دانلود مقاله گیاه شناسی

Word 127 KB 6825 50
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  •  

    این خانواده در سال 1809 بعنوان یک خانواده مجزا و مستقل به رسمیت شناخته شد. این جنس حداقل 35-30  گونه دارد(5).

    زیتون در ختی است زیبا و همیشه با برگهای متقابل و پایا که در مناطق مدیترانه ای رویش دارد. میوه آن سفت و برای تهیه روغن استفاده می شود (1) .

    این درخت کوچک بومی قسمت نواحی مدیترانه ای است(7-5). مصریان، یونانیان، و رومی های دوران باستان و بقیه ملت های مدیترانه زیتون را بخاطر میوه های روغنی آن کشت می کردند(7).

    2  -منشاء

    به احتمال زیاد منشاء اولیه زیتون سوریه و لبنان بوده است و از آن به بقیه نقاط راه یافته است(2).

     ولی عده ای معتقدند که منشاء زیتون به 6 هزار سال قبل و به آسیایی صغیر و ترکیه کنونی برمی گردد.(8)

    در ایران، گرگان، رودبار و منجیل در ختان کهنسالی هستند که شاید بیش از 2000 سال قدمت داشته باشند(3). امروزه بیشترین ز یتون دنیا در منطقه مدیترانه پرورش یافته و مصرف می شود و مصرف عمده آن به صورت روغن زیتون است بطوریکه 90% از درختان زیتون مدیترانه جهت روغن کشی پرورش می یابند و بخشی از آن نیز به صورت سبز( نارس) یا سیاه( رسیده) مصرف تاره خوری یا رومیزی دارد(6) .

     

    3- رشد، مرفولوژی و فنولوژی:

    در خت زیتون یک گیاه کند رشد با طول عمر زیاد است و در نوحی جنوبی مدیترانه بعد از 10 سال به اندازه نهایی خود می رسد. هرچند به دلیل سال آوری و نوسانات بارندگی جهت ارزیابی کلی باردهی و تولید میوه 30 سال لازم است.

     غالباً طویل شدن شاخه در بهار رخ می دهد و با افزایش دما رابطه مستقیم دارد. رشد جوانه انتهایی ، نمو جوانه های جانبی را تحت تاثیر قرار می دهد و شکل و ساختار   کانو پی درخت  تحت تأثیر غالبیت رشد جوانه انتهای قرار می گیرد. البته تابش، حاصلخیزی خاک و تنظیم کننده های رشد نیز غالبیت انتهایی را تحت تأثیر قرار    می دهند(5).

     گل های زیتون بدون پوشش زیتون به صورت جانبی برروی چوب یکساله و به ندرت گل انتهایی در O.europaea دیده می شود. گلدهی برروی شاخه دوساله نیز غیر معمول است. جوانه های رویشی و زایشی در کنار محور برگ قرار می گیرند. گلدهی و تشکیل میوه و نمو آن به میزان زیادی به شرایط آب وهوایی بستگی دارد(5)0

     گل زیتون به رنگ سفید – بایک کاسه کوچک 4 گلبرگ، 2 پرچم و یک مادگی سبز – گوشتی با یک خامه کوتاه - ضخیم و یک کلاله بزرگ دیده می شود(12).

     گل خوشه به تقسیمات دوتایی 40-12  گل(5) یا( 26-12 )گل(12) در  هر خوشه، گلها کامل( هر مافروریت) و یا ناقص هستند(5-12) و در هر خوشه تنها یک میوه تشکیل می شود فقط در بعضی ای کولیتوار ها با میوه کوچک( مثلi Koroneik ) ممکن است 3 میوه در هر خوشه تشکیل شود.در  هر گل آذین گلدهی همزمان نیست و علت ریزش اولیه در زیتون لقاح ناقص است(5). زیتون گیاهی دگر- گشن است و نیاز به پلی ناریز دارد چرا که خود نا سازگار است و گرده افشانی آن توسط باد صورت     می گیرد(12-5). هر در خت بالغ در هر سال 000/500 یا بیشتر گل میدهد و میزان fruit-set در  آن کمتر از 5% است(5). در  بعضی از منابع آن را بین 5- 1% ذکر می کنند(12). با توجه به شرایط آب وهوایی و سال(رشد) در حدود 98 تا 15 درصد از گل های ز یتون کامل هستند(12).

     برای گرده افشانی مطلوب نیاز به یک منبع دائمی و پیوسته از دانه گرده در طی دو ره قابلیت پذیرش دانه گرده توسط کلاله دارد. بعضی از کولتیوارها نسبت به بقیه کولتیوارها پلی  ناریز های بهتری هستند.  در  بعضی از کولتیوارها نر عقیمی یا سقط جنین بالا وجود دارد . اصولاً میزان بالای هتروسس در زیتون توسط پدیده خودناسازگاری در آن بوجود می آید. اما البته این حالت به شرایط آب و هوایی نیز بستگی دارد. رشد و  نمو میوه در زیتون به شرایط آب و هوایی برمی گردد. در صفات مهمی نظیر میزان روغن و کیفیت آن ، گوناگونی آب وهوایی یا شرایط محیطی از گوناگونی ژنتیکی مهمترند(12-8) .

     

    میوه :

    میوه زیتون سفت است و از نظر بتانیکی شبیه به گیلاس و بقیه هسته داران است .میوه زیتون عبارت است از یک برچه و دیواره  تخمدان که قسمت های گوشتی و سخت را با هم دارد. پوست میوه( اگزوکارپ) بدون کرک و دارای روزنه است.  گوشت میوه (مزوکارپ) قسمتی از میوه است که قابل مصرف است ، از آن روغن استخراج می شود یا اینکه ممکن است میوه آن را در آب نمک یا سرکه خوابانده و مصرف کنند ، مزوکارپ  اگزوکارپ آن مصرف می شود. هسته(آندوکارپ) که بذر یا جنین را در برگر فته است. شکل، اندازه میوه، و اندازه هسته و ظاهر مرفولوژیکی میوه زیتون بطور وسیعی در میان کولیتوارهای زیتون فرق می کند (7).

    یک میوه از 82 % گوشت میوه( مزوکارپ)، 16% هسته( آندورکارپ) و 2% بذر تشکیل شده است.

     

    4- اهمیت تغذیه ای :

    ترکیبات گوشت میوه به ترتیب: 58% آب – 25% روغن- 6% قند- 4% پلی ساکاررید- 3% پروتئین- 2%  فنل – 1% پکتین- 1% بقیه ترکیبات (9) .

    مواد معدنی: کلسیم: 79 میلی گرم، فسفر: 19 میلی گرم ، آهن : 9/0 میلی گرم، سدیم: 760 میلی گرم، پتاسیم : 48 میلی گرم .

     

     ویتامین ها:

    ویتامین A :( IU )200،  تیامین: 01/0 میلی گرم ، ریبوفلاوین: 18/0 میلی گرم ، نیاسین: 1/0 گرم، ویتامین C:3 میلی گرم (6).

     رو غن زیتون مناسبترین روغن خوراکی در جهان است و به دلیل ارزش تغذیه ای وکیفیت پخت و پزی آن ، در سراسر جهان مصرف کننده ها پی به ارزش واقعی میوه  زیتون برده اند . زیتون و محصولات فرعی آن در جایگاه ویژه ای در رژیم غذایی پیدا کرده اند(8).

    روغن زیتون دارای اسید های چرب غیر اشباع 70 تا 80% اسید اولئیک، 7 تا 12% لینوئیک اسید و مقادیر کمی پلی فنلی ها ، تکوفرول ، استرول و مقادیر زیادی ترکیبات معطر است (6) .

    5- ارقام زیتون:

    معمولاً کولیتوارهای زیتون براساس کاربرد و استفاده تجاری آنها به 2 دسته تقسیم می شود ارقام روغنی و ارفام رومیزی .

    کولیتوارهای روغنی غالبیت دارند. معروفترین آنها در اسپانیا:

     Picual, Arbequina, Cornicabra, Hojiblanco, Empelter,  

    در ایتالیا: Frantoio, Moraiolo,Leccino, Pendolino

    یونان:Kornoeiki

    تونس: Chemlali

    ترکیه: Ayvalik

    کالیفرنیا و استرالیا و غیره: Mission

    کولیتوارهای رومیزی زیتون شامل اسپانیا:Manzanilla

    ( در استرالیاsyn_Queeen )( د رکالیفرنیا Syn. Sevillano ) Gordal

    یونان: Kalamato

    ایتالیا Ascolano

    تونس و غیره  Baroani:

    سال آوری مشکلی است که در بعضی از کولیتوارها وجود دارد.(6)

    رقم بی میوه ای از این گیاه با نام" Swanhill " که برای کشت در منزل یا خیابان مناسب است بطور معمول روی O.oblonga پیوند زده می شود ریشه دارکردن قلمه های این رقم دشواراست. آنها را باید زیر مد افشان قرار داد و با ایندول بوتیریک اسید با غلظت ppm 2000 یا 3000 تیمار کرد.میتوان این رقم را روی  ارقام آسان ریشه زا که بعنوان پایه به کار می روند، پیوند زد. رقمهای O.europaea MalesticWilsonii  Beauty نیز بی میوه اند و به آسانی بیشتری ریشه می دهد(4).

     

     آب و هوا:

    بطورکلی درخت زیتون در عرض جغرافیایی 30 تا 45 د رجه شمالی و جنوبی پرورش می یابد. این مناسبترین شرایط آب و هوای از نوع مدیترانه ای با تابستانهای گرم و خشک طولانی و زمستانهای معتدل تا سرد است بعضی از واریته های زیتون نظیر انواع مصری و تونس یا اسرائیلی با وجود نیاز سرمائی خیلی کم گل میدهند د رحالیکه واریته های دیگر جهت تمایزیابی مناسب گلها نیاز به سرمای بیشتری دارند.

    از آنجا که درختان زیتون همیشه سبزند با دماهای یخبندان شدید حساس اند. معمولاً جوانه ها و شاخه های بارده در مای زیر 5 درجه سانتیگراد از بین می روند. شاخه های بزرگ و کل درخت در صورتی که دما به  10- درجه سانتی گرادبرسد از بین می رود.

     واریته هایی مثلArbequina, Pendolime, Picual, Leccino وPicholine یا اHojiblanca ثابت شده است که در نواحی مدیترانه ای، دماهای پائین را بیشتر ا ازبقیه و اریته ها تحمل می کنند. واریته هایی مثل Manzanillo, Frantoio یا Barnea به عنوان ارقام متوسط تا خیلی حساس به خسارت یخبندان در نظر گرفته می شوند.

     درنواحی که بارندگی تابستانی رخ می دهد این امر ممکن است منجر به بعضی از مشکلات در پرروش زیتون شود. بیماری هایی قارچی و باکتریایی به اضافه مسائل مربوط به کنترل سطح رطوبت میوه جهت تولید روغن، احتمالاً میزان تولید محصول در ختان و قابلیت استخراج روغن را کاهش می دهد.(10-11)

     

    7-آبیاری :

    معمولاً آبیاری یکی از پرهزینه ترین عملیات و نیاز به صرف زمان زیادی دارد. هزینه های مربوط به بهبود کنترل آفات و علفهای هرز، هرس و حاصلخیزی خاک منجر به محصول دهی بیشتر نخواهد شد، اگر سیستم آبیاری مطلوب نباشد. مدیریت ضعیف آب میتواند بهره دهی زیتون را تهدید کند و حتی زندگی گیاه را به خطر اندازد.

    نمو درختان جوان رابطه نزدیکی با رژیم آبیاری دارد. در طی سالهای اولیه معمولاً رابطه مثبتی بین حجم کانوپی و محصول دهی وجود دارد. معمولاً مدیریت  ضعیف آبیاری منجر به تأخیر در نمو  کانوی می شود با اینکه ممکن است نشانه های استرس خشکی مشاهده نشود. وقتی که برگ درختان زیتون پیچیده و  چروکیده می شود، میزان رشد درخت به مدت طولانی کاهش می یابد و بعنوان یک درخت همیشه سبز، زیتون آب را در سراسر سال مصرف می کند. بعنوان یک پیامد مستقیم رشد رویشی و در نتیجه میزان تولید از طریق مقدار رطوبت پائین خاک در طی فصل رشد، تحت تأثیر قرار می گیرد. هرچند باید گلدهی و تجمع روغن بعنوان دو مرحله فوق العاده حساس در نظر گرفته شوند.

  • فهرست:

    I - مقدمه
    1- گیاه شناسی
    2- منشاء
    3- رشد، مرفولوژی و فنولوزی( گل و میوه)
    4- اهیمت تغذیه ای
    5- ارقام
    6- آب وهوا
    7- آبیاری
    8- خاک
    9- تغذیه
    10- برداشت
    11- هر س و تربیت و تأثیر آن بر فیزیولوژی گیاه
    12-تکثیر( پیوند) و تأثیر آن بر فیزیولوژی گیاه
    13- ریزش و علل عمده آن
    14- روغن زیتون و سه فاکتور اساسی در تولید ماکزیمم آن
    II - شرایط محیطی و اثرات فیزیولوزیک آن
    1- نور
    الف- شدت نور
    ب- کیفیت نور
    2- دما
    الف- دمای بالا
    ب- دمای پائین
    3- آب
    الف- میزان آب مورد نیاز
    ب- استرس خشکی و تأثیر آن بر فتوسنتز، مانیتول و پتانسیل اسمزی
    ج- استرس غرقابی
    4- مواد غذایی
    الف- نیازغذایی
    ب- استرس غذایی
    5- نمک
    6- آلودگی های زیست محیطی
    الف- ازن
    ب- UV-B
    7- نتیجه گیری
    منبع:

    - وزوائی. جزوه گیاه شناسی. دانشگاه تهران صفحه 104 .

    2- وزوائی.1383. جزوه میوه گرمسیری و نیمه گرمسیری. دانشگاه تهران .

    3- راحمی- تفضلی.1380 .جزوه میوه گرمسیری و نیمه گرمسیری. دانشگاه شیراز.

    4- خوشخو،م. 1378. ازدیاد نبات مبانی و روش ها. جلد 3. انتشارات دانشگاه شیراز: (ویرایش پنجم) صفحه 1291 .

    5- Schaffer, B. and Anderson,P.C. 1994. Hand book Of – environmental physiology of fruit crops. VI. CRC Press, Inc, BoCa Raton, Florida, 1994:165-182

    6- Tous , J. and Ferguson, L. 1996. Mediterraneau fruits. P. 416-430 . In: J. Janick(ed), progress in new crops. ASHS press, Arlington, VA.

    7- http:// www.post harvest.Ucdavis. edu/produce/ Produce facts.

    8- http://wwwtdcolive . net.

    Oppertunities for olive oil in non producing countries[pdf].

    9- Ravetti, L. 2004. oilaccumulation and irrigation management.  AoA conference 2004- perth. W.A.

    10- http://www.  Oliveaustralia. Com. au/ About- olive- trees.

    11- http://www.modernolives . com. au/Growing olives .

    12- http://www. Australianolives. Com. au.

    Raveitti, L.2004 . fruit set – what happened this year?

     13- http://www.australian olives . com. au.

     Archer,J.2000.Maximising olive oil yields.

    14- http://www. SJB Olives .com

    15- Loreto,F.and Sharkey,T.D. 1990.low humidity can cause uneven photosynthesis in olive(Olea europea L.)Leavs Tree physiology , 6:409-415.

    16- Rieger,M. 1995. offsetting effects of reduced root hydraulic conductivity and osmotic adjustment following drought. Tree physiology, 15: 379- 385 .

    17- Mancuso, S. 1999. Seasonal dynamics of electrical impedence parametens in shoots and leaves related to rooting ability of olive cuttings. Tree physiology, 19:95-1.1.

     18- Minnocci, a.  et al. 1999. physicoloical and morphological responses of olive plants to ozone exposure during a growing season. Tree physiology,19:391-397

    19- Liakoura, v. et al. 1999. Effect of UV –B- radiation on olive: compavisons between agreen house and a field experiment. Tree physiology, 19: 905 – 908.

    20- Mariscal, M.J.,  et al.2000. Radiation use efficiency and dry matter partitioning of a young olive orchad. Tree physiology, 20:65-72.

    21- Liakoppoulos, G, et al . 2005 . Boron rembolization at low boron supply in olive in relation to leaf and phloem mannitol concentrations .Tree physiology, 25: 157- 165 .

     22- Liakoppoulos, G. and  Karabourniotis, G. 2005 . Boron deficiency and concentrations and composition of phenolic compounds in olive leaves: a combined growth chamber and field study. Tree physiology, 25: 307- 315.

    23- Dichio , B. etal. 2005. osmotic regulation in leaves and roots of olive trees during a water deficit and rewatering Tree physiology , 26: 179- 185.

    24- Fernandez, E. et al. 2006. Calibration of sapflow estimated by the compensation heat pulse method in olive, plumes and orange trees: Relationships with xylem anatomy. Tree physiology , 26:719-728 .

    25- Malik , N.S. A and Bradford , J.M.2004. Reciprocal grafting between early maturing & normal maturing olive varieties: preliminary effects on the nature of Juvenility and flowering. Food , Agricultare& Environment vol.2(2):197-200 . 

     

مورفولوژي اندام هاي گياهي Plant morphology مطالعه شکل و ساختار يک موجود زنده يا قسمت هاي مختلف آن با تأکيدي ويژه بر اشکال خارجي آن را مورفولوژي يا ريخت شناسي گويند. مورفولوژي اساس رده بندي گياهي است. گياهان دانه دار (Spermatophytes) بطور کلي دار

از آنجايي که ادامه زندگي انسان و حيوان بستگي مستقيمي به گياهان سبز دارد، بنابراين سلامت گياهان در زندگي همه افراد بشر مؤثر است. ميزان رشد و باروري گياهان به عوامل محيطي از قبيل عوامل آب و خاک ، نور و حرارت و بالاخره ايمني آنها در برابر عوامل نامساعد

تاریخچه چنار از خانواده platanaceae است . تاریخ پیدایش ان به دوران کرتاسه می رسد ولی برای اولین بار در قرن شانزدهم آن را شناختند . انتشار جغرافیایی جنس platanus.l در شرق مدیترانه امریکای شمالی و نیمکره شمالی تا کروئلند است . درخت چنار ابتدا در جزیره تریمیتی کاشته شد و در حدود 390 سال قبل از میلاد مسیح آن را به ایتالیا بردند . سالها بعد رومیان چنار را به فرانسه بردند و در سال ...

انتخاب زمان کشت : قبل از هر اقدامی در مورد کشت خیار ابتدا بهتر است اطلاعاتی از قبیل آمار هواشناسی منطقه نظرات و تجربیات مهندسین کشاورزی و کشاورزان با تجربه و مهمترین مورد قیمت این محصول در بازار کسب کرده و آنگاه زمان کشت را انتخاب نمایید زیرا زمان کشت در بهره برداری محصول تاثیر مستقیم داشته و باعث بالا رفتن روحیه کار و تلاش می گردد. مثلا در مناطق جنوبی کشور زمان کشت از اوائل ...

مقدمه خيار (Cucumis sativus) گياهي از تيره کدوئيان است که اقسام گوناگون دارد. ميوه‌اش درشت و سبز يا سفيدرنگ است. بوته آن مانند بوته خربزه است. واژه خيار ريشه و بنياد فارسي داشته و از فارسي به زبان عربي داخل شده. تاريخچه مبدأ خيار را نواحى جن

(soy bean) سوياي علوفه اي مقدمه: کشاورزان نيمه شرقي چين شمالي در دوران حکومت سلسله شانگ (110- 1700سال قبل از ميلاد مسيح) يا احتمالاً مدت ها قبل از اين تاريخ سويا، (L) Glycine max را اهلي کردند. چندين هزار سال است که مردم آسياي شرقي از سويا برا

مقدمه : زيتون درختي هميشه سبز با نام علمي olea europaea و از خانواده oleaceae و از قديمي ترين گياهان منطقه مديترانه و بويژه خاورميانه است در مورد زيتون ، عقايد در زمينه رويشگاه اصلي ، متفاوت است ، عده اي اصل آن را از ايتاليا مي دانند و معتقدند از آن

مرکبات يکي از محصولات درختي دنيا محسوب مي شود ، مرکبات منبع بزرگي براي تأمين ويتامين و انرژي بشر ميباشد. از لذيذ ترين ميوه ها محسوب ميشود تازه و يا آب دار آنها بقدار خيلي زياد در دنيا مصرف ميشود. از پوست آن اسانس ميگيرند همچنين پوست و گل آن در تهي

انجیر نام جنس انجیر Ficus L. است .که از نام لاتین قدیم گیاه گرفته شده است . این جنس از تیره توت یا Moraceae است و دارای 800گونه می باشد . - ویژگی های گیاه شناسی جنس انجیر : درختان ، درختچه ها و یا گیاهان اپی فیت و بالارونده خزان پذیر و یا همیشه سبز با شاخه های کوتاه است . این درخت دارای پوست قهوه ای یا خاکستری و برگهای متناوب بوده تمام قسمتهای گیاه دارای شیرابه می باشد. گلها تک ...

مقدمه : بادام با نام علمی Prunus amygdalus یکی از گیاهان تیره گل سرخ متعلق به دو لپه ای ها می باشد . بادام یک درخت بومی آسیای غربی ، کرانه جنوبی دریای مدیترانه و مراکش است . بادام یکی از قدیمی ترین درختان خشک میوه است که امروزه بیشترین تولید میوه خشکبار تجاری را به خود اختصاص داده است . بادام همچون انار ، گردو، انگور و پسته از ایران منشأ گرفته است . این گیاه نسبت به آب و هوای ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول