دانلود تحقیق اولین گام برای رسیدن به کلاس جهانی تولید

Word 77 KB 8099 11
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  •  

    امروزه دغدغه مشترک بسیاری از سازمان‌های تولیدی و خدماتی، رسیدن به کلاس جهانی و برخورداری از مزایای رقابتی آن است. صاحب‌نظران علم مدیریت با درک زیرکانه این نیاز، به طرح دیدگاه‌ها و تکنیک‌های نوین مدیریتی پرداخته‌اند تا بدین‌وسیله، به ارتقا و بعضاً نجات سازمان‌ها اهتمام ورزند. اما برای استفاده از این روش‌ها باید مراحل صحیح و منطقی اجرای آنها را شناخت و بسترهای مناسب را برای ایجاد آنها فراهم کرد و به اصطلاح، بی‌گدار به آب نزد. در غیر اینصورت، سازمان به نوعی خستگی و بی‌اعتقادی نسبت به این دیدگاه‌ها و تکنیک‌ها دچار خواهد شد.

    تجربه نگارنده در ارایه خدمات مشاوره استقرار سیستم‌های مدیریت کیفیت در سازمان‌های تولیدی و خدماتی کشورمان، بیانگر این موضوع است که سازمان‌های پیشرو، سازمان‌هایی هستند که قبل از هرگونه حرکتی برای کاربرد تکنیک‌ها و دیدگاه‌های نوین مدیریتی، به ضرورت وجود سیستم‌هایی به منظور ایجاد داده‌های عملکرد و به تصویر کشیدن وضعیت فعلی سازمان پی برده‌اند و آن را ایجاد کرده‌اند.

    در این مقاله، با بهره‌گیری از تجربیات اجرایی نگارنده، به تعریف و تبیین بسترها و پیش‌نیازهای مورد نیاز برای رسیدن به سطح کلاس جهانی و همچنین تبیین مراحل اجرایی چنین سیستم‌هایی در قالب استانداردهای بین‌المللی مدیریت پرداخته می‌شود.

    مقدمه

    در زمانه ما، قرارگیری در کلاس جهانی تولید، صرفاً با عرق جبین و کد یمین به دست نمی‌آید؛ بلکه این امر محصول ارتقای کیفیت مدیریت در سازمان است. نظام باورها و ارزش‌هایی که در قرن بیستم شکل‌دهنده الگوی مدیریت در سازمان‌ها بود، اکنون دیگر کارآمد و کافی نیست و برای اینکه سازمان‌ها در بازارهای امروزی بتوانند قابلیت رقابت‌پذیری خود را حفظ کنند، به الگوهای مدیریتی جدیدی نیاز دارند؛ چراکه چنین بازارهایی، هر روز جهانی‌تر، پیچیده‌تر و تخصصی‌تر می‌شوند و در عین پویایی، جهت‌گیری آنها به سمت بهبود کیفیت و خشنود‌سازی مشتری است. [5]

    تاکنون، فلسفه‌ها و متدلوژی‌های متعدد مدیریتی از قبیل تولید ناب (Lean Manufacturing)، Six Sigma، 5S[i]، TQM[ii]، TPM[iii] و غیره، در سطح بین‌المللی معرفی گردیده است که هر یک از آنها به نوبه خود می‌تواند پاسخگوی نیاز سازمان‌ها باشد و به‌عنوان ابزاری توانمند برای رسیدن به کلاس جهانی تولید، سازمان‌ها را یاری دهد.

    اما سؤال مهم این است که نقطه آغازین این حرکت چیست؟ آیا سازمان‌ها می‌توانند مستقیماً و به یکباره به سمت استفاده از فلسفه‌ها و متدلوژی‌های پیشرفته مدیریت گام بردارند؟ یا اینکه این امر نیازمند بسترها و پیش‌نیازهایی است؟

    تجربه بسیاری از سازمان‌های موفق نشان می‌دهد که قبل از هرگونه حرکتی در این مسیر، وجود سیستم‌های پایه به منظور ایجاد داده‌های عملکرد و به تصویر کشیدن وضعیت فعلی سازمان ضروری است. استقرار این سیستم‌های پایه، گام اول و پیش‌نیاز درک و به‌کارگیری فلسفه‌ها و متدلوژی‌های پیشرفته مدیریت دنیا به حساب می‌آیند.

    دستیابی به کلاس جهانی تولید ([iv]WCM) و ارتباط آن با سیستم مدیریت کیفیت

    سه عاملِ "رقبای سرسخت"، "مشتریان هوشمند" و "تکنولوژی‌های نو"، سازمان‌ها را بر آن می‌دارد تا بی‌درنگ خود را به سطح کلاس جهانی برسانند. عمده تکنیک‌ها و فلسفه‌های مطرح، با حذف اتلافات و گلوگاه‌ها در زنجیره تأمین و همچنین بهبود مداوم سه پارامتر زمان تحویل[v]، کیفیت[vi] و هزینه[vii]، سازمان‌ها را به این سمت سوق می‌دهد.

    واضح است که برای بهبود این سه پارامتر، باید سیستم‌هایی را به‌منظور جمع‌آوری و پردازش داده‌ها و نیز تعیین و ارتقای وضعیت موجود سازمان به‌کار بگیریم. در این میان، استقرار سیستم مدیریت کیفیت یک روش نظام‌مند بین‌المللی است و در صورتی که به شکلی مؤثر، مستقر شود و به کار گرفته شود، توانایی شفاف کردن وضعیت عملکرد سازمان را دارد.

    وضعیت عملکرد سازمان نیز در قالب شاخص‌های متعددی از قبیل میزان ضایعات، دوباره‌کاری‌ها، زمان تحویل، هزینه‌های کیفیت، تعداد پیمانکاران تک‌منبعی، زمان تدارک کالا، میزان نفرساعت آموزش هر فرد در سال، هزینه نگهداری و تعمیرات گردش موجودی[viii]، PPM، OEE[ix] و غیره مشخص می‌شود.

    تعریف استاندارد سیستم مدیریت کیفیت

    به منظور درک عمیق و صحیح استاندارد سیستم مدیریت کیفیت، باید ابتدا چهار عنصر مجزای آن را تعریف کنیم:

    استاندارد: پیروی از یک الگو که منجر به نظم، قانون، قائده، اصل، ضابطه، اطمینان، ارتباطات بهتر، کاهش تنوع و امثال آن می‌شود. [7]

    سیستم: مجموعه عواملی که برای رسیدن به یک هدف مشترک با هم در تعامل هستند. [6]

    مدیریت: برنامه‌ریزی‏؛ سازماندهی، کنترل و رهبری. [6]

    کیفیت: خرسندی و خشنودی مشتری. [6]

    بر این اساس، سیستم مدیریت کیفیت را می‌توان به این شکل تعریف کرد:

    "پیروی از یک الگو به منظور برنامه‌ریزی‏، سازماندهی، کنترل و رهبری مجموعه عواملی که برای رسیدن به خشنودی مشتری با هم در تعامل هستند."

    سازمان بین‌المللی استاندارد ([x]ISO) با هدف ایجاد زبان مشترک سیستم مدیریت در سطح جهانی، به تدوین استانداردهای سیستم مدیریت کیفیت مبادرت کرده است برخی از این استانداردها عبارتند از:

    ISO9001:2000

     ISO/TS16949:2002

    ISO/TS29000:2003

    اهمیت استانداردهای مدیریت کیفیت

    در باب اهمیت این استانداردها، نکته قابل توجه این است که در متن کلیه استانداردهای بین‌المللی مدیریت کیفیت، از آن به عنوان یک تصمیم استراتژیک سازمان نام برده شده است و در مقدمه این استانداردها این جمله آمده است:

    “The adoption of a Quality Management System should be a strategic decision of an organization”

    بدین معنی که پذیرش سیستم مدیریت کیفیت باید یک تصمیم راهبردی یک سازمان باشد.

    همچنین، در تأکید بر اهمیت این گونه سیستم‌ها، پرفسور ادوارد دمینگ آمریکایی می‌گوید: "در آینده، سازمان‌ها دو دسته‌اند؛ سازمان‌هایی که سیستم‌های بهبود کیفی را به کار گرفته و گوی سبقت را از رقبا ربوده‌اند و سازمان‌هایی که به‌دلیل عدم استفاده از این سیستم‌ها نابود شده‌اند."

    برخی از مزایای استقرار سیستم مدیریت کیفیت

    بر اساس الزامات استانداردهای سیستم مدیریت کیفیت، سازمان‌ها باید سیستم‌هایی را به منظور سنجش میزان رضایت مشتری، بهبود مداوم، شناسایی و تأمین منابع، تعیین اهداف و برنامه دستیابی به آن و غیره، طراحی و اجرا کنند؛ اجرای این سیستم‌ها مزایایی را برای سازمان به ارمغان خواهد آورد؛ از جمله:

    تمرکز بر مشتریان با هدف وفادار کردن آنان؛

    ایجاد نظم و یکپارچگی در فعالیت‌های داخلی سازمان و در نتیجه حذف اتلافات و گلوگاه‌های احتمالی؛

    به تصویر کشیدن وضعیت جاری سازمان و تعریف اهداف بر پایه آن؛

    ارتقای اعتبار سازمان در سطح ملی و بین‌المللی؛

    نظارت نظام‌مند بر پیمانکاران؛

    به کارگیری دیدگاه فرآیندی به جای وظیفه‌مداری.

    مراحل 19گانه استقرار سیستم مدیریت کیفیت در سازمان‌ ها

    همواره این سؤال برای مدیران صنایع مختلف مطرح است که مراحل استقرار این سیستم‌های مدیریت کیفیت در یک سازمان چیست؟ تجربه کاری نویسنده نشان می‌دهد که می‌توان مراحل 19گانه‌ای را برای این امر در نظر گرفت:

    1- تعیین مشاور و بستر سازی فرهنگی

    از آنجا که سیستم‌های مدیریت کیفیت پایه فرهنگی سازمان را شکل می‌دهند، نقش مشاور در طراحی و استقرار سیستم بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که خشت اول گر نهد معمار کج .....

    مشاور پس از مطالعه دقیق سازمان، آشنایی کامل با فرهنگ داخلی و شناسایی نقاط ضعف و قوت سازمان، باید به طراحی سیستم بپردازد. وی تمرکز خود را به تغییر تدریجی فرهنگ سازمان و جهت دادن آن به سمت خواسته‌های استاندارد با توجه به الزامات مشتریان، مدیریت و دیگر طرف‌های ذینفع سازمان، معطوف می‌کند.

    2- تهیه برنامه زمانبندی استقرار سیستم

    مشاور پس از شناخت سازمان، باید برنامه‌ای مشخص برای طراحی و استقرار سیستم تهیه کند و در آن، کل مسیر حرکت را مشخص کند. این برنامه به مدیر ارشد سازمان کمک می‌کند تا ضمن هم‌زبانی با مشاور، از هدایت صحیح پروژه اطمینان یابد.

    3- تعیین نماینده مدیریت و تشکیل کمیته راهبری استقرار سیستم

    مدیر ارشد سازمان باید یکی از مدیران خود را صرف‌نظر از سایر مسؤولیت‌ها، به‌عنوان نماینده مدیر در سازمان برای استقرار سیستم مدیریت کیفیت معرفی کند. برای حصول اطمینان از فراگیر شدن همگرای سیستم و ایجاد رویه کار گروهی در سازمان، نماینده مدیر باید کمیته‌ای متشکل از مدیران یا نمایندگان بخش‌های مختلف، با عنوان کمیته راهبری، تشکیل دهد و به هدایت گروهی سیستم بپردازد.

    4- شناسایی فرآیند ها و روش‌ های اجرایی سازمان

    در این مرحله، مشاور با در نظر داشتن تعریف فرآیند، الزامات قانونی قابل کاربرد، الزامات مشتری، فعالیت‌های سازمان و الزامات استاندارد، به شناسایی فرآیندهای سازمان می‌پردازد.

    مؤثرترین روش برای شناسایی فرآیندهای سازمان، مذاکره با افراد کلیدی سازمان است؛ در این مرحله، باید به چهار گروه فرآیندهای مدیریتی، فرآیندهای تأمین منابع، فرآیندهای تحقق یا پدیدآوری محصول و فرآیندهای پایش، اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل، توجه شود.

    به عنوان مثال، تعدادی از فرآیندهای شناسایی‌شده در کارخانه ذوب آهن اصفهان، بر اساس تجربه نگارنده، عبارتند از: فرآیند برنامه‌ریزی و کنترل خدمات خودرویی و ماشین‌آلات سنگین در بهره‌برداری، فرآیند تولید و توزیع برق، فرآیند تولید فولاد مذاب به روش کنورتور، فرآیند کوره بلند، فرآیند مدیریت سفارش و انبارش کالا، فرآیند آموزش و مدیریت صلاحیت‌ها.

    تعداد روش‌های اجرایی اجباری را نیز استاندارد تعیین می‌کند؛ به‌عنوان مثال، روش‌های اجرایی الزام‌شده در استاندارد ISO9001:2000 عبارتند از: کنترل مدارک، کنترل سوابق، ممیزی داخلی، کنترل محصول نامنطبق، اقدام اصلاحی، اقدام پیشگیرانه.

    5- برگزاری دوره آموزشی تشریح الزامات استاندارد مورد نظر

    در این مرحله، آموزش الزامات استاندارد مورد نظر به ایجاد زبان مشترک بین سازمان و مشاور کمک می‌کند. برای مؤثر واقع شدن آموزش، ترجیحاً باید از مثال‌های عملی موجود در سازمان استفاده کرد. به همین دلیل، مرحله آموزش باید پس از شناخت اولیه مشاور از سازمان، انجام شود.

    6- شناسایی و برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط (مانند کایزن[xi]، فرآیندگرایی، MSA[xii]، SPC[xiii]، FMEA[xiv]، DOE[xv] و غیره)

    بر اساس استاندارد مورد نظر و الزامات آن، مشاور باید دوره‌های آموزشی مرتبط را شناسایی و تدریس کند. به‌عنوان مثال، دوره‌های آموزشی FMEA، MSA و SPC بخشی از استاندارد ISO/TS16949:2002 است که به سیستم مدیریت کیفیت در صنایع خودروسازی مربوط می‌شود.

     

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    محمدرضا پورشمس، سیستم‌های مدیریت کیفیت، مرکز آموزش وتحقیقات صنعتی ایران، 1381

    محمد رحمان‌زاده هروی، فرآیند گرایی، کتاب مرو، تابستان 80

    پرویز عاصی، مجله استاندارد، شماره 117، خرداد 1380

    استاندارد ISO9000 ، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، آبان 1380

    سیمون‌ ال. دولان و الوادور گارسیا، وحید وحیدی‌مطلق، عقیل ملکی‌فر، مقاله مدیریت بر پایه ارزش‌ها در هزاره نوین

    بهرام جلوداری ممقانی، راهنمای استقرار و ممیزی سیستم مدیریت کیفیت، انتشارات آزاده، چاپ دوم، 1383

    انتصاریان، امواج کیفیت

     Tim O Hanlon/ISO9001:2000 auditing should add value to business/ISO management systems/March-April2003

    ISO9001:2000 Standard/Second edition/ 2000-12-15

مقدمه رهبري و مديريت سازمان ها در کشورمان با چالت‌هاي فراواني روبروست شمارش معکوس براي پيوستن ما به منظومه تجارت جهاني آغاز شده است پيوستي که چندان نيز از روي اختيار نيست. چشم‌هاي خبرگان صنعت و اقتصاد اين خاک نگران آثار اين پيوستن است. آيا سازم

تااوايل سال 1980 تقريبا تمامي شرکتها وسازمانها براين باوربودند که کيفيت تنها درمحصول نهائي تجلي يافته ورضايت مشتري فقط با دريافت محصول ياخدمت مناسب تامين مي گردد .ازاينرو رقباي ژاپني واروپائي محصولات صرفا بادوامي راتوليد وبه عنوان يک محصول با کيفيت

استاندارد HACCP معرفی: HACCP مجموعه الزامات مربوط به سیستم مدیریت بهداشت مواد غذایی است که این اصطلاح از اولHazard Analysis & Critical Control Poine“ به معنی ” تجزیه و تحلیل خط و نقاط کنترل بحرانی“ گرفته شده است. برای اولین بار HACCP در سال 1971 در کنفرانس ملی حفاظت مواد غذایی مطرح شد. سپس در سال 1973 سازمان فضا نوردی آمریکا (ناسا) با همکاری شرکت پیلسبوری این سیستم را برای ...

هر شکلی از اصلاحات در سازمان باید بر مبنی استانداردهای منابع انسانی باشد مقدمه هر عصری از تاریخ بشر دارای ارزش های ویژه ای است که شاخص آن دوره می باشد، به نظر می رسد ویژگی عصر ما جهانی شدن باشد و جهانی شدن ناظر بر حرکت در مسیر گسترش هر چه بیشتر ارنباطات انسانی در عرصه جهانی است. از آنجایی که جامعه ایران ، جامعه ای جوان و در حال گذار است ضرورت شناخت علمی و کارشناسانه این پدیده نو ...

مقدمه استاندارد بین المللی ISO / IEC 17025 که در نتیجه تجربیات وسیع حاصل از اجرای ISO / IEC Guide 25 و استاندارد اروپایی EN 45001 تهیه گردیده است , اکنون جایگزین هر دو آنها شده است . استاندارد ایران – ایزو – آی ای سی 17025 که بر اساس استاندارد بین المللی فوق تدوین شده است , شامل کلیه الزاماتی است که آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون باید آنها را برآورده سازند تا بتوانند اثبات ...

مقدمه به زبان ساده « کارآفرینی» همان ، فرآیند تاسیس یک کسب وکار ( شرکت) بر مبنای یک فکر و ایده ی نو است . یک یا گروهی از افراد که به آنها « کارآفرین» می گوییم، فرصتی نوین را کشف، یا خلق میکنند . و برپایه ی آن ، شرکت یا موسسه ای خصوصی بنیان نهاده ، به قول معروف ، دل را به دریا زده ، وارد عرصه ی بازار ورقابت می شوند. کار آفرینی نیازمند وجود فرهنگ خاصی است . هر فردی ، تواناییوتمایل ...

موضوع طرح : مشاوره مدیریت وخدمات مهندسی محل اجرای طرح: قابل اجرا در سراسر کشور سرمایه گذاری کل: 5/1949 میلیون ریال سهم آورده متقاضی:95/194میلیون ریال سهم تسهیلات: 55/1754 میلیون ریال دوره بازگشت سرمایه:43/2 سال رشد و توسعه صنعتی در راستای نیل به اهداف خود کفایی، رهایی از اقتصاد تک محصولی ناشی ار صادرات نفت خام و در نتیجه استقلال صنعتی از ارکان مهم برنامه های توسعه اقتصادی و ...

مقدمه تغییرات و تحولات سریع در عوامل زیست محیطی و همچنین رشد برق‌آسای فن‌آوری‌های نوین، در کلیه شئونات زندگی آحاد بشر اثرگذاربوده است. این تحولات باعث گردیده که افرادی که به واسطه قابلیت‌ها و مهارت‌هایشان در سال‌های قبل انسان‌های موفقی بوده‌اند، با همان مهارت‌ها و استعدادها لزوماً در جهان پیش‌رو افراد موفقی نباشند. جوامع دنیای نوین برای رشد و تعالی خود نیازمند افرادی با ...

مقدمه : با توسعه کامپیوتر و تکنولوژی اطلاعات, یک نوع جدید سازماندهی مطرح گردید که به آن سازمان مجازی گفته می شود (byrnc1993). سازمانهای مجازی شکلهایی از واحدهای سازمانی پراکنده از نظر جغرافیایی, نیمه مستقل (قسمتی مستقل و قسمتی وابسته) و نیمه جاودان (دارای عمر محدود) هستند که عملکرد کلی خودشان را جهت پاسخگویی برروی نیازهای بازار و ظرفیت های تکنولوژی ارتباط اطلاعات بوسیله تطبیق ...

توانمندسازي(توانا سازي) فرايند قدرت بخشيدن به افراد است. در اين فرايند به کارکنان خود کمک مي کنيم تا حس اعتماد به نفس خويش را بهبود بخشند و بر احساس ناتواني و درماندگي خود چيره شوند. تواناسازي در اين معني به بسيج انگيزه هاي دروني افراد مي انجامد.(

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول