دانلود مقاله ابریشم

Word 66 KB 6898 26
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • ابریشم و تاریخچه آن پرورش کرم ابریشم از هزاران سال قبل در چین و هندوستان معمول بوده ست و درحال حاضر علاوه بر دو کشور نامبرده در ایتالیا و ژاپن و برخی کشورهای دیگر جهان نیز کرم ابریشم پرورش داده می شود .

    د رکشور ایران پرورش این کرم در اکثر نقاط ویژه در مازندران و گیلان و گرگان کاملا میسر است و از نظر اقتصادی منافع زیادی دارد .

    چون طول مدت پرورش کرم ابریشم از آغاز تا پایان بیش از یک ماه و نیم نیس لذا پرورش این کرم کار پرزحمتی نیست و وقت زیادی نمی خواهد .

    ماده ای که کرم ابریشم از غده های خود به شکل نخ بسیار باریک ترشح می کند و با آن لانه بیضی شکلی برای خود می سازد ابریشم نام دارد ولانه بیضی شکل را پیله می نامند که آنرا به ترتیب مخصوصی که شرح خواهیم داد گرم می کنند بعد می ریسند تا ابریشم بدست آید.

    ابریشم را افریشم و بریشم و حریر و پرنیان و پرند هم می گویند و به عربی آنرا (( ابریسم )) نامند.

    اولین اشاره ای که در تاریخ راجع به محصول ابریشم مازندران آمده است د رکتاب الاسطخری است که در قرن دهم میلادی از شهر ری به ساری مرکز مازندران مسافرت کرده اس و راجع به ابریشم می نویسد (( به مقدار زیادی د رطبرستان بعمل می آورند)) سیصد سال بعد از مارکوپولو سیاح معروف قرن سیزدهم می شنویم که می گوید تجارژانوا که د رآن تاریخ کشورشان به اوج ترقی و تمدن رسیده بوده در مازندران تجارت ابریشم می کردند و ابریشم آن در اروپا به اسم (( گیلان )) معرف بوده در اواسط قرن شانزدهم میلادی آنتونی جنگین – سون از طرف کمپانی مسکوی که بین ایران و انگلستان تجارت می کردند و تجارت اصلی آنها محصول ابریشم گیلان بوده ، که د راروپا این کالا خواهان زیاد داشت.

    در قرن 17 تجارت ابریشم گیلان به دست پرتغالیها افتاد و در اوایل قرن 18 پطرکبیر پادشاه روس اهمیت سیاسی این تجارت را درک کرد و کوشید تجارت شمالی ایران را به طرف روسیه جلب کند و توسط تجار ارامنه بد کوبه به عملی نمودن آن اقدام نمود ولی طولی نکشید که این توطئه بهم خورد و خود روسها به این تجارت اقدام کردند.

    در سال 1725 پطرکبیر خواست به وسیله قراردادی با تجار انگلیس و به کمک آنها نظریات خود را انجام دهد ولی عمر او کفاف نکرد و درگذشت .

    بعد نوبت انگلیس گردید والتون وهانوی در ایران پیدا شدند و به این کار اقدام کردند و از آن به بعد دیگر اقدامی صورت نگرفت تا فتوحات اوایل قرن 19 روسها در آن نواحی خواهی نخواهی قسمت عمده تجارت ایالات شمالی ایران را د راختیار آنها گذاشت.

    لردکرزن در فصل 12 سفرنامه خود که راجع به کشورهای شمالی ایران است و از گیلان شروع شده به گرگان و استرآباد ختم می شود .

    آمار دقیقی ا زمحصول ابریشم ایران از سال 1047 تا سال 1304 نشان می دهد که آماری برای 250 سال است ضمن این آمار می نویسد : از سال 1047 متاع نفیس و گرانبهای ابریشم رو به ترقی بوده و همه ساله مقدار زیادی بخارج حمل می شود و این ترقی در دوره پادشاهان صفوی که ایران امنیت کامل داشته است بخوبی محسوس می شود و از آن تاریخ به بعد رو به تنزل گذشته است و پس از دوره صفویه نیز گیلان و مازنداران کم و بیش محصول ابریشم داشته است.

    در سال 1237 فریزر تنها محصول گیلان را 60 هزار من شاهی قلمداد می کند این میزان در سال 1255 به 90 هزار من شاهی بالغ گردیده و یک سال بعد به یکصد و ده من شاهی رسیده اس این ترقی تا سال 1282 ادامه داشته و مقدر محصول رو به تزاید بوده اس منتها اگر کم و زیاد می شد برای گیلان میزان محسوسی نبود ولی از این تاریخ به بعد دیگر محصول ان ایالت مسیر قهقرائی را پیموده و بمرور کم شده است.

    مستربنیامین وزیر مختار امریکا در سال 1885 کلیه محصول ابریشم گیلان را فقط 7هزار من شاهی صورت می دهد لرد کرزن برای علل این تنزل می نویسد چون اسناد و دلایل صحیح در دس نیست نمی توان این تنزل یاس آور را بطوری که شاید و باید شرح داد .

    نقصان محصول ابریشم گیلان از قرن 17و 18 شروع شده و این نیز در اثر انقلابات دوره اخیر سلطنت پادشاهان صفوی بوده است که بالاخره هم در اثر این انقلابات بساط سلطنت صفویان نیز برچیده شد .

    مجموع محصول ابریشم گیلان در زمان ها نوی که معاصر نادرشاه افشار بود ، 8/1 محصول ابریشم آن ایالت بود که در زمان شاردن در گیلان بدست می آمد .

    در اواخر قرن 18 یملادی که سلسله قاجار بر ایران مستولی شدند تا اندازه ای این تجارت رو به ترقی نهاد و تا اواسط قرن 19 به همین منوال باقی بود سرجان شیل که در سل 1267 وزیر مختار دولت انگلیس در تهران بود می نویسد ابریشم رقم عمده تجارت کشور ایران مخصوصا در تجارت خارجی آن است و همین تجارت ابریشم است که ایران از فروش آن در خارج می تواند قیمت کالاهای وارده را بپردازد .

    بعضی از تجار انگلیس سعی کردند شاید بتوانند وسایل بهتری برای تربیت پیله و بهبودی در محصول آن بعمل آورند ولی مخالفت ایرانیها که هرگز نمی توانند از ترتیبات سابق دست بردارند مانع این اقدام شد .

    چنانچه آمار نشان می دهد تا سال 1281 محصول ابریشم گیلان قابل ملاحظه بوده و مقدار آن تا حدی خوب بوده است ولی از آن تاریخ به بعد نوعی بیماری در کرم ابریشم پیدا شد و در مدت 5 سال تلفا پیله بقدری زیاد شد که در سال 1286 کلیه محصول ابریشم گیلان به 5/1 مقدار پنج سال قبل از آن رسید و بعد از این سکته که به محصول ان ایالت وارد آمد تجارت ابریشم آنجا دیگر رشد نکرد و تنزل فاحش کرد .

    تخم پیله را از خراسان و بعد از آن از خانقین آوردند شاید بتوانند بعمل آورند ولی مفید واقع نشد و در نتیجه این پیشامد کشاورزان گیلان بناچار مشغول زراعت دیگر شدند و از سال 1292 شروع به کشت تنباکو کردند و در تربیت درخت زیتون نیز ر رودبار اقدام نسبتا جدی بعمل آمد و در آن ناحیه هایی که پیله ابریشم پرورش می شد جای خود را به زراعت تریاک داد و نتیجه حاصله نیز مطلوب واقع گردید .

    ولی در ایالات شمالی ایران برنج کاری جانشین محصول ابریشم شد .

    در تاریخ 1309 تربیت پیله ابریشم علاوه بر گیلان و مازندران در آذربایجان و خراسان و د رنواحی مرکزی ایران که معروفترین آنها کاشان واصفهان و یزد و کرمان است شروع شده و به تربیت پیله ابریشم اقدام کردند.

    در کرمان و ز و کاشان محصول آنها مصرف محلی داشت و چیزی از ان به خارج نمی رفت ولی از نوحی گیلان وآذربایجان به روسیه صادر می شد مخمل کاشان ممتاز و بسیار مطلوب بود و در کاشان و اراک و نائین فرشهای ابریشمی بسیار عالی می بافتند.

    تربیت کرم ابریشم و بدست آوردن پیله برخلاف دیگر رشته های کشاورزی که فرصت بیشتری م یخواهد در مدت کمی صورت می گیرد و هر کس می تواند در تهیه تخم و تربیت کرم ابریشم و بدست آوردن پیله شرکت کند چون حمل و نقل برگ و تغذیه کرمها از سالخوردگان واطفال نیز بر می آید هر کشاورزی می تواند ضمن دیگر کارهای کشاورزی و دامداری به تربیت کرم ابریشم و تهیه پیله هم اشتغال ورزد وبدون تحمل مخارج زیاد سود ببرد.

    چون محصول کرم ابریشم یعنی پیله مدتها قبل از برداش خرمن بدست م اید بنابراین هنگامی که کشاورز هنوز به دسترنج زراعت خود نرسیده است می تواند در رفع نیازهای خود از راه کرم ابریشم بپردازد.

    کرم ابریشم کرم ابریشم که کرم پیله ور و کرم با دامه هم نامیده می شود کرمی اس که با لعاب غده های مخصوص خود پیله یا ابریشم می تند بدن این کرم استوانه ای شکل و دارای 12 حلقه یا برآمدگی اس و غیز ا ز حلقه 4و5 در هر حلقه یک جفت پادارد و پاهای جلویی او ببه صورت شاخک اس فکهایش دارای دندانهایی است که با آنها برگ توت را می جود و می خورد .

    در زیر لب یا بینی آن برآمدگی مخروطی شکلی است که از آنجا لعاب پیله یا ابریشم خارج می کند کرم ابریشم از تخم پروانه ابریشم تولید می شود .

    پروانه ماده پس از جفت گیری در حدود 500 تخم می گذارد ، تخمها را تا موقعی که درخ های توت برگ کند نگاه می دارند و در آن موقع تخمها را در جعبه های مخصوص می گذراند تا کرمها از تخم بیرون بیایند این کرمها تا مدت 35 روز برگ توت می خورند بعد دور خود پیله می تنند تنیدن پیله تقریبا 4 روز طول می کشد و بعد از دو هفته پیله را سوراخ می کنند و به صورت پروانه خارج می شوند .

    برای آنکه پیله سالم به دست آید کرمها را قبل از بیرون آمدن از پیله به وسیله حرارت یا بخار آب خفه می کنند و مقداری از پیله ها را جداگانه برای تخم گیری نگاه می دارند.

    پروانه های نر و ماده پس از بیرون آمدن از پیله جفت گیری می کنند وغروب روز جفت گیری ماده ها شروع به تخم گذاری می کنند این تخمها در ابتدا زرد رنگ و بعد خاکستری می شوند که آنها را نوغان می گویند تخم هارا پس از جمع آوری با آب تمیز می شویند .

    بعد خشک می کنند و در جعبه می ریزند و در جای سرد نگاه می دارند.

    محلی را که برای پرورش کرم ابریشم آماده می کنند تلمبار می گویند.

    کرم ابریشم از تخم پروانه ابریشم بیرون می آید ، این پروانه ماده پس ا زجفت گیری با پروانه نر 500 تا 600 تخم می گذارد .

    از داخل هر تخم یک کرم کوچک بیرون می آید که همان کرم ابریشم است.

    کرم توید شده را باید روی طبقات تلمبار قرار داد و برگ توت را نزد آنها ریخت کرمها از برگ توت تغذیه کرده و بتدریج بزرگ می شوند .

    تقریبا پس از 5 هفته کرم به دور تن خود تارهایی می تند که به آن پیله می گویند و کرم در داخل آن محبوس می شود تارهای تولید شده ابریشم است برای تربیت کرم ابریشم باید قفسه های چوبی خاصی که دارای چند طبقه باشد درست کرد که تلمبار نام دارد .

    کرمها از برگ توت تغذیه می کنند بنابراین پیش از هر کاری باید به ایجاد توتستان اقدام کردت تا برگ توت کافی برای تغذیه کرمها در دسترس باشد .

    توتستان درخت توت درخت توت ، درختی بزرگ و تنومند با ارتفاعی حدود 9 تا 15 متر است توت جوان پوستی خاکستری و روشن دارد و در کهولت پوست آن تشکیل ورقه هایی ا زنسوج ضخیم ، خاکستری ، مایل به قهوه ای ، مقاوم و شکاف دار می دهد و به طور کلی می توان پوست درخت توت را ، پوستی خشن و ناهموار معرفی کرد برگهای توت به شکل قلب است.

    درخت توت درختی بزرگ و تنومند با ارتفاعی حدود 9 تا 15 متر است توت جوان پوستی خاکستری و روشن دارد و در کهولت پوست ان تشکیل ورقه هایی از نسوج ضخیم ، خاکستری ، مایل به قهوه ای ، مقاوم و شکاف دار می دهد و به طور کلی می توان پوست درخت توت را پوستی خشن و ناهموار معرفی کرد برگهای توت به شکل قلب است.

    درخت توت بعد از نمو کامل تاجی متفرع خواهد داشت گلهای آن که در ماههای فروردین و اردیبهشت ظاهر می شوند دو نوع است : یا الات مذکر و مونث در یک گل قرار دارند و یا این که برخی گلها نر و بعضی گلها در شاخه های دیگر ماده می باشند میوه آنها در ماههای شهریور و مهر بدست می آیند و به رنگ سفید ، صورتی یا بنفش تیره به اندازه 1 تا 5/2 سانتی متر است.

    درخت توت دوستدار زمینهای سبک است و در زمین های مرطوب و به هم فشرده رشد خوبی ندارد کشت آنرا در پائیز در فضای باز و افتاب رو بهره مند از خاکی غنی و کشت نشده باید انجام داد و چنانچه از مراقبت ویژه ای برخوردار باشد محصول فراوانی می دهد درخت توت را معمولا در زمین چمن می کارند تا زمین مناسبی برای سقوط میوه های نرم و ابدار آن باشد برگهای پهن درخت توت به مصرف تغذیه کرم ابریشم می رسد و انواع و اشکال بیشماری دارد که معروفترین آن توت سیاه و شاه توت وتوت هرات است.

    به توت تود هم می گویند و در عربی نیز توت گفته می شود.

    ارزش اقتصادی توت – درخت توت علیرغم ین که طبعا دوستدار زمین های سبک و به دور از رطوبت و بهم فشردگی است مع الوصف این خاصیت را دارد که می تواند در بدترین اراضی هم بروید و ثمر بدهد و همچنین از اشجاری است که زود رشد می کنند درخت توت درختی بی آفت است بنابراین همه ساله محصول دارد وکسی که تربیت کرم ابریشم می کند یا فروشنده برگ توت است می تواند مطمئن باشد که همه ساله از بهره مادی آن برخوردار است.

    حتی دیده شده وقتی که درختان حول و حوش درخت توت دچار آفت گردیده و برگ آنها لوله شده یا مورد حمله کرمها قرار گرفته اند برگ توت سبز و خرم و بدون عیب و علت باقی مانده است برگ توت علاوه بر این که تنها خوراک کرم ابریشم است علوفه خوبی هم برای گاو گوسفند و بز است.

    درخت توت چون ریشه اش عمودی و در امتداد تنه به زمین فرو می رود ( بر خلاف درخت تبریزی که ریشه هایش 6 تا 9 متر اراضی اطراف تنه را می گیرند و زمین را بی قوت می سازند ) غذای خود را از اعماق زمین جذب می کند و از طرفی نیاز زیادی به آب ندارد چون ریشه اش از رطوبت طبقات تحتانی زمین استفاده می کند.

    تخمگیری – درختهای تخمریز آنها گه برای گرفتن بذر تخصیص داده می شوند باید از بهترین و سالمترین درختها باشند و سال قبل از تخم گیری برگ آن را از دیگر درختها کمتر بچینند و در سال برداشت تخم به هیچ وجه برگ آن را نکنند پس از آن که میوه این درختها کاملا رسید باید چادری زیر درخت گسرتد و شاخه هایی را که توتهای رسیده دارند تکاند این توتها را باید در یک سطل چوبی ریخته و 2 تا 3 روز در محل گرم هوا اداری دور از آفتاب نگهداری کرد تا تخمیر شود سپس آنها را با دست له کرد تا دانه ها از گوشت میوه بیرون آیند.

    پس از این عمل در بشکه یا خمره دیگری آب می ریزند و الکلی مفتولی روی آن می گذارند بطوری که قریب نیم سانتی متر ب ال الک بالا بیاید آنگاه مشتی از توت لهیده برداشته در الک می ریزند و با دست آن را مالش می دهند تا دیگر در آن تخم توت دیده نشود سپس این تفاله توت را از الک بیرون می ریزند و دوباره مشتی دیگر از توت لهیده را در الک مالش می دهند و به همین ترتیب عمل را ادامه می دهند تا تخم کلیه توتها در ته بشکه یا خمره آب جمع شود.

    پس از آن الک را برداشته باز هم در ظرف تخم آب تازه می ریزند و آب ظرف را به هم می زنند و باز آن را به حالت خود می گذارند تا دو باره بذرها ته ظرف جمع شوند.

    بعد از این عمل با ملایمت تمام آب ظرف را خالی کرده و دوباره آب تازه در آن می ریزند و به هم می زنند و این کار را تکرار می کنند تا وقتی که آب صاف شده و بذر پاک در ته ظرف جمع می شود سپس آب راخالی می کنند و تخمها را روی پارچه ای پخش کرده و زیر و رو می کنند تا کاملا خشک شود و این عمل باید در سایه صورت گیرد تخمها را باید در کیسه ریخت و در اتاق خشک و گرمی آویخت و از سرمای زمستان مصون داشت تخم توت بیش از یکی دو سال قوه نامیه خود را حفظ نمی کند کاشت بذر : بذر توت را در زمینی باید کاشت که قبلا در پائیز شخم عمیقی زده خاک آن ر کاملا نرم کرده و کود داده باشند و در بهار هم یک شخم سطحی به زمین زده پس از صاف کردن آن تخم توت را در اردیبهشت ماه بکارند قبل از کشت بذر اراضی را کرت بندی کرده و به فواصل 16 سانتی متر شیارهایی به عمق 4 سانتی متر در کرت ها می کشند و بذر توت را با خاک نرم مخلوط می کنند و در این شیارها می پاشند سپس از دو طرف شیار قدری خاک روی بذر می ریزند بطوری که 1 تا 2 سانتی متر خاک روی بذر را بپوشاند .

    پس از کشت بذر باید زمین همیشه رطوبت داشته باشد .

    بنابراین اگر بارندگی صورت نگیرد باید اراضی مزبور را ابیاری کرد و این عمل را 3 تا 4 هفته تکرار کر د تا تخم سبز شود و از این به عبد باید مرتبا مراقب وجین بود تا علف هرز موجب زحمت نشود.

    همین که ارتفاع نهالها به 8 تا 10 سانتی متر رسید باید زمین بین صفهای توت را نرم کرد تا بر سرعت نموش افزوده شود.

    در سال دوم باید این نهالهای یکساله را تنک کرد بطوری که فاصله بین دو نهال 15 تا 22 سانتی متر بشود نهالهای زیادی باید جابه جا شوند و کلیه نهالها را از 2 تا 3 چشم به زمین مانده باید با قیچی یا چاقوی تیزی قطع کرد.

    در موقع جابه جا کردن نهالها باید مراقبت کرد که ریشه محوری درخت به همان ترتیب سابق راست در گودال گذاشته شود و ریشه های فرعی نیز به هم فشرده نشوند و پراکنده قرار گیرند .

    بعد ا زجابجا کردن نهالها باید توتسان را آبیاری کرد و در صورتی که باران نبارد مرتبا این عمل را تکرار کرد تا زمین کاملا خشک نشود.

    اقسام توتستان توتستان را به سه شکل ممکن است تهیه کرد : 1 .

    توتستان بلند – پس از آن که نهالها سه ساله شند آنها را از جای خود درآورده در خزانه توتستانغرس می نمایند برای تهیه توتستان بلند باید کرت هایی به عر یک متر تهیه کرد و د رهر کرتی دو ردیف درخت سه ساله غرس کرد فاصله ردیف ها نیم متر وفاصه دو درخت از یکدگیر هم نیم متر باید باشد.

    در موقع جابه جا کردن درختها باید مراقب بود که باد و آفتاب ریشه های آنها را خشک نکند علاوه بر این قدری از ریشه محوری را بید زد اما ریشه های جانبی را به استثنای آن قسمتها که زخمی شده اند نباید قطع کرد.

    درختها را هم باید تا سه چشم به سطح زمین مانده قطع نمایند .

    درختها را باید طوری کاشت که ریشه آنها 2 سانتی متر بیشتر از سابق که در زمین فرود رود و گرنه تدریجا زمین نشست کرده ریشه اشجار از خاک بیرون می آید .

    برای آن که درختها بلند شوند باید از سه چشم درخت یکی را که از سایرین قوی تر است و مستقیم می روید باقی گذاشت و دو تای دیگر را برید چنین درختی از حیث قد، رشد فوق العاده می کند .

    سال بعد باید هر چه در پایین درخت جوانه می زند قطع کرد سال دیگر به واسطه گذاشتن سه شاخه جانبی تاجی تشکیل می شود که میانش خالی ست و بدین طری بخوبی افتاب و هوا به شاخ و برگ درخت می رسد در سومین سالی که درختها در خزانه توتستان بلند غرس شده اند باید باز سه شاخه سال قبل را زد تا به جای سه شاخه شش شاخه بروید در سال بعد باز هر یک از شاخه های درخت را طوری قطع می نمایند که برای هر یک دو چشم باقی بماند بدین ترتیب درختها در پاییز دارای 12 شاخه می باشند .

    در سال چهارم خزانه باز همان عمل را با شاخه های درخت می نمایند ، به طروی که هر درختی در پاییز 24 شاخه خواهد داشت در سال ششم نهالها تبدیل به درختهای قوی خوش منظری می شوند رد این موقع می توان انها را در کنار یا دور از جاده ها و لب جویها و یا در توتستان غرس کرد .

    2 .

    توتستان کوتاه – توتستان کوتاه به واسطه آن که قد درختهایش پست و به زمین نزدیک می باشند و چیدن برگ آنها رد کمال سهولت انجام م یشود برای تربیت کرم ابریشم بسیار مساعد و مناسب است علاوه بر این به واسطه آن که قوای درخت صرف تنه نشده به مصرف شاخه بندی می رسد توتستان کوتاه زودتر از توتستان بلند برگ می دهد چنان که غالبا درخت های کوتاه یک هفته قبل از اشجار بلند برگ می دهند.

    قطع تنه و شاخه درختهای توتستان کوتاه نیز مانند توتستان بلند است با این تفاوت که درختهای توتستان کوتاه را برای اولین بار از پایین تر می زنند وبدین وسیله تاج درشت پایین تر تشکیل می شود 3 .

    توتستان بوته ای : توتستان بوته را در بالای خزانه بذر تهیه کرده و در سال دوم نهالها را طوری غرس می نمایند که 15 تا 22 سانتی متر از یکدیر فاصله داشته باشند .

    اول هر تابستان شاخه های درخت را طوری قطع م یکنند که برای هر شاخه فقط دو جوانه باقی بماند .

    یک درخت توت بلند ده ساله 15 کیلو ، 20 ساله 25 کیلو ، 30 ساله 50 کیلو ، برگ می دهد .

    درخت کوتاه و بوته ای به مقدار 2/1 تا 4/1 کمتر از درخت بلند برگ می دهد لیکن در عوض زودتر به حاصل می نشیند .

    به طور متوسط یک درخت توت کامل بلند برای خوابانیدن یک گرم تخم ابریشم کافی است یعنی برای خوابانیدن یک جعبه تخم که 25 گرم باشد 25 درخت توت بلند مورد نیاز است.

    تربیت کرم ابریشم وسایل برگ توت : کشاورزی که می خواهد به تربیت کرم ابریشم بپردازد باید قبل از هر چیز به تهیه توتستان و برگ توت بپردازد مربیان کرم ابریشم هرگز نباید بیش از آنچه که برگ توت دارند تخم نوغان تهیه کنند زیرا در صورتی که در ضمن عمل معلوم شود که خوراک موجود برای کرم ها کافی نیست کلیه زحمات و مخارج و وقت و برگهای توت به هدر می رود بنابراین مربیان نوغان باید متوجه این نکته باشند که برای خوراک کرمهی یک لو ( 17 گرم تخم ) از ابتدای بیرون آمدن از تخم تا تنیدن پیله که کرم از خوراک می افتد پانصد کیلوگرم برگ توت لازم است بنابراین هر کس که می خواهد به تربیت کرم ابریشم و استفاده از آن بپردازد باید قبلا توتستان ود را بازدید نماید تا به تناسب برگ آن تخم کرم ابریشم تهیه نماید.

    خوراک کرم ابریشم علاوه بر آن که باید به مقدار کافی باشد ، نباید مانده و پلاسیده و فاسد باشد.

    تلمبار : هوای تازه و معتدل از ضرورریات پرورش کرم ابریشم است حرارت بسیار و سرمای سخت هر دو مضر است فضی پرورش کرم ابریشم باید متناسب با تعداد آن باشد یک لو ( 17 گرم تخم )‌در حدود 18 تا 20 هزار کرم ابریشم می دهد این کرم ها در 8 روز قبل از تنیدن پیله 240 پای مربع فضا لازم دارند بوی دود و تعفن برای کرم ابریشم مضر است.

    برای تربیت کرم ابریشم باید تلمبار چوبی که دارای چندین طبقه باشد تهیه کرد تخته هایی که طبقات این تلمبار را تشکیل می دهند به قطر 2 سانتی متر و به عرض 2 پا و به طول 4 پا می باشد .

    برای به عمل آوردن 17 گرم تخم چهل عدد از این طبقه های تخته ای لازم است که هر چهار تای آن روی یک چهارچوب قرار می گیرد و فاصله طبقات از هم باید در حدود 42 تا 48 سانتی متر باشد هر قدر از تعداد این طبقات کاسته شود به همان میزان به مربی نوغان خسارت وارد خواهد آمد زیرا فضای کافی از اولین شرایط زندگی کرم ابریشم می باشد .

    هر کس باید مطابق و مناسب با فضای که درد تخم تهیه کند نباید فقط برای دلخوشی تخم زیاد خوابانید چه اگر منظوره بهره بردن است باید همیشه بزرگی تلمبار را در نظر گرفت و تخم به اندازه لوزم و مناسب با محل تهیه کرد .

    جعبه تفریخ : برای تفریخ کردن تخم باید جعبه های مسطح چوبی یا مقوایی تهیه کرد دیوار این جعبه ها نباید از 4 تا 6 سانتی متر بلندتر باشد پس از ریختن تخم در جعبه روی آن پارچه گاز می اندازند بطوری که پارچه روی تخمها قرار گیرد .

    تخمها باید در کف جعبه به صورت یک طبقه نازک به قطر تیغه چاقو تشکیل یابد .

    پساز ن که پارچه گاز را روی تخمها انداختند روی پارچه باید مقداری برگ جوان توت گذاشت تا موقعی که کرمها از تخم خارج شوند و از سوراخ پارچه بیرون آیند و روی برگ توت جمع شوند سپس این برگهای پر از کرم را برداشته روی طبقات چهارچوب می گذارند .

    4 .

    زنبیل : برای آن که برگهای توت فشرده و فاسد نشود بهتر ست که آنها را پس از چیدن در زنبیل بریزند و حدالامکان از حمل و نقل برگ با کیسه باید خودداری کرد تا برای تغذیه کرمها سالم بمانند.

    5 .

    میزان الحراره : برای آن که بتوان در حرارت و برودت تلمبار کاملا نظر داشت و ان را منظم کرد وجود یک میزان الحراره ضروری است 6 .

    کارد : به کرم ابریشم نباید در دو هفته اول عمر برگ درسته داد بلکه باید با کاردی برگها را به چند قمست کرد زیرا برگهای درسته لوله شده کرمها را خفه می کند پروانه ابریشم وطن اصلی پروانه ابریشم کشور چین است.

    کرم ابریشم از تخم پروانه ابریشم بیرون می آید و قبل از آنکه پروانه بشود مراحل مختلفی را می پیماید.

    پروانه ماه پس از عمل جفت گیری 500 تا 600 تخم می گذارد .

    این تخمها را باید تا بهار یعنی موقعی که درخت توت برگ می کند در محل خشک و هوا دارای نگهداری کرد موقعی که درخت توت برگ دارد وقت تفریخ تخم نوغان است پس از آن که کرم از تخم بیرون آمد و 33 تا 36 روز برگ توت خورد دور خود پیله می تند .

    این پیله محصول رشته ای از کشاورزی است که از آن ابریشم بدست می آید .

    از پیله بعد از دو هفته پروانه ابریشم خارج می شود بنابراین حشره ابریشم در طول مدت عمر خود به چهار شکل مختلف در می آید که عبارتند از : تخم ، کرم ، عروسک (داخل پیله ) و پروانه .

    کرم ابریشم مانند سایر کرمهای همجنس بدنش از 12 حلقه تکیل یافته و در هر طرف بدن 9 سوراخ تنفسی دارد پوست آن صف و رنگش در روزهای اول مایل به ساهی است لیکن روز به روز روشن تر شده و خاکستری می شود تا بالاخره در موقعی که رشد طبیعی خود را نمود سفید رنگ می شود کرم ابریشم به دو دسته تقسیم می شود : پیله زرد و پیله سفید .

    کرمهایی که پیله زردمی تنند دارای پاهای زرد می باشند و آنهایی که پیله سفید می دهند پاهایشان سفید است.

    کرم ابریشم 16 پا دارد و شش پای قدامی آن شاخ مانند یعنی سخت بوده و حرکت نمی کنند لیکن ده پای خلفی این کرم گوشتی و متحرک بوده ودارای قلاب می باشند و به وسیله همین پاها ست که کرم ابریشم از شاخه بالا می روند و خود را بدان می چسباند.

    سر کرم ابریشم دارای پوست سختی است و دو مکش گاز انبر مانند دارد پایین این گازانبر سوراخ کوچکی دیده می شود از این سوراخ ابریشم بیرون می آید چه ابریشمی که در موقع انداختن پوست برای چسبانیدن پوست سابق به شاخه مصرف می شود و چه ابریشمی که در تنیدن پیله بکار برده می شود .

    ماده تنیدن یعنی ابریشم مایعی است شبیه حریره که در بدن کرم است این ماده در دو لوله ای که نزدیک معده و روده های حیوان واقع شده اند موجود است.

    در موقعی که کرم ابریشم رشد کافی کرد و به آخرین مرحله حالت کرمی رسید این ماده مایع هم به حداکثر مقدار خود می رسد و موجب ناراحتی کرم یم شود و به این جهت است که کرم ابریشم در این موقع از خوردن برگ خودداری می کند و به جستجوی محلی می پردازد و که بتواند محتوای لوله ها را خالی کند و چون محلی مناسب یافت مایع ابریشم را از سوراخ زیر فک که به دو لوله فوق الذکر راه دارد به بیرون جاری م یکند در مجاورت هوا مایع ابریشم جامد می شود و چون از سوراخ کوچکی با فشار بیرون می آید به تار ابریشم تبدیل می شود و بدین وسیله کرم ابریشم مشغول تنیدن پیله می شود طول تار ابریشم یک کرم ابریشم که آن یک پیله می تند در حدود 3000 متر است.

    بیرون آمدن کرم از تخم هنگامی که درخت توت برگ داد و برگش به بزرگی یک سکه پنج ریالی شد وقت تفریح یعنی خوابانیدن تخم نوغان است در این موقع تخمها را ابتدا به وسیله پرغاز یا مرغ زیرو رو کرده با کمال ملایمت به هم می زنند تا هوا بخورد پس از باد دادن تخمها آنها را در جعبه تفریخ می ریزند و جعبه را در اتاق مخصوصی می گذارند تخمها را باید از گربه و موش و مورچه محفوظ داشت.

    پس از آن که یکی دو عدد کرم ، از تخمها بیرون آمد پارچه گاز یا تورخانه ریزی روی آن می اندازند.

    چند روز قبل از بیرون آمدن کرم تخمها آبی رنگ مایل به سفید شده قدری متورم می شوند در این موقع دیگر نباید تخمها را به هم زد در صورتی که تا این زمان همه روزه آنها را بایستی زیرو رو کرد .

    کرمها صبح زود از تخم بیرون می ایند .

    و این عمل از طلوع افتاب شروع می شود و تا ده صبح ادامه خواهد داشت عده کرمهایی که روز اول بیرون می آیند عموما معدود است در این صورت باید این عده کم را بیرون انداخت زیرا تربیت چند عدد کرم باعث اتلاف وقت است و با کرمهایی که روز بعد بیرون میآیند هم نبای آنها را مخلوط کرد چون کرم هر روزی باید جداگانه نگاهداری شود کرمها مرتبا همه درروز دوم وسوم تفریخ از تخم خارج می شوند عده ای هم د رروز چهارم از تخم بیرون می ایند کرم هر یک از این روزها را باید جداگانه گذاش در صورتی که روز پنجم هم باز کرم از تخم خارج شد بهتر آن است که آنها را دور انداخت زیرا این قبیل کرمها ضعیف و بی ثمر هستند.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

ابریشم و تاریخچه آن پرورش کرم ابریشم از هزاران سال قبل در چین و هندوستان معمول بوده ست و درحال حاضر علاوه بر دو کشور نامبرده در ایتالیا و ژاپن و برخی کشورهای دیگر جهان نیز کرم ابریشم پرورش داده می شود . د رکشور ایران پرورش این کرم در اکثر نقاط ویژه در مازندران و گیلان و گرگان کاملا میسر است و از نظر اقتصادی منافع زیادی دارد . چون طول مدت پرورش کرم ابریشم از آغاز تا پایان بیش از ...

کرم ابریشم یا کرم پیله، که همان نوزاد پروانه است، از آن جهت اهمیت دارد که از آن ابریشم تهیه می‌شود. رشد کرم‌ های ابریشم بسیار گرسنه هستند. آنها در تمام روز و شب از برگ‌های توت سفید تغذیه می‌کنند. از تخم درآمدن کرم‌های ابریشم ۱۰ روز طول می‌کشد. زمانی که رنگ سرش به تیرگی گرایید بدان معنی است که زمان آنست که پوست اندازی کنند. پس از طی ۴ مرحله پوست اندازی بدن آنها به آرامی زردتر ...

پودر شفيره کرم ابريشم – يک ماده غذايي غير متداول پودر شفيره کرم ابريشم يک خوراک پروتئيني غيرمتداول براي حيوانات بوده که به‎عنوان يک محصول فرعي پس از جدا کردن رشته‎هاي ابريشم از پيله بدست مي‎آيد. همانطور که در تحقيقات نشان‎داده شده، به نظر مي‎رس

نوغانداري به منظور توليد پيله مادر ، يکي از قديمي ترين صنايع جهان يعني صنعت نساجي است که طي آن برگ درخت توت به نخ ابريشم تبديل شده و ارزش افزوده سرشاري پديد مي آيد . ابريشم رشته اي است نازک ، بلند، سبک ، نرم ، جاذب الرطوبه ، رنگ پذير ، مقاوم در بر

یکی از حشرات بسیار سودمند پروانه کرم ابریشم است که در صنعت نوغانداری درامدهای کلانی را نصیب جامعه می کند.این صنعت در ایران جای خود را پیدا کرده است و اهمیت این حشره به درستی شناخته شده است.۸۰هزار خانوار کشاورز در استانهای گیلان، گلستان، مازندران، خراسان، آذربایجان شرقی، اصفهان و فارس در کنار کار کشاورزی به پرورش کرم ابریشم اشتغال دارند که ازاین تعداد ‪ ۴۰هزار خانوار آن در گیلان ...

يکي از حشرات بسيار سودمند پروانه کرم ابريشم است که در صنعت نوغانداري درامدهاي کلاني را نصيب جامعه مي کند.اين صنعت در ايران جاي خود را پيدا کرده است و اهميت اين حشره به درستي شناخته شده است.???هزار خانوار کشاورز در استانهاي گيلان، گلستان، مازندران، خ

مقدمه کرم ابریشم را خدا با تمام خاصیتش برای اتمام حجت برای بشریت خلق کرده است تاکه انسان از این موجود آفریده شده برایش در زندگی عبرت بگیرند و غافل از حال و احوال خویش نباشند. کرم ابریشم حریص ترین حیوان موجود , در جامعه حیوانات می باشد که با تولید ابریشم خدا وجود کوچک او را نعمتی قرار است که بشریت در انواع و اقسام بتواند از این حیوان کوچک بهره و سود ببرند. طرح پرورش کرم ابریشم " ...

مقدمه اين شهر داراي قدمت تاريخي زيادي است و به گفته بعضي از مورخان و پژوهشگران سابقه سکونت و استقرار انسان در آن به هزاره چهارم قبل از ميلاد مي‌رسد و به شهادت اوراق ترايخ در طي قرون متمادي،‌دوران پر نشيب و فرازي را طي نموده و شاهد دگرگوني‌هاي

موقعیت باغ شاهزاده ماهان - کرمان • مختصات جغرافیایی باغ شاهزاده ماهان دارای مختصات جغرافیایی30 درجه و 4 دقیقه عرض‌شمالی‌و57 درجه و 17 دقیقه طول شرقی می‌باشد. ارتفاع این منطقه از سطح دریای آزاد 1850 متر است. با توجه به این که باغ شاهزاده در دامنه کوه جوپار قرار گرفته است ، از ارتفاع2000 متر از سطح دریای آزاد برخوردار است. باغ شاهزاده در فاصله 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر کرمان و در ...

ابریشم: جزو الیاف حیوانی است.(حدود 98 درصد وزن ابریشم را پروتیین تشکیل میدهد.) الیاف ابریشم دارای قدمتی بسیار طولانی میباشد.(2700 سال قبل از میلاد) ابتدا الیاف ابریشم توسط چینی ها بدست امده و به سایر نقاط جهان گسترش داده شده است .( به خصوص کشورهای همجوار) ایران نیز در 2400 قبل از میلاد به این الیاف دسترسی پیدا کردند .(ابریشمی که در ایران هست رنگش کدر و ضخامتش بیشتر است.) الیاف ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول