سیستم انبار
در این فصل شما عملیات قابل انجام در زیر سیستم انبار را مطالعه می کنید در زیر سیستم انبار می توانید عملیات ورود کالا خروج کالا انتقال بین انبار ها و همین طور فرآیند تولید را مدیریت نمایید. این بخش شامل موارد زیر می باشد:
1_ تعریفات اولیه
2_ عملیات کالا
3_ عملیات تولید
4_ گزارشهای مقداری
5_ گزارشات
تعاریف اولیه
در این بخش عملیات اولیه مربوط به سیستم انبار را فرا می گیریم که شامل موارد زیر می باشد:
1-معرفی واحد های اندازه گیری
2_ معرفی کالا
3_معرفی انبار
4_عملیات کالا در انبار
معرفی واحد های اندازه گیری
رجوع شود به مبحث خرید و فروش
معرفی کالا
رجوع شود به مبحث خرید و فروش
معرفی انبار
کلیه عملیات ایجاد اصلاح و حذف انبار و نیز جستجو و فیلتر انبارهای ایجاد شده از طریق فرم معرفی انبار انجام می شود. وهمچنین امکان کنترل موجودی ریالی انبارها از طریق این فرم در اختیار کاربران قرار می گیرد.
ایجاد انبار
برای ایجاد انبار جدید می توانید دکمه جدید را فشار دهید یا از کلید ترکیبیAlt+N استفاده کنید. با انجام این عمل فرم ایجاد/ اصلاح اطلاعات انبار ظاهر می شود.
در فرم ایجاد/اصلاح اطلاعات انباردر فرم ایجاد/اصلاح اطلاعات انبار مشخصات انبار (شاملکد انبار نام انبار نام مسئول انبار جدیدیبا مشخصات داده شده ایجاد می شود.
در سیستم ثبت دائمی موجودی کالا (و همچنین در سیستم ثبت ادواری) با ایجاد هر انبار باید یک سر فصل معین جدید ذیل سر فصل کل موجودی کالا به صورت خودکار یا غیر خودکار ایجاد شود زیرا برای هر یک از عملیات کالا در انبار نظیر ورود خروج انتقال بین انبارها خرید و فروش باید ثبت مالی مربوط به عملیات در سند مالی ایجاد شود. این نکته قابل ذکر است که در حالت دائمی ثبت موجودی کالا حساب موجودی کالا دارای گردش لحظه ای متناسب با عملیات انجام شده انبار می باشد و بدین ترتیب در هر لحظه اطلاعات کاملا صحیحی از عملکرد این سر فصل و مقدار واقعی موجودی ریالی انبار در آن لحظه قابل مشاهده و برسی است. بیان این نکته نیز ضروری است که مانده این سر فصل معادل ارزش ریالی موجودی کالا در انبار متناظر می باشد.
در سیستم حسابداری تدبیر به دو روش می توان یک انبار را با سر فصل حسابداری مربوط به آن مرتبط نمود.
خودکار
غیر خودکار
خودکار
در این حالت با ایجاد یک انبار جدید به صورت خودکار سر فصل حسابداری معادلی برای آن ایجاد می شود.این سر فصل به صورت سرفصل معین همنام با نام انبار ایجاد می شود که سر فصل کل آن موجودی کالا می باشد. البته باید این نکته را به یاد داشت که سیستم سر فصل کل موجودی کالا می باشد. البته باید این نکته را به یاد داشت که سیستم سر فصل موجودی کالا به صورت پیش فرض مرتبط با حساب کل موجودی کالا می باشد.
به عبارت دیگر اگر کد ویژه موجودی کالا با یک سر فصل حسابداری مرتبط شود سیستم برای هر انبار جدید یک سر فصل حسابداری به عنوان معین (سر فصل زیرین) آن حساب ایجاد می نماید. بنابراین اجباری در تعریف حساب موجودی کالا در سطح کل نیست و می توان ان را به صورت یک حساب معین تعریف نمود و کد ویژه موجودی کالا را به آن مرتبط نمود و بدین ترتیب با ایجاد هر انبار یک حساب تفصیلی همنام با نام انبار (برای معین موجودی کالا)تعریف می شود.
نکته مهم:در حالت خودکار یک سر فصل معین جدید ذیل سر فصل کل موجودی به صورت خودکار ایجاد می شود.
برای مشاهده سر فصل حسابداری تعریف شده(به صورت خودکار) برای انبار جدید کافی است یک بار آن را انتخاب نمایید و سپس کلید ترکیبیAlt+A را فشار دهید. فرم انتخاب حساب موجودی کالا ظاهر می شود.
در این فرم حساب مرتبط با این انبار با توجه به اینکه سیستم هیچ سرفصل حسابداری آن قابل مشاهده خواهد بود.
غیر خودکار
در حالت غیر خودکار پس از ایجاد انبار با توجه به اینکه سیستم هیچ سر فصل حسابداری برای آن ایجاد ننموده است و برای ادامه فعالیت سیستم احتیاج به انتخاب یک سر فصل حسابداری برای این انبار داریم و برای آنکه انبار تعریف شده برای سیستم ناشناخته نماند باید خود ما یک سر فصل به ان نسبت دهیم. برای معرفی سر فصل حسابداری برای این انبار ابتدا در فرم معرفی سر فصلها ی حسابداری حساب مورد نظر را برای این انبار تعریف نمایید.
مثلا در گروه داراییهای جاری (یا هر گروه دلخواه) حساب کل موجودی کالا (یا حساب کل مورد نظر) حساب معین انبارها(یا هر حساب معین دلخواه) و در نهایت حساب تفضیلی مورد نظر برای این انبار را تعریف نمایید.
سپس باید از طریق فرم معرفی انبار ارتباط بین سر فصل حسابداری تعریف شده را برقرار نمایید.
پس در فرم معرفی انبار بر روی انبار فوق کلیک کرده(آن را انتخاب نمایی) و کلید ترکیبی Alt+A را بفشارید. فرم انتخاب حساب ظاهر می شود و می توانید از بین حسابها حساب مورد نظر خود را انتخاب نمایید و با تایید این انتخاب سر فصل مورد نظر با انبار انتخاب شده مربوط می شود.
از این پس اگر مجددا از این کلید ترکیبی استفاده نمایید سیستم به صورت خودکار همین سر فصل را برای این انبار نشان می دهد.
نکته:اکیدا توصیه می شود اگر از یک انبار عملیات مختلف استفاده شده است سر فصل حسابداری مرتبط با آن را تغییر ندهید. زیرا در عملیات بازسازی کاردکس میتواند در اسناد ایجاد اشکال نماید.
نکاتی که در هنگام ایجاد یک انبار باید به آن توجه نمایید:
1/ اگر در حالت خودکار ایجاد انبار قصد ایجاد انبار جدیدی را داشته باشید حتما باید کد ویژه انبار به سر فصل مورد نظر مرتبط شده باشد. در غیر این صورت سیستم با احضار پیغامی اطلاع می دهد که نمی توانید از این امکان سیستم بهره ببرید در این حالت به صورت خودکار سیستم ایجاد انبار به حالت غیر خودکار تبدیل خواهد شد.
2/ در هنگام ایجاد یک انبار باید این نکته را بیاد داشته باشید که نام انبار نمی تواند تکراری باشد. در این صورت سیستم با احضار پیغام خطا از تایید عملیات ایجاد انبار جدید جلوگیری می نماید.
3/ اگر از حالت خودکار ایجاد انبار استفاده نمایید این امکان وجود دارد که نام انتخاب شده برای انبار مورد نظر(که باید به عنوان نام سر فصل حسابداری آن تعیین شود) تکراری نباشد اما این نام برای یکی از سر فصلهای مالی به کار برده باشد. نظیر این اتفاق زمانی ممکن است رخ بدهد که مثلا شما انباری با نام انبار مواد اولیه ایجاد نمایید و سپس به دلایلی نام آن را اصلاح نمایید یا حتی این انبار را حذف کنید. در هر دو حالت نام سر فصل حسابداری کماکان همان انبار مواد اولیه خواهد ماند.
بنابراین در این حالت با ایجاد انباری که نام آن را انبار مواد اولیه انتخاب می نمایید هر چند نام انبارتکراری نیست اما نام سر فصل حسابداری تکراری خواهد بود که سیستم با احضار پیغامهای زیر که به صورت متوالی ظاهر می شوند به شما اخطار می دهد.
در این حالت انبار مذکور ایجاد خواهد شد اما هیچ حسابی برای آن انتخاب نمی شود پس باید از حالت غیر خودکار استفاده نماییدو آن را به حساب متناظر مرتبط نمایید.
د:اکیدا توصیه می شود کد ویژه موجودی کالا نباید به سطح تفضیلی مرتبط شود.
نکته: برای انتخاب شیوه ثبت سند حسابداری از کلید ترکیبی Alt+U برای حالت خودکار و غیر خودکار استفاده می شود. شیوه ثبت توسط تصویر کوچکی در سمت بالای فرم دیده میشود رنگ زرد نماینده شیوه خودکار و رنگ فیروزه ای نماینده شیوه غیر خودکار می باشد.
اصلاح انبار
برای اصلاح نام یا مشخصات یکی از انبارهای ایجاد شده کافی است آن را انتخاب نمایید و سپس دگمه اصلاح را بفشارید یا از کلید ترکیبیAlt+M استفاده نمایید. با این کار فرم ایجاد/اصلاح اطلاعات انبار همراه با اطلاعات انبار انتخاب شده ظاهر می شود. اصلاحات مورد نظر را انجام داده و دگمه تایید را کلیک کنید تا اصلاحات ذخیره گردند.
توجه نمایید با اصلاح نام انبار نام سرفصل حسابداری مرتبط با آن تغییر نخواهد کرد و در صورت نیاز باید به صورت دستی اقدام به اصلاح آن نمایید.
حذف انبار
با انتخاب یک انبار و کلیک دگمه حذف یا استفاده از کلید ترکیبی Alt+D انبار انتخابی به منظور حذف از لیست انبارها علامت گذاری خواهد شد. به منظور قطعی نمودن عملیات کلید ترکیبی Ctrl+D را فشار دهید یا با فشردن دگمه سمت راست Mouse بر روی انبار مورد نظر عنوان حذف قطعی را انتخاب نمایید.
نکته:حذف انباری که عملیاتی برای آن ثبت شده باشد ممکن نیست.
نکته:با حذف انبار سر فصل حسابداری مرتبط با آن حذف نخواهد شد.این مورد به دلیل حفظ اطلاعات حسابداری صورت می گیرد زیرا ممکن است در سند افتتاحیه یا دیگر اسنادی که با استفاده مستقیم از سیستم حسابداری ایجاد شده اند از این سرفصل استفاده شده باشد و حذف آن ایجاد اختلال در نظم سیستم خواهد نمود.
نکته:دقت کنید که حذف انباری که در آن کالا وجود داشته باشد امکان پذیر نیست.
جستجو و فیلتر
جستجو و فیلتر روی انبارهای متعدد تعریف شده از امکانات فرم معرفی انبار می باشد.
به منظور استفاده از امکان چاپ لیست انبارهای موجود کافی است کلید ترکیبیAlt+Q استفاده نمایید