شنا
شنا یکی از امکانات ورزشی این مجموعه شنا می باشد.شاخصترین ویژگی رشته شنا وجود چهار استخر (سرپوشیده- روباز) مستقل برای آقایان و بانوان است که همراه با سنا و جکوزی می باشد. شنا تاریخچه شنا شنا به معنی حرکت انسان یا جانور بر روی آب به وسیله حرکت دستها و پاها است . به احتمال قوی فن شناوری از جمله مهارتهایی است که بشر در آن دوران مجبور به فراگیری آن بوده است و چون در آن زمانها یادگیری ، بیشتر جنبه عملی و تجربی داشته و تقریبا" به فعالیتهایی گفته می شده که در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می گرفته است به همین دلیل ادعا شده است که نوع بشر ، شناوری را از حیوانات تقلید کرده است و حتی می توان فرض کرد که تعداد کمی از این افراد در نظر دیگران قهرمان می نمودند ، زیرا در مواردی با شنای سریع خود از فلان خطر ، جان سالم به در برده و یا با مهارت بیشتری که در شیرجه داشته اند ، ماهی بیشتری می گرفتند . به علاوه ، در بعضی از اقوام و دوران اعتقادات مردم نیز باعث یادگیری شنا شده است . مثلا" ، در آن دوران به خاک سپردن بدن پس از مرگ اهمیت بسیاری داشته و از غرق شدن در آب بسیار هراسناک بوده اند واین احساس ترس از غرق شدن و محرومیت از تدفین ،آنان را به فراگیری شنا و جلوگیری از غرق شدن وادار کرده است . در جامعه متمدن دوران باستان ورزشهای آبی اگر چه جزو مواد ورزشی مسابقات بزرگ و فستیوالها نبوده است ولی جزو برنامه های تربیت بدنی آتن قدیم به حساب می آمدند . از تصاویر سنگی بدست آمده از سواحل لیبی که مربوط به چهار هزار سال پیش است می توان نتیجه گرفت که حرکات پا در شنا شیه حرکات پای کرال سینه امروزی بوده و قدیمیترین و مشهورترین نوع شنا می باشد . نقوش حجاری شده مربوط به 2500 سال قبل از میلاد و دیگر آثار باقیمانده از دوران باستان نشان می دهد که انواع گوناگونی از شنا وجود داشته که می توان شنای پهلو ، قورباغه و شنای سگی را از جمله آنها دانست. اسلام نیز بر ضرورت شنا کردن تأکید کرده است و پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: (( بهترین سرگرمی مؤمن شنا کردن است )) . اولین مسابقات شنا را انگلیسیها در اوایل قرن چهاردهم در شهر لندن برگزار کردند . در آنزمان شهر لندن تنها دارای شش استخر شنا بود . در ایران با توجه به وضعیت جغرافیایی کشور ما و کمبود آب بر اثر بارش ناچیز باران و برف ، شنا کردن توسعه لازم را نداشته است . در دوران قاجاریه حوضهای بزرگی در حمامها وجود داشت که آنها را چال حوض می گفتند طول آنها 10 وعرض آنها 6 تا 7 متر بوده است و عمقی در حد 1 تا 2 متر داشته اند و کوچکترها تحت تعلیم بزرگترها در قسمت نزدیک به غرفه ها شنا یاد می گرفتند . برای نشان دادن استقامت در شنا ، چندین بار به دور چاله حوض شنا می کردند و قدرت شناگر را معلوم می کردند . اردوهای ورزشی از سال 1314 در منظریه تهران تشکیل گردید . شنا و نجات غریق نیز از جمله ورزشهای این اردوها بود و در سال 1951 تیم شنا و شیرجه کشور در مسابقات آسیایی شرکت نمود . توسعه ورزش شنا در مدت زمانی نسبتا" طولانی صورت گرفت و امروزه نیز مسابقات محلی ، منطقه ای و جهانی این ورزش در حدود 20 رشته برگزار می گردد . وعلاوه بر آن در مسابقات المپیک هر چهار سال یک بار وحتی مسابقات ورزشی معلولین جایگاه مناسبی را دارا می باشد . فواید اختصاصی شنا :
1- شنا ، یک روش تمرینی مؤثر برای سیستمهای انتقال اکسیژن به ویژه در افراد بزرگسال است . 2- حرکات شنا برای افرادی که مبتلا به ناراحتیهای عضلانی اسکلتی هستند بسیار مفید است زیرا این افراد تحت تأثیر حرکات در آب قرار گرفته و شنا برای آنها آثار درمانی قابل ملاحظه ای دارد .
3- آزادی انجام حرکات در آب بیشتر و آسیبهای ناشی از آن به مراتب از انجام فعالیت روی سطوح سفت و سخت کمتر است.
4- در آب نیروی جاذبه محیطی و تأثیر وزن بدن بر ساختمان مفاصل به گونه ای ویژه کاهش می یابد .
5- حرکت شنا آثار مثبتی بر انعطاف پذیری در مفاصل دارد و هر چقدر انعطاف پذیری در مفاصل کاهش یابد ، به همان اندازه استفاده از مفاصل دشوار می شود .
6- در شنا ، قدرت عضلانی از طریق برنامه هایی برای بهبود اجرای شنای سرعتی طراحی می شود توسعه می یابد .
7- شنا باعث کم شدن املاح معدنی استخوان وکاهش استخوانی می شود . نکاتی که یادگیرنده در شنا باید بدان توجه کند :
- در محیطهای مطمئن شنا کنید و از شنا کردن در مکان هایی که برای شما ناشناخته است بپرهیزید .
- همیشه در محلهایی که ناجیان غریق حضور دارند شنا کنید و در صورت نیاز از آنان کمک بخواهید .
- از تنها و به دور از چشم دیگران شنا کردن خودداری نمایید . اغلب کسانی که در استخرها غرق شده اند ، زمانی وارد شده بودند که استخر تعطیل بوده است و ناجیان غریق نیز حضور نداشته اند . - اگر چه محیطهای شنا می تواند مفید ولذت بخش باشد ولی انجام شوخیهای خطرناک امکان صدمه دیدن شناگران را افزایش می دهد .
- قبل از ورود به استخر شنا دوش بگیرید و قسمتهایی از بدن را که امکان آلودگی بیشتری دارند با آب گرم و صابون بشویید ، و سپس بدن را کاملا" خشک کنید ولباس بپوشید .
شِنا، مهارت یا ورزش شناور ماندن و حرکت، درون آب است. آموختن شنا، علاوه بر تقویت جسم، در مواقع اضطراری و افتادن ناگهانی درون آب ،زندگی انسان را نجات خواهد داد .بسیاری از حیوانات، هنگام تولد و به طور غریزی، قادر به شنا کردن هستند ؛اما انسان باید شنا کردن را یاد بگیرد. یادگیرندگان شنا، تمرین های خود را اغلب در استخرهای کم عمق و کناره دریاها شروع می کنند. آنها ابتدا شناور ماندن روی آب و سپس حرکت های پا را می آموزند و در پایان حرکت های دست را نیز یاد خواهند گرفت. شناگران تازه کار باید چگونگی حرکت های هماهنگ دست با نفس کشیدن را تمرین کنند. شناگران، معمولا یک یا چند شنا می آموزند.
این ورزش دارای انواع گوناگونی است، اما چهار نوع متداول آن عبارتند از :
شنای قورباغه
شنای پروانه
کرال پشت
کرال سینه
شنای قورباغه
شنای قورباغه گونهای از ورزش شنا است. شنای قورباغه قدیمیترین و رایجترین گونه شنا است. دلیل این امر اینست که در این نوع از شنا، شناگر قادر به تنفس راحت در حین شنا نیز هست. در استخرها گونههایی از شنا که در آغاز به شناگران آموخته میشود معمولاً اول شنای قورباغه و شنای کرال سینه اس