چکیده
با گسترش استفاده از بتن سبک در سراسر دنِیا بوِیژه در کشورهاِی پِیشرفته و شکل گِیرِی آِیین نامه هاِی اجراِیی آنها، متاسفانه اِین نوع بتن که داراِی قابلِیت هاِی منحصر به فردِی مِی باشد در کشورمان هنوز شناخته شده نِیست؛ در اِین مقاله سعِی برآن شده تا با معرفِی انواع اِین بتن کارا، جامعه ساختمانِی بِیش از پِیش با بتن سبک و موارد کاربرد آن آشنا شوند.
لغات کلِیدِی: بتن، بتن سبک،بارمرده، بتن سبک سازه اِی، بتن کفِی ، Cellular Lightweight Concrete(CLC)، Autoclaved Aerated Concrete(AAC)،Autoclaved Cellular Concrete (ACC) ، Lec
مقدمه:
بِی شک، بشر زمانِی پِیشرفت و تمدن را تجربه کرد که براِی مدتِی طولانِی، در محل مشخصِی سکونت ِیافت؛ دِیگر توان بشر صرف مهاجرت هاِی طولانِی نمِی شد و براِی برطرف کردن مشکلات به راه حلهاِی تازه و افکار تازه اِی روِی آورد. براِی ماندگار شدن در مکانِی ثابت، بدون شک، داشتن خانه ِی مناسب دقدقه اصلِی آنها بوده، خانه اِی که آنها را در برابر بلاِیاِی طبِیعِی، حمله وحوش و حتِی بِیگانگان محافظت کند؛ پِیشِینِیان با توجه به اِین که امکانات حمل و نقل محدودِی داشتند، براِی اِین منظور از مصالح در دسترس استفاده مِی کردند: چوب، سنگ، گل، پوست احشام و...
دون تردِید، ماندگارترِین اِین نوع مصالح که از تخت جمشِید اِیران تا اهرام مصر سالِیان سال پاِیدار مانده سنگ است؛ اما سنگ به صورت اولِیه؛ با توجه به شکل پذِیرِی کم و حمل و نقل دشوار نمِی تواند به عنوان مصالح اصلِی در ساختمانهاِی امروزِی کاربرد داشته باشد و اِین امر باعث شد که نوعِی سنگ مصنوعِی توسط بشر خلق گردد، که علاوه بر داشتن خواص سنگ مانند ماندگارِی بالا و سازگارِی با محِیط اطراف، داراِی قابلِیتهاِیی مانند شکل پذِیرِی مناسب وحمل آسان نِیز باشد؛ امروزه اِین نوع مصالح را به نام بتن مِی شناسِیم.
در دنِیاِی پِیشرفته امروزِی و با توجه به پِیشرفتهاِی صورت گرفته در زمِینه هاِی مختلف علمِی، صنعت بتن نِیزدچار تحول گردِیده، تولِید بتن سبک نِیز حاصل همِین پِیشرفتها مِی باشد؛ بتنِی که علاوه بر کاهش بار مرده ساختمان از نِیروِی وارد به سازه در اثر شتاب زلزله مِی کاهد و در صورت تخرِیب، وزن آوار حاصل نِیز کاهش مِی ِیابد و امروزه آنرا به عنوان بتن قرن مِی نامند. بتن سبک با توجه به وِیژه گِیهاِی خاصِی که دارد داراِی کاربردهاِی مختلف مِی باشد، که برحسب وزن مخصوص ومقاومت فشارِی آن تفکِیک مِی گردد.
مزاِیاِی کاربرد بتن سبک:
- با کاهش بار وارد بر روِی فونداسِیون، موجب کوچکتر شدن ابعاد آن، کمتر شدن تعداد و کوچکتر شدن شمعها و کاهش مقدار آرماتورهاِی و به طبع آن اجراِی سرِیع تر و آسان تر فونداسِیون مِی گردد.
- کاهش بار مرده سبب کوچک تر شدن اعضا نگهدار مِی شود.
- کاهش بار مرده بزور مستقِیم باعث کاهش نِیروهاِی لرزه اِی وارد بر سازه مِی گردد.
- در گسترش پلها مِی توان با استفاده از مواد سبک مانند بتن سبک مِی توان عرشه پل را جهت تحمل ترافِیک بِیشتر بزرگ ترنمود بدون اِینکه تغِییرِی در سازه و ِیا فونداسِیون پل اِیجاد کنِیم.
- با توجه به مقاومت مطلوب بتن سبکدانه در برابر آتش سوزِی مِی توان از حداقل توصِیه شده ضخامت بتن در کفها کاست(بِیان شده در ACI-216) .
- حمل و نقل قطعات پِیش ساخته با بتن سبک بسِیار راحت تر بوده و هزِینه کمترِی در بر دارد.
بتن سبک سازه اِی(Structural Lightweight concrete):
آِیین نامه هاِی موجود در زمِینه تولِید بتن سبک تعارِیف مختلفِی در رابطه با بتن سبک سازه اِی اراِیه داده اند و بهترِین تعرِیفِی که اکثر آنها را پوشش بدهدبه قرار ذِیل مِی باشد:
به بتنِ سبکِی، سازه اِی گفته مِی شود که داراِی وزن مخصوصِی بِین1440 تا 1840 کِیلوگرم برمتر مکعب و مقاومت فشارِی بالاِی 17 Mpa و ِیا 2500 Psi باشد و از آنجاِیی که هر چقدر بتن سبکتر گردد شکل پذِیرِی آن نِیز کاهش مِی ِیابد، براِی بتن سبک سازه اِی مقدار حداقل وزن مخصوص در نظر گرفته مِی شود.
مقاومت نمونه هاِی بتنِی سبک سازه اِی با وزن مخصوص رابطه اِی تقرِیباً لگارِیتمِی دارد و باتوجه به نوع بتن سبک داراِی طِیف مقاومتِی متفاوتِی مِیباشد.
چگونگِی تولِید بتن سبک:
بتن داراِی دو جز اصلِی مِی باشد:1- خمِیرسِیمان 2- سنگدانه؛ سبک سازِی مِی تواند در هر دو جز صورت پذِیرد،
که سبک سازِی در هر قسمت داراِی وِیژگِیهاِی خاص و با استفاده از روشهاِی متفاوتِی صورت مِی گِیرد.
1 - سبک کردن خمِیر سِیمان
براِی اِین منظور از موادِی با پاِیه حِیوانِی مانند: سم، شاخ،خون و دِیگر اعضا احشام و ِیا مواد خاص شِیمِیاِیی استفاده مِیگردد؛ اِین مواد که حباب زا مِی باشند با اِیجاد تخلخل در خمِیر سِیمان، وزن بتن تولِیدِی را کاهش مِی دهند. اِین نوع بتن سبک، بتن کفِی ِیا گازِی) (CLC Cellular Lightweight Concrete نامِیده مِی شود.
مواد شرکت کننده در تر کِیب اِین نوع بتن سبک عبارتند از:سِیمان،ماسه،آهک(بسته به نوع بتن کفِی)، مواد حبابزا،آب و افزودنِی هاِیی مانند:مِیکرو سِیلِیس(Micro Silica)، فوق روان کننده ها(Super Plasticizer)، خاکستربادِی (Fly Ash) ، الِیاف پروپِیلِین،پلون و غِیره.
البته نوعِی از مواد حباب زا در پاِیین آوردن جذب آب بتن نِیز کاربرد دارند؛ اِین مواد با اِیجاد حفرات بسِیار رِیز که براِی حداکثر قطر آنها استاندارد تعرِیف شده، حفرات موئِینه داخل بتن را بسته و مانع از نفوذ آب در آنها مِی شود.
مواد حباب زا ِیا کف ساز شِیمِیاِیی، معمولاً از نظر محِیط زِیست تجزِیه ناپذِیرند و براِی تامِین پاِیدارِی آنها از کلراِید استفاده مِی گردد و به اِین نکته باِید توجه خاص نمود که خود کلراِید، خورندگِی زِیادِی در تماس با فولاد دارد؛ و از مواد حباب زا ِی داراِی کلراِید نباِید در بتن مسلح استفاده گردد و به همِین دلِیل بتن تولِیدِی با اِین مواد، داراِی کاربرد سازه اِی نمِی باشند.
در تولِید نوع دِیگرِی از بتن کفِی ِیا گازِی از فوم استفاده مِی گردد به اِین نحو که فوم در داخل مِیکسر با بتن مخلوط گردِیده و باعث کاهش وزن بتن تولِیدِی مِی گردد. امروزه با تولِید فوم هاِی ارزان قِیمت، اِین نوع از بتن کفِی کاربرد وسِیعِی پِیدا کرده و با توجه به صرفه اقتصادِی آن شرکتهاِی بزرگ ساختمانِی اقدام به بکارگِیرِی اِین نوع بتن کرده اند.
شکل(1)نحوه اضافه کرده فوم به داخل مِیکسر:
بتن تولِیدِی با اِین روش داراِی قابلِیت هاِی زِیر مِی باشد.
-کاهش وزن مخصوص
کاستن هزِینه تولِید بتن-
- افزاِیش اسلامپ بتن و در نتِیجه آن مِی توان نسبت آب به سِیمان طرح اختلاط را کاهش داد.
امکان شکل دهِی مناسب به سطح بتن.
پمپ کردن آسان آن به طبقات.
مقاومت مطلوب در برابر ِیخ زدگِی.
بتن سبک تولِیدِی با اِین روش(بتن کفِی ِیاگازِی) با توجه به تخلخل خمِیر سِیمان و مقاومت پاِیین آن که منتج به پاِیین آمدن مقاومت بتن تولِیدِی مِیگردد، کمتر به عنوان سازه اِی کاربرد دارد و بِیشتر در تولِید مصالحِی بکار مِی روند که نقش باربرِی کمِی دارند در نمودار (1) رابطه بِین چگالِی بتن کفِی و مقاومت 28 روزه آن را مشخص مِی نماِید.