بهداشت صنعتی: اهمیت و ضرورت بهداشت صنعتی «بهداشت صنعتی» عبارتست از فراهم آوردن موجبات سلامتی، تندرستی و شادابی روح و جسم کارکنان در محیط کار (و همچنین مراجعان به سازمان) و رعایت اصولی که از بیماریها و حوادث ناشی از کارهای صنعتی جلوگیری میکند.
موضوع بهداشت و حفظ سلامت کارکنان در محیط های صنعتی، یا بهداشت شغلی.
یکی از مسائل بسیار مهم بوده و آشنایی با اصول بهداشتی و کمکهای اولیه برای جلوگیری و محافظت از خطرات حاصله از بیماریها در محیطهای صنعتی و تولیدی، که کارها به صورت گروهی و دستهجمعی انجام میشوند حائز کمال اهمیت میباشد.
بررسی عوامل زیانبخش در محیطهای کار و کنترل آنها و رعایت اصول بهداشتی باعث سلامت و شادمانی کارکنان و موجب افزایش بهرهوری در محیطهای صنعتی میشود.
در محیطهای صنعتی و تولیدی علاوه بر حوادث، مسائلی مثل «امراض حرفه ای» مطرح است.
منظور بیماریهایی است که ناشی ازکارهای صنعتی و تماس با مواد و ترکیبات شیمیای زیانآوری باشد و از طریق خوردن، آشامیدن، تنفس و پوست مبتلا به انسان میشود.
همچنین در محیطهای کاری عوارض و بیماریهای حاصل از مواد رادیواکتیو و پرتوهای پولساز و امراضی نظیر سل، رماتیسم، دیسک، آرتروز، تنگی نفس،سرطان، عقیم شدن، کاهش حساسیت حواس پنجگانه و اعضای بدن و مسمومیت شغلی ناشی از سرو کار داشتن با موادی چون سرب، سیلیس، گرد و خاک و امثالهم وجود دارند البته عوارض حرفهای ممکن است واجد اهمیت کمتری نسبت به سوانح در محیط کار باشند.
عوامل محیط طبیعی عوامل جوی و محیط خارجی یا اتمسفر طبیعی یعنی نوع زمین، آب، نور خورشید و هوا (سرما، گرما، رطوبت) در افراد بسیار مؤثر بوده و روی رفتار و کردار آنها اثر فوقالعادهای دارد.
لذا لازم است کارفرمایان حتیالمقدور به عوامل جوی توجه داشته و از نظر انتخاب محل احداث کارخانه در مورد این مسائل مطالعات کافی به عمل آورند و محل کار من اسب با احتیاجات روانی و جسمانی آنها فراهم آورند و حتیالمقدور جای خوش آب و هوای را برگزینند در غیر این صورت، خطراتی متوجه کارکنان شده و مالاً باعث کاهش بهرهوری نیروی انسانی میشود (که به ضرر کارفرما خواهد شد).
عوامل مؤثر در بهداشت صنعتی رعایت امور زیر در بهداشت محیط کار مؤثر است: 1- محیط کار باید برعلیه میکروبها ضدعفونی شود و نقاط مشکوک آلوده به میکروب و عفونت گندزدایی و تمیز شده و عاری از میکروب شود.
2- گازها، گردها و بخارهای مضر، سمی و بدبوی متصاعد شده در محیط کارگاه و کارخانه با ایجاد سیستم تهویه به خارج هدایت شود و گردهای که باعث خفگی یا مسمومیت گردند کارکنان با ماسکهای مخصوص مجهز شوند .
3- کف کارگاهها باید از مواد غیرقابل نفوذ ساخته شده باشند تا آب در آنها نفوذ نکند زیرا دیوارهها و کف سطوح خیس و مرطوب باعث بیماری رماتیسم میشود.
4- لازم است وسائل کمکهای اولیه در محیط کار وجود داشته باشد و کارکنان با اصول کمکهای اولیه در کارخانه آشنا باشند.
تا در صورت نیاز به کمک مصدومین بشتابند در عین حال باید داروخانه کوچکی در سازمانهایی که تعداد کارکنان آنها زیاد است وجود واحد و فرد مسئول در این زمینه الزامی است.
5- به منظور مبارزه با بیماریهای واگیردار و پیشگیری از آنها که ممکن است به وسیله آب و هوا سرایتکننده کارکنان به موقع واکسینه و مایهکوبیهای لازم بشوند تا در مقابل بیماریها ایمنی حاصل کنند.
6- کلیه کارکنان از سرویسهای پزشکی، بهداشتی و خدمات درمانی به نحو احسن برخوردار باشند.
7- کلیه نقاط محیط کار از نظر پزشکی، بهداشتی و خدمات بطور مستمر مورد بازرسی و بهبود قرار گیرد.
موضوع رنگ و بهداشت صنعتی: در مورد رنگ و اهمیت آن در محیط کار، در بخش بعد مفصلاً بحث خواهد شد.
از نظر ارتباط رنگ با بهداشت صنعتی نیز لازم است اکنون نکاتی ذکر شود.
رنگ محل کار باید با رنگهای قراردادی بهداشتی تطبیق کند.
زیرا رنگهای نامناسب باعث ناراحتی و خستگی چشم شده و از لحاظ روانی نیز در روحیه و طرز کار کارکنان مؤثر است به تجربه ثابت شده است.
که رنگهای تند عامل تحرک روانی و تشدید عصبانیت و خشکی میشوند.
به این جهت لازم است دیوار محیطهای کار دارای رنگهای ملایم، روشن و چشمنواز باشند تا باعث تسلی و آرامش روانی کارکنان به هنگام کار شوند.
رنگهای منعکس کننده نور و غیره در این مورد مناسب نیستند.
برای سقفها نیز رنگهای روشن مناسب است.
لوازم و وسایل کار نیز باید به رنگهای مطلوب رنگآمیزی شوند.
«دفتر بینالمللی کار» استانداردهایی جهت رنگها تعیین کرده است که نشان میدهد هر رنگ شاخص چه علامتی میباشد.
مثلاً رنگ زرد علامت احتیاط است.
رنگ قرمز علامت متوقف ساختن فوری ماشینها و مبارزه با آتشسوزی است.
رنگ سبز علامت نجات و پستهای کمک اولیه یا اجازه عبور وسائط نقلیه میباشد.
انسداد راهها را با خطوط زرد و سیاه مورب مشخص میسازند.
رنگ سفید برای راههای عبور مجاز و آزاد در نظر گرفته شده است.
بهسازی محیطهای صنعتی: منظور از بهسازی محیط کار عبارتست از مراعات اصول بهداشتی و انجام عملیات لازم برای جلوگیری از عوامل بیماریزا و خطرات ناشی از کلیه اموری که سلامت کارکنان و همچنین ارباب رجوعها و مشتریها را در سازمانها، بویژه سازمانهای صنعتی و تولیدی به خطر میاندازد.
رئوس مسائل در بهسازی محیط کار: 1- تأمین آب سالم و کافی 2- تأمین غذای کافی و سالم و رعایت اصول بهداشت در تهیه غذا و مواد اصل خوراکی بویژه سبزیها و میوهها.
3- تهیه و تأمین سالنهای غذاخوری کاملاً بهداشتی و تمیز، به نحوی که باعث احساس راحت و رفع خستگی کارکنان شود.
4- رعایت نظافت در سطح کارگاهها و سالنهای غذاخوری 5- خارج کردن مواد زاید و زبالهها یا سوزاندن و از بین بردن مواد غیرضروری 6- مبارزه برعلیه حشرات و حیوانات موذی 7- تأمین وسایل نظافت از قبیل دستشویی، توالت، حمام آب گرم، رختکنهای مجزا و جداگانه 8- سمپاشی محیطهای کار در مواقع لزوم 9- تأمین وسایل مناسب و کافی جهت سرد و گرم کردن، روشنایی و نورپردازی، رطوبت و تهویه و استفاده از هوای تازه 10- انجام تدابیر لازم برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست و هوا 11- تأمین ملبوس مناسب برای کارکنان در کارهایی که اقتضای پوشیدن البسه خاصی را دارند.
بیماریها و عوارض ناشی از کار: خصوصیات بیماریهای حرفهای: کسی که پیش از همه در زمینه بیماریهای شغلی فعالیت کرده است دانشند شهیر ایتالیای «برناردینو رامازینی» بوده که به نام پدر طلب صنعتی معروف شده است او بر این امر تأکید داشت که پزشک لازمست به هنگام معاینه بیمار حتماً شغل او نیز پرسیده و اطلاعاتی کسب کند زیرا چه بسا که بیماری ارتباط با شغل بیمار داشته باشد.
او برای نخستین بار یادآوری کرده است که شغل و کار ضمن اینکه کارگر را تأمین میکند برای سلامت او نیز خطراتی را به بار میآورد.
از خصوصیات بارز بیماریهای حرفهای آن است که در طول زمان و به طور موذیانه در بدن ظاهر میشود و انسان از راه تنفس هوا، تماس پوستی و مواد خوراکی به آن مبتلا میشود.
بسیاری از بیماریهای ریوی یا مسمومیت مزمن ناشی از سرب که علائمی مانند فلج عضلات مچ دست، قولنج شکمی، کمخونی و غیره از از خود بروز میدهد.
مهمترین خصوصیات بیماریهای حرفهای: 1- غالبا بیماریهای حرفهای بصورت حاد بروز نمیکنند، بلکه به مرور زمان ایجاد میشوند مانند کری حرفهای و سیلیکوزیس 2- این بیماریها، اکثراً درمانپذیر نمیباشند مثل سیلیکوزیس، ساتورنیسم و کری حرفهای 3- از آنجا که عامل ایجاد این بیماریها غالباً مشخص است، قابل پیشگیری میباشند مانند مسمومیتهای ناشی از عوامل شیمیایی یا بیماریهای ناشی از عوامل فیزیکی 4- بیماریهای حرفهای در مراحل اولیه فقط با آزمایشات و معاینات دقیق قابل شناسایی هستند مانند ادیومتری، اسپیرومتری (اندازهگیری ظرفیت تنفسی) و آزمایشات خون و ادرار.
5- بهترین طریقه درمان این بیماریها، از میان بردن عامل ایتونوژیک (عامل بیماریزا) میباشند مانند از بین بردن یا کاهش سروصدا، ارتعاش یا جایگزینی مواد شیمیایی خطرناک با مواد بیخطر.
آموزش بهداشت در پیشگیری از شیوع بیماریها در محیط کار بطور کلی عواملی که سلامت انسان را تهدید میکنند عبارتند از: 1- میکروبهای عامل بیماریهای واگیر وعوامل بیماریهای غیرواگیر 2- سانح و بلایای طبیعی 3- حوادث غیرمترقبه 4- سوانح ناشی از فعالیتهای صنعتی 5- سوء تغذیه و مسمومیتهای غذائی 6- استعمال مواد مخدر و مصرف نوشابههای الکلی 7- جنگ، دعوا و اقدام به انتحار 8- نامساعد بودن محیط زیست 9- نامساعد بودن شرایط محیط کار میکروبهای بیماریزا به گروههای زیر قابل تفکیک هستند: - باکتریها که شامل کوکسیها، اسپیروکتها، ویبرویونها و باسیلها هستند - ویروسها که فوقالعاده ریز بوده و برای رشد به بافت زنده نیاز دارند - ریکتیزیاها که از باکتری کوچکتر بوده و از ویروس بزرگترند و مانند ویروسها برای رشد به بافت زنده نیاز دارند.
- قارچها - پروتوزوئرها بیماریهای عفونی به اختلالاتی میگویند که در اثر ورود میکروب در بدن ظاهر میشود این بیماریها عموماً مسری و واگیر هستند یعنی از فرد آلوده (انسان یا دام) به فرد سالم منتقل میشود.
پیشگیری از بروز بیماریهای عفونی: - سالمسازی و بهسازی محیط شامل خشکاندن مردابهای کوچک، مبارزه با جوندگان، دفع صحیح زباله و فاضلاب، شستشوی اصولی مواد خوراکی - دادن آگاهی به مردم و کارگران و آموزش رعایت اصول بهداشت فردی و اجتماعی - بالا بردن مقاومت جسمانی به این معنی که با تغذیه سالم و کافی ضعف و ناتوانی ناشی از سوء تغذیه را در افراد کم کرده از ایجاد زمینه مساعد برای تأثیر میکروبها جلوگیری شود.
- جلوگیری از تماس بیمار با اشخاص سالم با اعلام اجباری از طرف مقامات پزشکی در صورت مشاهده بیماری و تجویز دارو - بالا بردن سطح مصونیت بعبارتی ایجاد کیفیتی در بدن که به کمک آن انسان بتواند در برابر عوامل بیماریزا مقاومت کرده و به آن مبتلا نشود.
اقسام مصونیت: مصونیت در مقابل بیماریهای واگیر به دو قسم میباشد: الف- مصونیت طبیعی ب- مصونیت اکتسابی مصونیت طبیعی: مصونیتی است که انسان بالاقوه در خود دارد و به جهت وجود این مصونیت هیچوقت به بیماری خاصی که به آن مصونیت طبیعی دارد مبتلا نمیشود.
مصونیت اکتسابی: مصونیتی است که انسان در طول حیات کسب مینماید و به دو دسته فعال و غیرفعال قابل تقسیم است.
در مصونیت فعال فرد قبلاً به بیماری مبتلا شده و آنتیکور خاص بیماری در بدنش ایجاد شده و با ایجاد آنتیکور پس از سپری شدن بیماری دیگر به آن بیماری مبتلا نمیشود و در برابر آن مصون است.
لذا چنانچه فرد به طور طبیعی دچار بیماری شده و سپس در مقابل آن مصونیت یابد این مصونیت فعال را مصونیت مصنوعی فعال مینامند.
در مصونیت غیرفعال فرد به بیماری دچار میشود و آنتیکور لازم برای مبارزه با بیماری تحت عنوان سرم به بدن او تزریق و وارد میشود گاهی اکتساب سرم به صورت طبیعی است مانند سرم خون که از مادر به جنین میشود و گاه سرم به صورت غیرطبیعی و به عنوان دارو به فرد بیمار تجویز میگردد.
واکسن: میکروب کشته شده یا ضعیف شده و یا عصاره و زهر میکروب است که به فرد تجویز میشود تا بدن او آنتیکور لازم را برای مقابله با آن میکروب و بیماری خاص آن تهیه نماید.
بیماریهای واگیری که با واکسن قابل پیگیری هستند عبارتند از: 1- فلج اطفال، 2- سرخک، 3- سل، 4- هپاتیت، 5- دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، 6- وبا، 7- مننژیت، 8- اوریون سرم: آنتیکور جدا شده از سرم خون حیوانات مبتلا شده به بیماری موردنظر است که مصونیتی سریع ولی ناپایدار را ایجاد مینماید.
آنتیکور جدا شده از سرم خون حیوانات مبتلا شده به بیماری موردنظر است که مصونیتی سریع ولی ناپایدار را ایجاد مینماید.
خصوصیات بیماریهای واگیر: - همه عامل میکروبی مشخصی دارند.
- در منبع و مخزن معینی میکروب زندگی کرده و به محض اینکه انتقالی پیدا کند شیوع مییابد.
- پس از ورود میکروب دوره کمون معینی طی میشود - مستقیما یا غیرمستقیم واگیردار است و خطر همهگیری دارد عوامل زیانآور محیط کار به عوامل زیر تقسیم میشود: - عوامل شیمیائی زیانآور محیط کار - عوامل فیزیکی زیانآور محیط کار - عوامل مکانیکی زیانآور محیط کار - عوامل ارگونومیکی زیانآور محیط کار - عوامل بیولوژیکی زیانآور محیط کار مواد شیمیائی از سه طریق وارد بدن میشود: از طریق پوست، دستگاه گوارشی و دستگاه تنفسی.
موادی مثل تترا اتیل سرب، آنیلین ماتی انسانی، فنولها … و بسیاری از حلالها از طریق پوست جذب و اثر عمومی نشان میدهند.
از طریق دستگاه گوارشی: ورود و جذب مواد از راه دستگاه گوارشی اصولاً یک راه مستقیم و معمولی نبوده و اکثراً مواد شیمیائی به علت اشتباه یا عدم احتیاط کارگر و یا آلودگی دست و مواد غذایی وارد بدن میگردد.
مواد وارده از دهان از طریق روده جذب و پس از گذشتن از کبد وارد جریان خون میگردد مواد مثل ارسنیک، فسفر، سیانورها و بسیاری مواد دیگر میتوانند از این طریق ایجاد مسمومیت نمایند.
- از طریق دستگاه تنفسی: این راه اصلیترین طریق ورود مواد شیمیائی مصرف در صنعت معدن کارگر بوده و این مواد ممکن است به یکی از اشکال مختلف زیر سبب آلودگی هوای محیط کار گردیده و در نتیجه تنفس همراه با هوا وارد ریه کارگر شده و اثر خود را بر روی دستگاه تنفسی نشان داده یا جذب دستگاه گردشخون شده و صدمات خود را دراعضای بخصوص بدنبوجود آورد مثلسرب، جیوه، منگنز و بنزن.
اصول کنترل آلودگی محیط کار به مواد شیمیایی و پیشگیری از مسمومیتها و بیماریهای شغلی کارگران: الف- اقدامات پزشکی و بهداشتی در مورد کارگران: 1- انجام معاینات قبل از استخدام به منظور تشخیص سلامتی و تحمل کارگر برای اشتغال بکار تعیین شده در ارتباط با مواد شیمیایی یا سموم صنعتی و تشکیل پرونده پزشکی و بهداشتی برای کارگر 2- آگاهی دادن به کارگران قبل از اشتغال بکار و ضمن کار در زمینه خطرات احتمالی مواد شیمیایی یا سمی موجود در محیط کارو آموزش اصول بهداشت و حفاظت کار به ایشان 3- کنترل روش کار کارگران با مواد شیمیایی و اصلاح روشهای غلط کار 4- مجهز کردن کارگران به لباس و وسائل ایمنی مخصوص 5- معاینات دورهای کارگران در تماس با مواد شیمیائی 6- بررسی علائم کلینیکی و ارزشیابی هرگونه تغییر در سلامت گروه کارگران 7- معاینات دورهای کارگران در تماس با مواد شیمیایی در مواقع تغییر شغل 8- ارجاع افراد مشکوک به مسمومیت یا بیماری شغلی ناشی از مواد شیمیایی به مرکز بهداشتی درمانی مربوطه 9- ارائه کمکهای اولیه ضروری به افرادی که دچار مسمومیت حاد یا حوادث مواد شیمیایی و سمی گردیدهاند ضمن اطلاع رسیع به مرکز اورژانس یا انتقال به مراکز بهداشتی درمانی 10- کنترل منظم افراد بیمار از نظر پیگیری درمان لازم تا بهبودی و گزارش اینگونه موارد بهداشتی درمانی یا اداره بهداشت حرفهای محل.
ب- اقدامات بهداشتی و بهسازی در محیط کار - استفاده از متدهای مرطوب به منظور جلوگیری از پخش گردوغبار مواد شیمیایی در محیط کار - استفاده از سیستم تهویه موضعی به منظور دور کردن مواد آلودهکننده محیط کار مثل گردوغبار، بخارات، گازها و غیره در نقطه تولید قبل از انتشار در محیط کار بوسیله مکندهها و کانالهای تهویه مناسب و مخصوص هر دستگاه یا مواد شیمیایی - محصور کردن مواد آلودهکننده و انجام کار توسط وسائل اتوماتیک یا کنترل از راه دور - جداسازی کارگران از محوطه آلوده به مواد زیانآور و تقلیل کارگران در تماس به حداقل ممکن - تهویه عمومی به منظور کاهش تراکم مواد شیمیایی آلودهکننده محیط کار در این روش هوای تمیز از خارج وارد محیط کار شده و هوای آلوده تخلیه میشود - جایگزینی مواد غیرسمی و بیخطر جای مواد خطرناک و بیماریزا - شناسائی و اندازهگیری عوامل شیمیائی آلودهکننده محیط کار و مقایسه آنها با استانداردها - نظافت عمومی کارگاه بطور مرتب با استفاده از وسائل مکنده یا شوینده و جمعآوری و دفع صحیح زباله و ضایعات صنعتی حاوی مواد شیمیایی - وضع قوانین و تدوین آئیننامههای بهداشتی و حفاظتی و اجرای دقیق آنها به عنوان یکی از مهمترین اصول پیشگیری از بیماریهای ناشی از کار محسوب میشود.
- عوامل فیزیکی محیط کار: این عوامل عبارتند از: 1- نور و روشنائی 2- سروصدا 3- دما و رطوبت 4- ارتعاش 5- الکتریسیته 6- فشار 7- پرتوها اهمیت نور در کارگاهها: - دلپسند و دلپذیر بودن محیط کار - افزایش میل و رغبت به کار در کارکنان - افزایش مواظبت و دقت در کارها - جلوهگر شدن مهارت و کاردانی کارکنان - انجام آسانتر و سریعتر کارها - خستگی دیرتر بر کارکنان غلبه میکند - کاهش چشمگیر میزان حوادث کار - تأمین و حفظ سلامت و قوای جسمی و قدرت بینایی کارکنان - کاهش عوارض روانی مثل کم حوصلگی، عصبانیت، بیمیلی، حالت سستی، تنبلی و خواب آلودگی با توجه به نکات یاد شده که کارفرمایان هوشمند تیز بدان واقفند هرگونه هزینهای را برای افزاشی کمیت و کیفیت نور هدر رفته تلقی ننموده بلکه در راستای ارتقاء سوددهی میدانند.
- سروصدا: تعریف: منشاء صدا حرکات ارتعاشی است که از جسم یا عامل مرتعش صادر و در محیط انتشار مییابد و آنچه موجب احساس شنوائی میشود صوت یا صدا نامیده میشود.
امواج صوتی برخلاف امواج نور و اشعه ایکس از خلاء عبور نمیکند، بلکه با ماده واسطهای منتقل میشود.
- اثرات جانبی سروصدا: - اثر روانی وعصبی سروصدا رابطه مستقیمی با شدت و ارتفاع صدا ندارد بلکه برحسب شخص، موقعیت، زمان، نوع کار و تفکر، زمینه بیماریهایی مثل فشار خون و حالات روحی افراد متفاوت است.
- موجب اختلال در مکالمه و فهم و تفهیم مطالب میشود - باعث کم شدن دقت در کارهاست - سبب اختلال در تمرکز حواس و کارهای فکری میگردد - صداهای ناگهانی و بلند موجب هیجان، ترس و دلهره میشوند - موجب افزایش فشار خون و فشار داخل جمجمه میگردد - ترشحات بزاق کم شده و دهان خشک میشود - ترشحات معده را کاهش و انقباضات دردناکی ایجاد میکند - حرکات دودی شکل رودهها دچار رکود میگردد - در افراد حساس باعث سردرد و سرگیجه میشود دما و رطوبت: متناسب با نوع کار و فعالیتی که کارگر انجام میدهد مقداری انرژی (کارمایه) به مصرف میرساند که دوسوم آن در بدن کارگر تبدیل به حرارت میشود.
بدن انسان به یکی از چهار طریق (هدایت، انتقال، تشعشع و تبخیر) حرارت زائد بدن خود را دفع میکند با این وصف اگر میزان حرارت و رطوبت محیط زیاد شود و بدن از طریق هدایت و تبخیر قادر به دفع حرارت نخواهد بود.
و از میزان حرارتی هم که بوسیله انتقال دفع میگردد کاسته خواهد شد.
در صورت ادامه کار در شرایط حرارت و رطوبت زیاد به ویژه در معرض آفتاب عوارضی به صورت سستی در کار، گرفتگی دردناک عضلات (کرامپ عضلانی) آفتابزدگی و گرمازدگی و غیره ظاهر شده و احتمال بروز حوادث افزایش مییابد کمبود حرارت محیط کار نیز موجب ناراحتیهای عمومی و کاهش توان کار بویژه در انجام کارهای دقیق و ظریف میگردد و احتمال خطر و حوادث افزوده میشود همانگونه که کم کردن لباس در گرما و مرطوب مشکل کار کردن را رفع نمیکند زیادی لباس نیز چارهساز نیست.
ارتعاش: حرکتهائی که از بالا به پائین و بالعکس و یا بطور افقی صورت میگیرد و سبب بوجود آمدن ارتعاش میگردد واحد اندازهگیری ارتعاش سیکل بر ثانیه یا هرتز (HZ) است نحوه انتقال ارتعاش از طریق جابجایی میباشد.
تأثیرات ارتعاش بر روی بدن انسان باعلائم گوناگونی مشخص میشوند: - علائم عمومی مثل ناراحتی مبهم و تحریکپذیری وعصبانیت - خستگی و کاهش راندمان کار و تولید - سنگینی گوش در افرادی که با ابزار پرسروصدا توأم با ارتعاش کار میکنند - سنگینی گوش در افرادی که با ابزار پرسروصدا و از گوشی و لوازم مورد نیاز استفاده نمیکنند - تورم مفاصل و احساس درد در مفاصل استخوانها بخصوص در مچ دست و پا و آرنج - افزایش تهویه ریوی - استخوانی شدن غضروب بین مهرهای و التهاب و تغییر شکل ستون فقرات - کاهش قند و چربی خون و ویتامین C عوامل مهم در تأمین رضایت شغلی و بهداشت روانی کارگران: - به کار گماردن کارگر در کار مورد علاقهاش - تکمیل آموزشهای فنی و مهارتی و آموزش اصول بهداشت و ایمنی کار - تعیین کار مطابق با توانمندیهای کارگر از نظر سن، جنس، مهارت، سابقه کار وغیره - پرداخت به موقع دستمزد واضافه کار و مزایا و پاداش… - اجتناب از هرگونه تبعیض در رفتار یا پرداخت حقوق و مزایا - مهارتها و پیشرفت کارگران تشخیص و ارزیابی شود - در صورت بروز مشکل راهنمائی و مساعدت ممکنه معمول گردد - در مواقع خستگی استراحت لازم داده شود - در زمان انتقال یا تغییر کار و سمت نظر کارگر مورد توجه قرار گیرد - دستورات لازم ضد و نقیض صادر نگردد - اهداف و خطمشی کارخانه برای کارگران تشریح شود - در مورد تداوم اشتغال کارگران و شرایط امنیت شغلی توضیح و اطمینان داده شود.
خستگی: یکی از مسائلی که بشر همیشه با آن روبرو بوده و هست مسئله خستگی است.
خستگی حالتی است که موجب کم شدن فعالیت و مقاومت بدن و کارآئی لازم میگردد و شخص رغبت خود را نسبت به ادامه کار خاص یا هرگونه فعالیتی از دست میدهد.
خستگی عادی یا فیزیولوژیکی معمولاً با خواب و استراحت در زمانی نسبتاً کوتاه رفع و انرژی محرکه قابل جبران است ولی همین خستگی ساده ممکن است بر اثر مداومت و یا تحت شرایط نامساعد بویژه از نظر روانی تداوم یافته و بتدریج به نوع مرضی تبدیل شود و پس از مدتی عوارضو ناراحتیهای آن بصورت کوفتگی، ضعف مفرط، تب، اختلالات متنوع جسمی و روانی و تغییرات و ضایعات گوناگون نمودار شود و منجر به خستگیهای مزمن عصبی، احشائی و مفطر شده و تمام اعمال بدنی و فکری شخص را دچار اختلال سازد.
علائم و عوارض عمومی خستگی - احساس کسالت، سستی، ملالت و اشکال در ادامه کار - تقلیل در ظرفیت و قابلیت انجام کار - کاهش قدرت و دقت و تقلیل کمی و کیفی کار - اختلال در کار طبیعی دستگاههای جریان خون، تنفسی، عصبی، غدد ترشحی و غیره - بروز عوارض عصبی و روانی - تشدید و ازدیاد اختلافها و برخوردها در محیط کار و زندگی - افزایش بیماریهای جسمی به علت افزایش استعداد ابتلا به بیماری - کاهش توانایی انجام کارهای روزمره زندگی در خارج از محیط کار - عدم توجه به وظایف اجتماعی و عدم تمایل به معاشرت با دیگران - افزایش ساعات غیبت به علت احساس کسالت و ناراحتی جسمی و روانی - افزایش تصادفات و حوادث ناشی از کار به علت نقصان قدرت تمرکز فکری - پیری زودرس و کوتاهی عمر به علت کار بیش از حد توان علل و عوامل ایجاد و افزایش خستگی: - مدت زمان طولانی کار - زیاد بودن حجم کار در زمان محدود - مدت زمان طولانی کار و حجم کار زیاد - سخت و طاقتفرسا بودن نوع و روش کار - نامساعد بودن شرایط کار و آلودگی محیط کار (حرارت، رطوبت، صدا، نور …) - اضافه کاریهای مداوم - بیعلاقه بودن به نوع کار - یکنواختی و کسالتآور بودن نوع کار - کم بودن کار (طولانی شدن زمان کار) - ساده بودن نوع کار نسبت به مهارت و تخصص کارگر - مسائل خانوادگی (همسر، فرزندان، والدین، همسایگان و …) - فقدان سیستم ارزشیابی و قدرشناسی اصول پیشگیری و درمان خستگی: الف: پیشگیری 1- فیزیولوژی کار و انسان بررسی و شرایط بنحوی تطبیق داده شود 2- شرایط بهداشتی محیط کار و کارگر مثل سروصدا، حرارت، رطوبت، روشنائی نظم، نظافت و ایمنی فردی مورد توجه قرار گیرد 3- روابط انسانی و حفظ حقوق و احترام متقابل بر طبق قوانین کار رعایت گردد 4- ایجاد نظم و امور و مشخص شدن تکلیف و حدود وظایف افراد 5- رعایت عدالت و انصاف در تقسیم کار متناسب با تواناییها و مهارتها 6- مراعات ساعات کار روزانه و تعداد روزهای کار در هفته طبق قوانین کار 7- افراد با تجربه و ماهر برای انجام فعالیتهای بیشتر و اضافهکاری مناسبترند 8- با حذف حرکات غیرضروری و رفت و آمدهای زائد، کار با حداقل زحمت انجام شود 9- ایجاد تنوع در کار به هر نحو ممکن، در پیشگیری از بروز خستگی زودرس مؤثر خواهد بود 10- در فواصل معین با ایجاد استراحت کوتاه و نوشیدن مایعات مناسب رفع خستگی شود 11- استفاده از تعطیلات و مرخصی سالیانه در جلوگیری از عوارض خستگی اهمیت زیادی دارد اهم مسائلی که جزء سالمسازی محیط صنعتی قرار میگیرد عبارتند از: - تأمین آب آشامیدنی سالم و کافی - جمعآوری و دفع صحیح زباله و مواد زائد - جمعآوری و دفن صحیح فاضلاب - تأمین غذای سالم و مناسب - مبارزه با حشرات و جوندگان - ایجاد تسهیلات بهداشتی کافی (رستوران، حمام، دستشویی، رختکن، توالت) - تأمین نظافت عمومی محیط کار - ایجاد مرکز بهداشت و ایمنی و انجام کنترلهای لازم - ایجاد مرکز بهداشتی درمانی برای انجام معایناته ادواری و ارائه خدمات درمانی سریائی - آموزش کارکنان برای رعایت اصول بهداشتی در محیط کار کمکهای اولیه در برخورد با مجروحین: - اطمینان حاصل کنید که راه تنفس مصدوم باز و پاکیزه است - جسم خارجی مسدودکننده راه تنفسی را اعم از لقمه غذا، دندان مصنوعی و غیره را از راه دهان خارج کنید.
برای این کار باید؛ - سر مصدوم را در حالت خوابیده به یک سمت بچرخانید - دهان را باز کنید - با انگشت گلو را لمس و جسم مانع را خارج نمائید - برای انجام تنفس مصنوعی باید: - بیمار را به پشت خواباند - خم کردن سر به عقب وکشیدن چانه و فک به بالا - در کنار سر بیمار زانو بزنید - بینی مجروح را با دو انگشت بگیرید تا بسته شود - دهان خود را بر روی دهان بیمار قرار دهید کمکهای اولیه در مورد شوک: حالت شوک غالباً معلول نارسایی جریان خون است که میتواند منجر به مرگ نیز بشود حوادث شدیدی که سبب خونریزی یا شکستگیهای متعدد میشوند، لگد به شکم که سبب خونریزی داخلی میشود، ضربه به سر یا هر ضایعه توأم با بیهوشی یا بدون بیهوشی از عوامل بروز شوک هستند.
علائم شوک: رنگ پریدگی، عرق سرد، احساس تشنگی، احساس ناراحتی و اضطراب، احساس سرما، سردی دستها، وجود تنفس ضعیف یا تند.
اقدامات در موارد شوک: 1- بیمار را آرام روی زمین خوابانده و رویش را بپوشانید 2- اطمینان حاصل کنید که مجاری تنفسی بیمار باز است 3- در صورت وجود شکستگی، محل شکستگی را باید ثابت نگه داشته و بیمار را در حالت افقی قرار دهید 4- در صورتی که بیمار شکستگی نداشت میتواند او را بر روی شکم خوابانده و سر او را به یک طرف کج کنید و یک زانوی او را خم کرده روی زانوی دیگر بگذارید.
5- در صورت بروز خونریزی از آن جلوگیری کنید.
6- در صورت احساس تشنگی بیمار میتوانید به او آب بدهید مگر مواقعی که از ناحیه شکم صدمه دیده یا حالت تهوع داشته و یا به عمل جراحی نیاز داشته باشد 7- به فرد بیهوش نباید چیزی خورانید 8- ضمن انجام اقدامات فوق وسایل حمل و انتقال بیمار را به بیمارستان فراهم سازید.
کمکهای اولیه در حوادث شایع کارگاهی: - کمکهای اولیه در برخورد با مجروحین - سوختگیها - خفگی در آب - سرمازدگی - مسمومیتها - گرمازدگی - شوک - برق گرفتگی سم: هر مادهای که به اندازه کفای به بدن برسد و قادر به مختل نمودن سلامت یا از بین بردن زندگی شود، زهر یا سم نامیده میشود.
علائم ناشی از مسمومیت ناشی از گازها عبارتند از: 1- سرگیجه، 2- تندی نفس و بنض، 3- کبودی لبها و ناخنها، 4- بیهوشی و 5- تشنج.
علائم ناشی از مسمومیت غذایی عبارتند از: 1- سردرد، 2- حالت تهوع و استفراغ، 3-اسهال و 4- درد عضلانی.
کمکهای اولیه در مورد مسمومین در 3 مورد زیر خلاصه میشود: 1- خارج نمودن سم از معده بوسیلهعملیات مکانیکی یا داروهای ؟؟
2- خنثی نمودن سمی که وارد بدن شده بوسیله داروهای ضد سم 3- خنثی کردن عوارض و اثراتی که سم در اندامهای مختلف تولید میکند کمکهای اولیه در انواع مسمومیتها: الف- کمکهای اولیه در مسمومیت داروئی ب- کمکهای اولیه در مسمومیت ناشی از نفت، امشی و بنزین الف- کمکهای اولیه در مسمومیتهای دارویی 1- چندین لیوان آب ولرم یا شیر یا ماست یا آب نمک و یا محلول جوش شیرین به بیمار بخورانید تا سم رقیق شود.
2- از راه تحریک حلق (با انگشت یا با یک پر انتهای گلو را تحریک کنید) مریض را وادار به استفراغ کنید 3- درباره نوع سم تجسس نمائید و فوراً بیمار را به مرکز کمک مسمومین یا نزد پزشک ببرید.
ب- کمکهای اولیه در مسمومیت ناشی از نفت امشی و بنزین علائم: استشمام بوی مواد فوق از دهان، بیمار، تهوع، سرفه، سرگیجه، ضعف عمومی، تنفس بطنی و سطحی و تشنج و بالاخره بیهوشی.
کمکهای لازم: 1- مریض را در هوای ازاد بخوابانید 2- در صورت لزوم او را گرم نگاه دارید 3- با توجه به سن بیمار 3 تا 20 قاشق غذاخوری پارافین مایع به بیمار بخورانید 5- فوراً بیمار را به بیمارستان منتقل نمائید انواع و شدت سوختیگها سوختگی بر دو نوع است: 1- نوع خشک: بر اثر آتش و اجسام خیلی داغ یا داروهای شیمیایی ایجاد میگردد 2- نوع مرطوب: که بر اثر آب جوش یا بخار بوجود میآید شدت و عوارض سوختگی بستگی به عوامل زیر دارد: 1- محل سوخته شده: خطر سوختگی در سر و تنه از دست و پا زیادتر است 2- سن بیمار سوخته: در کودکان و اشخاص پیر خطرناکتر است تا افراد بالغ 3- وسعت سوختگی: اگر سطح سوختگی دو سوم بدن را فراگیرد حال بیمار خطرناک بوه و احتمال مرگ زیادتر است.
سوختگی برحسب عمق به سه درجه تقسیم میشود: 1- درجه یک: فقط پوست سوخته و قرمز میگردد و جهت ضدعفونی باید از محلول مرکورکرم استفاده نمود.
2- درجه دو: علاوه بر سوختن پوست، تاولهای زیادی در روی آن ظاهر میشود که ممکن است 3- درجه سه: در این نوع سوختگی علاوه بر پوست نسج ماهیچهای نیز میسوزد کمکهای اولیه در مورد فرد سوخته: 1- چه حالت شوک وجود داشته باشد و چه نداشته باشد باید بیمار در حال استراحت باشد 2- مایعات گرم به بیمار داده شود تا جبران مایعات از بین رفته شود 3- بیماری که در حال سوختن است نباید بدود و نباید بایستد بلکه بروی زمین بخوابد 4- اگر سر و صورت آتش گرفت یک حوله کلفت دور آن پیچیده شود و سر و صورت زیر شیر آب سرد نگهداشته شود 5- اگر فرد در اتاق یا آپارتمانی است که دچار آتشسوزی شده باید پنجرهها را باز کند 6- آب و سایر مواد آتش خاموش کن را نباید روی شعله ریخت 7- هنگام خاموش کردن آتش جلوی در خروجی باید قرار گرفت تا بتوان به موقع فرار کرد 8- اگر سوختگی سطحی بود باید آن را به مدت 5 تا 10 دقیقه زیر آب سرد گرفت و در غیر اینصورت، حاد بود به درمانگاه منتقل شود.
9- اگر سوختگی با شعله آتش بوجود آمده با شد،در اینصورت لباسهای بیمار را نباید از تنش خارج کرد و اگر لازم باشد آنرا باید با قیچی از تنش خارج کرد.
وظایف کارفرمایان در قبال پیشگیری از حوادث شغلی به قرار ذیل است: 1- تهیه و تدارک وسایل مطلوب محیط کار با توجه به استانداردهای تعیین شده 2- نظارت بر استفاده کارگران از وسایل حفاظتی 3- ایجاد مراکز بهداشت کار 4- تشکیل کمیتههای حفاظت ایمنی و بهداشت صنعتی 5- ایجاد مراکز درمانی و درمانگاههای کوچک که کارهای اورژانسی را انجام میدهد 6- اقدامات و کمکهای اولیه لازم جهت جلوگیری از شدت جراحات فرد حادثه دیده در بروز سوانح