دانلود مقاله آموزش الکترونیکی

Word 2 MB 9342 50
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پیشگفتار امروزه آموزش مجازی به عنوان یکی از روش های نوین آموزشی در دنیا مطرح است.

    عصر ارتباطات و اطلاعات تمامی فرایندها و فعالیت های بشر را به سمت فعالیت های الکترونیکی ومبتنی بر شبکه جهانی اینترنت و وب پیش برده و می برد به طوریکه واژگان جدیدی به دایره لغات تمامی ملل وارد شده است، واژگانی نظیر: e-Commerce e-Business e-Training e-Education e-Learning در مجموعه پیش رو، بخش های مختلفی از اجزاء و مؤلفه های آموزش مجازی (e-Learning) ارایه شده است: در فصل اول ، مقدمه ای بر آموزش الکترونیکی ارائه گردیده است.

    در فصل دوم، تعاریفی از e-learning آورده شده است که این تعاریف در واقع دیدگاه های مختلفی را در بر می گیرند.

    در فصل سوم به تکنولوژی e-learning می پردازد.در این فصل انواع e-learning و تکنولوژی و ابزارهای مورد نیاز هر یک از انواع ارایه گردیده است.

    درفصل چهارم این تحقیق، استانداردهای آموزش الکترونیکی مورد اشاره و ارزیابی قرار گرفته است.

    فصل پنجم به بررسی ویژگیهای e-learning می پردازد.در این فصل مزایا و معایب این شیوه آموزش (e-learning) ارایه گردیده است و نهایتا در فصل ششم ، نحوه انتخاب یک دوره مجازی (on-line) تشریح گردیده است.

    با توجه به جدید بودن این شیوه آموزش (حداقل در کشور ما) و کمبود مراجع و منابع جهت تحقیق در این خصوص، سعی گردیده تا از منابع موجود و در دسترس جهت غنی سازی تحقیق پیش رو حداکثر استفاده بعمل آید، در این راه از منابع کتابخانه ای ( کتابخانه سایر دانشگاه ها) ، مقالات لاتین (از طریق اینترنت) و نیز منابع فارسی استفاده گردیده است.

    امید است با گسترش این شیوه آموزشی در کشور، فاصله موجود میان کشورمان و سایر کشورهای پیشرفته جهان هر چه سریعتر بر طرف گردد.

    چکیده آموزش الکترونیکی به عنوان ابزاری تازه، رفته رفته در جوامع جهانی جای رسانه‌های آموزشی را می‌گیرد.

    آموزش الکترونیکی یکی از بهترین روش‌های آموزشی به کار رفته از سوی بشر است که توانسته با به کارگیری فناوری‌های اطلاعاتی و مخابراتی محدودیت‌های روشهای آموزشی و سنتی یا آموزش‌های از راه دور دیگر را از بین ببرد.

    1:مقدمه زندگی اثربخش و با راندمان در قرن بیست و یکم مستلزم شناخت ویژگیهای این قرن می‌باشد.

    ویژگیهای اساسی این عصر، عصر اطلاعات و جامعه اطلاعات محوری می‌باشد.

    در این جامعه اطلاعات و مدیریت آن و تبدیل آن به دانش پایه و اساس اقتصاد جوامع را تشکیل می‌دهد.

    چنین ویژگیهایی تاثیر زیادی روی نهادهای اجتماعی و اقتصادی جوامع خواهند گذاشت و نهادهای اجتماعی باید براساس آنها تجدید بنا شوند.

    یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی که دستخوش تغییرات وسیع خواهد شد، نهاد آموزش و یادگیری در سطح عمومی و عالی می‌باشد.

    زیربنای نهاد آموزش و یادگیری در حال حاضر مربوط به جامعه صنعت- محور است.

    دانش آموختگان نظام آموزشی سنتی نمی‌توانند در جامعه اطلاعات- محور کارایی لازم را داشته باشند.

    در گذشته متناسب با عصر کشاورزی و صنعتی به آموزش پرداخته‌ایم، ولی در حال حاضر این رویه قابل قبول نیست.

    امروزه، فناوریهای اطلاعات به ما اجازه می‌دهند تا آموزش را متناسب با نیازها ارائه دهیم، زیرا از یک طرف محدودیتهای گذشته را از بین می‌برند و از طرف دیگر اختیاراتی را برای ما فراهم می‌آورند و به دانشجویان اجازه می‌دهند تا نیازهای تحصیلی خود را در زمان مناسب خود برای یادگیری مرتفع سازند.

    برای اینکه دانش‌آموختگانی داشته باشیم که کارایی لازم را در جامعه اطلاعات- محور داشته باشند باید رویکرد جدید نسبت به آموزش و یادگیری داشته باشیم.

    برای پیاده کردن رویکرد جدید نیاز به تکنولوژی اطلاعات و استفاده از ابزارهای اطلاعاتی موجود می‌باشد.

    با گسترش شبکه‌های اطلاعاتی از جمله اینترنت این فرصت برای ما فراهم شده است.

    استفاده‌ای سریع و به موقع از این امکانات موجب پیشرفت و توسعه خواهد شد.

    یکی از این فرصتها یادگیری الکترونیکی می‌باشد.

    برنامه‌ریزیهای آموزشی ما باید به گونه‌ای باشد که از این فرصت جدید به بهترین وجه استفاده کنیم.

    2:e-learning چیست؟

    2-1:تعریف e-learning اگر قرن بیست و یکم را دروازه ی ورود به عصر اطلاعات و جامعه اطلاعات- محور بدانیم، مهمترین دستاورد فن آوری اطلاعات در اواخر قرن بیستم و آستانه ی قرن بیست و یکم ایجاد و گسترش شبکه ی جهانی اینترنت بوده است.

    گسترش روز افزون این شبکه باعث شده است تا بسیاری از مرزهای موجود در ارتباطات ما بین افراد و ملل مختلف از بین برود.

    ظهور تکنولوژی اطلاعات تأثیرات عمیقی بر زندگی انسان داشته است.

    شاید مهمترین و عمیق ترین این تأثیرات در زمینه ی آموزش و یادگیری است.

    تصورات قبلی در زمینه ی نیاز به وجود امکانات فیزیکی بسیار برای امر آموزش و یادگیری در سطح عمومی و آموزش عالی دچار تحول جدی شده است.

    اکنون با به صحنه آمدن آموزش های مجازی امکان یادگیری در هر زمینه ای برای هر فردی در هر زمان و مکانی و بصورت مادام العمر فراهم شده است.

    در شرایط جدید نیاز به تأسیس ساختمان ها و امکانات فیزیکی نبوده و فراگیران و مدرسین نیاز به ترک منزل و مکان کار برای شرکت در کلاس ها ندارند.

    افزون بر این ساعات شروع و خاتمه کلاس ها ثابت نبوده و فراگیران هر زمان که بخواهند می توانند وارد کلاس شده و تا هر زمان که لازم باشد کلاس را ادامه دهند.

    همچنین محدودیت تعداد پذیرش دانشجو نیز از بین رفته است .

    بطور خلاصه میتوان گفت که آموزش مجازی محدودیت های زیر را که در دانشگاههای کلاسیک اجتناب ناپذیر هستند، از بین برده است محدودیت های فیزیکی (ساختمانی، فاصله ای، ...

    ) محدودیت های زمانی (در هر ساعت و هر موقع از شبانه روز میتوان وارد کلاس شد، آمورش مادام العمر میتوان داشت) محدودیت های کلاسیک درس و مقطع محدودیت های هزینه ای افزون بر این موارد، یادگیری الکترونیکی بسیاری از(اگر نه تمام) ویژگی های رویکرد جدید به آموزش و یادگیری را دارا می باشد.

    در عصر کنونی موضوع «آموزش هر کجا و هر زمان» و «یادگیری مادام العمر» یک اصل پذیرفته شده است که نگاه سنتی به آموزش های مقطعی را نفی میکند.

    همچنین نیاز به آموزش های کیفی تر از طریق محتوا و تأمین کننده های انعطاف پذیرتر رو به گسترش است.

    دستیابی به این اصول و نیازها امکان پذیر نبود تا اینکه شبکه ی اینترنت گسترش یافت و یادگیری الکترونیکی رایج شد.

    در ادامه می خواهیم چند تعریف متداولی را که در رابطه با آموزش الکترونیکی وجود دارد را بیان کنیم: آموزش الکترونیکی به مجموعه ی وسیعی از نرم افزارهای کاربردی و روش های آموزشی مبتنی بر فن آوری گفته می شود که شامل آموزش های بر پایه ی رایانه، وب، اینترنت و همچنین کلاس ها و دانشگاه های مجازی و ...

    می باشد یا به بیان ساده تر می توان گفت :e-learning، انتشار محتوا از طریق همه رسانه‌های الکترونیکی، شامل اینترنت، اینترانت‌ها، extranet ها، ماهواره‌، ویدئو، CD-ROM و ...

    است، در واقع e-learning تمام روش‌ها و شیوه‌های آموزشی را، چه رسمی و چه غیررسمی ، که به صورت الکترونیکی انتشار می‌یابند در برمی‌گیرد.

    e-learning (آموزش الکترونیکی)، به آموزش و تحصیل online گفته می‌شود که به صورت همزمان یا غیرهمزمان منتقل می‌شود.

    با استفاده از آموزش الکترونیکی می توان هر کامپیوتری را به یک کلاس درس تبدیل نمود و در هر کجا یا در هر زمان از این آموزش برخوردار بود.

    چنین آموزشی می تواند با استفاده از CD-Rom ، شبکه، اینترنت یا اینترانت، یا به عبارتی آموزش از طریق کامپیوتر یا CBT ، از طریق اینترنت یا IBT ، از طریق وب یا WBT و ...

    انجام شود.

    در چنین آموزشهایی از متن ، صوت، شنیدار، انیمیشن و محیطهای مجازی استفاده می شود.

    2-2:طبقه بندی تاریخی E-Learning قبل از دهه 80 محدودیت‌های فیزیکی، عدم امکان دسترسی همیشگی به استادان، کیفیت متفاوت ارائه دروس از سوی استادان و معلمان مختلف و عوامل بسیار دیگر باعث شده بودند در فرایند آموزش خلل وارد شود و بسیاری از والدین، دانش‌آموزان و دانشجویان با معضلی به نام مدرسه بهتر، دانشگاه بهتر، معلم بهتر و استاد بهتر مواجه باشند.

    کمبود منابع آموزشی، کتابخانه‌های سنتی و محدودیت در ارائه خدمات حضوری باعث شد در دهه 60 و 70 میلادی ایده آموزش از راه دور[1] شکل بگیرد.

    آموزش مکاتبه‌ای، آموزش مبتنی بر تلویزیون، استفاده از فیلمهای ویدئویی، آموزشی و مجموعه بسیاری بزرگی از فرایندهای آموزشی جدید، به وجود آمدند تا مجموعه فراگیران با سرعت بیشتر و محدودیت کمتر به اطلاعات آموزشی جدید دست پیدا کنند.

    سالهای 93-84 پیدایش رایانه‌های شخصی (PC)، CD-ROMها و ...

    را می‌توان پیشرفتهای تکنیکالی دوران محیطهای چند رسانه‌ای دانست.

    در یک تلاش برای ساختن آموزشی با قابلیت انتقال بیشتر و با تصاویر دلپذیرتر و جالب‌تر، دوره‌های آموزشی مبتنی بر کامپیوتر از طریق CD-ROM ها به وجود آمدند.

    قابلیت دسترسی به CD-ROM ها در هر زمان و در هر جایی و همچنین کاهش زمان و هزینه مصرفی از مزایای این روش بودند و این روش نیز به تغییر شکل صنعت آموزش کمک می‌کرد در حالیکه آموزش به همراه معلم (ILT)[2] نمی‌توانست چنین امکاناتی را فراهم کرد.

    به رغم این فواید و مزایا، اینگونه دوره‌ها و رشته‌هایی که از طریق لوح‌های فشرده در اختیار قرار می‌گرفتند فاقد تعامل با معلم و Presentation های پویا بودند در نتیجه جذابیت کمتری برای دانش‌آموزان داشتند.

    موج اول e-learning(99-94) همزمان با شکل گرفتن web و توسعه آن، تولیدکنندگان محصولات آموزشی شروع به بررسی این موضوع کردند که این تکنولوژی جدید چگونه می‌توانست در راستای بهبود روش‌های آموزشی مورد استفاده قرار بگیرد.

    ظهور e-mail، جستجوگرهای web، HTML، Media player ها، و ...

    شروع تغییر شکل آموزش به صورت چند رسانه‌ای، مشاوره از طریق e-mail، آموزشی مبتنی بر کامپیوتر با متن و گرافیک‌های ساده، آموزش مبتنی بر وب با کیفیت پایین بود.

    موج دوم e-learning (2005-2000) پیشرفتهای تکنولوژیکالی - شامل برنامه‌های کاربردی شبکه همچون Java/IP، دسترسی به پهنای باند وسیع، و طراحی پیشرفته وب سایتها- تحولات صنعت آموزش هستند.

    امروزه دست اندرکاران امر آموزش الکترونکی می توانند روش آموزش با حضور مربی (ILT) به صورت زنده و از طریق web را با مشاوره‌هایی بلادرنگ، سرویسهای بهبود یافته یادگیرندگان، ترکیب نمایند و محتوای دوره های آموزشی خود را برای ایجاد محیطهای چند بعدی آموزشی و با کیفیت بالا به روز کنند و جذاب نمایند.

    این مسائل به ظاهر پیچیده آموزشی ذخیره‌های مالی، تجربیات آموزشی با کیفیت بالا را در پی دارند و نیز استانداردی برای موج بعدی e-learning خواهند شد.

    خلاصه: learning به استفاده از برنامه‌های کاربردی و فرایند های الکترونیکی برای آموزش دادن اشاره دارد.

    برنامه‌های کاربردی و فرایندهای e-learning، شامل آموزش مبتنی بر web، آموزش مبتنی بر کامپیوتر، کلاس‌های مجازی، و ...

    ، که این شیوه آموزشی (آموزش الکترونیکی) علیرغم تارخچه کوتاه خود طی چند سال اخیر دارای پیشرفتهای زیادی بوده است.

    علیرغم اینکه تنها کمتر از چند دهه از ابداع آن می گذرد اما شاهد فراگیر شدن e-learning به عنوان یکی از ابزارهای قوی آموزشی در سراسر دنیا می باشیم.

    3:تکنولوژی e-learning e-learning را تکنولوژی به وجود نیاورده بلکه این مردم بودند که در ایجاد آن نقش داشتند.

    در واقع نقطع شروع صحیح و درست برای هر تحقیق و پژوهشی در زمینه تکنولوژی، افرادی هستند که تکنولوژی به آنها احتیاج دارد.

    برای فهمیدن و پی بردن به ابزار و تکنولوژیهای مورد نیاز، حتی برای یک پروژه ساده، احتیاج به یک framework یا checklist ای از طبقات و دسته‌های اصلی تکنولوژی‌های مورد نیاز داریم.

    در رابطه با e-learning هم اینچنین است.

    حال می‌خواهیم نگاهی داشته باشیم به یک روش ساده از طبقه‌بندی کردن تکنولوژیها در e-learning: شکل3-1: نمای ساده شده از سیستم e-learning با گروههای مردم و با افرادی که در این مسأله درگیر هستند و نیز تکنولوژی‌ای که آنها برای انجام فعالیت‌هایشان احتیاج دارند شروع می‌کنیم، این دسته افراد شامل گروههای زیر هستند: تهیه‌کنندگان آموزش الکترونیکی ، آنهایی که یک دوره آموزشی یا یک وب سایتی را عرضه می‌کنند و در آخر خود آموزش‌گیرندگان.

    از فرایند ساخت و ایجاد e-learning عموماً به عنوان تولید (Creating) نام برده می‌شود، که توسط تولیدکننده اجرا می‌شود.

    فرایند بعدی، عرضه کردن e-learning (offering) است که توسط host به اجرا در می‌آید.

    فرایند دریافت e-learning، عموماً به عنوان accessing شناخته می‌شود که این فرایند توسط یادگیرنده انجام می‌شود.

    حال می‌خواهیم بیشتر با هر یک از این افراد و فرایندها آشنا شویم: تولیدکنندگان (producers):شامل طراحان، نویسندگان، تصویرگران، عکاسان، طراحان تصاویر متحرک و تصاویر ویدئویی، و روحهای خلاق کسانی که تولیدات و محصولات e-learning را ایجاد می‌کنند، هستند.

    یادگیرندگان (Learners):که به طور کلی به آنها دانشجو گفته می‌شود، ولی اگر e-learning به عنوان یک سری مدارک on-line و یا به صورت یک سیستم مدیریت دانش طراحی شود آنگاه به این افراد عنوان خوانندگان یا کاربران اطلاق می‌شود.

    Host:host سازمانی است که e-learning را به طور گسترده در یک شبکه در دسترس قرار می‌دهد، به طوریکه محصول آموزشی توسط افراد یادگیرنده و آنهایی که باید از این محصول نگهداری و پشتیبانی کنند، قابل دسترس است.

    شکل3-2:نمای ساده سیستم e-learning و مجموعه فعالیت هایی که در هر مرحله و توسط افراد شرکت کننده در فرایند e-learning انجام می گیرند.

    فرایند تولید فعالیتهای تولیدکنندگان نظیر نویسندگان و آنهایی که اجزای مختلف و متفاوتی را در یک محصول e-learning جمع‌آوری می‌کنند را تحت پوشش قرار می‌دهد و آنها را به host منتقل می‌کند.

    فرایند دستیابی (accessing)، به فعالیتهایی که توسط فرد یادگیرنده اجرا می‌شود، اشاره می‌کند کسی که برای دسترسی به محصول آموزشی login می شود، e-learning را تجربه می‌‌کند.

    پس به طور خلاصه می‌توان گفت که: تولیدکنندگان (producers)، e-learning را تولید می‌کنند.

    Hosts، e-learning را عرضه می‌کنند.

    یادگیرندگان (learners)، به e-learning دستیابی پیدا می‌کنند.

    پس از شناختن و آشنا شدن با افراد شرکت‌کننده در تکنولوژی e-learning باید دید که هرکدام از آنها – learners, Host, producers- به چه چیزهایی نیاز دارند؟

    هر کدام از این افراد و گروهها به سه شکل (سه فرم) از تکنولوژی احتیاج دارند: سخت‌افزار، شبکه و به عبارت کلی‌تر ارتباطات و نرم‌افزار یادگیرنده احتمالاً به یک کامپیوتر شخصی برای دستیابی به محصول آموزشی و یک اتصال به شبکه، با حداقل سرعت مناسب، و به علاوه یک سیستم عامل پایه برای کامپیوتر شخصی خود احتیاج دارد.

    یادگیرنده به یکسری اضافات علاوه‌بر موارد ذکر شده در بالا نیز نیاز دارد همچون یک جستجوگر وب[3]، media players و ...

    .

    شکل3-3: نمای کلی از ابزارهای موردنیاز در e-learning Host احتیاج به یک سرور شبکه[4] دارد.

    که این سرور می‌تواند یک کامپیوتر شخصی فوق‌العاده پرقدرت باشد که برای انتقال و انتشار اطلاعات در سرتاسر شبکه بهینه شده باشد.

    همچنین، host به یک اتصال به شبکه با سرعت احتیاج دارد بطوریکه بتواند اطلاعات را به طور همزمان بین یادگیرندگان زیادی منتشر کند و نیز به نرم‌افزار web server که احتمالاً شامل ابزارهای همکاری ویژه و media server باشد، احتیاج دارد.

    تولیدکننده از ایستگاههای محیط‌‌های چندرسانه‌ای (Multimedia) برای آماده کردن گرافیک‌ها و تصاویر متحرک، iconها، کلیپ‌های ویدئویی، اصوات و سایر موارد مورد لزوم استفاده می‌کند.

    تولیدکننده همچنین، یک اتصال به شبکه با سرعت مناسب نیز احتیاج دارد.

    تهیه‌کننده همچنین به یک نرم‌افزار مخصوص برای ایجاد و ویرایش رسانه‌های گروهی مختلف و گوناگون که مورد نیاز است، احتیاج دارد.

    با توجه به شکلی که در بالا داریم، برای اینکه بخواهیم یک برنامه صحیح و درست داشته باشیم باید نقطه شروع‌مان سمت راست این دیاگرام باشد.

    تأثیر تکنولوژی کاربر برروی برنامه طراحی شده: در این قسمت می‌خواهیم اثرات تکنولوژی مورد استفاده کاربر را برروی برنامه طرح‌ریزی شده و نیز تکنولوژی در نظر گرفته‌مان ببینیم.

    اولین قدم برای هر برنامه تکنولوژی، سنجش و بررسی تکنولوژی است که کاربر برای دسترسی به محصولات e-learning استفاده خواهد کرد، در واقع دریافتن و پی بردن به تکنولوژیهای کاربران باید یکی از اهداف تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان محصولات e-learning باشد که این کار را می‌توان با پرسیدن چند سئوالی کلیدی انجام داد: یادگیرندگان چه سخت‌افزاری دارند؟

    یادگیرندگان باید قادر به دسترسی یک کامپیوتر مناسب برای گرفتن مزایای فرایند offering باشند، توانایی‌های دقیق کامپیوتر تعیین خواهد کرد که چه رسانه‌هایی را افراد می‌توانند ببینند.

    با دانستن این توانایی‌ها، می‌توانیم محصولاتی را طراحی کنیم که با کامپیوترهایی که در حال حاضر کاربران با آنها کار می‌کنند سازگاری داشته باشند.

    یادگیرندگان چگونه به شبکه وصل می‌شوند؟

    برای دسترسی و دستیابی به اطلاعات در یک شبکه، یادگیرنده نیاز به یک اتصال با سرعت مناسب به شبکه دارد.

    باید بررسی کرد که شخص یادگیرنده برای برقراری این اتصال چه امکاناتی را در اختیار دارد و اتصال از چه طریق انجام می‌شود.

    یادگیرندگان دارای چه نرم‌افزاری هستند؟

    سخت‌افزاری که یادگیرنده از آن استفاده خواهد کرد مهم است اما به همان اندازه نرم‌افزارهایی که قرار است روی آن سخت‌افزار اجرا شوند نیز مهم هستند.

    3-1:انواع e-learning و تکنولوژیهای مورد نیاز هر کدام e-learning می‌تواند به طور گسترده به عنوان هر استفاده کاربردی از web و تکنولوژیهای اینترنت برای ایجاد تجربیات آموزشی تعریف می‌شود.

    اصولاً آموزش الکترونیکی در 2 دسته آموزش همزمان (synchronous) و آموزش غیرهمزمان (Asynchronous) قابل بررسی است.

    گاهی اوقات استاد به طور همزمان به ارائه مطالب به صورت ویدئویی می‌پردازد و در همان حال فراگیران در گوشه‌های مختلف جهان در حال دیدن این تصاویر ویدئویی از طریق اینترنت و ویدئو کنفرانس هستند و سئوالات خود را با همین روش از استاد می‌پرسند.

    گاهی نیز یکسری فیلم آموزشی به همراه سایر نیازمندیها تهیه شده است که با روش‌های مختلف در قالب سیستم‌های آموزشی متعدد در اختیار کاربران و فراگیران قرار می‌گیرد.

    کاربران می‌توانند در زمان مورد نظر خود با مشاهده این فیلمهای آموزشی یا بررسی و مطالعه کتابهای الکترونیکی و سایر محتواهای آموزشی از آنها بهره‌گیری کنند.

    این دو دسته خود نیز انواع مختلفی دارند.

    حال می‌خواهیم نگاهی به چندین روش e-learning که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند داشته باشیم.

    برخی از این روشها عبارتند از: Learner-led e-learning Faeiutated e-learning Instructor- led e-learning Embedded e-learning Learner-led e-learning3-1-1: هدف این روش از e-learning، انتقال و انتشار تجربیات آموزشی به طور کارا و مؤثر بر کاربران و یادگیرندگان مستقل است.

    بر همین اساس این روش گاهی اوقات روش مستقل یاself-directed e-learning نیز نامیده می‌شود که محتویات آن ممکن است شامل صفحات web، ارائات چند رسانه‌ای و سایر تجربیات آموزشی باشند که روی یک web server ذخیره و نگهداری می‌شوند.

    این محتویات از طریق یک web server در دسترس قرار می‌گیرند.

    شکل3-4: مثالی از Learner-led e-learning تجربه دریافت Learner-led e-learning شبیه تجربه دریافت یک رشته مبتنی بر کامپیوتر (CBT)[5] از طریق CD-ROM نیست.

    (توجه CBT!

    برروی کامپیوتر یادگیرنده اتفاق می‌افتد.

    در این حالت یادگیرندگان اجباری به اتصال به شبکه یا اینترنت ندارند).

    قابلیت پیگیری فعالیت‌های یادگیرندگان داخل یک بانک اطلاعاتی مرکزی و در برداشتن منابع اینترنتی دلیل قرار گرفتن learner- led e-learning در ورای CBT است.

    شکل3-5: شمایی از اجزاء learner-led e-learning در learner-led e-learning، همه دستورات باید از میان مواد امتحانی فراهم شوند.

    در این روش نه آموزگاری و نه تسهیل‌کننده‌ای برای کمک کردن به یادگیرندگان در موارد سخت وجود دارد و نه هیچ محدودیتی از نظر زمان یادگیری و میزان آن برای یادگیرنده وجود دارد، در واقع دانشجو در اینجا مستقل و آزاد است.

    در ادامه لیستی از تکنولوژیهایی که این نوع از e-learning ممکن است به آنها احتیاج داشته باشد آمده است، که این لیست براساس افراد درگیر با مسأله گروه‌بندی شده است: در ادامه لیستی از تکنولوژیهایی که این نوع از e-learning ممکن است به آنها احتیاج داشته باشد آمده است، که این لیست براساس افراد درگیر با مسأله گروه‌بندی شده است: جدول3-1: تکنولوژی مورد نیاز برای e-learning leaner-led 3-1-2:Facilitated E-learning e-learning تسهیل شده محتویاتی را که در e-learning learner-led از طریق web دریافت می‌شود را با تسهیلات مشترک یافت شده در e-learning instructor-led ترکیب می‌کند.

    شکل 3-6: مثالی از Facilitated E-learning این روش برای کاربران و دانشجویانی مناسب است که نمی‌توانند خودشان را با برنامه‌های سخت کلاس‌های آموزشی تطبیق دهند و هماهنگ کنند اما می‌خواهند که سطح یادگیری‌شان را از طریق بحث و مذاکره با سایر یادگیرندگان، به خوبی بحث با یک تسهیل‌کننده، افزایش دهند.

    تکالیف و تمرین‌ها به کلاس‌های بحث و مذاکره ارسال می‌شوند، جایی که یادگیرندگان همچنین می‌توانند تکالیف کامل‌شده‌شان را تحویل دهند.

    شکل 3-7: شمایی از اجزاء و جریان اطلاعات در Facilitated E-learning یک تسهیل‌کننده برخلاف یک مربی یا معلم واقعاً تدریس نمی‌کند.

    تسهیل‌کننده به طور مستقیم رویدادهای آموزشی را هدایت نمی‌کند یا اینکه تلاش برای بیرون آوردن کنترل از دست یادگیرندگان انجام‌ نمی‌دهد.

    تسهیل‌کننده به سئوالات یادگیرندگان پاسخ می‌دهد و به آنها در حل مسأله‌شان کمک می‌کند.

    همچنین یک تسهیل‌کننده ممکن است که تمرینات دانشجویان را ارزیابی کرده و به آنها نمره می‌دهد.

    جدول زیر، لیست تکنولوژیهای مورد نیاز برای این نوع از e-learning است: جدول 3-2: تکنولوژی مورد نیاز برای e-learning facilitated 3-1-3:Instructor–Led e-learning e-learning Instructor-Led از تکنولوژی وب برای هدایت کلاسهای convectional با یادگیرندگان دور، استفاده می‌کند.

    در این کلاسها از یک نوع تکنولوژی بلادرنگ، همچون کنفرانس‌های ویدئویی، صوتی، چت (chat) ...

    استفاده می‌شود.

    شکل 3-8: این شکل مثالی از روش Instructor–Led e-learning است، که در آن معلمی از طریق چت با دانشجوی خود در حال نمایش اسلایدهای power point می باشد.

    مربی آموزش طبق معمول اسلایدهایی را نشان می‌دهد و نیز نمونه‌هایی را برای مثال به اجرا در می‌آورد.

    این ارائه‌ها توسط یک سرور گروه‌بندی مدیا به همراه صدا و در صورت امکان تصویر منتقل می‌شود.

    یادگیرندگان برای ارائه کردن سمینارها و کنفرانس‌های خود از یک Media Player می‌توانند استفاده کنند و همچنین می‌توانند برای بیان و طرح سئوالاتشان از طریق تایپ کردن سئوالات در پنجره chat و یا ارسال سئوالات به وسیله ایمیل این کار را انجام دهند.

    همچون روش e-learning تسهیل شده، تکالیف به کلاس بحث و مذاکره ارسال می‌شوند، جایی که یادگیرندگان می‌توانند تکالیف تکمیل شده‌شان را در آنجا تحویل دهند.

    شکل3-9: دیاگرام جریان اطلاعات در روش Instructor–Led e-learning این روش از e-learning، Instructor-led e-learning، به نظر می‌رسد که برای یادگیرندگان شناخته شده تر باشد.

    این روش دارای ساختار یکسانی، به عنوان یک نوع آموزشی است که آنها در بیشتر زندگی خود تجربه کرده‌اند، می‌باشد.

    این نوع از e-learning، نیازمند حداقل تلاش برای تبدیل مواد درسی است.

    آنها در برابر دوربین ویدئویی قرار می‌گیرند.

    متاسفانه این تشابهات بطور گمراه‌کننده‌ای جذاب می‌باشند.

    بیشتر مواد درسی زمانی که فیلتر می‌شوند کار نمی‌کنند، یادگیرندگان کمی هنوز می‌دانند که چگونه از راه دور بیاموزند.

    در ادامه نگاهی داریم به تکنولوژی مورد نیاز برای e-learning، instructor- led .

    جدول3-3: تکنولوژی مورد نیاز برای e-learning instructor-led EMBEDDED E-learning3-1-4: آموزش الکترونیکی فشرده شده آموزش just-in-time را فراهم می‌کند که معمولاً در برنامه‌های کامپیوتری، فایلهای راهنما، صفحات وب، یا برنامه‌های کاربردی شبکه‌ای جای می‌گیرد.

    حتی ممکن است که یکی از اجزای یک سیستم پشتیبانی اجرای الکترونیکی باشد، شکل زیر مثالی از e-learning را که در یک فایل راهنما، درباره سیستم منبع داده‌نام (DSN) جای گرفته است را نشان می‌دهد.

    شکل3-10: مثالی از e-learning که در یک فایل راهنما، درباره سیستم منبع داده‌نام (DSN) جای گرفته است.

    Embedded e-learning امکانات و تسهیلاتی برای یادگیرنده‌ای که در نقطه دوردست باشد، کسی که دارای مشکل است و نیاز به کمک فوری دارد، فراهم می‌کند.

    این متد اغلب برروی کامپیوتر دانشجو قرار گرفته و نصب شده است به همراه برنامه‌ای که با هم در ارتباط هستند.

    شکل3-11:مثالی از روند انجام کار در e-learning embedded آموزش الکترونیکی فشرده شده همچنین می‌تواند کاملاً مبتنی بر وب باشد.

    در جدول (3-4) تکنولوژی مورد نیاز برای e-learning embedded را داریم.

    پارامتر تکنولوژیکالی اصلی در موفقیت این نوع از e-learning اندازه فایل است.

    اگر e-learning برروی کامپیوتر کاربر قرار داشته باشد، کاربر ممکن است تصمیم به نصب کردن فایلهای کمکی (tutorials) نگیرد به دلیل حجم قابل توجهی از دیسک که توسط این فایلها اشغال می‌شود.

    اگر هم کاربر از طریق web بخواهد به فایلهای کمکی دسترسی پیدا کند باز هم اندازه فایل را باید در نظر گرفت چون هیچ راهی برای فهمیدن و اطمینان اینکه کاربر از چه طریق به وب وصل خواهد شد وجود ندارد، بنابراین فایلهای کمکی باید به اندازه کافی کوچک باشند تا بتوانند به راحتی و با سرعت مناسب بارگذاری (download) شوند.

    جدول3-4: تکنولوژی مورد نیاز برای e-learning embedded 3-2:ابزارهای مورد نیاز E-Learning 3-2-1:سخت‌افزار و شبکه سخت افزار کامپیوتر و شبکه‌ها پایه و اساس آموزش الکترونیکی (e-learning) هستند.

    آنها تأسیسات زیربنایی را روی آن نرم‌افزارها و محتواهای وابسته فراهم می‌کنند.

    سخت‌افزار و شبکه‌ها مشکلترین جنبه‌های تکنولوژی برای تغییر دادن هستند وقتی که آنها در مکان باشند.

    آنها ممکن است تحت کنترل یادگیرندگان و یادپارتمان IT شما باشند با این همه، درک و فهم توانایی‌ها و محدودیت‌های سخت‌افزار و شبکه برای شما مهم است.

    شما باید بتوانید واژه‌ها را برای برقراری ارتباط با آنهایی که این تکنولوژیها را کنترل می‌کنند و درک علاقمندیهایشان در رابطه با e-learning به کار گیرید.

    گاهی اوقات شما هیچ انتخابی برای سخت‌افزار و شبکه برای دسترسی به e-learning چه برای خود و یا برای یادگیرنده خود ندارید.

    اگر هم شما قصد فروش بسته‌های e-learning خود را در یک بازار گسترده دارید ممکن است هیچ انتخابی نداشته باشید، اما برای طراحی و خلق و ایجاد بسته‌های آموزشی برای e-learning حالات و انتخابات مختلفی وجود دارد که شما می‌توانید تحت تأثیر آنها، از سخت‌افزار و شبکه برای دستیابی به e-learning و یا ایجاد و طراحی آن استفاده کنید.

    فرض کنید که شما می‌خواهید یک محیطی را راه‌اندازی کنید، جایی که یادگیرندگان می‌توانند محصولات آموزشی را برروی ماشینها دریافت کنند.

    شما ممکن است چنین لابراتوراهای آموزشی را راه‌اندازی کنید بطوریکه دانشجویان مشتاق یادگیری بتوانند یک محیط آموزشی آرام، آزاد از مزاحمت‌ها، مشغول به تحصیل باشند.

    در چنین لابراتوارهایی، یادگیرندگان می‌توانند برروی فراگیری درس تمرکز کنند و بر پشتیبانی‌های تکنیکی مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.

    در لابراتوارهای آموزشی outfitting، شما می‌خواهید کامپیوترها و شبکه‌هایی را که مناسب و مطلوب e-learning باشند، راه بیندازید.

    سازمانهای زیادی به دپارتمان‌های IT شان برای تعیین کردن و مشخص کردن کامپیوترها استانداردشان برای استفاده توسط کارمندان و نگهداری کردن شبکه‌های سازمان و اتصالات اینترنتی تکیه دارند.

    یکی از استفاده‌های مهم کامپیوترهای سازمانها و شبکه‌ها، برای گرفتن e-learning است، شما می‌خواهید مطمئن شوید که آیا همه کامپیوترهایی که توسط سازمان خریداری شده‌اند قادر به نمایش محتوای e-learning هستند.

    بنابراین، شما این اطمینان را داشته باشید که صدای شما، زمانیکه، سازمان شما تصمیم به ارتقاء یافتن و درخواست ورودی از دپارتمان مختلف را می‌گیرد، شنیده می‌شود.

    ایجاد محتوای e-learning ممکن است احتیاج به کامپیوترهای قدرتمندتر، از آنهایی که برای کارهای main stream احتیاج است، داشته باشید، به ویژه اگر e-learning متکی به صدا، تصویر متحرک، ویدئو و سایر مدیاهای پیشرفته باشد.

    توسعه e-learning ممکن است احتیاج به دستگاه‌های اضافه نیز داشته باشد، همچون یک دوربین ویدئوی دیجیتال، میکروفون و اسکنر.

    توسعه e-learning ممکن است همچنین نیاز به اتصال به server هایی که حاوی محتوایe-learning هستند، داشته باشد.

    3-2-2:ابزارهای دستیابی به e-learning تا زمانیکه یادگیرندگان و دانشجویان به محصولات e-learning دسترسی پیدا نکنند نمی‌توانند آموزش ببینند و چیزی یاد بگیرند.

    فراگیری و آموزش نیاز به ابزارهایی برای یافتن، هدایت کردن، نشان دادن و اجرای محتوای e-learning دارد.

    و همچنین احتیاج به ابزارهایی دارد که قابل اعتماد، ساده برای عملیات، و قادر به نمایش دقیق محتوا باشند.

    اگرچه ابزارهایی که برای دسترسی به e-learning استفاده می‌شوند سرنوشت‌ساز هستند، اما با این حال اینها اجزایی هستند که شما ممکن است کمترین کنترل را روی آنها داشته باشید.

    تنها با فهمیدن و درک تواناییها و محدودیتهای این ابزارهاست که می‌توان: e-learning ای را طراحی کرد که توانایی‌ها و قابلیت‌های ابزارهای خودش را در تکنولوژی منتشر می‌کند.

    برروی استانداردهای IT و سایت‌های خرید که تعیین می‌کنند یادگیرندگان در سازمان شما از چه ابزارهایی می‌توانند استفاده کنند، تأثیر گذاشت.

    لابراتوارهای آموزشی و سایر محیط‌هایی را راه‌اندازی کرد تا یادگیرندگان جایی برای تجربیات آموزشی مطلوبی داشته باشند.

    دسترسی به e-learning احتیاج به چندین نوع از ابزارها دارد که جستجوگرهای وب (web browsers) مهمترین و اساسی‌ترین آنها هستند.

    3-2-3:ابزارهای عرضه محصولات e-learning ابزارهایی که برای پیشنهاد دادن e-learning به کار می‌روند این اطمینان را به شما می‌دهند که e-learning ای را که ایجاد کرده‌اید در دسترس یادگیرندگان به طور مؤثر و مطلوب، قرار می‌گیرد.

    ابزارهای پیشنهاد e-learning چندین عملیات را فراهم می‌کنند که به شرح زیر هستند: قابلیت دسترسی e-learning در سراسر یک شبکه: گاهی اوقات این فعالیت اشاره به انتشار یک رشته نیز دارد.

    همانطور که از نامش پیداست، عملیات publishing یک رشته‌ای را به صورت عمومی در می‌آورد.

    اداره کردن و مسئولیت عملیات عرضه e-learning: کارهای عمومی و مشترک شامل ثبت نام کردن یادگیرندگان در دوره، محول کردن و واگذار کردن کار سرپرستان و مربیان به دوره‌‌ها، جمع‌آوری شهریه‌ها و ...

    می‌شوند.

    حتی رشته‌های online نیز درگیر کاغذبازی‌های زیادی هستند.

    کنترل کردن عملیات دستیابی به رشته‌ها، دروس، موضوع‌های مستقل که شما پیشنهاد می‌دهید.

    ابزارها ممکن است به محدود کردن دستیابی به کاربران ثبت‌نام شده و ثبت کردن رویه‌هایی (module) که گرفته و تکمیل شده‌اند.

    احتیاج داشته باشند پیشنهاد دادن همچنین ممکن است احتیاج به ثبت نمرات در تست‌های انفرادی و نمرات سایر فعالیت‌ها داشته باشد.

    ابزارهای offering شامل چندین دسته هستند: web server: برای ارسال کردن صفحات web و سایر رویه‌های درخواست شده توسط یک جستجو گر وب.

    سیستم‌های مدیریت آموزشی برای اداره کردن رشته‌ها و دانشجویان سیستم‌های مدیریت محتوای آموزشی (LCM)، برای گردآوری و عرضه کردن رشته‌هایی که توسط ماجولهای قابل استفاده مجدد، ساخته شده‌اند.

    ابزارهای همکاری، برای قادر ساختن برقراری ارتباط میان کاربران توزیع شده.

    سیستم‌های مدرسه مجازی: برای هدایت کردن e-learning instructor- led در سرتاسر شبکه.

    سرورهای مدیا، برای ارسال صدا، تصویر و سایر مدیاهای پویا به طور مناسب در سراسر شبکه.

    3-2-4:ابزارهای ایجاد محتوای e-learning ایجاد و خلق e-learning اشاره دارد به فرایند ایجاد و گردآوری محتوا که در هر سطحی از محتوا می‌تواند روی دهد.

    یعنی اینکه شما می‌توانید یک سطری از اجزای مدیا ایجاد کنید؛ آنها را در صفحات گردآوری کنید، نمایش‌ها، موضوعات آموزشی، برقراری ارتباط بین اینها برای خلق کردن درسها؛ تجمیع کردن درسها برای ایجاد رشته؛ و برقرار ارتباط بین رشته‌ها برای تولید یک برنامه درسی.

    ابزارهای ایجاد و خلق محتوای e-learning به شرح زیر هستند: ابزارهای خلق دوره‌های آموزشی مخصوصاً (بخصوص) طراحی شده‌اند برای خلق e-learning، چنین ابزارهایی فرایند پیاده‌سازی استراتژیهای آموزشی، ایجاد منوها و طرح‌های مذاکره‌ بدون دانش گسترده تکنیکال.

    ابزارهای ایجاد website، برای خلق کردن صفحات HTML و ارتباط دادن آنها به هم برای تولید وب سایتهای داخلی.

    چنین سایتهایی می‌توانند رشته‌ها یا عناصر وابسته و مربوط به رشته‌ها باشند.

    با شامل بودن scripting، جلوه‌های نمایش پویا و اتصالات به پایگاه داده‌ها، این ابزارها می‌توانند یک محتوای e-learning بر هم کنش با انیمیشن عالی ایجاد کنند.

    ابزارهای سنجش و امتحان برای ایجاد و هدایت ارزیابی‌ها، این ابزارها سئوالهای دو گزینه‌ای درست یا غلط، سئوالهای چند گزینه‌ای، سئوالهایی با جواب کوتاه، لیست‌های تطبیق و سایر انواع امتحانات Computer- Scored، را ایجاد می‌کنند.

    ابزارهای ویرایش مدیا برای ایجاد، ویرایش، و نقاشی «web readying»، icon ها، عکس‌ها، تصاویر متحرک، اصوات، تصاویر ویدئویی و سایر مدیاهایی که در e-learning وجود دارند.

    ابزارهای تبدیل و تغییر برای انتقال مدارک و پرونده‌ها، سخنرانی‌ها، گرافیک‌ها، و سایر محتواها به فرمتهایی که در e-learning و روی web بتوانند استفاده شوند.

    خلاصه: در فرایند e-learning سه گروه از افراد درگیر هستند که این دسته افراد شامل گروه های زیر هستند : تولیدکنندگان(Producers) ، e-learning را تولید می کنند.

    در ادامه با احتیاجات و نیازهای هر کدام از این دسته افراد برای رسیدن به اهدافشان ، آشنا شدیم و گفتیم که سه عامل اساسی برای رسیدن به اهداف وجود دارد : شبکه و به عبارت کلی تر ارتباطات لوازم و سخت افزار نرم افزار و همچنین گفتیم که برای e-learning روشهای مختلفی تعریف شده است که ما در اینجا به چهار روش متداول تر اشاره کردیم: learner-led e-learning : روش آموزشی است که در آن فرایند آموزش بدون حضور معلم و مربی آموزش روی میدهد.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

امروزه اينترنت به خاطر صرفه جويي در هزينه ، زمان ، رفت و آمدها و ... در اکثر کاربردها نظير تجارت ، ارتباطات ، آموزش و غيره جايگاه ويژه اي پيدا کرده است ، بطويکه استفاده از اينترنت در اکثر کاربردها امري اجتناب ناپذير مينمايد . در حال حاضر انقلاب تکنو

مقدمه فن آوری پیامدی از خصیصه ابزار سازی انسان است . با نگاهی عمیق به پیرامون و تعمقی در خود و نسبت به غیر ، در می یابیم که اساسی ترین تفاوت ما به غیر ، همان ویژگی ابزار سازی ماست . بشر موجودی ابزار ساز است و این کار را در بلندای تاریخ ادامه داده است . از تفکر و خلاقیت خویش مدد گرفته و در سیر تکاملی حیاتش از سادگی به پیچیدگی میل کرده و در این فرایند از تنوع خواصی ابزار خود ساخته ...

تاريخ نشانگر تغيير و تحول بسيار در عصرهاي مختلف مي‌باشد. با هر نسل ابزارها، سنت‌ها و عقايد جديد رشد مي‌کنند و اين موضوع در آغاز قرن بيستم از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است. نظام‌هاي اجتماعي، اقتصادي، سياسي در حال تحول مي‌باشند. ابزارهاي جديد موجب پديد

مقدمه چندی قبل یک دانشگاه آمریکایی طی نظرسنجی از اقتصاددانان – برنده جایزه نوبل، از آنان خواست بئویند در زمان حاضر، ثروت پایدار یک جامعه کدام است، در صورتی که در گذشته معمولاً، برده ها، طلا، منابع کشاورزی و منابع طبیعی، صنایع، تجارت و غیر ثروت پایدار بوده است، اقتصاددانان عموماً پاسخ داده اند که در عصر فناوری پیشرفته، ثروت پایدار هر جامع، استعداد و نیروی انسانی ماهر و خلاق آن ...

چکیده : پیشرفت سریع در فناوری اطلاعات، روشهای جدید همکاری و مشارکت را بین مؤسسات آموزش کشاورزی را ممکن ساخته است. اگر مراکز آموزش کشاورزی بخواهند خود را تحولات وپیشرفتهای سریع علم و تکنولوژی همگام سازند، لازم است اساتید و آموزشگران بطور مستمر با بکارگیری فناوری اطلاعات دانش خود را روزآمد سازند. تحولات حوزه فناوری اطلاعات همواره نظامهای آموزشی را تحت تأثیر قرار داده است. باتحول ...

* معرفي آموزش الکترونيکي E-learning با ورود کامپيوتر به زندگي انسانها و به موازات آن گسترش شبکه اينترنت، بسياري از تعاريف و خدمات اجتماعي تغيير يافته و يا به سمت تحول بنيادي در حرکت است، و هر روزه تاثيرات اين دگرگوني ها در زندگي روزمره ما بيشتر نما

چکیده در حال حاضر انقلاب تکنولوژی عمیقاً نحوه تفکر عمل و بسیاری از فرآیندهای کاری را در زندگی ما تغییر داده است. تحولات بزرگ جامعه بشری، ما را به سویی می‌کشاند که آموزش از راه دور امری اجتناب‌ناپذیر خواهد شد و گاهاً می‌توان در این عرصه فرصتهایی را یافت که نتیجه فرآیند اموزش را غنی‌تر نموده و چه بسا با در اختیار گرفتن امکانات کمک آموزشی دیداری و شنیداری پیشرفته در این نوع آموزش، ...

مدارس مجازی و e-learning مدارس مجازی یک پدیده سریعاً در حال رشد در تحصیلات ابتدایی و راهنمایی (k-12 ) آمریکا هستند . این مدارس به طور بالقوه نمود انقلاب آموزشی در مدارس هستند . اصطلاح "دبیرستان مجازی یا مدارس مجازی" به طور عمومی برای هر نوع موسسه آموزشی به کار برده می شود که دوره های (k-12 ) را از طریق اینترنت و یا روش های web محوری ارائه می کند . مدارس مجازی به عنوان یک قسمت از ...

فناوری اطلاعات بر وجوه مختلف یک جامعه تاثیر خواهد گذاشت آموزش و روشهای یادگیری نیز دستخوش تغییراتی خواهند شد. آموزش چیست؟ آموزش تجربه‌ای مبتنی بر یادگیری است که به منظور ایجاد تغییرات نسبتاً ماندگار در انسان صورت می‌پذیرد. آموزش می‌تواند موجب تغییر مهارتها، دانش، بینش و رفتار اجتماعی گشته و از روشهایی چون ارائه سخنرانی، برگزاری سمینار، شبیه‌سازی، دوره‌های آموزشی و غیره انجام ...

شهر الکترونيک يک اختراع و يا يک پيشنهاد نوآورانه نيست بلکه واقعيتي است که بر اساس نياز جاي خود را باز مي‌کند اگر امروز چشم خود را بر نياز ببنديم فردا بايد با پرداخت هزينه بيشتر قدم در اجراي آن بگذاريم شهر الکترونيک چيست؟ شهر الکترون

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول