دانلود مقاله تاریخ هنر جهان

Word 51 KB 8854 16
مشخص نشده مشخص نشده تاریخ
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • هنر ما قبل تاریخ

    هنر ما قبل  تاریخ به سه دوره مهم تقسیم می شود :

    الف- دوره پالئولینیک     ب- دوره نئولیتیک   ج-  دوره برنز  و آهن

    در این دوره که از نظر زمان دورترین نقطه تاریخی را در بر می گیرد .اولین گام های بشر برای ساختن ابزار و وسایل مورد احتیاجش برداشته شد. از این دوره آثاری  در غارها بدست آمده است .

    از این دوره آثاری از مجسمه و نقاشی در دست است مانند: ونوس ساویذیانو – ونوس ویلندورف حدود 15000- 10000 ق م و نقاشیهای غار آریژ  .

     

    ب- دوره نئولیتیک: ( نوسنگی  )

    اولین آثارمعماری و بناهای ساخته شده دست بشر در این دوره بوجود آمده است . زیرا دوره یخبندان به پایان رسید.

     

    ج- دوره برنز و آهن :

    این دوره از زمانی آغاز می شود که فلزات ساخته می شوند .در این عصر شهرسازی اهمیت پیدا می کند. دراین دوره است که ما با تمدنهای عظیمی چون مصر ، بین النهرین و مدیترانه آشنا می شویم .

    هنر بدوی 

    امروز هنوز قبایلی  یافته می شوند که در شرایط عصر پارینه سنگی زندگی می کنند.مانند جامعه های بدوی آفریقای استوایی وجزایرجنوب اقیانوس  آرام و دو قاره شمالی و جنوبی آمریکا .

    جامعه های بدوی دراساس روستایی ومستغنی از غیر اند ، واحدهای اجتماعی وسیاسی آنها به ترتیب دهکده وقبیله است، نه شهر و دولت . دو دوام و قرارشان مبتنی برحفظ رسوم وسنن است.بی یاری اسناد و اوراق نوشته شده قسمت عمده آثارهنری جنبه مذهبی دارد. تندیسها خلاصه و اغراق شده از آثار پیکر آدمی است .

    دراغلب تندیسهای آفریقایی  پیکر انسان بطور تجریدی  و دور از واقع گرایی  نشان داده شده است درتندیسها اغراق دیده می شود . مثلا در پیکر انسان سر بزرگتر ساخته شده است .

    در بین سرخپوستان نقاشی موقتی بنام نقاشی  شنی که توسط جادوگر قبیله به وجود می آید و او در مراسم مربوط به مداوای بیماران به کار می رود و در مراسم برای تضمین موفقیت در شکار و افزایش  قدرت انسان به کار می‌رود .

     

    هنر مصر 

    هنرمصر از قدیمی ترین و شکل گرفته ترین نوع هنرهاست .

    اختراع خط حدود 5000 سال قبل یکی ازپیروزیهای زودرس وضروری  تمدنهای بین النهرین و مصر بود .

    تاریخ مصر به سه دوره مشخص تقسیم می شود .

    پادشاهی کهن:آثار مصری از 3000 تا 500 سال ق . ه به نحوی با هم شباهت دارند .

    طرز فکر مصریان این بود که هر شخص باید بکوشد تا درزندگی خود وسایل خوشبختی  پس از مرگش را فراهم آورد. از این رو هرفرد مصری  می بایست آرامگاه ابدی خویش را چون جایگاهی همانند و یادآور محیط زندگی     روزانه اش ترتیب  دهد .

    تا روح وی که در زبان مصری « کا »خوانده می شود درآن احساس آسودگی کند و نیز می بایست کالبدی جاودانی از خود باقی بگذارد . تا «کا» بتواند در آن حلول کند و به زندگی خود ادامه دهد . برای این منظور جسد را مومیایی  می کردند. واز بیم آنکه جدم ازمیان برود پیکره ایشان را از سنگ و فلز      می ساختند .

    مشهورترین مقابر از نوع مصطبه مقبره پادشاه زوسر است .

    در دوره سلسله سوم این مقابر شکل هرم هایی پله دار بخود گرفت. سیر تکاملی اهرام در دوره سلسله چهارم با  ساختمان هرمهای سه گانه   به اوج خود رسید .

    پیکره خفرن پادشاه را نشسته بر تخت سلطنت نشان می دهد . درحالی که شاهین با بالهای خود پشت سر او را می پوشاند . پیکره موکرینوس جانشین خفرن و سازنده سوینی هرم جیزه  حدود 2500  ق م یکی از بهترین مجسمه‌های این دوره است . کاتب نشسته 2400 ق و م که چهار زانو نشسته از نمونه‌های بسیار خوب مجسمه سازی این دوره است .

     

    پادشاهی میانه

    در دوره امپراتوری میانه مصر دچار اغتشاشات داخلی و حمله اقوام گوناگون تغییر شکل می دهد . بهر حالت آثارعمده ای از این دوره نیست . مهم ترین آثار این دوره یکی معبد آمنه مه و دیگری معبد آمون است . مقابر نیز در کوه و صخره ها بوجود می آورند .

    پادشاهی جدید : این دوره دوران شکوه و عظمت معماری است . معابد توت موس و آمنهوپت سوم در کارناک و بعد لوکسور و معبد آمون در کارناک  از آثارمعماری این دوره اند . در این دوره زیبایی و ظرافت معماری را تکمیل می‌کنند . در دوره سلسله بیستم  بار دیگر آثار هنری رو به سادگی  می روند. نمونه معابد عبید و خنشو می باشند.

    نقش  برجسته  و نقاشی در این دوره رشد می کند . مانند نقش برجسته مقبره حور محب سقاره حدود 1355 ق . م .

     

    هنر بین النهرین

    بین النهرین تشکیل می شودازد و سزریز جداگانه و مشخص سومریها وآشوریها .

    1- سومریها : این قوم از قدیمی ترین اقوام جهان به شمار می روند . لوحه های هنری  و زیبایی از این دوره بجای مانده از جمله لوحه جنگ  و صلح عقابها نارام  سینی یا فتح و پیروزی  .

    سومریهامعابدوزیگوراتهایی بوجودآورده اندو تعدادی نقاشی دیواری(فرسک)  معماروسلطان معروف سومر « گودآ » که به سلطان (آگاش شهرت دارد در توسعه هنر سومر سهم بسزایی  دارد . دیگر اور نامو پادشاه شهر اور بود که بزرگترین  زیگوراتها از جمله به ارتفاع 21 متر و در سه طبقه از خشت خام و آجر ساخت .

    2- بابل : حکومت بابل بوسیله سامیها و در2000 سال قبل از میلاد بوجود آمد وتمدن درخشانی را پایه گذاشت . حمورابی پادشاه معمار وقانوگذار بزرگ آنزمان سلطان  بزرگ این سرزمین بوده است . وی اولین لوحه قوانین را تدوین نمود ودرساختن بابل کوشش فراوان کرد . در بالای کتیبه  حمورابی  مثال خودش را در برابر خورشید خدا مصور ساخت .

    3- آشور:آشوریان برخلاف سومریان مردمی جنگجو بودند.دوره شکوه وعظمت این قوم درهزاره اول قبل از میلاد مسیح باید دانست.آنان از سومریها تقلید می کردند ولی درکاخ سازی به تجمل بیشتری دست زدند.از جمله کاخ  سارگون دوم در خرساباد متعلق  به نیمه دوم  قرن هشتم ق . م است .

    ازآشور بانیپال  نقش برجسته های زیادی به جای مانده که اغلب او را در حال جنگ با دشمن و یا شیر نشان می دهد .

     

    هنر اژه ای

    اگرازکنار دلتای  نیل به سوی شمال دریای مدیترانه پیش برویم .نخستین نقطه ای از خاک اروپا که در برابر  دیدگانمان ظاهر می شود گوشه شرقی  جزیزه کرت است .

     

    هنر سیکلادی 

    مردی که میان سالهای 2600 تا 1100 ق . م در جزایر سیکلاد سکونت داشتند به جزمقابرسنگی آثاری کمی ازخود برجای گذرانده اند.پیکره سازان سیکلادی در هزاره دوم ق . م قدیمی ترین بدنهای برهنه زنانه به اندازه طبیعی به وجود آوردند .

     

    هنر مینوسی 

    تمدن مینوسی  غنی ترین و شگفت انگیزترین تمدن دنیای اژه ای شناخته شده است . آنان تمدن شهری به وجود آوردند و پادشاه مینوس برای خود کاخ های کوچک بنا نهاد . که  از این ساختمانها برای انواع فعالیتهای کشوری و تجاری استفاده می شده است . در تمدن مینوسی معبدی وجود نداشت . لذا پیکره های بزرگ دینی هم وجود نداشت. الهه ماری ( شاید کارهنه ) حدود 1600 ق . م از گل پخته یکی از آثار پیکره سازی  این دوران است .

     

    هنر میسنی 

    حدود 1600 –1100 ق . م در سواحل جنوب شرقی  یونان تعدادی جامعه های کوچک  شبیه جامعه مینوسی  وجود داشت . این قدم در حدود 1300 ق . م به دفن کردن مردگان خود در مقابر سنگی پرداختند  .

    کاخ میسنی ازنمونه های معماری سنگی میسنی است . چون قلعه ای با دیواره‌های مستحکم بود حدود 1250 ق . م. دروازه شیران  بخشی از این کاخ سنگی است که نفوذ هنر خاور نزدیک باستانی را آشکار می کند .

    مجسمه دوزن کودک نشسته درکنار یکدیگروجام های زرین با نقش برجسته هایی  بر روی آنان از آثار این دوره است .

     

    نگاهی  به تمدن و هنر ایران باستان

    در حدود پنج  هزار سال قبل در جوار فلات ایران دولتهای سومر ، آکد ، بابل ، آشور در بین النهرین (بین دو رود دجله و فرات)به وجود آمدند و پس حدود 300 سال قبل در فلات ایران دولت ایلامیان ( عیلامیان )  ایجاد شد .

    پس از آن مهاجران آریایی با ایجاد دولت ماد و پس هخامنشی حکومتهای ایلام و بین النهرین را از بین بردند. دولت هخامنشی  نیز با حمله یونانیان از بین رفت . آنگاه دولت سلوکی  و اشکانی به دنبال هم به وجود آمدند . پس از اشکانیان دولت ساسانی روی کارآمدکه با فتح ایران به وسیله اعراب  مسلمان از بین رفت .    

     

    سنگ نوشته حمورایی  ( قانون نامه حمورایی )

    مجموعه ای ازقوانین اجتماعی است که درزمان حمورایی ( از پادشاهان بابل ) وضع شده است . دریک طرف رئیس سنگ نوشته تصویر شاه و در طرف دیگرمجموعه قوانین حک شده است .

     

    تمدن سیلک :

    در سه کیلومتری جنوب غربی کاشان درحدود 7000 سال قبل از میلاد قدیمی ترین سکونت بشری در دشت وسیع مرکزی ایران شناخته شده است . ظروف در این دوره با چرخ سفالگری  ساخته شده است .

    ظروف سفایش بدست آمده از این دوره دارای نقوش زیبا به ظریف و یا اشکال هندسی و نقوش حیوانات تزیین شده است. ظروف سفالی  سیلک شامل 1- ظروف با نقوش سیاه 2- ظروف با نقوش قرمز  3 – ظروف ساده .

     

    لرستان :

    درحدود 12 قرن ق . م عصرآهن بوجود آمد.درلرستان نزدیک به مرکز شوش  که متاثر از فرهنگ  و هنر ایلام بود تمدنی پا گرفت که در فلز کاری (آهن و برنز ) پیشرفته  بی نظیر یافت .

    اشیاء بدست آمده عبارتند از:سلاح های دفاعی:خنجر، شمشیر و تیر– قطعات اسبان انواع لگامهای  اسب و آشیا ءزینتی  شامل سنجاقهای مو، بازوبند، ظروف ابخوری .

     

    تمدن حسنلو و زیویه

    درحسنلو (حد فاصل مهاباد ودریاچه ارومیه )وزیویه( آذربایجان غربی) تمدن مانایی وجود داشته است . اشیاء طلایی ، و عاجی  حدود 7 قرن ق. م از این دوره بدست آمده است .

    پیکره سازی  و برجسته کاری  روی طلا در تعدادی از آثار این دوره دیده می شود .

     

    تمدن مارلیک  و اهلش :

    در منطقه شمالی ایران (گیلان ) (بین دشت و قزوین – دره گوهر رود)آثار سفالی  بسیار زیبا بدست آمده است. نظیر پیکره های انسانی و حیوانات نظیر گوزن وسفالگری به پیکره سازی نزدیک شده است . مجسمه ها و ظروفی طلایی نیز ازاین دوره بدست آمده است.نظیرجام مارلیک با نقش  شیر پرنده  .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    - آرناسن  تاریخ هنر مدرن ترجمه مصطفی اسلامیه ، تهران انتشارات آگه 1376 .

    2- کریستین پرایس ، تاریخ هنر اسلامی ترجمه محمود رجب نیا ، تهران ، بنگاه ترجمه  نشر کتاب  .

    3- پرادا ابدت ، هنر ایران باستان ، ترجمه یوسف مجید زاده ، تهران – دانشگاه تهران 1337 .

    4- جانسون ه و تاریخ هنر ترجمه  مرزبان – سازمان انتشارات آموزش انقلاب اسلامی  1359 . 

    5- جانسون ه  . و  داستان هنر نقاشی  ، ترجمه فرخ خواجه سوزی ، بنگاه ترجمه و نشر کتاب ، 1351 .

    6- گارونی ، هلن ، هنر در گذر زمان  ، ترجمه محمد تقی  فرامرزی  تهران ، آگاه 1377 .

    7- گدار آندره ، هنر ایران ، ترجمه بهروز حبیبی  ، دانشگاه ملی ایران 1345

    8- کیانی  ، محمد یوسف ، تاریخ  هنر معماری ایران در دوره اسلامی – انتشارات سمت  1375 .

    9- کونل ارنست ، هنر اسلامی ترجمه هوشنگ طاهری ، تهران ، توس 1355

    10-دوری – کارل جی ، هنر اسلامی ترجمه رضا بصیری ، تهران فرهنگسرای یساولی  1363  .

    11- فرهاد گشایش ، تاریخ هنر انتشارات عفاف،تهران 1384

    تلفن  66950559-021 

    12- محمود دخیری انصاری سیری درمعماری ایران– هنرسرای عالی تهران .

    13-  آزبورن ن چیلورز ،سبک ها و مکتب های هنری ترجمه فرهاد گشایش – انتشارات عفاف تهران 1380 .

    14- نقاشی  نوین ، ج  و م  رهسپر – امیر کبیر تهران 1344

    15- تیتوس  بورکهارت – هنر اسلامی زبان و بیان ترجمه مسعود رجب نیا سروش  1365 .

    16-آرتور پوپ ، معماری ایران ( پیروزی  شکل و رنگ ) کرامت اله افسر– انتشارات یساولی  ( فرهنگسرا 0 تهران

    17- ارنولد توین بی – تاریخ تمدن ترجمه یعقوب آژند – انتشارات مولی – 1366 – تهران

    18- نوربرت کینتن هنر مدرن ترجمه علی رامین ، نشرنی تهران – 1382

    19- ارنست گامبریچ تاریخ هنر – ترجمه علی رامین – نشرنی تهران 1383 

    20- تاریخ هنر نوین یوروار دور هارواردآرنانس  ترجمه محمد تقی  فرامرزی – انتشارات زرین  و نگاه 1367 تهران

    21- فردریک  هارت 32000 سال تاریخ هنر ویراستار  هرمز ریاحی نشر پیکان 1382  تهران .

    22- سید مهدی میردانش – آشنایی با بناهای تاریخی – فنی و حرفه ای نظام جدید آموزش متوسطه 6/492 .

    23-  ایران محمدی ، منصوردوالو – تاریخ هنر ایران – فنی و حرفه ای – نظام جدید آموزش متوسط 5/356  .

    24- شناخت  هنر جهان، آموزش  فنی و حرفه ای – 1362  آموزش و پرورش

    25- ذکرگو امیر حسین ، سیر هنر در تاریخ  1-  شرکت چاپ ونشر کتابهای درسی 1379 .

    26- ذکرگو امیرحسین سیر هنر در تاریخ 2- شرکت چاپ و نشر کتابهای درسی 1378

    27- ویل دورانت – تاریخ تمدن

هنر ما قبل تاریخ هنر ما قبل تاریخ به سه دوره مهم تقسیم می شود : الف- دوره پالئولینیک ب- دوره نئولیتیک ج- دوره برنز و آهن در این دوره که از نظر زمان دورترین نقطه تاریخی را در بر می گیرد .اولین گام های بشر برای ساختن ابزار و وسایل مورد احتیاجش برداشته شد. از این دوره آثاری در غارها بدست آمده است . از این دوره آثاری از مجسمه و نقاشی در دست است مانند: ونوس ساویذیانو – ونوس ویلندورف ...

مقدمه: هنر: حکایت هنر حکایت انسانها است. انسانهای در بند کشیده که تازیانه های بیداد قامتشان را استوارتر و محکم تر کرده است و در تمامی سالهای سراسر ظلم و بیداد و اسارت هنر تنها دریچه برای رساندن پیامهای مظلومانه و مقاومت های سر سختانه آنها بوده است. هنر نه تجملی و نه اضافی است. بلکه هنر تبلوری از حس زیباشناسی و خلاقیت های انسانی است و در خدمت زندگی قرار گرفته است. هنر یعنی زیبا ...

هدف تاریخ هنر عبارت است از شناخت و ارزیابى هنر از هر زمان و مکانى که آمده باشد. هنر و تاریخ تنها در عرصهٔ فرهنگ این‌چنین در کنار هم قرار مى‌گیرند. هر اثر هنرى رویدادى است پایدار؛ این اثر متعلق به هر دوره‌اى که باشد، تا مدت‌هاى مدید پس از روزگار خویش باقى مى‌ماند و به حیاتش ادامه مى‌دهد. اثر هنرى همزمان یک شى‌ء و یک رویداد تاریخى به شمار مى‌آید. قدمت تمدن و فرهنگ در خطّهٔ فلات ...

صنعت کاشی سازی و کاشی کاری که بیش از همه در تزیین معماری سرزمین ایران، و به طوراخص بناهای مذهبی به کار گرفته شده، همانند سفالگری دارای ویژگی های خاصی است. این هنر و صنعت از گذشته ی بسیار دور در نتیجه مهارت، ذوق و سلیقه کاشی ساز در مقام شیئی ترکیبی متجلی گردیده، بدین ترتیب که هنرمند کاشیکار یا موزاییک ساز با کاربرد و ترکیب رنگ های گوناگون و یا در کنار هم قرار دادن قطعات ریزی از ...

مقدمه مسیحیت ، همانند بسیاری از کیشهای خاورزمین ، دینی بود که مخصوصا ادعای نجات بشریت را داشت ، توفیق بی مانند این دین در گرواندن جمعیت های انبوه شهرهای بزرگ روم در عصر امپراتوان به خود ،توجه مقامات رومی را به آن جلب کرد . مسیحیان چون از به رسمیت شناختن دین دولتی یا کیش پرستش امپراتور سر باز می زدند ، و چون از شرکت جستن در مراسم نسبتا سهل انگارانه آن خودداری می کردند ، خرابکار ...

هنر فلزکاری : تمدن دره نیل و دره سند سهم چشمگیری در فرهنگ و تمدن جهان داشته است، امّا آغاز فلزکاری (= متالوژیک) در این تمدنها بسیار دیرتر از فلات ایران بوده است. تا هزاره پنجم پیش از میلاد، ایران دوران سنگ را طی می‌کرد، ولی درهمین زمان «مس» نیز شناخته بود: قطعه‌های مس را حرارت می‌دادند و با کوبیدن آن شکلهای محدودی به آن داده می‌شد، یعنی از طریق چکشه کردن مس، چاقو، سنجاق ...

مقدمه چون ما دوستداران زیبایی هستیم دلی با سادگی و ذهن را بی آنکه مردانگی از دست برود تربیت می کنیم ما پیروان مکتب یونانیم فرهنگ یونان بدان سان به دست ما رسیده از کمال مطلوب آموزش و پرورش و زندگی انسان دوستانه ای که فرهنگ مزبور پی افکنده بود سخن گفته است. در تفکر یونانیان آنچه آدمی را از همه چیز متمایز می گرداند عقل است و عقل آدمی که استدلال کردن را آموخته باشد برترین پدیده یا ...

پایین دست صحرای آفریقا منطقه ی وسیعی از آن قاره از جمله بلندیها استپهای گسترده و جنگلهای بارانیاستوایی افریقا قرار دارد‍،در این منطقه،به ویژه در پادشاهی های نظام یافته ی افریقای غربی که با خلیج گینه مرز مشترک دارند،تعداد بیشماری از فرهنگهای پربارو متنوع سیاهان نشو نما کرده است؛قوم یوروبا که در نیجیریه ی کنونی سکونت دارد،خلاق ترین و نیز با استعداد ترین قوم این ناحیه است. رابطه ی ...

پیشگفتار با توجه به رشته تحصیلی اینجانب که درزمینه سفال گری است و تمام هم و غم خود رابرای آموختن این هنر و صنعت دیرینه فلات ایران قرار داده ام و از هر لحاظ این هنردارای گستردگی فراوان است و مطمئناٌ با انجام یک تحقیق و مطالعه چند کتاب نمی توان حتّی اندکی از این هنر و صنعت را بیان کرد و اینجانب در این تحقیق کوچک سعی کرده ام تا اندازه ی به تمام مطالب اشاره داشته باشم هر چند کوتاه و ...

نگاهی اجمالی به سیر هنر فلز کاری از دوران کهن تا معاصر فصل اول: بررسی پیشینه هنر فلزکاری در ایران مقدمه: صنایع دستی ایران بخصوص هنر فلزکاری که مورد گفتگوی ماست، تجلیگاه سنن، آداب و رسوم قوم ایرانی است. فلزکاری، شامل معانی استخراج فلز، ذوب فلز، ریخته گری و آهن گری است. هنر فلزکاری که از ادوار کهن به علت وجود کانهای بسیار غنی وپربار فلز، در ایران زمین پیوسته با زندگی مردم ایران ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول