دانلود مقاله اوقات فراغت

Word 56 KB 9379 46
مشخص نشده مشخص نشده عمومی - متفرقه
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه: با توجه به بررسی ساختار جمعیتی کشورمان در نگاه نخست یک ویژگی چشمگیر آشکار می شود.

    کشور ایران دارای ساختار جمعیتی جوان است، به طوری که در دهه 40 بالغ بر 75% از جمعیت کشور زیر 35 ساله بوده اند و تا سال 1355 جمعیت جوان کشور 2/30% کل جمعیت بوده است.

    تا سال 1375 از نظر ساختار سنی مانند تمامی کشورهای در حال توسعه جهان این رقم به35% کل جمعیت رسید.

    با توجه به این مساله که موضوع توسعه، مهمترین اولویت کشورهای توسعه نیافته شناخته شده است و حتی کشورهای پیشرفته نیز تداوم توسعه را در بخشهای مختلف جامعه همواره به طور فعال در محتوای برنامه های خود دارند و همچنین ارتباط و تاثیر جوانان در توسعه یک کشور با خصوصیات جمعیتی مانند ایران بیانگر اهمیت توجه به جوانان و مسائل آنان است.

    معنای واقعی توسعه را باید در ترقی افکار و شخصیت انسانها بخصوص جوانان یافت و از آنجا که هر توسعه ای از انسان آغاز می شود، بهترین میراثی که می توان برای آینده گذاشت اندیشه های غنی، ظرفیتهای ذهنی بالا و فرهنگ قوی است که در سایه آن نسلهای آینده بتوانند افق های جدید زندگی خود را گسترش دهند.

    یکی از مسایل جوانان سرگرمی است.

    باید توجه داشت که سرگرمی های هر نسل در دنیای متحول کنونی ویژه خود است.

    مطالعه سرگذشت اقوام وملل پیشین، نشان می دهد که، آنها نیز به اهمیت سرگرمی و گذران اوقات فراغت کاملاً واقف بودند، به طوری که آداب و رسوم و سنتهای مذهبی، بازیها و سرگرمی ها، اعیاد و جشنها، میدانهای ورزشی و نظایر اینها که از اقوام ماقبل بجا مانده است، حکایت دارد که آنها پس از انجام کارهای روزمره یا پس از فراغت از کار و تلاش هفتگی و فصلی، اوقات بیکاری خود را به نحوی از انحا سپری می کردندو حتی بسیاری از آنها هنوز هم متداول است و طرفداران بیشماری دارد.

    در عصر حاضر چنان که شاهد آن هستیم روز به روز اهمیت گذراندن اوقات فراغت افزوده می گردد و توجه بیشتری به آن مبذول می شود، تا جایی که با برنامه ریزی دقیق و حساب شده، با اختصاص دادن بودجه های کلان و تهیه اماکن وسیع، نظیر میدانهای ورزشی، موزه،‌نمایشگاه، سینما،‌تئاتر، رادیو، تلویزیون، کتابخانه، پارک و… و همچنین اجرای برنامه های متنوع و پر هزینه از طریق وسایل ارتباط جمعی، همراه با عوامل اجرایی در جهت سپری کردن اوقات فراغت تدارک دیده می شود.

    از طرفی نسل جوان آسیب پذیر است.

    برای مقابله با تهاجم فرهنگی باید رسانه هایی جذاب و قدرتمند داشت.

    اکنون در می یابیم که جوانان در جامعه ای که خود اکثریت هستند لازم دارند که اندیشه ها و استعدادهایشان به فعل درآید و این مستلزم آن است که به آنان توجه کافی شود و امکانات لازم برایشان فراهم آید.

    همانطوری که ذکر شد از مهمترین مسایل، بحث اوقات فراغت آنان است که نیازمند توجه، مدیریت و برنامه ریزیهای فراوان است.

    طرح مساله: جوانان به عنوان سرمایه های کیفی مهم جامعه در تمامی زمینه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و نظامی کشور تاثیر بسیار حیاتی دارند.

    عنایت به جوانان کشور به عنوان یک ظرفیت عظیم و توان و سرمایه ای آینده ساز و نه یک مساله و مشکل لاینحل ملی باید بر کلیه برنامه های توسعه تاثیر گذاشته و پاسخگوی نیازهای گوناگون آنان باشند.

    نسل جوان از گذشته تا به حال به عنوان حساس ترین و آسیب پذیرترین قشر به حساب می آید.

    بنابراین برنامه ریزی برای این نسل و در پی آن مدیریت برنامه ها در تمامی ابعادش از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    باید توجه کرد که رابطه ای تنگاتنگ میان بحث توسعه و جوانان وجود دارد.

    در هر کشوری با توجه به ساختار جمعیتی و موقعیت کشور در سطح بین المللی و عوامل دیگر این رابطه می تواند اشکال مختلفی به خود بگیرد.

    کشور ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم توانست به دنیا ثابت کند معنای واقعی توسعه را باید در ترقی افکار جوانان یافت که این تجربه با ارزش امروز سرمشق و الگوی بیشتر کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است.

    با این دیدگاه به روشنی نقش جمعیت جوان هر کشوری‌ (بخصوص کشوری چون ایران که دارای چنین ساختار جمعیتی است) در پیشبرد اهداف اجتماعی، علمی، اقتصادی مشخص گردد و موفقیت هر کشوری در فرایند توسعه به متغیر مهمی به نام نسل جوان بستگی دارد.

    پدیده اوقات فراغت همانطور که در مقدمه نیز بدان اشاره کردیم از جمله مهمترین و مؤثرترین مسایل روز جوانان است.

    البته در دوران کنونی، بشر امروز بویژه در کشورهای صنعتی بیش از هر زمان دیگر دارای اوقات فراغت است یا دقیقتر بگوییم نسبت به گذشته دارای ساعات بیکاری بیشتری است و این به دلیل پیشرفت سریع زندگی امروز است به طوری که یک اصل اقتصادی مهم می گوید: از فعالیتهای وسیع فنی و تولیدی هم محصول بیشتر، و هم فراغت بیشتر بدست می آید.

    بدون شک فراغت داشتن و پرداختن به کارها و تفریحات دلخواه در ایام بیکاری دارای نقش اساسی در حفظ سلامت و تعادل روحی افراد است.

    همچنین آنچه را که هر فرد در اوقات فراغت خود انجام می دهد تنها جنبه فردی ندارد بلکه سود و زیان آن خواه و ناخواه دامنگیر خانواده و اجتماع نیز می گردد.

    در اینجا به طور نمونه پیامدهای عدم توجه به اوقات فراغت آورده شده است: این که ذوق و استعدادهای افراد به اندازه جامعه، شکوفا و بارور نمی گردد، به همین خاطر اینگونه جوامع با کمبود دانشمند، پژوهشگر، مبتکر و نوآور مواجه میشوند و از طرفی نهادها و سازمانهایی که مسولیت برنامه ریزی برای اوقات فراغت افراد جامعه را بر عهده دارند تا از این طریق دانشها و ارزشهای جامعه را منتقل کنند و بر غنای فرهنگ و تمدن جامعه بیفزایند رسالت خود را هر چندبه نحو مطلوب به انجام برسانند اما عملاً در بسیاری از زمینه ها، بلا استفاده باقی می مانند و از این جهت نتیجه مطلوبی نمی گیرند.

    مطلب بعدی این که هر جامعه ای برای پیشبرد کارهای مملکتی نیاز مبرم به تعداد زیادی از نیروهای ماهر و کارآمد دارد که معمولاً اکثریت افراد جامعه را تشکیل می دهند و باید ذوق و استعدادهای این دسته از افراد را در زمینه های گوناگون پرورش داد تا بتوانند در پیشبرد سریع کارها و نیز برای بازدهی بهتر از تجربیات دیگران استفاده کنند.

    اما اگر به دلیل مشغله زیاد و خستگیهای جسمی و فکری ناشی از کار فرصت بهره گیری از نوآوریها و تجربیات را نداشته باشند ذوق و استعداد رشد نمی کند و طبیعتاً راندمان کار پایین می آید و در برنامه های پیش بینی شده اختلال بوجود می آید.

    اهمیت و ضرورت تحقیق: شاید تاثیر اوقات فراغت بر توسعه یک جامعه موضوع چشمگیر و قابل توجهی نه تنها برای مردم بلکه مسئولان نیز نباشد.

    اما با نگاهی گذرا به کشورهای پیشرفته و اهمیت مسئولان این کشورها به سرگرمی جوانان به خوبی بیانگر این واقعیت است که بسیاری از خلاقیتها و ابتکارات جوانان در همین سالهای ارزشمند صورت گرفته اند.

    برنامه ریزی برای نسل جوان ابعاد گوناگونی دارد.

    در این برنامه ریزی علاوه بر بخشهای اقتصادی و تامین اشتغال ، آموزش مسایل فرهنگی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    نسل جوانی که در برابر تهاجم فرهنگی بدون هیچ گونه دفاع رها شود، قادر نخواهد بود از امکانات آموزشی و اشتغال ایجاد شده به خوبی بهره برداری کند.

    نسل جوانی که هویت اصیل مذهبی و ملی خود را در برابر هجوم فرهنگ بیگانه از دست داده است، نسل بالنده ای نخواهد بود.

    بنابراین در برنامه ریزی بلند مدت برای نسل جوان، پرداختن به مسایل فرهنگی نه تنها در حاشیه موضوعات اقتصادی واشتغال قرار نمی گیرد، بلکه نقش پایه ای و اساسی دارد.

    ما امروزه شاهد هجوم دستگاههای تبلیغاتی غرب و تهاجم فرهنگی آنها هستیم.

    یک دلیل موفقیت غرب استفاده از جاذبه های صوتی و تصویری در جلب جوانان است.

    آنان به دنبال این هدف هستند که جوانان را آنچنان درگیر حس لذت جویی نمایند که دیگر فرصت و میلی برای پرداختن به مسایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در آنها وجود نداشته باشد.

    اگر قشر تحصیلکرده، در کنار مسئولان بتوانند حس لذت جویی معنوی را در مقابل لذتهایی که غرب به جوانان هدیه میکند در آنان رشد دهند، پایداری و عمق لذت معنوی را جوانان به خوبی تشخیص می دهند که زمینه های این تجربه در فرهنگ دینی ما بخوبی وجود دارد.

    پیشینه تحقیق: باتوجه به این که موضوع جوان و جوانان در هر جامعه ای از محوری ترین و مهم ترین موضوعات است، کارها و پژوهشهای فراوانی در این زمینه صورت گرفته است.

    همچنین جوانان کتابهای بسیاری در زمینه های مختلف به خود اختصاص داده اند.

    در زمینه اوقات فراغت و همه مسایل مرتبط به این موضوع تا کنون کارهای زیر که به صورت مقاله هستند صورت گرفته اند: مقالات: آل یاسین.

    احمد 1375 تنگناهای توسعه مجله تدبیر شماره 70 افروز.

    غلامعلی 1374 اوقات فراغت و رفتارهای اجتماعی پیوند شماره189ـ191 حسینی.

    سید حسن 1381 مد روزنامه ماهان شماره 1010 خیبری.

    محمد حسین 1378 اوقات فراغت نسل جوان بساطی که نیست کار و کارگر ص 5 عالی پور.

    جعفر 1369 اوقات فراغت مجله آموزش علوم اجتماعی شماره3 اوقات فراغت سالم نیاز یک جامعه سالم 1378 کار و کارگر ص 5 اوقات فراغت نوجوانان چگونه می گذرد 1374 کار و کارگر ص 3و34 اوقات فراغت و آسیب پذیری اجتماعی نوجوانان و جوانان 1376 اطلاعات ص 39 و 3 اوقات فراغت و آسیب پذیری اجتماعی نوجوانان و جوانان 1378 رسالت ص 34 و3 اوقات فراغت و بهره وری از زمان 1376 آفرینش ص 35 و3 دیدگاه اسلام درمورد گذران اوقات فراغت 1375 ایران ص10 زمان و تعطیلات 1375 پیام زن ص26 و 330 فراغت، زمانی برای آسودن یا شکفتن 1378 صبح امروز ص 78 و3 نقش وسایل ارتباط جمعی در گذران اوقات فراغت 1377 توسعه ص 75و3 گزارشی که در این رابطه منتشر شده است: گزارش مدیریت هدایت و برنامه ریزی برای نسل جوان بهمن 1375 مجله تدبیر شماره70 کتابهای منتشر شده در این رابطه: صاحب الزمانی ناصرالدین 1345 جوانی پر رنج علاقبند علی 1375 مدیریت عمومی تعاریف: جوان: به گروه سنی بین 15 تا 34 سال جوان گفته می شود.

    اوقات فراغت: در حقیقت زمانی که کار نمی کنیم و یا کار زیستی و اقتصادی انجام نمی دهیم یعنی سرگرمی و تفریح جدای از برنامه روزمره.

    برنامه ریزی: عبارت است از فرایند تعیین و تعریف هدفها و تدارک پیشاپیش و دقیق اقدامات وسایلی که تحقق هدفها را میسر می سازد.

    مدیریت: مجموعه فعالیتهای منظم و پیوسته ای که با گروهها و افرادی که در جهت هدف مشترکی کار می کنند ارتباط دارد.

    مدرنیته: به معنای تغییر ذهنیت یعنی مدرن شدن ذهنیتها و نوع قضاوتها یعنی جهان بینی فرد مدرن می شود همگرایی با سیستم جهانی.

    سنت: عدم همگرایی با سیستم جهانی.

    توسعه: توسعه را می توان همگرایی با سیستم جهانی تعریف کرد.

    اما آنچه ما در واقع توسعه می نامیم، در واقعیت بیرونی و در زندگی روزمره در تعداد بیشماری از رفتارها، نهادها، باورهاو… خود را به نمایش می گذارد، که همگی با یکدیگر وارد کنشهای متقابلی می شوند.

    پرسشهای تحقیق: در این تحقیق تلاش کرده ایم که اوقات فراغت جوانان شهر تهران را بررسی کنیم و به سوالات زیر به طور کلی پاسخ دهیم: تاثیر اوقات فراغت هر نسل بر زندگی امروز آنها؟

    بررسی سبک زندگی افراد در هر نسل؟

    سبک زندگی آنان بر اساس سنت بوده یا مدرنیته؟

    آیا اوقات فراغت جوانان در هر نسل بر توسعه تاثیرگذار بوده است؟

    نحوه مدیریت اوقات فراغت در این سه دوره چگونه بوده است؟

    روش شناسی: در این تحقیق به علت میدانی بودن بخش عمده کار از روشهای مصاحبه، پرسشنامه استفاده شده و نیز از روش اسنادی و کتابخانه ای برای مطالعات آماری استفاده بردیم.

    مصاحبه ها به صورت انفرادی صورت می گرفت.

    لازم به ذکر است به دلیل اهمیت نتایج تحقیق از مصاحبه شوندگان درخواست شد تا در حد توان صادقانه به سوالات پاسخ دهند و همچنین به دلیل این که نسل اول مورد مطالعه در به یادآوری خاطرات گذشته دچار مشکل می شدند از خانواده های آنان کمک لازم را می گرفتیم.

    مشکلات تحقیق: در این تحقیق با مشکلات متعددی روبرو بودیم و چون بخش عمده کار مصاحبه با افراد مختلف بود، و ما با تیپهای شخصیتی متفاوتی روبرو بودیم هماهنگی و کار کردن با این افراد کار مشکلی بود.

    برخی از افراد از گفتن حقایق سر باز می زدند با وجود تاکیدهای فراوان محققین باز احساس می شد که حقایق گفته نمی شوند.

    یکی از مهمترین مشکلات ما در مورد کار با گروه اول بود چرا که افراد در این گروه خاطرات خود را یا بیاد نمی آوردند و یا خاطرات ناقص و محو شده بودند.

    افراد بیشتر تمایل داشتند که بطور خصوصی به سوالات تنظیم شده پاسخ دهند و نه از طریق پرسش و پاسخ.

    مشکل دیگر عدم دسترسی به منابع مربوط به موضوع مورد مطالعه ما و گستردگی میدان تحقیق.

    یافته های تحقیق: جهت بررسی اوقات فراغت در هر سه نسل ما اوقات فراغت را به دو بخش عمده تقسیم کردیم که عبارتند از: مساله تفریح مطالعه (البته قابل ذکر است که برای اوقات فراغت مسائل عمده دیگری نیز دارای اهمیت هستند که به دلیل اهمیت بیشتر دو مساله مذکور به بررسی آنها پرداختیم.) مساله تفریح: تفریح در ایام فراغت برای تجدید نشاط و نیرو و کاستن از یکنواختی زندگانی تحصیلی و حرفه ای از اصول و لوازم اساسی بهداشت تن و روان است.

    نیاز به تفریح از نیازهای اصیل بشر، شمرده شده است و اگر ارضا نگردد موجب افسردگی، کاهش شوق نسبت به زندگی و کار، احساس عصبانیت مزمن و … می گردد.

    همچنین ممکن است نیازهای بدلی و زیانمندی مانند: پناه بردن به الکل، قمار، مواد مخدر، فحشا، خودکشی، ستیزه جویی و انواع بزهکاری های دیگر وارد این بخش مهم و اساسی زندگی هر فرد شوند و در نتیجه سبب دگرگونی زندگی افراد گردد.

    در زمینه مساله تفریح ابتدا به تعدادی آمار و اطلاعات در خصوص نسل اول دست یافتیم در بازه زمانی سالهای{1335 تا 1345} (نسل اول مورد مطالعه) به دلیل فقدان وسایل تفریحی بسیاری از مقامات مسئول، پاره ای از دستگاههای مسئول دولتی، انجمنها، باشگاههای ملی و نیز موسسه های فرهنگی و خارجی در ایران کمابیش هر یک به فراخور امکانات و آگاهی خویش به مساله تفریح جوانان توجه کردند به عنوان مثال: رادیوی ایران، برنامه ای ویژه برای جوانان تدارک دید اداره امور تربیتی و تربیت بدنی وزارت فرهنگ در سالهای1333 تا1340 اردوهای دانش آموزی و دانشجویی تدارک دید و حتی گروهی را در سال1339 برای بازدید به اروپا فرستاد.

    3.

    سازمانهای اختصاصی نوزده گانه جوانان ایران: الف ـ سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم (که شامل اداره تربیت بدنی وزارت فرهنگ، تشکیلات کمیته المپیک و فدراسیونها و باشگاههای ورزشی تابع سازمانها، شورای تربیت بدنی بانوان و دوشیزگان، تربیت بدنی دانشگاه تهران که در خصوص فعالیتهای ورزشی هر یک خدماتی را به جوانان ارائه کردند.) ب ـ سازمان جوانان شیر و خورشید سرخ ایران ـ سازمان رهبری جوانان در نخست وزیری ج ـ سازمان ورزشی ارتش ـ سازمان کلوپ وزارت کشاورزی ـ شورای عالی هدایت جوانان ـ باشگاههای اختصاصی ادارات دولتی و موسسات ملی ـ سازمان ورزشی کارگران وزارت کار ـ سازمان جوانان مسلمان ـ سازمان کلوپ دختران، مثل کلوپ شهناز ـ سازمان پیشاهنگی ایران ـ سازمان جوانان یهود ـ سازمان جوانان ارامنه ـ سازمان جوانان زرتشت ـ سازمان پیشاهنگی ارامنه ـ باشگاه دختران دانشجو ـ کلوپ های مختلف توسط انجمنهای فرهنگی ـ باشگاهها و دسته های ورزشی آزاد ـ سازمان فعالیت جوانان در این مقطع زمانی (1340 تا1350) همچنین سینما از بزرگترین وسایل تفریح جوانان ایران در شهرهای بزرگ بشمار می رفت.

    در این زمان نزدیک به170 سینما وجود داشت که بالغ بر72 سینما در تهران وجود داشت یعنی حدود50% از مردمی که سالیانه به سینما می رفتند در تهران بودند که البته قابل ذکر است سینماها در آن دوران درجه بندی شده بودند اما در سینماهای حد وسط بهای هر بلیط در تهران15 ریال بود.

    به طور متوسط در آن زمان روزانه95 هزار و سالانه5/33 میلیون نفر در تهران به سینما می رفتند که البته در روزهای جمعه 48% مردم به سینما می رفتند و هر تهرانی بطور متوسط17 بار در سال به سینما میرفته است.

    دربازه زمانی سالهای{1350 تا1360} مساله تفریح جوانان تحت تاثیر دو مساله اساسی، انقلاب و جنگ به کلی دگرگون شد و در سالهای شکل گیری انقلاب بسیاری از جوانان با شرکت در میتینگها، تظاهرات، تحصنهای دسته جمعی بسیاری از اوقات خود را می گذراندند.

    قابل ذکر است بسیاری از سازمانهای دولتی که نمونه هایی از آن برای نسل اول ذکر شد به دلیل شکل گیری انقلاب ا سلامی در ایران از بین رفتند و سازمانهای جدیدی منطبق با ارزشهای انقلاب اسلامی، شکل گرفتند.

    با تغییر نظام بسیاری از مراکز تفریحی در ایران به طور کلی دگرگون شدند.

    به طور مثال: کاباره ها، کافه ها به رستورانها تبدیل شدند یا مثلاً سازمانهایی مثل سازمان بسیج همگانی، سازمان سپاه پلسداران انقلاب اسلامی شکل گرفتند.

    با وقوع جنگ میان ایران و عراق، سالهای (1359 تا1367) جوانان ایرانی که هنوز بستر مناسبی برای تطبیق زندگی گذشته با انقلاب نیافته بودند، وارد مرحله جدیدی شدند.

    تعداد کثیری از جوانان برای اعزام خود به جبهه های جنگ داوطلب شدند.

    تعداد دیگری ناگزیر به معرفی خود شدند (دوران خدمت سربازی) و نیز در طی این سالها عده بیشماری از کارکنان دولت برای عدم حضور در جنگ، از شغل خود دست کشیدند.

    به طور کلی اوقات فراغت جوانان در طی این سالها (نسل دوم) بسیار تحت تاثیر دو مقوله تغییر نظام و جنگ بود.

    ذکر این نکته لازم است که تعدادی از جوانان در این سالها از اوقات فراغت و نیز تفریحات مناسبی برخوردار بودند اما به دلیل این که هدف اصلی ما اکثریت جمعیت جوانان در این سالهاست، از مطالعه این گروه اقلیت خودداری کردیم.

    دربازه زمانی سالهای {1360 تا1380} ایران وارد مرحله سازندگی و بعد از آن در دوران ریاست جمهوری خاتمی وارد مرحله رشد و توسعه قرار گرفت.

    باتوجه به این که کلیه مسایل جوانان در یک جامعه تحت تاثیر روند سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در آن جامعه می باشد بر آن شدیم تا دوران معاصر را با توجه به این دو مرحله بررسی کنیم.

    با پیشرفت علم و تکنولوژی و با گسترش ارتباطات مسایل جوانان و به طور خاص تر بحث اوقات فراغت و تفریح، رنگ دیگری به خود گرفت.

    در رابطه با فعالیتهای دولت و با توجه به این که جمعیت جوانان در این دوران رشد چشمگیری داشته است (طبق جدول شماره 1) باید متذکر شویم که دولت درصدد برآمد تا سرمایه گذاریهای جدیدی را به جوانان اختصاص دهد، که در این زمینه بودجه هایی را به مساله تفریح و اوقات فراغت جوانان اختصاص دادند مانند: فرهنگسراها، کلوپ های ورزشی، مراکز آموزش علمی مختص جوانان و … همانطوری که در قبل اشاره شد در این مقطع زمانی با توجه به گسترش روزافزون ارتباطات و بهره گیری از دستاوردهای تکنولوژیکی مانند کامپیوتر، بخش اعظم اوقات فراغت عده کثیری از جوانان، به استفاده از چنین وسایلی اختصاص داده شده است.

    جدول شماره (1)- اطلاعات آماری رشد جمعیت جوانان همانطور که قبلاً ذکرشد یکی از دو مساله مهم اوقات فراغت در خصوص نسل جوان، مساله مطالعه است که در ذیل به آن پرداختیم: مساله مطالعه: این مساله جزء مسایل مهم برای جوانان است و یکی از راههای پر کردن اوقات فراغت برای جوانان است.

    در سالهای1340 علاوه بر بیسوادی که می توان آنرا دشمن شماره1 پرورش نیروی انسانی در ایران دانست عدم رغبت و اعتیاد به مطالعه مرتب کتاب و مجلات علمی نیز در میان جوانان تحصیلکرده مانع بزرگی در راه پرورش بکار می رود.

    اما در کشورهای پیشرفته مانند سوئیس که در آن زمان جمعیتی حدود جمعیت ایران را دارا بود سالیانه نه تنها در حدود 5 هزار کتاب جدید منتشر می شد بلکه از این مجموعه کتابها به زبان آلمانی، فرانسه، ایتالیایی و تعدادی به زبانهای دیگر بوده است یعنی مردم این کشورها نیاز به ترجمه این کتابها نداشتند چون به علت تکلم به زبان آلمانی، فرانسه و انگلیسی و پاره ای زبانهای دیگر به خوبی از این نوع کتابها استفاده می کردند.

    در این سالها حدود سالهای1340، آماری از میان385 دانشجوی دانشگاه تهران به عمل آمد که نشان می داد تنها7 دانشجو در طی سال تحصیلی غیر از روزنامه ها مطالعاتی خارجی و آزاد علاوه بر کتابهای درسی خود داشته اند (یعنی کمتر از2%) که البته بسیار وحشت آور است.

    با توجه به آمارهای موجود در آن زمان از21 میلیون جمعیت ایران بین5/3 تا4 میلیون نفر باسواد بودند.

    عدم مطالعه و شیوع انحرافات در میان جوانان: عدم اعتیاد به مطالعه و به طور چشمگیرتر، فقدان وسایل تفریحی سالم، جوانان را به طرف سرگرمیهای زیانباری مثل قمار، شرابخواری و… سوق می داده است که به طرز مشهودی در میان جوانان سه نسل دیده شده است.

    در حالی که مطالعه نه تنها به رشد زبان و فرهنگ کمک میکند، بلکه موجب خلاقیت و ابتکار می گردد و به طور ناخودآگاه راهی را برای دوری از انحرافات باز می کند.

    البته علل گریز از مطالعه در میان جوانان تنها عدم رغبت و یادگیری نیست، بلکه عوامل دیگری در این مساله دخیل هستند.

    مصاحبه شماره 1 نام و نام خانوادگی: فاطمه سماواتی سال تولد: 1337 شغل: خاندار متاهل.

    از ایشان سوال شد اوقات فراغت دوران جوانی خود را چگونه می گذراندید؟

    در سال 1355 که هجده ساله بودم ازدواج کردم و سه سال قبل از آن هم در حال تحصیل بودم که مثل تمام محصلهای دیگر از صبح تا2 بعدازظهر در دبیرستان بودم و ناچاراً مسافتی طولانی را برای رسیدن به منزل طی می کردم.

    در این ساعات رفت و آمد ماشینها و قرارهای دخترها و پسرها و اشخاصی را که در جلوی دبیرستانها و مدارس اطراف مشغول فروختن تنقلات بودند و موتور سوارهایی که منتظر دوست دخترانشان بودند و خلاصه و خلاصه … جیم شدن بچه ها از دبیرستان و غیره تا به منزل می رسیدیم از آنجا تازه کار اصلی من شروع می شد، چون ما پنج خواهر و یک برادر بودیم و بیشتر کارهای منزل به عهده من بود.

    به اتفاق خانواده ناهار را می خوردیم و تلویزیون نگاه می کردیم و بعد یک استراحت کوتاه و عصر شروع به کار می کردم مثل نظافت کردن مسافتی به متراژ 1000 متر حیاط که باید آنرا نظافت می کردم و گاهی اوقات برای خستگی در کردن به روی سکویی که در کنار حیاط قرار داشت دراز می شدم و خستگی در می کردم و گاهی اوقات هم تمیز کردن کلاسها و دفتر مدرسه به عهده من بود.

    خلاصه تمام کارهای سنگین دیگر که با انجام دادن آنها هیچ گاه احساس نارضایتی نمی کردم، چون پدر و مادر دلسوزی داشتم و گناه آنها فقط بی سوادی بود.

    البته ناگفته نماند که در بهترین منطقه تهران زندگی می کردیم.

    ما همگی خدا را شکر می کردیم و سعی داشتیم که همیشه آبرومندانه زندگی کنیم.

    روزی من در حوالی منزلمان با جوانی آشنا شدم و به خواست خداوند پس از مدت یکسال ازدواج کردم و بعد از آن زندگی جدید من شروع شد.

    بعد از یکسال ثمره ازدواج ما یک دختر بود که من به آن عشق می ورزیدم.

    مایک اتاق در خیابان محمدرضاشاه سابق اجاره کردیم در نزدیکی منزل پدر و مادرم و صبح تا عصر در خانه مشغول کار خانه و فرزندم می شدم و عصرها برای تفریح فرزندم را در کالسکه قرار داده و مسیر خانه مادرم را پیاده طی می کردم و تا شب در آنجا بودم.

    همسرم به آنجا می آمد و شام را در جمع خانواده می خوردیم و برمی گشتیم به منزل خودمان.

    در آن زمان ما دوران بسیار خوشی داشتیم.

    ایران شور و حال دیگری داشت.

    مخصوصاً با وجود صدا و سیمای ایران نیاز به تفریحات دیگری نداشتیم، موزیک و فیلم و مسابقه های جالب و خلاصه تا اندازه ای نیاز جوانان را برآورده می کردو در ضمن با رفتن به سینما و تئاتر و میهمانیها و بزمهای شبانه اغلب خانواده ها سرگرم بودند.

    خلاصه بهتر از حالا بود.

    زمانی که از گذشته ها برای فرزندانم تعریف می کنم خیلی حسرت می خورند و می گویند خوشا به حال شما که توانستید دوران جوانی خوبی داشته باشید و از امکانات خوبی بهره مند شوید.

    از آنجا که هیچ گونه تفریحات سالم برای جوانان مملکت ما وجود ندارد اغلب رو به مواد مخدر آورده و معتاد می شوند.

    به اعتقاد من نجابت زن به حجاب او نیست زیرا که در زمان گذشته من با چادر به دبیرستان می رفتم و در کلاس چندنفری همه با روسری بودند ولی من حتی در حضور دبیران مرد هم بدون روسری می نشستم.

    با وجود اینکه در خانواده ای متعصب بزرگ شده ام ولی حجاب برایم مهم نبود چون بسیاری از زنان بد چادر بسر بودند مهم ذات ونیت انسان است و ما انسانها نباید اصالتمان را فراموش کرده و از آزادی که داریم سوء استفاده کنیم.

    من در حال حاضر دارای سه فرزند هستم و با وجود آزادی که به آنها داده ام ولی هیچگاه مرتکب خطا نشده اند.

    من از خداوند شکرگذارم که این سه فرزند پاک و سالم و سلامت هستند.

    از ایشان سوال شد در زمینه گذراندن اوقات فراغت خود قبل از ازدواج مختصراً شرح دهید در جوانی من دختر بسیار شیطون و سرحالی بودم.

    به پسرها متلک می گفتم، سربه سر آنها می گذاشتم و در دبیرستان در قسمت برنامه های هنری آواز می خواندم، در منزل هم به مادرم در نظافت کمک فراوان می کردم و اکثر اوقات با خواهرهایم آهنگ گوش می کردیم، ورق بازی می کردیم، به سینما می رفتیم و خلاصه خیلی خوش می گذشت و در آخر هفته به اتفاق پدر و مادر و خواهرها به شهرستان به دیدن اقوام می رفتیم.

    در دوران قبل از ازدواج با پسری که بعد با او ازدواج کردم به پارک یا سینما می رفتیم.

    خلاصه خیلی خوش می گذشت و مثل الان که حدود 45 سال دارم افسرده و دلمرده نبودمبه خاطر مشکلات زندگی و روزگار همیشه به خودم می گویم اگر زمانه با ما نساخت ما باید با زمانه بسازیم.

    آیا در دوران جوانی خود در فعالیتهای سیاسی جامعه شرکت می کردید؟

    در صورت منفی یا مثبت بودن پاسخ خود توضیح دهید: خیر چون در خانواده و اقوام ما دنبال این جور مسایل نبودند و ما هم در شور جوانی بودیم و بیشتر علاقه به موزیک داشتم و وقتم را به گوش کردن موسیقی و با شوخی و جوک سرگرم بودم.

    سوال شد بیشتر چه نوع تفریحات و سرگرمیهایی را برای فراغت خود انتخاب می کردید؟

    تا آنجایی که خودم می دانم تفریحات سالم بود چون همانطور که قبلاً گفتم به خاطر علاقه داشتن به موزیک بیشتر شوهای تلویزیون یا ورق بازی و شنا و گاهی هم شیطنتهای جوانی مانند مزاحم شدن از طریق تلفن.

    خلاصه سعی می کردیم با دوستان خوش بگذرانیم ولی شکر می کنم خدا را تا این ساعت که این یادداشتهای خاطرات جوانی را می نویسم توانسته ام فردی سالم برای خانواده و فرزندانم باشم.

    از ایشان سوال شد که پدر و مادر و یا بزرگترهای شما در خانواده چه اندازه بر فعالیتهای شما، معاشرت شما با دیگران کنترل داشتند؟

    در صورت توان مثال بزنید در حدود25 سال پیش به علت تفاوت سنی که پدر و مادرم داشتندو احترامی که به ما می گذاشتند و متقابلاً من به آنها می گذاشتم، زیاد در این مسایل دخالت نمی کردند و ما خواهرها از تنها برادری که داشتیم حرف گوش می کردیم و به گفته های او احترام می گذاشتیم.

    بعلت متدین بودن خانواده با پوشش اسلامی منظور همان چادر به دبیرستان می رفتیم و لباسهای میهمانی معمولی و گاهی با شلوار و بلوز و گاهی پیراهن البته خیلی کوتاه نبود و در حضور نامحرم هم حجاب را رعایت می کردم به احترام خانواده ام.

    چه میزان به وضع ظاهر و پوشش خود اهمیت می دادید؟

    تا جه اندازه تابع مد بودید؟

    جواب داده شد: همانطور که در سوال قبلی ذکر کردم درآن زمان به علت موقعیت خانوادگی که داشتیم و تعداد خواهران و یک برادر، پدر و مادرم می توانستند با این تعداد زیاد و فقط پوششی مرتب و آبرومندانه برای ما فراهم کنند و ما هم زیاد در قید و بند مد نبودیم ولی در میهمانیها و مجالس عروسی و تولد اقوام و دوستان را که می دیدیم متوجه شدیم که نه تنها از آنها کمتر نبودیم بلکه از آنها هم بهتر بود چون مرحوم پدرم همیشه بر این عقیده بود که بچه های من باید در خانه از هر نظر تامین باشند تا در آینده حسرت گذشته را نخورند.

    من خودم به شخصه از نظر مالی آرزوی هیچ چیز را ندارم چون در خانه پدرم هم ماشین بود و تلفن و خلاصه یک زندگی معمولی و از همه مهمتر خانواده ای گرم و صمیمی.

    ما پنج تا خواهر بودیم و آنقدر تفاهم داشتیم که از لباسهای همدیگر استفاده می کردیم.

    افسوس که روزهای جوانی بر نمی گردد.

    مصاحبه شماره2: نام و نام خانوادگی : منصور امیری متولد 1333 متأهل شغل: کارمند وزارت مسکن از ایشان سوال شد در دوران جوانی در چه شهر یا روستایی زندگی می کردید؟

    در دوران نوجوانی در روستا زندگی می کردم و در دوران جوانی درآبادان و از سن19 سالگی در تهران زندگی کردم لطفاً توضیح دهید در چه سالی دیپلم و نیز در صورت وجود مدرک دیگری آن را در چه سالی اخذ کردید؟

    در سال1358 در تهران دیپلم گرفتم و پس از آن یک دوره نقشه کشی و نقشه برداری در هنرستان صنعتی ایران خودرو گذراندم و پس از مدتی به استخدام وزارت مسکن درآمده به عنوان تکنسین راه و ساختمان مشغول کار شدم.

    سپس از طرف سازمان اداری و استخدامی کشور جهت دوره کارشناسی معرفی و پس از گذراندن دوره کارشناسی در حین انجام به کار به عنوان کمک کارشناس و کارشناس به مدت12 سال است که مشغول بکار می باشم ضمناً در این مدت دوره مقدماتی کار با کامپیوتر جهت کارهای اجرایی محاسبات ساختمان و نقشه برداری را فرا گرفتم.

    در زمینه وضعیت تاهل خود توضیح دهید که چه موقع و با چه فردی ازدواج کردید؟

    در سال 1356 در سال1356 در سن24 سالگی ازدواج کردم و در نتیجه این ازدواج صاحب 2فرزند دختر و یک فرزند پسر شدم.

    دختر بزرگم تا حدود دیپلم درس خواند و ازدواج کرد و دختر دومم پس از اخذ دیپلم در سال79 وارد دانشگاه شد و در حال حاضر در پایان ترم چهارم (دوره کارشناسی) ادامه تحصیل می دهد و امیدواری زیادی دارد که تا مرحله دکترا بتواند ادامه تحصیل دهد و فرزند سوم پسر در سال دوم دبیرستان رشته ریاضی فیزیک تحصیل می کند.

    در زمینه گذراندن اوقات بیکاری معمولاً از چه نوع تفریحات استفاده می کردید؟

    متاسفانه چون این جانب کارمند بودم و جهت تامین زندگی باید تمام مدت روز را کار می کردم، در نتیجه وقت بیکاری نداشتم.

    باید تمام مدت روز و حتی پاسی از شب را کار می کردم، چون همیشه اضطراب آینده را داشتم چیزی به عنوان اوقات بیکاری نداشتم.

    اگر به اجبار و یا روزی را تعطیل می کردم سعی داشتم که این اوقات را با ورزش، کوهنوردی، شنا و یا مطالعه پر کنم چون خودم به مطالعه شدیداً علاقه دارم.

    در دوران جوانی در هر شبانه روز حداقل6 ساعت مطالعه می کردم لذا در حال حاضر اگر فرصت کمی هم پیدا کنم سعی می کنم مطالعه کنم.

    البته بیشتر در ارتباط با شغلم کتابهای فنی مهندسی که هر سال از طریق مرکز تحقیقات فنی مهندسی به چاپ می رسد لذا سعی می کنم فرزندانم را به مطالعه و تحقیق در این راستا در اوقات فراغت به دنبال کتاب خریدن و معرفی کتاب به فرزندانم می پردازم.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    . آل یاسین، احمد      1375،  تنگناهای توسعه   مجله تدبیر    شماره70

    2. حسینی،    سید حسن      مد، اردیبهشت 1381    روزنامه ماهان   شماره1010

    3. صاحب الزمانی،  ناصرالدین    1345    جوانی پر رنج

    4. عالی پور،  زهره       1377   جوانان. اشتغال. تعاون    ماهنامه تعاون   شماره162

    5. علی پور،  جعفر    بهار1369     اوقات فراغت       مجله آموزش علوم اجتماعی     شماره3

    6. علاقبند،   علی     1375      مدیریت عمومی

    7. گزارش مدیریت هدایت و برنامه ریزی برای نسل جوان     بهمن 1375    مجله تدبیر  شماره70

مقدمه: یکی از مسائلی که پیوسته مورد نظر صاحب نظران علوم تربیتی و دست اندرکاران تعلیم و تربیت قرار گرفته مسئله اوقات فراغت است. تخصص در گستره حیات بیانگر مطلب است که در زندگی پر از فراز و نشیب انسان لحظه ها و اوقاتی وجود دارد که از اهمیت و حساسیت فوق العاده ای برخوردار است. اوقاتی که بستر مطلوبی است برای جریان نیکوی رشد شخصیت و اعتلای وجود و یا زمینه همواری است برای بروز اختلاف ...

مقدمه افزایش امکانات مادی ، کاهش زمان کار روزانه ، افزایش تعطیلات هفتگی و سالانه ، پیدایش سالهایی در دوران جوانی که فرد با فقدان و یا کمی مسئولیت روبروست و در مجموع توجه بشر به زمان فراغت به عنوان بخشی جدی از دوران زندگی ، این پدیده را در جایگاهی قرار داده است که بی توجهی به آن علاوه بر ایجاد ضایعات و آسیب های اجتماعی ، موجبات نارضایتی جامعه را نیز فراهم خواهد نمود . افزایش ...

گذراندن وقت با هدف و اهميت خاص ، کار نام دارد . اوقات فراغت ، اوقات آزادي هستند که هدف خاص و از پيش تعيين شده اي ندارد و دربر گيرنده آموزشهاي غير رسمي مي باشد . معمولاً به غلط براي اوقات فراغت ، برنام ريزي نمي شود. ضرورت اوقات فراغت روانشناسان ، ا

مطالعات انجام شده در ارتباط با آسیب های اجتماعی، عوامل زیر را منشاء بسیاری از انحرافات اجتماعی قلمداد نموده اند. در این بخش هر یک از عوامل به اجمال مورد بررسی قرار می گیرد: نابرابری های اقتصادی و اجتماعی اختلافات طبقاتی هر جامعه، افراد را در موقعیت هایی قرار می دهند که نمی توانند نقش های اجتماعی مناسب خود را بیابند و موجب اختلاف در هنجارهای اجتماعی می شود. در نتیجه، ستیزه ...

تعريف فرار فرار به فرانسه Evasion و به انگليسي Runaway گفته مي شود، عبارت است از شانه خالي کردن از زير بار مسئوليت و شرايط نامطلوب و يافتن اوقات فراغت بيشتر، اين فرار گاهي به اين علت است که شرايط سخت زندگي اجازه اطلاق موجود انساني را به کسي نم

محیط نامساعد و تشنج آفرین خانواده ، طلاق و اعتیاد والدین به خصوص پدر ، ارتباط با دوستان ناباب ، روابط کنترل نشده خانواده ها با یکدیگر ، اختلاف والدین و فرزندان ، کنترل و سخت گیری افراطی و غیر منطقی والدین ، مشکلات حاد اقتصادی ، احساس ناامنی در خانه ، اختلالات شخصیت و روابط دختران فراری دختران فراری معمولا در گروه سنی 14 تا 25 سال قرار دارند موقعیت سنی این افراد نشان دهنده ی ...

تعریف فرار فرار به فرانسه Evasion و به انگلیسی Runaway گفته می شود، عبارت است از شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت و شرایط نامطلوب و یافتن اوقات فراغت بیشتر، این فرار گاهی به این علت است که شرایط سخت زندگی اجازه اطلاق موجود انسانی را به کسی نمی دهد و براساس طبقه بندی DSMIII، فرار جز اختلالات رفتاری شدید محسوب می شود نه به دلیل ماهیت آن، بلکه به دلیل فراهم آوردن مسائل و مشکلات ...

از جمله موضوعهای نگران کننده در عصر حاضر، توسعه آسیب‌های اجتماعی بویژه موادمخدر می‌باشد که مراکز آموزشی «مدارس و دانشگاهها» را درنوردیده و به یکی از چالش‌های فرا روی متولیان و دست‌اندرکاران امر آموزش و تربیت تبدیل شده است. بر این اساس به جای هرگونه انکار کتمان و دست روی دست گذاشتن، ضرورت شناخت صحیح پدیده آسیب‌ها تجزیه و تحلیل روند آنها و ارائه نسخه‌های کاربردی لازم و عملیاتی ...

ما اگر بخواهیم در مورد مساله ی اعتیاد یک دید کلی داشته باشیم و یا اگر بخواهیم آن را بررسی و یا تجزیه و تحلیل بکنیم ابتدا تعریفی از خود مساله أی اعتیاد داشته باشیم و یا اینکه اصلاً اعتیاد چیست ؟ واژه ی اعتیاد که در منابع علمی به جای آن از کلمه ی «وابستگی» استفاده می شود به معنی «عادت کردن» یا « خود پیدا کردن» است . کودکی که هر روز مثلاً بعد از ظهر ساعت 3 عادت دارد برنامه ی کودک و ...

اثر بازی های رایانه ای بر کودکان و نوجوانان این پدیده جدید دانش بشری که تقریباً درهمه شئون زندگی انسان راه یافته است، همچون دیگر ساخته های دست بشر دو رو دارد که یک روی آن استفاده صحیح در کارها و کمک به رشد و سعادت بشراست. و روی دیگرآن استفاده غلط است که معمولاً جز در موارد علمی وشغلی ازآن استفاده می شود. آنچه بیشتر کودکان و نوجوانان را شیفته خود می کند بازی های رایانه ای است. ...

«خداوند وقتي انسان را آفريد از روح خود در آن دميد.» (سوره مبارکه الحِجر، آيه 28). اين بدان معناست که هدف، خلقت موجودي خدا گونه بوده است که داراي صفات و خصوصياتي باشد تا خليفه خدا روي زمين شود و براي تربيت انسانها از ميان خود آنها راهنماياني برگ

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول