مقدمه به موازات پیشرفت صنعت و فن آوری مصالح ساختمانی هر روز متنوع تر می شود و کمتر ممکن است در یک سال چندین نوع مصالح جدید ساختمانی به بازار عرضه نگردد .
این مصالح ممکن در اسکلت اصلی ساختمان مورد استفاده قرار گیرد یا به عنوان مواد تکمیلی و تزیینی به کار رود .
بعضی از مصالح ساختمانی را می توان مصالح نتی نامید که سالهاست مورد استفاده قرار می گیرند تنها ، فن آوری جدید طرز به کاربردن و محافظت و افزایش مقاومت آنها را مورد مطالعه قرار می دهد تا اگر نقصانی در به کاربردن این مصالح وجود داشته باشد مرتفع سازد و با پیشرفت فن آوری ، هر روزه مصالحی تهیه و به صورتهای مختلف در ساختمانها مورد استفاده قرار می گیرند .
انواع مواد و مصالح ساختمانی مصالح ساختمانی گاهی به همان صورتی که در طبیعت یافت می شوند فقط با شکل دادن مورد استفاده قرار می گیرند و گاهی ، از ترکیب آنها با یکدیگر مصالح جدیدی به دست می آید مثل سیمان که از ترکیب سنگ آهک و خاک رس به کمک حرارت حاصل می شود یا گچ و آهک که از پختن سنگ گچ و سنگ آهک بدست می آید.
اخیراً مواد و مصالحی از ترکیبات شیمیایی و به روشهای صنعتی به دست آمده است مثل P.V.C ، پلی یورتان ، که به مرور جای مصالح طبیعی را خواهند گرفت چنانکه در بعضی موارد در قطعات پیش ساخته گچی و یا بتونی از الیاف مصنوعی نیز استفاده می گردد.
کانیها چون کانیها واحدهای سازنده سنگها هستند ، باید قبل از سنگها مورد بررسی قرار گیرند به طور کلی می توان گفت کانی یا مینرال جسم جامد طبیعی همگن و متبلوری است که دارای منشأ غیر آلی است و دارای ترکیب شیمیایی مشخص و ساختمان اتمی منظمی می باشد.
بلورهای مصنوعی که در صنعت جواهر سازی تهیه می شود و کربنات کلسیمی که بوسیله بدن جانوران دریایی ترشح می گردد جزء کانیها نیستند.
سختی مقاومت هر کانی در مقابل خراشیدن یا ساییده شدن را سختی آن گویند و اگر جسمی جسم دیگر را خراش دهد از آن سخت تر است.
الماس سخت ترین و گرافیت نرم ترین کانیهاست و این امر به پیوند ملکولی آنها مربوط است.
سنگها سنگها اجسام طبیعی سخت شده ای هستند که از یک یا چند کانی بوجود آمده اند .
انواع سنگها عبارتند از : سنگهای آذرین سنگهای رسوبی سنگهای دگرگون شده و سنگهای آذر آواری سنگهای ساختمانی سنگی است که از معدن بدست می آید باید برای مصرف در ساختمان آماده شود و معمولاً به دو صورت کار شده و خورد شده ( شن و ماسه ) آماده می شوند .
سنگهای کار شده را به شکل یک تیشه ای ، دو تیشه ای تخت ، تراش ،ساییده ، لاشه و کلنگی در قسمتهای مختلف ساختمان از قبیل پی ، دیوار ، نمای کرسی چینی ( از اره ) نمای دیوار ، پله ، فرش کفها ، و نمای و نمای داخلی و خارجی ساختمان مصرف می کنند سنگهای خرد شده را بسته به ریزی و درشتی دانه هایشان نامگذاری میکنند .
دانه های با قطر ریزتر از 9/ میلیمتر را گرد سنگ ، دانه های با قطر بین 9/ تا 2 میلیمتر را ماسه ، دانه های با قطر بین 2 تا 25 میلیمتر را نرمه سنگ و دانه های با قطر بین 25 تا 60 میلیمتر را خرده سنگ می گویند ، دانه های درشت تر از 60 میلیمتر را پاره سنگ ، لاشه سنگ و تخته سنگ می نامند .
سنگهای نما : این سنگها را در کارخانه به شکل لوح ( سنگ پلاک ) به ضخامت بین 6 تا 30 میلیمتر می برند و روی آن را می سایند تا صیقلی شود .
سنگهای نمایی که در ایران مصرف می شوند بیشتر آهکی هستند زیرا درجه سختی سنگ آهک 3 و بریدن آن آسان است مانند سنگ تراورتن که سنگی آهکی است .
سنگ آرگونیت و تراورتن هر دو از ته نشین شدن مواد آهکی آب چشمه های پیرامون آتشفشانها حاصل شده اند .
سنگ گرانیت به رنگهای مختلف ، سنگی است آذرین و بسیار مقاوم در برابر عوامل فرسایش که اخیراً در نماهای خارجی و داخلی ساختمان فرش کف و پله از آن استفاده می گردد .
چسبندگی سنگها به ملات : براساس آزمایشهای انجام شده میزان چسبندگی سنگها با ملات سیمان خالص به شرح زیر است : 1 سنگهای آهکی سست دارای چسبندگی خوبی نیستند .
2 سنگهای آهکی سخت و نیمه سخت دارای چسبندگی بسیار خوبی هستند .
3 سنگهای آهی فشرده چسبندگی متوسطی دارند .
4 گرانیتها نیز کمی چسبندگی دارند .
5 کوارتزیت و شیشه ها چسبندگی بسیار ضعیفی دارند .
نامگذاری مصالح سنگی مصالح سنگی بسته به ریزی و درشتی دانه ها به گروه های زیر تقسیم می شوند: گروه درشت دانه از قطر 60 میلی متر تا 2 میلیمتر که شن نامیده می شود گروه میان دانه از قطر 2 تا 06/0 که ماسه نامیده می شود گروه ریز دانه از قطر 06/0 تا 002/.
میلی متر که لای نامیده می شود.
و از قطر 002/0 میلیمتر کمتر بنام خاک رس نامگذاری شده است.
خشت خشت ، خاک نمناک و یا گلی است که به آن شکل داده باشند .
گل مصرفی مخلوط همگن و ورز دیده آب و خاک می باشد.
خشت پخته شده را آجر می نامند که در فصل بعدی به آن می پردازیم.
نحوه ساخت خشت گلی که برای خشت زدن استفاده می شود شکل خمیری دارد و باید 15 تا 20 درصد ماسه داشته باشد.
چنانچه مقدار ماسه آن کمتر باشد خشت موقع خشک شدن ترک می خورد.
در قدیم ساختن گل بت دست انجام می شد.
خاک را بصورت آب خورده در می آوردند و در آن آب ریخته ، زیر و رو می کردند تا گل درست شود.
گل را می خواباندند تا کم کم آب به خورد خاک برود و خاک به حالت خمیری در آید.
سپس گل را در قالب چوبی که روی زمین صاف گذاشته بودند قرار داده و با انگشتان دست به آن فشار وارد می کردند تا قالب پر شور و گل شکل بگیرد.
سپس روی خشت را با کف دست مالش می دادند تا تخت شود.
آنگاه قالب را بر می داشتند و آن را برای خشت بعدی تمیز کرده پهلوی خشت قبلی قرار می دادند تا خشت بعدی را در کنار خشت قبلی درست کنند.
خشتی که با دست درست می شود پوک است و تاب زیادی ندارد و خشت مالی با دست بسیار کند و گران تمام می شود.
سه روش کلی برای خشک کردن خشت وجود دارد : 1 خشتهای تر را در اتاقهایی که روی کوره های هوفمان می سازد قرار داده از پایین اتاق هوای گرم و خشک به خشت می رسانند و هوای نمناک از بالا خارج می شود.
2 خشتها به طور اتوماتیک در واگنها چیده می شوند.
این واگنها به اتاقهای مخصوص خشت خشک کنی هدایت می گردد و در آنجا هوای داغ را از پایین وارد می کنند و هوای سرد و نمناک شده را از بالا می ممکند.
3 خشتها را روی واگنها قرار داده به درون تونل مخصوص هدایت می کنند.
از کف تونل از نزدیکی در خروجی به سوی در ورودی هوای داغ می دمند.
در ابتدای ورود خشتها به تونل هوا ملایم است و به تدریج هر چه به در خروجی تونل نزدیک می شوند شدت گرما بیشتر می شود .
در این طریقه خشتها یک روزه خشک می شوند.
آجر آجر مصالحی است ساختگی و دگرگون شده که از پختن خشت به دست می آید .
همانگونه که ذکر شد ماده اصلی آجر خاک می باشد که خود از اجزای مختلف تشکیل شده است.
مواد اولیه گل آجر : گلی که در خشت زدن برای تهیه آجر استفاده می شود شکل خمیری دارد و باید 15 تا 20 درصد ماسه داشته باشد.
چنانچه مقدار ماسه آن کمتر باشد آجر موقع خشک شدن ترک می خورد و موقع پختن نیز تغییر شکل زیاد می دهد و اگر مقدار ماسه آن زیاد باشد آجر دارای تخلخل زیاد شده سست می شود.
شکل آجر : در زمانهای قدیم آجرها به ابعاد 5×4×4 سانتیمتر به نام آجر نظامی و همچنین در ابعاد 5 × 25×25 سانتیمتر ساخته می شد که برای دیوار چینی و پوشش سقفهای تیغه ای و اغلب برای فرش کفها به کار می رفت.
بتدریج شکل آجرها تغییر یافته ، به اندازه های کنونی تبدیل شده است ( 5*11*23 سانتیمتر و یا 5*10*21 سانتیمتر ) به طور کلی طول آجر باید دو برابر عرض آن بعلاوه یک سانتیمتر باشد .
آجرها ممکن است به صورت توپر ، توخالی و یا سوراخ دار تهیه شوند .
شکل سطح مقطع سوراخهای آجر ، مربع ، مستطیل و یا گرد می باشد ولی طبق استاندارد باید روابطی بین ابعاد سوراخها وجود داشته باشد مثلا ضلع مربع نبایستی از 15 میلیمتر بیشتر باشد و قطر سوراخهای دایره شکل نباید از 20 میلیمتر بگذرد و برای سوراخها ی مستطیل شکل حاصل ضرب طول × عرض نباید از 60 میلیمتر تجاوز کند .
برای کم شدن وزن آجر آنها را تو خالی می سازند ولی در جاهایی که به مقاومت بیشتری نیاز است از این گونه آجرها استفاده نمیگردد محل استفاده آجرهای توخالی اغلب ، سقفها و دیوارهای جدا می باشد .
ضمناً آجرهای توخالی از نظر صدا و حرارت عایق تر خواهند بود .
خواص و مقاومت آجر : آجر خوب صدای زنگ می دهد و این نشانه توپری و مقاومت خوب و پایداری در مقابل یخبندان است .
آجری که صدای خفه بدهد ، پوک ، نپخته ، و یا ترک دار است .
آجر خوب حرارت را خیلی کم از خود عبور می دهد و بخوبی به ملات می چسبد ، کم ساییده می شود و سخت است .
آجر پوک آب زیادی می مکد و در یخبندان می ترکد ، چنانچه آجر مقدار کمی آب جذب کند دلیل بر جوش بودن آن است و خوب به ملات نمی چسبد .
یک آجر خوب بین 8تا 18 درصد وزنش آب جذب میکند .
وزن مخصوص آجرهای معمولی 1500 کیلو گرم در متر مکعب و برای آجرهای مرغوب 1800 کیلو گرم در متر مکعب می باشد .
آجرهای معمولی بین 100 تا 150 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع و آجرهای مرغوب بین 300 تا400 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع و آجر جوش و سبز خیلی بیشتر از 400 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع فشار را تحمل می کنند .
ضریب گسیختگی آجر بایستی بین 10 تا 20 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع باشد .
آجر جوش : چنانچه بخواهند برای مصرف در جای بخصوصی آجر جوش تهیه کنند بایستی در تهیه خاک و پختن آجر بیشتر دقت نمایند.
خاک آجر جوش باید طوری انتخاب شود که تفاوت درجه گرمای عرق کردن و ذوب شدن آ، زیاد باشد آجر جوش باید سخت باشد لاشه نشود ، ترد نباشد ترک نداشته باشد در برابر ضربه پایداری کند کم ساییده شود زبر باشد و جای ساییده شدن آن نیز زبر بماند سطح شکسته آن شیشه ای نباشد بلکه دانه دانه و پر باشد.
در برابر یخبندان پایداری کند تاب فشاری آن از 400 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع کمتر نباشد.
آجر نسوز : منظور از نسوز بودن یک جسم ، این نیست که اصلاً نمی سوزد این نوع آجر تا یک حرارت معینی مقاومت می کند و نمی سوزد و پس از آن خواهد سوخت.
رس در درجه حرارت 2050 درجه و سیلیس در دمای 1685 درجه ذوب می شود.
جسمهای نسوز مخلوط خاک رس ، ماسه، منیزیت ، و دولومیت می باشند.
این مواد را با گل رس ، آهک شکفته، اکسید منیزیم تهیه نموده ، پس از شکل دادن گل آن را می پزند .
این نسوزها را در صنعت ذوب آهن ، کارهای ساختمانی ، بخاریها، دیگهای بخار مورد استفاده قرار می دهند.
آجرهای لعابی : برای آنکه سطح آجر صاف ، زیبا و صیقلی باشد و آب در آن نفوذ نکند و در برابر مواد شیمیایی پایدار بماند روی آن لعاب نازک می زنند.
یکی از این روشها آن است که روی آجر را با لعاب شیشه ای بی رنگ یا رنگی اندود کرده آن را می پزند دیگر آنکه نمای سفال پخته نشده را با جسم گدازآمور مانند اکسید سرب و یا اکسید قلع یا گداز آورهای رنگی اندود کرده آن را می پزند.
هنگام پختن لعاب پوسته نازکی روی آجر بوجود می آورد.
ضریب انبساط و انقباض لعاب و سفال بایستی یکسان باشد در غیر اینصورت پس از به کار رفتن چون با هم کار نمی کنند لعاب ترک می خورد.
آجرهای ماسه آهکی : آب آهک در حرارت و فشار معمولی می تواند در سیلیس پوک اثر کند و ترکیب سیلیکات بدهد برای آنکه آب آهک بتواند در سیلیس بلوری هم اثر نماید باید به ملات ماسه آهک همراه با فشار زیاد حرارت داد.
برای ساختن آجر ماسه آهکی گرد آهک زنده را با ماسه سیلیسی دانه بندی شده ریز دانه به نسبت وزنی 1 به 8 تا 1 به 12 مخلوط می کنند و روی آن کمی آب می پاشند.
آن را هم می زنند تا نمناک شود و آهک شکفته گردد.
خمیر ماسه آهک را روی قالب فولادی ریخته زیر فشار 400 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع شکل می دهند.
خشت فشرده را روی واگنتهایی گذاشته به استوانه فولادی (دیگ) می برند، در آنجا بخار خشک 180 تا 200 درجه و فشار 8 تا 16 آتمسفر و پس از 4 تا 8 ساعت خشتها به سیلیکات کلسیم تبدیل شده به عمل می آیند.
آجر ماسه آهکی دارای سطوحی صاف و در رنگهای گوناگون تهیه می گردد که در نما جلوه بسیار خوبی دارد.
کاشی و سرامیک کاشی و سرامیک فرآورده هایی هستند که سطح آنها به علت پخته شدن در دمایی معین به حال نیمه شیشه ای در می آید چنان که خاصیت جذب آب آن بسیار کم شده در برابر ساییدگی ، فشار و ضربه مکانیکی مقاومت لازم را پیدا می کند و می تواند تغییرات ناگهانی دما (20 تا 100 درجه سانتیگراد ) را به خوبی تحمل کند .
اگر یک سطح کاشی از لعاب معدنی پوشیده باشد ، کاشی را لعابدار می نامند.
نحوه تهیه کاشی و سرامیک : مواد اولیه تهیه کاشی خاک رس نسبتاً خالص است .
برای تهیه لعاب اکسیدهای فلزات بخصوص اکسید سرب را به دوغابی که از قبل آماده کرده اند اضافه می کنند .
دوغاب نیز از مخلوط آب و همان خاکی که کاشی را از آن ساخته اند درست می شود.
پس از تهیه خشت کاشی به ابعادی که مورد احتیاج است سطح مورد نظر را به دوغاب آغشته نموده ، آن را در کوره برده ، می پزند .
در حرارت 1200 تا 1300 درجه خشت کاشی کاملاً می پزد .
لعاب روی کاشی به علت وجود اکسید های فلزی به عنوان گدازآور در این درجه حرارت ذوب میشود .
که پس از سرد شدن به حالت شیشه ای در آمده ، سطحی غیر قابل نفوذ ، رنگی و زیبا حاصل می گردد .
سرامیک نسبت به کاشی درجه حرارت بالاتری پخته می شود و در ابعاد و نقشهای متنوع تولید می شود .
همچنین کاشیهای مختلفی برای مقاومت در برابر اسیدها و قلیاها نیز تولید می شوند .
بعضی از سرامیکها را روی ورقهای کاغذ چسبانده ، جاسازی می نمایند که هنگام استفاده در سطوح مورد نظر از پشت آنها را با ملات و یا چسب می چسبانند .
پس از اتمام کار سطح آنها را از کاغذها و مواد اضافی تمیز نموده ، اشکال زیبای آنها آشکار خواهد شد .
درجه بندی کاشیها : کاشیها را از نظر مرغوبیت و نداشتن عیب و نقص به سه درجه تقسیم می کنند : الف) کاشی درجه یک : کاشیهای درجه یک کاشیهایی هستند که کاملاً سالم باشند و هیچگونه نقصی در سطح لعابدار و کناره آنها دیده نشود .
ب ) کاشی درجه دو : کاشیهای درجه دو کاشیهایی هستند که از نظر دید ظاهری یکی از معایب زیر را داشته باشند : 1 کاشیهایی که در فاصله دو سانتیمتری تمامی کناره های سطح لعابدار آنها بیش از یک یا دو خال به قطر حداکثر نیم میلیمتر وجود نداشته باشد .
2 کاشیهایی که در تمام کناره های سطح لعابدارشان فقط یک لکه لعاب نگرفتگی حداکثر به ابعاد 3*2 میلیمتر وجود داشته باشد .
ج ) کاشی درجه سه : کاشیهای درجه سه کاشیهایی هستند که از نظر دید ظاهری معایبی بیشتر از کاشی درجه دو دارند .
مصارف کاشی و سرامیک : کاشیها و سرامیک در حال حاضر برای سرویسهای بهداشتی ، آشپزخانه ها و کف اتاقها استفاده می شود و از نظر نازک کاری در حال حاضر موارد استفاده روزافزونی پیدا می کند .
کاشیکاری و معرق کاری ( یک نوع کاشی ) در مساجد و مکانهای مذهبی نیز به وفور استفاده می شود .
همچنین برای آزمایشگاهها و ساختمانهای صنعتی نیز کاشیهای ضد اسید ، ضد قلیل و ضد ضربه مورد استفاده قرار می گیرند .
فعالیت یکی از کارخانه های تولیدی سرامیک : شرکت گرانیت کاشان (بهسرام) از سال 1379 در زمینی به مساحت 180 هزار مترمربع در شهر کاشان مهد تمدن کهن و هنر معماری ایرانی ، فعالیت تولیدی خود را آغاز نمود .
استفاده از جدیدترین ماشین آلات ، مدرنترین تجهیزات و تکنولوژی روز جهانی زمینه ساز ایجاد کارخانه ای با 22 هزار متر مربع فضای مسقف گردید .
سرامیک های گرانیتی تولید شده در این شرکت در اندازه های 30*30 ، 40*40 ، 60*30 ، 60*40 سانتیمتر می باشد که با رنگها و طرحهای متفاوت در دو نوع ساب خورده و مات تولید می گردند .
ظرفیت اسمی سالیانه تولید سرامیک گرانیتی در این شرکت 2/1 میلیون متر مربع می باشد که با بهره برداری از فاز دوم (توسعه) سقف تولید به قریب 5/2 میلیون متر مربع در سال بالغ خواهد گردید .
شرکت گرانیت کاشان (بهسرام) از سال 1379 در زمینی به مساحت 180 هزار مترمربع در شهر کاشان مهد تمدن کهن و هنر معماری ایرانی ، فعالیت تولیدی خود را آغاز نمود .
گسترش استفاده از این پدیده مدرن در بناها و ساختمانهای کشور و زمینه سازی برای صدور این محصولات به کشورهای مختلف دنیا ، انگیزه ما برای کوشش بیشتر در راستای نیل به کیفیت برتر و کمیت بیشتر می باشد.
کیفیت هیچگاه تصادفی کسب نمی شود .
در مسیر رسیدن به کیفیت بالاترین تکنولوژی را به خدمت گرفته ایم و با استفاده از تخصص و مهارت مدیران و متخصصان ، محصولی در حد استانداردهای جهانی عرضه نموده ایم .
برای تولید هر متر مربع از سرامیک گرانیتی بهسرام فرآیند کامل کنترل کیفی به دقت انجام می گیرد.
از کاوش و استخراج مواد اولیه مرغوب گرفته تا انتخاب دقیق و پیشرفته ، همه صورت می گیرد تا بهسرام محصولی با بالاترین کیفیت باشد.
سرامیک گرانیتی بهسرام محصولات متنوعی جهت استفاده در کلیه معابر ، فروشگاههای بزرگ و کوچک ، دفاتر کار ، اماکن ورزشی ، نمایشگاهها ، فرودگاهها ، ایستگاههای مترو ، رستورانها ، هتلها و منازل ارائه نموده است .
سرامیک گرانیتی بهسرام ، دارای مقاومت بالا ، جذب آب ناچیز و نگهداری آسان بوده و به همین دلیل برای فضای رستورانها ، بیمارستانها و کلیه اماکن بهداشتی توصیه می گردد .
سرامیک گرانیتی بهسرام ایده آل ترین پوشش برای نمای ساختمانها می باشد زیرا علاوه بر زیبایی در مقابل عوامل جوی و شوکهای حرارتی بسیار مقاوم می باشد.
تنوع طرح ، سایز ، رنگ و خاصیت برش پذیری در سرامیک گرانیتی بهسرام برای طراحان ، امکان خلق هزاران ترکیب زیبا و بی نظیر را فراهم می آورد.
طرحها و رنگهای سرامیک گرانیتی بهسرام از طبیعت الهام گرفته و شما با نمایش جلوه زیبای طبیعت در محیط هرگز خسته نخواهید شد.
سرامیک گرانیتی چیست ؟
سرامیک گرانیتی پدیده ای مدرن در صنعت ساختمان به جای سنگهای طبیعی و کاشی و سرامیکهای لعابدار برای پوشش کف و نما می باشد که در هر محیط و شرایطی قابل استفاده خواهد بود.
این فن آوری معایب سنگهای و سرامیک ها را به حداقل رسانده و از محسنات بیشتری برخوردار است.
سرامیک گرانیتی حاصل فرآیندهای مختلف بر روی مواد معدنی و رنگهای طبیعی است و در تولید آن از هیچگونه مواد شیمیایی یا مصنوعی استفاده نمی شود.
ویژگیهای سرامیک گرانیتی بهسرام در دو دسته کلی مات و براق در رنگهای مختلف تولید می گردد.
در درجات مختلف ، مطابق با استانداردهای تعریف شده و در بسته بندی مشخص عرضه می گردد.
بدون لعاب و روکش می باشد و نوع براق آن توسط ماشین آلات مدرن تولید می گردد.
به نسبت ضخامت دارای مقاومت فشاری بالایی می باشد.
در برابر بیشتر اسیدها و مواد شیمیایی مقاوم و ثابت است.
مقاومت بسیار بالا در برابر سایش و تحمل تنش زیاد در گرما و سرما از خصوصیات آن است.
جذب آب ناچیز (کمتر از نیم درصد) آن باعث عدم جذب آلودگی و موجب مقاومت بالا در برابر یخ زدگی می باشد.
ویژگیهای منحصر به فرد سرامیکهای گرانیتی بهسرام در کنار رعایت شرایط فنی مناسب در نصب ، از آن محصولی با دوام و اقتصادی می سازد.
صد خوردگی بودن محصولات شرکت بهسرام ، به همراه جذب آب ناچیز که مقاومت بالا در برابر یخ زدگی است ، همچنین امکان تحمل تنشهای زیاد حرارتی ، باعث اطمینان خاطر برای استفاده از آن در فضاهای باز خواهد بود .
پلاستیک پلاستیکها ، در بین مواد ساختمانی مواد نسبتاً جدیدی بشمار می روند و روز به روز در زمینه های مختلف زندگی وارد می شوند و بر اهمیت آن افزوده می شود .
بطوریکه امروزه پلاستیکها در صنایع الکترونیک ، ارتباطات و نیز کالاهای مصرف خانگی جانشین فلزات شده اند .
مواد خام پلاستیکها مواد واسط پتروشیمی اند و از مهمترین آنها ، اتیلن ، پروپان و از ترکیبات حلقوی ماده واسط سیکلوهگزان است که در تولید نایلون استفاده می شود .
انواع پلاستیک : پلاستیکها براساس رفتاری که در برابر حرارت دارند به دو گروه عمده تقسیم می شوند .
الف ) ترمو پلاستیکها : که در برابر حرارت نرم و در برابر سرما سخت می شوند .
ب ) ترمو ستها : که با حرارت نرم نمی شوند .
مواد پلاستیکی را می توان به صورت اسفنجی تولید نمود ، اما اغلب آنها کاربرد چندانی ندارند .
پلاستیکهای اسفنجی را می توان با وزن مخصوص های خیلی پایین تولید نمود .
استحکام و سفتی این اسفنجها با افزایش وزن افزایش می یابد .
هرچه اسفنجها سبکتر باشند ، عایق حرارتی بهتری هستند .
این پلیمرها ( اسفنجها ) در سه نوع تولید می شوند : 1ـ پلیمرهای عایق بندی 2ـ پلیمرهای تکیه گاهی 3ـ پلیمرهای سازه ای پلیمرهای عایق بندی عمدتاً پلی یورتان و اوره فرمالید هستند که بسیار سبک می باشند و پلیمرهای تکیه گاهی باید خاصیت ارتجاعی داشته باشند ، بنابراین از پلی یورتان انعطاف پذیر استفاده می شود .
وزن مخصوص اسفنجهای سازه ای کمتر از 1 است و به اندازه کافی فشرده اند تا بتوانند تنشهای فشاری وارد شده را تحمل کنند .
کاربرد پلاستیکها در ساختمان : PVC اسفنجی سخت با چگالی بالا عمدتاً به روش اکستروژن به صورت ورق ، پروفیل ( در و پنجره ) نرده ، قفسه ، لوله و غیره تولید می شود .
معمولاً وزن مخصوص این محصولات حدود وزن مخصوص چوب است .
اسفنجهای پلی یورتان ( ابر فشرده و یونولیت ) برای عایق حرارتی و اسفنجهای سنگین تر برای مقاصد سازه ای استفاده می شود .
در تولید کلید و پریز ، روکش سیمهای برق نیز از این پلیمره استفاده شده است .
البته برای عایق بندی حرارتی از الیاف سنگ به نام پشم سنگ و یا الیاف شیشه به نام پشم شیشه استفاده می شود .
پرلیت نیز ماده ای معدنی است که به کمک حرارت منبسط شده ، توده ای حجیم تولید می کند که از آن لوله هایی برای عایق حرارت و صوت ساخته می شود .
معایب و مزایای لوله های فلزی پلیمری و مرکب (نیوپایپ) مشخصات فنی : 1 ـ فشار 2 ـ دما : به منظور کاربرد مطمئن لوله های مرکب ( Px-Al-Pex) نمودار های ( فشار ـ درجه حرارت ـ زمان ) در دسترسی می باشد که با مراجعه به این نمودارها می توان به میزان قابل اعتماد بودن سیستم پی برد .
3ـ نفوذ اکسیژن : نیو پایپ بدلیل دارابودن یک لایه آلومینیومی که لبه های آن بر روی هم جوش شده اند و در مقابل نفوذ اکسیژن در امان بودن دما براین هیچگونه خوردگی و آسیب متوجه اتصالات مخازن و دیگهای آب گرم نخواهد شد.
4 ـ مقاومت سایشی : لایه پلاستیکی که در داخل لوله های مرکب قراردارد بدلیل داشتی اتصالات عرضی مقاومت بالایی در مقابل ذرات شن و ماسه و املاح معدنی موجود در آب نشان می دهد .
این پدیده بدلیل تغییر ساختار ترمو پلاستیکی PE به ساختار ترموستی PEX می باشد .
5 ـ مقاومت در برابر رسوب : جدار داخلی لوله های نیو پایپ نسبت به جدار داخلی لوله های فلزی رایج بسیار صیغلی هستند .
این امر امکان رسوب گذاری معدنی را منتفی می نماید از طرفی بدلیل عدم رسوب گذاری افت فشار در داخل لوله ها بسیار ناچیز خواهد بود و بنابراین امکان انتخاب لوله هایی با قطر کمتر فراهم گردد .
6 ـ انعطاف پذیری : با توجه به اینکه لوله های فلزی قابلیت شکل پذیری و لوله های پلیمری قابلیت انعطاف پذیری خوبی دارند انتظار می رود که لوله های مرکب در یک از این خواص را تا حدود زیادی داشته باشند .
آزمونهای انجام شده بر روی لوله های مرکب ( pex-al-pex ) نشان می دهد .
که این لوله ها در مقابل ضربات و شنی های وارد انعطاف پذیری و مقاومت بالایی داشته باشد و بر خلاف انواع لوله های پلاستیکی بدلیل وجود لایه آلومینیوم میانی در مقابل صدمات مکانیکی تقویت شده اند .
حداقل شعاع انحنا در چینی لوله هایی 5 برابر قطر خارجی می باشد .
کاربردهای لوله نیوپایپ 1 ـ آب آشامیدنی : در کشورهایی نظیر فرانسه ، انگلیس ، آلمان ، سوئیس ، چین و ژاپن استفاده از لوله های مرکب برای آب آشامیدنی مورد تأیید قرار گرفته است .
آزمایش نشان داده شده است که در این لوله ها در اثر عبور آب آشامیدنی هیچگونه فعل و انفعالات شیمیایی صورت نگرفته .
بنابراین طعم و مزه آب تغییر نخواهد کرد همچنین از این لوله ها می توان جهت انتقال آب گرم مورد مصرف در شستشو استفاده کرد .
2 ـ لوله کشی گاز : برای لوله کشی گاز طبیعی باید از لوله أی استفاده کرد که در مقابل گاز نفوذ ناپذیر باشد .
فشار بالایی را تحمل کند و هیچگونه فعل و انفعال شیمیایی در داخل لوله صورت نگیرد .
در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی و شیمیایی از این محصولات برای لوله کشی گاز طبیعی استفاده می شود .
3 ـ کاربرد در صنعت پزشکی : در صنایع غذایی دارویی و اغلب مواد شیمیایی جایی که دما های کمتر از دمای آب جوش مطرح باشد امکان استفاده از لوله های مرکب (pex-al-pex ) وجود دارد .
این لوله ها در صنایع پزشکی نظیر گازهای طبیعی و سیستم های دیالیز استفاده می شود .
4 ـ کاربرد در سیستم حرارتی و برودتی : در صورت استفاده از این لوله ها در سیستم های حرارتی حداکثر دمای مجاز برای کاربرد بلند مدت 95 درجه سانتیگراد می باشد .
قیـر قیر واژه ای عمومی است که به ترکیبات مختلف هیدروکربنها گفته می شود .
قیرها در طبیعت به صورت گاز ، مایع ، نیمه جامد و جامد یافت می شوند .
خانواده قیرها بطور عمده شامل قطرانها ، پس مانده های قطران و قیرهای نفتی است .
زمانی که بر روی موادی از قبیل چوب ، زغال سنگ ، شیل و غیره عملیات تقطیر صورت می گیرد ، ماده ای پدید می آید که قطران نامیده می شود .
از تبخیر جزیی یا تقطیر مرحله أی قطران ، رسوب جامد یا نیمه جامدی تولید می شود که تحت عنوان پس مانده قطران شناخته می شود .
قیرهایی که بطور عمده در ساختمان استفاده می شوند پس مانده قطران به دست آمده از زغال سنگ می باشند .
قیرهایی نفتی که به رنگ قهوه ای تیره یا سیاه به صورت جامد یا نیمه جامد در شرایط طبیعی یافت می شوند ، از طریق پالایش نفت خام نیز تولید می گردند .
قیرها با توجه به خصوصیاتشان در صنعت ساختمان سازی کاربرد بسیاری دارند .
یکی از این خصوصیات ، تمایل چسبیدن به سطوح صُلب است .
این چسبندگی به سطح ظاهری جسم و نیز حالت قیر بستگی خواهد داشت .
برای ایجاد عمل چسبندگی باید ماده مزبور توانایی مرطوب نمودن سطح را داشته باشد .
قیرها در حالت سیال این توانایی را دارا هستند .
نفوذ ناپذیری قیرها در مقابل آب امری مهم است و عموماً قیرها این خاصیت را به نحو مطلوبی دارند .
کاربردهای قیر : قیمت ارزان و وفور قیر ، باعث استفاده وسیع آن شده است که عمده ترین آنها عبارتند از : 1ـ آسفالت : مخلوط طبیعی و یا مصنوعی قیر با مقدار قابل توجهی مواد معدنی جامد از قبیل شن و ماسه را آسفالت می نامند که در راه سازی موارد استفاده زیادی دارد .
2 ـ قیر و گونی : آغشتن الیاف گونی به قیر داغ را قیر و گونی می گویند که برای عایق بندی رطوبتی برای دیوارها و بامها و کفها از آن استفاده می شود .
3ـ پوشش سقف و دیواره های جانبی : کیفیت چسبندگی و عایق رطوبت بودن ، همراه با قیمت ارزان ، قیرها را به عنوان عاملی محافظ در ساخت پوششهای سقفی ، پوششهای آماده ، توخال کوبی و پوششهای جانبی مد نظر قرارمیدهد .
پارچه یا گونیهای اشباع شده در قیر به عنوان اساس برای پوششهای فوق به کار برده می شوند .
4 ـ پوسته ها و پوششهای عایق رطوبت : قیرها برای ایجاد پوشش عایق رطوبت در دیوارها و ایجاد پوسته های عایق رطوبت در ساختمانها و دیگر سازه ها بطور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند .
5 ـ جاده سازی : از محلولها و امولسیونهای قیری بیشتر در ساخت جاده ها ، تثبیت خاک ، نگهداری جاده ها و ساخت باند فرودگاهها استفاده می گردد .
6 ـ کاربردهای متفرقه : از کاربردهای دیگر قیر در ساختمان می توان استفاده از آن در ساخت چسبنده ها ، عایق بندها ، پوششهای آکوستیک ، رنگها ، پوشش کف و پانلهای الیافی لایه لایه و انواع ماستیکها را نام برد .
ایزوگام گلبهار عایق رطوبتی پیش ساخته ای متشکل از الیاف آلی یا الیاف معدنی و آلی بصورت بافته یا نبافته اشباع شده با قیرهای پالایش و اصلاح شده و تقویت شده با پلیمرها و سایر افزودنیهای مجاز شیمیایی می باشد .
امتیازات ایزوگام گلبهار نسبت به سایر عایقهای سنتی ایزوگام گلبهار بسیار سبک می باشد در نتیجه مقدار وزنی که به سطح وارد می گردد بسیار ناچیز و اندک است ایزوگام گلبهار علاوه بر یک عایق رطوبتی در تعدیل حرارت و صدای خارج ساختمان مؤثر و مفید است .