موضوع تحقیق در تاثیر استان خوزشتان در تامین نیاز های اقتصادی کشور بیان مساله استان خوزستان یکی از مهم ترین استان های کشور به شمار می رود مساحتی بالغ بر 64664 کیلومتر مربع بوده از سمت شمال و شمال شرق به مناطق لرستان و اصفهان و از شمال غربی به استان ایلام و از طرف شرق و جنوب شرقی به استان های چهار محال بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد و از سمت جنوب به خلیج فارس و از غرب به کشور عراق محدود می گردد.
خوزستان این سرزمین حاصلخیز ، صاف و هوای به علت وجود منابع عظیم بویژه نفت در جنوب شرق ان نیز به علت دارا بودن منبع سطحی مرغوب و وجود بنادر مهم دریایی کشور در ان از موقعیت خاصی برخوردار است .
[1] و از دیر باز همیشه به عنوان یکی از مناطق آسیب پذیر سرزمین پهناور و کهنسال کشور ایران محسوب می شده است این منطقه حدود 630 کیلومتر مرز مشترک خشکی و دریای دارد که از این مقدار 210 کیلومتر آن مرز دریایی و بقیه مرز مشترک خشکی با دولت عراق است .
با توجه به اینکه در حدود 5000 حلقه چاه نفتی در این استان وجود دارد و به علت حاصل خیز بودن بعضی از قسمت های زمین کشاورزی این استان بویژه در کشت نی شکر ، در تامین اقتصاد کشور اهمیت خاصی دارد و دفاع از این استان هم از اهمیت کمی برخوردار نمی باشد .
وجود رودخانه هیا کارون و کرخه از جمله رودهای پر آب این استان محسوب شده که هم برای عبور و مرور کشتی های بازرگانی و هم برای تامین اب کشاورزی زمین های اطراف انها می باشد .
[2] با وجود عوارض حساس یا کلید زمین [3] منطقه یا نقاط جغرافیایی است که تصرف و یا کنترل انها امکانات قابل ملاحظه ای را برای طرفین متخاصم فراهم می کند .
بنابراین عوارض حساس منطقه عبارت اند از : پل های نصب شده بر روی رودخانه های منطقه ، تونل ها ، سدها ، مراکز حیاتی و اقتصادی و نظامی ، گذرگاههای عبور اجباری نظر تنگ جزایر ف و ارتفاعات حساس مرزی مسلط بر معابر بر وصولی و محورهای نفوذی و ارتباطی منطقه نبرد .
[4] اهمیت پژوهش همان طور گفته شد .
این استان به دلیل چاه های نفتی و زمین های مرغوب کشاورزی دارای اهمیت خاصی می باشد وچود بگودال های هدر العظیم یکی از مهمترین موانع برای یدلفند از این منطقه را دارا می باشد با توجه به اینکه این گودال های سر تا سر پوشیده از نی می باشد که دید و تیر را از هر سوء محدود می کند و با توجه به اینکه یکی از اهداف مهم دانشگاه افسری مهد پرورش افسران لایق ، شایسته و با ایمان است برای اعزام این افسران به مناطق مرزی برای جلوگیری از وارد امدن کوچکترین ضربه به این اب و خاک میهن جمهوری اسلامی ایران پژوهش حاضر دارای دو اهمیت است .
الف – اهمیت نظری : کمک می کند که محقق بتواند فرضیه ی قابل قبولی ارائه نماید ب – اهمیت علمی : می تواند راه کارهای عملی برای حل مشکلات ارائه نماید .
هدف پژوهش: هدف اصلی از پژوهش حاضر تهیه پاسخ مناسب برای این پرسش است که ایا بین خوزستان و منابع اقتصادی ایران رابطه ی وجود دارد یا نه سوال های پژوهش الف – سوال های اصلی پژوهش آیا بین خوزستان و منابع اقتصادی ایارن رابطه ای وجود دارد یا نه ب- سئوال های فرعی پژوهش 1- هر ساله چه میزان نفت از این استان صادر می شود 2- علت اعزام راهیان نور به این استان چیست ؟
فرضیه های پژوهش الف – فرضیه اصلی پژوهش بین افت ایران و استان خوزستان رابطه وجود دارد ب – فرضیه های فرعی پژوهش هر ساله چه تعداد نفر به این استان جهت بازدید مناطق جنگی اعزام می شوند.
تعاریف نظری مفاهیم 1- منابع اقتصادی : به کلیه مکان های که در تامین اقتصاد کشور صادر کردن محصولات و ...
اطلاع می شود.
2- استان خوزستان : یکی از استان های کشور بوده که در جنوب غربی وجود دارد که با کشور عراق همسایه می باشد تعاریف عملیاتی مفاهیم 1- منابع اقتصادی : در پژوهش حاضر منابع اقتصادی با تعداد چاه های نفتی بدست خواهد امد 2- استان خوزستان : در پژوهش حاضر ویژگی های استان خوزستان بوسیله یک پرسش نامه ای 20 سوالی بدست خواهد امد .
پیشینه ی مطالعاتی الف – کتب 1- جغرافیای نظامی ایران ، گروه اموزشی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه افسری امام علی (ع) ،تهران 1378 2- جغرافیای اقتصادی و سیاسی ایران ، مشیری ، سید رحیم و عزتی ، عزت الله ، چاپ اول ، دانشکده افسری ، تهران 1361 ب – مقالات آب و هوای ایران ، جزوه درسی ، علیجانی ، بهلول ، انتشارات پیام نور ، تهران، بی تا ج- رساله رتیه های عدم تفاهم ایران و عراق و پیامد ان ، رساله کارشناس ارشد سنائی فر ، یونس ، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران ، بی تا د – اینترنت www.
Geography.com مطالعه ی پژوهشی در هر پژوهش پژوهش گر از مطالعات مختلفی استفاده می کند مانند همبستگی، پیمایشی ، تاریخی ، تجربی ، خفیفی ، شبه تجربی و ...اما مطالعه که بیشترین همخوانی را با موضوع تحقیق ها دارد به عنوان مطالعه پژوهشی خوب ذکر می کند بدین ترتیب در پژوهش حاضر مطالعه از نوع همبستگی است .
زیرا بدون انکه متغیر مستقل را دست کاری کنیم می خواهیم رابطه ی آن را با متغیر وابسته بسنجیم.
جامعه اماری جامعه آماری حار را همه ی سیاست مداران نضام جمهوری اسلامی تشکیل می دهد حجم نمونه حجم نمونه با توجه به فرمول تعیین حجم نمونه و نوع مطالعه ی پژوهش حجم نمونه پژوهش حاضر را که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده بدست امده است 4000 نفر تشکیل می دهد .
ابزار سنجش ابزار سنجش پژوهش حاضر را یک پرسشنامه 20 سوالی محقق ساخته تشکیل می دهد که پیوستار ان پنج گزینه ای می باشد شواهد مربوط به اعتیاد ابزار سنجش اعتیاد یعنی اگر یک آزمودنی را دوبار با یک ابزار سنجش مشابه مورد سنجش قرار دهیم ، نتیجه ی ان تا چه حد دقیق ، مشابه و پیش بینی پذیر است اعتیاد هر ابزار سنجشی از روش های مختلفی مانند دو نیمه کردن ، اجرای مجدد ، آلفای کرونباخ و ...
بدست می اید ( حافظ نیا 1383) در پژوهش حاضر اعتیاد ابزار سنجش پژوهش حاضر بوسیله ی آلفای کرونباخ محاسبه خواهد شد .
شواهد مربوط به روایی ابزار سنجش روایی یعنی ایا واقعا ابزار سنجش خصیصه مورد نظر را ی سنجد یا نه روایی هر ابزار سنجش از روش های مختلفی مانند روایی صوری ، روایی محتوا ، روایی ملاک و ...
بدست می اید ( حافظ نیا ، 1383) در پژوهش حاضر روایی ابزار سنجش بوسیله روایی صوری بدست خواهد امد .
روش های گرد اوری اطلاعات داده های پژوهشی حاضر چنانچه قبلا سر اشاره شد بوسیله پرسشنامه بیست سوالی بدست خواهد امد برای این منظور محقق که گروه نمونه ای که تصادفی انتخاب شده بود مراجعه و پرسش نامه های مذکور بر روی انها اجرا خواهد شد .
برای اخذ نتیجه ی بهتر ابتدا توضیحاتی راجع به اهمیت پژوهشی و نحوه ی پاسخ گویی به سوالات داده شد .
پس بصورت دستی پرسشنامه ها شمارش گردید .
روش های تحلیل داده در پژوهش حاضر علاوه بر استفاده از امار توصیفی از ازمون اماری موسوم به همبستگی نیز استفاده خواهد شد .
این ازمون جواب پرسش های پژوهش را تبیین خواهد نمود .
دانشگاه افسری امام علی (ع) دانشکده ی فنی و مهندسی موضوع طرح تحقیق : ( تاثیر اینترنت بر افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع)) نام استاد: سرهنگ خورشیدی نام درس : روش تحقیق در علوم انسانی نام دانشجو: دانشجوی سال سوم بابک درستکار مقدم نام دانشپایه :15 موضوع تحقیق: تاثیر اینترنت بر افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) ( تاثیر اینترنت بر افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع)) نام استاد: سرهنگ خورشیدی نام درس : روش تحقیق در علوم انسانی نام دانشجو: دانشجوی سال سوم بابک درستکار مقدم نام دانشپایه :15 موضوع تحقیق: تاثیر اینترنت بر افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) بیان مساله اینترنت ، پویاترین و جامعترین شبکه کامپیوتری موجود در دنیا بوده و یک منبع اطلاعاتی جهانی است که در کنار تلفنتان قابل دستیابی است .
برای بررسی تاثیری که این شبکه ی کامپیوتری جهانی برای ارتباطات و دستیابی به اطلاعات مربوط به موضوعات بسیار متنوع و متعدد بر روی میزان اطلاعات دانشجویان که در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند دارد ابتدا نگاهی به گذشته اینترنت می اندازیم.
اینترنت بزرگترین شبکه ی کامپیوتری جهان است که به اصطلاح « شبکه شبکه ها » گفته می شود .
اینترنت ، شکل تکامل یافته شبکه ای به نام ARPANET است که تقریبا ربع قرن پیش برای رفع نیاز محققین صنایع دفاع امریکا و برخی از همکاران انها در کشورهای دیگر ، تاسیس گردید .
ارپانت که در سال 1971 تعداد کامپیوترهایش بسیار اندک بود به تدریج رشد کرد و در سال 1984 بیش از 1000 کامپیوتر را در خود جای داد .
محققینی که با آرپانت کار می کردند ، به شبکه های کامپیوتر با سرعت بالاتر برای امور تحقیقاتی در کلیه ی زمینه ها روی اوردند و در سال 1986 موسسه ی ملی علوم آمریکا NSFNET را برای ارائه ی ارتباطات شبکه ی به مراکز تحقیقاتی بیشتر و گسترش شبکه بین المللی ، تاسیس نمود .
در سال 1987 شبکه ی بین المللی اینترنت مشتمل بر بیش از 10000 کامپیوتر گردید .
تعداد کامپیوترهای این شبکه تا سال 1989 به 100000 دستگاه رسید .
در سال 1990 آرپانت به زندگی خود خاتمه داد اما اینترنت به رشد خود ادامه داد تا جایی که در سال 1992 به یک میلیون و در سال 1993 به دو میلیون کامپیوتر تجهیز گردید .
اینک اینترنت در دنیای علوم بسیار گسترش یافته و به شکل وسیله ای سریع و نه چندان هزینه بر به منظور دستیابی به اطلاعات و سیستم ارتباطی عمومی در امده است .
بسیاری از کاربران جدید اینترنت ، اولین چیزی که احتمالا می خواند بدانند این است که اینترنت چه امکاناتی را در اختیارشان قرار می دهد .
توضیح آن چه که در اینترنت می توان انجام داد بدون شرح برخی از موارد راجع به نحوه کار اینترنت و چگونگی اتصال به ان مشکل است .
از سوی دیگر اگر براف ندانند که چه کاری می توانند در اینترنت انجام دهند ، چرا باید اول به فکر اتصال به ان باشند ؟
خلاصه مطلب اینکه اینترنت یکی از مفید ترین امکاناتی است که در حال حاضر در اختیار دانشجویان دانشگاه امام علی (ع) قرار گرفته و کاربران این دانشگاه به نحو احسن از این امکانات استفاده می کنند ، تا هر چه بیشتر و بهتر بتوانند به این دهکده ی اطلاعاتی جهانی دست پیدا کرده و اطلاعات علمی و کاربردی خود را به روز کنند .
برخی از دانشجویان اینترنت را با یک سیستم بزرگراه شهری مقایسه می کنند .
به نظر برخی دیگر شبکه ها و اتصالات تشکیل دهنده ی اینترنت همچون ابری می ماند .
شرح ان چه که انها در اینترنت انجام خواهند داد نیز چندان ساده نیست .
علیرغم گستردگی و تنوع ویژگی های اینترنت ، آشنایی با بخشهای اصلی اینترنت ، استفاده از آن را سهولت بخشیده و مزیتی برای تطابق و به کارگیری ویژگی های جدید و رفع مشکلات است .
با توجه به موارد فوق موضوع پژوهش حاضر را در تاثیر اینترنت بر افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) تشکیل می دهد .
اهمیت پژوهش همانطور که گفته شد اینترنت ، پویاترین و جامعترین شبکه کامپیوتری موجود در دنیا بوده و یک منبع اطلاعاتی جهانی است که در کنار تلفنتان قابل دستیابی است .
اما برای بهره وری حداکثر از ان ، به راهنمایی های کارشناسانه ای نیاز است.
بسیاری از کاربران جدید اینترنت ف اولین چیز را که احتمالا می خواهند بدانند این است که اینترنت چه امکاناتی را در اختیارشان قرار می دهد توضیح ان چه که در اینترنت می توان انجام داد ، بدون شرح برف از موارد راجع به نحوه کار اینترنت و چگونگی اتصال به ان ، مشکل است .
خلاصه مطلب اینکه اینترنت یکی از مفید ترین امکاناتی است که در حال حاضر در اختیار دانشجویان دانشگاه امام علی (ع) قرار گرفته و کاربران این دانشگاه به نحو احسن از این امکانات استفاده می کنند .
پژوهش حاضر دارای دو اهمیت است : الف – اهمیت نظری : کمک می کند که محقق بتواند فرضیه ی قابل قبولی ارائه نماید .
ب – اهمیت علمی : می تواند راه کارهای عملی برای حل مشکل ارائه نماید .
هدف پژوهش هدف اصلی از پژوهش حاضر تهیه پاسخ مناسب برای این پرسش است که آیا بین اینترنت و افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) رابطه ای وجود دارد یا نه ؟
سوالهای پژوهش الف – سوال اصلی پژوهش آیا بین اینترنت و افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه افسری امام عی (ع) رابطه ای وجود دارد یا نه ؟
ب – سوال های فرعی پژوهش 1- آیا بین اینترنت و افزایش کارایی افسران فارغ التحصیل دانشگاه افسری امام علی (ع) رابطه ای وجود دارد یا نه ؟
2- چه زمانی برای استفاده از اینترنت مناسب است .
فرضیه های پژوهش الف – فرضیه اصلی پژوهش بین اینترنت و افزایش اطلاعات دانجشویان دانشگاه افسری امام علی (ع) رابطه ای مستقیم وجود دارد .
ب- فرضیه های فرعی پژوهش 1- بین اینترنت و افزایش کارایی افسران فارغ التحصیل دانشگاه افسری امام علی (ع) رابطه ی مستقمی وجود دارد .
2- بین زمان مناسب استفاده از اینترنت و افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه امام علی (ع) رابطه مستقیم وجود دارد .
تعاریف نظری مفاهیم 1- اینترنت : بزرگترین شبکه کامپیوتری جهان با بیش از 2 میلیون کامپیوتر که افزون بر بیست میلیون کاربر را درصدها کشور مختلف پشتیبانی می کند .
2- اطلاعات : سوابق معلومات ، خبر ، اخبار ، اگهی تعاریف عملیاتی مفاهیم 1- اینترنت : در پژوهش حاضر میزان استفاده از اینترنت با یک پرسشنامه بیست سوالی محقق ساخته بدست خواهد امد .
2- اطلاعات : در پژوهش حاضر میزان اطلاعات دانشجویان با یک پرسشنامه بیست سوالی محقق ساخته بدست خواهد امد .
پیشینه مطالعاتی : الف – کتب 1- رضا حسن زاده ، اموزش اینترنت ، تهران : انتشارات راوی ، 1379 2- عزویان ، حسین ، فناوری اطلاعات ،قم : موسسه انتشارات آموزش ، 1375.
3- رضویان ، علی ، استفاده از اینترنت ، اصفهان : موسسه نقش آفرینان ، 1380.
ب – مقالات : 1- چگونه از اینترنت استفاده کنیم ، فصلنامه ی کامپیوتر دانشگاه تهران ، سال 1376.
2- اینترنت شبکه ی جهانی اطلاعات ، مقاله شبکه های اطلاعاتی دانشگاه اصفهان ، سال 1377 .
ج- اینترنت : 1- www.
Internet .com 2- www.
IRIT.com د- رساله: 1- علیرضا ، فریدونی ، روش های استفاده از اطلاعات اینترنت ، رساله کارشناسی ارشد ، دانشگاه تهران ( منتشر شده ) 2- روح الله ، نوبختی ، اینترنت و فناوری اطلاعات ، رساله کارشناسی ارشد ، دانشگاه تهران .
مطالعه پژوهشی در هر پژوهش ، پژوهشگر از مطالعات مختلفی استفاده می کند ، مانند همبستگی ، پیمایشی ، تاریخی ، تجربی حقیقی ، شبه تجربی و ...
اما مطالعه ای که بیشترین همخوانی را با موضوع تحقیق ما دارد را به عنوان مطالعه ی پژوهش خود ذکر می کنیم .
بدین ترتیب در پژوهش حاضر مطالعه از نوع همبستگی است .
زیرا بدون انکه متغیر مستقل را دستکاری کنیم می خواهیم رابطه ی همبستگی ان را با متغیر وابسته بسنجیم .
جامعه اماری جامعه اماری مورد پژوهش حاضر را همه دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) تشکیل می دهد .
حجم نمونه ، روش نمونه گیری و چگونگی تعیین آن : با توجه به فرمول تعیین حجم نمونه و نوع مطالعه ی پژوهشی ، حجم نمونه پژوهش حاضر را که بر اساس روش نمونه گیری ساده بدست امده است را 100 نفر تشکیل می دهد .
ابزار سنجش : ابزار سنجش پژوش حاضر را یک پرسشنامه بیست سوالی محقق ساخته تشکیل می دهد که پیوستار آن پنج گزینه ای می باشد .
شواهد مربوط به اعتبار ابزار سنجش: اعتبار یعن یاگر یک ازمودنی را دوبار با یک ابزار سنجش مشابه مورد سنجش قرار دهیم نتیجه آن تا چه حد دقیق ، مشابه و پیش بینی پذیر است .
اعتبار هر ابزار سنجش از روش های مختلفی مانند دو نیمه کردن ، اجرای مجدد ، آلفای کرونباخ و ...
بدست می اید ( حافظ نیا ، 1383).
در پژوهش حاضر اعتبار ابزار سنجش پژوهش حاضر بوسیله ی الفای کرونباخ محاسبه خواهد شد .
شواهد مربوط به روایی ابزار سنجش روایی یعنی ایا واقعا ابزار سنجش خصیصه مورد نظر را می سنجد یا نه روایتی هر ابزار سنجش از روش های مختلفی مانند روایی صوری ، روایی محتوا ، روایی ملاک و ...
بدست می اید .
( حافظ نیا ، 1383) در پژوهش حاضر روایی ابزار سنجش بوسیله ی روایی صوری بدست خواهد امد .
روش های گرد اوری اطلاعات داده پژوهشی حاضر چنانچه قبلا نیز اشاره شد بوسیله ی پرسشنامه بیست سوالی بدست خواهد امد .
برای این منظور محقق به گروه نمونه ای که تصادفی انتخاب شده بود مراجعه و پرسشنامه های مذکور بر روی انها اجرا شد .
برای اخذ نتیجه ی بهتر ابتدا توضیحاتی راجع به اهمیت پژوهش و نحوه ی پاسخ گویی به سوالات داده شد .
سپس بصورت دستی پرسشنامه ها شمارش گردید .
این ازمون جواب پرسشهای پژوهش را تبیین خواهد نمود.
دانشگاه افسری امام علی (ع) دانشکده ی فنی و مهندسی طرح تحقیق : تاثیر وضعیت جامعه بر فرار مغزها نام مدرس: سرهنگ خورشیدی نام دانشجو: دانشجوی سال سوم سجاد عظیم پور نام دانشپایه :15 بسم الله الرحمن الرحیم موضوع : تاثیر وضعیت جامعه بر فرار مغزها در ایران بیان مسئله در قدیم جنگ بین دو کشور با لشگر کشی و بمباران و تیر اندازی صورت می گرفت و دقتی دو کشور می خواستند جنگ کنند از سلاحهای سرد و گرم و در نقاط مرزی صورت می گرفت ولی امروزه در عصر اطلاعات و علم از طریق دیگر امکان پذیر است تا به جامعه ای ضربه بزند فرار مغزها و یا مهاجرت نخبگان یکی از این روشها می باشد به این صورت که کشورهای مهاجم نخبگان کشور ضعیف را به سمت خودش می کشند و از انها استفاده بهینه می کند .
در کشورهای صنعتی و کشورهایی که از نظر اقتصادی سر و سامان یافته اند به تناسب نوع فعالیتها و تولیدات محوری خود به نیروهای فیزیکی و یا نیروهای فکری ( مغزها ) نیاز دارند اما در کشور ما به هیچ یک از این نیروها نیازی نیست مدیریت منابع انسانی کشور ایران چنان ساده و بی تفاوت به نیروهای انسانی نگاه می کند که گویی نیروهایی منفی و باز دارنده اند به همین جهت هیچ گونه عکس العملی نسبت به خروج و از دست رفتن انها از محدودیت اقتصاد ملی نشان نمی دهد .
( صفحه 76 ، کتاب فرار مغزهای حسن وقوفی) انچه که به دشواری بررسی پدیده فرار مغزها می افزاید فقدان امادی صحیح و متمرکز در کشورهای مهاجر فرست و مهاجر پذیر از میزان واقعی مهاجرات نخبگان است در شرایط حاضر یعنی با نداشتن امار صحیح و دقیق از تعداد مهاجرت کنندگان در کشورهای توسعه نیافته و کشورهای پذیرنده انجام این تحقیق کاری دشوار و غیر عملی است به نظر سازمان یاد شده در دنیای کنونی برای نمونه یک کشور هم امار دقیقی ندارد .
( حسن وقوفی – فرار مغزها سال 1381) در کشورها نیز با وجود گزارشهای اماری متعددی که تا کنون درباره مهاجرت نخبگان تهیه شده خلاهای عمده ای در این زمینه احساس می شود ( اعضای شورای فرهنگی ، وزارت علوم ) در سالهای پس از انقلاب خانواده های حرفهایرانی سرمایه داران مقاطعه کاران و صاحبان حرفه میلیاردها پول نقد با خود از ایران به امریکا بدره اند با توجه به امار موجود می توان گفت بیش از 40 میلیارد دلار پول نقد به جنوب کالیفرنیا منتقل شد به طوری که وضعیت مالی ایرانیان مهاجر در امرکیا انها را در طبقه بندی کاملا متفاوت نسبت به مهاجران دیگر امریکا قرار داد ( متعهد مزرعتی روزنامه ایران – 1379 – شماره 1694) دو عامل نشان می دهد که ترکیب جامعه ایرانی در امریکا به تدریج در پایان سالهای دهه 1980 رو به دگرگونی گذاشت یکی از این عوامل تصویب قانون در کنگره امریکا بود که از سال 1980 محدویت های جدیدی برای پذیرفتن فارغ التحصیلان دانشگاههای پزشکی خارجی قائل شده به همین جهت از موج مهاجرت پزشکان از ایران و هندوستان به امریکا تا حدودی کم شد عامل دوم که نشان دهنده کاهش مهاجرت از ایران به امریکا شد کاهش تعداد دانشجویان ایرانی در امریکا بود چنان تعداد ویزای دانشجویان قبل انقلاب بیش از 200 هزار تن بود ولی بعدا این رقم به 35 هزار نفر کاهش یافت و در سالهای بعد کاهش اعزام دانشجو باشدت بیشتری ادامه یافت .
و اما در توضیح علت در دنیای امروز در حالی که امریکا 30 درصد ، روسیه 17 درصد و ژاپن 15 درصد از کل تولیدات دانش جهان را بر عهده دارند ایران با درصد بسیار اندک از تولید دانش به کجا می رود .
ما با وجود شکارهای قشنگی که در زمینه برنامه ریزی و توسعه می دهیم بسیار بی قاعده و بی برنامه و بدون هدف کار می کنیم هنوز صنعت ما بر اساس دانش و توانمندی های تجربی و عملی کار می کند 95 درصد مشاغل صنعتی کشورمان را کارگران ساده و کم سوار اشغال کرده اند و تنها 5 درصد محقق و کارشناس داریم در حالی که این امار در کشورهای توسعه یافته به 45 درصد کارگر تنزل یافته است در حقیقت این امار چشم انداز مثبتی از وضعیت ایران در جهان بدون حد زاینده ترسیم نمی کند با این حال چطور انتظار می رود کسانی که مغزند و واقعیا چیزی بلد هستند در این جامعه چه کار باید بکنند انهایی که می خواهند پیشرفت کنند تکلیفشان چیست .
اگر چه مسائل مادی و اقتصادی نمی تواند علت اصلی تمام مهاجرت ها باشد اما باید اذعان کرد که به طور مسلم جاذبه شرایط مادی کشورهای توسعه یافته به همراه دیگر عوامل نقش اساسی در مهاجرت متخصصان کشورهای جهان سوم را ایفا می کند تا انجا که اکثر تحقیقاتی که د راین زمینه انجام شده تفاوت کلی میزان حقوق و دستمزد را یکی از عوامل مهم و اصلی مهاجرت ذکر می کنند و مهاجرت تنها وسیله دستیابی به شرایط زندگی خوب و پیشرفت می باشد .
حسن وقوفی – فرار مغزها – 1381 – ص 129 با توجه به موارد بالا موضوع پژوهش حاصر را اثر موقعیت و وضعیت جامعه به فرا رمغزها و متخصصان را تشکیل می دهد .
اهمیت پژوهش مهاجرت نخبگان در ایران تا پایان جنگ جهانی دوم سرنوشت و ماجرایی مشابه دیگر جهان سوم دارد اما پس از کودتای 1953 میلادی و تحکیم روابط ایران و امریکا برنامه های اقتصادی و سیاستهای جدید املاحی مطرح شد اعزام محصل به کشورهای خارجی و امریکا به طور منظم و جدی و اغاز شد و رشد اقتصادی یکی از هدفهای خود را متوجه تربیت متخصصان نمود تا دوام و رشد برنامه های توسعه تضمین شود و سرانجام در سال 1342 و دهه 60 میلادی سیاست جذب متخصصین ارسودی امریکا ایران را بی نصیب نگذاشت این پژوهش دارای دو اهمیت است : 1- اهمیت نظری کمک می کند به محقق تا در مورد فرار مغزها فرضیه قابل قبولی ارائه دهد 2- اهمیت عملی راه کارهای عملی برای حل فرار مغزها ارائه کند هدف پژوهش هدف اصلی از پژوهش حاضر تهیه پاسخ برای این پرسش است که ایا بین فرار مغزها و وضعیت جامعه رابطه وجود دارد یا نه سوالهای پژوهش الف – سوال اصلی بین فرار مغزها و وضعیت جامعه رابطه ای وجود دارد ب – سوالهای فرعی 1- چه موقع اقدام به فرار مغزها می شود 2- ایا فرار مغزها فقط در کشور ایران وجود دارد فرضیه های پژوهش الف – فرضیه های اصلی پژوهش بین وضعیت جامعه و فرار مغزها رابطه عکس وجود دارد ب- فرضیه های فرعی 1- طرفداری از کسانی که به عنوان مغز هستند لازم و ضروری است 2- از نظر اقتصادی باید از مغزها را سیر کرد 3- فرهنگ سازی از اول بچگی در فرار مغزها تاثیر زیاد دارد تعاریف مفاهیم الف – تعاریف نظری مفاهیم تعریف فرار مغزها : یعنی کسانی که دارای مخ هستند از موطن خود به جایی دیگر نقل مکان کردن و هجرت گزیدن و کسی را که از موطن خود جایی نقل مکان کند ( فرهنگ معین جلد 4 ) تعریف وضعیت جامعه : عبارت است از وضعیت مالی و اقتصادی و فرهنگی و امنیتی یک کشور در قبال کسانی که به عنوان مردم ان کشور هستند ( فرهنگ معین جلد 4) تعاریف عملیاتی مفاهیم الف – وضعیت جامعه : در پژوهش حاضر وضعیت جامعه با یک پرسشنامه 20 سوالی محقق ساخته بدست می اید ب – فرار مغزها در پژوهش حاضر فرار مغزها با یک پرسشنامه 20 سوالی محقق ساخته از مغزها بدست می اید.
پیشینه مطالعاتی الف – کتب حسن وقوفی فرار مغزها و مهاجرت نخبگان تهران – زهد بهار 1381 ب- مقالات مهران احمدی علاج فرار مغزها فصلنامه مدیریت دانشگاه تهران سال 1383 ج – اینترنت www.
RDC .com د- رساله یا پایان نامه علی رضا عظیم پور ( فرار مغزها رساله کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی) مطالعه پژوهش در هر پژوهش پژوهشگر از مطالعات مختلفی استفاده می کند مانند : همبستگی، پیمایشی ، تاریخی ، تجربی ، تحقیقی ، شبه تجربی ، ...
اما مطالعه ای که بیشترین هم خوانی را با موضوع تحقیق ما دارد یا به عنوان مطالعه پژوهشی خود ذکر می کنم.
بدین ترتیب در پژوهش حاضر مطالعه از نوع تاریخی است زیرا این پژوهش مربوط به گذشته است جامعه اماری جامعه اماری مورد پژوهش حاضر را همه نخبگان جامعه ایران با مدرک دکترا تشکیل می دهند .
حجم نمونه پژوهش با توجه به فرمول تعیین حجم نمونه و نوع مطالعه پژوهش حجم نمونه پژوهش حاضر را که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده بدست امده است را 400 نفر تشکیل می دهد .
شواهد مربوط به اعتبار: اعتبار یعنی اگر یک ازمودنی را دوبار با یک ابزار مشابه مورد سنجش قرار دهیم نتیجه ان تا چه مقدار دقیق ، مشابه و پیش بینی پذیر است .
اعتبار هر ابزار سنجش از روشهای مختلفی مانند دو نیمه کردن ، اجرای مجدد ، الفای کرونباخ ، بدست می اید ( افظ نیا ، سال 1383).
در پژوهش حاضر اعتبار ( ابزار سنجش پژوهش حاضر به وسیله الفای کرونباح محاسبه خواهد شد .
شواهد مربوط به روایی روایی یعنی ایا واقعا ابزار سنجش خصیصه مورد نظر را می سنجد یا نه روایی هر ابزار سنجش از روشهای مختلفی مانند روایی صوری ، روایی محتوا روایی ملاک و ...
بدست می اید (حافظ نیا 1383).
در پژوهش حاضر روایی ابزار سنجش به وسیله روایی صوری بدست خواهد امد .
روشهای گرد اوری اطلاعات : داده های پژوهش حاضر چنانچه قبلا نیز اشاره شده به وسیله پرسشنامه 20 سوالی بدست خواهد امد .
برای این منظور محقق به گروه نمونه ای که تصادفی انتخاب شده بود مراجعه و پرسشنامه های مذکور به روی انان اجرا شده بود مراجعه و پرسشنامه های مذکور به روی انان اجرا شد برای اخذ نتیجه بهتر ابتدا توضیحاتی برای اهمیت پژوهش و نحوه پاسخ گویی به فرم مصاحبه برای ازمودنی ها داده شد سپس به صورت دستی پرسشنامه ها شمارش گردید .
روش تحلیل داده ها در پژوهش حاضر علاوه بر استفاده از امار توصیفی از ازمون اماری موسوم به همبستگی نیز استفاده خواهد شد .
این ازمون جواب پرسشهای زیر را تبیین خواهد کرد .
والسلام