بنام حضرت دوست
... گفتن و نوشتن از هنرهای ایرانی عمری به درازنای نوع بشررامی طلبدکه ازبنده ی حقیربرنمیآید همچنانکه نوشتن ازخوی وخلق نوع بشر...
نوشتن ازهنرفلزکاری که تاریخ 7000ساله داردنیزبسیاردشوارترمینماید...چنانکه ازقراین پیداست،جوان فرهیخته ای از خطه ی قوچان با دل سپرن به هنر ، عاشقانه از عهده بر آمده و محک تجربه را به میان اورده و پیرامون فلز کاری پایان نامه ای را به انجام رسانده در روزگاری که کمتر کسی به اینگونه مسائل فرهنگی توجه نشان میدهد،مهدی محسنی از بن جان ،توجه ای خاص و عاشقانه به هنر های سنتی- خصوصا به فلز کاری- دارد.
... خلاصه ای از پایان نامه ی این جوان فهیم و فرهیخته را تحت عنوان :
نگاهی اجمالی به سیر هنر فلز کاری از دوران کهن تا معاصر – در چند قسمت پیاپی به کاربران خوب صفحه ی قوچان تقدیم می کنم .
به امید آنکه روش تلاشگرانه ی ایشان الگوی جوانان و هموطنان دیگر باشد....
خاک پای اهل هنر و معرفت
محمد معین فر
1/5/86
قسمت اول
به نام خدا
مهدی محسنی
متولد اول فروردین 1362 – شهرستان قوچان
فارغ التحصیل کارشناسی صنایع دستی دانشکده هنر دانشگاه سیستان و بلوچستان
سوابق نمایشگاهی :
1 - شرکت در نمایشگاه نقاشان نوگرای سیستان وبلوچستان در گالری صبا(ارائه حجم)اردیبهشت ماه 86
2 - شرکت و کسب مقام شایسته تقدیر در نمایشگاه هنرهای سنتی جوانان، گالری صبا
3 - شرکت و کسب مقام اول در جشنواره دانشجویی ثقلین در رشته معرق و همچنین منطقه
4 - شرکت و کسب مقام سوم در جشنواره هنرهای اسلامی، دانشگاه سیستان و بلوچستان
5 - شرکت و کسب مقام شایسته تقدیر در جشنواره صنایع دستی دانشجویان دانشگاه های جنوب کشور
6 - شرکت در فستیوال صنایع دستی دانشجویان دانشکده هنر دانشگاه سیستان و بلوچستان و کسب مقام اول در رشته چوب
7 - شرکت در نمایشگاه گروهی حجمی دانشجویان رشته صنایع دستی در تالار فردوسی دانشگاه سیستان و بلوچستان
سوابق اجرایی :
1 - دبیر اولین فستیوال صنایع دستی دانشکده هنر دانشگاه سیستان و بلوچستان
2 - دبیر اجرایی جشنواره هنرهای اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان
3 - مسئول واحد جنبی هشتمین جشنواره تئاتر دانشجویان منطقه 5کشور
ایمیل : m-mohseni 1990@ yahoo.com
چکیده
آنچه در اختیار شماست، خلاصه تحقیقی است پیرامون صنایع دستی که رساله نهایی اینجانب در کارشناسی صنایع دستی بود، با بررسی این هنر از دوران کهن آغاز می گردد و در دوران مختلف سیر و جستجو می کند و تا دوران معاصر ادامه می یابد. در ادامه به عوامل تاثیر گذار بر صنایع دستی در دوران گذشته می پردازم. بعد آن نوبت به بررسی پاره ای از عوامل که به زعم بنده باعث کجروی مسیر صنایع دستی در دنیای معاصر شده است، پرداخته می شود و در پایان فصل اول به ارائه چند راهکار جهت خروج از صنایع دستی پرداخته می شود. اذعان دارم که نقصان بی شماری در این رساله موجود است، اما امیدوارم این آغازی باشد برای شروع همتی والا از جانب تمام عزیزانی که مرتبط با این هنر – صنعت هستند در جهت بازیافتن جایگاه واقعی و شایسته آن در جهان.
پیشگفتار
توفیقی حاصل شد تا در پایان تحصیلات دوره ی کارشناسی نگاهی هر چند اجمالی به صنایع دستی این خاک کهن داشته باشیم. ازعان دارم که چنین تحقیقی، توفیقی محسوس به رفع مشکلات صنایع دستی ندارد. امّا مطمئناً طرح وبازنمودن این مبحث، گامی درروشن شدن مشکلات این هنر بصورت ریشه ای وبررسی این دیدگاه ها از بعد آکادمیک می باشد.
این فرصت را مغتنم شمردم تا به ذکر پاره ای از عقاید شخصی خود وهمچنین نظرات مورد قبول پاره ای از عزیزان در این مقوله را داشته باشم. در آغاز این تحقیق پایان نامه ای با بررسی یکی از رشته های هنری کهن و بسیار مهم و مطرح ایران، به جمع آوری پاره ای از عوامل تأثیر گزار بر رشد و تحول این رشته یعنی فلزکاری و هنر های وابسته آن می پردازیم.
بی شک ساختن آینده مستلزم شناخت گذشته می باشد.
تمام تلاش نویسنده رشد صنایع دستی به عنوان هنری کاربردی-تزیینی پا یا پای دیگر هنر-های مرسوم این سرزمین است. بی شک ایران با پیشینه عظیم فرهنگی و هنری خود می تواند در جهان معاصر سردمدار ناب ترین و اصیل ترین هنرها نیز باشد. (افراط وتفریط در کهنه –پرستی ونوگرایی در عصر امروز مختوم به ایجاد سبکی گشت که پست مدرنیسم نام گرفت. )