مقدمه: آنالیز رشد گیاه یک تحلیلی توصیفی، چند جانبه و تکمیلی است که عملکرد و شکل گیاه را تفیر می کند و از داده های ساده اولیه مثل وزن، سطح، حجم، محتویات اجزاء گیاه برای بررسی درونی که در برگیرنده کل است.
استفاده می کند (ایوانز 1972، کاستون و ونوس 1981، هانت 1990) در اواخر قرن 19 بررسیهای مربوط به رشد گیاه ابتدا فیزیولوژی گیاه، سپس کشاورزی، امروزه اکولوژی مربوط به تکامل گیاهی را برای ما روشن می کند ( گاریز، Garnier ) در این ژورنال هافمن (Maffmann)، پورتر این مقاله یک نرم افزار جامع و به روز را معرفی می کند که در برآورده های آماری و ریاضی به رشد گیاه را مورد بحث قرار می دهد.
این برآوردها می توانند برآوردهای آماری یا حتی بی معنی باشند.
ما ساده ترین بررسی ممکن را که تخمین پرامترهای اصلی رشد طبق روشهای صرفاً کلاسیک می باشد بر اساس نتایج مربوط به یک بازه زمانی در نظر می گیریم.
بررسیهای دینامیک تابعی شامل استفاده از نتایج مربوط به ترسیم منحنیهایی است که به شکل پارامتری یا آزاد می باشند و همچنین بررسیهای ترکیبی که شامل رسم منحنی از روی مقادیر مشتق بدست آمده است.
روش مورد نیاز برای سنجش رشد سنی در تمام گیاهان وزن خشک ( پارامتر اصلی در بررسیهای رشد ) است به اضافه اجزاء آن: واحد سطح برگ ULR ( میزان ماده سازی خاص ) SLA ( سطح ویژه برگ) و LWF ( وزن قطعات برگی ) این مورد به طریق زیر بهم مربوطند: RGR wLR SLA Lwf که t زمان است.
w: وزن خشک کل هر گیاه، LA سطح برگ کل هر گیاه و Lw وزن خشک برگ کل هر گیاه وزن قطعه برگی ما نسبت وزن برگی (LwR ) مترادف است موحصول SLA و LwF بصورت تعریف می شود که به عنوان LAR یا نسبت سطح برگ شناخته می ود.
این پارامترهای کلی رشد هستند.
و هدف این روش این است که هر 5 پارامتر را تخمین که در برگیرنده خطای استاندارد در سطح معنی دار 95% است.
روشها: روشهای آماری و ریاضی که بوسیله کاستون (Causton) و ونوس (Venus) بهبود بخشیده شده که به موجب آن میانگین پارامترهای مربوط به نتایج بازه زمانی بدرن توابع مرتب شده، حاصل می شود.
مقدار متوسط RGR بطور دقیق در فاصله زمانی t1 تا t2 از فرمول معمول فیشر (Fisher) (1921)، بدست می آید (2) واریانس R: (3) که علامت V نمایانگر واریانش است در هر دو این معادلات w در هر دو نتیجه 1 و 2 حاضر است در معادله (2) بصورت میانگین logew و در معادله (3) بصورت سنجش های مجددد بررسی ظاهر می شود.
درجات آزادی می باشد به منظور معمول مقدار تقریبی wLR (NAR) در یک بازه زمانی مشخص در فرمول ویلیامز (Wiliams 1946) استفاده می کنیم.
(4) که در آن سمبول به معنایی تقریباً برابر است با می باشد.
تخمین آماری نسبت سطح برگ ، بوسیله ونوس و کاستون مشتق شده است و برابر با (5) که در آن C معرف املاح کوواریانس است.
واریانس این میانگین مورد انتظار ، مجدداً از فرمول ونوس و کاستون بدست می آید: (6)مجدداً متغیر w و LA هر دو در نتیجه 1و 2 وجود دارند w LA و logeLA نیز در معادله 4 و 5و 6 وجود دارند با استفاده از عبارت ، ، و مشتقاتی که در معادله 5 و 6 هستند.
(7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) برای LAR quotieut در هر نتیجه به آسانی صورت F=LA/w تعریف می شود تخمینهای آماری F و واریانس آن، بعد از کاستون و ونوس بصورت زیر داده شد.
(16) (17) با داشتن دو نتیجه هیچ اطلاعی در مورد ارتباط دقیق بین F و زمان بدست نمی آید.
بنابراین از تقریبهای جداگانه F روی هر نتیجه، مقدار میانگین LAR فرضی در بازه t1 -t2 و واریانس آن بدست می آید.
(18) میانگین SLA و LWF و واریانس آنها به وسییله روشهای کاربردی در مورد LAR بدست می آید.
ضریب آلومتریک ریشه- ساقه ( شیب روی ) و واریانس آن با استفاده از تخمین احتمالی ماکزیمم دو متغیره بدست می آید.
x به عنوان و y به عنوان و با استفاده از عبارات تخمین احتمالی ماکزمیم ضریب شیب خط مربوط به داده های در متغیر از طریق زیر بدست می آید (20) که به نظر می رسد پراکنش نرمال کوواریانس در متغیره صفر باشد (21) (22) و برای 2و 1 =I (23) و سپس واریانس شیب بوسیله فرمول زیر داده می شود (24) درجه آزادی تخمین ضریب آلومتریک 4-8 است.
ابزار نرم افزار 1- طرح: ابزار ورودی یک PC اجرا می شود و در میکروسافت 2000 excel نوشته می شود.
ابزار هر لحظه یک ماتریکس داده مناسب را فعال می کند که در زمینه ورودی Copy -Paste می شود.
خروجی ها شامل یک سری کامل پارامترهای رشد برای یک نتیجه مربوط به یک بازه زمانی و خطاهای استاندارد و 95% محدودیت است.
2- ورودی = ماتریکس ورودی به شکل آماری معمول مرتب می شود ستونها برای متغیرها و ردیفها برای حالات که گیاهان می باشند.
بطور کلی، متغیرها، زمان، وزن کل ریشه هر گیاه، وزن کل بگ هر گیاه، وزن بخش بالایی گیاه منهای برگ ( براساس وزن خشک و تر ).
سطح کل برگ هر گیاه می باشند که وجود همه ضرورت ندارد.
3- خروجی = اینها مقادیر میانگین برای RGR، ULR ( NAR)، LAR، SLA ، LWF و ضریب آلومتریک داده های با n=24 را نشان می دهد.
4- واحدها = برای هر بار اندازه گیری ، وزن و سطح و در هر زمینه خروجی و ورودی، کاربر واحدهایی را از سوی Drop-down اناخاب می کند ( ابزار تبدیلات لازم را انجام می دهد) بیشتر واحدهای پیشنهادی، متریک هستند اما بعضی هم غیر SL هستند.
آنالیز بافت گیاه در محصولات زراعی آنالیز بافت گیاه راهنمای مفید برای بازدهی باروری محصول زارعی محسوب می شود این بررسیها تعیین می کنند چه نوع تغذیه ای، به چه میزان استفاده شود و نیز بهترین زمان و روش استفاده را مشخص می کند.
این راهنمایهای تفسیر شده در مورد برخی محصولات فرضاً آسپاراگوس ابتدا تخمین زده می شود و بعد اصلاح می شود این موارد بطور دائم مورد اصلاح قرار می گیرد و داده های بیشتری در ارتباط با غلظتهای مواد غذایی و ایجاد محصول بدست می آید.
آنالیز بافت گیاه راهنمای مفید برای بازدهی باروری محصول زارعی محسوب می شود این بررسیها تعیین می کنند چه نوع تغذیه ای، به چه میزان استفاده شود و نیز بهترین زمان و روش استفاده را مشخص می کند.
احتمالاً بزرگترین متغیر در آنالیز محصولات زارعی مربوط به سن گیاه هنگام نمونه برداری است دوره رشد غالب محصولات می تواند خیلی گسترده باشد برای مثال، کاهو در دره سالیناس (Salinas ) ممکن است طی تنها 63 روز رشد و یا بدو یا به مدت 145 روز سیب زمینی ها کمتر از 100 روز رشد می کنند سایر گیاهان به بیش از 150 روز نیاز دارند از اینجا معلوم می شود که یک انتخاب نمی تواند بر اساس شمار روزهای دقیق آن در برخی گیاهان مشکل است.
برای سیب زمینی ما این دوره را اینطور توصیف می کنیم.
گیاه با 12 اینچ ارتفاع، شکل برآمدگی (توبر)، بلوغ.
در گوجه فرهنگی، اولین قرمزی رنگ اولین میوه و از بین میوه رسیده در کانتالوپس، شکل میوه، میوه نیم رشد یافته اولین میوه رسیده.
مراحل رشد سبزیجات برگی مثل اسفناج بوسیله عوامل زیر توصیف می شود: جوانی.، رشد نیمه و بلوغ بهتر است که به جای اینکه در نمونه برداریس روی تعداد زیاد نمونه در یک زمان متمرکز شویم، نمونه برداری را در مارحل متعدد رشد انجام دهیم.
غلظت مواد غذایی در محصول سیب زمینی با رشد سریع می تواند 100% در یک هفته تغییر کند.
تغییر در غلظت با زمان یکی از بهترین یک محصول خالص، حداقل سه نمونه مورد نیاز است.
اگر تنها قادر به یک نمونئه برداری هستیم.
معتبرترین اطلاع برای N و P به طور کلی، اینکه کداک بخش از کیاه مورد تجزیه واقع می شود برای k، نمونه از گیاهان با دفع برداشت می شوند به طور کلی، اینکه کدام بخش از گیاه مورد تجزیه واقع شود.
چندان فرق نمی کند، پهنک برگ، دمبرگ، ساقه با هر جای دیگر حتی ریشه ها برای اهداف عملی، دمبرگها و بافت رگ برگ مورد استفاده قرار می گیرند.
دمبرگها بیشتر در مورد سیب زمینی، گوجه فرنگی حبوبات، خربزه بکار می رود.
بافت دمبرگ در مورد کاهو، کلم و ذرت شیرین و برخی محصولات دیگر بکار می رود.
دمبرگ یا رگبرگها، نسبت به سایر قسمتها در دسترس ترند به عنوان مثال تحت اعظم برگهای گیاهانی چون کاهو نمونه های کوچکتر هم می تواند استفاده شود اینها راحت تر تمیز، خشک و خورد می شوند.
مقدار مواد غذایی در دمبرگها اغلب چندین بار بیشتر از پهنک است.
یک برگ بالغ تازه اغلب برای K,P,N که روی بررسی انتخاب می شود را در اختیار ما می گذارد.
حدود 40 واحد گیاهی در هر نمونه انتخاب می شود که 40 دمبرگ، رگبرگ با پهنک برگ را شامل می شود نمونه ها باید 2 تا 3 برابر در مراحل مختلف رشد در نظر گرفته شوند اما برتری با نمونه هایی است که در مراحل گوناگون رشد هستند تا تعداد زیاد نمونه ها در یک مرحله زمانی.
برای احتیاط، نمونه ها، در اب مقطر شسته می شوند تا گرد و غبرا و آلودگی علف کشها زدوده شود بعد نمونه ها را دریاکتهای ماغذی تمیز قرار می دهند و در دمای خشک می کنند بعد از خشک کردن آنها را خورد کرده و در محلهای فاقد هوا نگه می دارند تا تجزیه شوند.
روشهای تجزیه ای راهنماهای تفسری برای غلظت نیترات- نتروژن (No3-N ) P ( فسفر محلول در اسید لاستیک 2% ) و k کل بافت می باشد.
ارتباط کاملاً خوبی برای Nو P بدست آمده سات.
هنگامی که N خیلی پایین است N کل به طریق Kjebahl تعیین می شود که نسبت به حالت محلول یا شکست نیترات تخمین بهتری است روش تجزیه ای مذکور به وسیله جانسون (Johnson) و اولریک (ulrich) توصیف شده و برای استفاده در سبزیجات بکار رفت.
برخی گیاهان مثل پیاز، نیترات خیلی کمی در برگهایشان جمع آوری می کنند.
بنابراین ضرورت دارد که N کل را بجای سنجش No3-N برای ارزیابی حالت این کور بکار بریم.
دنبال کردن پیشنهادات بزرگترین محدودیت در استفاده موثر از آنالیز بافت در تولید محصولات نباتی، به رشد و بلوغ خیلی سریع برخی سبزیجاات مربوط می شود در شرایط معمولی، محتوای غلایی بیشتر سبزیجات بندرت کاهش می یابد تا بدین ترتیب مقادیر کمبود را قبل از نمیه رشد بشناسیم.
با گذشت زمان، که گیاه به حد کافی بزرگ شد و مورد نمونه برداری قرار گرفت، کمبود در آن تثبیت شده و این زمان برای استفاده از کودهای مکمل بسیار دیر است.
افزودن N مکمل در آب یا آب پاش در محصولاتی مثل کاهو یا اسفناج موثر است.
محصولات زراعی- نیاز به حمایت تغذیه ای کافی دارند تا رشد شدید و ممتدی داشته باشند.
تمام موارد منطقی باید بکار گرفته شود تا باروری، این محصولات تامین شود.
بنابراین استفاده از آنالیز بافت، به همراه آنالیز خاک برای تعیین کود مناسب جهت رشد ضرورت دارد آنالیز خاک برای تعیین مقدار نسبی P.، k، zn، قب لاز کاشتن گیاه و اینکه آیا این مواد باید به خاک افزوده شود یا نه ضروری است زیرا بیشترین تاثیر این عناصر زمانی است که آنها قبل از کاشت به خاک افزوده شوند اما در حین کاشت و یا بعد از کاشت گیاه تاثیر کمتری دارند.
مشخص شده است که N تقریباً همیشه در محصول زراعی کالیفرنیا مورد نیاز است و بطور معمول در زمان کشت یا قبل از آن جهت شد اولیه بکار می رود.
بقیه نیترات خاک می تواند بخشی از N مورد نیاز گیاه را تامین کند اما باید مراتب شستشوی نیترات به سمت پایین خاک طی جوانه زنی دانه رستهاد رشد اولیه بود.
حوزه تحقیقاتی تحقیق روی کانوپیها سال قبل صورت گرفته و نتایج آن در توسعه روشها و طرز عمل بررسی ساختار کانویی و عملکرد آن در موقعیتهای متنوع گسترده ای بکار رفته بعبارت دیگر، علاقه به سیستمهایی کشاورزی قابل نگهداری منجربه تحقیق در کاربرد کانویی به عنوان یک وسیله ورودی مناسب شده است.
بهر حال، انتظار فوق العاده در استفاده از اطلاعاتی در مورد ژنوم گیاهی برای معلوم کردن یک مدل ساختاری رشد محصول، تا اینکه بتوانیم محصول را تحت یک داغنه وسیع آب و هوایی مورد بررسی قرار دهیم هنوز راه درازی در پیش داریم.
لیست قوانین نامگذاری فنی پرتو انتشاری: جزئی در پرتو خورشیدی که بوسیله ملکولها و ذرات هوا پراکنده می شوند.
پرتو مستقیم: جزئی از پرتو خورشیدی که بطور مستقیم از خورشید آمده ارتباط جریان دوار: یک روش میکرومتری تخمین جریانهای گازی از حرکت سه بعدی ذرات هوا و تشکیلات گازی آن.
خورده شکاف: بخشی از آسمان که وقتی از پایین یک گیاه به آن نگاه می کنیم بوسیله شاخ و برگ پوسیده شده.
نورگرایی: رشد گیاه، به سمت خورشید، بعنوان مثال تمایل برگ گلها در جهت مسیر نورانی.
تابش: مقدار انرژی خورشیدی که در هر ثانیه ( واحد زمان) به واحد سطح می رسد و (wm-2 ) چگالی سطح برگ: نسبت ناحیه سطحی برگ یک گیاه به حجم فضای اشغال کرده آنرا می گویند.
شاخص سطح برگ: نسبت ناحیه سطحی برگ به ناحیه پیرامونی که بوسیله گیاه اشغال شده.
ضریب خاموشی نور: یک ثابت که کم شدن نور را با عمق در یک وضعیت مشابه طبقه بندی می کند.
شاخصتفاووت طبیعی روش: یک شاخص سبزی سطح بکار رفته در درک جزئی استفاده از روشنایی سطح در باندهای قرمز و مادون قرمز.
فتولوژی: مطالعه زمانی مراحل عفونی مانند گلدهی در ارگانیزمها لکه خورشیدی: یک پرتو نوری که از طریق یک شکاف در شاخ و برگ عبور کرده تا یک نقطه کوچک زمین را روشن نکند.
موقعیت آن با حرکت نسبی زمین و خورشید تغییر می کند.
برگهای خورشیدی: برگهایی که در نور شدید نمو می یابند و از نظر فیزیولوژیک و آناتومیک از برگهای سایه ای متفاوتند اینها کلفت ترند و میزان فتوسنتز بالاتری را در نور اشباع شده دارا هستند.
بررسی رشد گیاه منفرد 1- مقدمه: اصطلاح آنالیز رشد گیاه به یک سری روشهای کمی بر می گردد که در آن کل سیستمهای گیاهی رشد یافته در شرایط طبیعی، نیمه طبیعی یا کنترل شده توصیف و تفسیر می شوند.
آنالیز رشد گیاه یک تحقیق همه جانبه و کامل را در تفسیر شکل و عمل گیاه در تحقق مراحل درونی و کل گیاه یا محصول اولیه ساده ای همانند وزن، سطح، حجم، محتویات گیاه با اجزاء گیاه در تحقیق مراحل درونی و کل گیاه یا محصول استفاده می کند.
با بررسیهای انجام شده در پایان قرن 19، آنالیز رشد گیاهی.، ابتدا فیزیولوژی گیاه و سپس کشاورزی و اخیراً اکولوژی تکامل ویزیولوژیک گیاه را معلوم می کند.
2- در آنالیز ژهای رشد گیاه، یم فرق عملی و تاریخی بین ارگانیزم ( و پایین تر) و جمعیت ( و بالاتر ) وجود دارد این در سطح نیاز به بررسیهای متفاوتی دارند.
هر چند مفهوم و سازگاری مشابهند.
اما در هر جا بصورت جداگانه، مورد بحث قرار می گیرند.
بطوریکه این عناوین آنالیز کل رشد گیاه را تحت عنوان اختصاصات دوره ای مورد بحث قرار می دهد.
شکل و گاهی در تعداد است.
برای مثال، آزمایشهای نوعی نشان داده است که هم در گیاهان یک ساله و هم در گیاهان پا یا در شرایط زایشی، گیاه بزرگ می شود و رشد همان مسیرتیپیک را دنبال می کند.
زیرا تغییرات در وزن خشک کل، طی این دوران چند برابر شده که طی فازهای اولیه نمو قابل مشاهده است وقتی که داده ها را روی نمودارهای لگاریتمی ترانفرم می کنیم، فواید زاید حاصل می شود.
یک فایده بصری، ترانسفورماسیون لگاریتمی این است که کل فازهای متوالی رشد کاملاً مشخص می شود، فایده آماری آن اینست که تغییر پذیری بین تکرارها در کل سریها یکدست می شود فایده ریاضی آن اینست که یک قدم اولیه در جهت برآورد نسبت رشد با بازده تابع صورت می گیرد و ترانسفرماسیونهای لگاریتمی مربوط به داده ای اولیه، واقعی و قابل استفاده می شوند.
در یک طرح لگاریتمی، یک فاز رشد اولیه منفی یا صفر بوسیله دوره روبه بالا ( لگاریتم خطی) دنبال می شود و به یک ملات در حالت بلوغ و پیری گیاه می رسد این الگو در رشد گیاه یکساله در محیط تولید منفی کلیت دارد هر چند که تغییرات زیاد در اندازه وزن خشک بدست آمده، در تقارن منحنی و در پوشش مقیاس زمان وجود دارد.
در گیاهان چند ساله، الگو در مرحله ابتدایی شبیه بالاست اما بعداً، حداقل در محیطهای معتدله، وزن خشک افزایش می یابد.
شرایط محیطی روی اندازه رشد در کل مراحل تاثیر می گذارد.
آنالیز رشد گیاهی، داده ها را بوسیله ابزارهای تطبیقی قوی مسخص می کند.
تفاوتهای وراثنی در سطح ارگانیزمهای مختلف یا در سطح فازهای رشد می تواند وجود داسته باشد.
برای مثال، میزان رشد در فاز Neair -exponetial در دانه رستهای درختی می تواند روزانه زیر 10% باشد، حتی تحت بهترین شرایط، اما میزان رشد در گیاهان علفی، جلبک بزرگتر، پیرتر با پیچیدگی بیشتر کمترین افزایش حداکثر میزان وزن خشک را در بردارد.
مفاهیم فنی پایه بررسی های تابعی و کلاسیک: 3- دو بررسی مجزا روی آنالیز رشد گیاهان انجام شده است.
در بررسیهای کلاسیک، پدیده ها از طریق یک سری نتایج، نسبتاً کم تعداد، بزرگ و اغلب غیر ساختاری دنبال می شوند ( اندازه گیری تکرار زیاد ) و در برسیهای تابعی، نتایج یک سری داده را برای منطبق کردن با منحنی فراهم می کند که اغلب کوچک تر و پر تعداد ( از نظر تکرار ) می باشد این دو بررسی رابطه انحصاری متقابلی ندارند و زمان و مکان در آنها مطرح نیست و محققین اغلب مجبورند یکی را قبل از دیگری انجام دهند و این مورد روی طرح آزمایش تاثیر می گذارد.
از کجا شروع کنیم؟
4- ماده خام در آنالیز رشد گیاهی جمع آوری داده اولیه ساده.
کمیتهای قابل اندازه گیری می باشد.
این داده ها می تواند برای کل گیاه و یا بخشی از گیاه مثل ریشه ها، یاقه ها و برگها تعریف شوند.
بطور کلی تمام تکنیکهای آماری و تجزیه ای قبل از مرحله عملی کار باید آغاز شود.
در آنالیز رشد گیاهان، داده های اولیه برای تخمین مقدار یک یا بیش از 4 تیب مجزا بکار می رود.
میزان رشد مطلق نسبت متغییر ساده در برگیرنده تنها یک واریته گیاهی و زمان ی باشد من جمله افزایش وزن خشک کل گیاه با میزان افزایش در تعداد ریشه های هر گیاه.
میزان رشد نسبی در اینجا نسبت تغییرات پیچیدگی بیشتری دارد اما هنوز یک واریته گیاهی و زمان را در بر می گیرد.
مثال آن نسبت افزایش وزن خشک کل گیاه به ازا هر واحد وزن خشک می باشد (بعنوان مثال، درصد میزان رشد ذکر شده در بالا).
نسبتهای ساده اینها شامل نسبتهای بین دو کمیت هستند و ممکن است نسبتهای بین دو کمیت مشابه مانند وزن خشک کل برگ و وزن خشک کل گیاه باشند و با سیستمهای بین دو کمیت نامشابه مثل سطح کل برگ و وزن خشک کل گیاه باشد.
نسبتهای رشد مرکب اینها در برگیرنده نسبت نفرات در بیش از یک واریته گیاهی است مانند نسبت افزایش وزن خشک کل گیاه به ازاء هر واحد سطح برگشت.
اساس تخمین معمول است که تمام کمیتهای مشتق شده و ارتباطات لحظه ای درون آنها را تعریف کنند.
هرچند که تنها یک مقدار دقیق ریاضی را تامین می کند، سالهاست برای تخمین های پایه مقادیر میانگین در یک فاصله زمانی معین بکار می برند، و در بررسی کلاسیک مورد استفاده قرار می دهند برای تصدیق تفاوت بین دو، سرعت متوسط و لحظهای که از خواندن سرعت سنج لحظهای (طی یک سفربا ماشین) از یک طرف و از طرف دیگر برآورد کل زمان و فاصله از کل سفر بدست می آید.
بیشتر مقادیر لحظه ای تنها از طریق مشتقات ریاضی منحنی های فیت شده در بررسی تابعی، روشی که تا 1960 معمول شود بدست می آید.
تنها مقادیر لحظه ای بعنوان یک نقطه منفرد در یک نمودار ترسیم شده در مقابل زمان ممکن است نشان داده شود.
مقادیر میانگین (متوسط) بایستی بصورت یک هیستوگرام با یک ستون برای هر اختلاف نتیجه نشان داده شود.
جدول 1 نمایانگر خلاصه تعاریف لحظه ای و متوسط 4 تیپ می باشد.
میزان رشد مطلق میزان رشد مطلق در اندازه: ساده ترین شاخص رشد گیاه است.
یک مقدار تغییر در اندازه که یک افزایش در اندازه به ازاء هر واحد زمان است.
اگر w وزن خشک کل گیاه باشد سپس G میزان رشد مطلق آن در وزن خشک کل می باشد ابعاد و واحدهای G، g.day-1 (گرم بر روز) می باشد.
مقدار لحظه ای آن و مقدار متوسط در حد فاصل t2 تا t1 می باشد.
G لحظه ای می تواند از طریق مشتق در مقابل t حاصل شود: بنابراین سپس و مقدار متوسط از تخمینهای جداگانه و در زمان های t1 و t2 حاصل می شود در شکل 3 مقدار رشد میزان رشد مطلق در تعداد: این مورد ساده ترین شاخص رشد در تعداد، میزان تغییر در تعداد، که یک افزایش در تعداد در هر واحد زمان را در بر دارد.
در گیاهان، کاربرد آن منحصر به توصیف رشد در تعداد اندامهای خاص مثل برگها یا ریشه ها می باشد تعاریف و برآوردها همان است که در بالا گفته شد.
اما دادههای مربوط به تعداد اندامهای گیاه N بجای استفاده می شود.
وابستگی مقادیر رشد مطلق ساده ترین مقیاس ممکن میزان رشد گیاه است.
و می تواند ابزار مقایسه ای ارزشمندی باشد هنگامی که در هیأت داده مورد استفاده قرار می گیرد.
اما وقتی در سیستمهای نامشابه مورد مقایسه قرار می گیرد کارآیی آن کاهش می یابد.
مقایسه روی هم رفته کار، در چنین موقعیتی نیاز به بررسیهای دیگری هم دارد.
برای مثال، اگر دو گونه متفاوت در مدت زمان برابری رشد داده شوند و هر دو دارای یک مقدار وزن خشک شوند.
هر دو یک مقدار رشد مطلق نشان می دهند حتی اگر گونهها در آغاز وزن خشک متفاوتی داشته باشند.
برخی سنجشهای مربوط به رشد نیاز به شمارش این تفاوتهای ریشه ای در اندازه دارد این سنجش میزان رشد نسبی است.
میزان رشد نسبی توضیحات و مثالها: بطور پایه ای تحت اصطلاح شاخص کارایی، خوانده می شود زیرا رشد را از لحاظ میزان افزایش در اندازه بیان می کند و مقایسه بهترین بین ارگانیزمها نسبت به رشد مطلق انجام می دهد.
بطور طبیعی میزان رشد نسبی، وزن خشک کل هر گیاه را مورد بحث قرار می دهد اگرچه سایر سنجشهای اندازه هم بکار برده می شود.
رشد نسبی منفی تحت عنوان میزان پوسیدگی نسبی نام برده می شود.
میزان رشد نسبی یعنی R، نسبت افزایش وزن خشک کل هر گیاه یعنی میباشد.
اندازه آن جرم در جرم در زمان gg-1dwy-1 یا gg-1week-1، فلان قدر با درصد در زمان هم ممکن است بکار رود.
و این همان است مقدار میانگین در حد فاصل t1 تا t2 (Lnw2-Lmw1) / (t2-t1) می باشد.
R لحظه ای از تابع فیت شده روی Lnw در مقابل t مشتق شده و بنابراین: مقادیر میانگین از تخمینهای جداگانه w2,w1 در زمانهای t2,t1 حاصل می شود.
شکل (5) طرح رشد نسبی متوسط را در بررسیهای کلاسیک مجموعه ذرت نشان میدهد.
از بررسیهای تابعی، طرح میزان رشد نسبی لحظه ای در Holcus نشان داده شده.
آزمایشهای Screening نشان داده است که حداکثر رشد نسبی متوسط واریته ها تقریباً 10 برابر گونه های علفی متفاوت است.
اما بین جمعیتهای جغرافیایی همان گونه و یا بین ژنوتیپهای متفاوت درون یک جمعیت (yenets) و کلونهای درون یک ژنوتیپ (ramer) دو برابر است.
وابستگی میزان رشد نسبی هر جایی که اندازه معمول، کنترل افزایش در اندازه را دارد مفید است و تکمیل بسیاری اجزاء فرایندهایی که در ایجاد کل گیاه نقش دارند را بعهده دارد.
اما وابسته به این فرض است که بخشهای مربوط به اندازه توانایی تولید مقادیر بیشتر همان کمیت را دارند (به هر حال، رشد بیشتر گیاهان، یعنی جرم بخشهایی که بطور وسیع بوسیله ماده حمایت می شود) افزایش می یابد.
میزان رشد نسبی با گذشت زمان کم می شود (شکل 5) و سرمایه اصلی صرف اجزاء رشد نمی شده و بدین ترتیب این کاهش پدید می آید.
نسبتهای ساده نسبت سطح برگ: این یک شاخص مورفولوژیک است که پر برگی گیاه را توصیف میکند.
یک اندازه گیری «هماهنگی پرداخت» بین درآمد و هزینه که در مورد پتانسیل فتوسنتز و پتانسیل تنفس گیاه بحث می کند.
این نسبتی است که با F نشان می دهیم، بین سطح کل برگ هر گیاه (LA) و وزن خشک کل گیاه (w) واحدهای تیپیک آن mm2mg-1 و یا m2g-1 و F لحظه ای و مقدار متوسط آن در بازه زمانی t2 تا t1 مقدار لحظه ای آن می تواند از تابع فیت شده با Lnw و LnA در برابر t مشتق شود اگر و سپس نسبت سطح برگی متوسط در ذرت در شکل 6 نشان داده شده.
موفقیت حداکثر در این مقادیر بطور معمول در گونه های علفی دیده می شود.
سطح برگی ویژه: این یک شاخص پر برگی برگ است.
یک اندازه گیری چگالی یا ضخامت نسبی است که شامل ارزیابی سطح برگی در ارتباط با وزن خشک آن میباشد.
هیچ علامت خاصی در کل برایش استفاده نمی شود نسبت سطح برگ، نسبت بین سطح کل برگ در هر گیاه Ln و وزن خشک برگ هر گیاه Lw است و واحد معمول m2g-1 یا mm2mg-1 است.
تعریف لحظه ای آن LA/Lw و مقدار متوسط آن در بازه t1 تا t2، است.
از توابع فیت شده با LnA و LnW در برابر t و FW(t) و FA(t)، LA/LW لحظه ای مشتق می شود تحت عنوان .
سطح برگی ویژه در سه توالی محصولات کاهوی زمستانه رشد یافته در گلخانه (Lactuca Sativa) در شکل 7 نشان داده شده.
تفاوت بین سه منحنی مشتق محیطی و با مقدار امواج فعال فتوسنتزی نشان داده شده.
نسبت وزن برگ یکشاخص پربرگی گیاه براساس وزن خشک است یک اندازهگیری «سرمایهگذاری تولیدی» گیاه است و در مورد هزینه نسبی پتانسیل اندامهای فتونستزی بحث می کند.
علامت خاصی ندارد.
نسبت وزن برگ، نسبت بین وزن خشک کل برگ هر گیاه (Lw) و وزن خشک کل گیاه (w) است.
از لحاظ عددی مقدار 0 مقادیر لحظه ای می تواند از فیت شدن تابع به Lnw و LnLw، FL(t) و Fw(t) مشتق شود.
بطوریکه .
مقادیر لحظه ای غیریکنواخت بطور مستقیم از فرمول تعریف شده حاصل می شود.
جدول 2 نشان می دهد که گونهها و واریته های متفاوت یک بخش مهم در نسبت وزن برگ تعیین می کند.
ضریب آلومتریک ساقه- ریشه این یک شاخص موازنه رشد بین ساقه و ریشه گیاه در یک بازه زمانی است.
بطور موثر، یک نسبت بین ریشه و ساقه به معنای نسبت رشد نسبی است.
سمبول معمول آن K است و ارتباطات آلومتریک بصورت تعریف می شود.
که b یک ثابت است.
ضریب آلومتریک واحد ندارد و مقدار است.
رشد هماهنگ بطور برابر در سطح بالا و پایین زمین یک مقدار k واحد می دهد.
در رشد ساقه ای k1 است زیرا .
پس : و که اساس لگاریتمهای استفاده شده مهم نیست.
در عمل ضریب k از یک سری سنجشهای Rw و Sw مشتق می شود.
تابع نیت می شود.
بطور معمول این یک رگرسیون خطی فرم است اما یک محور اصلی دو متغیره بایستی هرجا که ممکن است بکار برده شود زیرا متغییر (Sw)x بدون خطا نمی تواند تعیین شود.
ضریب آلومتریک شدیداً به شرایط محیطی حساس است و بطور کلی یک سنجش بندی مواد را به سمت بخشی از گیاه که با کمبود منبع همراه است نشان می دهد.
ارتباط از نظر ریاضی: این نسبتها به تنهایی قادر به ارزیابی مقدار لحظه ای بدون نیاز به نیت سختیهای رشد می باشند به هر حال اگر بررسی تابعی دنبال شود، نسبت جزء z/y بایستی همیشه از توابع جداگانه Lnz=fz(t) محاسبه شود، که می تواند خصوصیات آماری متفاوتی داشته باشد.
جایی که y,z مقادیر مشابهی باشند.
نسبت آنها به سادگی یک شاخص خاص است وقتی که مقدار آنها متفاوت باشد، نسبت یک عکس نوری snapshot موازنه تابعی بین دو جزء مربوط با مغایر است.
در مورد ضریب آلومتریک، فواید زیادی وجود دارد که اغلب در طول یک بازه زمانی تقریباً ثابت باقی می ماند.
که مقدارش را بعنوان یک وسیله مقایسه ای افزایش می دهد.
نسبتهای رشد مرکب نسبت واحد برگی: این یک شاخص کارآیی تولید مثلی گیاهان است که در ارتباط با سطح کل برگ برآورده می شود و مترادف می شود با اصطلاح میزان یا نسبت جذب خالص علامت معمول آن E است که نسبت تولید وزن خشک به ازاء واحد سطح کل برگ واحد آن mgmm-2day-1 یا gm-2dog-1.
مقدار لحظه ای آن است.
مقدار متوسط آن در بازه t2 تا t1 بطور تقریبی: نسبت واحد برگی بطور لحظهای می تواند از طریق توابع فیت شده با Lnw, LnLA در برابر زمان (t)، Fw(t),FL(t) بدست آید.
بطوریکه: مقدار متوسط از طریق فرمولهای بالا حاصل می شود.
با استفاده از تخمینهای جداگانه به ترتیب در t1,t2.
نسبت واحد برگی متوسط در ذرت در شکل A8 یک مقدار کلی ثابت را نشان میدهد که با نوسانات آب و هوایی طی فصول رشد تغییر می کند.
در فازهای دانه رست گیاه علفی و گونه های چوبی رشد یافته در یک محیط بارور و کنترل شده (شکل B8) دو تا سه برابر تنوع بین گونه های یک گروه تابع وجود دارد و این تفاوت بین گروههای درون خودشان کاهش می یابد.
نسبت جذب ویژه این یک شاخص برای کارآیی جذب ریشه است که در ارتباط با اندازه گیری قد ریشه است علامت معمول آن A است و بصورت میزان جذب مواد معدنی تعریف میشود، یعنی M، که دلالت بر اندازه کل ریشه دارد که می تواند وزن خشک ریشه (Rw) و یا تعداد، حجم، سطح و طول ریشه را در بر گیرد و واحد آن mgmg-1day-1 و یا mgg-1day-1 می باشد.
بطور لحظه ای، که Rx.
اندازه گیری قد ریشه است.
مقدار متوسط در بازه t2 تا t1 .
جمله M می تواند محتوای بیش از یک عنصر معدنی را در بر گیرد.
بطور لحظهای A از توابع نیت شده روی LnRx,LnM در برابر (t) زمان بدست می آید.
اگر باشد سپس: مقدار متوسط آن از فرمول داده شده بالا با استفاده از تخمینهای مجزای (M1,Rx1) و (M2,Rx2) و از زمان های t2 و t3 حاصل می شود.
شکل9 منحنیهای مربوط به جذب ویژه vacciuam macrocarpon را نشان میدهد.
آلودگی میکوریزایی جذب نیتروژن را افزایش می دهد اما برگشت به خاک را نه.
ارتباط همه اینها نسبتهای تولید «یک چیز» در واحد «چیزی دیگر» هستند در آنالیز رشد گیاه «یک چیز» یا y بهره و سود محقق و «چیزی دیگر» یا z مسوول تولید آن قرار داده می شود و پس یک وسیله تحلیلی مهم است.
علاوه بر آن برای توصیف فرآیندهای گیاهی از سطح مولکولی تا اندامها و کل گیاهان علقی پایا و محصولات چوبی بکار می رود.
ارتباطات درونی کلیات: اگرچه اصطلاحات بکار رفته در آنالیز رشد گیاه به همان معانی است که در بالا توضیح داده شد، نیروی آنها به عنوان ابزار تحلیلی مربوط به ارتباطات درونی یکی با دیگری است.
یا مسیرهایی که یک عبارت درون دیگری حل شود انواع مختلف ارتباطات درونی می تواند اتفاق بیفتد.
اما همه آنها هویت ریاضی دارند و معادلات نامعلومی نیستند و هویت ریاضی یک حقیقت منطقی را بیان می کند، یک فرضیه ای قابل رد شدن باشد.