انواع سقف
در ادامه درباره ی سقف های دال از جمله سیستم جدید U-Boot و همچنین سقف های کامپوزیت و سقف های شیب دار و نهایتاً سوله و انواع آن صحبت خواهیم کرد.
و اما دال ...
سقف دال:
١- یک طرفه
2- دو طرفه که شامل:
2-1- مجوف ( تیرچه در دو راستا )
2-2- با تیر محیطی
2-3- تخت ( بدون تیر )
دال دوطرفه مجوف با تیر های لبه ای و کتیبه (سقف جدید U-Boot):
اجرای سقف U-Boot:
برای اجرای تیرچه ها با توجه به فواصلی که نقشه داده این تیرچه ها را در جهت اصلی و با فواصل معین می گذارند البته قبلا مش حرارتی را در دو جهت کار کرده اند و اسپیسرها در آن کار گذاشته اند. میزان وصله تیرچه ها هم 50 است بعد از اجرای تیرچه ها بلوک های u-boot را با فواصل 14 سانتی متر از هم چیده و بست آنها را به هم می بندند. این بلوک ها از 4 طرف به u-boot ها ی کناری قفل می شوند حال وقت آن است که مش حرارتی روی این تیرچه ها و u-boot ها قرار گیرد. وقتی قرار گرفت سنجاق هایی در جهت فرعی بین هر دو u-boot اجرا می شود که این سنجاق ها به مش بالا و پایین متصل می شوند. در ضمن در کنار ستون ها و دیوارها به فواصلی مشخص بلوک های u-boot اجرا نشده زیرا این سقف دال با کتیبه می شود و در اطراف ستون ها و دیوارها میلگرد برای تقویت اجرا شده اند در جاهایی هم که داکت های تاسیسات داشتند میلگرد ها و تیرچه ها را با فرز می بریدیم و داخل آن یونولیت سقف می گذارند.
بتن ریزی سقف U-BOOT:
بتن ریزی سقف u-boot در دو مرحله انجام می شود. یک مرحله بتن با اسلامپ 18 الی20 ریخته می شد و تا نیمه ارتفاع u-boot ها را می گیرد و این بتن در سراسر سقف ریخته می شود سپس بتنی با اسلامپ معمولی (10-8) برای روی آن ریخته می شود.
سقف های کامپوزیت:
سقف های کمپوزیت سقفهایی هستند با ترکیبی از فولاد و بتن برای اینکه یکپارچگی این سقف رعایت شود از برشگیر (نبشی)استفاده می شود که این نبشی با بتن درگیری ایجاد کرده و یکپارچگی درست می کند
میلگردهایی که روی سقف کامپوزیت قرار دارند میلگردهایی حرارتی هستند که در جهت مخالف با تیرهایی فرعی باعث یکپارچه شدن بتن و درگیری با سقف کامپوزیت می شود وبا جوش دادن به تیرهای فرعی مانع ترک خوردن بتن می شود .
درقالب بندی این سقفها معمولا از تخته کوبی استفاده می شود و بعد از اتمام بتن ریزی نایلون باعث راحت جدا شدن تخته ها می شود و در برخی موارد از یونولیت استفاده می شود که به علت محکم نبودن باید شمع کوبی کنند و مشکلات اجرایی بیشتری دارد و دلیل دیگر اینکه یونولیت زیر سقف می ماند و ما نمی توانیم از فضای زیر سقف کامپوزیت که تیر های فرعی آنها معمولا زنبوری هستند برای عبور لوله تاسیساتی استفاده کنیم در ضمن عایق خوبی برای حرارت بالا نیست.
سقف های شیبدار:
سقفهای شیبدار معمولاً برای دهانههای بزرگ به کار میروند و مصالحی که برای پوشش این سقفها به کار گرفته میشوند، باید در مقابل عوامل جوی از پایایی لازم برخوردار باشند، سازه سقفهای شیبدار معمولاً به صورت خرپای ، فلزی یا چوبی است.
گستره و دامنه کاربرد پوششها:
در ساختمانهای صنعتی ، آشیانه هواپیما ، انبارهای بزرگ و سایر ابنیه مشابه که معمولاً دهانه بین ستونها و دیوارها از حد معمول بیشتر است، به منظور احتراز از کاربرد تیرهای بتنی و فلزی سنگین، از سقفهای شیبدار استفاده میکنند.
در مناطق سردسیر و کنار دریا که نزول برف و باران زیاد است، اجرای این سقف باعث میشود که برف و باران به راحتی از لوله ناودان یا لبه سقف به خارج ریخته و احتیاج به برف روبی نداشته باشند.
سقفهای شیبدار در مقایسه با سقفهای مسطح به مواظبت کمتری احتیاج دارند و اجرای آنها از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است. علاوه بر اینها در برخی از نقاط ممکن است ورقهای پوششی به عنوان عایق رطوبت روی سقفهای شیبدار بتنی یا طاق ضربی قرار گیرند. در مورد اخیر بیشتر از ورقهای آزبست و سیمان استفاده میشود.
طبقهبندی سقفهای شیبدار و پوشش آنها:
تقسیمبندی سقفهای شیبدار از لحاظ سازه سقف، طرق شیببندی و نوع پوشش روی خرپا می باشد.
طبقهبندی با توجه به جنس مصالح سازه سقف:
پوششهای شیبدار معمولاً روی
خرپاهای فلزی
چوبی
علاوه بر خرپا در برخی از موارد ممکن است این پوششها روی سقفهای
بتنی شیبدار
طاق ضربی
نیز قرار گیرند.
طبقهبندی با توجه به شیببندی سقف:
این پوششها میتوانند با
شیب یکطرفه،
دو طرفه
و یا به صورت دندانه دار باشند که نوع اخیر بیشتر در کارخانجات و برای استفاده از نور کاربرد دارد.
طبقهبندی از لحاظ جنس پوشش:
الف: پوششهای پنبه کوهی و سیمان شامل ورقهای موجدار، آردواز و توسکانا
ب: ورقهای آلومینیوم یا موج سینوسی یا ذوزنقهای
مهمترین ورقهای فولادی شامل: ورق های فولادی گالوانیزه با موج ریز یا درشت سینوسی و ذوزنقهای، ورقهای فولادی گالوانیزه صاف، ورقهای فولادی با پوشش پلاستیک، ورقهای تهیه شده با لعاب پخته، ورقهای رنگ شده از قبیل ورقهای موجدار با عایق های حرارتی، رطوبتی و بخاربند
پ: ورقهایی که از آمیختن قیر و پنبه کوهی تهیه میشوند.
ت: انواع پوششهای چوبی
ث: پوششهای سفالی
ج: پوشش با ورقهای پلاستیکی شفاف