بتن سبک یا بتن متخلخل در سال ۱۹۲۴ میلادی توسط یک آرشیتکت سوئدی اختراع گردید .
هم اکنون در اروپا بتن سبک تحت نامهای ( Ytong) و یا ( Hebelex ) عرضه می شود .
ساخت این محصول با استفاده از تکنولوژی پیشرفته از طریق اختلاط و پخت مواد اولیه : ماسه سیلیسی، آهک ، سیمان ، پودر آلومینیوم و آب انجام می گیرد .
عمده خواص بتن سبک ( هبلکس ) عبارتست از :
• وزن مخصوص: هرمترمکعب حدود۶۰۰ کیلوگرم .
• مقاومت فشاری : ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع با امکان افزایش آن بر حساب نیاز مصرف کننده .
کار کردن با بتن سبک ( هبلکس ) بسیار آسان است، مثلاً به راحتی می توان آن را ارّه نموده یا میخ در آن کوبید و یا جای پریز یا کانال عبور سیم برق و لوله آب را در آن به وجود آورد.
علاوه بر این بتن سبک در مقابل آتش بسیار مقاوم است و کلیه شرایط سلامت محیط زیست را دارا می باشد.
با توجه به آیین نامه جدید محاسبه ایمنی ساختمان ها در برابر زلزله ، بکارگیری مصالح سبک وزن راه حل مناسب و با صرفه در جهت افزایش ایمنی ساختمان می باشد و بلوک های بتن سبک ( هبلکس ) تأمین کننده این مزیت فنّی است.
یک متر مکعب بلوک هبلکس حدود ۶۰۰ کیلوگرم وزن دارد که برابر ۸۶۶ عدد آجر به وزن ۱۷۵۰ کیلوگرم می باشد ، به عبارت دیگر یک عدد بلوک ۲۰×۲۵×۶۰ هبلکس مطابق با ۴۶ عدد آجر است، در حالیکه وزن آن برابر وزن ۱۰ عدد آجر بوده و یک کارگر به راحتی می تواند آنرا حمل نماید و سریعاً نیز نصب می گردد .
در ضمن ملات مصرفی برابر ۲۵% ملات مورد نیاز برای اجرای همان دیوار با آجر بوده و به درصد سیمان کمتری نیز دز ملات نیاز دارد.
به عنوان مثال چنانچه برای اجرای یک دیوار با آجر به یکصد کیلوگرم سیمان نیاز باشد همان دیوار در صورت استفاده از بلوک های هبلکس ۱۵ کیلوگرم سیمان مصرف می کند.
همچنین بارگیری و حمل بلوک های هبلکس که در قالب های ۱۵/۳ متر مکعبی بسته بندی می شوند با استفاده از جرثقیل فکی و تریلی کفی به راحتی و اقتصادی تر انجام میگیرد.
یک تریلی ۹ پالت بزرگ برابر ۳۵/۲۸ متر مکعب را حمل می نماید.
هبلکس = عایق گرما، سرما، صدا و مقاوم در برابر زلزله و …
هبلکس = صرفه جویی در آهن یا آرماتور، زمان اجرا، ملات مصرفی، دستمزد و …
هبلکس = چسبندگی قابل توجه با ملات سیمان و ماسه و گچ و خاک به موجب گواهی وزارت مسکن و شهر سازی .
هبلکس = چسبندگی قابل توجه با ملات سیمان و ماسه و گچ و خاک به موجب گواهی وزارت مسکن و شهر سازی .
مزایای فنّی : سبکی وزن ، عایق در برابر حرارت، عایق دز برابر برودت، عایق در برابر صدا، استحکام و پایداری در مقابل زلزله، آتش سوزی و بسیاری مزایای دیگر از محاسن بلوک های هبلکس نسبت به سایر مصالح قدیمی نظیر آجر های معمولی و آجر های سفال می باشد.
مزایای اجرائی : با توجه به ابعاد و سبکی و راحتی نصب بلوک های هبلکس در همه ضخامت ها، سرعت اجرای هبلکس نسبت به سایر مصالح به ۳ برابر بالغ می گردد.
مزایای اقتصادی : پروژه های ساختمانی با استفاده از بلوک های هبلکس با در نظر گرفتن سرعت اجرا، به دستمزد کمتری احتیاج دارد و همچنین استفاده از هبلکس به سبب مصرف ملات کمتر و نیز کاهش بارهای وارده به سازه به دلیل وزن کم دیوار ها که موجب کاهش ابعاد سازه می شود، صرفه جویی قابل ملاحظه ای را در هزینه مصالح مصرفی موجب می گردد.
به علاوه در مقایسه میان مصالح سنتی و هبلکس اقلام زیر نیز ارقام توجه ای را تشکیل می دهند : سرعت زیاد آجر چینی با هبلکس، سرعت زیاد کارهای تأسیساتی، کاهش مقاطع ساختمانی به هنگام محاسبه و صرفه جویی قابل ملاحظه در سازه های فلزی و بتنی.
به علاوه استفاده از هبلکس موجب صرفه جویی چشمگیری در انرژی برای سرمایش و گرمایش ساختمان بعد از احداث می شود.
همچنین ضایعات هبلکس کلّا به عنوان پوکه مورد استفاده قرار می گیرد در حالیکه ضایعات زیاد آجر عملاً بلا استفاده می ماند.
دستورات العمل اجرایی : ۱)کادر اجرایی : کارکردن با هبلکس نیاز به تخصص خاصی ندارد با توجّه به ابعاد و سهولت کار با هبلکس، سرعت اجرا نیز نسبت به آجر نیز نسبت به آجر سفال تا دو الی سه برابر افزایش می یابد .
۲)ملات مورد نیاز : همان ماسه و سیمان می باشد و با توجه اینکه بلوک های هبلکس یک نوع بتن سبک می باشد و هم گونی کاملی با ملات ماسه سیمان دارد می توان نسبت ترکیب را به پنج یا شش به یک تبدیل و در مصرف سیمان صرفه جویی بیشتری نمود، در مواردی که تیغه بندی های مورد اجرا با آب و رطوبت سر کاری نداشته باشند ( مثل دیوار اتاق خواب، کار، …) می توان از ملات گچ و خاک ( به لحاظ صرفه جویی اقتصادی ) نیز استفاده نمود.
۳)جذب آب : با توجه به ابعاد و متخلخل بودن بلوک های هبلکس، نم و رطوبت توسط این بلوک ها منتقل نمی شود .
در عین این که این بلوک ها نم و رطوبت را نسبت به مصالح مشابه جذب می کند، لذا در زمان استفاده از این بلوک باید نکات زیر را رعایت نمود : اولاً : قبل از اجرا بلوک ها باید کاملاً خیس نمود.
ثانیاً : ملات مصرفی را نیز باید با رقّت بیشتری تهیه نمود.
ثالثاً : بعد از اجرا در صورت امکان به دیوارها آب داده شود.
۴) اندود گچ و خاک : با توجّه به سطح صاف و صیقلی هبلکس نسبت به سایر مصالح در صورت اجرای صحیح دیوار ها به اندودی بیش از ۱ الی ۲ سانتیمتر نیاز نخواهد بود ( یعنی در هر طرف نیم الی یک سانتیمتر ) .
۵)ازنظرنصب تأسیسات وکار: مانند سایر مصالح می باشد .
از مسائل و دغدغه های مهم مهندسان عمران در امر طراحی، محاسبه و ساخت پروژه های عمرانی وزن سازه به منظور پایداری بهتر در برابر نیروی زلزله است.
ازآنجائیکه امروزه تمامی ساختمان ها به صورت اسکلت فلزی و یا بتونی اجرا میشوند.
پارتیشن ها و دیوارهای داخلی فقط نقش جدا کننده فضا را برعهده دارند و هرچه مصالح بکاررفته شده دراین اجزا سبکتر باشد تاثیر مستقیمی درکاهش وزن سازه دارد.
ازاین رو جایگزینی آجرهای هبلکس بجای آجرهای معمولی و سفال بسیار تاثیر گذار میباشد.
نکته قابل ذکر در مورد این آجرها وزن مخصوص پایین آنها است.
بطوریکه اگر این آجرها را بر روی سطح آب قراردهیم به ته آب فرونرفته وبرروی سطح آب قرارمیگیرد.
در دنیای پیشرفته امروزی و با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در زمینه های مختلف علمی، صنعت بتن دچار تحول گردیده است، تولید بتن سبک هبلکس حاصل همین پیشرفت ها میباشد.
بتنی که علاوه بر کاهش بار مرده ساختمان از نیروی وارد به سازه در اثر شتاب زلزله می کاهد.
بتن سبک با توجه به ویژگی های خاصی که دارد دارای کاربردهای مختلف میباشد که برحسب وزن مخصوص و مقاومت فشاری آن تفکیک میشود.
با گسترش استفاده از بتن سبک در سراسر دنیا بویژه در کشورهای پیشرفته و شکل گیری آیین نامه های اجرایی آنها متاسفانه این نوع بتن که دارای قابلیت های منحصر به فردی میباشد در کشور ما ایران هنوز ناشناخته باقیمانده است.
هبلکس نام تجاری است که برای بتن هوادار اتوکلاوی (Autoclaved Aerated Concrete - AAC) تولید شده در اروپا قرارداده اند که همان بتن سبک، بتن گازی سبک یا متخلخل میباشد و در سال 1924 میلادی توسط یک مهندس آرشیتکت سوئدی اختراع و به جامعه مهندسی معرفی گردید.
این بتن هم اکنون در اروپا و آمریکا به نام های تجاری YTONG و یا HEBELEX ارایه میشود.
ساخت این محصول به روش اختلاط و پخت مواد اولیه انجام می گیرد.
حدود 60% وزنی مواد اولیه سنگدانه سیلیسی میکرونیزه شده با خلوص بالای ٨٠% میباشد و این میزان سیلیس غیر قابل جایگزینی با سایر سنگدانه های دیگر میباشد.
مصرف سیمان نیز کمتر از ١٠٠ کیلوگرم در هر مترمکعب میباشد.
پودر اکسید آلومینیوم مورد استفاده با دانه بندی تعریف شده و مخصوصی میباشد.
لازم بذکر است بکارگیری سیلیس از معادن و خردایش (خرد کردن) آنها تا حد زیادی تولید را غیر اقتصادی می نماید، در نتیجه کنترل کیفیت سیلیس در خط تولید نیاز به بررسی بیشتری دارد.
هبلکس مخلوطی از سیلیس، سیمان، آهک و پودر آلومینیوم درحرارت ۲۰۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۲ اتمسفر در اتوکلاوها پخته و به قطعات مورد نیاز ساختمانی بریده میشود.
تولید بلوک هبلکس در صنعت ساختمان ایران در سال 1367 توسط مرحوم علی اکبر بجستانی بنیانگذاری و شروع شده است.
این محصول امتیازات ویژه ای نیز نسبت به دیگر مصالح دارد از جمله این که عایق مناسب حرارتی و صدا میباشد، در برابر فشار مقاوم است، با ابزار معمولی به آسانی بریده میشود و میتوان آن را به هر شکل تراشید، سوراخ کرد و یا تغییر شکل داد.
در موقعیت کنونی بتن سبک یا هبلکس بهترین ماده برای ساخت ساختمان های کوچک و بزرگ مسکونی، خدماتی، صنعتی و کشاورزی بویژه در مناطق زلزله خیز میباشد.
روش تولید هبلکس (HEBELEX) سیلیس از مهمترین مواد اولیه بتن سبک هبلکس میباشد و از معادن داخل کشور تهیه میشود، آهک نیز بصورت فرآوری شده و پخته شده به داخل کارخانه حمل می گردد.
در خط تولید بتن سبک یا هبلکس ۳ سیلوی نگهداری مواد اولیه وجود دارد که عبارتند از : سیلوی سیلیس، سیلوی آهک و سیلوی سیمان، که مواد اولیه پس از نگهداری در این سیلوها به تدریج وارد خط تولید میشوند.
سیلیس، آهک و سیمان بوسیله الواتورهای مخصوص از سطح زیرین سیلوها به داخل آنها منتقل و درمدت زمان مشخص وارد خط تولید میشوند.
در نخستین مرحله از تولید بتن سبک، مواد اولیه شامل سیلیس و آب در آسیاب شماره 1 بصورت دوغاب یا گل در آورده میشود و در آسیاب شماره 2 مواد مورد مصرف شامل سیلیس، آهک و سیمان بصورت خشک پس از توزین مخلوط میشوند و در واقع دو آسیاب در این مرحله وجود دارد آسیاب شماره 1 (آسیاب مواد تر) و آسیاب شماره 2 (مواد خشک) که پس از مخلوط شدن و فرآوری، مواد به محل قالب ریزی انتقال داده میشوند.
پیش از آنکه مواد به قسمت قالب ریزی انتقال یابند بدقت توزین شده و در میکسرهای مخصوصی در مدت زمان لازم و مشخص مخلوط میشوند.
در این بخش ۳ نوع مواد اولیه وجود دارد که توزین نهایی مواد در آنها انجام میشود.
هر ۳ نوع مواد شامل آهک، سیمان و سیلیس در این بخش توزین شده و وارد آسیاب های خشک و تر میشوند مرحله بعدی کار مرحله قالب ریزی مواد است که مواد مخلوط شده در داخل قالب هایی که هر کدام تقریبا ۳ متر معکب گنجایش دارند ریخته میشوند.
مخلوط متناسب از سیلیس، آهک، سیمان و آب که با شیوه ای هماهنگ در میکسرها عمل آوری شده است نیمی از حجم قالب ها را پر می کند.
این مواد پس فعل و انفعالات شیمیایی در زمانی مشخص بصورت قالب های مورد نظر در می آیند این زمان حدود 3.5 ساعت به درازا می کشد.
اینک زمان آن رسیده است تا قالب های تولیدی را به خط ریخته گری انتقال دهند.
این قالب ها بوسیله شیفتر به خط ریخته گری کارخانه برده میشوند تا این مرحله از کار انجام شود.
قالب های تولیدی را بامازوت، اندود می کنند تا در مرحله ریختهگری چسبندگی ایجاد نشود.
بدلیل فعل و انفعالات شیمیایی در مرحله قالب ریزی، مواد اولیه حرارتی حدود ۷۰ درجه سانتی گراد تولید می کنند.
میزان حرارت موجود و آمادگی قالب ها برای خط برش بوسیله متخصصان کارخانه اندازه گیری میشود تا پس از اعلام آمادگی قالبها به خط برش منتقل شود.
بعلت تغییراتی که میتواند در مواد اولیه رخ دهد، این مواد پیش از ورود به خط، کنترل شده و آزمایش های شیمیایی روی آنها انجام میشود و پس از ورود به خط نیز بنا به کیفیتی که درون قالب ها دارد، تحت آزمایش و کنترل کیفی قرار می گیرند.
در این بخش از کارخانه سطح خارجی قالب ها برداشته میشود تا یک سطح هموار و مشخصی از تمام قالب ها نمایان گردد در این قسمت دیوارهای جانبی قالب ها جدا و از واگن ها جدا میشوند و آنگاه به بخش برش انتقال می یابند.
در این بخش پس از دیواره برداری از قالب ها، ابتدا برش های عرضی به قالبها داده میشود و آنگاه با دستگاههای برش و با دقت و توجه خاص کارکنان و متخصصان کارخانه برش های طولی قالب ها انجام خواهد شد.
اندازه برش های طولی و عرضی قالب ها بسته به تقاضای مصرف کنندگان و بازار مصرف آن دارد که قابل تنظیم و تغییر خواهد بود.
پس از مرحله برش، قالب ها بر روی واگن های مخصوصی قرار می گیرند تا به بخش بلوکی که مرحله پخت قالب هاست انتقال یابد.
قالب های هبلکس در مرحله پخت وارد اتو کلاوها میشوند و در حرارت ۲۰۰ درجه سانتی گراد و با فشار ۱۲ اتمسفر پخته و عمل آوری می گردد.
قالب ها در اتوکلاوها و پخت کامل به بخش بار انداز محصولات آماده تحویل انتقال می یابند تا به تدریج به بازار مصرف عرضه شود.
مشخصات فنی بتن سبک اتوکلاوی هبلکس وزن مخصوص هر متر مکعب دارای 650 الی 750 کیلوگرم میباشد که برابر یک سوم تا یک چهارم وزن بتن میباشد.
(بسته به نوع مصالح و مواد اولیه و نوع تجهیزات تولید متفاوت است و هم اکنون توسط دستگاه های جدید و مرغوب تر امکان تهیه با دانیسته کمتر نیز وجود دارد( مقاومت فشاری 25 تا 35 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میباشد که امکان افزایش آن بر حسب امکانات تولید کننده و نوع سفارش مشتری و مشخصات فنی مورد نیازنیز برای تولید کننده امکانپذیر میباشد.
اجرا و نصب کار کردن با بلوک سبک هبلکس بسیار آسان است، میتوان آن را بر اساس نیاز در محل مورد استفاده بوسیله اره برش داد، براحتی میخ در آن کوبید و یا مسیر تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی را به راحتی در آن ایجاد نمود.
مقاومت حرارتی مقاوت بسیار بالای هبلکس از بارزترین مزایای آن میباشد به عبارتی هبلکس در مقابل آتش و شعله های مستقیم ضریب حرارتی برابر 0.17 W.m2k را دارا میباشد.
ابعاد بلوک های بتن سبک هبلکس در ابعاد 60*25*10، 60*25*15، 60*25*20، 60*25*25 و 60*25*30 سانتیمتر ارایه میشوند که این ابعاد بسته به نیاز و سفارش قابل تغییر نیز میباشد.
مزایای فنی بلوک های بتن سبک هبلکس (HEBELEX) سبکی وزن، عایق حرارات و برودت، عایق صدا، استحکام و پایداری در مقابل زلزله و آتش سوزی، حمل و نقل آسان و با صرفه، اجرای سریع از مهمترین و بارزترین مزایای بلوک های هبلکس میباشد.
با توجه به مبحث 18 و 19 آیین نامه مقررات ملی ساختمان به منظور محاسبه ایمنی ساختمان ها در برابر زلزله، بکارگیری مصالح سبک وزن، مناسبترین و باصرفه ترین شیوه برای افزایش ایمنی ساختمان ها میباشد بطوریکه بلوک های هبلکس تامین کننده این مزیت فنی است.
یک متر مکعب بلوک هبلکس در حدود 600 الی 700 کیلوگرم وزن دارد که برابر 866 عدد آجر به وزن 1750 کیلوگرم میباشد.
در صورتیکه سایز متداول و رایج بلوک هبلکس که ابعادی برابر 60*25*20 میباشد مطابق ابعاد با 26 عدد آجر میباشد اما از نظر وزن تنها با 10 عدد آجر برابر بوده و یک کارگر به راحتی میتواند آن را حمل، جابجا و سریع هم نصب نماید.
ملات مصرفی در اجرای بلوک های هبلکس برابر 25% ملات مورد مصرف در دیوار آجری به همان مشخصات میباشد و ملات مصرفی در بلوک های هبلکس از عیار کمتری نسبت به ملات مصرفی آجر برخوردار میباشد.
به عنوان مثال برای اجرای یک دیوار با آجر به 100 کیلوگرم سیمان نیاز باشد همان دیوار از بلوک هبلکس تنها به 15 کیلوگرم سیمان نیاز دارد.
همچنین بارگیری و حمل بوک های هبلکس که در قالب های 3.15 متر مکعبی بسته بندی نوار تسمه کشی میشوند با استفاده از جرثقیل فکی و تریلی کفی به راحتی و با هزینه کمتری صورت میپذیرد.
یک تریلی 9 پالت بزرگ هبلکس برابر 28.38 متر مکعب را حمل می نماید.
مزایای اقتصادی بلوک های هبلکس پروژه های ساختمانی با استفاده از بلوک های هبلکس با در نظر گرفتن سرعت اجرا، نیروی اجرایی کمتر و مصرف ملات کمتر و همچنین کاهش زیاد بارهای وارده به سازه به دلیل وزن کم دیوارهای از نوع بتن سبک هبلکس موجب کاهش ابعاد سازه میشود که خود صرفه جویی قابل ملاحظه ای را در هزینه مصالح مصرفی موجب می گردد.
عایق بودن هبلکس در برابر گرما، سرما علاوه بر صرفه جویی چشمگیری که در فضاهای تاسیساتی و سطح حرارتی برودتی موجب کاهش قابل ملاحظه در مصرف انرژی لازم برای سرمایش و گرمایش ساختمان در آینده خواهد شد.
دستور العمل اجرایی کادر اجرایی کارکردن با بلوک های بتن گازی سبک هبلکس نیاز به تخصص خاصی ندارد، با توجه به ابعاد و سهولت کار با هبلکس سرعت اجرا نیز نسبت به آجر و سفال تا دو الی سه برابر افزایش می یابد.
ملات مورد نیاز همان ماسه و سیمان میباشد و با توجه به اینکه بلوک های هبلکس یک نوع بتن سبک میباشد و همگونی کاملی با ملات ماسه و سیمان دارد میتوان نسبت ترکیب را به پنج یا شش به یک تبدیل و در مصرف سیمان صرفه جویی بیشتری نمود در مواردی که تیغه بندی ها مورد اجرا با آب و رطوبت در تماس و ارتباط نباشند (مانند دیوارهای اتاق خواب) میتوان از ملات گچ و خاک (به لحاظ صرفه جویی اقتصادی) نیز استفاده نمود.
جذب آب با توجه به ابعاد و متخلخل بودن بلوک های بتن سبک هبلکس رطوبت و نم توسط این بلوک ها منتقل نمیشود.
نکته: در عین اینکه بلوک های هبلکس رطوبت و نم را منتقل نمی کنند ولی در سطح بلوک آب بیشتری را نسبت به مصالح مشابه جذب میکند، لذا در زمان استفاده از این بلوک ها باید نکات زیر را رعایت نمود: 1- قبل از اجرا بلوک های هبلکس میبایست کاملا خیس شوند.
2- ملات مصرفی را نیز باید با دقت بیشتری تهیه نمود.
3- بعد از اجرا به دیوارها آب داده شود.
ندود گچ و خاک با توجه به سطح صاف و صیقلی هبلکس نسبت به سایر مصالح (در صورت اجرای صحیح دیوارهای) به اندودی بیش از 1 الی 2 سانتیمتر نیاز نخواهند داشت یعنی در هر طرف 0.5 الی 1 سانتیمتر.
نصب تاسیسات و نما سازی مانند سایر مصالح میباشد و چنانچه به صورت صحیح اجرا شود با مشکلی روبرو نخواهد شد.
دستورالعمل و توصیه های اجرایی کادر اجرایی کارکردن با هبلکس نیاز به تخصص خاصی ندارد ، با توجه به ابعاد دقیق و سهولت کار با هبلکس ، سرعت اجرا نیز نسبت به آجر و سفال دو الی سه برابر افزایش می یابد.
ملات مورد نیاز بلوک هبلکس قابلیت اجرا با انواع ملات ها و چسب های مخصوص را دارد ، جهت عملکرد بهتر بلوک هبلکس توصیه می شود از چسب مخصوص آن استفاده گردد زیرا باعث می گردد سرعت اجرا کار بالا رود ، سطح تمام شده کار مناسب آستر نهایی دیوار خواهد بود ، استفاده از ملات چسب مخصوص هبلکس باعث از بین رفتن پرت حرارتی در محل بندهای بلوک می گردد.
قطعات بلوک می توانند با سه نوع ملات سیمانی با مواد مضاعف ، ملات سیمانی آهکی ( بارتاد ) و چسب های مخصوص و قطعات مسلح با ایجاد شدن فاقه و زبانه توسط تراش با چفت شدن در کنار هم به راحتی اجرا شوند ، وجود ابعاد دقیق در این محصولات موجب کاهش مصرف ملات و چسب می شود.
مراحل اجرایی دیوارچینی با بلوک سبک هبلکس اجرای ردیف اول اجرای ردیف اول (رج اول) از اهمیت بالایی در دیوارچینی برخوردار می باشد ، جهت اجرای ردیف اول توصیه می شود که از ملات سنتی ماسه و سیمان (1:6) به عنوان ملات ترازکننده زیرکار استفاده گردد لذا بلوک ها قبل از اجرا باید کاملاً رطوبت دهی شوند ، بهتر است از اجرای ردیف های بعدی تا 48 ساعت (بعد از رسیدن مقاومت ملات به حد نهایی) خودداری گردد.
اصول دیوارچینی اجرای دیوار هبلکس نیازمند به کارگیری نیروی متخصص نمی باشد و اصول کلی دیوارچینی مطابق مصالح سنتی بوده و مواردی نظیر هشتی گیر کردن دیوارها به هم ، عدم امتداد درز عمومی بلوک ها در دو ردیف متوالی بر روی هم و شاقولی اجرا کردن دیوار باید در دیوارچینی رعایت گردد ، در صورت استفاده از ملات های سنتی توصیه می گردد بلوک قبل از اجرا ، زنجاب شده و بعد از اجرا نیز تا روز دیوار مرطوب گردد.
ملات یا چسب هبلکس جهت اجرای هبلکس استفاده از ملات های آماده و مخصوص هبلکس که عمدتاً بر دو پایه پلیمری سیمانی هستند توصیه می شود ، این ملات ها با توجه به دستور کارخانه ی سازنده آماده و با کاردک شانه ای به ضخامت حدوداً 2 میلیمتر بر روی رج های افقی و قائم بلوک استفاده می گردند ، در صورت استفاده از چسب پایه سیمانی ، رطوبت دهی بلوک تا زمان گیرش نهایی ملات الزامی است ، بهتر است بعد از اجرای دیوار با همان ملات چسب ، کلیه ی درزهای افقی و عمودی بندکشی گردد کلاف کردن بلوک ها به یکدیگر و سازه جهت اتصال فاق و زبانه ی بلوک ها به هم از قطعه فلزی گالوانیزه ( که به نام میخ پلاک در بازار موجود است ) استفاده می شود ، بدین صورت که در محل درز عمودی هر دو بلوک ، یک قطعه با چکش داخل دو بلوک کوبیده می شود و بلوک ها به هم کلاف می گردند ، جهت کلاف کردن دیوار به سازه از قطعه L شکلی استفاده می گردد که از یک طرف به سازه جوش یا پرچ و از طرف دیگر با دو عدد میخ نجاری به بلوک متصل می گردد ، استفاده از قطعه L شکل در هر 75 سانتیمتر از ارتفاع دیوار توصیه می گردد اجرای تأسیسات برقی و مکانیک جهت اجرای تأسیسات در دیوارهای هبلکس باید از شیارزن های برقی استفاده کرد و محل لوله های برق و تأسیسات مکانیکی را به دقت با ابزار مناسب ایجاد کرد ، بهتر است از روش های سنتی جهت ایجاد شیار خودداری گردد.
در مورد خط تولید فنی کارخانه هبلکس بیرجند: کارخانه هبلکس بیرجند با ظرفیت اسمی تولید 180000 مترمکعب محصول در قالب 150000 متر مکعب بلوک و 30000 مترمکعب اسلب در اسفند ماه سال 1389 به تولید آزمایشی رسید و شامل قسمت های ذیل می باشد: 1- خط تامین مواد اولیه شامل سیلیس ، آهک زنده و سیمان مواد اولیه ی هبلکس عبارتند از سیلیس به صورت دوغاب ، سیمان ، پودر آهک زنده ، پودر آلومینیوم ،مقدار کمی گچ و آب و مواد کمک فرآیند.
این مواد توسط آزمایشگاه کنترل کیفی تست شده و خواص فیزیکی وشیمیایی آنها با استانداردهای موجود مطابقت داده می شود و در صورت مطابقت در سیلوهای مواد اولیه نگهداری می شوند ، با توجه به کیفیت مواد اولیه فرمولاسیون توسط واحد کنترل کیفی تعیین و به واحد تولید اعلام می گردد.
2- تجهیزات قالب گیری(بچینگ) طبق فرمول، مواد اولیه توزین و در مخلوط کن مخصوص با رعایت زمان های اختلاط باهم مخلوط شده و در قالب ریخته می شوند پودر آلومینیوم با سیمان و آهک ترکیب شده و موجب آزاد شدن گاز هیدروژن و موجب انبساط ملات می شود و محصول را متخلخل می کند.
3- ساخت شبکه های آرماتور و پوشش با ضد زنگ مخصوص برای تولید اسلب در این قسمت میلگرد ها برای صاف شدن کشیده شده سپس با ابعاد مورد نظر برش و جوش می گردند ، در ادامه با ضد زنگ مخصوص پوشش داده می شوند.
4- پیش عمل آوری و برش ملات قالب گیری شده پس از پیش عمل آوری و رسیدن به مقاومت اولیه به قسمت برش حمل می گردد.
قالب ها در ابعاد مورد نظر برش و به قسمت پخت نهایی (اتوکلاوها) ارسال می شود.
5- پخت نهایی (اتوکلاوها) در این قسمت قالب های برش داده شده در اتوکلاوها در فشار و دمای بالا عمل آوری تا به مقاومت مطلوب برسد.
6- جداسازی و بسته بندی در این واحد محصول نهایی جداسازی ،دسته بندی و بعد از تایید نهایی قسمت کنترل کیفیت کارخانه بسته بندی و با نصب برگ مشخصات ، به انبار محصول تحویل می گردد.
این کارخانه محصولات بتن سبک گازی اتوکلاو شده ی خود را بر مبنای استاندارد ملی شماره 8593 ایران و استانداردهای بین المللی تولید و عرضه می نماید و تمامی مراحل تولید توسط آزمایشگاه مجهز کنترل کیفی مورد کنترل قرار می گیرد.
ابعاد معمول بلوک ها و پانل های مسلح تولیدی برای تمام گرید های مقاومتی: بسته به سفارش مشتری و توافق ، کارخانه آمادگی تولید دیگر گریدها را از نظر ابعاد و مقاومت دارد.
جدول مشخصات فنی محصولات مختلف تولیدی در کارخانه ی هبلکس بیرجند : جدول ضریب هدایت حرارتی ، ضریب انبساط حرارتی ، میزان کاهش صوت و در صد انقباض حاصل از خشک شدن محصولات هبلکس : میزان کاهش صوت نمونه با ضخامت 10 cm و فرکانس 1000 Hz جدول جذب آب و سایر خصوصیات : مقایسه فنی و اقتصادی: پروژه های ساختمانی با استفاده از بلوک های هبلکس با در نظر گرفتن سرعت اجرا، نیروی اجرایی کمتر و مصرف ملات کمتر و همچنین کاهش زیاد بارهای وارده به سازه ، صرفه جویی قابل ملاحظه ای را در هزینه مصالح مصرفی موجب می گردد ، عایق بودن هبلکس در برابر گرما و سرما علاوه بر صرفه جویی چشمگیر در فضاهای تأسیساتی و سطح حرارتی برودتی ، موجب کاهش قابل ملاحظه در مصرف انرژی لازم برای سرمایش و گرمایش ساختمان در آینده خواهد شد.
جدول مقایسه وزن دیوارها (kg/m2) : جدول ضریب هدایت حرارتی جدول مقایسه هزینه تمام شده دیوارها (ریال) منابع و مآخذ: www.memarinews.ir -------------------------------------بخش تاریخچه بتن هبلکس www.cilvilmaster.com-----------------------------------بخش ویژگی های فنی و عمرانی بتن www.hebelexbirjand.com-----------------------------بخش تولید داخلی کارخانه بتن هبلکس بیرجند نیز پرسش و گفتگو با مهندسین محترم:مهندس شعبانی،مهندس توحیدی،مهندس کشاورز،مهندس سلمانی ضخامت(mm)عرض(mm)طول (mm)تیپ100250600BI150250600BII200250600BIII ضخامت (mm)عرض (mm)طول (mm)تیپ100600تا 5 مترS.VI150600تا 5 مترS.VII200600تا 5 مترS.VIII مدول یانگ kg/cm2مقاومت خمشی kg/cm2مقاومت برشی kg/cm2مقاومت کششی kg/cm2مقاومت فشاری kg/cm2جرم حجمی خشک kg/cm3رده محصول kg/cm2ردیف-82.52.525400-500AAC21104*1.75104440500-600AAc32104*1.75115550600-700AAc43 درصد انقباضمیزان کاهش صوت (dB)ضریب انبساط حرارتیضریب هدایت حرارتی0.02>4010-6 * 70.13 - 0.08 موضوعواحدمقداروضعیتضریب جذب آب یک سطحVol%10سطح تماس نمونه 10cm3مقاومت یخ زدگیcycles40- ضخامت (cm)آجرسفال3D panelهبلکس10185851106520360165130130 موضوع (دیوار 20 سانتی)آجرسفال3D panelهبلکسضریب هدایت حرارتی1.811.520.620.13 ضخامت (cm)آجرسفال3D panelهبلکس1021050020800027100019100020276000233700292500221500