بازار شکوفا نشده در ایران
یکی از ابعاد زندگی که شدیدا تحت تاثیر مدرنیته قرار گرفته، بعد آموزش است. یادگیری الکترونیک که اکنون بازاری 17 میلیارد دلاری در دنیا دارد، می تواند منشا مزایای بسیاری برای اقتصاد کشورها باشد. مزایای استفاده از آموزش الکترونیک، موانع شکوفایی این آموزش در کشور، نقش آن در تحقق اهداف سند چشم انداز و تاثیرات آموزش الکترونیک بر بدنه اقتصادی کشور ازجمله مواردی هستند که تدبیر در بخش اول میزگرد بدانها پرداخته است. شرکت کنندگان در میزگرد با این منظر به موضوع می نگرند: «آموزش الکترونیک؛ ضرورت استراتژیک».
18
بازهم منطق فازی
بهره گیری از منطق فازی، هر روز ابعاد جدیدی می یابد و به حوزه های جدیدی وارد می شود. اگر سازمان را یک سیستم زنده با تعاملات گسترده بپنداریم، لزوم بهره گیری از روشهای هوشمند برای سنجش ویژگیهای آن مشخص می شود. چابکی یا به عبارت ساده توانایی سازمان برای تغییر درجهت بهره گیری از فرصتهای جدید، ازجمله مواردی است که منطق فازی را برای سنجش خود پذیرفته است. دکتر «علی ملاحسینی» و «شهرزاد مصطفوی» از موضوعی نو، یعنی «ارزیابی چابکی سازمان با استفاده از منطق فازی» می گویند.
24
دانش خوشه ای
هرچند خوشه های صنعتی، مفهوم چندان نویی نیست، ولی رویکردهای جدید به این مقوله، باعث دگرگون شدن آن شده است. ازجمله اینکه تعریف سنتی خوشه های صنعتی که براساس هزینه و منابع فیزیکی بود، جای خود را به تعریف براساس دانش و اطلاعات و نقش آن در تولید خوشه ها داده است.
«مدیریت دانش و توسعه خوشه های صنعتی» موضوعی است که «مجتبی ولی زاده» اساس مقاله خود قرار داده است.
29
رهبران و جو سازمانی
هرچند جو سازمانی یا به بیان ساده تر، درک کارکنان از محیطی که در آن کار می کنند به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما نتایج تحقیقات بسیاری مؤید این مطلب است که در میان کلیه عوامل، نقش رابطه رهبران یا مدیران با کارکنان، موثرترین عامل در چگونگی شکل گیری جو سازمانی است.
«رهبران و فضای سازمانی متعالی»، آن چیزی است که دکتر «محمدعلی بابایی زکلیکی» و «نونا مؤمنی»، بدان پرداخته اند.
33
IT و برنامه ریزی سازمان
IT به خودی خود هدف نیست بلکه وسیلهای است که سازمانها را در نیل به اهداف یاری میکند. سیستم ERP یا برنامهریزی منابع سازمان در دهههای اخیر نسلهای مختلفی را پشت سر گذاشته است و اکنون به کمک IT وارد فاز جدیدی به نام ERP II شده است. دکتر «محمد تقویفرد»، «مصطفی ترابی» و «محسن زاهدی»، «نقش فناوری اطلاعات در برنامهریزی سازمان» را واشکافی میکنند.
43
یک الگوی ساده
الگوی انتقالی، اثربخشی آموزش کارکنان را خیلی ساده تعریف می کند: میزانی که مهارتهای یادگرفته شده در آموزش به محل کار منتقل و منجر به حداکثر شدن بازگشت سرمایه آموزش می شود. «محمدرحیم جعفرزاده» در مقاله خود، «الگوی انتقالی در ارزیابی اثربخشی آموزش کارکنان» را با تعریف انتقال، سنخ شناسی الگوی انتقالی و مؤلفه های موثر بر انتقال، تشریح می کند.
49
ابزارهای برتر
هرچند که ابزارهای مدیریتی، همیشه با تأخیر در کشور، مورداستفاده قرار می گیرند، اما اطلاع از پرطرفدارترین ابزارهای مدیریتی که در دنیا به کار می روند، مدیران را قادر می سازد تا از میزان کارایی ابزارها و پیش بینی گرایش به سمت این ابزارها در آینده آگاه شوند. «آناهیتا خزاعی» و «شادی گلچین فر»، «برترین ابزارهای مدیریتی در سال 2006» را به خوانندگان معرفی می کنند.
54
قیمت در دنیای الکترونیک
تغییرات سریع بازار از ابعاد مختلف، شرکتها را برای انتخاب یک استراتژی قیمت گذاری در بازارهای الکترونیک دچار مشکل کرده است. سبکهای مختلف حراجی، قیمت گذاری تبعیضی، دو بخشی، بسته ای و دیوانه وار ازجمله استراتژیهای قیمت گذاری در بازارهای الکترونیک هستند که شرکتها برحسب نوع فعالیت، حساسیت قیمت، رقبا، هزینه ها و... یکی یا چند از آنها را انتخاب می کنند. «شهریار عزیزی» و «محمدجواد قربانی»، «قیمت گذاری در بازارهای الکترونیک» را به تفصیل بیان می کنند.
68
رموز پیشرو بودن
در «بنگاههای برتر جهانی»، کرامت بخشی به نیروی کار، تعهدهای اخلاقی، توجه به مشتریان، تمرکز بر فعالیتهای تحقیق و توسعه ...، اصول مشترک هستند. برای مثال در «شرکت فیلیپس» به ازای هر محقق، 55/1 اختراع ثبت شده وجود دارد. با «مسعود بینش» یک بنگاه برتر جهانی دیگر را ورق می زنیم.
76
78
80
یکی از نشستهای خانه مدیران سازمان مدیریت صنعتی به موضوع نظامهای توزیع اختصاص داشت و در آن «علی عیاری»، مدرس بازاریابی و فروش، ابتدا تعریف و وظایف کانالهای توزیع را ارائه و سپس نظامهای توزیع، جایگاه خردهفروشها، عمدهفروشی را برای شرکت کنندگان ذکر کرد. «آشنایی با نظامهای توزیع» عنوان گزارش این نشست است.
دکتر «قاسم انصاری رنانی» عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که روشهای سنتی آموزش مدیریت، مثل کلاسهای درس، انعطاف لازم را ندارند و دانشجویان را خسته می کنند. او با بهره گیری از تجربیاتش به برگزاری کارگاه «نقش بازیهای آموزشی پنج دقیقه ای در یادگیری» اقدام خواهدکرد. تدبیر با این استاد دانشگاه درباره این بازیها و نقش آنها در یادگیری مصاحبه ای انجام داده است.
آیا میان زایش یک محصول هنری و صنعتی، تشابهی وجود دارد. آیا می توان «صنعت و هنر» را پیوند داد. «محسن قانع بصیری» سردبیر مجله مدیریت، در نشست خانه مدیران از پیوندهای فراموش شده صنعت و هنر سخن میگوید و نمونه های تاریخی از این پیوند را ذکر می کند. او همچنین از این موضوع سخن می گوید که چگونه می توان «پیوندهای صنعت و هنر» را دوباره خلق کرد