یکی از عوامل خوردگی بتن در محیطهای خورنده به ویژه در سواحل خلیج فارس و دریای عمان، یون کلرید است. در سالهای اخیر تعداد زیادی از سازههای بتنی در کشورهای مختلف دنیا از جمله نقاطی از کشور ایران دچار آسیبدیدگی با خرابی زودرس ناشی از خوردگی کلریدی شده است. از آنجائیکه کلرید از طریق اجزای تشکیلدهنده بتن نظیر آب، سیمان، سنگدانه، مواد افزودنی و همچنین آبهای نفوذی (املاح محلول در آنها) به داخل بتن راه مییابد و حداکثر مجاز یون کلرید 4/0 درصد وزنی سیمان در بتن مسلح ساخته شده با سیمان پرتلند معمولی تعیین شده است، لذا لازم است مقادیر یون کلرید موجود در بتن برای شناخت وضعیت بتن از نظر مقاومت در برابر خوردگی، نگهداری و تعمیر به طور دقیق اندازهگیری شود و در زمینه انجام عملیات پیشگیری و تقویت احتمالی اقدامات مؤثر صورت گیرد. با استفاده از روشهای مختلف آزمایشگاهی ( تیترومتری، گراویمتری و دستگاهی)، یون کلرید در نمونههای سیمان و ملات حاوی مقادیر مشخص و مختلف کلرید سدیم، اندازهگیری میشود. با توجه به نتایج به دست آمده، بهینه روش، انتخاب شده و دستورالعمل روش آزمایش استاندارد تعیین یون کلرید در بتنهای سخت شده تهیه میگردد.
E
بررسی کاربرد مواد پلیمری در صنعت ساخت و ساز ایران و ارائه راهکارها
با وجود اینکه در چند دهه اخیر کاربرد پلیمر در صنعت ساختمان در کشورهای صنعتی با تحولات چشمگیری همراه بودهاست، ولی متأسفانه در کشور ما تا به امروز تحقیقات و بهرهبرداری از علوم و تجربیات بهدست آمده در دیگر کشورها در حال طی کردن مراحل اولیه است.
با توجه به نیازهای جدید صنعت ساختمان، لازم است هر چه سریعتر مطالعاتی جهت تعیین قابلیتها و نیازها در کشور و ارائه راهکارهایی جهت استفاده بهینه از پلیمرها در ساخت و ساز کشور صورت گیرد.
در بخش اول این پروژه، بهمنظور آشنایی کلی خواننده با پلیمرها اطلاعات مفیدی ارائه گردیدهاست. این اطلاعات شامل دستهبندی پلیمرها و آشنایی با انواع مهم آنها و خواص عمومی هر کدام میباشد. در ادامه، کاربردهای مهم پلیمرها در صنعت ساختمان پس از تعریف یک کد طبقهبندی کاربردی از مصارف پلیمرها در ساختمان ارائه گردیدهاست.
پیامهای آموزشی جهت آشنایی همگان با مصالح استاندارد
امروزه در ساخت و سازهای متداول به کیفیت مصالح ساختمانی در روشهای اصولی اجرا کمتر توجه میشود و اغلب طراحان و مجریان فرض را بر استاندارد بودن مصالح ساختمانی میگذارند. حاصل این امر، در صورت استفاده از مصالح با کیفیت پایینتر از استاندارد، آسیبپذیر شدن و کاهش دوام و طول عمر مفید ساختمانها میباشد. با توجه به کمبود مسکن در کشور، لازم است راهکارهایی برای تضمین دوام و حفظ کارایی ساختمان اندیشیده شود. استفاده از مصالح با کیفیت استاندارد یکی از راهحلها میباشد. جهت تحقق یافتن این امر مهم، لازم است اهمیت استفاده از مصالح و استاندارد بصورت پیامهای آموزشی به سازندگان و دستاندرکاران صنعت ساختمان و مسکن گوشزد شود و فرهنگ استفاده از مصالح استاندارد در سطح ملی اشاعه گردد.
E
بررسی تولید آجر سبک با استفاده از سنگ آهک
یکی از مواد افزودنی معدنی که برای سبکسازی آجر رسی استفاده میشود، پودر سنگ آهک است. سنگ آهک در کوره در دمای بالا به دیاکسید کربن و اکسید کلسیم تبدیل میشود که دیاکسید کربن حاصله از دودکش کوره خارج شده و آجر سبک میگردد. در این پروژه تحقیقاتی استفاده از گل سنگ حاصل از برش و پرداخت سنگهای آهکی در کارخانههای سنگبری برای سبکسازی آجر مورد استفاده قرار میگیرد. نسبت بهینه سنگ آهک، دانهبندی مناسب، دمای پخت لازم به کمک آزمایشهای مورد نیاز تعیین میگردد.
تدوین روش ماشینی برای اندود گچ و خاک و سفیدکاری در دیوارههای ساختمانی
انجام عملیات سفیدکاری با گچ و یا گچ و خاک برای دیوارهای ساختمانی به صورت ماشینی از اهداف اصلی پروژه مطرح شده است. با عنایت به زمان گیرش گچ، زمان ساخت و اتصال ملات گچ و یا گچ و خاک یا مشکلات عدیدهای مواجه میباشد. در این پروژه با بررسی مواد مضاف مختلف، زمان گیرش گچ تحت کنترل مصرفکننده قرار گرفته است. با ساخت پمپ مخصوص انتقال ملات گچ به ماله بنایی نیز عملی گردیده است. با انجام عملیات اجرایی، راندمان اجرایی سفیدکاری با ماشین نیز به میزان قابل ملاحظهای افزایش یافته است.
آجر سبک با استفاده از مواد پلیمری
از آنجا که آجر معمولی وزن زیادی دارد باعث سنگین شدن ساختمان و در نتیجه آسیبپذیری آن در برابر نیروهای زلزله میشود. با کاهش چگالی آجر علاوه بر سبک کردن، خصوصیات عایق حرارتی آن نیز بهبود مییابد. برای سبک کردن آجر میتوان از مواد افزودنی تخلخلزا نظیر فوم پلیاستایرن استفاده نمود. در این پروژه انتخاب نوع مواد پلیمری مناسب، دانهبندی، تعیین نسبت و چگونگی اختلاط، شرایط بهینه تولید و دمای پخت مورد بررسی قرار گرفت. تولید آزمایشی آجرهای سبک پلیمری در کارخانه آجر ماشینی موفقیتآمیز بود.
E
ارائه رهنمود جهت استفاده بهینه از ضایعات ساختمانی
بالاخره روی عمر ساختمانها به پایان میرسدک خواه به دست انسان و خواه بر اثر وقوع سوانحک از تخریب ساختمانها مقادیر زیادی آوار به دست میآید. جنس این آوارها از جنس همان مصالحی است که در ساخت و سازهای متداول مورد استفاده قرار میگیرد. شیوه متداول برای رفع آوارهای ساختمانی انتقال آنها به بیرون شهر است، در جاهایی که از طرف شهرداری معین میگردد. معمولاٌ استفاده از مصالح بازیافتی و مستقل در فرهنگ ما پذیرفته نیست. لذا هنگام تخریب ساختمانهاک به سالم بیرون آوردن مصالح توجهی نشده و با پتک و کلنگ آنها را نابود میکنند و به صورت درهم برای دفع میفرستند. با توجه به مطالب فوق و به منظور بررسی روشهای تخریب، چگونگی استفاده از آوارها در تولید و مصالح و کاهش پیامدهای زیست محیطی آوارهاک این تحقیق به عمل آمده است. در این تحقیق چگونگی تخریب هشت ساختمان و آوارهای حاصل از آنها مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به تجربیات سایر کشورها در هر مورد رهنمودهایی ارائه شده است.
بررسی شیلهای رسی به منظور تهیه آجر های شیلی
هدف از اجرای این پروژه آمادهسازی و انجام آزمایشات کامل شیمیایی و فیزیکی و مکانیکی بر روی شیل رسی است. نتایج و اعلام نظر در این زمینه امکان استفاده از این مصالح برای ساخت آجر جهت احداث کارخانه میباشد.
E
ارائه دستورالعمل تعیین مشخصات فنی و روش گونهبندی عایقهای حرارتی
در زمینه صرفهجویی در مصرف انرژی، با توجه به تنوعی که در عایقهای حرارتی وجود دارد، لازم است الگویی برای تعیین مشخصات فنی محصولات مختلف تعیین گردد تا استفادهکنندگان امکان انتخاب عایق مناسب برای شرایط مختلف را داشته باشندک عایقهای حرارتی مورد استفاده در ساختمان باید مطابق مقررات ملی ساختمان دارای مشخصات حرارتی حداقلی باشند. علاوه بر آن عایقهای حرارتی باید از دوام و کارآیی کافی در برابر عوام محیطی برخوردار باشند. در این پروژه عایقهای حرارتی از نظر مقاومت حرارتی واقعیک مشخصات مکانیکی، دوام و عملکرد در شرایط محیطی مختلف ارزیابی شده و طبق ضوابط این استاندارد درجهبندی میشوند. بدینترتیب انتخاب نوع بهینه عایق حرارتی به راحتی امکانپذیر بوده و زمینه برای رقابت سالم بین تولیدکنندگان عایق حرارتی فراهم میگردد.
طراحی و تکمیل آزمایشگاه تعیین مشخصات فنی شیشه های یک یا چندجداره
در این پروژه تجهیزات و دستگاههای لازم برای انجام آزمایشهای ضروری به منظور ارزیابی کیفیت و دوام شیشه دوجداره طراحی و ساخته میشود. دستگاههای آزمایش عبارتند از دستگاه مهگرفتگی شیمیایی، آزمایش نقطه بیفک، محفظه رطوبت بالا، چرخه آب و هوایی تسریع شده.
تجهیز ازمایشگاه کنترل کیفیت قابهای جداره های شفاف ساختمانی
تعیین میزان نفوذ پذیری درب و پنجرههای خارجی ساختمانها به منظور کنترل کیفیت از نظر تطبیق با استانداردها و محاسبه بار حرارتی ساختمان و صرفهجویی انرژی ضروروتی دارد. نفوذ آب علاوه بر اثر تخریبی بر روی خود درب یا پنجره، موجب کثیفی جدارههای داخلی و تخریب مصالح حواشی میشود. با استفاده از اطلاعات استانداردهای مختلفی همچون ASTM و BS و ISO ، طراحی دستگاه آزمایش انجام شده و عملیات ساخت و نصب تجهیزات ادامه دارد.