شهرستان سمنان در 52 درجه و 15 دقیقه و 54 درجه و 42 دقیقه و عرض جغرافیایی بین 34 درجه و 50 دقیقه و 37 درجه و 30 دقیقه میباشد و ارتفاع شهرستان از سطح دریا 117/1 متر میباشد. شهرستان سمنان به دلیل مجاورت با کویر از سمت جنوبی و ریزشهای جوی نهچندان زیاد دارای زمستانهای سرد و خشک و تابستانهای گرم و سوزان بخصوص در ماههای تیر و مرداد میباشد که این مسئله باعث گردیده که از نظر اقلیمی پذیرای گونههای بخصوصی از گیاهان باشد.
در بحث درختان زینتی در شهرستان سمنان سعی شده است به معرفی گونههایی از گیاهان پرداخته شود که بهتر با این آب و هوا سازگار میباشند. هرچند معرفی این درختان بدان معنا نیست که درختان دیگری برای این اقلیم مناسب نیستند، بلکه به دلیل عدم کار تحقیقی، اطلاعات درستی از سازگاری سایر درختان و درختچه در شهرستان سمنان وجود ندارد.
سعید خادم عباسی
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد
1. اکالیپتوس Eucalyptus-sp
Fam: Mooraceae
از درختان سریعالرشد و با سازشپذیری زیاد و مقاوم و دارای پراکنش وسیع از شمال کشور تا مناطق مرکزی و جنوب. ارتفاع متوسط آن بین 5/4 5/7 متر میرسد. دارای ریشهای به صورت پنجهای و سطح زیادی از محل کاشت را در بر میگیرد و از کاشت آن نزدیک کانالهای آب و منازل باید خودداری کرد.
2. اقاقیا Robinia
Fam: Leguminosae
یکی از درختان مطرح در فضای سبز با گلهای سفید رنگ و بنفش و معطر و شاخههای خاردار به ارتفاع 63 متر و خزانپذیر.
نوع دیگر آن به نام Umbra Culifera یا اقاقیا چتری معروف است.
3. ارغوان Cercis L.
Fam: Leguminosae
درختی که پراکنش آن تقریباً زیاد میباشد. اما در مناطق کویری و سردسیر قابل رشد است. گلهای آن به رنگ ارغوان روشن در بهار زودتر از برگهای آن ظاهر میگردند. ارتفاع متوسط این گیاه 8 3 متر و جزء گیاهان خزانپذیر با برگهای قلبی میباشد و تکثیر آن اصولاً از طریق بذر است.
4. ابریشم مصری Caesal Pinia
Fam: Leguminosae
از درختچههای بسیار زیبا با برگهایی بزرگ و برگچههای کوچک تشکیل شده. درختچهای با گلهای زیبا که در فصل بهار و تابستان شکفته میشوند. گلها به رنگ زرد با پرچمهای بلند و قرمز و طول عمر نسبتاً زیاد. این گیاه جزء درختان خزانپذیر و ارتفاع متوسط آن 8 6 متر میباشد.
5. آبشار طلا Rosa Bank Siae
درختچهای زیبا و خزانپذیر دارای شاخهای آویزان و اصولاً بدون خار با گلهای سفید و زرد کوچک که در فصل بهار شکفته میشوند و شکل آبشاری از گل، بر روی شاخههای آویزان بوجود میآورند. برگها در این گیاه تخم مرغی و بیضی میباشد. این گیاه نیاز به (.............) دارد، لذا برای آلاچیقها و دیوارها مناسب است.
6. برگ بو Laurus Nobilis L.
Fam: Laura Ceae
درختچهای با شاخههای نازک با برگهای بیضیشکل و معطر. ارتفاع این گیاه بین 8 6 متر در شهرستان سمنان دیده شده و عمومیت ندارد. این درختچه جزء گیاهان بدون خزان میباشد.
7. به ژاپنی Chaenomeles Japonicca
Fam: Rosa Ceae
درختچهای زیبا به ارتفاع 2 متر با گلهایی به رنگ سرخ و صورتی و سفید با شاخههای خاردار و برگهای تخم مرغی شکل. این گیاه در اوایل بهار گلهای آن شکفته میشوند. قبل از ظهور برگها. این گیاه جزء خزانکننده است.
8. برگ نو
درختچهای همیشه سبز که به جهت زینتی یا به عنوان پرچین کاشته میشود. دارای برگهای متقابل، کامل میباشد. از این درختچه گاهی به عنوان پایه جهت پیوند سایر درختان زینتی استفاده میگردد.
9. پیچ اناری Campsis Grandi Flora
Fam: Big Nonia Ceae
درختچهای بالا رونده و زیبا با پراکنش وسیع با سازگاری زیاد در مناطق سرد و گرم. دارای گل آذین گرزن و گلهای قرمز و قیفی شکل میباشد و عموماً دو بار در سال گل میدهد و دوام گلها نسبتاً زیاد است و ارتفاع متوسط آن 6 3 متر میباشد و جزء درختچههای خزانکننده میباشد. این گیاه عموماً برای سردر منازل و آلاچیقها استفاده میگردد.
10. پیچ امینالدوله Lonicere Caprifolium
گیاهی با پراکنش گسترده. درختچهای با برگهای بیضیشکل. گلهای آن به رنگ سفید مایل به زرد و معطر. از این گیاه جهت آویز دیوارها و آلاچیقها مورد استفاده قرار میگیرد.
11. توت آمریکایی Maclura Pomifera
Fam: Mora Ceae
این درخت دارای برگهای متناوب و تخم مرغی شکل میباشد. دارای میوه به اندازه نارنج که مصرف خوراکی ندارد. ارتفاع گیاه بین 8 4 متر میباشد و شکل برگها هیچگونه شباهتی به توت معمولی ندارد.
12. توت مجنون Morus Alba L. Pendula Dipp
Fam: Mora Ceae
یکی از درختان بسیار زیبا و مقاوم برای فضای سبز منازل و شهرها. درختی با شاخههای بلند و نازک واژگون، قابل کاشت در مناطق گرم و سردسیر به طوری که شمال ایران تا مناطق مرکزی و جنوب قابل رشد است. ارتفاع آن به 32 متر میرسد.
توت سفید Morus Alba L.
Fam: Mora Ceae
درختی مقاوم و دارای پراکنش گسترده دارای میوه خوراکی ارتفاع آن 20 10 متر و تاج متراکم و کروی و خزانپذیر.
چنار Platanus Orientalis L.
Fam: Platana Ceae
درختی با پراکنش گسترده در ایران از کوهای بختیاری تا شمال کشور دامنههای البرز. دارای برگهای پنجهای با 75 لوب با رنگ سبز روشن ارتفاع آن 3015 متر میرسد. جزء درختان خزانپذیر است. قابل ذکر است در سمنان از گذشتههای دور این درخت وجود داشته بخصوص در کنار نهرها و استخرها کاشت میشده است.
خرزهره Nerium
Fam: Apocyna Ceae
درختچهای مقاوم به سرما و گرما به طوری که پراکنش آن از جنوب ایران تا شمال کشور و مناطق کویری قابل مشاهده است. ارتفاع متوسط آآن 5/1 متر تا 3 متر و قابل فرمپذیری دارای گلهای به رنگهای صورتی، سفید، سرخ آتشین که از خرداد ماه شکفته میشوند. از طریق بذر و قلمه و خوابانیدن تکثیر مییابد.
ختمی درختی Hibiscus Syriacus L.
Fam: Malva Ceae
درختچهای با ساقههای منشعب و بدون کرک برگها تخم مرغی شکل با لبه دندانهای. گلها در این گیاه به رنگهای سفید، بنفش که در تابستان شکفته میشوند گیاهی مناسب جهت فضای سبز خیابان و پارکها میباشد. ارتفاع متوسط آن 32 متر است.
زبان گنجشک (ون) Fraxinus L.
Fam: Olea Ceae
درختی غیر مثمر و مناسب و خیلی مقاوم برای فضای سبز شهرها دارای برگهای نیزهای و دارای تاج کروی و ارتفاع 104 متر. از طریق بذر و قلمه زیاد میشود و جزء درختان خزانپذیر است.
زرشک Berberis L.
Fam: Berberida Ceae
زیتون Olea Euro Peae
Fam: Olea Ceae
درختی همیشه سبز معمولاً به صورت0 درخت به ارتفاع 3 تا 7 متر دارای برگهای ساده چرمی. این گیاه دارای سایهدهی خوبی است و مقاومت آن نسبت به کمآبی و شوری خوب است. گلهای آن مایل به سفید به صورت خوشهای و اصولاً از نیمه دوم فروردین است و دارای میوه خوراکی به شکل کروی یا بیضی است.
ژونی بروس Juniperus Horizontalis Moeneh
Fam: Cuperssa Ceae
درختچهای همیشه سبز و گسترده روی زمین و خوابیده. این درختچه در مناطق سردسیر و گرمسیر به راحتی دوام میآورد، بخصوص مناسب چمنها و میادین میباشد.
سرو شیراز Cupressus Sempervirens L.
Fam: Cupressa Ceae
درختی با برگهای همیشه سبز با پراکنش زیاد. ارتفاع آن بین 108 متر است.