مرحله اول بازدید
(قسمت ۱هر پروژه ی ساختمانی با یکسری عملیات به نام عملیات خاکی آغاز می گردد که مشتمل بر تمیز نمودن بستر پروژه ،
برداشتن خاکهای نباتی ونامرغوب از روی محدوده ی کار خاکبرداری ،خاکریزی و کوبیدن خاک(تراکم خاک) می باشد وبه دو روش دستی و با ماشین (از جمله ماشینهای مورد استفاده در این روش عبارتند از :بیل مکانیکی .لودر وبولدوزر )انجام می شود .
پس اجرای عملیات خاکی نوبت به پیاده کردن پلان فونداسیون پی کنی واجرای آن می رسدکه پیاده کردن آن می تواند با استفاده از وسایل ساده (مانندریسمان کار و متر و...)ویا با دوربین(تئودولیت نیوو) صورت گیرد.
حال با توجه به نوع پی ای که داریم محل شناژها و فونداسیون کنده کاری می شود. در روی سطح خاک cm سپس بتن مگر به اندازه ریخته می شود و سطوح کف با آن رگلاژ می شود .
بعد ازمرحله بالا نوبت به قالب بندی پی می باشد قالب بندی پی به صورت های فلزی و چوبی و فایبر گلاس و آجری اجرا می شود.
شالوده هم انواع مختلفی دارد که یکی از متداول ترین آنها شالوده ی بتن مسلح می باشد که از شن و ماسه و آب و آرماتور های حرارتی کششی و سیمان تشکیل شده است خود این شالوده (پی)به صورتهای منفرد،نواری و گسترده اجرا می شود. پی نواری پی ای است که بار یکردی فاز ستون هارا تحمل می کند این نوع پی در برابر زلزله مقاوم بوده و اصولا در مناطق با زلزله های شدید کارایی بالایی دارد.ارتفاع وعرض شالوده های نواری بر اساس نیروهای وارده از طبقات ونیز تنشمجاز خاکب نا توسط مهندس محاسب،محاسبه می شود.
پس از اینکه آرماتور ها ی کف و آرماتور های بالا ی شناژها نصب شد کناره ی قالب آجری را با پلاستیکمی پوشانند و بتن ریزی فونداسیون و شناژرا انجام می دهندتا بتن آب خود را از دست ندهد.لازم به ذکر است که مقدار کاور بتن 5 است. در زیر آرماتور ها و طرفین آنها حداقل برابر ۱۵۰ اس و به بتن نظافت و کم مایه وبتن رگلاژ معروف است
. ۱-بتن مگر بتنی است که عیار سیمان آن 3
reinforced concrete foundation : ۲-شالوده ی بتن مسلحتوجه کنید که هیچ یک از این آرماتور ها نباید به یکدیگر جوش داده شوند و حتی هنگام برش آنها باید از قیچی برش استفاده استفاده کرد نه اینکه آنها را با هوابرش برید، زیرا مقاومت میل گرد در محلی که برش صورت گرفته است کم می شود . آرماتور ها به وسیله ی مفتول هایی بسته می شوندو نباید به هم جوش داده شوندکه قسمتی از عکس 2 را نمایش می دهدکه مصدق امر است .
( مرحله اول بازدید (قسمت ۲
همانطور که در مقدمه ی کار نیز گفتیم مرحله دوم بازدید ما مربوط به پروژه ای با مشخصات عکس شماره 6 می باشد. این ساختمان یکساختمان تمام اسکلت فلز بوده که داری پی گسترده می باشد و تمام کف ساختمان 5را بتن پوشانده شده است ، شالوده ی آن نیز از نوع بتن مسلح است همچنین برای مقابله با نیروهای جانبی از دیوار برشی استفاده شده است. در این بخش برای آشنایی بیشتر با دیواربرشی در این مورد بیشتر صحبت می کنیم
سا زه ی ساختمان باید قادر به تحمل انواع مختلف نیروهای جانبی نظیر نیروهای ناشی از باد وزلزله باشد،از این رو نوع مهار بندی در جهات طولی وعرضی ساختمان می باید طوری طراحی و تعبیه شود، که نیروهای جانبی اعمالی در تراز کف ساختمان را تحمل نموده و نهایتا به پی انتقال دهند. یکی از این روشها استفاده از دیوار برشی می باشد ،به طور کلی نیروهای وارد بر دیوار برشی به سه دسته تقسیم می شوند .
(shear force). الف- نیروی برشی متغیر که مقدارآن در پایه حد اکثر است
(bending force) . ب- لنگر خمشی (ممان خمشی)که مقدار آن در پای دیوار حداکثر است
(oraxial force) . ج- نیروی محوری یا جانبی
البته دیوار برشی انواع مختلفی دارد:
دیوار برشی دارای باز شو بدون باز شو مزدوج کوتاه، درمورد نحوه ی اجرای دیوارهای بدون باز شو می توان گفت که پس از اینکه موقعیت این دیوار و محاسبات مربوط به آرماتور های آن انجام شد عمل آرماتور بندی صورت می گیرد. عمل نصب و مونتاژ آرماتور های قائم در پایین دیوار برشی به صورت آرماتور های انتظار و اورلپ صورت می گیرد. در وسط ارتفاع دیوار برشی به منظور جمع نمودن آرماتور های طرفین دیوار برشی از آرماتور های سنجاقی به فواصل معین استفاده می شود. پساز اتمام آرماتوربندی و قالب بندی، بتن ریزی این دیوار ها به صورت 3متر به 3متر 4 صورت می گیرد، به این صورت که قالب ها با ارتفاع ۴-در ارتفاع بیشاز ۳متر دانه بندی بتن در قالب بهم خورده و کیفیت بتن کاهش می یابد.
over lap -۳ ۴ 3 متر بسته می شود وبعد از آن بتن ریزی صورت می گیرد از موارد مهم در قالب بندی دیواره نگهداری قالب دیوار برشی توسط شمع ها درطرفین دیوار و رعایت حداقل کاور بتن می باشد توجه به این مطلب مهم است که عمل بتن ریزی دیوار به صورت همزمان در سراسر قالب ادامه داشته وویبره ی بتن باید به فواصل معین صورت گیرد.
آرماتور
آرماتور سنجاقی
آرماتور های انتظاردراین شکل آرماتور هایی هستند که به اندازه ی مشخص از دیوار طبقه ی پایین بالا آمده اند و هنگام آرماتور بندی آرماتور انتظار طبقه ی بالا تر با استفاده از مفتول هایی به شبکه ی آرماتور بندی طبقه ی بالاتر متصل می شوند.
در دیوار برشی (PL) در مورد اتصال شمشیری پله به این دیوار برشی به این صورت عمل می کنیم که ابتدا صفحه ای کار می گذاریم و بعداز آن با استفاده از یک نبشی که روی صفحه جوش داده می شود، شمشیری پله را به دیوار برشی اتصال داده می دهیم. نکته دیگر که در این ساختمان با آن مواجه شدیم این بود که برای ستون هایی از ساختمان که به صورت ترکیب سه تیر استفاده می شدند و به دلیل مقاومتی که ساختمان به آنها نیاز دارد صفحه ای (پلیت)روی این سه تیر جوش داده می شود و بعد روی صفحه ی جوش داده شده درمکانی که تیر وسط قرار دارد صفحه برش زده شده وسپس همان نقطه به ستون جوش داده می شود .
ستون سه تیره ی بالا در طبقات بعدی به یکستون با مقطع دو تیر تبدیل شده است. دلیل آن هم این است که بار ی که ستون طبقه ی بالا تر از پیلوت تحمل می کند به مراتب کمتر از باری است که ستون درپیلوت یا طبقه ی پایین تر متحمل می شود .
( مرحله اول بازدید ( قسمت ٣
در این قسمت به پروژه ای با تصویر روبر ومواجه می شویم گود برداری که دراین شکل می بینیم مربوط به یک ساختمان با 7 طبقه است .
درهنگام گود برداری با توجه به فشار خاکی که از زیر ساختمان کنار محدوده ی گودبرداری وارد می شودممکن است ساختمان نشست کند به همین دلیل گودبرداری در تصویر تا حدود 1,5 متری ساختمان مجاور پیش رفته و بعد متوقف شده است. بعد از اینکه گود برداری به همین صورت ادمه یافت با ید دیوار حائل با استفاده از ملات ماسه سیمان اجرا شود سپس با
عملیات دستی کناره های دیوار حائل تا ساختمان مجاور با توجه به بازدید ی که ما ازمحل داشتیم ملات مورد استفاده برای دیوار حائل ماسه سیمان نبوده و از خاک به عنوان ملات کار، استفاده شده که کاری اشتباه است و تکیه دادن تیر به ساختمان مجاور هیچ اثری در این که ساختمان مجاور نشست کند یا نه نداشته و شاید فقط بتواند مالک ساختمان مجاور را از نظر روانی قانع کند که ملکش نشست نمی کند .در بیسپلیت که با توجه به بار زیاد وارده به پی دارای تعداد زیادی بولت بوده دارای mm ۵۰ ضخامت است و ورق کناری آن هم به این دلیل نصب شده که قرار است روی این ورق ها بادبند قرار گیرد.
( مرحله ی اول بازدید(قسمت ۴
سقف کرومیت در نوع خود اولین سیستم ساخت سقف بدون شمع بندی در ایران است و هدف از استفاده از این نوع سقف امروزه به دلایل زیر است :
الف- عدم نیاز به شمع بندی
ب- سرعت وسهولت اجرا
ج- امکان حذف کشها
د- پایین بودن تنش در بتن
ذ- کاهش مصرف بتن
ر- امکان طراحی و اجرای سقف با دهانه ی زیاد
ز- حذف سایه ی فولاد در نازک کاری
در سیستم سقف کرومیت از تیرچه های فولادی با جان باز استفاده می گردد نبشی همچنین میل گرد های خم شده در جان تیر ، از پروفیل تسمه یا نبشی و یاهر پروفیل فشاری دیگر در بال فوقانی ویک تسمه، دربال تحتانی استفاده می شود.
به منظور پر نمودن فضای خالی مابین تیرچه ها از قالب های ثابت مانند بلوکهای سیمانی . پلی استایرن (فوم ) طاق ضربی . قالب فولادی (کامپوزیت) استفاده می کنند. سیستم سقف کرومیت را می توان در سقف های ذیل اجرا کرد :
الف سقف تیرچه بلوک کرومیت
ب سقف کامپوزیت کرومیت
ج سقف ضربی کرومیت
د سقف پلیمری کرومیت
پروژه ی این قسمت از بازدید دارای سقف کرومیت کامپوزیت می باشد .این نوع سقف، سقفی با تیرچه های فلزی 73 تا 100 (آکس تا آکس) متغییر cm و قالب های فولادی است. معمولا فواصل تیرچه ها بستگی به نوع قالب دارد و از 50 است). به طور کلی اجرای سقف های cm است . (البته در سقف های تیرچه بلوک، با بلوک سیمانی این فاصله کامپوزیت کرومیت (یا کرومیت کامپوزیت) به صورت زیر است :
تیرچه های فلزی ابتدا بر روی پلهاخال جوش می 25 بر روی میل گرد cm خورند حال قالب فلزی بین تیرچه قرار می گیرند، سپس میل گردهای حرارتی به فاصله ی هستند. میل Φ 8یا Φ فوقانی تیرچه با استفاده از سیم پنس متصل می شوند این میل گرد های حرارتی معمولا از نوع گرد های حرارتی با شروع جمع شدگی دربتن ترکها را برروی سقف توزیع می کنند و مانع پدیده جمع شدگی در بتن می شوند با توجه به عکس شماره 20 اولین قالب به صورت قالب پلی استایرنی می باشد و بقیه به صورت فلزی( کامپوزیتی)دلیل این امر هم این است که قالب ها آرماتور حرارتی داری یک اندازه مشخص هستند و با توجه به دهانه ی قالب پلی استایرنی سقف ابتدا تعداد ردیف قالب محاسبه می شود و بعد از آن قالب فلزی فضایی را که نمی توانیم با قالب فلزی قالب بندی کنیم را با استفاده از این نوع قالب (پلی استایرنی ) قالب بندی می کنیم .حال قالب آماده ی بتن ریزی است بتن مورد استفاده برای روی این سقف داری عیار باشد. با اتمام بتن ریزی سقف و بعد از رسیدن بتن به مقاومت خود قالب ها برداشته می cm حداقل ضخامت آن باید شود. (البته قالب پلی استایرنی که در شکل می بینید را معمولا بر نمی دارند. )