آشنایی با اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا
(آسهآن)
Association of South East Asian Nations
(ASEAN)
اشاره؛
بلوکهای اقتصادی که در مناطق گوناگون جهان در نیم قرن گذشته تشکیل شدهاند، تلاش وسیعی را برای ایجاد فضای همکاریهای سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی ایجاد کردند و توانستند با یکپارچگی و وحدت، ضمن کاهش تنشهای منطقهای، در راه توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی ساکنان کشورهای عضو گامهای مؤثری بردارند.
یکی از بلوکهای منطقهای فعال و موفق، اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسهآن) است که توانسته حوزه فعالیت و همکاریهای خود را توسعه دهد و با کشورهای دیگر جهان نیز به توافقهای مؤثری در خصوص گسترش روابط اقتصادی، تبادل فرهنگی و فناوری دست یابد.
در شمارههای گذشته نشریه «بررسیهای بازرگانی» با نحوه تشکیل آسهآن و نیز بخشی از فعالیتهای آن در خصوص گسترش روابط تجاری و امنیتی میان اعضا و نیز روابط اقتصادی با دیگر بلوکها از جمله اتحادیه اروپا آشنا شدید. در این شماره، پیرامون مناسبات آسهآن با کشورهای چین، ژاپن، استرالیا، زلاند نو، آمریکا، هند و پاکستان آشنا خواهیم شد.
جمهوری خلق چین
تلاش برای بهبود روابط مشورتی بین آسهآن و چین در سال 1993 آغاز شد و متعاقب آن کمیتههای مشترکی در مورد همکاری اقتصادی و تجاری و همچنین همکاری علمی و فنی تشکیل شدند.
اولین مشورتهای رسمی بین مقامهای ارشد دو طرف در آوریل 1995 صورت گرفت. نمایندگان آسهآن در مورد اقدام تجاوزکارانه چین در جزایر «اسپراتلی» به ویژه مجاز کردن فعالیتهای ماهیگیری غیرقانونی و احداث تأسیسات نیمهدائم دریایی در یکی از جزیرهنماهای مورد منازعه، بهشدت ابراز نگرانی کردند.
چین در ماه ژوئیه به وزیران خارجه آسهآن اطمینان داد که این کشور خواهان راهحلی صلحآمیز براساس قانون بینالمللی براساس قانون بینالمللی برای منازعه حاکمیت بر جزایر میباشد.
در همان زمان، چین بار دیگر ادعاهای خود را بر جزایر تکرار کرد. به رغم نگرانی مستمر آسهآن در مورد ادعاهای چین در جنوب دریای چین، تلاشهایی به منظور تحکیم روابط بین دو طرف بهعمل آمده و چین در ژوئیه 1996 اجازه یافت در کنفرانسهای معاونان وزرا به عنوان یک عضو کامل مذاکرهکننده شرکت جوید.
در فوریه 1997 یک کمیته مشترک همکاری برای هماهنگی مذاکرات چین و آسهآن و تمامی جوانب روابط بین دو طرف تشکیل شد. چین در ماه آوریل در جلسه مقامهای ارشد آسهآن برای اولین بار توافق کرد، مسایل مربوط به جنوب دریای چین را در یک نشست چندجانبه بیش از آنکه مباحثات را بر مبنایی دوجانبه محدود سازد، بحث نماید.
روابط بین دو طرف با اعلام حمایت چین از توسعه گروهبندی آسهآن تحکیم بیشتری یافت. توسعه آسهآن از طریق اعطای عضویت به کامبوج (که سپس به تعویق افتاد)، لائوس و میانمار و اتخاذ تصمیمی مبنی بر تشکیل شورای مشترک بازرگانی جهت افزایش تجارت و سرمایهگذاری دوجانبه صورت گرفت.
چین در اجلاس غیررسمی سران که در ماه دسامبر 1997 برگزار شد، شرکت کرد. اجلاسی که در پایان آن دو طرف یک بیانیه مشترک صادر کردند و به موجب آن تعهد خود را بر حل منازعات منطقهای از طرق صلحآمیز تأیید کردند.
ژاپن
اجلاس آسهآن و ژاپن در سال 1997 برای بحث در مورد موضوعات مورد نگرانی فیمابین در زمینههای تجارت، سرمایهگذاری، انتقال فناوری و افزایش مساعدت برگزار شد.
تنها اجلاس وزیران اقتصاد آسهآن و وزیر تجارت بینالملل و صنایع ژاپن در اکتبر 1992 برگزار شد. در این جلسه و پس از آن، آسهآن از ژاپن درخواست کرد که میزان سرمایهگذاری خود را در کشورهای عضو افزایش دهد و بازارهای خود را به روی کالاهای ساخت آسهآن به منظور کاهش کسری تراز تجاری با ژاپن، بیش از پیش بگشاید.
ژاپن موافقت کرد، امتیازات آسهآن را به موجب نظام کلی تعرفه تا سال 2001 تمدید نماید.
همکاری عمرانی و فرهنگی آسهآن و ژاپن از سال 1993 به موجب طرحهایی شامل برنامه مبادله فنی داخل آسهآن، برنامه افزایش همکاری ژاپن و آسهآن و برنامه دولتی آسهآن و ژاپن توسعه یافته است.
در دسامبر 1997، ژاپن که در اجلاس غیررسمی سران در مالزی شرکت کرده بود، توافق کرد ورود کالاهای ساخت کشورهای عضو آسهآن به بازارش افزایش یابد و فرصتهای آموزشی برای بیش از 20 هزار جوان را به منظور کمک به توسعه اقتصاد داخلی آسهآن فراهم آورد.
در بیانیه مشترکی که در پایان اجلاس انتشار یافت، هر دو طرف متعهد شدند که همکاری بیشتری داشته باشند و در جهت افزایش صلح و ثبات منطقهای همکاری کنند.
سران کشورهای عضو آسهآن در دسامبر 1998 از ابتکار عمل ژاپن که در اکتبر همان سال اعلام شد، استقبال کردند. این ابتکار عمل در مورد تخصیص 30 میلیارد دلار آمریکا برای افزایش بهبود اقتصادی در منطقه بود. در همان حال، نخستوزیر ژاپن اعلام کرد که 5 میلیارد دلار دیگر را به عنوان وامهای واگذاری جهت اجرای طرحهای زیربنایی برای آسهآن در نظر گرفته است.
سایر کشورها
به موجب برنامه همکاری اقتصادی استرالیا و آسهآن، استرالیا فعالیتهای آسهآن را مورد حمایت مالی قرار داد و مبادرت به تشکیل شورای بازرگانی مشترک در سال 1980 کرد.
مرحله سوم برنامه در اواسط 1994 با اعطای کمک مالی به ارزش 32 میلیون دلار استرالیا به آسهآن آغاز شد.
در یک دوره زمانی منتهی به ژوئن 1998، تمرکز عمده بر روی طرحهایی در مدیریت محیط زیست، مخابرات، حمل و نقل و بخشهای کشاورزی و صنعتی بود.
روابط همکاری با زلاندنو برمبنای برنامه ارتباط «بین نهادی» و برنامه افزایش تجارت و سرمایهگذاری استوار بود و به موجب آن کمکهای مالی متوجه توسعه جنگلها، فناوری تولید لبنیات و مدیریت دامپزشکی بود.
در نوامبر 1993 یک کمیته جدید مدیریت زلاندنو و آسهآن به منظور نظارت بر اجرای طرحهای همکاری آغاز بهکار کرد.
در رابطه با همکاری آسهآن با آمریکا میتوان به کمکهای مالی آمریکا برای امور بازرگانی کوچک و متوسط و سایر طرحها و نیز ایجاد یک مرکز مبادله فناوری اشاره کرد.
آسهآن و آمریکا در سال 1990 یک گروه مشترک کاری تشکیل دادند که هدف آن بررسی روابط اقتصادی آسهآن با آمریکا و همچنین شناسایی و تعیین برنامههایی بود که به موجب آنها مناسبات اقتصادی میتوانست تقویت شود.
طرحهای همکاری آسهآن و کانادا شامل فناوری شیلات، صنایع مخابراتی، بهرهگیری از انرژی خورشیدی و یک مرکز کاشت درختان جنگلی میباشد.
در سال 1994 یک کمیته مشترک برنامهریزی و نظارت ایجاد شد و برای اولین بار در اکتبر 1995 تشکیل جلسه داد. هدف آن نظارت بر طرحهای برنامهریزی و سطوح اجرا بود.
جمهوری کره در ژوئیه 1991 به عنوان «شریک در گفتوگو» مورد پذیرش آسهآن قرار گرفت و در دسامبر همان سال، اتاق بازرگانی مشترک آسهآن و کره تشکیل شد.
طرحهای همکاری در خلال سال 1995 در ارتباط با توسعه منابع انسانی، علوم و فناوری، توسعه کشاورزی و تجارت و سیاستهای سرمایهگذاری به اجرا درآمدند.
جمهوری کره در دسامبر 1997 در جلسه غیررسمی سران آسهآن شرکت کرد.
در ژوئیه 1993 کشورهای هند و پاکستان به عنوان شرکای ناحیهای آسهآن مورد قبول واقع شدند. شرکای ناحیهای میتوانند در جلسات آسهآن در مورد برخی بخشها همچون تجارت، حملونقل و ارتباطات و گردشگری حضور یابند.
پس از آن شورای بازرگانی آسهآن و هند تشکیل شد و برای اولین بار در فوریه 1995 در دهلینو تشکیل جلسه داد.
اجلاس سران آسهآن در دسامبر 1995 با افزایش سطح وضعیت هند به سطح یک شریک مذاکره، توافق کرد. هند بهطور رسمی در کنفرانس معاونان وزیر در ژوئیه 1996 پذیرفته شد. هند در ژوئیه 1998 پیشنهاد ارایه شده مبنی بر اینکه پاکستان در اجلاس منطقهآی آسهآن برای بحث در مورد مسایل مربوط به آزمایش سلاحهای هستهای هر دو کشور حضور یابد را رد کرد.
***
آسهآن در سال 1981 میزبانی یک کنفرانس سازمان ملل در مورد کامبوج را پذیرفت و اطمینان داد که آسهآن (نه به عنوان یک گروه) به هیچ جناحی سلاح نمیدهد.
در جلسات غیررسمی 89-1988 که از سوی نمایندگان ویتنام و لائوس برگزار شد، آسهآن و جناحهای کامبوجی در خصوص راهحل ممکن سیاسی در کامبوج به بحث پرداختند.
آسهآن در کنفرانس بینالمللی در مورد کامبوج که در پاریس در ژوئیه/اوت 1989 برگزار شد، شرکت کرد و مذاکرات بیشتری در جاکارتا در فوریه 1990 در این مورد انجام گرفت که هیچیک از آنها نتوانستند به راهحلی سیاسی دست یابند.
وزیران آسهآن در ژوئیه همان سال خواستار تشکیل یک شورای عالی ملی (SNC) با شرکت دولت کامبوج که تحت حمایت ویتنام و سه گروه مخالف بود، شد.
پیشنهاد سازمان ملل برای تشکیل یک شورای عالی ملی و برگزاری انتخابات تحت نظارت سازمان ملل در سپتامبر 1990 از سوی تمامی جناحهای کامبوج پذیرفته شد.
در پی بازگشت گسترده آوارگان کامبوج در سال 93-1992، آسهآن در ژاپن کارشناسان فنی را برای کمک به اسکان مجدد آنها به کار گماشت. وزیران خارجه آسهآن و شرکای مذاکرهای آنها در ژوئیه 1994 توافق کردند، بهمنظور کمک به دولت کامبوج در تحکیم موضعش، به آن کشور آموزش نظامی بدهند.
در ژوئیه 1995 توافق شد که به کامبوج «وضعیت ناظر» داده شود. سپس همکاری بین دو طرف بر روی مسایلی همچون پذیرش آینده کامبوج در گروه به عنوان یک عضو کامل متمرکز شد. وزیران خارجه آسهآن در مه 1997 تأیید کردند که کامبوج به همراه لائوس و میانمار در ژوئیه همان سال به گروه راه یابند. با این حال در اواسط ژوئیه عضویت کامبوج به علت برکناری شاهزاده «رانارید» و ناآرامی داخلی منتج از آن به تعویق افتاد.
سپس در همان ماه رهبر کامبوج یعنی «هانسن» نخستوزیر دوم کامبوج توافق کرد که آسهآن نقش میانجی را در بازگرداندن ثبات به کشور و تدارک دیدن یک انتخابات آزاد داشته باشد.
در اوایل اوت 1997، وزیران خارجه اندونزی، فیلیپین و تایلند به نمایندگی از طرف آسهآن به منظور تأیید این اهداف با «هانسن» ملاقات کردند.
«هانسن» در ژانویه 1998 ملاقات با هیأت سهنفری آسهآن را نپذیرفت. با این حال یک گروه ناظر از آسهآن به هیأت بینالمللی نظارت پیوست تا بر امر انتخابات که در ژوئیه 1998 در کامبوج برگزار شد، نظارت کند.
تصویب مجامع بینالمللی در مورد اجرای انتخابات و در نتیجه پیروزی «هانسن»، موجب شد که آسهآن با بررسی مجدد ورود کامبوج به اتحادیه موافقت کند.
در پی ایجاد یک دولت ائتلافی در کامبوج در ماه دسامبر 1998، این کشور از سوی دولت ویتنام به عنوان دهمین عضو آسهآن مورد استقبال قرار گرفت. این استقبال به رغم جلسه اولیه وزیران خارجه که در آن شرکتکنندگان نتوانستند تصمیمی جمعی اتخاذ کنند، صورت گرفت. ورود رسمی کامبوج به آسهآن در اوایل 1999 صورت گرفت.
در ژوئیه 1992، ویتنام و لائوس پیمان دوستی و همکاری آسهآن را امضا کردند. در پی آن، دو کشور در جلسات آسهآن و کمیتههای آن به عنوان دو عضو ناظر شرکت کردند.
در ژوئیه 1994 یک هیأت رسمی از میانمار در اجلاس سالانه وزارتی بنا به دعوت دولت میزبان یعنی تایلند (بر مبنای سیاست آسهآن مبنی بر اجرای «مداخله سازنده» محدود با میانمار به منظور تشویق دموکراسی در آن کشور) حضور یافت.
میانمار در ژوئیه 1995 مبادرت به امضای پیمان دوستی و همکاری آسهآن کرد. آسهآن در ژوئیه 1996 به میانمار وضعیت ناظر را اعطا کرد و به آن کشور اجازه داد در اجلاس منطقهای آسهآن راه یابد.
این اجازه علیرغم آن داده شد که ملاحظات شدیدی از سوی دولتهای استرالیا، کانادا و آمریکا به علت وضعیت حقوق بشر در میانمار وجود داشت.
سران دولتهای آسهآن که در نوامبر 1996 در اجلاس غیررسمی سران در جاکارتا شرکت کردند، با ورود میانمار به گروه به عنوان عضو کامل موافقت کردند و در همان زمان کامبوج و لائوس نیز اجازه ورود به گروه را یافتند.
با وجود آنکه عضویت کامبوج تا مدتی به تعویق افتاده بود، لائوس و میانمار در ژوئیه 1997 اجازه ورود به گروه را پیدا کردند.
در ژوئن 1996 وزیران کشورهای عضو آسهآن، جمهوری خلق چین، کامبوج، لائوس و میانمار چارچوبی را برای همکاری عمرانی آسهآن و کشورهای حوزه رودخانه «مکونگ» پذیرفتند.
هدف از این ابتکار عمل، تقویت یکپارچگی منطقه در جهت همکاری بیشتر در مورد مسایلی همچون قاچاق مواد مخدر، مهاجرت کارگران و گردشگری و ایجاد سهولت در روند توسعه آینده آسهآن بود.
قرار شد گروههای کارشناسان و مقامهای ارشد برای بررسی مسایل مالی و پیشنهادهایی جهت ارتباط در منطقه تشکیل جلسه دهند. این ارتباطات شامل شبکه خط لوله گاز، خط آهن و ایجاد یک منطقه مشترک زمانی بود.
گروه کاری خطوط آهن در دسامبر 1996 جمعی از مشاوران را برای مطالعه اسکانپذیری پیشنهادات منصوب کرد.
http://www.irtp.com/farsi/news/mahname_barresihaye_bazargani/166/14.htm
آ. س. آ. ن : پیمان اقتصادی کشور های جنوبشرقی آسیا است که با حمایت امریکا در ظاهر جهت توسعه اقتصادی کشورهای جنوبشرقی آسیابوجود آمده و در باطن جهت تحکیم موقعیت سیاسی امریکا در منطقه است، این پیمان مخفف Association of South East Asian Nation می باشد
اتحادیه جنوب شرقی آسیا (آسه آن)
اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا موسوم به آسه آن در سال 1967 (1346 ش) توسط پنج کشور تایلند، مالزی، اندونزی، سنگاپور و فیلیپین تشکیل شد. کشور برونئی دارالسلام در سال 1984 و ویتنام نیز در سال 1995 به عضویت این اتحادیه درآمدند. میانمار و لائوس به عنوان اعضای هشتم و نهم در سال 1997 و در نهایت کامبوج در سال 1999 به عنوان آخرین عضو به این اتحادیه پیوست.
اعلامیه آسه آن که در سال 1967 در «بانکوک» صادر شد، اهداف آن را بدین شرح بیان کرده است: شتاب دادن به رشد اقتصادی، توسعه اجتماعی و ارتقای فرهنگی میان کشورهای عضو- توسعه صلح و ثبات منطقه و برقراری حکومت قانون میان اعضا براساس منشور سازمان ملل- توسعه همکاری های علمی، تکنیکی، فرهنگی میان اعضا- توسعه همکاری در زمینه کشاورزی و صنعتی میان اعضا در جهت ارتقای سطح زندگی مردم- توسعه همکاری های اعضای اتحادیه با سازمان ها و نهادهای بین المللی.
¤ ساختار آسه آن
دبیرخانه آسه آن در «جاکارتا»، مرکز اندونزی، است. این اتحادیه هر ساله نشست های متعددی در سطوح مختلف سران، وزیران و کارشناسان ارشد میان کشورهای عضو و سایر کشورهای منطقه برگزار می کند. اجلاس رسمی سران «آسه آن» در حال حاضر هر سال یکبار تشکیل می شود که در این اجلاس مصوبات نشست وزیران طی سال بررسی و چشم انداز همکاری اعضای این اتحادیه برای آینده را مشخص می کند. نخستین نشست سران در سال 1976 در «بالی» اندونزی و نشست های بعدی در «کوالالامپور» (مالزی)، «مانیل» (فیلیپین)، «سنگاپور»، «بانکوک)، (تایلند)، «هانوی» (ویتنام)، سنگاپور، «پنوم پن» (کامبوج) و بازهم «بالی» برگزار گردید. نشست وزیران نیز سالی یک بار و بین وزیران خارجه، صنعت و تجارت، امورمالی- بانکی- اقتصادی، محیط زیست، فرهنگ و ورزش و جوانان برگزار می گردد.
«آسه آن» از سال 1994 ابتکاری را تحت عنوان مجمع منطقه ای «آسه آن» آغاز و از کشورهای چین، ژاپن، روسیه، اتحادیه اروپا، آمریکا و کانادا دعوت کرده است در این نشست جمعی درباره امنیت منطقه به گفت وگو بپردازند. مجمع منطقه ای آسه آن هر ساله در سطح وزیران خارجه کشورهای عضو که اکنون به 21 کشور رسیده است برگزار می شود.
آسه آن در نظر دارد با توسعه و گسترش این اتحادیه تا سال 2020 به «جامعه آسه آن» دست یابد. هدف از راه اندازی اجلاس شرق آسیا، زمینه سازی برای جامعه شرق آسیا به سبک اتحادیه اروپا است که