دانلود مقاله تونل سازی و انواع آن

Word 193 KB 7017 108
مشخص نشده مشخص نشده عمران - معماری - شهرسازی
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • آشنایی

    در تعاریف قدیمی تونل به عنوان یک راهرو طویل زیر زمینی تعریف شده است، تعاریف دیگر تونل به شرح زیر است:

    راهرو زیر زمینی افقی که از هر دو طرف به هوای آزاد مرتبط است، به طور کلی مقصود از تونل، کلیه راهروهای زیرزمینی است که برای استخراج مواد معدنی، رفت و آمد اتوموبیلها، حرکت قطارها، انتقال لوله و کابل و نیز انتقال آب، احداث می‌شود.

    1-2- مراحل تونل سازی

    مراحل احداث و آماده سازی تونلها به شرح زیر است:

    الف: تهیه طرح تونل

    ب: نقشه برداری مسیر و تحقیقات مهندسی

    ج: حفر تونل

    د: نگهداری موقت تونل

    ه: انجام خدمات فنی از قبیل تهویه، آبکشی، روشنایی و نظایر آن

    و: نگهداری دائم تونل

    اگر تمام شرایط مناسب باشد، تونل سازی کار آسانی است اما سوابق کار نشانگر آن است که در بسیاری موارد به علت شرایط ویژه، احداث تونل با مشکلات مهمی روبرو شده و حتی در بعضی موارد حفر تونل متوقف شده است.

     

    1-3- طبقه بندی تونلها

    به طور کلی تونلها را می‌توان به سه دسته تونلهای حمل و نقل، تونلهای صنعتی و تونلهای معدنی تقسیم کرد: 

    1-3-1- تونلهای حمل و نقل

    این تونلها به قصد رفتن و آمد افراد و حمل مواد احداث شده و خود به گروههای زیر تقسیم می‌شوند:

    الف: تونلهای راه آهن

    ب: تونلهای راه

    ج: تونلهای پیاده رو

    د: تونلهای ناوبری

    ه: تونلهای مترو

    1-3-2- تونلهای صنعتی

    این تونلها به منظور انتقال مواد و تاسیسات احداث می‌شوند و گروه تونلهای زیر را دربرمی‌گیرند:

    الف: تونلهای مربوط به نیروگاههای آبی

    ب: تونلهای انتقال آب

    ج: تونلهای استفاده همگانی و پناهگاهها

    د: تونلهای فاضلاب

    ه: تونلهای طرحهای صنعتی

    و: تونلهای انبارهای نظامی

    ز: تونلهای دفن زباله‌های اتمی 

    1-3-3- تونلهای معدنی

    این تونلها که به منظور احداث شبکه معادن حفر می‌شوند شامل تونلهای زیر هستند:

    الف: تونلهای گشایشی معدن

    ب: تونلهای اکتشافی

    ج: تونلهای استخراجی

    د: تونلهای خدماتی

    ه: تونلهای زهکشی

    1-4- تاریخچه تونل سازی

    قدیمی‌ترین تونل شناخته شده در حدود 4000 سال پیش در بین النهرین حفر شده، این تونل به طول km 1 و ابعاد 5/4* 6/3 متر از زیر رود فرات می‌گذشت و قصر پادشاهی بابل را به معبد اختصاصی متصل می‌‌ساخت. در سال 525 قبل از میلاد، پیکرات، برای تهیه آب تونلی احداث کرد که هردوت مورخ یونانی 60 سال پس از اتمام آنرا در ردیف یکی از سه ساختمان بزرگ یونان به شمار آورد. در ایران از چند هزار سال پیش، به منظور استفاده از آبهای زیر زمینی تونلهایی موسوم به قنات حفر شده است که طول بعضی از آنها به 70 کیلومتر می‌رسد. تعداد قناتهای ایران بالغ بر 50000 رشته برآورد شده است. به جرات می‌توان گفت که ایرانیان قدیم، پیشرو حفر تونلهای انتقال آب یا قنات بوده‌اند و در این زمینه تجربیات گرانقدری داشته‌اند که حاصل آنها، حفر قناتهای متعدد و طویل و عمیق است. نکته جالب آن است که این تونلها، با وسایل بسیار ابتدایی حفر شده‌اند. با اختراع باروت و سایر مواد منفجره، حفر تونل در سنگهای نسبتا سخت هم ممکن شد و سرعت حفاری نیز افزایش یافت.

    1-5- تونل سازی در زمان حاضر

    پیشرفت و تکامل صنعت تونل سازی عمدتا به پیشرفتهایی است که در زمینه حفاری صورت گرفته است. البته ابداعاتی که در زمینه نگهداری و تحکیم مواد سنگی صورت گرفته است نیز در این زمینه نقش مهمی دارند.

    1-5-1- تونل سازی با استفاده از سپر

    شاید‌بتوان گفت که استفاده‌از سپر‌محافظ برای‌حفر تونلها، یکی از‌مهمترین پیشرفتهای اخیر صنعت تونل سازی است، وجود سپر محافظ به عنوان یک حریم ایمنی، در حفر تونل در زمینهای نرم، به ویژه تونلهای زیر آبی، بسیار موثر است. استفاده از سپر، دو‌امتیاز عمده را در پی دارد، نخست، تامین شرایط ایمنی در زمینهای سس و ضعیف و دیگر کاهش و یا حذف سیستم نگهداری موقت چوبی در جبهه کار تونل. 

    1-5-2- تونل سازی با استفاده از هوای فشرده

    در مورد حفر تونلهای زیر آبی، استفاده از سیستم هوای فشرده به واقع انقلابی را در این زمینه وجود آورد. با افزایش فشار هوا در داخل تونل به گونه‌ای که از ارتفاع نظر فشار آبهای ورودی بیشتر شود، می‌توان از ورود آنها به داخل تونل جلوگیری کرد و بدین ترتیب عملیات تونل سازی را در محیطی تقریبا خشک، انجام داد. البته افزایش فشار هوا در داخل تونل به حدود 4/2 تا 7/2 بار محدود است زیرا افراد قادرند بدون مشکلات جدی، این‌فشار را تحمل کنند. این فشار معادل 24 تا 27 متر ارتفاع آب است. یک محدودیت دیگر در اجرای این روش، وجود لایه‌های شنی آبدار یا مواد مشابه دیگر است که طی آن در اثر نشست هوا به داخل خلل و فرج این لایه‌ها، فشار موثر هوا در حد قابل توجهی کاهش می‌یابد.

    1-5-3- تونل سازی با استفاده از ماشینهای تونل کنی

    امروزه ماشینهای تونل کنی متعددی ابداع شده که قادر است بخشی از مقطع تونل یا تمام آنرا به طور یکجا، حفر کند و در عین حال، مواد حفر شده را به بیرون تونل منتقل سازد. با استفاده از این ماشینها، سرعت حفر تونلها در حد قابل توجهی افزایش یافته است. بعضی از این ماشینها، سیستم نگهداری دائم تونل را نیز نصب می‌کنند و با استفاده از آنها، ساختمان تونل در مدت کوتاهی خاتمه می‌یابد.

     

    مبانی طراحی سیستم نگهداری تونلها

    در واقع پس از آنکه براساس تحلیل پایداری، مشخص شد که تونل نیاز به نصب سیستم نگهداری دارد، مرحله طراحی سیستم نگهداری آغاز می‌شود. پس از طراحی سیستم نگهداری و انتخاب سیستم مناسب، با اجرای سیستم نگهداری، پایداری تونل تامین خواهد شد.

    در بعضی موارد، دو مفهوم نگهداری (supporting) و تقویت (reinforcement) را دو مقوله‌جدا در‌نظر می‌گیرند. در‌این سیستم‌نامگذاری، نگهداری به فرآیندی گفته می‌شود که طی آن، با نصب سیستمهایی مانند چوب، قابهای فلزی و بتنی و یا دیوار سازی، از حرکت سنگهای اطراف تونل جلوگیری شده و نیز وزن قطعات سست که امکان سقوط‌دارند، به‌وسیله این سیستم تحمل می‌شود. اما مقصود از تقویت، فرآیندی است که به کمک آن‌سنگ به‌حالت خود‌نگهدار در می‌آید. بدین ترتیب استفاده از سیستمهایی همچون پیچ سنگ، کابل مهاری و تزریق، در این گروه جای می‌گیرند. اما، در این بحث نگهداری را به معنی عام به کار می‌بریم و هر دو سیستم یاد شده را تحت عنوان نگهداری مورد بررسی قرار می‌دهیم.

    - انواع سیستمهای نگهداری

    سیستمهای نگهداری را از نظرهای مختلف تقسیم بندی می‌کنند:

    1. سیستمهای نگهداری موقت (temporary) و دائم (permanent)

    2. سیستمهای نگهداری فعال (active) و غیر فعال (pssive)

    3. سیستمهای نگهداری اولیه و ثانویه

    4. سیستمهای نگهداری رسمی و غیر رسمی

    5. سیستمهای نگهداری افزایش

    امروزه از تقسیم بندی نوع سوم استفاده می‌شود. سیستم نگهداری اولیه، به منظور تامین محیط کار و همچنین شروع فرآیند فعال سازی و حفظ مقاومت توده سنگ نصب می‌شود. این‌سیستم نگهداری ممکن است تمام یا قسمتی از کل سیستم نگهداری لازم‌را تشکیل دهد. هرگونه‌سیستم نگهداری که پس‌از این مرحله نصب شود، نگهداری ثانویه نامیده می‌شود. نگهداری ثانویه وظایف و نقش خاصی را بعهده دارد و مکمل نقش نگهداری اولیه است. در بسیاری از تونلها سطح داخلی تونل باید صاف و هموار باشد. مثلا‌در تونلهای‌راه ممکن است‌محافظهای ضد‌فرسایش و‌خوردگی‌برای نگهداری اولیه و آستر بندی نهایی مورد نیاز باشد که تمامی این اهداف با سیستم نگهداری ثانویه تامین می‌شود. 

    - روشهای طراحی سیستمهای نگهداری

    روشهای طراحی سیستم نگهداری تونلها به سه دسته روشهای تحلیلی (analotical)، مشاهده‌ای (observational) و تجربی (empirical) تقسیم بندی می‌شود.

     

    1. روشهای تحلیلی

    در این روشها، وضعیت تنش و تغییر شکل در اطراف تونل تحلیل می‌شود که شامل راه حل‌های فرم بسته، روشهای عددی، پیشه سازی (الکتریکی و فوتوالاستیسیته) و مدل سازی فیزیکی است.

    2. روشهای مشاهده‌ای

    این روشها براساس اندازه گیری واقعی حرکات زمین به هنگام حفاری و تحلیل اندر کنش زمین- سیستم نگهداری، بنا شده‌اند که به کمک آنها می‌توان ناپایداری‌ها را شخصی ساخت. این روشها شامل تونل سازی اتریشی جدید (New Austriam Tunneling Method N.A.T.M) و محدوده سازی تقارب هستند. این روشها در عین حال تنها روشهای مقایسه نتایج واقعی با نتایجی است که به وسیله روشهای دیگر، پیش بینی شده است. در پروژه تونل سازی مورد نظر از روشی N.A.T.M استفاده شده است که به طبع روش طراحی سیستم نگهداری آن نیز به روش مشاهده‌ای بوده است.

    3. روشهای تجربی

    این روشها براساس تجزیه و تحلیل آماری پایداری حفریات زیر زمینی که در نقاط مختلف احداث شده، بنا شده است. روشهای طبقه بندی مهندسی سنگها از جمله شاخص‌ترین شیوه‌های تجربی بررسی پایداری تونلها به شمار می‌آید. 

     

    - عوامل و معیارهای موثر در طراحی

    در طراحی سیستم نگهداری تونلها، عوامل و معیارهای مختلفی را باید در نظر داشت. از‌جمله مهمترین‌معیارها می‌توان به عمر کاری تونل، ایمنی عملیاتی، حدود مجاز ابعاد، هزینه‌های احداث و نگهداری، پرداخت نهایی سطح تونل و نشست آب اشاره کرد.  

    1. عمر کاری تونل

    یکی از مهمترین این عوامل عمر کاری تونل می‌باشد. عمر کاری تونلهایی که برای معدنکاری، انتقال آب، مقاصد نظامی، راه و راه آهن احداث می‌شوند. در مقیاس قابل توجهی با هم متفاوت است. معمولا عمر کاری این تونلها را مدت زمان حداکثری در نظر می‌گیرند که از نظر فنی و اقتصادی امکان پذیر باشد.

    مهمترین‌تفاوتی که در‌طراحی تونل های کوتاه مدت‌و بلند‌مدت وجود‌دارد، میزان حفاظت ساختمان و سیستم نگهداری تونل در مقابل خوردگی و فاسد شدگی است. در مورد تونلهای با عمر کاری طولانی آستر بتنی (Lining) باید به گونه‌ای طراحی شود که در مقابل دو عامل یاد شده، مدتها پایدار بماند. اگر تونل از درون خاک و سنگی عبور می‌کند که حاوی مواد سولفاته‌اند، سیمان مورد مصرف باید از نوع V و یا ترکیبی از نوع II و نوعی خاکستر آتش نشان باشد تا مقاومت بتن‌های مکرر قرار می‌گیرد، این نکته نیز باید در انتخاب مصالح نگهداری مد نظر قرار گیرد. اگر آبهای ورودی به تونل‌خاصیت خورندگی داشته‌باشند، این امر نیز از جمله نکات مهم در انتخاب مصالح سیستم نگهداری است.   

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

چکیده: امروزه با پیشرفت فن آوری، سهولت نسبی در حفاری و ساخت سازه‌های زیرزمینی، محدودیتهای فضاهای سطحی برای اجرای طرحهای عمرانی و نیز به واسطه مسائل سیاسی و امنیتی، توجه بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به احداث سازه‌های زیر رمینی برای کاربریهای عمرانی، نظامی و معدنی معطوف شده است. راهها و بزرگراههای زیرزمینی، انواع تونلها، شبکه متروی شهری، نیروگاهها و سایر مغارهای ...

احتمالا اولین تونل‌ ها در عصر حجر برای توسعه خانه‌ها با انجام حفریات توسط ساکنان شروع شد . این امرنشانگر این است که آنها در تلاشهایشان جهت ایجاد حفریات به دنبال راهی برای بهبود شرایط زندگی خود بوده اند. پیش ازتمدن روم باستان ، در مصر ، یونان ، هند و خاور دور و ایتالیای شمالی ، تماما تکنیکهای تونلسازی دستی مورد استفاده قرار می‌گرفت که در اغلب آنها نیز از فرایندهای مرتبط با آتش ...

مقدمه : هدف از انجام عمل تزریق کاربرهای تزریق در چه مواردی است انواع تزریق از نظر ساختار دیواره داخلی تونل - مراحل آماده سازی تونل قبل از انجام مرحله تزریق : تعریف سگمنت وکلید و طرز قرارگیری آنها در یک حلقه یا رینگ ترتیب قرارگیری رینگها در داخل تونل مترو و دیگر سازه های زیر زمینی طرز بندکشی و پر کردن شکافهای بین رینگ ها و سگمنت ها - مرحله تزریق دوغاب به گمانه ها و فضاهای خالی ...

مقدمه : تونلها نوعی سازه زیر زمینی می باشند که به منظور اهداف زیر حفر می گردند . کوتاه کردن و یا قابل عبور کردن جاده ها کوتاه کردن مسیر راه آهن هدایت آب دستیابی به مواد معدنی عبور فاضلابها حمل و نقل مسافر از طریق متروها ایجاد پناهگاهها ، انبارها و غیره ... از نظر تاریخی طبق مدارک و شواهد موجود حفر تونل به وسیله دست و ابزارهای اولیه به قبل از میلاد مسیح می رسد و در ایران ، در ...

مقدمه: اگر حفر قنوات بخشی از عرضه تونلسازی محسوب شود آنگاه قدمت این فن به 2800 سال قبل از میلاد بر می گردد. زیرا باستان شناسان معتقدند که حفر قنوات در مصر و ایران از آن زمانها معمول بوده است. تذکر این نکته در اینجا در خور توجه است که در سال 1962 طول کل قنوات در ایران را 160000 کیلومتر تخمین زده اند. اگر از این مورد که ذکر شد صرفنظر شود اولین تونل زیرآبی در 2170 سال قبل از میلاد ...

مقدمه اولین بار شاتکریت یا گانایت در سال 1909 میلادی در آمریکا توسط دستگاهی به نام تفنگ سیمان مورد استفاده قرار گرفت و سپس در سال 1914 برای اولین بار در یک معدن در ایالات متحده استفاده شد از آن پس، این سیستم برای پوشش سطوح سنگها و حفاظت آنها از هوازدگی مورد استفاده واقع گردید. ترکیب شاتکریت مشابه بتن معمولی (سیمان ، سنگدانه و آب ) میباشد با این تفاوت که دانه بندی سنگدانه ها بسته ...

کاربرد های لیزر مقدمه امروزه لیزر کاربردهای بیشماری دارد که همه زمینه های مختلف علمی و فنی فیزیک-شیمی-زیست شناسی - الکترونیک و پزشکی را شامل می‌شود. همه این کاربردها نتیجه مستقیم همان ویژگی‌های خاص نور لیزر است. کاربرد لیزر در فیزیک و شیمی اختراع لیزر و تکامل آن وابسته به معلومات پایه‌ای است که در درجه اول از رشته فیزیک و بعد از شیمی گرفته شده‌اند. بنابراین طبیعی است که استفاده ...

تکنولوژی تزریق بعنوان یک راه حل مهندسی ، یک تکنیک کهن در بسیاری زمین است که درحدود دو قرن قدمت دارد. تزریق در زمین برای نخستین بار توسط شخصی بنام Berigny در سال 1802 انجام شد و لکن این تکنیک ، تنها در چند دهه اخیر پیشرفت نموده و اکنون بعنوان یک تکنیک برتر شناخته شده است . از آنجا که کیفیت این تکنیک در بهسازی زمین در رابطه با اجرای انواع سازه‌های بزرگ و مهم در اکثر کشورهای صنعتی ...

در این جستار کوشش نویسنده بر ان بوده است تا نشان دهد مشخصات فن آوری سیستمها ی ماشینی باید هماهنگ و متناسب با سیستم های (مدیریت) انسانی باشد همچنین ویژگی مهم فن آوری نوین ماشین آلات که عناصر ان در یک نظام عمومی با یکدیگردر ارتباط و تعامل ساختاری و بنیادی هستند نمی تواند با نگرش جزیره ای وجدای ازیکدیگر سازگاری داسته باشد به عبارتی :نمی توان حوزه مدیریت نگهداری را از سایر حوزه های ...

در زمان گذشته براي کار با نقشه ها از نقشه‌هاي کاغذي که اغلب بسيار عريض و طويل بودند استفاده مي‌‌شد و کاربران مجبور بودند براي اينکه نقشه اي با جزئيات کامل داشته باشند، يا شهر ها را به مناطق مختلف تقسيم کنند و نقشه هر يک را به صورت جداگانه داشته باشن

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول