دانلود مقاله اطلاعات حسابداری و گزارش های مالی

Word 105 KB 908 75
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه عصر امروز عصر اطلاعات است و افرادی که از اطلاعات صحیح و قدرت تجزیه و تحلیل بیشتری برخوردارباشند در راه نیل به اهداف و برتری در بازار سر آمد ترند – تنوع محصولات و خدمات مختلف در بازار از یک طرف ووجود اطلاعات ناصحیح و فریبنده از طرفی دیگر لزوم بررسی دقیق اطلاعات ودر نظر گرفتن تمامی جوانب را ازطرف مصرف کننده یا سرمایه گذار بیش تاز پیش معلوم می نماید .

    این مطلب در مورد بازارهای عادی و خریدهای معمول و عادی نیز صادق است چه بسرد به اینکه فردی بخواهد قدم در بازاری چون بازار بورس اوراق بهادار گذارد که خرید و فروش ویا انتخاب اوراق مطلوب و مورد نظر به در نظر گرفتن عوامل بسیاری مرتبط است .

    اصولاً سرمایه گذار باید بررسی وسیعی در مورد خرید و فروش سهام عادی انجام داده و عوامل زیادی را مد نظر قرار دهد .

    زیرا که نقد ترین دارایی خود را تبدیل به اوراقی بهادار می کند که سود و زیان آن همواره با ریسک و خطر مواجه است .

    و اگر بدون توجه به یکسری عوامل اقدام به سرمایه گذاری نماید نتایج مطلوبی حاصل نمیشود .

    سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادارنقش بسزایی در رشد و توسعه اقتصاد کشورها دارد و این مهم وقتی حاصل می شود که اطلاعات مربوط به تغییرات قیمت سهم به طور تمام و کمال در اختیار همه خریداران و فروشندگان قرار گیرد واز رانت اطلاعاتی و استفاده از اطلاعات محرمانه جلوگیری شود .

    بورس اوراق بهادار تهران در حدود سال 1346 به طور متمرکز آغاز به کار کرد ولی به دلایل خاص مربوط به آن زمان و نیز با شروع انقلاب اسلامی و آغاز جنگ فعالیت آن به طور جدی متوقف گردید .

    پس از دوران جنگ وتقریباً از اوایل سال 1368فعالیت مجدد بورس تهران شروع شد و به تدریج توسعه بیشتری یافت.

    این توسعه بویژه در سالهای اخیر نمود بیشتری یافته و شرکتهای زیادی متقاضی پذیرش در بورس اوراق بها داربوده اند و چنانچه پیش بینی می شود امید است که ارزش آنРتا پایان سال 1384 به 100میلیارد دلار بالغ شود .

    در این میان تلاش زیلدی برای جذب پس اندازهای سرگردان افراد در دیگر نقاط کشوربه سمت این بازار انجام پذیرفته است که افتتاح شعبات مختلف و آغاز به کار بورسهای منطقه ای در مراکز استانهای کشور میتوان گامی در این جهت دانست .

    تبلیغات انجام شده توسط رسانه ها ی گروهی و مطبوعات نیز در جهت آشنایی هر چه بیشتر مردم به سرمایه گذاری در این بازار نیز قابل توجه است .

    در این میان هر چند تعداد خریداران و ارزش معاملات تغییر محسوسی یافته است اما همچنان تعداد زیادی از سرمایه گذاران به دلیل عدم شناخت کافی و عوامل مختلف دیگر ترجیح میدهند که از دور نظاره گر بورس اوراق بهادار باشند .

    متاسفانه در حال حاضر علی رغم اینکه بیش از 30سال است که بازا بورس کشور فعال می باشد اما تنها 3تا5درصد افرادجامعه آن هم به طور غیر شفاف حاضر به سرمایه گذاری در این بازار هستنند در حالی که در برخی کشورها بیش از 50درصد افرا جامعه در بورس سرمایع گذاری می کنند 1 تا کنون در کشور ما تحقیقات زیادی در زمینه بررسی تاثیر اطلاعات حسابداری و گزارشهای مالی در تصمیم گیری سرمایه گذاران در بورس انجام شده است .

    اما در این تحقیق مفهوم محتوی اطلاعاتی بر معنای کیفیت اطلاعات به صورتی عام مورد استفاده قرار گرفته است تا مشخص شود که سرمایه گذاران به چه نوع اطلاعاتی بیشتر توجه کرده ودر تصمیم گیری خود چه نوع رفتاری را نشان می دهند ، به عبارت دیگر آیا مبنای تصمیم گیری سرمایه گذاران در بورس ایران بر اساس تجذیه و تحلیل اطلاعات پردازش شده در قالب رونها ، شاخصها ، و پارامتردر یک افق زمانی بلند مدت است و یا تنها بر اساس تکیه بر اخبار و اطلاعات خام و جو عمومی بازار و دنباله روی از دیگران انجام میشود .

    کدخدایی.

    حسین.

    اقتصاد اران.

    شماره 69.

    آبان 83.

    ص 73 تصمیم گیری و فرایند تصمیم هرفرددرطول زندگی وحتی درطول روز مجبوربه اتخاذ تصمیمات متعددی است .جهت اخذ بعضی از تصمیمات بررسی های دقیق وموشکافانه دضروری بنظر نمی رسد ولی اتخاذ برخی از تصمیمات نیازمند بررسی های دقیق ومکالمات وسیع فنی وکارشناسانه است بنابراین تصمیم گیری درموضوعات مهم وحیاتی نباید برمبنای حدس وگمان ومبتنی بر اطلاعات ذهنی باشد بلکه باید براساس اطلاعات ،امارها وگزارشهای مستدل ،دقیق ویا به عبارت بهتر براساس حقایق عینی باشد تعریف تصمیم گیری :درکتب مختلف از اصطلاح تصمیم گیری تعاریف زیادی ارائه شده است .برخی گفته اند که تصمیم گیری فرایندی راتشریح می کند که ازطریق آن راه حل مسأله معینی انتخاب می گردد(1) وبرخی تصمیم گیری رابه معنای انتخاب یک راه حل ازمیان راه حلهای مختلف می دانند .

    اما اگر بخواهیم تعریف جامعتری ازتصمیم گیری ارائه نمائیم ممکن است انرا انتخاب بهترین ومنطقی ترین راه حل متصور ازبین کلیه راههای ممکن بدانیم .

    بنابراین درمسأله تصمیم گیری بایدراه حلی انتخاب گردد که ماراسریعتربه هدف اصلی رسا نده وازنظر مطلوبیت بردیگرراه حلها رجحان داشته باشد .اگرچنانچه نتایج راه حلها مشخص باشد تصمیم گیری بسیار آسان است ولی اگرازآینده وارزشهای آتی صحبت شود بایددرجه اطمینان به نتایج راه حلها درپرتو بررسی های دقیق علمی مشخص گردد .به عبارت دیگر باید احتمال خطر عدم نیل به نتایج راه حلهای پیش بینی شده مشخص شود.

    نظریه های تصمیم گیری: میان نظریه های عمده تصمیم می توان از دو نظریه کلاسیک رفتاری یاد کرد مهمترین مفروضات نظریه کلاسیک تصمیم گیری به شرح زیر است: 1.هدف معین و معلوم است.

    2.

    کلیه راح حلهای ممکن شناسایی می شوند و مورد بررسی قرار می گیرند.

    3.

    کلیه راه حلهای ناشی از هر راه حل مورد توجه قرار می گیرد.

    4.

    اطلاعات ،کامل و بطور رایگان در دسترس تصمیم گیرنده قرار دارد.

    5.تصمیم گیرندگان کاملاً عقلایی عمل می کنند.

    1) رضائیان.

    علی." اصول مدیریت" انتشارات سمت پاییز 69 با مفروضات فوق نظریه کلاسیک تصمیم گیری مورد انتقادهای بسیار شدیدی بوده است از جمله اینکه اهداف همواره مشخص نیست و یکی از مشکلات اساسی در تصمیم گیری، تعیین اولویت هاست، یعنی اینکه اهمیت چه هدفی از هدف دیگر بیشتر است.

    همچنین امکان بررسی را ه حلهای ممکن میسر نیست و رعایت این ضابطه، ممکن است تصمیم گیری را کاملاً غیر ممکن سازد و از طرفی هیچ تصمیم گیرنده ای هرگز نمی تواندکاملا مطمئن باشد که کلیه نتایج ناشی از یک تصمیم را در نظر گرفته است و حتی بندرت می توان برای یک راه کار اطلاعات کاملی به دست آورد و کسب اطلاعات نیز معمولا همراه با هزینه است.تصمیم گیرندگان نیز با توجه به محدودیت های انسانی همواره تصمیمات عقلایی اتخاذ نمی کنند اما علی رغم انتقادات فوق ،فرض تصمیم عقلایی بر دانش کامل مبتنی است ،شرطی که هر چند غیر ممکن است ولی بیانگر توجه به نقش اطلاعات در تصمیم گیری است.

    ایده اساسی نظریه رفتاری تصمیم گیری به وسیله سایمون ،سایرت ومارچ وسایر محققان توسعه یافته است .از نظر سایمون ،تصمیم گیری به تفکر و انتخاب آگاهانه و سنجیده محدود نمی گردد بلکه متضمن انتخاب یک راه حل از میان کلیه راه حلهایی است که از نظر فیزیکی برای فرد ممکن است-اعم از اینکه از تمام شقوق ممکن آگاهی داشته یا نداشته باشد- بنابراین اصطلاح انتخاب به هیچ فرایند سنجیده ای دلالت نداشته بلکه به سادگی به این واقعیت اشاره دارد که اگر فرد راه حلی را برگزیند راه حلهای دیگری وجود دارد که او در این راه از آنها صرف نظر کرده است.

    در نظریه کلاسیک تصمیم گیری ،فرض عقلایی بودن تصمیم گیرندگان مد نظر است در حالی که سایمون موضوع ،معقولیت محدود شده ،یا ،عقلایی محدود ،را مطرح می سازد که بر طبق آن چون انواع محدودیتها در فرآیند تصمیم گیری وجود دارد ،لذا افراد نمی توانند تصمیمات عقلایی اتخاذ کنند.یکی از محدودت هایی که بر آن تاکید دارد فقدان اطلاعات اصلی است .بنابراین با توجه به انواع محدودیت ها ،تصمیم گیرندگان به جای آنکه در جستجوی بهترین تصمیم در معنای اقتصادی آن باشند که نظریه کلاسیک تصمیم گیری تجویز می کرد باید به تصمیم ،رضایت بخش ،کفایت کنند.

    در مجموع در نظریه رفتاری تصمیم گیری از مفهوم ،عقلایی محدود ،مفاهیم زیر استنباط می شود: 1-تصمیمات همواره با یک سری کاستیها و با درجاتی از عدم درک واقعی طبیعت مسئله مورد نظر همراهند .

    تصمیمات همواره با یک سری کاستیها و با درجاتی از عدم درک واقعی طبیعت مسئله مورد نظر همراهند .

    تصمیم گیرندگان هرگز در ایجاد همه راه حلهای ممکن برای اخذ تصمیم موفق نخواهند بود.

    راه حلها همواره با کاستی و نقصان ارزیابی می شوند زیراپیش بینی تمامی نتایج مربوط به هر راه حل غیر ممکن است.

    تصمیم نهایی متوجه انتخاب راه حلی است که بر اساس برخی معیارها از درجه ای از رضایت بخشی بر خوردار است و به حداکثر رساننده نیست.(1) الگوی تصمیم گیری در هر دو نظریه ،کلاسیک ورفتاری ،استفاده از اطلاعات مورد تاکید است ،اما واقعیت این است که نمی توان دقیقا مشخص کرد که تصمیمات افراد چگونه شکل می گیرد زیرا اولا هر یک از افراد در تصمیم گیری خود عوامل خاصی را دخالت می دهد و ثانیا افراد نمی توانند فرایند تصمیم گیری خود را تشریح کنند ،ثالثا با تکنولوژی موجود نمی توان عملیات مغز انسان را بطور مستقیم مورد مطالعه قرار داد.

    لذا ضروری است که راههای دیگری را دراین مورد جستجو کرد.

    برای این منظور معمولا با استفاده از الگو در تصمیم گیری ،سعی می شود فرایند تصمیم گیری افراد توضیح داده شود.

    الگو آن است که واقعیت گرفته شده وروابط بین متغیرها را نشان می دهد و می توان از آن برای پیش بینی در تصمیم گیری استفاده کرد الگوی تصمیم گیری معمولا توصیف رویه ای است که آن اتخاذ تصمیم می شود .

    یک الگوی کلی که برای تصمیم گیری انتخاب گردیده و براستفاده از اطلاعات حسابداری در این مدل تاکید می گردد،به شکل زیر است: رضایت بخش عدم رضایت عدم رضایت 1- طاهری ،محمدرضا ،نقش اطلاعات حسابداری در تصمیم گیری ،دانش مدیریت شماره 13 تابستان 1371 صفحه 21 این الگو ی عمومی تصمیم گیری دارای 6 مرحله است .در مرحله اول اهداف تصمیم گیرنده تعیین می شود.

    تصمیم گیرنده برای استفاده از الگو باید هدف نهایی خود را بشناسد.

    در مرحله دوم راه حل های متفاوتی که برای رسیدن به هدف تعیین شده و انجام آنها امکان پذیر است پیش بینی شده است .

    اگر اجرا از سطح پیش بینی فراتر شده باشد ممکن است تصمیم گیرنده سطح هدف مورد نظر را افزایش دهد و هدف مطلوبتری را در نظر بگیرد و اگر در حدود انتظار باشد برای رسیدن به هدف تعیین شده کوشش کند .

    اگر عمل و اجرا از سطح مورد انتظار کمتر باشد تصمیم گیرنده در مرحله سوم که دشوارترین مرحله در کل فرایند تصمیم گیری است روشهای دیگری را برای عمل و اجرا جستجو می کند تا شاید فرصت بهتری برای رسیدن به هدف تعیین شده بدست آورد.

    در مرحله چهارم تصمیم گیرنده برای انتخاب استراتژی مناسب از میان استراتژیهای مختلف یک الگو می شازد که آن اثرات استراتژیهای مختلفرا بر معیارهایی که در قالب اهداف بیان شده اند و در و در محیط های متفاوتی ممکن است رخ دهد پیش بینی می کنند.

    باید دانست که اطلاعات حسابداری در تمامی مراحل این الگو استفاده می شود اما کاربرد آن در مراحل 2.4.6 اساسی است.(1) فرایند تصمیم گیری خریدار و مصرف کننده الگویی که در صفحات قبل توضیح داده شد ازطرفی فرایند تصمیم گیری افراد بصورت کلی ودرهمه رمینه ها را توضیح می داد واز سوی دیگر براستفاده از اطلاعات حسابداری ودرآن تأکید می شد اما وقتی انسان تصمیم به خرید چیزی داشته باشد ممکن است این الگو دستخوش تغییراتی شود وبرخی ازمراحل آن تغییر یابد .

    چون فرایند سرمایه گذاری دربورس درواقع نوعی خرید تلقی می گردد که در آن فرد مبادرت به خرید اوراق بهادار ویا فروش آن می نماید لذا تصمیم داریم درصفحات آتی فرایند تصمیم گیری راازدیدگاه خریدار وبا رویکردی رفتاری توضیح دهیم.

    همانگونه که درنمودار (2-1)دیده می شود این فرایند شامل پنج مرحله شناخت نیاز .کسب اطلاعات ارزیابی گزینه ها تصمیم به خرید ورفتار پس از خرید می باشد بدیهی است که فرایند خرید مدت زمانی 1- طاهری ،محمدرضا ،نقش اطلاعات حسابداری در تصمیم گیری ،دانش مدیریت شماره 13 تابستان 1371 صفحه 22 پیش از خرید واقع می شود وتا مدت زمانی پس ازخرید به طول می انجامد وبازاریابان وظیفه دارندکل فرایند خرید رامورد توجه قراردهند وفقط به مرحله تصمیم خریدسند ننمایند نمودار(1-2) نمودار مزبور بیانگر این است که خریدار درمورد هرخریدی ازپنج مرحله می گذرد ول درمورد خریدهای روزمره وجاری خریداران ازهمه این مراحل نمی گذرند وگاهی نیز پس ازگذراندن یک مرحله به عقل برمی گردند ومرحله پیشین رامی گذرانند.

    ولی از آن جهت ازنمودار 2-1 درمرحله تصمیم گیری استفاده می کنیم که در آن همه حالتهایی راارائه کنیم که یک خریدار به هنگام خرید محصولی جدید ورویارویی با شرایط پیچیده باآنها روبرو می شود درفرایند تصمیم گیری نسبت به خرید سهام واوراق بهادار نیز تقریبا تمامی این مراحل طی می گردد وهنگامی نیز که سرمایه گذار تصمیم به فروش سهام خوددارد مبتنی برهمان رفتار پس ازخرید اوست .

    باید توجه داشت که درفرایند مطالعه رفتار مصرف کننده ماعملکردهای ظاهری افراد شاهدیم لیکن فرایندهای مغزی که به بروز این رفتارها می انجامد رانمی توان مشاهده کرد بنابراین بهترین روش تحلیل رفتار تعبیر رفتار ازمشاهدات می باشد فرایندی که یک فرد ازطریق آن تصمیم گیری می کند مدل جعبه سیاه نامیده می شود یک جعبه سیاه(1) حاوی عملکرد هایی غیرقابل مشاهده بود وازدوبخش اصلی تشکیل می شود.اول ویژگیهای شخصی خرید اراست وبرشیوه ای که اواین محرکها رابه تصویر درمی آورد ودربرابر آنها ازخود واکنش می دهد اثر می گذارد ودوم فرایند تصمیم گیری خریدار است که بررفتار اواثر می گذارد.

    این شکل مدل ساده ای ازرفتار مصرف کننده رانشان می دهد .داده ها شامل انواع اطلاعات لازم برای تصمیم گیری است که از مواردی چون آگهی های تجاری .نظر دوستان و.آشنایان ومطالعه مقالات و…بدست می آید.(2) (1Black Box Model 2) رنجبریان.بهرام.«بازاریابی و مدیریت بازار» شرکت چاپ و نشر بازرگانی.

    آذر 1378.

    ص 36 مرحله اول) شناخت نیاز فرایند خرید با شناخت نیاز شروع می شود وخریدار متوجه وجود مسأله یا یک نیاز می کردد یعنی درواقع خریدارمتوجه اختلافی می شود که بین حالت واقعی وحالت مطلوب وجوددارد هنگامی که یکی ازنیازهای معمولی شخص (گرسنگی یاتشنگی )بدون حدبرسد که موجب ایجاد انگیزه یاتحرک درونی شود این نیاز این نیاز به صورت محرک درونی در می آید وممکن است این نیاز بوسیله محرک بیرونی تشدید می شود مثلا هنگامی که فردازکنار یک نانوایی می گذرد ودیدن نان تازه اورا به اشتها می آورد (تحریک گرسنگی )گاهی محرکی که باعث تشخیص نیاز می شود یک عامل بیرونی است مثلا با ملاحظه تیتر برجسته ودرشت یک روزنامه یا یک علامت تجاری نیاز شکل می گیرد وقتی نیاز تشخیص داده شد مصرف کننده با انگیزه های متناقض ویا موارد رقابتی برای مصرف منابع محدود خود وازجمله زمان ومنابع مالی مواجه می شود مثلا وجود دویست هزارتومان پس انداز فردا به فکر رفتن به یک مسافرت زیارتی تعمیر منزل ویا سرمایه گذاری آن می اندازد درباب سرمایه گذاری در اوراق بهادار نیز شمه اقتصادی وانگیزه کسب بازده بیشتر وسود موجب می شود که فردازبین دیگر نیازها یی که بالقوه یا بالفعل دراطراف اوهستند تصمیم به خرید سهام بگیرد.

    مرحله دوم) کسب وجمع آوری اطلاعات یک خریدارکه دارای محرکی است وانگیزه ای دراو ایجادشده است احتمالا درپی کسب اطلاعات بیشتری برمی آید وگاهی نیز چنین نخواهد کرد اگر آنچه باعث انگیزه در مصرف کننده شده است بسیار قوی وموردتقاضا دردسترس باشد احتمال خرید آن وجوددارد درغیر این صورت مصرف کننده این نیاز رابه حافظه می سپارد ودرحدود کسب اطلاعات بیشتری جهت تأ مین آن برمی آید درآغا زممکن است فردببه تجربیات خودرجوع کند وگاهی جهت کسب اطلاعات به کاوش خارجی دست می زند اصولا میزان تلاشی که فرد درراه کسب اطلاعات بیشتری جهت تأمین آن برمی آید درآغازممکن است فردبه تجربیات خودرجوع کند وگاهی جهت کسب اطلاعات به کاوش خارجی دست می زند اصولا میزان تلاشی که فرد درراه کسب اطلاعات به عمل می آورد به عوامل زیر بستگی دارد(1) 1-میزان انگیزش یا نیرویی که وی راتحریک می کند 1) Kotler.

    Philip and Armstrong.

    Principles of marketing .

    eighth edition 1999.

    P.

    237 2-مقدار اطلاعاتی که د رآغاز کاردردست دارد 3-ساده بودن فرایند جمع آوری اطلاعات وهزینه زمانی وپولی جمع آوری آن 4-میزان خطرتصمیم گیری غلط ودر نتیجه ارزشی که فرد برای اطلاعات اضافی قائل است 5-میزان رضایتی که درسایه تلاش وکسب اطلاعات به دست می آورد در این راستا خریدار یامصرف کننده می توانند از منابع زیراطلاعات بدست آورند : منابع شخصی :بستگان ودوستان وآشنایانی که مورد اعتماد مصرف کننده هستند منابع بازرگانی :تبلیغات واسطه ها شیوه بسته بندی منابع عمومی :رسانه های گروهی .سازمانهایی که درجه اعتبار نهادها و… راتعیین می کنند منابع تجربی :تجربه استفاده قبلی وامتحان آن بنابراین با کسب اطلاعات بیشتر دانش وآگاهی مصرف کننده در مورد نوع محصول و….افزایش می یابد تفاوت داده واطلاعات جهت کسب وجمع آوری اطلاعات باید تفاوت داده واطلاعات راداشت زیرا این دولغت هرچند هم معنی نیستند اما بعنوان لغات مترادف استفاده می شوند .فرهنگ آکسفورد داده رابه عنوان جمع مفروضات وحقایقی ازهرنوع توصیف نموده است اما واژه اطلاعات به این معنا بکار نمی رود ومعنای خاص تری دارد در واقع اطلاعات زیر مجموعه ای از داده هاست و هر قلم از داده ها معمولا ً زمانی به عنوان اطلاعات بکار می روند که انتظارات دریافت کننده آنرا تغییر دهند(1) cas pari سه مشخصه برای اطلاعات ذکر می کند.

    اطلاعات باید مفید و آموزننده باشند یعنی بتوانند تصمیم یک تصمیم گیرنده را تحت تأثیر قرار دهند .

    اطلاعات باید در مسیر انتخاب یک تصمیم از میان شقوق مختلف تصمیم.

    تصمیم گیرنده را یاری دهد.

    اطلاعات باید بتواند تغییری را در تصمیم یک تصمیم گیرنده ایجاد کند.

    بنابراین یک پیام در صورتی می تواند به عنوان یک اطلاعات مورد توجه قرار گیرد که این پیام بتواند تغییری در رفتار تصمیم گیرنده ایجاد نماید.

    اگر یک پیام مربوط به یک تصمیم نباشد و یا تصمیم گیرنده قبلاً از آن آگاهی داشته باشد در این صورت نمی توان آنرا اطلاعات دانست.

    چمبرز(chambers) عنوان می کند که نقش اطلاعات کاهش شک و تردید است.

    به این معنا که اطلاعات یک تصمیم گیرنده را به 1) طاهری.

    محمدرضا.«نقش اطلاعات حسابداری در تصمیم گیری» دانش مدیریت شماره 13 تابستان 71 طرف اخذ یک تصمیم هدایت نمی کند.

    بلکه مبنای دقیق تری جهت اخذ تصمیم برای تصمیم گیرنده فراهم می آورد.(1) در حسابداری نیز بین داده و اطلاعات تفاوت وجود دارد.

    داده ها اندازه یا شرح یک موضوع و یا حادثه اقتصادی است اما اطلاعات.

    دانش مفیدی است که از داده های دریافتی حاصل می شود.

    به عبارت دیگر اطلاعات نوعی داده است که تأثیر مهمی بر دریافت کننده آن بگذارد و عدم اطمینان را کاهش دهد.

    ارزش اقتصادی اطلاعات قدرت و قابلی های شگرف انسان عصر حاضر در جهان پر تحول و سراسر پر رمز ورازی که در آن زندگی می کنیم مرهون دستیابی به پیشرفته ترین و تازه ترین آگاهی هاست.

    تلاش بی وقفه در جهت حصول دانشها و آگاهی های بیشتر و مفیدتر .

    دوره کنونی تاریخ را به عصر «انفجار اطلاعات» تبدیل کرده است.

    اینکه اظهار می شود در هر دوره 5 تا 10 ساله آگهی مردم به دو برابر افزایش می یابد و یا اینکه حدود 85% از دانشمندان و محققان در عصر حاضر زندگی می کنند و نشانه گسترش شتابان حجم و اطلاعات و اصلاحاً انفجار اطلاعات در دنیای امروز است.

    امروزه موفقیت هر فردی در گرو قدرت تصمیم گیری و اتخاذ تصمیمات بهتر و مناسبتر است و فردی که از اطلاعات استفاده می کند باید از توانایی تجزیه و تحلیل و مشخص کردن اطلاعات صحیح و مفید را ازمیان انبوه اطلاعات داشته باشد.باید گفت که نقش و اثر اصلی اطلاعات در کاهش تدید و نا اطمینانی است.

    اگر عدم اطمینان وجود نداشته باشد در آنصورت اطلاعات و سیستم اطلاعاتی هم فاقد ارزش است.

    مثلاً اگر کسی به شما بگوید شما زنده اید.

    اطلاعاتی که می دهد گرچه صحیح ولی بی ارزش است زیرا در این مورد تردیدی وجود ندارد.

    بنابراین باید پذیرفت که اطلاعات فاقد ارزش ذاتی و مطلق است و اگر دارای ارزش است.

    این ارزش در رابطه با تصمیماتی است که با استفاده از اتخاذ می شود.

    به عبارت دیگر.

    هر نوع اطلاعات و یا اطلاعات مازاد بر اطلاعات موجود در صورتی دارای ارزش است که موجب بهینه تر شدن تصمیم و قضاوت استفاده کننده از آن میشود.

    باید دانست اطلاعاتی که از آن صحبت شد دارای ارزش اقتصادی است و مقصود از ارزش اطلاعات.

    ارزش مبادله اقتصادی آن است.

    1) عباسی.

    حمیدرضا.«بررسی تأثیر صورتهای مالی و گزارش حسابرسان متتقل بر فرایند تصمیم گیری سرمایه گذاران» پایان نامه کارشناسی ارشد.

    دانشگاه شهید بهشتی.

    دانشکده علوم اداری.

    1382 بنابر این ارزش اقتصادی اطلاعات برابر است با تفاوت ارزش اقتصادی تصمیمی که در صورت عدم وجود اطلاعات مازاد بعمل می آید و ارزش اقتصادی اقدامی که در پرتو اطلاعات مازاد و با استفاده از آن انجام می شود.

    پس با توجه به تعریف فوق ارزش اقتصادی اطلاعات به سه عامل زیر بستگی دارد.(1) اهمیت موضوعی که قرار است در مورد آن تصمیم گیری یا اقدام شودو از نظر شخص تصمیم گیرنده.

    میزان نا مطمئن بودن و تردید در شرایط تصمیم گیری.

    درجه صحت و کامل بودن اطلاعات.

    حسابداری به عنوان یک سیستم اطلاعاتی خصوصیت اصلی حسابداری مربوط به خدماتی است که ارائه می نماید.

    یعنی تهیه اطلاعات مالی جهت استفاده کنندگان نقش حسابداران ثبت رویدادهای اقتصادی.

    انتخاب ازمیان توده اطلاعات و گزارش آنها به استفاده کنندگان است.

    در بیشتر موارد استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری خواستار تجربه مستقیم رویدادهای واقعی هستند.

    لیکن اطلاعات ارائه شده توسط سیستم حسابداری اطلاعات جایگزین محسوب می شوند.

    اما استفاده کنندگان نمی توانند اطلاعات اصلیو اولیه را بدست آورند و اگر هم به اطلاعات اولیه دسترسی داشته باشند نمی توانند این اطلاعات را جذب نمایند.

    با توجه به جدا شدن مالکیت شرکتها از مدیریت آنها و همچنین افزایش گروههای ذیعلاقه به آگاهی فعالیت شرکتها.

    حسابداری به عنوان یک سیستم ارتباطی می تواند نیازهای اطلاعاتی گروههای ذینفع را از طریق تهیه گزارشهای مالی و گزارشهای خاص برآورده نماید و از این طریق بین گروه های استفاده کننده و شرکت ارتباط برقرارنماید(2) منظور از سیستم حسابداری روشهایی است که اطلاعات مالی یک مؤسسه و فعالیت های آن به این وسیله جمع آوری شده.

    پردازش می شوند و نهایتاً انباشته شده و در مواقع لزوم در اختیار افراد داخل و یا خارج مؤسسه قرار می گیرد.

    1)نیک طره.

    امیر حسین.«ارزش اقتصادی اطلاعات» تدبیر شماره 21.

    اردیبهشت 1370 صفحه 16 2) Bursn and Hendrickson.

    The Accounting Sampler.

    Mc Graw Hill.

    1976 می توان فرض کرد که هر نوع اطلاعاتی از سیستم حسابداری گرفته شده و یا در آن سیستم وجود آمده باشد اطلاعات حسابداری است چه در یک صورت مالی و یا در یک گزارش خاص و یا حتی در یک گزارش شفاهی ارائه می شود.(1) از طریق نمودار زیر می توان ارتباط بین سیستم حسابداری و گروه های اتفاده کننده را نشان داد.(2) مدیران- سرمایه گذاران- مشتریان عمده- تحلیل گران مالی- مراجع عالی و اقتصادی محتوای اطلاعاتی گزارشهای مالی حسابداری یکی از فعالیتهای خدماتی است که نقش آن ارائه اطلاعات کمی با کیفیت و ماهیت مالی درباره مؤسسات است.

    به منظور آنکه از اطلاعات مالی در تصمیم گیریهای اقتصادی استفاده شود.

    صورتهای مالی اساسی بعنوان ابزاری کارآمد مورد استفاده قرار می گیرد.

    اطلاعات مالی ابتدا گروه بندی وانباشته شده وسپس از طریق سیستمهای حسابداری در صورت مالی منعکس می گردد.

    صورتهای مالی اساسی شامل: ترازنامه که مبین وضعیت مالی شرکت در یک تاریخ مشخص از زمان است.

    صورت سود و زیان و سود (زیان) انباشته که بیانگر نتایج عملیات در طول یک دوره مالی است.

    Ibid مصطفی علیمدد و نظام الدین ملک آرائی.«اصول حسابداری».

    جلد اول.

    چاپ سوم.

    سال 1373 نشریه شماره 78.

    صورت گردش وجوه نقد که نمایانگر جریان ورود و خروج وجه نقد و توان نقدینگی واحد تجاری در طول یک دوره مالی است و سایر اطلاعات مورد نیاز که از طریق یادداشتهای پیوست صورت های مالی افشاء می گردند می باشند.

    البته به دلیل وجود نیازهای خاص استفاده کنندگان از اطلاعات و وقایع مالی شرکت که ممکن است در صورتای مالی درج نگردیده باشد گزارشهای مالی تهیه می گردند.

    گروههای استفاده کننده از گزارشهای مالی از اقشار و افراد مختلف اجتماع با هدفها و سطوح آگاهی متفاوت است.

    به این ترتیب گزارشهای مالی که بتواند اطلاعات مورد نیاز تمام استفاده کنندگان را فراهم آود میسر نیست.

    البته گزارشهای مالی به مفهوم عام کلمه در بر دارنده اطلاعات عمومی مالی است و به صورتهای مالی محدود نمی شود.(1) مرحله سوم) ارزیابی گزینه ها گردآوری و کاوش اطلاعات باعث می شود که مسئله مصرف کننده آشکارتر گردد و معیارهایی برای خریدار فراهم شود.

    معیارهای خرید برای هر مصرف کننده ای متفاوت است و هر مصرف کننده ای با توجه به شرایط و موقعیت خاص خرید برای ارزیابی گزینه ها از روش خاصی استفاده می کند.

    معیارهای موجود جهت خرید ممکن است عینی(مثل کیفیت)و یا ذهن(مانند پرستیژ و وجهه اجتماعی) باشد.

    به عبارت دیگر در برخی از موارد یک خریدار به شیوه بخردانه عمل می کند و محاسبات دقیق انجام می دهد و در برخی دیگر از موارد همین مصرف کننده هیچ نوع ارزیابی انجام نمی دهد و تنها به نوعی هوس و قضاوت شهودی و استفاده از اطلاعات خام بسنده می نماید.

    گاهی یک مصرف کننده خودش تصمیم به خرید می گیرد و گاهی از نظر دوستان و … استفاده می کند و در بعضی موارد هم از راهنمایی های خاص بهره می برد و به سراغ کارشناسان و خبرگان فن می رود.

    مرحله چهارم) تصمیم خرید اصولاً منظور از تصمیم خرید این است که خریدار در صدد بر می آید انچه از نظر او بهترین است خریداری کند.

    ولی بین قصد خرید و تصمیم خرید دو عامل قرار می گیرد: نگرش دیگران در تصمیم ما تأثیر بسزایی دارد.

    1)علی ثقفی.«مبانی نظری استانداردهای حیسابداری برای واحدهای انتفاعی» بررسی های حسابداری.

    تابستان 1371.

    شماره1.

    ص 9 عوامل موقعیتی غیر منتظره: یعنی ممکن است خریدار بر مبنای عوامل چون در آمد مورد انتظار قیمت مورد انتظار.

    شرایط مناسب بازار و یا مزایای بالقوه موجود قصد خرید نماید.

    ولی رویدادهای غیر منتظره قصد خرید را تغییر دهد.

    مثلاأ در مورد خرید سهام و اوراق بهادار.

    سرمایه گذار که عوامل مربوط به سهم را در نظر گرفته و ریسک و بازده آنها را مد نظر قرار داده است ولی یکمرتبه شوکی سیاسی یا اقتصادی بر کشور حاکم شود و یا شرایط جنگ و نابسامانی پیش آید و تمام تدبیرات انسان را نقش بر آب نماید.

    بنابراین سرمایه گذار در هنگام تمیم گیری تنها در حوزه ریسک غیر سیستماتیک می تواند ریسک خرید خود را به حداقل ممکن برساند ولی در برابر ریسک سیستماتیک که مربوط به کل بازار و سهام کلیه شرکتها می باشد تسلیم و سربزیر است.

    مرحله پنجم) رفتار پس از خرید خریدار پس از انتخاب و خرید محصول و یا دارایی مورد نظر یا راضی خواهد بود و یا از انتخاب و تصمیم خود نارا1ضی می باشد.

    در این باب لازم است تا به رابطه بین« انتظارات مصرف کننده و خریدار» و «عملکرد واقعی مورد تصور» توجه کرد.

    اگر دارایی خریداری شده از حد مورد انتظار کمتر باشدخریدارنا امید و ناراضی می شود.

    واگر از خد انتظار فراتر رود مصرف کننده شاد و مسرور می شود.

    معمولاً مصرف کنندگان انتظارات خود را بر ایه اطلاعاتی می گذارند که از منابع مختلفی کسب کرده و یا با تجزیه و تحلیل خود بدان دست یافته اند.

    این انتظار همان نرخ تنزیلی (k) می شود که در بازار بورس جریانهای نقدی آتی را نیز با همان نرخ تنزیل می کنند.

    بنابراین اگر خالص ارزش فعلی سرمایه گذاری فرد مثبت نباشد در صورت ممکن اقدام به فروش اوراق بهادار خود و جایگزین آن با اوراق دیگر و یا بطور کل خروج از بازار می گردد.

    نکته ای که در این جا لازم است مورد توجه قرار گیرد رابطه بین منابع اطلاعاتی و رفتار پس از خرید است.

    یعنی اگر فرد سرمایه گذار انتخابش بر اساس تجزیه و تحلیل درست و منطقی اطلاعات بوده و تنها بر اخبار و شایعات و اطلاعات خام بسنده نکرده باشد مطمئناً پس از خرید از رضایت و مطلوبیت بیشتری برخوردار خواهد بود.

    انواع حل مسأله خرید گاهی خریدار مسایل پنج گانه فرایند تصمیم گیری خرید را دنبال نمی کند و بسته به نوع میزان و اهمیت موضوع خرید بعضی از آنها را نادیده می گیرد.

    خریدها و محصولاتی که تصمیم گیری در مورد آنها مشکل تر است و دقت و بررسی بیشتری را می طلبد دارای یکی از این سه مشخصه است: گران و پر هزینه است ممکن است ممکن است پیامدهای فردی و اجتماعی جدی ای داشته باشد.

    برای خریدار دارای نقش و ارزش ویژه ای است.

    هنگامی که انسان مبادرت به خرید خانه مسکونی می نماید و یا تصمیم می گیرد که پس انداز و سرمایه خود را سرمایه گذاری کرده و وارد جریان اقتصادی نماید.

    نوع تصمیم گیری و نوع دقت و نگاه او به اطلاعات بسیار بیشتر از زمانی خواهد بود که قصد خرید یک خودکار را خواهد داشت.

    پژوهشگران برای فرایند خرید مصرف کننده سه روش کلی را با توجه به درجه اهمیت محصول برای مصرف کننده و آگاهی او از چند و چون محصول بر شمرده اند که عبارتند از(1): حل مسأله معمولی: در مورد محصولاتی ساده و معمولی مانند خرید صابون.

    شیر و … خریدار در زمان کوتاهی مسأله را تشخیص می دهد و تصمیم خود را می گیرد.

    برای جستجوی اطلاعات خارجی و ارزیابی گزینه ها و نیازمند تلاش زیادی نیست.

    تصمیم گیری خرید معمولاً به صورت عادت در می آید.

    به طور کلی این روش در مورد محصولاتی که ارزش زیادی نبوده و در مقابل مصرف زیادی دارند دید می شود.

    حل مسأله محدود: در این روش خریدار معمولاً در جستجوی اطلاعات و استعانت از دوستان برای ارزیابی راه چاره هاست.

    در مورد اینگونه مسائل وقت و تلاش بیشتری نسبت به محصولات معمولی لازم است.

    مثلاً انتخاب یک رستوران برای صرف شام یا خرید یا خرید یک اتو و … را می توان از این موارد دانست.

    حل مسأله پیچیده: در این روش هر یک از پنج مرحله فرایند تصمیم گیری خرید مورد استفاده قرار می گیرد و زمان و تلاش بسیاری برای جستجوی اطلاعات خارجی و شناسایی و ارزیابی گزینه ها لازم است.

    محصولات پیچیده و با تکنولوژی بالایی چون کامپیوتر سیستم های صوتی و تصویری و از این دست مواردی هستند که برای اولین بار از جنبه های گوناگون بر رسی و ارزیابی می شوند 1) روستا.

    احمد.ونوس.داود.

    ابراهیمی.

    عبدالمجید.

    «مدیریت بازاریابی» انتشارات سمت.

    1381.

    ص 116 و شرکتهایی نیز که چنین محصولاتی را عرضه می کنند تلاش چشمگیری در جهت آگاه کردن و آموزش دادن مصرف کنندگان خود انجام می دهند.

    یرمایه گذاری در سهام و اوراق قرضه را نیز باید جزء مسایل پیچیده ای دانست که نیاز به ارزیابی و بررسی دقیق و همه جانبه و طی نمودن مراحل مختلف فرایند تصمیم گیری داد.

    در این راستا فرد سرمایه گذار اطلاعات بسیاری از جمله اطلاعات حسابداری.

    مالی و … را بررسی نموده و حتی در صدد دستیابی به اطلاات محرمانه بر می آید تا بتواند با لاترین بازده و منفعت را کسب نماید و بعد از بازدهی مناسب آنرا به قیمتی معقول بفروشد.

    باید دانست که عوامل زیادی در فرایند تصمیم گیری خرید بر تصمیم و نحوه عمل خریدار اثر دارند که شاید همه آنها را نتوان برای خرید سهام و سرمایه گذاری در اوراق بهادار تعمیم داد.

    در ادامه بحث سعی می شود این عوامل به صورتی مختصر توضیح داده شودو رابطه بعضی از آنها با چگونگی رفتار سرمایه گذار در بورس اوراق بهادار تشریح گردد.

    البته می توا ن گفت که هر یک از این عوامل می توانند بر رفتار سرمایه گذار در خرید و فروش سهام تأثیر گذارند که پرداختن به هر موضوعی خاص نیازمند تحقیق جداگانه و بحثی دیگر است.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

استانداردهای حسابداری ایران عمدتاً با استانداردهای بین‌المللی مطابقت دارد، از جمله موارد مطابقت کامل، استاندارد حسابداری شماره 15 تحت عنوانست که با استاندارد بین‌المللی شماره 25 مغایرتی ندارد. براساس استاندارد حسابداری شماره 15، سود سهمی موجب تغییر در مبلغ دفتری سرمایه‌گذاری نمی‌شود. طبق همان استاندارد سرمایه‌گذاریهای کوتاهمدت سریع‌المعامله در بازار را می‌توان در صورتهای مالی به ...

چرا هیات استانداردهای حسابداری مالی دارای چارچوب مفهومی است؟ مقدمه تئوری حسابداری مجموعه‌ای از فرضیات مبنا، تعاریف، اصول، مفاهیم و نحوه استنتاج آنهاست که زیربنای تدوین استانداردهای حسابداری توسط مراجع مربوط بوده و شالوده گزارش اطلاعات حسابداری را تشکیل می‌دهد. در این راستا تئوری حسابداری، نوعی چارچوب مفهومی مرجع به‌وجود می‌آورد که مقررات خاص حسابداری براساس این چارچوب تدوین ...

مقدمه : در June 2005 کار کنانی از ایالت متحده‌ی کمسیون بورس و اوراق بهادار به رئیس شرکت از ایالت متحده کمیته‌ی در باره بانکداری ، وزارت مسکن ، و کارهای شهری از هئیت مدیره ( مجلس سنا ) آمریکا و کمیته‌ی خدمات تامین مالی از نمایندهایش در مجلس ایالت متحده گزارش و پیشنهاد های مطابق با بحش فصل ( ‍‍c ) 401 قانون و سند Sarbanes – oxley در زمره‌ی 2002 در باره‌ی توافق ها و قرار ها با ...

چرا هيات استانداردهاي حسابداري مالي داراي چارچوب مفهومي است؟ مقدمه تئوري حسابداري مجموعه‌اي از فرضيات مبنا، تعاريف، اصول، مفاهيم و نحوه استنتاج آنهاست که زيربناي تدوين استانداردهاي حسابداري توسط مراجع مربوط بوده و شالوده گزارش اطلاعات حسابداري را

اهم نکات مقاله : اصلاح حسابداری بخش دولتی در کشورهای صنعتی به یکی از اجزاء قابل تشخیص در مجموعه اصلاحات « بازار-محور» نوظهور در مدیریت بخش عمومی تبدیل شده است.جنبه ‌ کلیدی این اصلاحات،تبدیل مبنای حسابداری از مبنای سنتی نقدی به مبنای تعهدی می‌باشد.مبنای تعهدی در حسابداری بخش خصوصی این کشورها نیز بنا به مجوز اصول پذیرفته شده ‌ حسابداری ازگذشته تا بحال بکار گرفته شده است. در این ...

محصول نهایی گزارشگری مالی. صورت های مالی است. هر صورت مالی منعکس کننده اطلاعاتی است که در مجموع می تواند تصویر روشنی از واحد تجاری مورد نظر ارائه نماید. صورت سود و زیان جامع یکی از صورت های مالی است که میزان افزایش یا کاهش حقوق صاحبان سرمایه را از بابت درآمدها و هزینه های مختلف نشان میدهد. سرمایه گذاران. اعتباردهندگان. مدیریت و سایرین جهت اتخاذ تصمیم های اقتصادی به اطلاعاتی در ...

مقدمه و دامنه گاهگاهی این سوال مطرح می شود راجع به اینکه چرا حکومت های دولتی و محلی (که از این به بعد از آن به نام دولتی یاد می شود) نمی توانند بسادگی یک گروه از استانداردهای حسابداری مورد استفاده بنگاهها و موسسات اقتصادی را بکار ببرند. این مقاله توضیح می دهد چرا استانداردهای جداگانه ای برای دولت ها مورد نیاز است و بعضی از تفاوتهای بین استانداردهای دولتی و استانداردهای بنگاهها و ...

هیئت مشورتی تدوین استانداردهای حسابداری فدرال (FASAB) حسابداری اموال، ماشین­آلات و تجهیزات صورت استانداردهای حسابداری مالی فدرال شماره 6 ************************************* [یادداشت 1: یادداشتهای همراه مشمول این سند اغلب برای فهم استانداردها حیاتی و مهم هستند. الزام محدودیت معرفی متن تبصره­ها، به عنوان یادداشت­های همراه ارائه شده. لطفاً مطمئن شوید که در حال مرور استانداردها به ...

کمیته استانداردهای حسابداری دولتی ( GASB ) اخیرا دو استاندارد جدید حسابداری را صادرکرده است که به نحوی تمام کارفرمایان دولتی از جمله سازمان ها و مؤسسات آموزش محلی را تحت تأثیر قرار می دهد و آنها را مؤظف می سازد تا هزینه ها و تعهدات خویش را پیرامون مزایای پس از اشتغال بجز حقوق مستمری را محاسبه و آن را گزارش کنند ( OPEB‌) . GASB 45‌ شامل حسابرسی وگزارش مالی کارفرمایان جهت ...

این‌ استاندارد باید با توجه‌ به‌ "مقدمه‌ای‌ بر استانداردهای‌ حسابداری‌" مطالعه‌ و بکارگرفته‌ شود. مقدمه‌ 1 . هدف‌ این‌ استاندارد تجویز مبنایی‌ برای‌ ارائه‌ صورتهای‌ مالی‌ با مقاصد عمومی‌ یک‌ واحد تجاری‌ به‌ منظور حصول‌ اطمینان‌ از قابلیت‌ مقایسه‌ با صورتهای‌ مالی‌ دوره‌های‌ قبل‌ آن‌ واحد و با صورتهای‌ مالی‌ سایر واحدهای‌ تجاری‌ می‌باشد. برای‌ دستیابی‌ به‌ این‌ هدف‌، در این‌ ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول