طرح جامع انضباط ترافیکی: منظور کلیه روش ها و خط مشی های معمول و ابتکاری معاونت راهور شهرستان جهت بالابردن امنیت ترافیکی شهرستان و بهبود انضباط اجتماعی- ترافیکی شهروندان محترم می باشد.
1- کاهش حوادث و سوانح رانندگی: هدف از کاهش حوادث و سوانج رانندگی، از بین بردن یا به حداقل رساندن مشکلات و ناراحتی های شهروندان که ناشی از حوادث رانندگی می باشد است و روش های آن به ترتیبی که در شاخه های جدول طرح جامع انضباط ترافیکی ذکر گردیده است به 1- تعیین نقاط حادثه خیز 2- مهار سرعت و نصب سرعت گیر 3- برخورد با تخلفات حادثه خیز و حضور مؤثر و به موقع در صحنه تقسیم می گردد.
2- ساماندهی علائم راهنمایی و رانندگی در سطح شهر: هدف از ساماندهی علائم و تابلوها کمک به امنیت ترافیکی شهروندان و بالا بردن استانداردهای ترافیکی در سطح شهرستان می باشد که طبق شاخه های جدول ترسیمی طرح جامع به روش های 1- خارج کردن تابلوهای فرسوده 2- بررسی وضعیت تابلوها 3- رفع نواقض ترافیکی 4- بازدید توبه ای از تابلوها 5- هماهنگی با فرمانداری و شهرداری در خصوص رفع نواقص تقاطع های حادثه خیز و نصب تابلو و خط کشی و ایستگاه های مورد نیاز تقسیم می گردد.
3- طرح برخورد با مظاهر علنی فساد و بدحجابی: هدف از اجرای این قسمت از طرح جامع انضباط ترافیکی ارتقاء ارزش های دینی و معنوی و افزایش کیفیت هنجارهای جامعه در رانندگی شهروندان جامعه می باشد و طبق جدول ترسیمی به شاخه های 1- تذکر 2- برخورد قانونی تقسیم می گردد.
4- خودروها: طبق جدول ترسیمی به خودروهای 1- شخصی 2- کرایه ها و تاکسی ها و اتوبوسهای واحد 3- مسافربرهای شخصی تقسیم می گردند که جهت ساماندهی ترافیکی و نظارت بر هر کدام از آنها روش ها و خط مشی های متنوع و مخصوص به هر کدام را می طلبد که به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.
1- خودروهای شخصی: هدف از کنترل و نظارت ترافیکی بر روی خودروهای شخصی در طرح جامع، ساماندهی و نظم بخشیدن به این گونه خودروها در بحث ترافیکی می باشد که طبق جدول ترسیمی به 3 بخش عمده 1- آموزش 2- برخورد در چارچوب طرح کمربند ایمنی و 3- برخورد در چارچوب طرح خطوط عابر پیاده تقسیم می گردد.
اجرا: 1) در خصوص آموزش به رانندگان، برنامه ای تدارک دیده شده تا ریاست راهور شهرستان نسبت به حضور در اماکن عمومی مانند مساجد و مدارس اقدام و نسبت به آموزش همگانی و تذکرات لازم احترام نمایند.
2) در خصوص طرح کمربند ایمنی و خطوط عابر پیاده، اکیپی از مأمورین در تقاطع ها و میادین پرتردد شهرستان مستقر و یا به صورت گشت اقدام به تذکر لازم به رانندگان متخلف که از کمربند ایمنی استفاده نمی کنند یا به خطوط و گذرگاه عابر پیاده تجاوز می نمایند، نمایند و یا در مرحله آخر اقدام به اعمال قانون اینگونه رانندگان متخلف نمایند.
2- کرایه ها و تاکسی ها و اتوبوس های واحد: با توجه به نقشی که اینگونه خودروها در بحث ترافیکی و حمل و نقل مسافر بار دارند ساماندهی و ارتقای انضباط ترافیکی اینگونه خودروها اجتناب ناپذیر می باشد و هدف از ساماندهی آنها در تقسیم بندی جدول طرح جامع بالا بردن روحیه نظم پذیری و قانون مداری رانندگان اینگونه خودروهاست که رقم قابل توجهی از خودروهای شهرستان را به خود اختصاص داده اند.
اجرا: مطابق جدول ترسیمی طرح جامع ترافیکی جهت ساماندهی این بخش از جدول 1- برخورد به صورت اعمال قانون 2- آموزش همگانی و 3- تشویق رانندگان قانونمدار پیش بینی گردیده است، به طوری که در بحث برخورد اکیپی از مأمورین نسبت به اعمال قانون اینگونه رانندگان قانونی گریز مختلف اقدام می نمایند و در بحث آموزش همگانی نیز همان گونه که قبلاً توضیح داده شد ریاست راهور نقش آموزش دهنده را در اماکن عمومی ایفا می نمایند. در خصوص تشویق رانندگان قانون مدار نیز طرح پیش بینی گردیده تا نسبت به مشخص نمودن و معرفی رانندگان نمونه از طرف مأمورین راهور که مرتباً با این رانندگان ارتباط دارند اقدام گردد تا نسبت به تشویق ایشان از طرق مادی و معنوی اقدام گردد.
3- مسافربرهای شخصی: هدف از کنترل ترافیکی و ساماندهی اینگونه خودروها با توجه به اینکه با کمبود وسایل نقلیه عمومی تعدادی از افراد اقدام به حمل مسافر با خودروهای شخصی خود بدون هیچگونه نظارت و مشخصه ای می نمایند و این گونه رانندگان با شهروندان بویژه نوامیس و فرزندان شهروندان سر و کار دارند، شناسنامه دار نمودن و ارائه برگه هویت به آنهاست تا در صورت ارتکاب هر گونه اعمال خلاف قانون و عرف و یا تخلف از جانب اینگونه رانندگان، دسترسی به آنها و سوابق کاری و سجلی آنها امکان پذیر باشد و کاملاً شناسنامه دار و مشخص باشند.
طبق جدول ترسیمی طرح جامع ترافیکی جهت ساماندهی و سر و سامان دادن به اینگونه خودروها 2 روش پیش بینی گردیده است؛ 1- اجرای آئین نامه تاکسیرانی در خصوص رانندگان آنها و 2- تشکیل پرونده و شناسنامه دار کردن اینگونه خودروها و هویت دادن و دادن مشخصه به رانندگان اینگونه خودروها و بایگانی نمودن کلیه مشخصات آنها، تا در صورت لزوم به راحتی بتوان به مشخصات آنها دسترسی پیدا نمود. اجرا: جهت اجرای این دو بعد تمهیداتی پیش بینی شده تا با کمک فرمانداری و شهرداری نسبت به ثبت نام اینگونه افراد که مقصد مسافرکشی با خودروی شخصی خود را دارند اقدام و نسبت به تهیه دفترچه مصوب برای ایشان اقدام و برچسبی تهیه گردد تا بر روی اینگونه خودروها نصب گردد تا تشخیص آنها برای مردم و مأمورین محرز و آشکار باشد و همچنین بند و تبصره های قانونی آئین نامه تاکسیرانی برای رانندگان اینگونه خودروها اجرا گردد.
5) عابرین پیاده: عابرین پیاده طبق جدول ترسیمی طرح جامع ترافیکی به دو دسته دانش آموزان و سایر عابرین تقسیم بندی گردیده تا تمهیدات لازم و ویژه در خصوص هر کدام از این بخش ها به اجرا گذاشته شود تا با توجه به تفاوت ها، روش های نوینی نیز اتخاذ گردد.
هدف از ساماندهی و نظم بخشیدن به این بخش از جدول ترسیمی ارتقاء امنیت ترافیکی عابرین پیاده به ویژه دانش آموزان مدارس می باشد تا ان شاءالله حوادث و سوانح ترافیکی در خصوص این بخش از طرح جامع ترافیکی به حداقل ممکن برسد و به تبع آن دغدغه های خانواده های محترم نیز در خصوص سلامت رفت و برگشت نونهالان دانش آموزشان نیز به کمترین حد ممکن برسد. در جدول ترسیمی طرح جامع عابرین پیاده به دو بخش مجزا از هم یعنی دانش آموزان و سایر عابرین تقسیم گردیده اند تا به تبع آن برنامه های متفاوتی نیز به اجرا گذاشته شود. شاخه این دانش آموزان به دو بخش یا شاخه 1- آموزش همگانی 2- پلیس مدرسه تقسیم گردیده و پلیس مدرسه خود نیز به دو زیر شاخه تأمین امنیت عبور و مرور و همچنین انتقال فرهنگ ترافیکی به همسن و سالان و همنوعان تقسیم گردیده است و سایر عابرین نیز به دو زیر شاخه آموزش همگانی و تذکر پلیسی تقسیم گردیده است. اجرا: در خصوص بند 1- هر دو زیر شاخه یعنی آموزش همگانی، همانطور که قبلاً نیز شرح داده شد توسط سیاست راهور شهرستان برنامه ای اتخاذ گردیده تا با حضور در اماکن عمومی مانند مساجد و مدارس آموزش های لازم به طبقات مختلف جامعه داده شده در خصوص بند 2- از شاخه دانش آموزان یعنی پلیس مدرسه نیز، طرحی اتخاذ گردیده تا با معرفی دانش آموزان مستعد از سوی مدارس به راهور شهرستان با هماهنگی آموزش و پرورش شهرستان اقدام به تشکیل پلیس مدرسه گردد و برای هر کدام از آنها پرونده ای در راهور تشکیل و کارت شناسایی نیز برای آنها تهیه گردد و همچنین آموزش های لازم در خصوص قوانین راهور، نحوه عبور از خیابان و... به آناه داده شده تا ضمن انتقال آموزش ها و فرهنگ ترافیک به همسن و سالان و همکلاسی های خود، در سلامت آنها نیز نقش مهمی ایفا کنند.
از جمله هنگام عبور از خیابان به همسن و سالان خود کمک کنند و هنگامی که با بزرگترها یا والدین خود هستند در صورت مشاهده تخلف از آنها به ایشان تذکرات لازم را بدهند تا سلامتی خود و خانواده خود را به خطر نیاندازند و با رفتارهای مخاطره آمیز رانندگی خود، برابر کودکانشان بدآموزی ایجاد نکنند.
در خصوص سایر عابرین نیز که به دو زیر شاخه آموزش همگانی و تذکر پلیسی تقسیم گردیده است، روش اجرا به این گونه است: 1- آموزش همگانی که قبلاً توضیح داده شد و 2- تذکر پلیسی، اکیپی از مأمورین کادر یا وظیفه به صورت پیاده در میادین و تقاطع های پرتردد شهرستان مستقر و نسبت به عابرین پیاده ای که از قوانین راهور تخلف می نمایند به عنوان مثال وارد خیابان و گذرگاه خودرو های عبوری می شوند و یا از خط کشی عبور نمی کنند، تذکرات لازم و آموزشی دهند تا در صورت استمرار اینگونه تذکرات و آموزش ها، رفتارهای مخاطره آمیز عابرین و تخلف از قوانین آنها به حداقل ممکن و ان شاءالله به صفر برسد.
6) موتورسیکلت ها: با توجه به رقم بالای تعداد موتورسیکلت ها در سطح حوزه و هنجارشکنی و تعرض به قوانین راهنمایی و رانندگی از سوی اکثریت راکبین آنها و رفتارهای بسیار مخاطره آمیز آنها و تعداد زیاد تصادفات جرحی شهرستان که یکطرف حادثه موتورسیکلت بوده است، سر و سامان دادن به وضعیت موتورسیکلت ها و ارتقاء انضباط ترافیکی و اجتماعی راکبین آنها امری اجتناب ناپذیر است و هدف از اجرای طرح ترافیکی (قسمتی از آن) برای موتورسیکلت ها که زیرشاخه مهمی از طرح جامع ترافیکی محسوب می گردند را خود بخود مهم و قابل توجه میسازد. در طرح جامع ترافیکی ساماندهی موتورسیکلت ها به دو شاخه 1- آموزش همگانی و 2- برخورد و توقیف تقسیم می گردد و شاخه های آموزش همگانی خود به چند زیر شاخه از جمله 1- ارتقاء انضباط ترافیکی و 2- کاهش تلفات انسانی تقسیم و شاخه برخورد و توقیف به چند زیر شاخه مهم 1- جلوگیری از تردد موتورسیکلت های فاقد پلاک و 2- جلوگیری از تردد راکبین موتورسیکلتهای فاقد گواهینامه و 3- جلوگیری از تردد راکبین موتورسیکلت های فاقد کلاه ایمنی تقسیم می گردد. هدف از اجرای طرح همانطور که به صورت اجمالی اشاره گردید ارتقاء انضباط ترافیکی راکبین موتورسیکلت ها که اکثریت هنجارشکن هستند و ساماندهی به وضعیت تردد آنهاست.