فناوری سقفهای عرشه فولادی یا متال دک
سیستم سقفهای مرکب عرشه فولادی یکی از فناوریهای نوین در اجرای سقف در اسکلت های فولادی و بتنی می باشد که ابتدا در سال 1820 توسط مهندس و معماری به نام هنری پالمر در ساختمان بوسیله کنگره ای کردن ورق گالوانیزه مورد استفاده قرار گرفت. به مرور زمان و با تغییرات متعدد و پیشرفتهای چشمگیری که در روش سقف های عرشه فولادی ایجاد شد سرانجام در دهه 1980 این سیستم توسط شرکت های معتبر اروپایی و آمریکایی بعنوان یک سیستم نوین و با تکنولوژی روز دنیا که دارای مزایای فراوانی می باشد مورد استفاده قرار گرفت.
هرچند مدت زیادی از رواج این نوع سقف در کشورمان نمیگذرد اما در واقع این سیستم اجرای سقف از سال ۱۹۳۹ و با تدوین یک استاندارد صنعتی برای طراحی، اجرا و بهرهبرداری از این سقف توسط انستیتو سقف فولادی (SDI) به طور رسمی وارد صنعت ساختمان شده است.
سقفهای کامپوزیت عرشه فولادی گامی است در راستای صنعتی سازی ساختمان چرا که ضمن معرفی الزامات و روشهای اجرای آن در آئیننامههای معتبر بینالمللی و تأیید آن توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن در کشورمان، دارای سرعت اجرای بالاییست. همانطور که اشاره شد با استفاده از این روش انواع مختلف سقفها با کاربریها و حالات متفاوت را میتوان اجرا نمود که ما در اینجا به ویژگیها و شیوه اجرای نوع خاصی از این سقف که در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان (بند ۱۰-۱-۲-۵-۷) تحت عنوان (مقاطع مختلف با استفاده از ورقهای ذوزنقهای) به آن اشاره شده است میپردازیم.
سقفهای کامپوزیت عرشه فولادی معمولاً طوری طراحی میشوند که نیازی به شمعبندی نداشته باشند اما برای دهانه های بزرگتر از ۳ متر در برخی موارد به شمعبندی موقت نیاز داریم. این اتفاق معمولاً در مواردی رخ میدهند که یا از لحاظ اقتصادی «حذف یک تیر فرعی و زمان اضافه لازم جهت اجرای شمعبندی» قابل توجیه باشد، یا این که دهانه ها با اشکال یا موقعیت خاص باشند مانند دهانههایی که شامل شفت آسانسور یا تاور میباشند. به طور معمول محل قرارگیری شمعها در وسط دهانهها میباشد (یک ردیف شمع مانند شکل زیر) در برخی موارد هم در یک سوم دهانه قرار میگیرند. (دو ردیف شمع)
ورقهای فولادی هرگز نباید در محل شمعها قطع یا اورلب و یا به آنها بسته شوند. عرض تکیهگاه ورق فولادی بر روی شمع (ضخامت تخته چوبی) بین ۷۵ تا ۱۰۰ میلیمتر و فاصله بین دو پایه شمع در حدود یک متر میباشد.
مشخصات عمومی سقف
-حذف قالب بندی
-حذف تیرهای فرعی
-حذف میلگردهای کششی
40 % سبکتر از سقف های تیرچه بلوک و 22% سبکتر از سقف های کامپوزیت سنتی
-نصب بدون جوشکاری و با میخ های فولادی
-تامین ایمنی کارگاه و حداقل فضا برای دپو
-امکان بتون ریزی کلیه طبقات در یک زمان
20% تا 30% صرفه جویی در مصرف فولاد اسکلت سازه
60% تا 70% صرفه جویی در مصرف میلگرد بتن ریزی کلیه سقف ها در یک زمان
15% تا 20% صرفه جویی در مصرف بتن سقف
وزن کمتر سقف باعث وزن کمتر سازه شده و اسکلت و فونداسیون ساختمان سبکتر می شود
وزن بار مرده این پروفیل با 8 سانتیمتر حجم بتن 210 کیلو گرم بر متر مربع است که از وزن سقف کامپوزیت سنتی با همین خصوصیات فنی 60 کیلو گرم کمتر می باشد
-وزن کمتر سقف موجب کاهش وزن سازه و سبکتر شدن اسکلت و فونداسیون ساختمان خواهد شد.
-در ساختمان های اسکلت فلزی وزن فولاد تا 22 کیلوگرم برمترمربع کاهش خواهد یافت .
-لرزش در این سقف ها به میزان قابل توجهی کمتر از سقف دال بتونی و یا مشابه می باشد.
-سرعت اجرا تا یازده برابر اجرای سقف دال بتونی و یا سقف تیرچه و بلوک می باشد.
- مقاومت این نوع سقف در برابر آتش سوزی چندین برابر سایر انواع سقف ها می باشد .
- مورد تایید مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران
مقایسه عمومی سقف عرشه فولادی به نسبت سایر سقفهای معمول
● صرفه جویی در حجم و ضخامت بتون ریزی، صرفه جویی در مصرف میلگرد و حذف میلگردهای کششی، حذف کلیه هزینه های قالب بندی ، حذف تیرهای فرعی و صرفه جویی در مصرف آهن و کاهش هزینه های اجرایی، تأمین ایمنی کارگاه و حداقل فضا برای دپو و نگهداری، حمل و نقل کمتر، آسان و راحت، سبکتر از سقف های رایج (تیرچه بلوک، کرومیت کامپوزیت و غیره)، 12 برابر صرفه جویی در مدت زمان اجرا به نسبت سطح مشابه سایر سقفها، تقلیل وزن سازه، فونداسیون و جرم کلی ساختمان، رفع تاخیر در مراحل زمانبندی اجرای ساختمان، بازگشت سریع سرمایه به علت سرعت اجرایی بالا، تقلیل ابعاد فونداسیون و اسکلت، اجراء سیستم تأسیسات، لوله کشی به روش میان سقفی که باعث عدم فشار و درگیری مصالح روی سیستم تأسیسات می باشد.
● خصوصیات برتر و منحصر به فرد سیستم سقف عرشه فولادی
● حذف قالب بندی، در این سیستم قالب بندی که یکی از مشکلات اجرایی ساختمان را تشکیل می دهد حذف گردیده و اجرای سقف را با سرعت بسیار بالایی عملی می نماید و این امکان نیز وجود دارد که بعد از تکمیل شبکه های تأسیساتی بصورت یکجا نسبت به بتن ریزی تمام سقف و طبقات اقدام نمود و بدین روش میتوان تا 12 بار سرعت اجرای سقف را افزایش داد.
● برشگیرهایی نظیر برشگیر نبشی و ناودانی حذف گردیده و از برش گیرهای مطابق با استانداردهای بین المللی استفاده می گردد و این برشگیرها تواماً با نصب سقف اجرا می شود و سقف آماده بتن ریزی خواهد بود. (حذف جوشکاری در اجرای برشگیرها)
● میزان بتون مورد نیاز در این نوع سقفها بطور میانگین 07/0 متر مکعب برای هر متر مربع می باشد و نسبت به سقف های مشابه نیاز کمتری به بتون خواهد داشت. نگهداری و کیورینگ در این نوع سقفها بدلیل حفظ مقدار قابل توجهی از آب بتون به مراتب ساده تر و کم هزینه تر بوده و به دلیل عدم ریزش و نفوذ شیره بتون از کیفیت بالایی برخوردار می باشد.
● بتون ریزی در این سقف از سطح بسیار صاف و یکپارچه برخوردار بوده که پس از آن نیاز به رگلاژ بتون و کف سازی و پوکه ریزی نمیباشد و با سرعت بالا آماده اجرای پوشش نازک کاری (سرامیک، سنگ، پارکت و موکت) میباشد.
سقف برای سازههای فلزی سبک یا خشک مدرن عرشه فولادی ، تکنولوژی سازههای (LGS، PBS، LSF,CSF) با صفحات سیمانی سبک
این نوع سقف کاربرد و مزایای بیشتری برای ساختمانها، خانهها، ویلاهای یک تا سه طبقه داشته و مورد استفاده مطلوب میباشد، همچنین برای افزودن یک تا دو طبقه بر روی بناهای موجود. (اضافه اشکوب) و به خصوص مناطق صعب العبور و کوهستانی و
مکانهای غیر دائم و موقت که قابل استفاده مجدد می باشد.
ساختار سقف عرشه فولادی یا خشک مدرن با ایجاد شبکه فلزی (نورد سرد) و یا با ایجاد تیرهای فرعی فلزی در داخل دهنهی پلها و تیرهای اصلی مطابق با محاسبات سازهای با یک لایه از ورقهای گالوانیزه پروفیل شده آجدار و صفحات مسلح سیمانی سبک (سمنت بورد)، ورقهای O.S.P، یک یا دو لایه از عایقهای پشم سنگ و فوم مخصوص با لوازم نصب و اتصالات مخصوص و سقف کاذب در زیر شبکه میباشد.
●این سیستم سقف دارای تکنولوژی پیشرفته و از مصالح کارا و تکنیکهای نوین در صنعت ساختمانسازی روز جهان برخوردار میباشد.
●مورد استفاده بسیار و متداول در کشورهای پیشرفته و کاربرد خیلی سریع و مطلوب در سیستمهای ساختمانی فلزی سبک دارد.
●این سیستم سقف در سازه های فلزی سبک با حذف تمامیمصالح سنتی مناسب ترین روش برای احداث ساختمانها در همه ی مناطق اقلیمیو آب و هوایی میباشد.
●ساختار و نوع مصالح سقف های خشک مدرن عرشه فولادی