احیای فرش های کهنه در ترکیه
شرکت حراج ITKIB نقش فعالی در شتاب بخشیدن به تصویب سیستمی داشته که اداره کل واردات در معاونت تجارت خارجی اجرا نمود تا از تاخیرهایی که در اثر واردات فرش کهنه بوجود میآید جلوگیری شود. مدارکی که تا بحال مورد توجه قرار نگرفته و به کار گرفته نشده بودند، در ژانویه 2005 پس از مشاوره با شرکت حراج ITKIB و پیگیریهای لازم به تصویب رسیدند. از آنجا که تولید فرش دستباف در ترکیه به علت افزایش هزینه دستمزد کاهش یافت، ترکیه تصمیم به ارتقای ارزش دانش خود در فرش به شیوههای متفاوت گرفت. در حالی که برخی از شرکتهای فعال در بخش فرش از این دانش در تولید جهانی فرش و تجارت بینالمللی بهره گرفتند، برخی دیگر روی احیای فرشهای کهنه متمرکز شدند. رفوی فرش که در کشورهای غربی کاملا مورد توجه است، یک فعالیت اقتصادی قابل توجهی را نوید میدهد. در حدود 4 تا 5 هزار نفر در این شغل در مناطق استانبول و کونیا-سلطانیه شاغل هستند.
تقریبا تمام فرشهای کهنهای که برای مرمت به ترکیه وارد میشوند دوباره به سایر کشورها صادر میشوند. با عنایت به این موضوع، رشته مرمت فرش دارای مزایای قابل توجهی است زیرا صدمهای به محیط زیست و تولید و تجارت جهانی نمیزند. انتظار میرود فعالیت در زمینه فرش کهنه، که باید به عنوان یک فرصت خوب برای ترکیه مد نظر قرار بگیرد، رو به افزایش باشد. موانع قانونی و اداری برای واردات فرش کهنه حذف شدهاند و توسط سیستمی که به همت شرکت حراج ITKIB تصویب مقدماتی شده است در حال شتاب گرفتن است.
تا سال گذشته چند مانع قانونی برای واردات فرش کهنه برای مرمت آنها به ترکیه وجود داشت. این موانع به وسیله اعلامیهای که توسط اداره کل واردات DTM و کمک فعالیتهای شرکت حراج ITKIB صادر شد حذف شدند. کایا سنغر، مدیر عامل شرکت حراج ITKIB این فرآیند را به این شکل توضیح میدهد: "فرض کنید شما یک فرش کهنه دارید که میخواهید به ترکیه وارد کنید. چون این فرش یک کالایی است که مجوز ورود میخواهد، شما باید برای وارد کردن آن اجازه بگیرید. بهتر است که فرم درخواست زمانی که کالا هنوز در خارج است تسلیم شود. ارزیابی بر اساس عکسهایی صورت میگیرد که از فرش گرفته شده است. اول از همه، عکسها تحویل گرفته میشود، سپس رسیدها گرفته میشوند و نهایتا شما میتوانید برای مجوز درخواست بدهید. با همکاری شرکت حراج ITKIB، شرکت فرش سومر و اتاق بازرگانی و صنایع اسپارتا یک کمیسیون ویژه برای بررسی درخواستها تشکیل شد. لیکن از آنجا که این مجموعهها در شهرهای مختلفی مستقر هستند، این فرآیند یک زمان طولانی نیاز دارد. به طور اسمی یک سیستمی وجود داشت ولی فواصل فیزیکی و سیستم تصویب اجازه ورود فرش کهنه را نمیداد." کایا سنغر ادامه میدهد که آنها برای شتاب بخشیدن به این فرآیند، مشکل را در جلسهای به مدیریت DTM بیان کردند و سپس تصمیم گرفته شد که سیستم تصویب از طریق اینترنت انجام شود. نتیجتا صاحب فرش کالا میتواند درخواست خود را به همراه مدارکی نظیر رسیدها، عکسها و فهرست کالا به هر دو شکل چاپ شده و الکترونیکی به شرکت حراج ITKIB تسلیم کند. پس از انجام عملیات مقدماتی شرکت حراج ITKIB این مدارک را به شرکت فرش سومر در آنکارا و اتاق بازرگانی و صنایع در اسپارتا برای اخذ مجوز ارسال میکند. سنغر ادامه میدهد: "اگر از سوی این دو مرجع ظرف یک هفته اعتراضی صورت نگیرد، این به آن معنی است که درخواست مورد موافقت قرار گرفته است." اتاق بازرگانی و صنایع اسپارتا بررسی میکند که کالا و عکس با یکدیگر مطابقت دارند و در صورت تطبیق مجوز اولیه صادر میشود. مجوز اولیه توسط شرکت حراج ITKIB به اداره کل واردات DTM ارسال شده و در نهایت پس از انجام عملیات لازم مجوز قطعی واردات صادر میشود. کایا سنغر با ذکر این نکته که کانالهای متعدد اداری و فنی در این مسیر وجود دارد، تاکید میکند که شرکت حراج ITKIB نقش مهمی در تسریع این فرآیند داشته و اضافه میکند: "هر فرش دو یا سه عکس دارند و فرض اینکه یکصد فرش بخواهد وارد شود یک لیست طولانی از پروندههای تصویری ایجاد خواهد شد. حتی به کمک تکنولوژی امروزی، انتقال اینچنین فایلی بسیار مشکل است. بنابراین ما یک سیستمی را به وجود آوردیم که ما را از شر این مشکلات خلاص کرد. ما این عکسها را در سایت www.turkhali.org قرار دادیم تا هر کدام از موسسات مورد نظر در این سایت دسترسی به عکسها داشته باشند. بدین ترتیب ما توانستیم کندی فرآیند را حذف کنیم." کایا سنغر، مدیرعامل شرکت حراج ITKIB، اعلام میکند که ترکیه منافع زیادی را از بخش فرش کهنه خواهد برد و صادرات آن را 4 تا 5 برابر خواهد کرد. هدف شرکت حراج ITKIB این است که ترکیه مرکز جهانی فرش شود.