گیاهان زینتی بخشی از کل گیاهان موجود در دنیا هستند که بر اساس سلیقه انسان و دارا بودن خصوصیات ویژه ای از جمله رنگ، شکل اندازه گل، برگ و ساقه جزء گروه گیاهان زینتی قرار داده شده اند.
یک گیاه را نمی توان به یک گروه خاصی از گیاهان محدود و منحصر نمود.
با توجه به این امر مشاهده می شود که روز به روز تعدادی از گیاهان، از یک گروه به گروه دیگری وارد می شوند و بر تعداد گیاهان مشترک در بین گروه های مختلف افزوده می شود.
با افزایش شناخت جنبه های مخاطره آمیز و مسمومیت زا در ارتباط با مصرف بی رویه مصرف داروهای سنتزی، علاقه به استفاده داروهای گیاهی در تمام دنیا رواج پیدا کرده است.
بسیاری از گیاهان زینتی که هم اکنون در فضاهای شهری مورد استفاده قرار می گیرند، دارای ارزش دارویی می باشند که با شناخت این گیاهان زینتی چند منظوره و استخراج مواد موثره آنها از این گیاهان حداکثر استفاده می گردد.
هم اکنون بالغ از ۳۰۰۰۰۰ گونه گیاه زینتی وجود دارد که بیش از ۱۰۰۰۰ گونه به عنوان گیاهان دارویی شناخته می شوند..
از نمونه های بارز گیاهان مورد نظر می توان به موارد زیر اشاره نمود: زنبق(ریزوم)، گل حسرت(پیاز)، سرخس(ریشه) سنبل الطیب(ریشه)، گل صابونی(برگ و ریشه)، عروسک پشت پرده(میوه)، شاهپسند(برگ)، گل انگشت دانه(برگ)، گل سرخ(میوه)، همیشه بهار(گل و برگ)، گل برف یا موگه(گل، برگ و ساقه های زیر زمینی)، بنفشه معطر و سه رنگ(تمام قسمتهای گیاه)، شب بوی خیری(برگ، دانه و گل)، گل صد تومانی(ریشه)، لادن(برگ،گل و شیره گیاه تازه)، گل ساعت (ریشه، برگ و گل)، سرخار گل(ریه)، مخلصه (سرشاخه های گلدار)، گل مغربی (دانه و گل و اعضای هوایی)، گل محمدی (گلبرگ)، تاج الملوک (دانه وگل)، اسطوخدوس(سرشاخه های گلدار و برگدار)، رزماری (برگ و سرشاخه های گلدار)، صبر زرد (برگ).لازم به ذکر است که این قسمتهای گیاهی در درمان اغلب بیماریهای کلیوی، جلدی،روده ای، تنفسی، قلب و عروق، التیام زخمها و سوختگیها، مواد آرایشی، تسکین اعصاب نقش ایفا می کنند.
اطلاع رسانی و ترویج کشت و کار، حمایت صنعت طب سنتی و انجام تحقیقات در جهت افزایش مواد موثره قدم بلندی در استفاده از گیاهان دارویی بوده و باعث می شود، کشاورزان با اطمینان و رضایت خاطر بیشتری به کشت و کار گیاهان مورد نظر بپردازند کاج مطبق کاج مطبق ARAUCARIA کاج مطبق Araucaria جنسی از خانواده پیناسه Pinaceae میباشد که بلندی آن در انواع مختلف به 80 تا 170 سانتیمتر می رسد .
از این گیاه سه تا چهار قسم آنرا در گلخانه سرد در گلدان یا زمین نارنجستان میتوان کاشت .
این نوع کاج به خاطر شکل زینتی زیبایش بسیار مورد پسند دوستداران گل و گیاه میباشد .
اگر مورد بی توجهی قرار گیرد ممکن است نگهداری آن با اشکال مواجه شده برگها زرد و بی حالت شوند .
اصولا در هر شرایطی همراه با رشد کلی گیاه ، شاخه های پائین ریخته و تنه اصلی لخت میگردد .
برای رفع این ایراد تنها می توان دو یا چند گیاه کوچکتر را اطراف آن طوری قرار داد تا ساقه بدون برگ کاج را بپوشاند .
این گیاه در فصل رشد گرمای 18 درجه سانتیگراد را دوست دارد ، اما درزمستان درجه حرارت همینقدر که بالای صفر باشد برای آن قابل تحمل است.
نور به طراوت آن بسیار کمک می کند لیکن بهتر است از تابش مستقیم آفتاب حفاظت شود .
قرار دادن گلدان از انتها در آب هرچند گاه یکبار مفید خواهد بود .
چنانچه خاک گلدان حالت اسیدی داشته باشد برای گیاه مناسب تر است.
بنابراین باید توجه کرد که آب بدون مواد آهکی( قلیائی) به آن داده شود .
انواع مختلف آن عبارتند از : 1 کاج مطبق کوکی ئی A.
cookii : اصل آن از استرالیا است و شاخه های آن طبقه طبقه هستند و در گلدان کاشته میشود .
2 کاج مطبق هتروفیلا A.
heterophylla: با برگهای سبز روشن که درموطن اصلی خود و در هوای آزاد به 50 متر می رسد ولی در گلدان به 170 سانتیمتر تجاوز نمی کند و شاخه های آن طبقه طبقه هستند .
3 کاج بلند اکسلسا A.
excelsa : که زادگاه آن جزایر نورفولک Aorfolk میباشد .
این کاج که در جزایر نامبرده بیش از 50 متر قد میکشد سبز و دارای زیبائی خاصی است .
کاکتوس ها مقدمه : در بین گیاهان بیشماری که در روی زمین میرویند ، گروهی به علت کم نیاز بودن و داشتن شکل ویژه و روش زندگی مخصوص بخود ، سادگی نگهداری و پرورش و در عین حال داشتن زیبائی خاص و گلهای بسیار دلفریب، لطیف و زیبا ، دارای امتیازات بسیار ارزنده ای میباشند .
این گیاهان با ذخیره کردن آب و مواد غذائی بیشتر در بافتهای خود قابلیت بردباری و سازگاری زیاد داشته و مخصوصأ در برابر خشکی و کم آبی بسیار مقاوم هستند .
اکثر این گیاهان را کاکتوس ها و یا دیگر گیاهان گوشتی تشکیل میدهند.
این گیاهان در سرتاسرکره زمین از بیابانهای خشک آمریکا و آفریقا تا انتهای قاره آسیا به چشم میخورند و عجیب اینکه شکل جالب و گلهای لطیف و فوق العاده زیبا و رنگین این گیاهان بیش از حد دل انگیز و سحرآمیز است و نظر هر بیننده را بخودجلب می کند .
رویشگاه های طبیعی اکثر این گیاهان در نقاطی از بیابان های خشک کره زمین قرار دارد که میزان بارندگی در آنها بسیار کم است و سالیان سال حتی قطره بارانی در آن نمیبارد ولی وجود این گیاهان گوشتی و برخی کاکتوس ها می توانند چنین شرایط سخت زیستی را با بردباری شگفت انگیز تحمل نمایند و زنده و زیبا بمانند .
نگهداری و پرورش ، مراقبت و تکثیر این گیاهان نیز بسیار آسان است واین خود باز هم امتیاز بزرگی برای آنها بشمار میرود .
در قرن بیستم توجه مردم جهان به کسب اطلاعات هرچه بیشتر درباره این گیاهان بطور قابل ملاحظه ای بالاتر رفته است .
بطوریکه با تشدید پدیده آپارتمان نشینی در جهان و کمبود فضای کشت و کار گیاهان برای شهرنشینان ، پرورش و نگهداری گیاهان کم نیاز جالب و زیبا اهمیت خاصی پیدا کرده است .
تأسیس حرارت مرکزی ( شوفاژ ) در منازل و آپارتمان ها نیز محیط بسیار مساعدی در منازل و آپارتمان ها برای نگهداری و پرورش این قبیل گیاهان بوجود آورده است .
تجربه نشان داده است که اکثر گیاه گوشتی و کاکتوس ها را میتوان در شرایط منزل و آپارتمان بخوبی نگاهداشته و وادار به گل دادن نمود .
در کشور ما ایران تا 30 40 سال اخیر گیاهان این گروه چندان مورد توجه نبود ولی اخیرأ همگام با مردم جهان ، دوستداران و خواستاران بسیاری برای این گیاهان در کشور ما بوجود آمده و بر تعداد جمع آوری کنندگان و پرورش دهندگان این گیاهان افزوده شده است .
گیاهان گوشتی و کاکتوس ها همه یک جور نیستند و هریک به جنس یا تیره ای از گیاهان تعلق داشته و دارای ویژگی خاصی است که دانستن آنها کار نگهداری و تکثیر گیاه را آسانتر مینماید.
علاوه بر شکل ظاهری شیوه رویش ، زمان گل دادن ، میزان تولید گل و غیره در آنها با شرایط محیط زیست به شدت بستگی دارد .
دانشمندان گیاه شناس هریک از گونه های این گیاهان را با نام علمی و ویژگیهای گیاهی می شناسند .
ولی اشخاص با ذوق که به جمع آوری این گیاهان می پردازند ، آنها را غالبأ با مقایسه شکل ظاهری و از روی شباهتی که بهم دارند ، تمیز میدهند .
در برخی از این گیاهان شکل ظاهری نیز در سنین جوانی و پیری متفاوت است و این پدیده مشکل بزرگی از نظر شناخت و تشخیص آنها بوجود می آورد .
تکثیر غالب این گیاهان به وسیله کاشتن بذر است ولی میتوان گونه هائی از آنها را به وسیله قلمه زدن و پیوند نیز زیاد کرد .
شکل ، اندازه و زمان گل دهی و شیوه ازدیاد کاکتوسها و گیاهان گوشتی در گلدان و در باغها با آنچه که در طبیعت و رویشگاه های طبیعی صورت میگیرد ، بسیار متفاوت است .
البته در رویشگاه های طبیعی ابعاد این گیاهان بزرگتر است و حتی آنها گاهی گیاهان غول آسائی را مانند درختان جنگلی تشکیل میدهند .
مردم عادی همه گیاهان گوشتی راظاهرأ جزء کاکتوسها بشمار میآورند.
ولی باید دانست که همه کاکتوسها گیاهان گوشتی هستند ، در صورتیکه همه گیاهان گوشتی جزء تیره کاکتوسها نیستند و برخی از آنها جزء تیره های دیگر گیاهی مانند : تیره سوسن ها ، آناناسها ، آماریلیسها ( نرگس ها ) و غیره میباشند .
بهرحال از ویژگیهای همه این گیاهان این است که آنها روشنائی پسند هستند و شدت و مدت تابش نور خورشید در شیوه رویش و گلدهی آنها بسیار مؤثر است .
برخی از آنها نیز از آفتاب شدید لطمه بسیار میبینند و سایه روشن را ترجیح می دهند .
آبیاری فراوان و مداوم باعث رشد سریع و افزایش بافتهای گیاهی آنها شده و مانع گل دادن به موقع و منظم آنها میگردد .
مراقبت های لازم : اکثر گیاهان گوشتی و کاکتوس ها پس از گذراندن استراحت زمستانی در فروردینماه فعالیت و رشد خودرا آغاز میکنند .
بویژه این شروع رویش از نیمه دوم فروردین ماه به بعد شدیدتر میشود.
بنابراین شایسته است که این مرحله از زندگی کاکتوسها و گیاهان گوشتی مورد توجه قرار گیرد .
در این ماه که فصل زمستان را پشت سر گذاشته گیاه در گلدان بوده خاک آن مرتبأ شسته شده ، گلدان از ریشه گیاه پُر شده و عرصه زندگی برای دوره جدید رویش گیاه تنگ تر شده است .
بنابراین باید آنرا از گلدان زمستانه بیرون آورد و به تناسب بزرگی بوته آن ، گلدان جدیدی را برای آن در نظر گرفته و گلدان را عوض کرد .
با تعویض گلدان ، ریشه در مجاورت خود خاک جدید و غنی و حاصلخیز پیدا کرده و به راحتی رشد خود را آغاز می نماید و حاصل رشد آن گسترش قسمت های گیاه می باشد .
برای کاشت این گیاهان گلدان های سفالی معمولی با ابعاد متفاوت بهترین گلدانها هستند زیرا از جدار متخلخل آنها اولا رطوبت اضافی گلدان به بیرون نشت کرده سلامت ریشه گیاه را تأمین می کند و ثانیأ هوا میتواند وارد فاصله خاکدانه های گلدان شده و در اطراف ریشه تهویه کافی صورت گیرد .
در برخی از کشورهای اروپایی و صنعتی که گلدانهای سفالی کم است کاکتوسها و گیاهان گوشتی را معمولا در ظروف و گلدانهای پلاستیکی میکارند ولی باید گفت که در این صورت رشد گیاه کاهش یافته و گیاه ضعیف و ناتوان می گردد و مدتهای مدیدی کوچک و بدون گسترش باقی میماند .
از نظر خاک کاکتوس ها به خاکهای آلی و کودهای حیوانی زیاد نیاز چندانی ندارند و در روی خاکهای معدنی نیز بخوبی می رویند و گل میدهند .
بنابراین برای انتخاب خاک گلدان آنها مخلوطهای زیرین را پیشنهاد میکنیم که بر حسب در دسترس بودن میتوان از آنها استفاده نمود .
1 خاک باغچه یک قسمت ، ماسه رودخانه یک قسمت ، خاکروبه (پوسیده زباله یا کمپوست ) یک قسمت .
2 گاهی شرکتهای تولید گل و گیاه ، خاکهای مورد نیاز گلدانهای کاکتوسها و گیاهان گوشتی را از پیش آماده و در کیسه هایی به خریداران عرضه میکنند .
ترکیب این خاک ها معمولا عبارتست از : خاک رس یک قسمت ، ماسه رودخانه یک قسمت ، خاک آوار یک قسمت .
ودر صورتیکه خاک رس در دسترس نباشد مقداری خاکستر چوب به آن اضافه می کنند .
یاد آوری می کنیم که خاک رس و خاکستر چوب هریک دارای مقادیر کافی از مواد معدنی غذایی گیاهان مانند : سیلیس ، پتاسیم ، سدیم ، آهک ، فسفاتها وغیره در بر دارند که جذب این مواد توسط گیاهان در استقامت آنها و همچنین در خوش رنگ شدن گل و ازدیاد گلها و غیره اثرات رضایت بخشی دارند .
3 خاک زباله ( کمپوست ) پوسیده یک قسمت ، مقداری پیت (خاک مخصوص گلکاری که تا مدتی رطوبت متعادل را در خود نگهمیدارد ) و یک قسمت ماسه رودخانه .
مقدار خاک رس باید فوق العاده کم باشد چون عده ای از گیاهان گروه کاکتوسها وگیاهان گوشتی از جمع شدن رطوبت در خاکهای رسی آسیب میبینند.
بهرحال تعویض گلدان سبب می شود که کاکتوسها و گیاهان گوشتی بزودی گسترش یافته و بزودی گلدار شوند و گلهای زیبا و درخشان و فراوان تولید نمایند زبان مادر زن Sansevieria گیاهان این جنس گیاهانی دائمی و همیشه سبز و ریزوم ( ساقه زیر زمینی ) داری از خانواده Liliaceae بوده و تقریبأ دارای شصت گونه میباشند که چند گونه از آنها دارای برگهای زیبا بوده و مناسب کاشت در خانه و آپارتمان می باشند .
1 Sanseveria trifaciata : این گیاه بومی افریقا بوده و دارای برگهای بسیار کشیده ، کلفت ، شمشیر مانند می باشد و نظر به شباهت آن به مار آنرا گیاه مار Snak plant نیز می نامند ویکی از مناسبترین گیاهان برای آپارتمان های شوفاژ دار می باشد .
برگهای این گیاه که مستقیمأ از روی ریزومها خارج میشود سبز زیتونی و با نوارهای عرضی سبز پررنگ می باشد و طول آن گاهی تا 120 سانتیمتر میرسد و گلهای خوشه ای کوچک سفید رنگ آن بر روی ساقه های باریک و بلند ظاهر می شود .
این گیاه به بی آبی بسیار مقاوم است در زمستان حرارت ده درجه و حتی هفت درجه را بخوبی تحمل می کند .
رشد آن نسبتأ کند می باشد و در هر سال تعداد کمی برگ میدهند و این گیاه به مخلوطی از خاک برگ و ماسه احتیاج دارد و بهتر است که هر دو سال یکبار گلدان آن عوض شود .
به آبیاری کم و منظم و نور کافی در تابستان و آبیاری فاصله دار در زمستان نیاز دارد در تابستان برگها باید با آب ولرم و اسفنج شستشو شود ، این گیاه را میتوان در مکانهای نسبتأ سایه دار نگاهداری نمود .
باید به گیاه از فروردین تا شهریور کود شیمیائی رقیق داد .
Sansevieria trifaciata Var.
Laurentii علاوه بر نوارهای عرضی کناره برگهای آن طلائی کم رنگ است که بسیار زیبا میباشد.
گونه S .
hahnii که بومی استوای شرقی افریقائی می باشد کوتاه بوده و طول آن به 20 سانتیمتر میرسد برگها تقریبأ سه گوش بیضی شکل و تقریبأ 12 سانتیمتر طول و حدود 7 سانتیمتر عرض دارند رنگ برگها مانند گونه قبلی است .
طریقه ازدیاد : از ماه اردیبهشت تا شهریور میتوان با تقسیم ریشه ها و یا قلمه آنها را زیاد کرد .
برگها را بقطعات 10 ـ 12 سانتیمتر بریده و در مخلوطی از خاک برگ و ماسه فرو کنید پس از دو ماه قلمه ها شروع به ریشه دادن می کنند .
باید توجه داشت که واریته Laurentii را نمی توان با قلمه زیاد نمود، زیرا قلمه های این گیاه بحال اول بازگشته و فقط گونه اصلی را بوجود میآورند بنا براین باید فقط آنرا با تقسیم ریزوم زیاد نمود .
این گیاه تقریبأ بدون آفت بوده و فقط به یک نوع بیماری فیزیولوژیک که نشانه های آن لکه های قهوه ای رنگی است که بر روی برگهای مبتلا آشکار میشود .
و گاهی این لکه ها در امتداد حاشیه برگها به پائین نیز سرایت می کند .
(1 ) نام معمولی این گیاه را بزبان فرانسه La langue de belle mere Mother- in-laws tongue مینامند که ترجمه آن زبان مادر زن و یا مادر شوهر هردو می باشد اما از آنجائیکه راکت گیاه Opuntia با تیغ های فراوانش در زبان فارسی به زبان مادر شوهر موسوم گشته است بنابراین نویسنده از طرف دیگر بخاطر مسئولیت در مقابل هم جنسان خود به زبان مادر زن ترجمه کرده است .
کاکتوس اچینوپسیس Echinopsis کاکتوس اچینوپسیس ، Cactus Echinopsis جنسی از خانواده کاکتوس ها میباشد که بلندی گیاه در انواع آن به 8 تا 15 سانتیمتر می رسد .
اندامی کروی شکل با تیغ های سفید متمایل به زرد و شیارهای عمودی متعدد عمیق بصورت نصف النهار دارد .
اصل آن از آمریکای جنوبی میباشد .
گلهای آن درشت و عالی و معطرند .
این گیاه به نور فراوان نیاز دارد .
انواع مختلف : 1 ـ اچینوپسیس اورِآ ، Echinopsis aurea: اصل این گونه از کشور آرژانتین میباشد.
گلهای آن زرد لیموئی است .
2 ـ اچینوپسیس ایری اسی Echinopsis eyriesii : اصل این گونه از کشور برزیل است.
گلهای درشت معطر به رنگ سفید متمایل به بنفش به اندازه 20 تا 25 سانتیمتر که قسمتهای تحتانی گل که به اندام گیاه ختم میشود برنگ سبز تیره میباشد .
3 ـ اچینوپسیس هوآشا، Echinopsis huascha : بلندی آن حدود 7 سانتیمتر دارای خارههائی به رنگ زرد و قهوه ای و گلهای زرد درخشان میباشد .
واریته دیگر این گیاه وجود دارد که گلهایش به رنگ قرمز یاقوتی است.
4 ـ اچینوپسیس مولتی پلکس، Echinopsis multiplex : این گونه بسیار معروف و اصل آن از کشور برزیل است .
گلهای آن صورتی و بسیار درشت و معطر به طول 18 تا 20 سانتیمتر میباشد .
5 ـ اچینوپسیس توبی فلورا، Echinopsis tubiflora : اصل آن از آرژانتین و برزیل است.
با خارهائی به بلندی یک سانتیمتر و گلهای نسبتأ درشت سفید متمایل به آبی.
6 ـ اچینوپسیس اوکسی گونا، Echinopsis oxygona : با گلهای مرکب به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر به رنگ سفید متمایل به صورتی و قسمت خارجی گلبرگها صورتی درخشان .
7 ـ اچینوپسیس سیلوستری ، Echinopsis silvestrii : اصل آن از آرژانتین است.
با گلهای بسیار درشت حدود 15 سانتیمتر و سفید رنگ .
8 ـ اچینوپسیس اسپاچیانوس، Echinopsis spachianus: باندازه 5 تا 7 سانتیمتر با رنگ سبز درخشان وگلهای درشت قسمت داخلی گل سفید و قسمت خارجی آن قرمز درخشان است .
تکثیر : ساده ترین روش زیاد کردن این گیاه کاشتن گیاهچه های کوچکی است که در کنار گیاه مادر بوجود میآیند .
همچنین میتوان با کاشتن بذر آنرا زیاد کرد .
+ نوشته شده توسط مهندس منوچهر کارگر در یکشنبه 3 دی1385 و ساعت 17:53 | 5 نظر پرورش آستروفیتوم کاکتوس پرورش : کاکتوس استروفیتوم نوشته : مهندس منوچهر کارگر بر گرفته از کتاب : پرورش گل ها و گیاهان زینتی کاکتوس آستروفیتوم Astrophytum کاکتوس استروفیتوم Cactus Astrophytum در بین انواع نامحدود کاکتوس ها شاید چند تائی بواسطه داشتن شکل بخصوص خود بیشتر درمنزل نگهداری میشوند .
از جمله این کاکتوسها میتوان استروفیتوم آستریا C.Astrophytum asterias (تصویر بالا) و استرو فیتوم میریوستیگما C.
Astrophytum myriostigma Lem ( تصویر پایین ) را نام برد .
این نوع کاکتوسها به راحتی در کنار پنجره های روبه آفتاب رشد میکنند .
تنها مشکل نگهداری کاکتوسها در زمستان ظاهر میگردد .
زیرا در این هنگام باید آنها را تحت 6 ـ 8 درجه سانتیگراد و تقریبأ بدون آب نگاهداشت .
این مشکل اصولا برای کسانی است که در آپارتمان زندگی میکنند و چون تأمین چنین محیط سردی در اطاق امکان ندارد بهتر است در فصل زمستان تما م کاکتوسها را در جعبه ای قرار داده و سپس آن را در کنار یکی از پنجره های راهرو ، راه پله ، گاراژ و یا مکان سرد دیگری که از خطر یخ زدگی محفوظ باشد قرار داد کاکتوس اچینوپسیس Echinopsis کاکتوس اچینوپسیس ، Cactus Echinopsis جنسی از خانواده کاکتوس ها میباشد که بلندی گیاه در انواع آن به 8 تا 15 سانتیمتر می رسد .
همچنین میتوان با کاشتن بذر آنرا زیاد کرد گل کوکب Dahlia گل کوکب جنسی از تیره مرکبه Composees و اصل آن از مکزیک میباشد .
از این گیاه بیش از بیست گونه شناخته شده و به واسطه تنوع رنگ و شکل و زیبائی آن مورد توجه بیشتر باغداران می باشد .
ارتفاع گونه های مختلف آن از 60 تا 180 سانتیمتر و قطر گلها از 50 /2 تا 20 سانتیمتر می باشد که بستگی به گونه و طرز کاشت آن دارد .
رنگ گلها سفید ، زرد ، قرمز ، بنفش و یا ترکیبی بین رنگهای ذکر شده می باشد .
گل کوکب را با اجرای روشهای مخصوص میتوان خیلی درشت تر از حد معمول نسبی تا حدود سی سانتیمتر قطر نیز پرورش داد .
کوکب در مقابل سرما و یخبندان بسیار حساس بوده و باید غده های زیر زمینی آنرا قبل از سرما و یخبندان بیرون آورده آنها را خشک و تمیز کرده به طریقی که گفته خواهد شد نگهداری کنند .
گلهای کوکب اواخر تابستان و اوائل پائیز ظاهر میشوند .
روش ازدیاد و پرورش گل کوکب : برای بدست آوردن بوته های تازه کوکب بیشتر بوسیله تقسیم غدد ریشه آن یا قلمه زدن انجام میشود و برخی از گونه های کوکب را می توان بوسیله بذر اواخر زمستان در گلخانه نیز تکثیر نمود .
1 ـ تقسیم ریشه کوکب ـ این غدد یا ریشه های گوشتی که در اصطلاح عموم به پیاز کوکب مشهور است و این ریشه ها را نباید در همان حالی که در پائیز سال قبل از خاک خارج کرده اند بکارند ، زیرا از این ریشه ها انبوهی شاخه بیرون خواهد آمد که گرچه انتهای هر شاخه یک گل پیش رس میدهد اما پس از آنها از بوته گل غیر از شاخ و برگهای بیهوده و کم گل یا بدون گل تا آخر سال چیزی باقی نخواهد ماند .
بنا به آنچه گفته شد این ریشه ها را باید قسمت کرده و هر قسمت را جداگانه در محل خود بکارند ، البته باید دانست آن قسمت از این غده ها قابل پرورش و بوجود آوردن بوته کامل تازه خواهد بود که انتهای آن غده یک قسمت از شاخه سال گذشته که در قاعده آن نزدیک به غده چشمه های جای جوانه آتیه وجود داشته باشد .
زیرا تنها این غدد قابل بوجود آوردن بوته کامل میباشند .
کوکب برای رشد و نمو به آفتاب و آب فراوان در تابستان نیاز دارد.
کمبود آب و رطوبت درتابستان ازغنچه کردن مجدد آن جلوگیری خواهد کرد .
برای پرورش گلهای درشت و بزرگتر از حد معمول باید غده ها را که معمولا درعمق 15 سانتیمتری میکارند در عمق 20 تا 25 سانتیمتری زمین بعد از پایان یخبندان و اوائل بهار بکارند .
در زمان کاشت مقداری کود پوسیده دامی در زیر غده ها بریزند و طبیعی است برای داشتن گیاه نیرومندی که تاب تحمل گلهای بزرگ را داشته باشد باید رطوبت و غذای بیشتری فراهم کرد .
برای داشتن گل درشت باید ساقه قویتر را انتخاب نمود و پاجو»های دیگر را هرس کرد و برای یک شاخه فقط دو عدد غنچه در نظر گرفت و بقیه را چید .
یکماه پس از باز شدن اولین گل از غنچه بعدی میتوان استفاده کرد .
در صورتی که گل بزرگ مورد نظر نباشد میتوان غنچه ها را بحال خود گذاشت ولی چیدن غنچه های اضافی در بعضی از واریته های کوکب مانند پومپون و مینیاتور ضروری است .
برای این منظور پس از نمایان شدن چهار جفت از برگها آخرین غنچه و کمی بعد دو تا چهار غنچه ای که اول بر روی ساقه ظاهر شده اند را باید چید .
این روش باعث قویتر شدن ساقه با شاخه های بیشتر میشود .
کوکب هائیکه بوسیله بذر در گلخانه سبز شده اند هنگام بهار وقتیکه در باغچه کاشته میشوند باید هفت تا هشت سانتیمتر عمیق تر از قبل یعنی حد اقل در عمق بیست تا بیست و پنج سانتیمتری کاشته شوند .
در پائیز قبل از شروع یخبندان و سرما باید غده ها را سالم و بدون بریدگی از زیرخاک بیرون آورد و پس ازتمیز کردن چند ساعت در محل خشکی قرار داد سپس درمکانی خنک و خشک با درجه حرارت پنج الی شش درجه سانتیگراد سرتاسر زمستان نگاهداری نمود .
انبار کردن این غده ها در زمستان به توجه بیشتری نیاز دارد و باید توجه نمود که غده ها کاملا خشک نشوند و در عین حال نباید رطوبت هم بحدی باشد که محیط مساعد برای نشو و نمای بیماریهای قارچی بوجود آورد .
گاهی هم غده ها را در ماسه نرم و خشک نگاهداری می کنند و گه گاه برای جلوگیری از خشک شدن کامل روی آنها را آبپاشی میکنند .
در بهار این غده ها را از هم جدا نموده و بطور مجزا می کارند و بهتر است که دو تا سه هفته قبل از کاشت آنها را در محیط گرم و مرطوب نگاه داشته و سپس اقدام به کشت نمود .
قلمه زدن ـ روش دیگر ازدیاد کوکب وسیله قلمه زدن می باشد .
برای این منظور از اوائل زمستان تا اواسط اسفند ماه غده ها را در گلخانه و در ماسه می کارند و پس از اینکه ساقه ها ظاهر و به ارتفاع سه تا پنج سانتیمتر رسیدند ، آنها را باضافه مقدار کمی از غده با چاقوی تیزی جدا نموده و انتهای بریده شده را با هورمون ریشه زا آغشته کرده و به عمق یک تا دوسانتیمتر درماسه نرم که قبلا برای قلمه آماده شده کاشته و درگلخانه گرم قرار دهند و محل بریدگی در روی غده را به خاک ذغال نرم آغشته نمایند .
پس از سه تا چهار هفته قلمه ها دارای ریشه شده و میتوان آنها را به محل اصلی در باغچه و هوای آزاد منتقل نمود .
در صورت کاشت این قلمه های ریشه دار در گلدان و قرار دادن آن در محل سایه و آفتاب ریشه ها بسرعت رشد کرده و تولید غده می کنند که میتوان از آنها برای فصل بعد استفاده کرد .
واریته هایی از کوکب مانند : « آنوین » بوسیله بذر به آسانی سبز میشوند و برای این منظور بذر را در اواخر زمستان در گلخانه بطور خزانه کاشته و اوائل بهار پس از پایان سرما در باغچه می کارند .
آفت هائی از قبیل کرمهای برگخوار و ساقه خوار و شته به کوکب صدمه می زنند که باید از اوائل تابستان تا اوائل پائیز نظارت دقیق نموده و به موقع سمپاشی کرد .
پامپا نقره ای Gynerium argentum گیاه پامپا نقره ای G.
argenteum (Stepf.) جنسی از گیاهان تیره گندمیان است که برگهای نوار شکل بلندی داشته و مانند نوارهای پهن از اطراف آن بسمت زمین آویخته است.
این گیاه مخصوص نقاط گرم و خشک است و گویا موطن اصلی آن نیوزلاند باشد .
این برگها تشکیل توده انبوهی را میدهد که بلندی آن به 5/1 تا 2 متر میرسد .
از میان بوته خوشه های بلند بصورت پرهای سبک و ابریشم مانند به رنگ نقره ای بیرون میآید .
بعلت بزرگی بوته پامپا ، از آن برای تک کاری روی چمن باغات و یا کنار استخر و نهرها میتوان استفاده کرد .
خوشه های خشک آن برای تهیه دسته گلهای خشک مصرف میشود .
در هرنوع خاکی رشد می کند .
در اصطلاح باغبانی به آن علف پامپا نقره ای می گویند .
تکثیر : زیاد کردن این گیاه به روش تقسیم ریشه صورت میگیرد