دانلود تحقیق انگیزه مادری

Word 55 KB 9369 14
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • انگیزه مادری : یکی از قویترین انگیزه ها انگیزه مادری است .

    انگیزه مادری در حیوانات رده پایین به صورت غریزی وجود دارد یعنی علاقه مادر به فرزند وطرز رفتار وی یکنواخت ، منظم و تابع یک سلسله عوامل فیزیولوژیکی است .

    ترشح هورمون پرولاکتین که در اکثر حیوانات ماده وجود دارد ، از عوامل این رفتار بشمار می رود .

    در موشهای ماده این رفتار غریزی عبارت است از قطع ناف بچه ، خوردن جفت و جای دادن بچه ها در لانه که به صورت یکنواخت انجام می گیرد .

    تفاوت نمی کند که موش برای اولین بار یا چندمین بار زاده باشد حرکات و رفتار او نسبت به بچه هایش همان حرکات یکنواخت و منظم و قابل پیش بینی است .

    در حیوانات عالی تر حرکات تا حدودی تابع یادگیری است و در انسان مراقبت و علاقه به کودک تابع عوامل اجتماعی نیز می باشد .

    ازدواج به صورت مشروع و قانونی ، نحوه پرورش کودک ، وضع اقتصادی خانواده ، عوامل فرهنگی و سنتی و اعتقادات مذهبی و قوانین و مقرارت حاکم بر جامعه همگی در نحوه بروز این انگیزه دخالت دارند .

    در اجتماعاتی که سقط جنین از نظر قانونی جرم محسوب نمی شود ، بعضی از مادران با وجود غریزه مادری جنین خود را سقط می کنند .

    این نوع رفتار حتی در طبقات تحصیل کرده و مرفه اجتماعی نیز مشاهده می شود .

    بر عکس در جوامعی که پای بند به اعتقادات مذهبی یا اخلاقی هستند ، سقط جنین جرم محسوب می شود و مرتکب آن به مجازات می رسد .

    معذالک در همه جوامع وضع خانواده ها متفاوت است و نوع رفتار مادر نسبت به نوزاد با کودک خود و شیوه مراقبت و نگهداری از کودک حتی بین افراد نزد یک یک خانواده نیز شبیه به یکدیگر نیست .

    ابزار محبت مادر نسبت به کودک و احتیاج کودکان به پرستاری و محبت مادری از جمله مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد .

    در این زمینه علاوه بر آموزشهای اجتماعی رفتار مادر می تواند الگویی برای فرزندان وی قرار گیرد .

    رفتار مادری رفتار جنسی ، راهی است که به داشتن فرزند منتهی می شود .

    در میان پستانداران ، مادری که وضع حمل می کند تغییرات هورمونی زیادی در او ایجاد می شود و طبیعی است که انتظارمی رود این تغییرات هورمونی او را برای رفتار مادری آماده کنند .

    این فرضیه تا اندازه زیادی صحیح است ؛ هورمون ها حداقل مراحل اولیه رفتار مادری را تسهیل می کنند .

    در اواخر حاملگی و درست هنگام زایمان ، سطوح استروژن ، پروژسترون ، آکسی توسین و پرولاکتین مادر بالا می رود .

    حتی تزریق این هورمون ها به یک موش ماده با کره می تواند رفتار مادری ایجاد کند ، با این حال ، این رفتار تا یک یا دو روز پس از تزریق پدیدار نمی شود ( بریدج ، دی بیار ، لاندز و دو هرتی ، 1985 ؛ لامب ، 1975 ؛ مولتز ، لوبین ، لئون و نومان ، 1970 ؛ پیدرسن ، آشر ، مونرو و پرانگ ، 1982 ) .

    هر هورمون جنبه متفاوتی از رفتار مادری را کنترل می کند .

    برای مثال ، پروژسترون برای لانه سازی موش مهم است در حالی که پرولاکتین برای بازیابی جوانی اهمیت دارد ( زارو ، گندلمن و دننبرگ ، 1971 ) .

    هورمون ها ، مادر را مهیا می کنند تا به بچه ها پاسخ دهد ؛ وقتی چنین کاری را انجام داد ، ممکن است او به طور پایدار تغییر کند .

    موش ماده ای که یک یا دو ساعت تجربه مادری با فرزندش را داشته است ، پس از یک وقفه 25 روزه که تولید شیرش متوقف شد و هورمون هایش به حالت طبیعی برگشت ، باز هم مثل مادر با سایر بچه ها رفتار می کند ( بریدج ، 1975 ) .

    اگر چه هورمون ها ، رفتار مادری را تسهیل می کنند اما برای ایجاد آن ضروری نیستند .

    اگر موش ماده ای که هرگز حامله نشده است با بچه موش های 5 تا 10 روزه رها شود ، پس از چند روز ، علاقه او به بچه موش ها افزایش می یابد ( چون بچه موش ها نمی توانند بدون مراقبت والدین و بدون غذا زنده بمانند ، آزمایشگر باید آنها را به صورت دوره ای با بچه موش های جدید و سالم تعویض کند .

    ) پس از حدود 6 روز ، مادر منتخب یک لانه می سازد ، بچه موش ها را در لانه جمع می کند ، آنها را می لیسد و کارهای دیگری را که معمولا هر مادری انجام می دهد – به استثنای پرستاری از آنها – او نیز انجام می دهد .

    هورمون های تخمدان به این فرایند کمک می کنند اما ضروری نیستند .

    برای مثال ، هم موش هایی که تخمدان های سالمی دارند و هم موش هایی که فاقد تخمدان سالمی هستند ، پاسخ مادری را نشان می دهند ، با این حال ، آنهایی که تخمدان های سالمی دارند رفتار مادری بسیار کاملی نشان می دهند ( مایر و روزن بلات ، 1979 ) اگر چه جوندگان نر هرگز الگوی هورمونی مشابه مادران جدید تولید نمی کنند ، اما آنها نیز رفتار مادرانه را نشان می دهند .

    معمولا موش نر بچه ها را می کشد .

    اما اگر موش نر با موش ماده ای جفتگیری کند و در دوران حاملگی همراه او باقی بماند ، بچه ها را می پذیرد و به مادر در مراقبت ازآنان کمک می کند .

    موش نری که با نوزادان در قفس قرار داده می شود ( و موش ماده بزرگسالی در قفس وجود ندارد .) کم کم نسبت به این نوزادان رفتار مادرانه نشان می دهد .

    در این موارد رفتار او شبیه رفتار موش بی تجربه قبلی است ، بجز اینکه موش ماده در مجموع مراقبت مادرانه بیش تری نشان می دهد .

    خلاصه اینکه 5 تا 10 روز همراهی با نوزادان جایگزین تغییراتی هورمونی می شود که با حاملگی و زایمان ایجاد می شوند .

    آیا این همراهی حتی در طبیعت نیز بر رفتار تاثیر می گذارد ؟

    روی هم رفته بچه موشی که نیاز دارد تا 6 روز اجبارا یک بزرگسال از او مواظبت کند ، قبل از اینکه بزرگسال آماده شود ، یم میرد پاسخ روزن بلات این است که رفتار مادری دو مرحله دارد .

    در جریان چند روز اول پس از وضع حمل ، هورمون ها رفتاری مادری را تسهیل می کنند .

    پس از آن آشنایی مادر با بچه ها – با هورمون ها یا بدون آها – پایه ای کافی برای حفظ مراقبت مادرانه است .

    مزیت این سیستم آن است که مراقبت مادرانه بیش تر از تغییرات هورمونی که همراه با وضع حمل است ، به طول می انجامد .

    انگیزه کسب موفقیت : علاوه بر انگیزه هایی که بر شمرده شد .

    انگیزه دیگری که جنبه اجتماعی آن از جنبه فیزیولوژیکی قوی تر است انگیزه کسب موفقیت می باشد .

    در بین افراد بشر کمتر کسی را می توان یافت که علاقه به موفقیت و پیشرفت نداشته باشد .

    انگیزه کسب موفقیت سبب می شود که انسان شرایط دشوار زندگی و محیطی را برای کسب موفقیت تحمل کند .

    در آزمایشهایی که بر پایه روانشناسی سازمانی در این زمینه انجام گرفته مشاهده شده است که در دو گروه که یکی به عنوان گروه آزمایشی و دیگری به عنوان گروه شاهد انتخاب شده اند ، هر چند آزمایشها مشکل تر و شرایط سخت تر شده میزان تحمل افراد گروه آزمایشی نیز افزایش یافته است .

    انگیزه کسب موفقیت در کارگاهها و موسسات صنعتی اجتماعی در حقیقت شرایط سخت محیطی را مانند کمی نور کمی حرارت و امثال آن آسان می سازد .

    در افرادی که برای آزمایشهای فضایی انتخاب می شوند این انگیزه سبب می شود که شرایط بسیار دشواری را مانند معلق بودن در هوا ، در حال چرخش بودن ، در حالت بی وزنی قرار گرفتن و نظایر آن را تحمل کنند .

    در سازمانها نیز این نوع انگیزه سبب تلاش کارکنان برای موفقیت بیشتر می گردد .

    سنجش انگیزه ها با یکدیگر و نیرومندی نسبی انگیزه ها : جستجوی غذا صورت گرفته است ، انگیزه گرسنگی را بالاترین انگیزه ها می دانند ، عده دیگری نیز مسئله امنیت را مطرح می کنند و معتقدند که جنگلها و مهاجرت ها به دلیل تامین امنیت صورت گرفته ، عده ای از دانشمندان از جمله روانشناسان و روانکاران نیز با استناد به اینکه بیماری های روانی غالبا ناشی از ناکامی های جنسی می باشد ، انگیزه جنسی را بالاتر از دیگر انگیزه ها می شمارند .

    از آنجا که تشخیص انگیزه در آدمیان که تابع عوامل محیطی ، اجتماعی و سنتی می باشند ، مشکل است آزمایشهای متعددی با حیوانات مختلف صورت گرفته است .

    در حیوانات نیز نسبت انگیزه ها به یکدیگر از یک گونه به گونه دیگر حیوانات متفاوت است مثلا در موشها نسبت انگیزه ها به ترتیب عبارتند از انگیزه مادری ، تشنگی ، گرسنگی و انگیزه جنسی در حالی که در حیوانات دیگر توالی انگیزه ها دقیقا به این صورت نیست .

    جستجوی غذا صورت گرفته است ، انگیزه گرسنگی را بالاترین انگیزه ها می دانند ، عده دیگری نیز مسئله امنیت را مطرح می کنند و معتقدند که جنگلها و مهاجرت ها به دلیل تامین امنیت صورت گرفته ، عده ای از دانشمندان از جمله روانشناسان و روانکاران نیز با استناد به اینکه بیماری های روانی غالبا ناشی از ناکامی های جنسی می باشد ، انگیزه جنسی را بالاتر از دیگر انگیزه ها می شمارند .

    موضوعاتی که در بررسی انگیزش وجود دارند : به طوری که در فصلهای بعدی خواهید دید ، بررسی انگیزش ، دامنه وسیعی از فرضها ، فرضیه ها ، نظریه ها ،یافته ها و زمینه های کاربردی را شامل می شود .

    اما بررسی انگیزش تعداد موضوع متحد کننده هم دارد که این فرض ها ، فرضیه ها ، نظریه ها ، یافته ها و کابردها را در حوزه مطالعاتی منسجم ، ادغام می کنند که موارد زیر از آن جمله هستند : 1- انگیزش برای سازگاری مفید است .

    2- انگیزها توجه را هدایت می کنند .

    3- انگیزه ها در طول زمان تغییر می کنند و بر جریان رفتار تاثیر می گذارند .

    4- انواع انگیزش وجود دارد .

    5- انگیزش گرایشهای نزدیکی و دوری را شامل می شود .

    6- بررسی انگیزش معلوم می کند که افراد چه می خواهند .

    7- برای اینکه انگیزش شکوفا شود ، به شرایط حمایت کننده نیاز دارد .

    8- هیچ چیزی به اندازه یک نظریه خوب ، مفید نیست .

    انگیزش برای سازگاری مفید است .

    انسانها سیستمهای سازگار پیچیده ای هستند .

    این موضوع به دلیل تغییر دائمی محیطی که رد آن زندگی می کنیم ، اهمیت دارد .

    مقتضیات شغلی افزایش و کاهش دارند ، فرصتهای آموزشی ایجاد می شوند و از دست می روند ، روابط بهبود و زوال می یابند ، سلامتی متحمل بحران می شود و بهبود می یابد ، و الی آخر .

    انگیزش برای سازگاری با شرایط همیشه در حال تغییر مفید است زیرا که حالتهای انگیزشی به ما امکان می دهند سیستمهای سازگار باشیم ، به این معنی که هر وقت بین مقتضیات لحظه به لحظه و سلامتی ما اختلاف ایجاد شود ، دستخوش حالتهای انگیزشی می شویم که ما را برای اقدامی اصلاحی آماده می کنند .

    وقتی افراد چند ساعت بدون غذا می مانند و زمانی که غذا کمیاب می شود گرسنگی به وجود می آید .

    وقتی تعداد موعدهای مقرر خیلی زیاد می شود ، استرس به وجود می آید .

    وقتی کسی مشکل را کنترل می کند ، احساس تسلط ایجاد می شود .

    بنابراین ، یکی از موضوعاتی که در سرتاسر این کتاب جریان دارد این است که حالت های انگیزشی ، مانند گرسنگی ، استرس و تسلط وسیله ای را در اختیار فرد قرار می دهند تا به طرز موفقیت آمیزی با ضروریات اجتناب ناپذیر زندگی کنار بیاید .

    اگر حالتهای انگیزشی را حذف کنیم ، افراد فورا منبعی حیاتی را که برای سازگار شدن و حفظ سلامتی به آن متکی هستند ، از دست می دهند .

    هر کسی که سعی دارد وزن خود را کاهش دهد یا شعر خلاقی به سر آید و یا یک زبان خارجی را یاد بگیرد ( بدون اینکه ابتدا انگیزه در خود ایجاد کند ) ، فورا متوجه خواهد شد که انگیزش برای سازگاری مفید است .

    وقتی انگیزش از بین می رود ، سازگاری شخص مختل می شود .

    افرادی که در کنترل کردن سرنوشت خودشان احساس درماندگی می کنند ، وقتی به چالش طلبیده می شوند فورا ناامید می شوند ( پیترسون ، مایر و سیلیگمن ، 1993 ) .

    در ماندگی ، توانایی فرد را برای مقابله کردن با چالشهای زندگی ضایع می کند .

    افرادی که تحت فرمان و کنترل دیگران قرار دارند ، نسبت به امیدها و آرزوهایی که از نیازهای روانشناختی آنها سرچشمه می گیرند ، از لحاظ هیجانی فلج و بی روح می شوند .

    کنترل شدن توسط دیگران ، قابلیت فرد را برای به وجود آوردن انگیزش ، ضایع می کند ، در مقابل چنانچه کیفیت حالتهای انگیزشی فرد بسیار خوب و هدفمند باشد ، سازگاری فردی رشد می کند .

    اگر کودکان در رابطه با مدرسه به هیجان آیند کارمندان از مهارتهای خودشان اطمینان یابند ، و ورزشکاران هدفهای عالی تری را برای عملکردشان تعیین کنند ، در این صورت آموزگاران ، کارفرمایان و مربیان می توانند خاطر جمع باشند که هر یک از این افراد قادر خواهند بود تا با محیط منحصر به فردشان با موفقیت سازگار شوند .

    افرادی که انگیزش عالی دارند ، خوب سازگار می شوند ، و رشد می کنند ، افرادی که نارسایی انگیزشی دارند ، دچار مشکل می شوند .

    انگیزه ها توجه را هدایت می کنند محیط ها به شیوه های مختلف همواره توجه ما را می طلبد .

    برای مثال ،وقتی در جاده ای در حال رانندگی هستیم ، باید کارهای متعددی انجام دهیم : مقصد خودمان را پیدا کنیم ، با رانندگان دیگری همکاری کنیم ، به اتومبیلهای دیگری برخورد نکنیم به مکالمه همسفرمان گوش کنیم و به او پاسخ دهیم ، از سر ریز کردن فنجان قهوه مان جلوگیری کنیم و الی آخر .

    همینطور ، یک دانشجوی کالج باید به طور همزمان ، نمرات خوبی بگیرد ، روابط دوستی قدیمی خود را حفظ کند ، غذای سالم بخورد ، بودجه مالی و وقت خود را تنظیم کند ، برای آینده برنامه ریزی کند ، لباسهایش را بشوید ، استعدادهای هنری خود را پرورش دهد ، در جریان اخبار دنیا قرار بگیرد و الی آخر .

    چه کسی به ما ندا می دهد که توجه ما به یک جهت یا جهت دیگری تخصیص یافته است ؟

    بیشتر این ( نداها ) از حالت های انگیزشی ما سرچشمه می گیرند .

    انگیزه ها توجه ما را طوری جلب می کنند که به جنبه از محیط ( و نه جنبه های دیگر آن ) ، توجه کنیم .

    انگیزه ها با هدایت کردن توجه به اعمال خاص به جای اعمال دیگر ، بر رفتار ما تاثیر می گذارند .

    یک نمونه از اینکه چگونه انگیزه ها توجه ما را جلب نموده و رفتارمان را هدایت می کنند ، در جدول 4-1 نشان داده شده است .

    4 ستون این جدول از راست به چپ عبارتند از : ( الف ) جنبه های گوناگون محیط ، ( ب ) انگیزه ای که معمولا توسط رویداد محیطی برانگیخته می شود ، ( ج ) رفتاری که متناسب با انگیزه است ، و ( د ) اولیت یا احساس فوریت هر یک از این رفتارها که شدن انگیزه زیر بنایی آن را تعیین می کند .

    با اینکه امکان 6 نوع رفتار وجود دارد ، توجه به طور برابر به هر یک از آنها تخصیص نمی یابد ، زیرا نیرومندی انگیزه هر یک از آنها تفاوت دارد ( که با تعداد ستاره ها درستون سمت چپ نشان داده شده است .

    ) چون علاقه ، تشنگی ، و استراحت در آن لحظه به خصوص ، اضطراری نیستند ( یک ستاره ) برجستگی آنها کم است و توجه را جلب نمی کند .

    انگیزه اجتناب از سردرد ، خیلی برجسته است ( پنج ستاره ) و بنابراین توجه را جلب می کند و رفتار را به سمت مصرف آسپرین هدایت می نماید .

    درد ، مانند خیلی از انگیزه ها ، توانایی جلب کردن ، نگه داشتن و هدایت کردن توجه ما را دارد .

    بنابراین ، انگیزه ها با جلب کردن توجه ما ، متوقف کردن کاری را انجام می دهیم ، و منحرف کردن توجه ما را از انجام دادن کارهای دیگر ، بر رفتارمان تاثیر می گذارند .

    انگیزه ها در طول زمان تغییر می کنند و بر جریان رفتار تاثیر می گذارند .

    انگیزش حالت مجزا یا ثابتی نیست بلکه فرآیندی پویاست ، بنابراین همیشه تغییر می کند و افزایش و کاهش می یابد ، نیرومندی انگیزه نه تنها مرتبا کم و زیاد می شود ، بلکه افراد همیشه در هر لحظه چندین انگیزه متفاوت دارند .

    داشتن چندین انگیزه برای سازگاری اهمیت دارد ، زیرا شرایط و موقعیت ها پیچیده هستند و افراد برای سازگار شدن ، باید از لحاظ انگیزش پیچیده باشند .

    معمولا یک انگیزه از همه قوی تر و متناسب با شرایط است در حالی که انگیزه های دیگر نسبتا فرعی هستند ، یعنی ، همان گونه که در جدول 4-1 نشان داده شده است ، یک انگیزه توجه ما را جلب می کند ، در حالی که انگیزه های دیگر نسبتا خفته می مانند .

    به عنوان مثال ، دانشجویی را تجسم کنید که کتاب در دست پشت میز نشسته است .

    هدف این دانشجو خواندن کتاب است و چون قرار است امتحان بدهد در این لحظه ، انگیزه نسبتا نیرومندی دارد .

    او یک ساعت مطالعه می کند ، ولی در این مدت کنجکاوی او ارضاء می شود ، خستگی بر او غلبه می کند و نیرومندی انواع انگیزه های فرعی ، مانند گرسنگی و پیوند جویی افزایش می یابد .

    شاید بوی ذرت بو داده که از اتاق همسایه به مشام می رسد او را به سمت راهرو بکشد ، یا شاید دین دوست صمیمی که از راهرو رد می شود ، نیرومندی نسبی انگیزه پیوند جویی را افزایش دهد .

    اگر نیرومندی انگیزه پیوند جویی تا حد تسلط افزایش یابد ، در این صورت رفتار این دانشجو از مطالعه به پیوند جویی تغییر جهت خواهد داد .

    در شکل 2-1 جریان رفتار فردی که سه رفتار X، Y و Z مثل مطالعه ، خوردن و پیوند جویی را انجام می دهند ، نشان داده شده است .

    در این شکل ، تغییرات در نیرومندی هر یک از این سه انگیزه که جریان رفتار مشاهده شده را به وجود می آورد ، ترسیم شده است .

    در لحظه 1 , انگیزه X ( مطالعه ) انگیزه غالب است در حالی که انگیزه های Y و Z نسبتا فرعی هستند .

    در لحظه 2 ، نیرومندی انگیزه Y ( خوردن ) از انگیزه X بیشتراست ، در حالیکه انگیزه Z نسبتا فرعی مانده است .

    در لحظه 3 انگیزه Z ( پیوند جویی ) تسلط می یابد و بر جریان رفتار تاثیر می گذارد .

    در مجموع شکل 2-1 نشان می دهد که ( الف ) نیرومندی انگیزه در طول زمان تغییر می کند ، ( ب ) افراد همیشه چندین انگیزه با شدت مختلف دارند که هر یک ممکن است توجه را جلب کنند و بسته به شرایط در جریان رفتار مشارکت داشته باشد ، ( ج ) انگیزه ها چیزی نیستند که فرد از آنها برخوردار باشد یا نباشد ، بلکه در عوض این انگیزه ها بسته به تغییر اوضاع ، افزایش یا کاهش دارند .

    انواع انگیزش وجود دارد خیلی از افراد تصور می کنند انگیزش مفهوم واحدی است .

    ویژگی اصلی انگیزش ، مقدار یا سطح شدت آن است .

    از نقطه نظر عموم مردم تنها مسئله درباره انگیزش ، مقدار آن است ، بنابراین انگیزش به عنوان یک ساختار واحد ، از مقدار صفر تا کم ، متوسط ، زیاد ، خیلی زیاد نوسان دارد .

    به همین خاطر ، کارورزان ( آموزگاران ، مدیران ، مربیان ) توجه خود را روی این سوال متمرکز می کنند که چگونه می توانیم در دانش آموزان ، یا ورزشکاران انگیزه بیشتری ایجاد کنیم ؟

    در مقابل شماری از نظریه پردازان انگیزش معتقدند که انگیزش انواع مختلفی دارد .

    برای مثال ، انگیزش بیرونی یا انگیزش درونی تفاوت دارد .

    انگیزش یاد گرفتن با انگیزش عمل کردن تفاوت دارد و انگیزش گرایش به موفقیت با انگیزش اجتناب از شکست تفاوت دارد .

    به عبارت دیگر انسانها از لحاظ انگیزشی پیچیده هستند .

    ورزشکاری که تمرین می کند ، دانشجویی که مطالعه می کند ، کارمندی که کار می کند و دکتری را که به بیمار رسیدگی می کند زیر نظر بگیرید تا به تنوع در شدت انگیزش آنها پی ببرید .

    اما سوال دیگری نیز وجود دارد که حائز اهمیت است و آن این است که بپرسیم : چرا ورزشکار تمرین می کند ، دانشجو مطالعه می کند ، کارمند کار می کند ، و دکتر به بیمار خود رسیدگی می کند .

    توجه کردن به نوع انگیزش فرد به این علت اهمیت دارد که برخی انگیزه ها تجربه با کیفیت عالی تر ، عملکردهای مطلوب تر ، و پیامدهای روانشناختی سالم تری را از انواع دیگر به بار می آورند .

    برای مثال ، دانشجویانی که به خاطر انگیزش درونی ، یعنی علاقه و کنجکاوی یاد می گیرند ، در مقایسه با دانشجویانی که به خاطر انگیزش بیرونی ، یعنی نمره یا موعد های مقرر ، یاد می گیرند ، خلاقیت و هیجان مثبت بیشتری نشان می دهند .

    در موقعیتهای پیشرفتی ، دانشجویانی که هدفشان گرایش به موفقیت است ( هدفم گرفتن نمره بالای 18 است ) از دانشجویانی که هدفشان اجتناب از شکست است ( هدفم این است که نمره زیر 10 نگیرم ، عملکرد به مراتب بهتری دارند .

    معمولا ، در دانشکده پر از دانشجو ، در بیمارستان پر از پزشک ، و در تیم ورزشکاران سخت کوش ، افراد خیلی از نظر سطح انگیزش تفاوت ندارند ، بلکه نوع – یا کیفیت – انگیزش آنها متفاوت است .

    هیجان ها نیز نشان می دهند که انگیزه ها علاوه بر شدت ، از نظر نوع نیز تفاوت دارند .

    برای مثال ، کسی که شدیدا عصبانی است در مقایسه با کسی که شدیدا ترسیده است ، به صورت کاملا متفاوتی رفتار می کند .

    هر دوی آنها بسیار با انگیزه هستند و ( چه مقدار ؟

    ) مطرح است ، ولی در نظر داشتن سوال ( چه نوع ) هیجان نیز اهمیت برابری دارد .

    بنابراین تحلیل انگیزشی کامل رفتار ، به هر دو سوال چه مقدار ؟

    و چه نوع ؟

    پاسخ می دهند .

    احتمالا از تجربه خودتان یاد گرفته اید که ( چه مقدار ؟

    ) مهم است ، 15 فصل بعدی به ما نشان خواهد داد که در نظر داشتن ( چه نوع ؟

    ) نیز اهمیت دارد .

    انگیزش گرایشهای نزدیکی و دوری را شامل می شود به طور کلی ، افراد تصور می کنند که با انگیزه بودن بهتر از بی انگیزه بودن است .

    در واقع دو سوالی که همیشه درباره انگیزش مطرح می شود .

    عبارتند از : ( چگونه می توانم خودم را برای انجام دادن بهتر یا بیشتر با انگیزه کنم ؟

    ) و ( چگونه می توانم دیگران را برای انجام دادن بهتر یا بیشتر ، با انگیزه کنم ؟

    ) به عبارت دیگر چگونه ممکن است یک نفر انگیزه بیشتر از آنچه در حال حاضر دارد داشته باشد ؟

    بدیهی است که انگیزش حالتی است که افراد آرزو برای خودشان و دیگران داشته باشند .

    مسئله این است که گاهی شما چیزی را که آروزویش را داشته اید ، به دست می آورید .

    در واقع ، تعدادی از سیستمهای انگیزشی ، مانند درد ، گرسنگی ، ناراحتی ، ترس ، ناهمخوانی ، اضطراب ، فشار ، درماندگی و غیره ، ماهیت آزارنده دارند .

    حالت های انگیزشی ، ما را برای گرایش به سمت فرصتهای محیطی آماده می کنند و زندگی ما را بهبود می بخشند و ما از انگیزه های متعددی مانند علاقه ، امید ، پیشرفت ، و خود شکوفایی برخورداریم که ما را برای اینکار آماده می کنند .

    اما برخی از حالتهای انگیزشی دیگر ، ما را برای اجتناب کردن از موقیعت های آزارنده ، تهدید کننده ، اضطراب آور آماده می سازند .

    انسانها موجوداتی کنجکاو با انگیزه درونی ، و هیجان خواه هستند که هدفها و برنامه هایی برای غلبه کردن بر چالشها ، برقرار کردن روابط میان فردی صمیمانه ، گرایش به سمت مشوق های جالب ، رشد روانشناختی و نمو دارند .

    اما این نیز درست است که انسانها تحت استرس قرار دارند ، ناکام می شوند از نا امنی رنج می برند ، تحت فشار قرار دارند ، می ترسند ، درد می کشند ، افسرده اند ، و با محرک های آزارنده ای مواجه می شوند که دوست دارند از آنها بگریزند .

    علاوه بر این ، افراد معمولا این حالت های انگیزش و هیجانی ناگوار را به طور همزمان احساس می کنند .

    برای اینکه انسانها به نحو مطلوبی سازگار شوند خزانه انگیزشی دارند که علاوه بر انگیزه های خوشایند گرایشی ،انگیزه های ناخوشایند اجتنابی را نیز شامل می شود .

    بررسی انگیزش معلوم می کند که افراد چه می خواهند .

    بررسی انگیزش معلوم می کند که چرا افراد چیزهای خاصی را می خواهند .

    موضوع اصلی انگیزش و هیجان به آنچه ما میل داریم ، می خواهیم ، نیاز داریم واز آن می ترسیم ، مربوط می شود و سوالهایی از این قبیل را بررسی می کند : آیا افراد ذاتا خوب هستند یا شریر ، به طور طبیعی فعالند یا نا فعال ، دوستانه هستند یا پرخاشگر ، نوع دوست هستند یا خود خواه ، آزادی انتخاب دارند یا ضروریات زیستی آنها را سوق می دهد ، آیا افراد به سمت رشد یا شکوفا کردن خود گرایش دارند یا نه .

    نظریه های انگیزش با مشخص کردن ویژگی های مشترک در بین افراد فرهنگهای گوناگون ، تجربیات زندگی مختلف ، استعدادهای ژنتیکی متفاوت ، آنچه را که در تلاشهای همه انسانها مشترک هستند آشکار می سازد .

    همگی از نیازهای فزیولوژیکی مانند گرسنگی ، تشنگی ، جنسی ، و درد برخورداریم .

    همگی آمادگی های زیستی ، مانند خلق و خو و مدارهای عصبی در مغز برای لذت و بیزاری را به ارث می بریم .

    همگی در تعداد محدودی از هیجان های اساسی مشترک هستیم ، تحت شرایط یکسان ، این هیجان ها را احساس می کنیم ، مثلا وقتی تهدید می شویم می ترسیم و هنگامی که فرد یا چیز باارزشی را از دست می دهیم ، ناراحت می شویم .

    زمانی که محیط اطرافمان را کاوش می کنیم توانایی هایمان را پرورش می دهیم ، مهارتهایمان را اصلاح می کنیم ، و به کسانی که دوست داریم دل بسته می شویم ، با مجموعه ای از نیازهای یکسان با محیط اطرافمان تعامل می کنیم .

    همگی لذت جو هستیم یعنی به لذت گرایش داریم و از درد دوری می کنیم ، ولی به نظر می رسد که ما لذت ، سلامتی ، و رشد شخصی خیلی بیشتری می خواهیم .

    نظریه های انگیزش : آن دسته از انگیزش هایی که از طریق تجربه ساخته شده اند نیز آشکار می سازند .

    – انگیزه هایی که از قلمرو ماهیت انسان خارج هستند .

    برای مثال از طریق تجربیات شخصی و منحصر بفردمان عقاید توانایی انتظارات عملکرد ، روشهای توجیه کردن موفقیت یا شکست ها ، ارزشها آرزوهای شخصی ، در ک خویشتن و غیره را یاد می گیریم .

    این روشهای نیرومند کردن و هدایت کردن رفتارمان از نیروهای محیطی ، رشدی ، اجتماعی و فرهنگی سرچشمه می گیرد ( مثلا از مشوق ها ، تقویت کننده ها ، الگوهای نقش ، خود های ممکن جامعه الهام بخش آنهاست ،و نقش های فرهنگی ) .

    بنابراین ، بررسی انگیزش ما را آگاه می سازد که چه قسمتی از خواست و میل ، از ماهیت انسان و چه قسمتی از یادگیری شخصی ، اجتماعی و فرهنگی ناشی می شود .

    برای اینکه انگیزش شکوفا شود به شرایط حمایت کننده نیاز دارد .

    انگیزش فرد را نمی توان از موقیعت اجتماعی که در آن قرار دارد جدا کرد .

    یعنی انگیزش کودک قویا تحت تاثیر موقعیت اجتماعی که والدین او تامین می کنند ، و انگیزش دانش آموز قویا تحت تاثیر موقیت اجتماعی که مدرسه فراهم می کند ، قرار دارد همین امر در مورد انگیزش و ورزشکارانی که تحت تاثیر مربیان قرار دارند ، بیمارانی که تحت تاثیر پزشکان قرار دارند ، شهروندانی که تحت تاثیر فرهنگشان قرار دارند ، صدق می کند .

    در رابطه با انگیزش کودکان ، دانش آموزان ، ورزشکاران و موارد مشابه محیط ها می توانند پرورش دهند و حمایت کنند و یا بی توجه و زیان آور باشند .

    کسانی که در موقعیت های اجتماعی قرار دارند که از نیازها و تلاش های آنها حمایت می کنند .

    در مقایسه با آنهایی که در محیط های بی توجه و ناکام کننده قرار دارند ، سرزندگی بیشتری نشان داده ، رشد شخصی را تجربه می کنند و بیشتر ترقی می نمایند .

    چون پژوهشگران انگیزش از نقشی که موقعیت های اجتماعی در انگیزش و سلامتی افراد بازی می کنند آگاه هستند ، به دنبال آن می باشند که اصول انگیزش را طوری به کار برند که انگیزش افراد را شکوفا کند .

    انگیزه های اکتسابی و عادت : انگیزه های اکتسابی در آدمیان تابع یادگیری هستند و از طریق یادگیری ظهور و بروز می یابند .

    آدمی یاد می گیرد که چگونه و در کجا غذا بخورد .

    هر چند غذا خوردن در میان همه جوامع امری طبیعی و لذت بخش است ولی بعضی قبایل آن را کاری زشت و ناپسند می دانند که باید دور از چشم دیگران صورت گیرد مثلا قبایل (( جزایر بالی )) غذا خوردن را عملی نامطبوع می دانند و تا آنجا که ممکن است غذای خود را دور از چشم دیگران می خورند .

    این عمل از کودکی به آنان آموخته شده است .

    همچنین نحوه ابراز انگیزه جنسی در جوامع مختلف تابع عادات و فرهنگ هر جامعه است .

    رابطه انگیزه های اکتسابی با یادگیری شرطی : ظاهرا بعضی از انگیزه ها به واسطه یادگیری از راه شرطی شدن به وجود می آیند .

    بدین قرار که محرکه هایی که همراه این انگیزه ها باشد خصوصیات این انگیزه ها را پیدا می کنند و به صورت انگیزه ثانوی یا اکتسابی ظاهر می شوند .

    غالب ترسهای کودکان به همین ترتیب ظاهر می شود .

    در آزمایشهای متعددی که با کودکان صورت گرفته ، مشاهده شده است چنانچه کودک به طور طبیعی مشغول بازی با حیوانی باشد و او را با صدای ناهنجار مانند کوبیدن دو قطعه آهن به یکدیگر بترسانند ، کودک به تدریج از حیوان دست آموز خود می ترسد و با دیدن آن به گریه می افتد .

    حتی بتدریج از چیزهای دیگری که رنگ یا شکل آن حیوان را داشته باشند می ترسد .

    بنابراین بسیاری از انگیزه های اکتسابی در نتیجه یادگیری شرطی به وجود می آیند .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

مقدمه :‌ ارتباط میان مادر و فرزند نه تنها از زمان تولد بلکه حتی پیش از آن نیز اثر بسیار مهمی بر رشد روانی کودک دارد . نگرش گرم و سرد مادر نسبت به کودک موجب سازگاری و ناسازگاری کودک در آینده می‌شود و محرومیت از مراقبتهای مادرانه رشد اجتماعی و حرکتی کودک را به تاخیر می‌اندازد رشد اجتماعی کودک بیانگر آن است که تا چه حدود روابط امور و رفتار اجتماعی را درک و عدل می‌کند . برای رسیدن ...

مقدمه مظاهر طبیعت و تمام موجودات از اجداد به وجود آمده اند، هیچ موجودی با موجود دیگر همسان نیست، آیا هرگز فکر کرده اید؛ برای تولد انسان با تولد سایر موجودات همسان نیست؟ و برای چه نوزادی گنجتشک ها، مورچه ها و سایر حیوانات مانند انسان به دنیا نمی آیند؟ برای چه ماهیان برای تکثیر جنس خود تخم ریزی می کنند و اگر انسان هم مثل مورچه ها به دنیا می آمد چه عیبی داشت؟ و بالاخره برای چه تمام ...

چکیده در پژوهش حاضر رابطه بین عوامل فرهنگی، خانوادگی- اجتماعی با انحرافات جنسی جوانان در یک گروه 200 نفری از دانشجویان و یا استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. دراین مدل چنین فرض شده است که عوامل فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی در گرایش جوانان به انحرافات جنسی تاثیر دارد. دراین پژوهش ضمن بررسی رابطه بین متغیرها سنجیده شده است. داده ها در این پژوهش نشان می دهد که بین ...

تعریف و اهمیت تربیت به طور خلاصه تربیت عبارت است از ایجاد تغییرات مطلوب در انسان و به عبارت دیگر و بهتر: ایجاد تحولات ثمربخش در محیط زندگی انسان به منظور ساختن و شکوفایی استعداد های آدمی و یا تربیت عبارت است از پروردن قوای جسمی و روحی انسان برای وصول به کمال مطلوب و انتقال طرز تفکر و احساس و عمل یک جامعه به آیندگان. تربیت چیست؟ تربیت از سویی علم است چون دارای موضوع و هدف و روش ...

مقدمه: مراقبت برای رشد اولیه و تکامل کودکان خردسال، راه‌گشای زندگی آنان در آموزش، خوداتکایی و زندگی مستقل در آینده است. کودک در هنگام تولد موجود ناتوانی است که برای طی کردن مسیر زندگی مستقل نیاز مبرمی به زندگی خانوادگی دارد به‌طوری‌که اگر این حمایت خصوصاً در سال‌های اولیه زندگی خدشه دار شود ادامه زندگی سالم کودک با مخاطره بسیار جدی مواجه می‌شود. در این دوران حساس، کودک زندگی ...

پيشگفتار نوجوانان دلي پاک و روحي پرشور دارند . آنان در حساسترين و بحراني ترين دوران زندگي خود به سر مي برند و نيازمند هدايت ، حمايت و همدلي اند. نوجوان نهال نو رسيده اي است که براي رشد و بالندگي به باغباني ، دلسوز و روشن بين نياز دارد تا او

فصل اول مقدمه یکی از عوامل مهم تحول و نوسازی جامعه آموزش و پرورش می‌باشد بسیاری از صاحب نظران امور تربیتی با این سؤال مواجه هستند که چگونه می‌توان روندهای فرسوده آموزشی را تغییر داده نطام آموزش و پرورش را بهبود بخشید. نظام تربیتی در تغییر رفتار و هدایت نسل جوان همواره با آینده سروکار دارد بطوریکه هر چه دورانهای آینده در نظر برنامه نویسان و مربیان آموزش و پرورش روشنتر باشد ...

اخلاق روش تکامل اخلاق: 1 اخلاق یعنی احترام : نخستین نکته مهم این است که جوهر اخلاق احترام است. احترام به خود، احترام به دیگران، احترام به همه اشکال حیات و محیطی که آنها را دربرگرفته است. لازمه احتران به خویشتن این است که برای زندگی و شخص خود ارزشی قایل باشیم. «با دیگران چنان رفتار کن که می خواهی با تو رفتار کنند و به عبارتی آنچه برای خود نمی پسندی برای دیگران مپسند» یک اصل ...

مقدمه : از منظر علم جامعه شناسی، دوران کودکی یک پدیده[1] نیست؛ بلکه یک مفهوم[2] است. در واقع پیش از آنکه وجود خارجی داشته باشد، تصویری است که در ذهن مردم جوامع مختلف شکل می بندد. دوران کودکی نه یک مفهوم ثابت که مفهومی متغییر است؛ یعنی با توجه به تجربیات مردم هر جامعه و ویژگی های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آن جامعه، در ذهن جمعی مردم شکل گرفته و تبلور پیدا می کند. به همین ...

چکیده تحقیق: بعضی از افراد درانتخاب شغل تسلیم حوادث می‌شوند و برخی بدون نقشه و فکر تحت تأثیر اعضای فامیل، شغلی راانتخاب می‌کنند که با خصوصیات فردی آنها منطبق نیست برخی از مردم نیز تحت تأثیر ارزشهای اجتماعی بدون درنظر گرفتن خصوصیات روانی و طرح نقشه خاص شغل خود را انتخاب می‌کنند. بطور کلی هدف از این پژوهش مقایسه و برسی رغبتها و گرایشات شغلی بین دانش‌آموزان دبیرستانی عادی و ناشنوا ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول