به پیمانکار مربوطه واگذار گردیده است که شرایط آن کاری از طریق مفاد قرارداد مربوطه در حال جریان میباشد. که محصول آن در پایان سال 83 قابل فروش خواهد بود.
در این خصوص یک هکتار دیگر نیز با توجه به موفقیت طرح در جهت تولید نهال به تیپ قرارداد سال قبل به اجرا درآمده که محصول آن در پایان سال 84 بدست می آید. که در این طرج نیز 10 ساعت از آب چاه 103 نیز به آن تخصیص یافته است.
در سال 82 یک شبانه روز و 14 ساعت در هفته نیز از آب چاه 103 جهت آبیاری باغات بالای جاده طبق تقسیمات آب این چاه مورد بهره برداری قرار گرفته است.
اقدامات انجام شده بخش کشاورزی واحد هومند
امحاء درختان گلابی جنوب جاده و فروش چب حاصل از آن.
انجام شخم در قسمت اعظم اراضی جنوب جاده
کشت گندم دیم در سطح 46 هکتار در قسمت اراضی جنوب و شمال جاده
پیگیری های متعدد در خصوص جفر چاه گمانه (جابجایی چاه 4-1) که مجوز جابجائی و استعلامهای لازم در این مورد توسط بهش کشاورزی واحد اخذ شده بود که این امر با توجه به مطالعات ژئوفیزیکی که در سال 80-81 صورت و تشخیص کد لایه شکستگی را در محل مورد نظر داده شده اقدام گرفته است.
که در این خصوص احتمال وجود لایه آهکی توسط کارشناسان سازمان آب تشخیص داده شده و مجوز حفر گمانه با توجه به آهکی بودن صادر تا در صورت مشاهده آب در لایه آهکی نسبت به پلمپ و جلوگیری از ادامه حفاری اقدام شود.
صدور مجوز حفر از سوی معاونت نیز با توجه به هزینه بالا و مورد اخیر صادر نگردیده است.
با توجه به حفر چاه جدید در سال 81-82 جایگزینی چاه 101 که مبزان دبی آن از چاه 101 قدیمی کمتر بوده تا کنون رسماً به سازمان آب و فاضلاب منطقه در حصوص حذف چاه قدیم یا جدید هیچگونه اقدامی صورت نپذیرفته و بطور غیررسمی از چاه جدید و قدیم بهره برداری می شود.
حفر چاه جدید با جایگذاری چاه 10 قدیمی که هیچگونه آبدهی نداشته لازم است تا تکلیف آن مشخص شود. که در این خصوص پیشنهاد می گردد یا مجوز جابجائی جدیدی اخذ شود. و یا نسبت به ترمیم چاه جدید به شکل حفر دستی با بررسی های اجمالی از سوی دفتر تحقیق و توسعه اقدام شود.
در مورد سمپاشی بهره گیری از دو دستگاه سمپاش پشت تراکتوری جمعاً با سه دستگاه سمپاش، سرعت سمپاشی و دقت سمپاشی نسبت به سالهای گذشته بیشتر و بهتر شده است. و تعداد کارگز بکار گرفته شده نفر که 2 نفر راننده و 5 نفر کارگر سمپاش بوده است.
محلول پاشی جهت تقویت درختان با کود های ریزمغذی صورت پذیرفته
محلولپاشی با کلر جهت حفظ انبارداری محصول در دو مرحله صورت گرفته که در سالهای آتی با برنامه ریزی دقیقتر در طی چهار مرحله صورت خواهد پذیرفت.
(جداول و نمودار در فایل اصلی موجود است)