دانلود مقاله راهبرد های طراحی

Word 65 KB 7028 21
مشخص نشده مشخص نشده عمران - معماری - شهرسازی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت: ۷,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  •  

    درک روحیه فضا

    روحیه در فضای معماری با انسان استفاده کننده از آن ، ارتباط مستقیم دارد. همانگونه که برای مفهوم زیبایی نمی توان تعریف مطلقی بیان کرد . چگونگی کیفیت روحی فضاها نیز قابل سنجش و تعریف دقیق نمی باشد، چرا که احساس و وضعیت روحی – روانی هر فرد هنگام قرار گرفتن در یک فضا تحت تاثیر دو دسته از عوامل قرار می گیرند.

    اول عوامل فردی مثل فرهنگ، عادت ها ، خاطرات و خصوصیات شخصیتی افراد هستند که می توانند کی فضای واحد را برای افراد مختلف ، متفاوت سازند به عنوان مثال برای استراحت و آرامش یافتن ممکن است فردی یک فضای تاریک و دیگری یک فضای بسیار روشن و پر نور را انتخاب نماید.

     دسته عوامل دیگر موثر در این تفاوت ها عبارت است از ، عوامل محیطی مانند موقعیت و مکان گیری فضا و نیز خصوصیات فضایی مثل شکل و فرم ، ابعاد و تناسبات ، جزئیات فضا و به طور کلی آنچه که در حیطه طراحی یک فضا قرار می گیرد .

    بنابراین نمی توان گفت که یک طراح تمامی امکانات و اختیارات در زمینه بخشیدن کیفیت روحی خاصی به فضا را در دست دارد ، اما می توان چنین فرض کرد که در صد عمده تاثیرات روحی یک فضا بر افراد تحت تاثیر خصوصیات کالبدی می باشد که هنگام طراحی و ساخت بنا و یا حتی یک فضای باز ، شکل گرفته شده است .

    با چنین مقدمه ای می توان چنین نتیجه گرفت که هنگام طراحی یک فضا (باز ، بسته) ، طراح بایستی هدف از طراحی فضا و کیفیت روحی مورد نظر و مطلوب برای آن فضا را در نظر گرفته به دنبال خصوصیات کالبدی ایجاد کننده آن کیفیت باشد .

    کیفیت روحی یک فضا ارتباط مستقیم با انسان استفاده کننده از آن و نیز حیطه زندگی و هدف از استفاده از فضا دارد . امام صادق (ع) در یک تقسیم بندی جامع ، زندگی فرد را به سه حیطه کلی عبادت، کار و استراحت تقسیم می کنند.

    بنابراین می توان گفت که در یک تقسیم بندی کلی، فضایی که انسان با آنها سرو کار دارد ، در سه گروه عمده قرار می گیرند که عبارتند از :

    الف- فضای نیایش در حیطه عبادت

    ب- فضای کار در حیطه کار

    ج- فضای اوقات فراغت در حیطه استراحت

    در شکل گیری هر یک از سه گروه فضاهای نامبرده ، کیفیت های روحی مختلفی به عنوان شرط های لازم و یا کافی برای رسیدن به هدف وجود دارد . به عنوان مثال در شکل گیری کی فضای نیایش از بعد روحی ، باید کیفیت هایی چون تقدس، آرامش ، عظمت، زیبایی و ... را ایجاد کرد .

    در حیطه کار می بایستی فضا ، جدیت ، آرامش و نیز شاد بودن را در خود داشته باشد. همچنین در هنگام استراحت یا گذراندن اوقات فراغت ، فضا بایستی خصوصیاتی چون آرامش بخش بودن ، شاد بودن ، زیبایی ، امنیت خواصی از این قبیل را داشته باشد . هر چه فضایی از نظر کیفیات روحی مربوط به عملکرد خود، غنی تر و قوی تر باشد تاثیرات مورد نظر عمیق تری را بر فرد استفاده کننده خواهد گذاشت.

    و اما آنچه که در اینجا اهمیت داشته ، بر روی آن تحقیق، آزمایش و بررسی انجام گرفته ، آن است که فضا به عنوان یک جسم یا کالبد ، چگونه می تواند کیفیات روحی خاصی را در فرد ایجاد نماید؟ برای رسیدن به این پاسخ از روش حذف احساس و ادراک توسط بینایی به عنوان عامل دریافت کننده ای که بیشترین جنبه مادی را در گیرنده های پیام در انسان دارد استفاده شده است .

    دلیل انتخاب چنین روشی را می توان اینگونه بیان کرد که براساس تحقیقاتی که بر روی خواص فیزیکی روحی و توانایی های افراد نابینا در درک محیط اطراف بدست آمده است ، نشان می دهد که توانایی این افراد در درک فضای مادی و نیز در خصوصیات روحی – روانی فضا به علت اینکه از قوه بینایی که در دسترس ترین ، ساده ترین و وسیعترین ابزار دریافت ابعاد مادی فضا مثل شکل و فرم ، ابعاد، نور و رنگ و غیره است استفاده نمی کنند درک بیشتری از کیفیات روحیه در فضا دارند (اگر چه درک خصوصیات کالبدی فضا نیز در افراد نابینا توسط حواس غیر از بینایی صورت می گیرد و درک روحی قوی تر آنان به معنای عدم ادراک فیزیکی ، نمی باشد.)

    حال در اینجا به بیان راهبردهای معماری در زمینه شکل گیری چند کیفیت روحی مهم در فضا می پردازیم این کیفیت ها که به روش های مختلف می توانند به عنوان اساسی برای طراحی فضاهایی با کیفیت روحی مورد نظر مورد استفاده قرار گیرند.

     

    فضای آرامش بخش

    چنانچه بخواهیم فضایی را برای فرد دلپذیر و آرامش بخش سازیم ، یکی از مهمترین عواملی که می تواند کیفیت محیط را به نحو مطلوبی دلپذیر سازد، صوت است ، چرا که حساس ترین و کنجکاوترین حواس، حس شنوایی است . در این راستا در طراحی فضا می توان به دو طریق از چنین عاملی استفاده کرد:

    الف- استفاده از اصوات طبیعی موجود در محیط :

    چنانچه صداهایی طبیعی مانند جریان آب یک رودخانه یا جوی آب و یا صدای پرندگان در محیط وجود داشته باشد ، می توان با قرار دادن گشودگی هایی در جهت آن اصوات ، صداهای مطلوب را به داخل فضا کشید . چنانچه مثلا ورود به پل خواجو، باز و بسته شدن بدنه، صدای آب را در مسیر حرکتی روی پل به جریان در می آورد و فضا را برای عابر پویا و دلپذیر می سازد.

    ب- ایجاد صداهای مصنوعی و به کارگیری آن در طراحی:

    در صورتی که در جهت یا مکان مورد نیاز ، صداهای طبیعی وجود نداشته باشد، می توان بر حسب نیاز منابعی برای صدا ؟ نمود. به عنوان مثال می توان یک مسیر آب را به صورتی طراحی نمود که آب در طول حرکت خود از پلکان هایی عبور کرده یا به واسطه جنس مصالح کف تولید صدا نماید و یا حتی از طراحی یک قفس پرندگان در یک فضا ، طراحی سیستم پخش موسیقی و موارد دیگر ، می توان بهره گرفت .

    * عامل دیگر موثر در آرامش بخش کردن فضا طراحی نقاط یا سطوحی برای گل های معطر است که حالت سکون و آرامش خاصی به فرد می بخشند.

    * راه حل دیگر، استفاده از سازماندهی ها و فرم هایی است که حالت سکون را القا می کنند. به عنوان مثال سطوح مربع حالت سکون و فرم های دایره ای حالت حرکت و پویایی دارد .

    * امنیت فرد در فضا عامل موثری در احساس آرامش او در فضا می باشد. اگر فرد نابینا به دلایل مختلف مثل احساس خط سقوط یا احساس برخورد ، عناصر و مبلمان در فضا ، پیچیدن صداهای ناهنجار در فضا و خصوصا صداهایی که از بالای سر به گوش برسند و موارد دیگر – که در بخش استانداردهای طراحی به تفصیل بررسی شده اند – احساس نا امنی و خطر کند، در نتیجه در آن فضا آرامش لازم را نخواهد یافت.

     

    فضای شاد

    برای تعریف یک فضای شاد و خوشایند به نحوی که بدون دیدن شناسایی شود می توان از حواس دیگر بهره گرفت . اما گاهی از قدرت و حساسیت این حواس در چنین فضایی در انتخاب روش یک طراح اهمیت زیادی دارد. ترتیب حساسیت حواس انسان و روشهای تحت تاثیر قرار دادن آنها را به اختصار می توان به ترتیب زیر دانست :

    * حساس ترین حواس حس شنوایی است و بنابراین می توان به روش های مختلفی که در بالا اشاره شد آن را تحریک کرده به اهداف ویژه ای رسید چنانچه فرد از فضای باز تفریحی انتظار شنیدن صداهای شاد و مهیج را دارد .

    * پس از عامل صدا، بوی چمن ها و گل ها شاخص ترین معرف فضای پارک هستند. بنابراین هنگام طراحی چنین فضایی بایستی در مبدا ورودی و در طول مسیرهای پیاده از این خاصیت استفاده کرد. برای افرادی که قادر به دیدن نیستند با قرار دادن گلدانهای گل در سطح ارتفاع سر عابر موجب می شود تا بوی گل ها بهتر به مشام فرد رسیده تاثیر مورد نظر را داشته .

    نکته : البته در اینجا باید توجه کرد که موارد استاندارد مربوطه برای جلوگیری از برخورد سر عابر با گلدانها باید در نظر گرفته شود .

    * خورشید نیز یکی از عوامل است که فضا را شاد و روح بخش می سازد. برای افراد نیمه بینا ، نور خورشید و برای افراد نابینا حرارت ناشی از تابش آن بر پوست بدن ، احساس مطلوبی به فرد می دهد . بنابراین می توان به واسطه راهبردهایی از این عامل بهره گرفت به عنوان مثال :

    طراحی گشودگی هایی در بدنه ها و سقف چه برای فضاهای حرکتی و چه فضاهای مکث برای رسیدن به این هدف ضرورت دارد.

    واضع است که ردیف یا امتداد گشودگی ها و در نتیجه تابش دیتمیک حرارت یا نور آفتاب می تواند حرکتی روح بخش و پویا و نیز تابش نقطه ای آن می تواند یک فضای مکث شاد و پر انرژی را خلق نماید.

    * وسیع بودن فضا عامل دیگری است که باعث ایجاد احساس مورد نظر در فرد می گردد. در یک فضای تنگ و بسته با سقف های کوتاه ، فرد احساس دلتنگی می کند.

    * استفاده از رنگ های شاد در طراحی فضاها (در فضای داخلی) و در عناصر و مبلمان فضا (فضای باز) موجب شاد بودن افراد می گردد زیرا بسیاری از افراد نیمه بینا تعدادی از رنگ ها را تشخیص می دهند، حتی بعضی از افراد نابینا نیز تعدادی از رنگ ها را حس می کنند و در غیر این صورت نیز اغلب از اطرافیان در مورد محیط خود سوال کرده تصاویری از محیط را در ذهن خود ثبت می کنند.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

اينجانب فرنوش مهدي نژاد از تاريخ 19/12/87 لغايت 21/02/88 به مدت سه روز در هفته، روزانه 8 ساعت در شرکت مهندسين مشاور سازه معماري امروز واقع در خيابان شريعتي- خيابان يخچال- تقاطع شيدايي- بن بست زهره- پلاک 10 جديد مشغول به کارآموزي بوده ام . در ابتدا

طراحی،اجرا و نگهداری فضای سبز ادارات و منازل و ...(چمن کاری، گلکاری،درخت کاری، هرس و...) نظارت و رسیدگی به باغها ی میوه . حفاری چاه اب قابل توجه: کارگاها وکا رخانهای صنعتی:مرغداریها:دامداریها:گاوداریها:و کشاورزان: حفاری چاه اب عمیق ونیمه عمیق کف شکنی و طراحی پارک و فضای سبز مجموعه نرم افزاری طراحی پارک و فضای سبز این مجموعه شامل 9 سی دی می باشد جدید ترین و کاملترین مجموعه آموزشی ...

نورپردازی در فضای شهری طرح مسئله تاثیر نور پردازی بر افراد از لحاظ فیزیکولوژیکی و روانشناسی نور روشی به منظور تامین امنیت و آسودگی بهتر در محیط می باشد اهداف طرح نورپردازی فضا های مختلف ، نیاز به شناخت روشها و فنون مختلف نورپردازی و استفاده صحیح از ویژگی های نور و ارتباط با محیط پیرامونش را دارد. دستیابی به روشهای جدید نورپردازی در محیط های شهری - شاخص نمودن فضا و نشانه های شهری ...

طرح مسئله تاثیر نور پردازی بر افراد از لحاظ فیزیکولوژیکی و روانشناسی نور روشی به منظور تامین امنیت و آسودگی بهتر در محیط می باشد اهداف طرح نورپردازی فضاهای مختلف ، نیاز به شناخت روشها و فنون مختلف نورپردازی و استفاده صحیح از ویژگی های نور و ارتباط با محیط پیرامونش را دارد. دستیابی به روشهای جدید نورپردازی در محیط های شهری - شاخص نمودن فضا و نشانه های شهری - ارتقا کیفیت محیط های ...

مقدمه کتابخانه، نهادي اجتماعي است که با گردآوري، سازماندهي و نگهداري دانش مدون بشر، امکان رشد انديشه، شکوفايي استعداد و باروري ذهن اخلاق انسان پويا و جستجوگر را فراهم مي سازد. کتابخانه ها به لحاظ کمي و کيفي چشم اندازي از اوضاع اجتماعي جوامع کشورها

مقدمه کتابخانه، نهادی اجتماعی است که با گردآوری، سازماندهی و نگهداری دانش مدون بشر، امکان رشد اندیشه، شکوفایی استعداد و باروری ذهن اخلاق انسان پویا و جستجوگر را فراهم می سازد. کتابخانه ها به لحاظ کمی و کیفی چشم اندازی از اوضاع اجتماعی جوامع کشورهای مختلف در هر یک از دوره های تاریخی هستند. در روزگار کنونی، قشرهای مختلف مردم باتوانایی ها، سلیقه ها و عقیده های گوناگون می توانند ...

مقدمه کتابخانه، نهادی اجتماعی است که با گردآوری، سازماندهی و نگهداری دانش مدون بشر، امکان رشد اندیشه، شکوفایی استعداد و باروری ذهن اخلاق انسان پویا و جستجوگر را فراهم می سازد. کتابخانه ها به لحاظ کمی و کیفی چشم اندازی از اوضاع اجتماعی جوامع کشورهای مختلف در هر یک از دوره های تاریخی هستند. در روزگار کنونی، قشرهای مختلف مردم باتوانایی ها، سلیقه ها و عقیده های گوناگون می توانند ...

هندسه‌ي شبکه‌هاي فضايي- تفکر در سه بعد معماران و احتمالاً بيش از آنان مهندسان، براي پوشش دهانه‌هاي مختلف به سازه‌هاي مسطح از قبيل تيرها، خرپاها و قاب‌هاي مسطح فکر مي‌کنند. در بيشتر موارد در صورتي که طراحي به صورت سه بعدي انجام شود و براي دهانه‌‌ها

تحولات انقلاب صنعتی در جهان باعث گردید که شهرها از نظر فضای سبز خارج از الگوی ارگانیک قبلی که پاسخگوی نیازهای اکولوژیک بود، تکوین یابد. در تعریف کنونی فضای سبز شامل آن بخش از مناطقی می شود که دارای گیاهان و یا هر گونه سبزینگی اعم از درختان، گلها و چمن ها را در بر داشته باشد. تاثیرات گیاهان در بهسازی شرایط زیست: یک هکتار فضای سبز در سال 2500 تا 3000 کیلوگرم اکسیژن تولید می کند که ...

گفتار اول: طرح مسئله بر اساس تحقيقات و مطالعات انجام شده، شهر مشهد با شرايط و موقعيت حاضر فاقد گالري هنري دائمي است. تعداد اندکي گالري موجود است که مختص به ارگانهاي خاص است ودرزماني محدود برپا مي شودو ساير مواردمانند فرهنگسراها ونگارخان

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول