تنگی نفس:
توقف ناگهانی قلب یکی از فوریتهای امدادی بوده که اگر در همان موقع بتوان بیمار را نجات داد، حیات او تجدید میگردد.
علل:
بیماریهی قلبی و عروقی، ضربه به قلب، داروهی محرک، غرقشدگی، خفگی، برخی بیماریها، بیهوشی، شوک، خونریزی، برقگرفتگی و … از علل یست قلبی میباشند.
علایم:
مردمکهی گشاد، اختلال تنفسی یا قطع تنفس و نبض، خاکستری رنگ شدن پوست، عدم وجود نبض در ناحیه گردن
روش تشخیص:
برای این کار از نبض ناحیه گردن استفاده میشود. ۵-۱۰ ثانیه بری یافتن نبض تلاش کنید، اگر نبضی احساس نکردید به معنی یست قلبی است.
کمکهای اولیه:
ماساژ قلبی
ماساژ قلبی عبارت است از فشار منظم و موزونی که بوسیله کف دو دست در بزرگسالان، کف یک دست در کودکان و دو انگشت در نوزادان روی دیواره جلویی قفسه سینه وارد میشود.
نحوه انجام ماساژ قلبی:
۱. محل ماساژ را معین کنید.
در بالغین و اطفال دو انگشت بالاتر از انتهی استخوان جناغ سینه و در شیرخواران زیر یک سال یک سانتیمتر پیینتر از خطی که دو نوک سینه را به هم وصل میکند روی استخوان جناغ سینه.
۲. پاشنه یک دست را در محل مشخص شده جهت انجام ماساژ قرار داده و دست دیگر را روی دست اول قرار دهید، سپس انگشتانتان را در هم فرو کنید. نبید نوک انگشتانتان با سینه مصدوم در تماس باشد.
۳. در حالیکه دستها کاملاً عمود بر بدن مصدوم بوده و آرنجها کاملاً صاف میباشد قفسه سینه او را به نرمی و آرامی به سمت داخل فشار دهید. از فشارهی تیز و سریع بپرهیزید
.
احیا قلبی و ریوی (C.P.R) Cardio Pulmonary Resuscitation
در صورت یست قلبی و تنفسی، همزمان اقدام به انجام تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی همراه با هم میکنیم که به ین عمل CPR گویند.
عملیات CPR در سه مرحله انجام میشود:
A: Air way یجاد راه هویی باز (۱)
B: Breathing برقراری تنفس مناسب (۲)
C: Circulation برقراری جریان خون مناسب (۳)
موارد (۱) و (۲) در فصلنامه شماره سه توضیح داده شد.
CPR در بزرگسالان به روش یک نفره و دو نفره انجام میگیرد به ین صورت که بعد از تشخیص قطع تنفس و یست قلب از طریق روشهی تشخیصی گفته شده، بید بلافاصله بعد از بازکردن راه هویی (A) اقدام به تنفس مصنوعی (B) و ماساژ قلبی (C) توأم نمود.
CPR یک نفره:
خلاصه عملیات CPR توسط یک امدادگر به ترتیب زیر است:
۱. از بیهوش بودن مصدوم اطمینان حاصل کنید.
۲. درخواست کمک نمیید.
۳. راه هویی را باز کنید.(A)
۴. تنفس مصدوم را برقرار کنید.(B)
۵. در صورت یست تنفسی، دوبار تنفس مصنوعی بدهید.
۶. نبض سرخرگ کاروتید(گردنی) را کنترل کنید.
۷. در صورت یست قلبی، ۱۵ بار ماساژ قلبی بدهید.(C)
۸. سپس دو بار تنفس بدهید. ین چرخه را بصورت دو بار تنفس مصنوعی و ۱۵ بار کمپرس قلبی به مدت یک دقیقه (یعنی ۴ بار تنفس و ماساژ) ادامه دهید.
۹. در دقیقه اول و پس از آن، هر سه دقیقه یک بار نبض کاروتید را بررسی کنید. به محض برقراری ضربان قلب، ماساژ قلبی را متوقف کرده و تنها به تنفس مصنوعی با سرعت ۱۲ بار در دقیقه بپردازید.
۱۰. به محض برقراری تنفس طبیعی، تنفس مصنوعی را قطع کرده و مصدوم را در وضعیت بهبودی قرار دهید.
۱۱. اگر تنفس و ضربان قلب مصدوم برقرار نشد، CPR را تا رسیدن پزشک ادامه دهید.
CPR دو نفره:
خلاصه عملیات CPR با دو امدادگر به ترتیب زیر است:
۱. دو امدادگر در طرفین مصدوم زانو میزنند. امدادگر اول که مسیول تنفس مصنوعی است بالی سر مصدوم قرار میگیرد. امدادگر دوم که مسیول ماساژ قلبی است، لباس مصدوم را کنار زده و دستهیش را در موقعیت صحیح روی جناغ سینه قرار میدهد.
۲. امدادگر اول با صدا زدن و تکان دادن مصدوم از بیهوشی و یست تنفسی او اطمینان حاصل میکند. سپس راه تنفس را باز کرده و دو بار تنفس مصنوعی میدهد. پس از آن نبض شریان کاروتید را آزمیش کرده و در صورت یست قلبی به امدادگر دوم فرمان شروع ماساژ قلبی را میدهد.