دانلود مقاله ساختمان سازی

Word 79 KB 8091 51
مشخص نشده مشخص نشده عمران - معماری - شهرسازی
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه: در قرون اخیر که رشد جمعیت در دنیا به طور چشمگیری رو بر ازدیاد نهاد و بشر از لحاظ علمی و فنی مشکلات بسیاری را حل نمود در ساختن مسکن نیز مانند سایرموضوعات تحولات عمده ای به وجود آورد و دیگر ساختن خانه های تک واحدی جوابگوی احتیاجات جوامع شرق نبوده و بهمین علت سیستم خانه سازی به کلی دگرگون شده و استفاده از مصالح مقاوم نیز مانند فولاد و سیمان در ساختمان رایج گردید و در اثر دسترسی به این مصالح و امکانات دیگر گسترش شهرها از حالت افقی به عمودی تبدیل شد و امر آپارتمان سازی در ساختمان های چندین طبقه متداول گردید .

    برای احداث ساختمان و ابنیه در مدت کوتاه استفاده از بتن پیش ساخته بسیار حائز اهمیت است تمامی ساختمانهای ائم از ساختمانهای صنعتی پارکینگها ساختمانهای تجاری ، مجتمع های مسکونی ، هتلها ، مدارس ، مراکز تفریحی پلها و انواع سازه های دیگر را می توان با استفاده از بتن پیش ساخته احداث نمود محاسنی که توسط طرفداران این روش ساخت مطرح می شود قسمتی به پیش ساختگی قسمتی به پیش تنیدگی و قسمتی نیز به بتنی بودن آن مربوط می شود روشهای پیش ساخته فشرده نمودن جدول زمانی اجراء پروژه کاهش مدت زمان ساخت را میسر می سازد.

    شرح مختصری از فرایند تولیدی یا خدماتی: اجرای طرحهای ساختمانی صدها جزئیات فنی و ساختمانی و روابط پیچیده چند جانبه بین صاحب کار ، کار فرما، مجری طرح ،طراح، مجری ، ناظر، پیمانکار جز سازندگان مصالح و لوازم و فروشندگان آنها ، تولید کنندگان ، فروشندگان و اجاره دهندگان تجهیزات ، نیروی انسانی ، نهادهای مدیریت شهری و ادارات دولتی را شامل می شود.

    اجرای طرحهای ساختمانی ممکن است به یکی از روشهای زیر انجام می پذیرد: -امانی :که صاحب کار یا قائم مقام او (کارفرما یا مجری طرح) راسا عملیات اجرایی را مدیریت می کنند.

    -مدیریت اجرا : که صاحبکار شخصی را از طرف خود مامور اجرایی پروژه می نماید -پیمانکاران جز : که در آن صاحبان کار هر قسمت از پروژه را به پیمانکاران خاصی تحویل می دهند -پیمانکاران کلی : کل پروژه به یک شرکت پیمانکاری برای اجرای تحویل داده می شود.

    در کلیه روشهای فوق ، فرض بر این است که در طرح از پیش آماده شده ای برا اجرا وجود دارد .

    امروزه برای صرفه جویی کردن در زمان روشهای دیگری برای اجرا ی ساختمان ما ابداع و به کار گرفته شده اند که اجازه می دهند همزمان با تهیه طرح کار اجرا نیز آغاز و پیش برده شود .

    از جمله این روشها ،روش اجرای سریع و روش طرح و ساخت یا طرح و اجرا را می توان نام برد .

    پیمانهای اجرایی اشکال مختلف دارد که متداولترین آنها به شرح زیر است.

    1-پیمانهای سر جمع 2-پیمانهای مبتنی بر فهرست آمارها 3-پیمانهای در صد هزینه صاحبکار شخصی است حقیقی یا حقوقی که طرح متعلق به او می باشد.

    کار فرما یا مجری طرح شخصی است حقوقی یا حقیقی که صاحبکار تمام یا بخشی از اختیارات خود را برای اجرا به او سپرده است .

    مدیر اجرایی شخصی است حقیقی یا حقوقی که سازماندهی عملیات اجرائی به عهده او واگذار میگردد .

    پیمانکار شخصی است حقیقی یا حقوقی که انجام خدمات مشخصی را تحت شرایط فنی و مالی معین در مدت زمان معلوم به عهده میگیرد .

    الف) موقعیت رشته ساختمان های بتنی یا بررسی جزئیات سازمانی رشته مزایای ساختمانهای بتنی: ساختمانهای بتنی به علل زیر مورد توجه مهندسین و شهر سازان قرار گرفته و روز به روز در حال توسعه است .

    1-ماده اصل بتن که شن و ماسه می باشد تقریباً در تمام نقاط کره زمین در حد وفور یافت می شود و روی این اصل امکان ساختن ساختمانهای بتنی را میسر می سازد .

    2- ساختمانهای بتنی در مقابل عوامل جوی از ساختمانهای فلزی مقاوم تر بوده و در نتیجه نسبت به ساختمانهای فلزی دارای عمر طولانی تر می باشد .

    3- در مقابل آتش سوزی ساختمانهای بتنی نسبت به ساختمانهای فلزی مقاومتر می باشد 4- به علت شکل پذیری بتن که می تواند به هر شکلی که قالب آن تهیه می شود ساخته شود .ساختن ستون و پل به اشکال مختلف را میسر میسازد و به همین علت مهندسین معمار به این نوع ساختمانها توجه بیشتری می نماید آیین نامه : به علت پیشرفت ساختمانهای بتنی در اغلب کشورها ، آزمایشگاهها و انستیتوهای بتن بطور مداوم مشغول آزمایشات مکرر روی انواع و اقسام سازه های بتنی میباشد که نتیجه این آزمایشات به صورت نشریه های به نام آئین نامه بتن در دسترس عموم مهندسین قرار می گیرد و در کشور ما هم موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی نشریه هایی در این مورد انتشار داده است که در نوشته های این بخش اغلب با توجه به آیین نامه مذکور تهیه گردیده.

    شناخت از مسائل اولیه کارگاه و تجهیز کارگاه بطور کلی در هر کارگاه ساختمانی بررسی نکاتی چند قبل از شروع هر گونه عملیات لازم و ضروریست و این بررسی به پیشرفت بعدی کار و در نتیجه پایین آوردن هزینه طرح کمک خواهد کرد .

    اصولا بررسی مقدماتی یک کارگاه قبل از هرگونه عملیات اجرائی دارای اهمیت زیادیست .

    این بررسی را می توان به مراحل مختلف زیر تقسیم کرد مراحل مختلف ساختن یک ساختمان 1) بازدید زمین : قبل از شروع هر نوع عملیات ساختمانی باید زمین محل ساختمان بازدید شده و وضعیت و فاصله آن نسبت به خیابانها و جاده ها اطراف مورد بررسی قرار گیرد و همچنین پستی ویلندی زمین با توجه به نقشه ساختمان موردبازدید قرار گرفته در صورتیکه ساختمان بزرگ باشد پستی و بلندی و سایر عوارض زمین می باید بوسیله مهندسین نقشه بردار تعیین گردد و همچنین باید محل چاه های فاضلآب و چاه آبهای قدیمی و مسیر قنات های قدیمی که ممکن است در هر زمینی موجود باشد تعیین شده و محل آن نسبت به پی سازی مشخص گردد و در صورت لزوم می باید این چاه با بتون و یا شفته پر شود و محل احداث ساختمان نسبت به زمین تعیین شده و نسبت به ریشه کنی ( کندن ریشه های نباتی که ممکن است در زمین روئیده باشد ) آن محل اقدام شود و خاکهای اضافی به بیرون حمل گردد و بالاخره باید شکل هندسی زمین و زوایای آن کاملا معلوم شده و با نقشه ساختمان مطابقت داده شود .

    2) پیاده کردن نقشه پس از بازدید محل وریشه کنی اولین قدم در ساختن یک ساختمان پیاده کرده نقشه می باشد .منظور از پیاده کردن نقشه یعنی انتقال نقشه ساختمان از روی کاغذ برروی زمین بابعاد اصلی (یک به یک ).

    بطوریکه محل دقیق پی ها وستونها ودیوارها و زیرزمین ها وعرض پی های روی زمین بخوبی مشخص باشد وهمزمان با ریشه کنی وبازدید محل باید قسمتهای مختلف نقشه ساختمان مخصوصا نقشه پی کنی کاملا موردمطالعه قرار گرفته بطوریکه در هیچ قسمت نقطه ابهامی باقی نماند .وبعد اقدام به پیاده کردن نقشه بشود .

    باید سعی شود حتما در موقع پیاده کردن نقشه از نقشه پی کنی استفاده گردد .

    برای پیاده کردن نقشه ساختمان های مهم معمولا از دوربین نقشه برداری استفاده می شود .

    ولی برای پیاده کردن نقشه ساختمان معمولی و کوچک از متر وریسمان بنائی که به آن ریسمان کار هم می گویند استفاده می گردد .برای پیاده کردن نقشه با متر وریسمان کار ابتدا باید محل کلی ساختمان را روی زمین مشخص نموده وبعد با کشیدن ریسمان در یکی از امتدادهای تعیین شده وریختن گچ یکی از خطوط اصلی ساختمان راتعیین می نمائیم.

    وبعد خط دیگر ساختمان را معمولا عمود برخط دیگر می باشد با استفاده از خاصیت قضیه فیثاغورث (درمثلث های قائم الزاویه مجذور وتر مساوی است با مجموع مجذورات دوضلع دیگر ) رسم می نمائیم .

    معمولا در سطح بنائی استفاده از این روش را 3و 4و 5 می گویند .

    زیرا در این طریق معمولا اضلاع مثلث 3متر و4متر و وتر مثلث 5 متراست .

    و برای مکانهای کوچکتر ویا بزرگتر می توان از مضربهای این اعداد استفاده نمود .

    مانند 30 و40 و50 سانتیمتر و یا 6متر و 8متر و10 متر.

    ممکن است به علت قناس بودن زمین دو خط کناری نقشه برهم عمود نباشد .

    در این صورت یکی از خطوط میانی نقشه را که حتما برخط اول عمود است انتخاب و رسم می نمائیم .

    ممکن است برای عمود کردن خطوط از گونیای بنائی استفاده نمود .

    دراین صورت دقت کار کمتر می باشد .در موقع پیاده کردن نقشه برای جلوگیری از جمع شدن خطاها بهتر است اندازه ها را همیشه از یک نقطه اصلی که آن را مبداء می نامیم حساب نموده وروی زمین منتقل نمائیم .

    برای مثال اگر بخواهیم از نقطه A دو اندازه 3 متر و 4 متر را روی امتداد Ax تعیین نمائیم بهتر است ابتدا از نقطه A طول 3 متر جدا نموده تا نقطه B بدست آید .

    آنگاه دوباره از نقطه A طول 7 متر را ( مجموع دو اندازه )جدا نمائیم تا نقطه C بدست آید .

    برای سایر اندازه ها نیز همیشه باید از نقطه A اندازه بگیریم .

    رپر : با توجه به اینکه هر نقطه از ساختمان نسبت به سطح زمین دارای ارتفاع معینی می باشد که باید در طول مدت اجرا در هر زمان قابل کنترل باشد .

    برای جلوگیری ازاین موضوع یک قطعه بتنی با ابعاد دلخواه ( مثلا 40 در 40 با ارتفاع 20 سانتیمتر ) در نقطه ای دورتر از محل ساختمان میسازند بطوریکه در موقع گود برداری ویا پی کنی با آن آسیب نرسد ودر طول مدت ساختمان تمام ارتفاعات را با آن می سنجند باین قطعه بتنی اصطلاحا رپر می گویند در بعضی ساختمانهای کوچکتر روی اولین قسمتی که ساخته می شود ( مانند اولین ستون ) علامتی می گذارند وبقیه ارتفاعات را نسبت به آن می سنجند.

    3-گود برداری بعد ازپیاده کردن نقشه وکنترل آن درصورت لزوم اقدام به گودبردار می نمایند .

    گودبرداری برای آن قسمت ازساختمان انجام میشود که درطبقات پائین تراز کف طبیعی زمین ساخته میشود ، مانند موتورخانه ها و انباره و پارکینگ ها وغیره .

    درموقع گودبردا ری چنانچه محل گودبرداری بزرگ نباشد ازوسائل عمومی مانند بیل و کلنگ و فرقون ( چر خ دستی ) استفاده می گردد .

    برای این کار تا عمق معینی که عمل پرتاب خاک بابیل به بالا امکان پذیر است (مثلا 2 متر ) عمل گودبرداری را ادامه میدهند وبعد از آن پله ای ایجاد نموده و خاک حاصله ازعمق پائین تراز را روی پله ایجاد شده ریخته و از روی پله دوباره به خارج منتقل می نمایند .

    تاریخ چه مصرف فولاد در بتن : مصرف فولاد در بتن حاصل یک کشف ناگهانی نیست بلکه نتیجه یک تکامل و پیشرفت است .

    در سال 1848 لمبوت با ساختن یک قایق بتنی پارویی که به وسیله شبکه های مربع مستطیل شکل میله های آهنی ، مسطح شده بود ، اولین سازه بتن مسلح را به وجود آورد .

    در سال 1873 مونییر یک منبع آب با ظرفیتی برابر 120 متر مکعب ساخت .

    در سال 1887 کنن وایس در کتاب سیستم مونییر تئوری بتن فولادی را بر اساس سر اصل بنا نهادند که امروز نیز مورد استفاده قرار می گیرد این اصول بدین قرارند : 1- تمامی نیروی کششی در یک عضو بتن مسلح به وسیله فولاد تحمل می شود .

    2 - انتقال نیرو به فولاد به وسیله چسبندگی بین بتن و فولاد صورت می گیرد .

    ( اصل عمل مشترک ) 3 - تغییرات حجمی بتن و فولاد در اثر تغییر درجه حرارت ، با هم برابرند .( به طور تقریب ) علل مصرف فولاد و بتن : 1- فزایش نقش کششی در بتن 2 - ترکیب بتن و فولاد در بتن مسلح محاسن هر دو را در برداشته و فاقد عیبهای آن دو است.

    3 - افزایش دوام بتن 4 - افزایش مقاومت برشی 5 - افزایش مقاومت فشاری با استفاده از فولاد های جدید 6 - پیوستگی کامل بین فولاد و بتن در مقابل ترک های کششی 7 - ساخت بتونی با مقاومت بالا ( با استفاده از روش پیش تنیدگی ) در نتیجه کاهش خیز و ترک های کششی تعت اثر بارها وارده 8 - امکان ساخت پوسته های مقاوم نازک بوسیله بتن مسلح ب ) تئوری های علمی و تکنیکهای به کار رفته رشته ساختمان بتنی در محل کار : انواع فولاد های مصرفی در بتون : مقاومت فولاد های مسلح کننده معمولی در بتون 100 برابر مقاومت کششی بتون و 10 برابر مقاومت فشاری بتون است .

    دو نوع فولاد برای ساختن میله های مسلح کننده مورد استفاده قرار می گیرد .

    یکی فولاد نرم و دیگری فولاد با تنش جاری شدن بالا .

    اکثر میلگردها از نورد گرم فولاد نرم ساخته می شوند .

    مقاومت آنها در حدود 2400 – 1600 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع است .

    فولاد آجدار با تنش جاری شدن بالا یا از نورد گرم فولاد کم آلیاژ و یا به وسیله عملیات سرد روی فلز نرم ( پیچش و کشش ) به دست می آید .

    فولاد کم آلیاژ را می توان از روی شکل برجستگی های سطحی آن از فولاد نرم تشخیص داد در استاندارد بتون ایران برای سه نوع فولاد Al( میلگرد ساده).

    AII ( میلگرد آجدار).AIII ( میلگرد آجدار پیچیده ).

    AII ( میلگرد آجدار).

    ( میلگرد آجدار پیچیده ).

    فولادی آلیاژی که برای سازه های بتون پیش تنیده به کار می رود ، مقاومتی در حدود 1100-8000 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع دارد .

    در سالهای اخیر که کاربرد های بتون پیش تنیده گسترش یافته است برای مقاومت بالاتر در بتون پیش تنیده از کابلهای فولادی آلیاژی ( الیاف به هم تابیده از فولاد آلیاژی ) استفاده می کنند که مقاومت آنها بین 20000 –8000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است .در سازه های بتونی حجیم کابلها به صورت دسته های 5 تایی ،7 تایی ، 13 تایی و 19 تایی مورد استفاده قرار می گیرند .

    در حال حاضر در بتون ریزی های پس تنیده به علت وزن بالای قطعات و وسعت دهانه تنها کابلها کار بر دارد .

    فرمهای رایج کاربرد میلگرد در بتون : میلگرد راستا : برای افزایش مقاومت کششی بتون به کار برده می شود .

    خاموت : برای جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش و تحمل نیرو های برشی و جلوگیری از گسترش ترک .

    سنجاقک : برای تقویت مقاومت برشی خاموتها و اتصال کامل بین میل گرد های طولی و خاموت خرک : برای قرار دادن دو شبکه متوالی افقی با فاصله معین در داخل قالب ( در بتن ریزی های کف و فنداسیون ).

    رکابی : برای در امتداد نگاه داشتن آرماتورهای طولی و یا عمودی در بتون ریزی دیوارها.

    حفاظت در انبار کردن میلگرد های فلزی: به علت جذب رطوبت محیط به وسیله میلگرد های فلزی و اکسید شدن فلز آهن و در نهایت کمتر شدن قطر موثر میلگرد فولادی باعث کاهش مقاومت سازی بتونی می شود لازم است که میلگرد های فولادی در محیط خشک و سر پوشیده و دارای کمترین رطوبت نگهداری شوند .

    قبل از مصرف لازم است از طریق برس زدن یا پاک کردن مکانیکی ، سطح فلز از زنگ پاک شود تا چسبندگی بتون و فولاد در حد مطلوب انجام گیرد .

    زنگ گیری میلگرد می تواند به طریق سند پلاست( ماسه پاشی روی فلز ) نیز انجام شود .

    انبار کردن میلگرد ها باید بر اساس قطر و اندازه آنها به صورت منظم و مجزا با شد.

    این روش موجب تسریع در کار می شود زیرا گروه برشکار و آرماتور بند به راحتی می تواند میلگرد های مورد نیاز را انتخاب کند .برای جلوگیری از نفوذ رطوبت زمین سعی می کنند که میلگرد را در ارتفاع مناسبی از سطح زمین قرار دهند به نحوی که با گل و روغن در تماس نباشد .

    بعلاوه تمیزی محل انبار کردن باعث می شود که از زنگ زدگی میلگرد ها جلوگیری بعمل آید.

    حد اکثر قطر زنگ زدگی میلگرد ها: زنگ زدگی سطحی خطری برای فولاد ندارد اما چنانچه زنگ به صورت پوسته در بیاید باید پوسته زنگ را از روی میلگرد پاک شود ( توسط برس سیمی یا سندپلاست).با توجه به پیش بینی هایی که در طراحی انجام می شود حد اکثر ضخامت زنگ زدگی مجاز برابر قطر فولاد اصلی است .

    قالبهای فلزی اجزاء قالبهای فلزی عبارت است از: 1)رویه قالب که متشکل ازیک سری پانلهای فلزی ازورق سیاه بامهاریهای سوراخدارازتسمه به فاصله ی 5 سانتیمتر از یکدیگربرای استقرار گیره های پشت قالب است ودرابعادگوناگون تولید می شوداین قالبها می تواند به عرض50-10 سانتیمتر وارتفاع 330-100 سانتیمترساخته شود.برای سازه های استوانه ای قالبهای رویه بصورت کمانی ساخته می شود.

    2)ناودانی هاکه تحمل کننده ی اصلی فشار جانبی وارد برقالب هستند.

    3)کنج ها فرم این قالبهای فلزی به نحوی است که امکان ایجادکنجهای داخلی رابوجود می آورندودرکنجهای خارجی نیز باتغییرقالب کنج مورد استفاده واقع می شود.

    4)میله های پشت بندرا بوسیله ی ناودانیهابه یکدیگرمتصل می سازند.

    مواد آزادکننده قالب : عملکرد کلی این موادتشکیل قشر نازکی برروی بدنه ی قالب است تا ازچسبیدن بتون وقالب جلوگیری کندویادرهنگام بازکردن قالب صدمه ای به سازه ی بتونی وارد نشود.انواع مواد آزاد کننده قالب به شرح زیر است: - مایع آزاد کننده - رنگهای جداکننده - کرم روغن قالب - روغن بدون مایع سطحی - مایع آزادکننده شیمیایی -مخلوط آب وروغن -واکس مخصوص قالب مایع آزاد کننده قالب: استفاده برای انواع قالبها ازجمله قالبهای فولادی که استفاده ی زیاد ازحدآن ممکن است درسطح بتون لکهایی ایجادکند.

    کرم روغن قالب : این کرم که همراه با مواد آزاد کننده بکار می رودبرای قالبهای چوبی بسیار مناسب است وبیشتر برای سطح نما وصیقلی چوب بسیار مناسب است وبیشتر برای سطوح نما وصیقلی کاربرد دارد.قبل ازاستفاده باید کاملا مخلوط شده وبهم زده می شودنباید آن را رقیق کرد زیراخاصیت خودرااز دست می دهدادرهوای زیر صفراستفاده وازآن توصیه نمی شودوتنها برای مدت محدود قابل ذخیره سازی است زیرا مواد فرار آن متصاعدشده وباقیمانده خاصیت اصلی خود راکه جداکننده سریع بتون ازقالب است ازدست می دهد.

    ماده ی آزاد کننده شیمیایی : برای انواع قالبها مناسب است وسطوح تمام شده بسیار خوبی ایجاد می کند.این ماده ازمواد روغنی سبک وفرار تهیه می شودوبه صورت لایه نازکی روی قالب بتون را می پوشاند درمقابل باران مقاوم است .ازرفتن روی آن به علت خشک شدن سریع کم ضررترازسایر موادآزادکننده قالب است.

    واکس مخصوص قالب: برای قالب های فلزی بخصوص قالبهای پیشرفته ساخته مناسب است استفاده ازآن به صورت لایه نازک ویکنواخت مشکل است .

    رنگهای جداکننده : تنها همراه با دیگر مواد آزاد کننده مناسب است زیرا چنان چه سطح آن دچار خراشیدگی شودکیفیت جداسازی و جداکنندگی خودرااز دست می دهد.

    روغن بدون مایع سطحی:درجایی که جنبه های ظاهری(نمای بتون)اهمیت داشته باشد مناسب نیست وسطح بتون را خدشه دارخواهد ساخت استفاده ازاین روغن ارزان قیمت بوده وکاربرد آن برای سطوحی است که پوشیده خواهند شدیادرخاک مدفون می شوند.

    مخلوط آب وروغن: این مخلوط ازنظرظاهری مناسب نبوده وتاثیر نامطلوبی دررنگ بتون دارد وازسخت شدن سریع بتون جلوگیری می کنداین ماده ارزان واستفاده ازآن ساده است وکاربرد آن برای مواقعی که سطح بتون پوشیده باشدتوصیه می شود.

    باز کردن قالبها : مدت زمان لازم ازموقع بتون ریزی تاهنگام جداسازی قالبهای درکارهای مختلف متفاوت است ،مقدار آن بستگی به بتون ساخته شده آب وهوا وشرایط محیطی محل اجرا ونحوه به عمل آوری بتون دارد.به طور کلی مناسب ترین برای بازکردن قالب براساس مقاومت بتون وتاثیر این مقاومت برسایرقسمتها تایین می شود زمان برای بازکردن قالبهای زیرتیرهاوسقفها طولانی تراززمان بازکردن قالبهای جانبی است برای جداسازی قالب نیزبایدتامدتی ازبرخورد هرگونه جسمی به سازه ی بتونی جلوگیری شودقبل ازآزادسازی بخشهای زیرین قالب بندی وحائلها لازم است بادقت درگیری بین قالب وسطح بتون راآزادساخته پس ازاطمینان کافی ازاستحکام بتون قالبهارابه آرامی ازیکدیگرجداکنیم لازم است بلافاصله پس ازجداسازی قالب ازبتون عمل آوری بتون آغاز می شود.برای سهولت دربازکردن قالبهامعمولادرگوشه های تیزپخیهایی مناسب درقالب ایجاد کرده وسازه ی بتونی رادربرابر کنده شدن گوشه های تیزدرهنگام قالب برداری محافظت می کنند درجداسازی قالب بایددقت بیشتری اعمال شودتاعمرقالب و تعداد دفعات بهره گیری ازآن افزایش یابدبرای حفاظت ازقالبها دربرابر رطوبت وضربه باید قالبهادرسطح بالاتری اززمین نگهداری شده وروی آن پوشیده باشدمعمولا لایه های تخته سه لایی در لبه های فولادی جلوگیری به عمل می آیدبرای قالبهای بزرگ وسنگین بایددقت زیادی به عمل آیدوازتیرهای مخصوص باجرثقیلها برای جابه جایی آنها استفاده شودقالبها باید ازآلودگی به دور باشندتادچار ضایعات نشوند.

    درصورتی که هواسرد باشدباید اطراف بتون رادرمقابل سرماعایق بندی کرد.

    درهوای سرد باید دقت کرد که عمل جداسازی بسرعت انجام نشود که تغییرات حرارتی شدید به بتون واردنیاید.

    درقالبهای چوبی باتوجه به آنکه تخته ی بدنه قالب برای تعداد معینی ازدفعات مصرف طراحی می شوندلازم است پس ازدفعات مصرف قالب طراحی شده قالب دوباره بازسازی وتعمیر شودپشت بندها تا 15 بار می تواننداستفاده شوند وپس ازآن دقیق کنترل وباابعاد استاندارد مطابقت داده شوندقالبهای چوبی درقسمت بدنه پس ازهر5 بارمصرف دوباره ارزیابی شده قالب باابعاد استاندارد کنترل ودرصورت مشاهده هرکونه عیبی مشاهده شودقالبهای فلزی پیش ساخته برای تعداد زیادی ازدفعات طراحی می شوند(10000-1000دفعه)قالبهای چوبی چندلایی تا50بار می توانندمورد استفاده قرار گیرند وپس ازآن تعداد دفعات باید تعمیر وبازسازی شوند.

    «هرقدر درطراحی قالب اصول استانداردبیشتر رعایت شود قالب کمتر دچار صدمه می شود».

    قالبهای پی: قالبهای پی سطحی بایستی روی رقوم و خط قرار گیرند ، و بطور کامل مهاربندی و بسته شوند .

    بتن پی باید با اسلامپ مناسبی ریخته شوند ، که از مایعات کف به اصطلاح شیره بتن جلوگیری شود ـ که می تواند به چسبندگی بد برای فونداسیون دیوارها که بعدا اجرا می شوند منتج شود .

    توصیه شده است که برای کاهش نفوذ آب (تراوش )‌ پی زبر شود .

    آنجائیکه ذهکشی خاک نامرغوب است .

    یا در پروژه های خاصی ، نوار آب بند توصیه می شود .

    قالبهای دیوار : قبل از اینکه قالبهای دیوار نصب شوند ، سطح پی باید تمیز وخالی از ریزه سنگ باشد .قالبهای دیوار باید قبل از نصب روغن قالب زده شوند طوریکه روغن قالب به طرف پایین قالبها روی بتن پی سرازیر نشود قالبها باید تمیز و محکم به یکدیگر بسته شوند و کاملا مهار گردند ، که از شکم دادن و باد کردن یا جابجا شدن جلوگیری گردد .

    قالب نباید سبب بوجود آمدن ترک شود .

    هر حرکت قالبهاناشی از انبساط چوبی یا سست شدن میخ ها یا گیره ها ، می تواند مشکلات غیر ضروری بوجود آورد بتن ممکن است مستقیما از کامیون بتن تخلیه شود ، یابوسیله دامپر و چرثقیل ریخته شود ، یا پمپ شود .که به بلندی دیوار بستگی دارد .

    صرف نظر از روش بکار رفته ، بسیار مهم است ، بعبارتی از مجزا شدن دانه ای شن و ماسه اجتناب ورزیده شود .

    برای بتن ریزی دیوار ها و ستونها موارد زیر بسیار مهم هستند : 1) زمانیکه از جرثقیل یا دامپر برای ریختن بتن در داخل قیف استفاده می شود و یا بوسیله اتصال لوله های فلزی یا برزنتی میکسر که از روی قالبها عبور نموده و براحتی تا محل بتن ریزی می رسند ، از تجزیه شن و ماسه جلوگیری می شود .

    2) پمپ بتن روی دیوار بلند قالب ساختمانی برای اجتناب از تفکیک دانه ها ممکن است استفاده شود .

    قطعات لوله های لاستیکی بقطر 10 سانتیمتر را می توان بطرف پائین داخل قالب آورده شود ، از بالا و پایین پریدن دانه ها به آرماتور کاسته می شود .

    3) بعضی از پیمانکاران ، از دریچه ای مثل سوراخ در سطوح مختلف قالب استفاده می کنند ، اگر بلندی دیوار زیاد باشد ، برای جلوگیری از جدایی شن و ماسه در فواصلی سوراخ هایی قدری بزرگتر از لوله لاستیکی بتن ایجاد می شود که بتن وارد ستون یا دیوار می شود ، زمانیکه بتن به این سطوح رسید ، با همان قطعات بریده شده سوراخها بسته می شوند .

    4-ضروری است که در بتن ریزی دیوارها و ستونها بلند اول چند سانتیمتر دو غاب برروی سطح پی در کف قالب دیوار یا ستون ریخته شود و آنگاه ریختن بتن باید فورا انجام گیرد ، در حالیکه دو غاب هنوز در حالت خمیری است ، امکان کرموشدگی درقاعده دیوار یا ستون بر طرف خواهد شد .

    5) زمانیکه بتن ریزی دیوار یا ستون انجام می گیرد هرگز از بتن با اسلامپ بالا استفاده نشود ، زیرا که رگه های ماسه ای در دیوار یا ستون ایجاد شده و بد منظر می شود ، این بخاطر افزایش آبدهی (شیره بتن ) بسطح بین قالب و بتن است ، بدینگونه خمیر سیمان سطح دقیق می شود .

    6) آیا کف پی برای بتن ریزی کاملا تمیز است .

    آیا روغن قالب مناسبی برای روغن زدن قالبها قبل از نصب قاب چوبی دیوار یا ستون تهیه شده است ، و دیگر روی قالب چکه نمی کند .

    7) آیا ویبراتورهای درونی بجای ویبراتورهای بیرونی ( ویبراتور سطحی ) استفاده می شود که در ساختن تولیدات پیش ساخته ر ایج است ، تغییر بعد نسبی یا کرنش بتن در دیوارهای کوتاه بوسیله کوبیدن میله 4*2 ممکن است نسبتا خوب انجام گیرد اما در بتن ریزیهای زیادتر بخوبی انجام نخواهد گرفت.

    وسایل انتقال بتن د رکارگاه : الف) تراک میکسر: برای انتقال بتون درمسافت های طولانی کاربرد دارد.

    ب)شوت (سطوح شیبدار):درنقاط مرتفع که ارتفاع بتون ریزی از3متر تجاوز کندباید سطوح شیبداری ساخت (ناودانی های مختلف)که بتون در داخل قالب از ارتفاع کمتری تخلیه شودتادراثر تخلیه بتون جابه جایی مصالح ریز ودرشت صورت نگیرد.برای انتقال بتون درمسافتهای نسبتا طولانی وبا اختلاف ارتفاع قابل ملا حظه (بطور مثال انتقال بتون ازدامنه یک عارضه یا تپه باکوه به قسمتهای بالاتر)ازتسمه نقاله استفاده می کنند.

    ج)جرثقیل وجام حمل بتون: درساختمانهای بلند برای جابه جایی بتون ازجرثقیل وجام حمل بتن استفاده می شودبه نحوی که مقادیر معتنابهی ازبتن رابه داخل جام ریخته آن رابه ارتفاع مورد نظر حمل می کنند.بتون داخل جام ازطریق دریچه هایی که درزیرآن قرار دارد بوسیله ی قرار دارد بوسیله ی اهرمی بازشده وتخلیه می گردد(یاجام به صرت قیچی بازشده وبتون تخلیه می شود).

    د)پمپ بتون: درمکان محل بتون با وسایل معمول وجود ندارد ویا حمل بتون با شیوه های دیگر غیر اقتصادی است واز پمپ بتون استفاده می گردد.پمپ ازپیستونی قوی تشکیل شده که بتون رابه داخل لوله های 6،7و8 اینجی تلمبه می کند وظرفیت اسمی آن می تواند انتقال بتون به مقدار30الی50مترمکعب برساعت باشدظرفیت حمل بتون درافقی تا400متروفاصله عمودی تا60مترباپمپ امکان پذیر است درپمپ کردن بتون اول بایدملات شل کم سیمان را تلمبه کرد تالوله های پمپ لیز شوند بزرگترین دانه ی شن برای پمپ ها6،7و8اینجی به ترتیب برابر5،6و5/7 سانتیمتراست لوله های پمپ تاحد امکان باید مستقیم بوده وشعاع زانوهای آن حداقل 5/1 متر باشددرهوای داغ لازم است که لوله های انتقال به طریقی خنک نگاه داشته شود درانتهای لوله هاوسیله ی مخصوصی قرار دارد که بوسیله ی دستگاه های مکانیکی باالکترونیکی قادر است عمل تخلیه رابادقت وسرعت بیشتر تنظیم کند(بلافاصله پس ازخاتمه عملیات پمپ باید لوله هاووسایل آن به دقت شسته شود.)پمپها می توانندبه صورت ثابت یا نصب شده برروی کامیون عمل کنندتحرک پمپهای متحرک بسیار زیاد است وسرعت اجرای بتونریزی رابالا می برد.

    فوند اسیون : تعریف :شالوده یا فونداسیون قسمتی از یک سازه است که قالباً زیرتراز سطح زمین قرار می گیرد و نیروهای ناشی از سازه را به خاک یا بستر سنگی انتقال میدهد .

    عملکرد فنداسیون : تقریبا تمامی خاکها تحت تأثیر نیرو به مقداری قابل ملاحظه فشرده می شوند که این مسئله باعث نشت سازه استوار بر آن می شود .

    دو اصل اساسی در طراحی شالوده ها باید رعایت شود .

    1- نشست کلی سازه به مقدار قابل قبول و جزئی محدود می شود .

    2- قسمتهای مختلف سازه تا حد امکان نباید دارای نشت های نا مساوی باشد .

    در عمل برای محدود کردن نشست نیروهای ناشی از سازه را باید به لایه ای منتقل کنیم که دارای مقاومت کافی باشد و برای کاهش تنش فشاری نیروهای وارده از سازه را در سطح وسیعی گسترده کرده به پی وارد می کنیم .

    انواع شالوده ها: شالوده ها در حالت کلی به شالوده های دیوار و سطوح تقسیم بندی می شوند .

    شالوده دیوار یک نوار مسلح به عرض بزرگتر از ضخامت دیوار است ( حداقل عرض 50 سانتیمتر ) که بار دیوار را به سطح گسترده تری منتقل می کند ( شالوده نواری ) شالوده های منفد معمولا به صورت مربع و گاهی به صورت مستطیل هستند .

    در بعضی شالوده ها ممکن است مقطع به شکل ذوزنقه باشد .

    در بعضی حالت ها شالوده به صورت مرکب ( برای انتقال بار 2 یا چند ستون ) ساخته می شوند .

    در مواردی که مقاومت زمین در حد متعارفی باشد از شالوده های ساده و مرکب استفاده می شود و زمانی که زمین مقاومت کافی ندارد از شالوده های گسترده یا صفحه ای استفاده خواهند شد .شالوده گسترده ( را دیه ) یک دال بتون مسلح یک پارچه است که در تمام سطح زیر ساختمان گستره شده است.

    میلگرد گذاری ساده شالوده ها : در عمل میلگرد ها به صورت شبکه ای در کف شالوده قرار داده می شود ( با احتساب فاصله پوشش بتون ) .

    برای ایجاد چسبندگی و انتقال مناسب نیرو از فولاد به بتون و بالعکس در کناره ها میلگرد های شبکه با خم 90 درجه به طول معین فرم داده می شود ( 15 برای میلگرد ساده و 12 برای میلگرد آجدار ).

    حداکثر فاصله آرماتورها شبکه نمی تواند از 12 بیشتر باشد .

    پوشش بتن میلگرد ها : برای انتقال کامل نیرو ها از بتن به فولاد یا بلعکس لازم است که حد اقل پوشش بتون برای میلگرد های کنار برابر 3-5/2 و برای میلگرد های داخلی برابر 5/2 باشد .

    پوشش کناری میلگرد ها در نواحی گرم و مرطوب به علت خورندگی شدید بتون و خطر زنگ زدگی به وسیله عوامل محیطی برابر 5 در نظر گرفته شود .

    حداقل سطح مقطع میلگرد در شالوده های بتونی : حداقل سطح میلگرد در شالوده برابر14 میلیمتر و حداکثر فواصل میلگرد در شبکه های کف نمی تواند از 12بیشتر باشد ( در مورد دو شبکه که روی هم قرار می گیرند حد اقل فاصله ارتفاعی 12 است ).

    پی های صفحه ای : در زمینه ای که تحمل باربری کافی برای مقابله با نیرو های وارد در ابعاد پی های معمولی وجود ندارد از پی صفحه ای ( رادیه ژنرال ، مت ، پی گسترده ) استفاده می کنند .

    این ها نیروها را در سطح گسترده ای پخش کرده و در نتیجه نیروی وارد را با توان باربری زمین متعادل می کند .

    در ساختمانها بلند که فشار وارد بر پی زیاد است معمولا از این نوع پی برای انتقال نیرو به زمین استفاده می شود .

    در پی های صفحه ای سیستم بار گذاری به صورت موازی بوده و در امتداد یا امتداد های خاصی انجام می گیرد .

    در سیستم بار گذاری صفحه ای مرکب محدودیت بارگذاری در نقطهای خاص یا در امتداد معین وجود ندارد .

    چون پی های موازی معمولا دارای قسمتهای عمومی و قسمتهای خاص بارگذاری هستند .

    فولاد گذاری در آنها بدین صورت است که ابتدا تمام صفحه شبکه گذاری بتون ریزی می شود و سپس در قسمتهای باربر با محاسبه دقیق بارها وارده شبکه میلگرد های خاصی طراحی و اجرامی گردد که به شبکه زیرین متصل می شود .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

بدرستي قدمت استفاده بشر از سرپناه يا بطورکلي به مفهوم امرروزي قدمت استفاده بشر از مسکن معلوم نيست ولي تقريبا آنرا مي توان همزمان با پيدايش بشريت دانست ، زيرا چنين گمان مي رود که بشر از همان ابتدا براي مصون ماندن ا برف وباران وسرما وگرما وحمله حيوانا

احداث ساختمان بمنظور رفع احتیاج انسانها صورت گرفته و مهندسین ، معماران مسئولیت تهیه اشکال و اجراء مناسب بنا را برعهده دارند ، محور اصلی مسئولیت عبارت است از الف ) ایمنی ب ) زیبائی ج) اقتصاد. با توجه به اینکه ساختمان های احداثی در کشور ما اکثرا" بصورت فلزی یا بتنی بوده و ساختمانهای بنایی غیر مسلح با محدودیت خاص طبق آئین نامه 2800 زلزله ایران ساخته میشود . آشنایی با مزایا و معایب ...

مکان کارآموزی: گلشهر یکم مقدمه: اجرای ساختمانهای بتنی به اگاهی از یک سری مسایل فنی که به علم رشته های مختلف ساختمانی بستگی دارد،نیازمند است. بدیهی است عدم توجه به مسائل تئوری معماری محاسباتی و تاسیساتی در اجرا و ساخت اشکالاتی را به همراه خواهد داشت ک به زودی به تعمیر ساختمان منتهی خواهد شد که باید در اسرع وقت ساختمان را به وسیله تعمیر محافظت کنیم،و ضمن اجرای اصولی تعمیر،عمر مفید ...

مکان کار آموزی : بنیاد مسکن انقلاب اسلامی علی اباد کتول آشنایی با محل کار آموزی محل کار آموزی- بنیاد مسکن انقلب اسلامی این بنیاد دارای بخشهای مختلف از جمله: 1- قسمت امور نظارت روستایی و وام مسکن 2- قسمت تنظیم سندو املاک 3- قسمت امور روستایی تعویض،جدول بندی و ............ 4-قسمت امور مالی اینجانب برای گذراندن کار آموزی در قسمت امور نظارت بر ساختمانهای فنی روستایی فعالیت نموده ام ...

تعريف ساختمان : ساختمان : عبارت است از بنائي که بوسيله ديوار از ديگر بناهاي همجوار خود ، يک بناي مستقل و مجزا و استواري را تشکيل مي دهد و شامل يک يا چند اطاق و يا هر نوع فضاي مسقف ديگر مي باشد که بمنظور سکونت ، کسب و يا استفاده توأم و يا ديگر مقاصد

مزایا و معایب ساختمانهای فلزی This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it احداث ساختمان بمنظور رفع احتیاج انسانها صورت گرفته و مهندسین، معماران مسئولیت تهیه اشکال و اجراء مناسب بنا را برعهده دارند؛ محور اصلی مسئولیت عبارت است از: الف ) ایمنی ب ) زیبائی ج) اقتصاد a با توجه به اینکه ساختمان های احداثی در کشور ما اکثرا" بصورت فلزی یا ...

مقدمه : در عملیات مرمت و مقاوم سازی ساختمانهای با مصالح بنایی ، آجری و سنگی ، از روشهای متعددی استفاده می شود ساختمانهای بنایی از جمله سیستمهای دیواری جمال بوده وخسارات لرزه ای یکی از طریق زیر به آنها وارد می شود : الف ) عدم استحکام و طبیعت کافی ودیافراگم های سقف و کف ب) عدم وجود شناژعل و کمربند ها یا نیروی کششی بتنی مسلح ج ) عدم وجود تیرهای کشش بین دیوارهای خارجی سیستم های سقف ...

مقدمه : وجودمسکن و سرپناه مهمترین رکن اساسی هر جامعه بشری می باشد ، امروزه رشد چشمگیری در ساخت و ساز در شهرها می بینیم . آیا این ساخت و سازها همگی اصولی می باشند وا گر ساختمانی اصولی بنا نشود چه در اثر یک حادثه طبیعی و یا غیر طبیعی ، خسارت های جانی ومالی در پی خواهدداشت . درمحیطهای آکادمیک همچون دانشگاه بیشتر به بررسی مسائل تئوریک می پردازند و لی در اجرا وعمل مسائل مختلف و ...

چکیده ایران کشور حادثه خیزی است . سیل – زلزله و رانش و... از جمله این حادثه هاست که همین موارد خسارات زیادی را بر مردم این مرزو بوم وارد کرده که میتوان به زلزله های منجیل – آوج و اخیرا هم بم و ماجرای رانش فرحزاددر تهران اشاره نمود. لذا توجه به ساختن خانه هایی با ویژگیهای خاص که بتواند اسکان مردم حادثه دیده را فراهم آورد مسئله ای غیر قابل اجتناب خواهد بود. با پیشرفت علم و ...

بررسي و مقايسه تئوريهاي دانشگاهي و عمليات اجرايي در کارگاه: «شما اصلاً به تئوريهايي که در کلاسهاي دانشگاه فراگرفته ايد کاري نداشته باشيد.» در بدو ورود به کارگاه ساختماني اين جمله به گوش مي رسد و تقريباً همه دانشجوياني که براي اولين بار به کارگاه

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول