سردرد احتمالاً شایعترین عارضه ای است که انسان را مبتلا میکند.
با توجه به استرسها و فشارهای روانی و عوامل اجتماعی موجود در جامعه بیش از همیشه این عارضه خود را نمایان کرده است.
سردرد علامت بیماری است و نشاندهنده ی بیماری عضوی (عصبی یا سایر بیماریها ) ، پاسخ به استرس، گشادی رگهای خونی (میگرن)، تنش عضلانی و یا ترکیب حالات فوق میباشد.
میگرن میگرن سردرد عروقی است که در اثر انقباض شدید رگ های خونی مغز عارض میشود و کلمه میگرن از کلمه یونانی Hemi Fkronia یعنی یک قسمت از سر گرفته شده است.
بیماری میگرن با دو نوع معمولی و کلاسیک شناخته شده است.
میگرن معمولی میگرن معمولی به آرامی رخ داده و با دردهای تپنده که ممکن است 2 تا 72 ساعت به طول بیانجامد همراه است و با دردهای بسیار شدید در نواحی شقیه یا پشت گوش به صورت قابل تشخیص میباشد.
میگرن کلاسیک در میگرن کلاسیک همین علامتهای نوع معمولی دیده میشود ولی با شدت بیشتر و با نشانههایی مانند اختلالات گفتاری و بینایی مانند جرقه زدن چشم ها، نورگریزی و ...
همراه است.
سردرد میگرن اغلب در هنگام بیدار شدن از خواب شروع می شود و یا دوبار در هفته رخ میدهدو علائم ذکر شده در سه مرحله اورا سردرد و بهبودی رخ میدهد .
طبق تحقیقات به عمل آمده توسط دانشمندان در آمریکا 7/8 درصد زنان و 5/2 درصد مردان به این بیماری مبتلا میباشند.
این بیماری اغلب به شکل موروثی قابل انتقال به دیگر افراد خانواده میباشد.
عوامل مؤثر در بروز سردرد میگرن سردرد میگرن در اثر عوامل متعددی رخ میدهد که از مهم ترین آنها میتوان به آلرژیها به ویژه حساسیتهای پوستی، تغییرات هورمونی، یبوست، استرس، اختلال در کارکرد کبد، بیخوابی و خواب زیاد، تغییرات فشار هوا و مشکلات دهان و دندان و لثه و ...
اشاره نمود.
مهمترین عاملی که میتواند باعث سردرد میگرنی در زنان شود تغییرات هورمونی به ویژه استروژن در طی یک دوره عادت ماهیانه میباشد که پایین آمدن این هورمون موجب سردرد میگردد که البته اغلب در سنین 20 تا 30 سال اتفاق میافتد و با بالا رفتن سن بهبودی حاصل میگردد.
در کودکان نیز ممکن است این بیماری رخ دهد که در کودکان درد کانون مشخصی ندارد و به شکل سردرد ظاهر نمی شود و با نشانههایی مانند قولنج یا گاز معده، دردهای شکمی دوره ای، استفراغ و گیجی ظاهر میگردد.
نکته 1 : طبق آخرین تحقیقات به عمل آمده در سالیان اخیر، سردرد های میگرنی به میزان 60 درصد در بین تمامی گروه های سنی افزایش یافته است.
نکته 2 : بر اساس بررسیهای به عمل آمده مشخص شده است که کاهش میزان قند خون باعث تشدید سردرد در طول حملات میگرنی می شود.
نکته 3 : استعمال دخانیات و یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار باعث تشدید این دردها میگردد.
درمان الف : درمان دارویی : بسیاری از مبتلایان به سردردهای میگرنی به طور مرتب از مسکنهای موجود استفاده میکنند که این مسکنها تأثیر موقت داشته و پس از مدتی این دردها مجدداً برگشته و شخص را دوباره وادار به مصرف این مسکنها مینماید و در نتیجه شخص نسبت به مصرف این مسکنها عادت میکند که در طولانی مدت ممکن است عوارض جانبی داشته باشد.
چرا اغلب درمان سردردهای میگرنی ناموفق می باشد؟
موفقیت و عدم موفقیت درمان رابطهی مستقیم با زمان دارد یعنی زمان حملات میگرنی و یا زمان مصرف داروها در کاهش و تشدید دردها تأثیر دارد.
یکی از عوامل مهم در بروز سردرد میگرنی آلرژی به ویژه حساسیت پوستی می باشد.
در درمان دارویی با داروهای خانواده تریپتان در بررسی ها به این نتیجه رسیده اند که این دارو میتواند به مدت یک هفته در جلوگیری از حملات شدید میگرنی مؤثر باشد ولی آن چه که مبتلایان به این سردرد را آزار میدهد این است که با توجه به تأثیر بسیار مؤثر این گروه از داروها، اگر حساسیتهای پوستی در حملهی میگرنی رخ دهد و این دارو مصرف شود قدرت مقابلهی آن کاهش مییابد در حالی که اگر حساسیتهای پوستی در حملهی میگرنی رخ دهد و این دارو مصرف شود قدرت مقابلهی آن کاهش مییابد در حالی که اگر قبل از عارضهی پوستی مصرف شود بسیار مؤثر خواهد بود..
زیرا طبق آخرین تحقیقاتی که انجام شده است به این نتیجه رسیده اند که سردرد میگرنی ابتدا باعث حساس شدن سلولهای عصبی مغز شده و به دنبال آن بروز آلرژی و گسترش عوارض پوستی را موجب میگردد.
پس اگر قبل از عارضهی پوستی دارو مصرف شود سردرد میگرنی متوقف میگردد.
در غیر این صورت تأثیر آن کم خواهد شد.
پزشکان هنوز متوجهی این نکته نشده اند که چرا واکنش به درمان در طول حملات میگرنی متغیر است و در برخی از بیماران درمان مؤثر و در بعضی از این داروها جوابگو نیست.
ب : درمان تغذیه ای : درمان تغذیهای و درمان گیاهی میتواند در کاهش سردردهای میگرنی مفید باشد و بالعکس تغذیه ی نامناسب باعث تشدید سردردها میشود.
استفاده از شکلات، مرکبات، غذاهای نمکاندود شده، فرآورده های شیری به ویژه پنیر انبه، موز، کنسرو ماهی، بادمجان، گوجه فرنگی، نمک، آلو قرمز، غذاهای چاشنیدار و آسپرین موجب افزایش موجب افزایش سردردهای میگرنی میشود که باید در مصرف این مواد احتیاط لازم را به عمل آورد و از مصرف زیاد پرهیز نمود.
در مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده و گوشت زیاد و نمک زیاده روی صورت نگیرد و میزان مصرف آن باید به حداقل برسد.
رژیم غذایی را باید طوری انتخاب کرد که کم حجم و از نظر قندی دارای قندهای ساده بوده و پروتئین آن بالا باشد.
همچنین غذا با مقدار کم و با کبفیت بالا مصرف شود.
سعی کنید هیچ وعدهی اصلی غذایی را فراموش نکنید و از میان وعدههای غذایی حتماً استفاده نمایید.
در ضمن تلاش کنید در این میان، وعدههای مختصر و مغذی جهت تثبیت قند خون استفاده نمایید.
مغز بادام، آب تره، شاهی، جعفری، رازیانه، سیر، گیلاس و آناناس باید در رژیم غذایی گنجانده شود.
استفاده از گیاهان دارویی میتواند برای کاهش دردهای میگرنی مؤثر باشد : - عصارهی شیرین بیان با افزایش انرژی، باعث کاهش درد و از بین رفتن علائم آلرژی میشود (احتیاط مصرف در افرادی که فشار خون بالا دارند ).
- تحقیقات بر روی بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی در انگلستان نشان داده که آن دسته از بیمارانی که از گلگاوزبان استفاده نمودهاند 24 درصد کمتر از دیگر مبتلایان دچار سردرد و عوارض جانبی آن شده اند.
- از گیاهان موثر دیگر میتوان بابونه، نعنای کوهی، اکلیل ماهی و سنبل الطیب را نام برد.
در خاتمه نکات زیر را به خاطر بسپارید : - از مصرف دخانیات و نشستن در فضای آلوده به دود دخانیات خودداری کنید.
- استفاده از مسکن های مختلف برای کاهش درد در طولانی مدت موجب تشدید حملات میگرنی می شود.
-گرم کردن دست ها باعث کاهش درد میگردد و استفاده از حمام آب گرم میتواند مفید واقع شود.
- حذف غذاهای آلرژیزا باعث تسکین 93 % از بیماران میگردد.
از بیماری آرتریت روماتوئید چه میدانید؟
بیماری آرتریت روماتوئید به علت بیشترین شیوعی که در میان بیماریهای دیگر التهابی دارد (شیوع یک درصد در اکثر جوامع و هم چنین ایران ) مهم ترین بیماری التهابی محسوب میشود.
این بیماری را اولین بار Aj.
Landre beavaris در سال 1800 در پایاننامه ی دکترای خود شرح داد.
به تصور او این بیماری اشکال مختلفی از نقرس بود که آن را goutte astheniqve primitive نامید.
از آن زمان تا به امروز که دانش پزشکی پیش رفت زیادی کرده است روشهای مختلفی برای رسیدن به تشخیص و هم چنین راه های متفاوتی برای درمان پیشنهاد شده است.
ولی با پیش رفت زمان و کشف مجهولات، روش های تشخیصی تفاوت کرده و بر اساس شناخت بیشتر از فیزیوپاتولوژی بیماری، درمان های مناسبتری پیشنهاد شده است.
بیماری آرتریت روماتوئید یک بیماری روماتیسمی التهابی و مزمن شایع است که زنان و مردان را در هر سنی میتواند گرفتار نماید ولی اوج سنی آن در دههی سوم تا پنجم و قبل از یائسگی میباشد و در همه ی نژادها و مناطق جغرافیایی در جهان دیده می شود.
علت ایجاد کننده ی این بیماری صد در صد شناخته نشده است و در ایجاد آن عوامل متعددی دخالت دارند ( مولتی فاکتوریال ).
در یک زمینه ژنتیک و تحت تأثیر یک سری فاکتورهای محیطی، تعادل طبیعی سیستم ایمنی به هم میخورد و بر علیه اجزای سلولها و LgG خودی یک سری آنتی بادی ساخته میشود و موجب یک سری پدیده های التهابی حاد، تحت حاد و مزمن شده و در نهایت به تخریب بافت ها منجر میگردد.
این بیماری از نظر سیر بالینی ممکن است به سه شکل دیده شود.
درصد کمی از بیماران سیر بالینی حاد و پیش رونده و مخرب دارند و به سرعت موجب ناتوانی بیمارن میشوند و اکثراً به درمان هم جواب خوبی نمیدهند.
درصد بسیار کم دیگری از بیماران به طرف بهبودی کامل میروند و حتی میتوان داروها را در آنها قطع نمود و بالاخره درصد زیادی از بیماران سیر تحت حاد و یا مزمن دارند و اگر روش مناسبی اتخاذ نشود به معلولیت بیماران میانجامد.
علائم بالینی در آرتریت روماتوئید شایعترین ارگان گرفتار، مفاصل، بورسها و تاندون ها می باشند، این درگیری مفاصل اکثراً به صورت قرینه است.
در این بیماری علاوه بر مفاصل، ارگانهای دیگر از قبیل پوست، مخاطات، ریه، قلب و عروق، چشم، دستگاه گوارش، دستگاه خونساز، سلسله اعصاب و کلیه نیز گرفتار می شوند و گاهی اوقات تظاهرات ناشی از واسکولیت روماتوئید منجر به از دست رفتن یک سیستم حیاتی شده و ممکن است به مرگ بیمار منجر شود.
در بیماری آرتریت روماتوئید در بیشتر موارد، ممکن است فاکتور روماتوئید مثبت باشد.
نقش عوامل مختلف در بیماری آرتیت روماتوئید 1- نژاد و ژنتیک : در تحقیقات در این زمینه ملاحظه شد که در سفیدپوستان، سیاهپوستان، ژاپنیها و آمریکائیهایی که HLA – DR4 ، مثبت داشته اند ابتلا به آرتریت روماتوئید با یکRELATIVERISK 5 تا 12 شیوع بالاتری داشته است.
همچنین در بین آسیایی ها و هندیها کسانی HLA – DR1 مثبت داشتهاند شیوع آرتریت روماتوئید بیشتر بوده است.
2- جنس و هورمونهای جنسی : این بیماری در بین خانم ها دو تا سه برابر آقایان میباشد.
دیده شده است که این بیماری در شروع اولین دوره های قاعدگی آغاز میشود.
کاهش تستوسترون در مردها نیز میتواند یک ریسک فاکتور برای بیماری آرتریت روماتوئید باشد.
بعضی از گزارش ها نشان دادهاند که دوره های حملهی این بیماری در خانم ها طولانیتر، درد مفصلی و سرعت تخریب مفصلی در این بیماران بیشتر و در نهایت فونکسیون مفصلی بیشتر کاهش مییابد و بالاخره وضعیت روانی در زن ها بیشتر از مردها مختل میگردد.
3- حاملگی و زایمان : عدم زایمان ( NULLIPARITY ) یک فاکتور مساعد کننده برای ایجاد بیماری تلقی میشود.
در دوران حاملگی علایم بیماری آرتریت روماتوئید فروکش میکند و بعد از دوران حاملگی و زایمان مجدداً عود مینماید.
هم چنین بعد از سقطهای جنین و بعد از قطع عادت ماهیانه و فرا رسیدن زمان یائسگی بیماری عود میکند.
4- سن : میزان شیوع آرتریت روماتوئید با افزایش سن در هر دو جنس مرد و زن افزایش مییابد به طوری که در سنین بالای 50 – 40 سال به طور محسوس، شیوع این بیماری بیشتر است.
هرچه سن بیماران بیشتر بوده علائم سیستمیک بیشتر بوده و فونکسیون مفصلی کاهش بیشتری نشان میدهد و با توجه به تب و سدیمانتاسیون بالا (ESR) با پلی میالژیاروماتیکا اشتباه میشود.
5- موقعیت اقتصادی و تحصیلات : کاهش سطح اقتصادی – اجتماعی با افزایش شیوع بیماری در مردان همراه است علاوه بر آن هم در مردان و هم در زنان هر چه قدر شرایط اقتصادی بدتر باشد، پیش آگاهی بدتر خواهد بود از طرفی در مناطقی که وضعیت اقتصادی بدتر است، درصد مرگ و میر در این بیماران بیشتر از مکانهای دیگر میباشد.
آمار نشان میدهد کسانی که تحصیلات پایین تری داشته اند بیماری شدیدتر و در طولانی مدت نیز بیشتر موجب معلولیت شده است و میزان مرگ و میر نیز بالاتر بوده است.
شاید این امر به علت عدم پیگیری در درمان باشد.
6- استرسهای روحی و اجتماعی : هرچه اسرتسهای روحی و مشکلات اجتماعی بیمار بیشتر باشد حملات بیماری طولانیتر و شدت بیماری نیز بیشتر است و در نتیجه سرنوشت بیماری بدتر و میزان مرگ و میر نیز بیشتر خواهد بود.
7- محل اقامت و آب و هوا و ارتفاع از سطح دریا : این عوامل در شیوع بیماری اثری ندارند ولی به نظر میرسد که آب و هوا در احساس درد و شدت بیماری مؤثر باشد و بیمارانی که در نقاط مرطوب و سرد زندگی میکنند، احساس مشکلات بیشتری از بیماری را دارند.
8- نقش مواد غذایی و داروها : مصرف مواد حاوی کلسیم و ویتامین D به مقدار کافی اگر رژیم فرد مبتلا وجود داشته باشد میتواند از عوارض این بیماری که همان استئوپروز یا پوکی استخوان میباشد بکاهد.
مصرف داروهای پایین آورندهی دانسیته ی استخوان از جمله کورتیکو استروئیدها، سیتوتوکسیکها و ...
میتواند در بروز استئوپروز نقش مهمی را ایفا نماید.
نکتهی جالب نقش قرصهای ضدبارداری در این بیماران میباشد که موجب کاهش ریسک به وجود آمدن آرتریت روماتوئید میگردد.
معتقدند که شاید قرصهای ضد حاملگی بیمار را در برابر بیماری محافظت مینماید و از بروز اشکال شدید بیماری پیشگیری میکند.
9- سیگار : در مورد سیگار و نقش آن در بیماری آرتریت روماتوئید نظرات مختلفی وجود دارد.
در یک سری از بررسیها سیگار موجب افزایش ریسک بیماری میگردد و در بعضی دیگر از بررسیها ثابت کردهاند که سیگار ریسک ابتلا به بیماری را کاهش می دهد.
10- عفونتها : از عوامل محیطی نقش عفونت ها از قبیل ویروسها، باکتریها و نیکوباکتریوم به عنوان عوامل برانگیزنده TRIGGERFACTOR مهم هستند که در پاتوژنز بیماری به آن ها اشاره شده است.
در مجموع بیماری آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی مزمن با درگیری مفاصل و ارگانهای دیگر بدن میباشد که باعث معلولیت و مرگ و میر می شود ولی با شناخت فیزیوپاتولوژی و عوامل مختلف آن می توان این بیماری را تشخیص و راه های درمانی را پیشنهاد نمود و با پیگیری مرتب بیماران سیر بیماری را تعیین و در صورت نیاز داروها را تعدیل و یا تغییر داد.
این بیماری در جامعه ما حدود 000/600 نفر را گرفتار نموده است و آمار مرتباً افزایش مییابد.
لذا با تعیین اقدامات درمان، تشخیصی و حمایتی می توان آیندهی بهتری را برای این بیماران پیشبینی نمود.
موضوع تحقیق : استاد : جناب دکتر فتاحی محققین : پاتریشیا شیل چی پریناز گرجی زاده رشته : کارشناسی صنایع غذایی دانشگاه آیتالله آملی