دانلود مقاله حفاظت و مرمت نقاشی های خانه بیرجندی واقع در شهرستان بروجرد

Word 23 MB 8380 67
مشخص نشده مشخص نشده هنر - گرافیک
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • الف: تاریخچه بروجرد

    بروجرد از شهرهای باستانی ایران است که برخی ساخت آن را به منوچهر از سلسله پیشدادیان نسبت می دهند اما شواهد کافی در مورد شهر بودن آن از دوران ساسانیان موجود است. بافت معماری قدیم این شهر که نهایتا در دوران قاجاریه ساماندهی شده، بسیار زیبا بوده و نمونه هایی از آن هنوز باقی است. هسته اولیه بروجرد مشتمل بر دو کوی بزرگ با نامهای صوفیان و دانگه بوده است و بازارها، مسجدها و خانه‌های مجللی در آن وجود داشته است. بروجرد محصور به حصاری بزرگ بوده است که اطراف آن نیز خندقی قرار داشته است. آخرین بار قلعه بروجرد به دستور حسام السلطنه در دوره قاجار بازسازی شد

    جغرافیا

    بروجرد دارای آب و هوای سرد کوهستانی با زمستانهای پر برف و سرد و تابستانهای معتدل است. تعداد روزهای یخبندان در برخی از نقاط این ناحیه به بیش از 70 روز می رسد. بیشترین درجه حرارت در تابستان‌ها 38 درجه و کم‌ترین آن در زمستان‌ 18 درجه زیر صفر برآورد شده است. این شهر در ارتفاع 1580 متری از سطح دریا و در 09/33 درجه شمالی و 08/48 درجه شرقی واقع می‌‌باشد. میزان باران سالیانه شهرستان بروجرد حدود 500 میلی‌متر است که بیشتر در فصل بهار انجام می گیرد. در زمستان بارشها بیشتر به صورت برف است که ارتفاع آن در شهر بروجرد گاه تا یک متر و در کوههای منطقه گاه تا سه متر می رسد. (1)

      

     

     1- مرکز گردشگری دانشجویان ایران

    وجه تسمیه بروجرد

    سعید نفیسی بروجرد را از شهرهای ساسانیان و اصل آن را بروگرد و ساخته از "بر" + "گرد" دانسته است که به معنای شهری است که گرد است و بر و میوه فراوان دارد. اشکانیان و ساسانیان شهرها را بیشتر با پسوند گرد می‌‌ساخته‌اند همانند سوسنگرد، بروگرد و دارابگرد. عده‌ای نام درست بروجرد را ویرو گرد دانسته‌اند که به معنای شهر و ساخته ویرو شاهزاده اشکانی است. کوهی در غرب بروجرد با نام ولاش نیز یاد آور نام شاهان اشکانی است. اما معتبرترین نوشته ها، بروجرد را پیروزگرد دانسته‌اند که آن را به فیروز ساسانی منتسب می‌کند.

    یزدگرد سوم پادشاه ساسانی پس از شکست از اعراب به منطقه بروجرد گریخت و سپاهیانش در آن محل بر + او + گرد آمدند و به این ترتیب نام این محل بَروگرد شد. در کتابهای تاریخی از بروجرد با نامهای گوناگون نام برده شده است مانند بَروجرد، برجود، فلوجرد، اردکرد، یزدگرد، ولوگرد. بروجرد امروزه با نامهای وروگرد vorugerd (لری)، بروگرد borugerd(روستایی)، ووری یرد vuriyerd (گویش بروجرد) و بروجرد borujerd (نام رسمی) آن شناخته می‌شود.(2)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2- سایت اینترنتی شهرداری بروجرد

    ب: تاریخچه نقاشی:

    با توجه به تاریخگذاری نقاشی های غار، اینکه آنها ابتدایی ترین نقاشی های ترسیم شده توسط انسان است نمی توان بر آن پاسخی روشن داشت. چرا که از طرفی بسیاری از این نقوش تحت تاثیر عوامل متعدد طبیعی از میان رفته و از طرف دیگر شاید بسیاری از این نقوش تاکنون توسط انسانهای معاصر از دل غارها کشف نگشته اند.

     قدیمی ترین نقاشی های باقی مانده به بیست هزار سال قبل از میلاد مربوط به اقوام  کوچ نشین است. نقشهای این دوره بیشتر تصاویر انتزاعی بسیار ساده از مراحل شکار و یا رقص های دسته جمعی تشکیل می دهد. بعد چندین هزار سال  در پی تحولات اجتماعی در اقوام اولیه نقوش بسوی نوعی طبیعت گرایی و واقعیت پردازی تکامل یافت وهنرمند نقاش با بکارگیری رنگ و استفاده از سطوح و ناهمواری صخره ای به نقوش رنگین و برجسته دسترسی یافت، از این دسته غار آلتامیرا Altamire "  " در شمال اسپانیا و غار لاسکو "Lascavn " را می توان نام برد.

    غار میرملاس و دوشه از جمله غارهای ایرانی هستند که درآنها نقوش متعلق به پیش از تاریخ ترسیم شده است.

    پس از نقاشیهای غار مهمترین عرصه را می بایست نقاشیهای روی ظروف سفالی دانست. سفال منقوش از دوره فلز در فلات ایران ونیزکوههای غربی ایران گسترش یافت. انتشار این سفالها از یک سو با منطقه کشاورزی پیرامون انتهای شمالی کوهپایه مرکزی واز سوی دیگر با دورهای وسیع و حاصلخیز در کوههای  زاگرس منطبق است، این نوع سفال در منطقه مرکزی  در محلهایی نزدیک کاشان، قم، ری، ساوه، تپه حصار دامغان ونیشابور و همچنین در سواحل دریای مازندران در غار هوتو پیدا شده اند، در نواحی شمال زاگرس، در تپه حاجی فیروز رالماتپه در دره سلدوزآذربایجان بدست آمده است.

    در دوره های بعد در هنر فلزکاری ایجاد نقش بصورت برجسته کاری و یا حکاکی شده حکایت بر این موضوع است.                                                                                      در دوره هخامنشیان جهت تزئینات بنا از رنگ به شیوه های متفاوتی استفاده شده است. از روی حجاریهای تخت جمشید مشخصات فنی بکار رفته شده بر روی حجاریها را روشن کرده است.

    نقاشی بدست آمده از حاجی آباد داراب قسمتی از این یک نقاشی دیواری است که با تکنیک رنگهای آبرنگ نقاشی می کرده اند. در این دیوار نگاره پرتره مردی نقاشی شده که در شکل بیضی محصور می باشد.

    اولین مکتب نقاشی مینیاتور اسلامی را می توان متعلق به زمان سلجوقی دانست لازم به تذکر است که صنعت نقاشی روی ظروف سفالی در زمان سلجوقی به کمال ترقی رسید و روی دیوارهای گچی نیز نقاشی شد.

    در نقاشی ایران سه سبک مهم بر سر کار آمد که از آنها به این ترتیب می توان نام برد:

    مکتب مغولی در قرن هفتم و هشتم هجری

    مکتب تیموری و خصوصا" مکتب هرات در قرن هشتم و نهم هجری

    مکتب صفوی در قرن دهم و یازدهم هجری 

    نقاشی عهد صفوی بعد از فتح هرات بوسیله شاه اسماعیل بوسیله کمالدین بهزاد نیز به دربار صفوی انتقال یافت و تا آخرعمر به کارنقاشی مشغول بود و در شروع سلطنت شاه طهماسب در گذشت.

    شاه طهماسب که خود نقاشی را می دانست نقاشان را مورد حمایت قرار داد و مقام و مرتبه ای بالا بر آنان قائل شد.

    در دوره شاه عباس صفوی هم یک مدرسه نقاشی در اصفهان تاسیس شد، در همین دوره نقاشان ایرانی تحت تاثیر هنر اروپا به ساختن مناظر و تصویراشخاص پرداخته و از سبک مینیاتور ایرانی فاصله گرفتند.

    آثاربجای مانده از دوره قاجار بیشترنشاندهنده ی تقلیدی است از فرهنگها و    شیوه های فرنگی که برطبق سلیقه ایرانی تغیر یافته اند و بتدریج شخصیت    یافته اند. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    مختصری بر تاریخچه پیدایش نقاشی رنگ و روغن :

    تاریخ دقیق اینکه بگوییم اولین بار روش رنگ و روغن چه موقع ، در کجا و توسط چه کسی به خدمت گرفته شده شاید تاریخ گرفتار تردید و ابهام گردد. با این وجود گفته شده که ((یونانی ها و رومی های قدیم از روش رنگ و روغن اطلاع داشته اند وگاه از ترکیب موم و روغن به عنوان بست رنگها برای ایجاد تابلوها استفاده می کردند)).(3)

    اغلب پژرهشگران ((استادان نقاش شمال اروپا (فلاندر ) نظیر جیووانی وان ایک (Giovnni van Eyck) ازهلند ودیگر نقاشان معاصر وی را از نظر فنی پدران نقاشی رنگ و روغن امروزین می دانند زیرا آنان بوده اند که امکانات هنری ماده روغن به جای مخلوط آب و زرده تخم مرغ (Tempera) را به شکل گسترده ای در آثارشان به کار برده اند و در واقع از این زمان به بعد است که تکنیک رنگ و ورغن در مناطق دیگر اروپا رواج یافته و وسیله اصلی کار هر هنرمند نقاش می گردد)).(4)

    در ایتالیا نقاشانی همچون جوتو (Giotto) ، پیرو دلافرانسسکا (piero della) Francesco) )آنتونلادی مسینا  Antonella de messina) ) پایه گذران نقاشی رنگ و روغن معرفی شده اند.

     

     

     

     

     

     

     

     

    3- آقاجانی، حسین، نقاشیهای تصویر رنگ و روغن با لایه تدارکاتی قرمز، مجله اثر، شماره 9،8،7، نشر سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران1361، صفحه 165

    4- رضایی، مسعود، مطالعه و بررسی آثار استاد آقا ابراهیم، پایان نامه، دانشکده پردیس، دانشگاه هنر، 1374،  صفحه 22

    مختصری بر تاریخچه پیدایش نقاشی رنگ و روغن در ایران:

    آشنایی ایرانیان با تصاویر اروپاییان و نقاشیهای آنها مربوط به اوایل قرن دهم هجری قمری می شود.(5)

     در ایران و شاید بتوان گفت درخاورمیانه وآسیا کمتر از روش رنگ و روغن استفاده شده است وعلت اصلی آن شاید  در نظر گرفتن عامل اقلیمی باشد. در سرزمین ایران به علت خشک بودن آب و هوا در اغلب مناطق ، بیشتر از روش آبرنگ ( رنگ + بست محلول در آب ) بهره گرفته شده است.(6)

     اکثر پژوهشگران و هنردوستان ایران ، عصر فتحعلی شاه را بیش از هر     دوره ای سرزمین نقاشی دانسته اند. البته حمایت شاه از نقاشی بیشتر از خود پسندی وی ناشی می شود تا درک زیبایی شناختی.

     هنرمندان دربار سراسر وقت خود را به ترسیم تصاویری از فتحعلی شاه واغلب به رنگ و روغن و در اندازه واقعی می گذراندند. گرچه نقاط ضعفشان آن قدر هست که مخالفت بسیاری از شیفتگان مینیاتورسازی تیموری و صفوی را برانگیزد. نقاشی دوره قاجار مستقیما"در امتداد حجاری دوره هخامنشی و ساسانی قرار دارد. یعنی ارضاء کننده کبرگران پادشاه و القاء کننده شکوه و وقار و عظمت.

    مسلما نقاشی به این فکر نبوده که از حجاری های بیستون و طاق بستان الهام بگیرد. لیکن روح واحدی به فاصله 12 قرن راهنمای هر دو هنرمندست».(7)

    در دوره قاجار به علت تاثیرهنرمندان از غرب تکنیک وشیوه رنگ روغن رواج  بسیار داشته و به دو روش اجرا می شده یا ابتدا بر روی بوم پارچه ای اجرا و

     

    5و6- آقاجانی، حسین، نقاشیهای تصویر رنگ و روغن با لایه تدارکاتی قرمز، مجله اثر، شماره 9،8،7، نشر سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران1361، صفحه 165و 167 

    7- رابیسون، ب.« نگارگران دربار فتحعلی شاه » نگاهی به نگارگری ایران در سده های 13،12 ، ترجمه کلودکرباسی، انتشارات دفتر مخصوص شهبانوی ایران، جلد اول، 1354، صفحه 14

    سپس بر روی دیوار و محل مورد نظر نصب می شده و یا مستقیماً بر روی دیوار و محل مورد نظراجرا می شده اند. در روش دیواری برای ایجاد لایه زمینه گاهی از جهت اشباع دیوار از روغن خشک شونده و یا سریشم استفاده  می شده و گاهی از یک لایه رنگ به عنوان لایه تدارکاتی و زمینه بصورت یک دست برروی دیوارکشیده و پس از خشک شدن برروی آن نقاشی می کرده اند.

  • فهرست:

    تقدیر و تشکر
    چکیده
    مقدمه

    فصل اول : تاریخچه
    تاریخچه شهرستان بروجرد 2
    جغرافیا 2
    وجه تسمیه 3
    تاریخچه نقاشی 4
    مختصری برتاریخچه پیدایش نقاشی رنگ و روغن 7
    مختصری برتاریخچه پیدایش نقاشی رنگ و روغن در ایران 8
    فصل دوم :فن شناسی
    فن شناسی نقاشی 14
    نقاشی رنگ و روغن 16
    چگونگی ساخت ابزار و مصالح نقاشی 19
    جزئیات نقاشی خانه بیرجندی 20
    فن شناسی طلاکوبی ها
    خصوصیات طلا 23
    تاریخ طلا در معماری ایران 24
    فصل سوم : آسیب شناسی 25

    فصل چهارم: کار عملی
    آزمایشات 35
    مستند نگاری 38
    تثبیت اولیه 39 پاکسازی سطحی 40
    بتانه کاری 43
    موزون سازی 44
    تثبیت نهایی 45
    فصل پنجم : نقشه ها و عکس ها
    فهرست منابع


    منبع:

     – آقاجانی، حسین، نقاشیهای تصویر رنگ و روغن با لایه تدارکاتی قرمز، مجله اثر، شماره 9،8،7، نشر سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران، 1361

    ‌‌2 - رضایی، مسعود، مطالعه و بررسی آثار استاد آقا ابراهیم، پایان نامه، دانشکده پردیس، دانشگاه هنر، 1374

    3 - رابیسون، ب.« نگارگران دربار فتحعلی شاه » نگاهی به نگارگری ایران در سده های 13،12 ، ترجمه کلودکرباسی، انتشارات دفتر مخصوص شهبانوی ایران، جلد اول، 1354

    4 - لاسکو( بروشور شرکت پر آسمون)  www.parsasmoon.com

    5 - ریسمانچیان، شناسایی رنگدانه ها، آزمایشگاه حفاظت و مرمت نقاشی

    6 - جزوات فن شناسی و آسیب شناسی نقاشی دانشکده پردیس اصفهان

    7 -  جزوه درس فن شناسی و آسیب شناسی نقاشی دانشگاه زابل( مهندس چمن)

    8 - شیلار. کن.بای، نقاشی ایرانی، مترجم مهدی حسینی، تهران، دانشگاه هنر، 1378

    9 – روئین، پاکباز، دایره المعارف هنر، تهران، فرهنگ معاصر، 1378

    10 – سیف، هادی، نقاشی روی گچ، تهران، سازمان عمران و بهسازی، 1379

    11 – پلندرلیت، حفاظت نگهداری و مرمت آثار هنری و تاریخی، مترجم رسول وطن دوست، تهران، دانشگاه هنر،  1376

    12 – ریدر، جوزف، روشهای جدید مرمت ونگهداری اموال فرهنگی، مترجم ابوالفضل سمنانی حمید فرهمند بروجنی، تهران، دانشگاه هنر  1376

    13– کلایدزدیل، آماندا، موادشیمیایی درمرمت، ترجمه مریم باباشاهی، تهران، دانشگاه هنر، 1379

    14- پوپ، آرتور، سیر و صور نقاشی ایران، ترجمه یعقوب آژند، انتشارات مولی

    15 - جوکار، جلیل، شیوه های رنگ سازی در قلمرو هنر و نقاشی، انتشارات فرهنگستان هنر، بهار 85

    16 - مرکز گردشگری دانشجویان ایران

    17 - سایت اینترنتی شهرداری بروجرد

11. پیشینه ی مرمت نقاشی در جهان هر چند نوشتن یک تاریخ تفضیلی برای مرمت آثار دشوار است، صرف نظر از مراحل مقدماتی می توان گفت که پس از شکل گیری مجموعه های خصوصی، مرمت بصورت ناحیه ای شروع شد. و با موقعیتی که حوادثی چون جنگها و تاخت و تازها برای تأسیس موزه های عمومی در اروپا به وجودآورد، مرمت نیز گسترش و سامان بیشتری یافت. حفاری های قرن 19 م نیز موجب پر شدن مجموعه های خصوصی و عمومی ...

کاخ چهل ستون قزوین از این جهت که تنها کاخ باقی مانده از مجموعه کاخ های سلطنتی این شهر در زمان شکوفایی و رونق دوره صفویه است، همواره مورد توجه محققین تاریخ هنر و معماری و مردم این شهر بوده است. و با رشد آهنگ توجه به سوی آثار تاریخی در مملکت، عملیات ویژه تعمیراتی در این بنای ارزشمند به اجرا در آمد و استمرار یافت. گرچه پیش از این نیز در زمان قاجار در دست حکام و فرمانداران شهر مورد ...

موقعیت جغرافیایی و تقسیمات سیاسی استان استان اصفهان با مساحتی حدود 105937 کیلومتر مربع بین 30 درجه و 43 دقیقه تا 34 درجه و 27 دقیقه عرض شمالی خط استوا و 49 درجه و 36 دقیقه تا 55 درجه و31 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد . این استان که در مرکز ایران واقع شده است از شمال به استانهای مرکزی , قم و سمنان ؛ ازجنوب به استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد ؛ از شرق به ...

مقدمه: گلخانه ها از گیاهان در برابر سرما، باران و تگرگ محافظت می کنند و در مقایسه با محیط باز شرایط محیطی مساعدتری برای کشت گیاه فراهم می آورند. در گلخانه ها می توان تولیدات خارج از فعال در سرتاسر سال و با کیفیت بالاتری نسبت به محیط کشت بار بدست آورد. علاوه بر آن در گلخانه ها می توان محصولات جدیدی که معمولا در منطقه خاص به طور معمول کشت نمی شده را تولید کرد. هدف از تولید کشت ...

(تحت پوشش سازمان صنايع ملي ) سال تاسيس 1348 سال بهره برداري 1350 مساحت کل 45000 متر مربع مساحت زير بنا 26000 متر مربع شرکت لامپ پارس شهاب که بزرگترين شرکت توليد کننده لامپهاي رشتهاي ومهتابي در ايران است در سال 1348 با سرمايه

قهوه خانه(هنر اسلامی) نقاشی قهوه خانه نقاشی قهوه خانه نوعی نقاشی روایی رنگ روغنی با مضمونهای رزمی، مذهبی و بزمی است که در دوران جنبش مشروطیت بر اساس سنتهای هنر مردمی و دینی و با اثرپذیری از نقاشی طبیعت گرایانه مرسوم آن زمان، به دست هنرمندانی مکتب ندیده پدیدار شد. خاستگاه و زمینه ساز این هنر نقاشی، سنت کهن قصه خوانی و مرثیه سرائی و تعزیه خوانی در ایران بوده است و پیشینه اش به ...

حدود اواسط قرن سيزدهم قبل از ميلاد ، پشته وسيعي که بيش از 30 متر از رودخانه آب – دز ، يکي از شعبات کارون را از مسير مستقيم خارج و به آن قوس مي دهد ، توسط شاه ايلام اونتاش – گال انتخاب شد تا در آن شهرکي مذهبي بنيان گذاشته شود وتبديل به مرکزي زيارتي ب

ارگ کريم خاني در ابتداي خيابان کريم خان زند( شيراز ) نبش ميدان شهرداري قرار گرفته است؛ کريم خان به هنگام پايه گذاري حکومت در شيراز تحت تاثير معماري صفوي قرار گرفت. به اين صورت که بعد از بازديد از ميدان نقش جهان اصفهان تصميم به ايجاد ميدان وسيعي

بناي تاريخي مذهبي مسجد کبود از آثار ارزشمند دوره قراقويونلو مي باشد که به دستور جهانشاه که شهر تبريز را پايتخت خود قرار داده بود و به سرکاري عزالدين قاپوچي بنا گرديده و با استناد به کتيبه برجسته سر درب به سال 870 ه.ق ساختمان آن به اتمام رسيده است.

اصطلاح حفاظت تقریبا برای همه آشناست از روزنامه ها تا تلویزیون، از ملاقاتهای کوچک تا کنفرانسهای بین المللی ، مردم اغلب موضوع حفاظت را در مورد منابع طبیعی مطرح می کنند، جنگلهای انبوه و بناهای تاریخی، تعریف حفاظت ایجاد ایستادگی و مقاومت و نگهداری یا محافظت از آنچه در حال حاضر وجود دارد، و جلوگیری از تخریب یا تغییر حالت دادن نامناسب آن، حفاظت طبیعی، دلالت میکند به حفاظت از حیوانات ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول