دانلود تحقیق بلوغ

Word 63 KB 9463 20
مشخص نشده مشخص نشده عمومی - متفرقه
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه: نوجوانی، بلوغ و جوانی دوران حساس زندگی هر فردهستند.

    دوران نوجوانی زمانی است که تغییرات ظاهری و درونی با هم همراه می شوند تا کمال فرا رسد.

    در این دوران نه تنها رشد جسمانی آهنگی سریع دارد بلکه تکامل احساسات، روابط اجتماعی و منطقی نیز حرکتی تند و رو به جلو دارند.

    بلوغ دوران شناخت خود و پدیده های پیرامون خود است و شناخت یعنی تولد و زندگی دوباره.

    جوانی دوران تجارب سبز است.

    سبز سمبول طراوت، تازگی، روییدن و بهار است.

    سرما را از خاطره ها می زداید و خورشید را باهمه لطفش به یاد می آورد.

    نوجوان بلوغ را تجربه می کند و تنها با دانش از وقایع این دوران است که او می تواند به خوبی از تغییرات روحی و جسمی خود استقبال کند و از آن یک فرصت در جهت رشد مهیا کند.

    جوان خود را در میان انبوهی از نیازهای جدید و احساسات نو می بیند، تغییراتی که به خودی خود ذاتی مقدس دارد و هدفش آماده سازی انسان برای برعهده گرفتن مسئولیتهای زندگی اجتماعی و خانوادگی است.

    این تغییرات دنیای جدیدی از تواناییها را به روی جوان می گشاید و در مقابل مسئولیتهای گوناگون فردی، خانوادگی، اجتماعی و از همه مهمتر مسئولیت در مقابل خود و خدای خود را پدید می آورد.

    سلامت روح و جسم کلید برخورد صحیح با این تغییرات بالقوه مثبت است.

    جوان باید بداند که چه مسائلی روح و جسمش را تهدید می کند.

    او باید بداند که در مقابل تواناییهایی که خداوند به او اعطا نموده، چه مسئولیتهایی دارد.

    او باید روشهای حفظ سلامت خود را بشناسد و با آگاهی بر تهدیدات بیرونی مقابله کند و درعین حال از جوانی خود لذت برد و آنرا در خدمت ارتقاء خود و جامعه بکار گیرد.

    انواع بلوغ بلوغ جسمانی یا تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن کودک.

    بلوغ جسمانی معمولا نخستین بلوغ است.

    بلوغ روانی.

    تغییرات روانشناختی و شخصیتی در سنین نوجوانی و جوانی که باعث گذار از کودکی به بزرگسالی می شود.

    بلوغ اجتماعی.

    تکمیل و مشخص شدن جایگاه اجتماعی فرد در جامعه و کارکرد وی.

    بلوغ هیجانی.

    سنی که در آن فرد توانایی کنترل هیجانات و احساسات خود را پیدا می کند بلوغ جنسی بلوغ مرحله ای از رشد انسان است که باعث گذار از کودکی و رسیدن به بزرگسالی می شود.

    فردی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته باشد بالغ نامیده می شود و از نظر جنسی، توانایی تولید مثل دارد.

    بلوغ بیشتر اشاره به تغییرات جسمانی جسمانی در بدن مرد و زن دارد.

    این دگرگونی با نام بلوغ جسمانی شناخته می شود.

    علاوه بر آن بلوغ روانی نیز اشاره به رشد روانی و شخصیتی فرد دارد.

    بلوغ جسمانی معمولا در دوران نوجوانی اتفاق می افتاد.

    بلوغ روانی دیرتر و پس از بلوغ جسمانی روی می دهد.

    بلوغ اجتماعی مرحله تکاملی بلوغ انسان است که موجب تعیین شخصیت اجتماعی فرد می شود.

    بلوغ جسمانی بلوغ جسمانی به مجموعه تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن انسان و سایر جانوران گفته می شود که بر اساس آنها، بیشتر بر اثر ترشح هورمونهای گوناگون، بدن کودک تبدیل به بدن بزرگسال می شود.

    بیشتر این تغییرات جنبه جنسی دارند و به غدد و اندامهای جنسی مرتبط می شوند.

    به همین علت بلوغ باعث ایجاد آمادگی، احساس نیاز و توانایی سکس و تولید مثل می شود.

    زمان، فرآیندها و نشانه های بلوغ در پسران و دختران متفاوت است.

    جهش بلوغ اصطلاحا به رشد جسمانی بسیار سریعی گفته می شود که معمولا در اوایل بلوغ رخ می دهد که در نهایت موجب افزایش قد، وزن و رشد عضلات بدن می شود.

    چرا بهداشت نوجوانان اهمیت دارد؟

    دنیای امروز ، نوجوانان بیشتری نسبت به سایر زمان ها دارد.طبق سرشماری سال 1375،25% جمعیت کشور ایران را افراد19-10سال تشکیل می دهند .

    این تعداد افزون بر 16 میلیون نفر جمعیت میباشد.تاثیر دوره جوانی بر بقیه سالهای زندگی حیاتی است.

    نوجوانی زمان گذر از کودکی به بزرگسالی و آمادگی برای بزرگسالی است.

    نوجوانی زمان اکتساب باروری،اکتساب خصوصیات عاطفی هیجانی بزرگسالی، زمان کسب هویت فردی و اجتماعی و ...

    میباشد.

    بلوغ فیزیکی،روانی و عاطفی درنوجوانی متحول شده و ادامه می یابد.

    بسیاری از مشکلات جسمانی،روانی،اجتماعی و رفتارهای ناسالم ریشه در زمان نوجوانی دارند.

    ازدواج های ناموفق،حاملگی های پرخطر،مرگ و میر ها،عادات ورفتارهای ناسالم از این زمان شدت می گیرند .

    تحقیقات نشان می دهندکه بیشتر افراد سیگاری اولین سیگار را در زمان بلوغ تجربه کرده اند.نوجوانان آینده سازان جامعه هستند.

    نوجوانان کنونی، جامعه و دنیا دهه های آینده را اداره خواهند کرد .

    پس پرداختن به سلامت نوجوانان سرمایه گذاری برای آینده است.

    چالش های سلامت در این دوران چیست؟

    با اینکه نوجوانی درفرهنگ ها اغلب با جشن و شادی همراه است ولی نوجوانان برداشت خوبی از بلوغ و بزرگ شدن ندارند.

    یک نظر سنجی از دختران روستایی نشان داد که اکثر دختران نگرش منفی و احساس ترس و نگرانی ازبلوغ دارند و اکثراً رفتارهای ناسالم بهداشتی درباره قاعدگی از خودنشان می دهند.

    یافته های مطالعه دیگری نشان داد که حدود 19-16% دختران و 19% پسران،بلوغ را حادثه ای خوشحال کننده و امیدوار کننده می دانند.

    نوجوان تغییراتی در جسم و روحخود احساس میکند.

    سئوالاتی برای او مطرح میشود ودچار اضطراب می گردد.

    به خود می گویداین علائم چیست که درمن رخ می دهد؟

    آیا این تغییرات طبیعی است؟

    آیا در همه اتفاق می افتد؟

    چه تغییراتی طبیعی هستند؟

    من کی ام ؟.....

    او نیاز به تطابق با این تغییراتدارد.

    دردنیا نیمی از نوجوانان درمقابل ایدز و بیماریهای مقاربتی وحاملگی حفاظت کافی ندارند؛درمعرض روابط جنسی ناسالم و حفاظت و حمایت نشده، مصرف مواد، بیماریهای مقاربتی، روابط جنسی فارغ از مسئولیت، حاملگی زودرس،خشونت،شکست دردرس و مدرسه و موارد مربوط به سلامت فردی، تغذیه، ورزش ...

    هستند.

    از مسائل دیگر آن است که دختران رفتارهای سلامت مناسبی در ضمن قاعدگی ندارند.

    عموماً منبع اکتساب اطلاعا ت آنان،‌دوستان،کتب و مجلات ....

    میباشد؛به نظر میرسد که نحوه برداشت افراد جامعه از جنسیت و نقش جنسیتی خود سالم نیست و این امر موجب تظاهرات مختلف، اختلالات سلامت جسمانی، روانی،عاطفی واجتماعی میشود.

    پس می توان گفت که توجه به مقوله بهداشت در این سنین و بخصوص بهداشت بلوغ و باروری هم اولویت بهداشتی و هم دارای نتایج طولانی مدت برای سرمایه های آینده و آینده سازان جوامع است.

    توجه داشته باشیم که نوجوان در سنین بلوغ نیاز مبرمی به اطلاعات صحیح در زمینه بدن و سلامت خوددارد .

    بدیهی است اگر نوجوان اطلاعات صحیح رااز منابع سالم دریافت نکند،اطلاعات خود راازمنابع ناسالم کسب خواهد کرد ودر این صورت صدمات طولانی مدتخواهد دید.

    سخنی با پدر ومادرها: شناخت نوجوان کار چندان آسانی نیست، بیشترین تجربه هایی که در گذشته کارساز بود، امروز کارآیی خود را از دست داده و عصر تکنولوژی همه چیزرا در هم ریخته است.

    اختراعات ، ابداعات و اکتشافات گوناگون، در گوشه و کنار جهان ، روی افکارآنان تاثیر گذاشته است، بطوریکه نوجوان اکنون با دیدی متفاوت به مسایل پیرامون خود می نگرد.

    نوجوان در گذشته به لباس ، اهمیت چندانی نمی داد، کافی بود پوشاکی مناسب بر تن داشته باشد؛ ولی امروز، نوع لباس، رنگ ، طرز دوخت و حتی دکمه های آن مورد توجه وی قرار دارد.مد وپیروی از آن ، از شیوه های بالندگی نوجوانان شده است، در گذشته ، غالبا هر چند نفر در یک اتاق می خوابیدند و صدایشان هم در نمی آمد، لیکن امروزه هر نوجوانی طالب اتاقی جداگانه است؛ بنابراین، مشاهده می کنیم که همه چیز ، دستخوش تغییر و تحول گردیده و حاصل این تحولات : آن که : اطاعت کردن ها، جای خود را به نافرمانی داده ، و چشم گفتن ها و حرف شنوی ها ، مبدل به " تمی توانم" ها و " نمی شود" ها شده است.

    پدران امروز از نوجوانان خود انتظار اطاعت بدون چون و چرا دارند، و همیشه شکایت می کنند که: ما در جوانی ، چنین و چنان بودیم!

    ولی آن نوجوانی که فلان فیلم جدید را در تلویزیون یا سینما دیده و درباره آن با والدینش ، به بحث و گاهی به جدل می نشیند ، نمی تواند کورکورانه مطیع و فرمانبردار باشد، امروز دیگر دوره نصیحت و وصیت سپری شده و نوجوان از "بکن و نکن" ها خسته است، و به طنز می گوید :" والدین ما زیادی برای ما بالای منبر می روند!" آیا این همه تحولات و تغییرات نباید ، اندیشه در روش تعلیم و تربیت را به ما یادآور شود؟!

    مسلما هیچ پدر و مادری علاقمند نیست که با نوجوانش " بگو ، مگو" داشته باشد، ولی متاسفانه گاهی ، ناچار به این کار می شود؛ عیب از کجاست و مقصر کیست؟

    تقصیر نوجوان است ، یا تقصیر پدر ومادرها؟!

    شاید هم هیچ کس مقصر نیست ؛ اصلا چرا دنبال مقصر بگردیم ؟

    چرا به تغییرات و تفاوتها اندیشه نکنیم؟

    نقش والدین ، مربیان و اولیای امور نکات حائز اهمیت در برخوردبا نوجوان که بایستی از طرف والدین ، مربیان و اولیای امور مورد توجه قرار گیرند تا او بتواند دوران بحرانی بلوغ را به سلامت پشت سر بگذارد برخی در ذیل اشاره شده است ، امید است با در نظر گرفتن این نکات ضروری به خود و فرزندمان کمک نمائیم: · عدم درک نوجوان از طرف افراد با صلاحیت ، باعث سوق پیدا کردن نوجوان ، به طرف منابعناصالح میشود و اغلب زیر بنای رفتارهای ناهنجار ،‌دربزرگسالی را فراهم می آورد.

    نقش حیاتی افرادکلیدی فوق به قرار زیر است: · احترام به نوجوان · ابراز علاقه و محبت به نوجوان،به ترتیبی کهنوجوان خود را شایسته دوست داشتن احساس کند · درکنار او و نه درمقابل اوبودن · دوست بودن با نوجوان به جای ارباب و دشمن اوبودن · ایجاد عزت نفس در نوجوان · ایجاد عزت نفس در نوجوان · دادن شخصیت به نوجوان به ترتیبی که نوجوان نیاز به نشان دادن خودبه طریق رفتارهای پرخطر و ماجراجویانه نداشته باشد .

    ممکن است که مصرف مواد مخدر ازطرف نوجوان به دلیل دستیابیبه احساس استقلال از والدین و مخالفت صریح در مقابلمعیارهای جامعه و مقابله با اضطراب، گوشه گیری و افسردگی یا پذیرفته شدن از طرفگروه همسال باشد.

    فراراز خانه می تواند یکی از نشانه های مهماسترس های محیطی برروی نوجوان باشد .

    عواقب این اقدام بررویسلامت فرد واضح و روشن است.

    والدین و اولیاء با حمایت نوجوانمی توانند از این امر جلوگیری کنند.

    · حمایت از نوجوان باایجاد فضایی آرام،پرمحبت، به دور از مناقشات و قهر وغضب · مشورت بانوجوان به جای قهر و تحکم ،راهنمایی برای انتخاب صحیح · درک وضعیت بحرانی بلوغ · کمک به هدایت نوجوان، برای عبور از مرحله نوجوانی و پذیرفتنمسئولیتهای بزرگسالی،‌نقطه اتکا بودن برای او،پشتیبان او بودن · دانش و درک از خصوصیات و شرایط زیستی و فیزیولوژیک بلوغ نوجوان · شناخت مسائل و مشکلات و نحوه برخورد صحیح با آن · ایجاد اعتماد در نوجوان به ترتیبیکه او والیدین و افراد ذیصلاح را مورد اعتمادترین و معتبرترین افراد بداند.

    · راهنمایی و هدایت نوجوان درانتخاب دوستان مناسب · رابطه همدلانه و صمیمانه به جای تمسخر او · دردسترس بودن برای مشاوره ویاریرساندن بهاو · ایجاد سرگرمی سازنده درمنزل و خارج از منزل · تشویق برای فعالیت درگروههای همسال ازقبیل فعالیت های ورزشی ،هنری ، درسی و تحصیلی ، تفریحی،‌آموزشی · نظارت بر نیازمندی های بهداشت و سلامتی ازقبیل تغذیه ، ورزش ،رفتارهای سالم · دادن اطلاعات مورد لزوم درباره تصمیمات مهم زندگی از قبیل ازدواج، بارداری ، دوستیابی و دانش جنسی و جنسیتی ، جایگاه ها ، حقوق و احترام افراد · جلوگیری از خشونت و رفتارهای مخرب ، کنترل انگیزه های رفتارهایناسالم · کمک به ایجاد اعتماد بهنفس و تحت تاثیردیگران نبودن،به نحوی که نوجوان توان تجزیه و تحلیل شرایط وشهامت گفتن« نه» راداشته باشند.

    ویژگی های دوران بلوغ: بلوغ زمان تغییرات سریع است.بلوغ با تغییرات مشخص و رشد سریع در همه اندامهای بدن همراه است.تغییرات ناگهانی و سریعی که هنگام بلوغ اتفاق می افتد ، موجب سراسیمه شدن ، دست پاچگی و نگرانی نوجوان می شود و در خیلی از موارد منجر به بروز رفتارهای ناهنجار و غیر مطلوبی در آنان می گردد.

    تغییرات در دوران بلوغ: بلوغ بحرانی ترین دوره زندگی هر فرد است و برخورد صحیح والدین به نوجوانان کمک می کند تا این دوره پر تلاطم را آرام پشت سر بگذارند.

    سالم یا فاسد بار آمدن نوجوان به چگونگی تربیت او در خانه و محیط اجتماعی بستگی دارد.تغییرات دوران بلوغ که در پسر و دخترمتفاوت است شامل دو دسته اند: 1-تغییرات جسمی 2-تغییرات روحی روانی تغییرات دوران بلوغ در پسران: تغییرات جسمی : بارزترین این تغییرات به خصوص در سالهای 12 تا 17 سالگی است که تحت تاثیر هورمون جنسی مردانه بروز می کند .

    در پسران صفات ثانویه جنسی دیرتر از دختران بروز می کند.

    تغییرات جسمی حاصل از بلوغ پسران شامل: رشد موهای زهار و زیر بغل:ابتداموی زهار ( ناحیه تناسلی خارجی) و حدود 20 ماه بعد موی زیر بغل ، سینه و صورت رشد می کند و همزمان فعالیت غدد عرق و چربی افزایش یافته آکنه ایجاد می شود.

    به دلیل اثرات اجتماعی ، رویش موی صورت برای پسران اهمیت زیادی دارد.

    احتلام شبانه: یک سال پس از رشد بیضه ها و معمولا شبانه یانزدیک صبح و درخواب و به طریق غیر ارادی اتفاق می افتد.

    رشد قد، بازو و ساق: دراین دوره رشد جهشی قد شروع و به طور متوسط 7 تا 5/12 سانتی متر در سال به قد پسران افزوده می شود و قدرت عضلانی و پهنای سینه افزایش می یابد.

    تغییر صدا:به تریج اتفاق می افتد ، ابتدا دو رگه و سپس صدا بم تر ومردانه می شود.

    شروع تغییرات و سن بروز آنها در افراد مختلف متفاوت و تحت تاثیر مجموعه عوامل هورمونی ، ژنتیک و محیطی می باشد که در این میان تغذیه مناسب و کافی ، ورزش و فعالیت جسمانی و رفاه جسمی و روحی تاثیر به سزائی دارند.

    تغییرات روحی –روانی: تغییرات اخلاقی که در این دوره برای نوجوان بروز می کند: به سرعت عصبانی و خشمگین می شود در عین حال به سرعت پشیمان گشته و خود را سرزنش می کند و به طور کلی ناسازگار است.

    در مواردی گستاخ و نامهربان و خشن و بی ادب جلوه می کند.

    ولی انتظار دارد با محبت و دوستی باوی رفتار شود.

    به نحو افراطی به خود توجه دارد و به جالب بودن ظاهرش بسیار علاقمند است و به دنبال کسب محبوبیت ( حتی در جنس مخالف) می باشد.

    در عین حال دچار بی ثباتی عاطفی است و به دلیل بد اخلاقی و تندی مزاج و بد اخمی های بیجا تمایل به گریه کردن دارد.

    خود را همه چیزدان می پندارد و به همه چیز انتقاد می کند نسبت به والدین عناد و سرگشی دارد که نشانه ای از استقلال طلبی اوست و نه خصومت و دشمنی.

    ترس و نگرانی های درسی و جنسی و ترس از تمسخر دوستان موجب اضطراب و آشفتگی وی می شود.

    تمایل به گوشه گیری دارد.

    احساس دلتنگی و خستگی می کند تمایل به مخالفت های اجتماعی دارد شرم و حیای بیش از حد دارد همزمان با این دوره نگرانی های خاص اجتماعی پسران مانند نگرانی در مورد آینده تحصیلی ، خدمت سربازی ، آینده شغلی و وضع مالی با افزیش سن نوجوان و نزدیک شدن به سال های پایان نوجوانی افزایش می یابد.

    در این دوران خانواده موظفند نوجوان را آگاه سازند و اعتماد به نفس و استقلال و ابتکار آنان را پرورش دهند.

    تغییرات دوران بلوغ در دختران: تغییرات جسمی : علاوه بر بزرگ شدن همه جانبه اندام های بدن ، افزایش وزن وقد،برجسته شدن پستان ها، رشد موهای زائد در ناحیه زهار و زیر بغل، مهمترین تغییری که در بدن دختران رخ می دهد قاعدگی(عادت ماهیانه) است.

    تعریف قاعدگی: به خونریزی دوره ای رحم ، قاعدگی می گویندو از زمان شروع خونریزی قاعدگی تا شروع خونریزی دوره بعدی طول مدت قاعدگی گفته می شود که معمولا 28 روز می باشد و در برخی افراد بین 21 تا 35 روز است.

    طول مدتبین دو قاعدگی در یک نفر نیز عموما ثابت نیست.

    فاصله دو قاعدگی تحت تاثیر اضطرابهای محیطی ، تغییرات فصلی و چگونگی وضعیت تغذیه ای قرار دارد ، به طور مثال دخترانی که به مدت طولانی از خانواده دور می شوند فاصله قاعدگی آنها نا منظم می شود.باید دانست بی نظمی قاعدگی تا ایجاد قاعدگی های منظم حداکثر دو سال طول می کشد تا بدن با تغییرات هورمونی هماهنگی یابد.

    خون قاعدگی به آهستگی و به تدریج طی چند روز ( به طور متوسط بین 3تا 7 روز) از بدن خارج می شود.

    توجه داشته باشید که بر اثر تغییرات هورمونی در بسیاری از دختران ترشحات دیگری به غیر از خون قاعدگی در طول ماه وجود دارد که معمولا زرد کم رنگ و یا سفید و یا بی رنگ می باشد و بوی کمی دارد یا اصلا بوئی ندارد.اگر رنگ این ترشحات قهوه ای یا سبز شود ویا بوی شدید داشته باشد ممکن است باعث خارش و سوزش شود، در این وضعیت باید به پزشک مراجعه شود.

    اختلالات پیش از قاعدگی: معمولا چند روز قبل از شروع قاعدگی تغییرات جسمانی نظیر کاهش یا افزایش اشتها ، خستگی ، بزرگ و حساس شدن پستان ها ، یبوست ، ورم ،سردرد و سرگیجه ، تغییرات خلقی نظیر بد خلقی ، افسردگی،خواب آلودگی و بی حوصلگی ظاهر می شود که شدت این علایم در افراد مختلف متفاوت وناشی از تغییرات هورمونیدر بدن می باشد ومعمولا خود به خود از بین می رود.

    در صورت شدت اختلالات فوق باید به پزشک مراجعه کرد.

    مراقبت های بهداشتی دوران قاعدگی: به علت باز بودن دهانه رحم در این دوران رعایت بهداشت فردی بسیار ضروری می باشد وعدم رعایت آن ممکن است منجر با ایجاد عفونت و عوارضی نظیر نازایی در آینده شود.

    این امر فرد را از نعمت مادر شدن محروم می کند و ممکن است زندگی خانوادگی آتی را دچار مشکل نماید ، بنابراین توجه به نکات زیرحایز اهمیت می باشد: در دوران قاعدگی باید از نوار بهداشتی استفاده شود و نوار بهداشتی مرتب و زود به زود تعویض شود ، بخصوص زمانی که خونریزی بیشتر است با این کار علاوه بر رعارعایت بهداشت از آلوده شدن لباس های دیگر نیز خودداری می شود .

    نوار بهداشتی مصرف شده راباید داخل کاغذ پیچید و دور انداخت.

    نوار بهداشتی را نباید به طور مستقیم در توالت انداخت ، زیراباعث گرفتگی توالت می شود.

    چنانچه امکان استفا ده از نوار بهداشتی وجود نداشته باشد لازم است از پارچه های معمولی و قابل شستشو استفاده شود و پس از استفاده آنها را با آب سرد و صابون شسته درآفتاب خشک نمود و در صورت امکان اتو کرد.

    تا حد امکان از پنبه یا دستمال کاغذی استفاده نشود و در صورت استفاده یک عدد گاز استریل روی پنبه قرار داده شود ( زیرا قطعات خرد شده دستمال و پنبه ممکن است جذب شده باعث عفونت شود).

    بروز اولین قاعدگی نباید باعث ترس و نگرانسی شود ، این امر نشان می دهد که فرد سالم است و نوید آمادگی برای مادر شدن را به او می دهد.

    در صورت وجود هرگونه نگرانی و ابهام علاوه بر مشورت با مادر یا خواهر بزرگتر می توانید با اولیای مدرسه و کارکنان بهداشتی نیز مشورت کنید.

    قاعدگی نه تنها بیماری نیست بلکه یک امر ضروری و طبیعی می باشد ، اگر چه ممکن است به ظاهر باعث ناراحتی شود.

    انجام فعالیتهاو ورزشهای عادی و سبک در این دوران نه تنها هیچگونه منعی ندارد ، بلکه مفید هم می باشد و به آرامش عضلات کمک می کند .بدترین کار دراز کشیدن روی تخت و بی حرکت ماندن است.

    به منظور جبران خون از دست رفته بخصوص دراین دوران از غذاهای مقوی نظیر شیر ،گوشت ، حبوبات ، سبزیجات و لبنیات و انواع میوه های تازه و......

    بیشتر استفاده کنید.

    توصیه می شود برای کاهش عوارض اختلالات پیش از قاعدگی رژیم غذایی حاوی ویتامینB6و آهن از یک هفته قبل از شروع قاعدگی شروع شود(گوشت، ماهی، دانه های بدون نمک ، غلات سبوس دار و برگ سبزی ها و موز حاوی ویتامین و بیشتر دانه های بدون نمک ، تخم مرغ ، گوشت ، جگر، نخود فرنگی و لوبیا منبع آهن هستند).

    حمام کردن در دوران قاعدگی نه تنها ضرر ندارد بلکه لازم می باشد، البته بایداز نشستن کف حمام خودداری وتا حد امکان به شکل ایستاده حمام کرد تا بدن به آلودگی های میکروبی کف حمام مبتلا نشود .

    در این دوران باید از رفتن به استخر و یا دریا نیز اجتناب شود.

    وجود درد در روزهای اویل قاعدگی مساله ای طبیعی است، علت این امر آزاد شدن موادی د رجداره داخلی رحم است ( آندومتر) که باعث انقباض رحم و در نتیجه درد می شود؛ در صورت شدت دردمی توان از داروهای تسکین دهنده با تجویز پزشک یا ماما استفاده کرد.

    بهتر است 48 تا 72 ساعت قبل از شروع فاعدگی از این داروها استفاده شود.

    استفاده از حوله یا پارچه گرم در موضع درد هم مفید می باشد( گرما موجب شل شدن عضلات می شود و می تواند انقباضات را متوقف کند).

    رژیم غذائی مناسب ( اجتناب از مصرف زیاد شکر ، قهوه و چای ) و استراحت کافی نیز می تواند در تسکین درد موثر باشد.

    باتوجه به این که در اوایل ، شروع قاعدگی نامنظم است می توان با علامت زدن تاریخ آن در تقویم حول و حوش تاریخ شروع آن را به خاطرسپرد و نوار بهداشتی را بخصوص در مدرسه به همراه داشت تا مشکلی ایجاد نشود.

    چند نکته مهم در بهداشت فردی دختران: ü یکی از عوارض شایع دوران نوجوانی آکنه معمولی یا جوش غرور است که علت آن تغییراتی است که در هورمونها صورت می گیرد وبه خصوص در دختران قبل از شروع عادت ماهیانه شدت می یابد عواملی نظیر پوست چرب ونحوه تغذیه نیز در شدت آن دخالت دارد .

    درمان آکنه های ساده رعایت بهداشت پوست، شستشوی مرتب صورت با صابون های غیر محرک و پرهیز از دست زدن به آنها می باشد و در موارد آکنه شدید مراجعه به متخصص پوست توصیه می شود .

    ü در خانم ها به علت نزدیک بودن مقعد با فرج و نیز مجرای خروج ادرار ، امکان انتقال انواع میکروبها به دستگاه تناسلی وجود دارد، بنابراین برای پیشگیری از وقوع عفونت به هنگام طهارت بایدابتدا فرج(قسمت جلویی) و سپس مقعد شسته شود و در دوران قاعدگی نیز پس از هر بار دستشوئی رفتن ( بخصوص بعد از اجابت مزاج ) شستشو به طریقه فوق صورت گیرد و پس از شستشو در صورت امکان با دستمال تمیز خشک شود ، تا حد امکان از آب سرد استفاده نشود، زیرا ممکن است باعث بوجود آمدن انقباض و درد زیر شکم شود.

    ü هیچگاه با دست کثیف یا آلوده طهارت نگیرید.از لباسهای نخی استفاده شود و تعویض آنها زود به زود صورت پذیرد.

    لباسهای زیررا باید جدا از سایر لباسها بشویید و درآفتاب خشک کنید.

    هیچگاه از لباس زیر دیگران استفاده نکنید.

    تاثیر بلوغ در رفتار جوانان بلوغ چه تاثیری بر رفتار نوجوان دارد؟

    تغییرات ناگهانی و مهمی که از لحاظ جسمی در نوجوان اتفاق می‌افتد، در کنار تغییر در علائق ، نگرشها ، احساسات ، روابط و ...

    رفتارها و کردارهای جدیدی را در نوجوان سبب می‌شود و اغلب با بروز مشکلات جدیدی که موجب عدم سازگاری نوجوان با محیط می‌شوند (مشکلات مرحله نوجوانی)، همراه هستند.

    این تغییرات ویژگی خاصی به این دوران می‌بخشند که آن را به عنوان یک مرحله انقلابی و مشکل از رشد می‌شناسند و در تعابیری آن را به مثابه یک مرحله بحرانی معرفی می‌کنند.

    اطلاق چنین عنوانی به دوران بلوغ شاید به دوران ارسطو باز می‌گردد.

    در هر حال تغییرات رفتاری نوجوان در اثر تغییرات بلوغ ویژگی اساسی این دوران است.

    اینکه این تغییرات چگونه اتفاق می‌افتند؟

    واکنش نوجوان به بروز این علائم چگونه است؟

    چه تفاوتی میان نوجوانان از لحاظ واکنش به این تغییرات وجود دارد؟

    سوالاتی هستند که اغلب مورد توجه روان شناسان رشد بوده و طی مطالعاتی به آنها پاسخ داده شده است.

    بلوغ جسمی و جنسی و تاثیرات آن در رفتار نوجوان بلوغ و نوجوانی توام با تغییرات قابل توجه جنسی و جسمی است.

    آنچه مسلم است اینکه تغییرات روانی ، عاطفی و اجتماعی متعدد و بارزی نیز در این دوران دیده می‌شود.

    بخشی از این تغییرات در واقع واکنشی است در قبال تغییرات جسمی و جنسی که نوجوان بطور ناگهانی با آنها مواجه شده است.

    آگاهی از بروز تغییرات ناگهانی جسمی و جنسی برای نوجوان معمولا اضطراب‌آور است و به عنوان یک پدیده تازه که با آن مواجه شده، سازگاری با آن مدتی طول می‌کشد.

    این تغییرات ممکن است در برخی نوجوانان احساس گناه ایجاد کند و در دفعات بعدی که تغییرات جدید با تکرار همراه می‌شوند (مثل عادت ماهانه در دختران و احتلام شبانه در پسران) این احساسات شدیدتر می‌شود، به گونه‌ای که نوجوان به تدریج دیدی منفی نسبت به خود پیدا می‌کند و نمی‌تواند نگرش مطلوبی از خویشتن داشته باشد.

    اولین احساسی که در نوجوان به مجرد روبرو شدن با نشانه بلوغ جنسی بوجود می‌آید، غافلگیر شدن و ترس و وحشت ناشی از آن است و این حالت زمانی بر نوجوان مستولی می‌شود که خود را به گونه‌ای غیر منتظره در وضعیت جدید می‌یابد که قبلا هیچ اطلاعی از آن نداشته و اکنون نیز هیچ توضیحی برای آن نمی‌یابد.

    احساس دیگری که غالبا گریبانگیر نوجوان می‌شود، حالت غم و اندوه فراوانی است که بطور طبیعی برایش پیش می‌آید.

    ترکیب پیچیده‌ای از احساس غم و اندوه و احساس گناه منجر به گوشه گیری و انزواجویی و گریز از جامعه و اطرافیان می‌شود و این در رفتارهای اجتماعی نوجوان آثار سوئی خواهد گذاشت، چیزی که از نیازهای اساسی نوجوانی است.

    از جمله تغییراتی روانی و فکری این دوران طبیعت کنجکاو و حساس نوجوان است.

    با این وصف تغییرات حاصل از بلوغ ، موضوع کنجکاوی او قرار می‌گیرد و رفتار او را در جهت گرفتن پاسخ سوالاتش در مورد این پدیده تازه ، تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

    فرهنگ و تاثیرات بلوغ جسمی و جنسی در رفتار نوجوانی فرهنگ به عنوان زمینه و بستری که رفتارها و کردارهای افراد در داخل آن و متاثر از آن صورت می‌گیرد، چیزی نیست که مورد غفلت قرار گیرد.

    تاثیر شرائط فرهنگی در واکنش نوجوان به تغییرات بلوغ بسیار مهم است.

    عموما در فرهنگهایی که برخورد راحت‌تر و عادی‌تری با این تغییرات دارند، واکنش نوجوان سالم‌تر خواهد بود.

    بطوری که شاید به اندازه فرهنگهای بسته دچار احساس گناه ، خودسرزنش‌گری و یاس و ناامیدی نشود.

    به عبارتی فرهنگهایی که این تغییرات را طبیعی دانسته و پذیرای این تغییرات هستند، اضطراب و نگرانی را در فرد به حداقل می‌رسانند.

    به ویژه از راههای مناسبی که اطلاعات مربوط به بلوغ در اختیار نوجوان قرار می‌گیرد، تحمل استرسهای این دوران را برای وی راحت‌تر می‌سازد.

    نوجوان دیگر به تغییرات جسمی و جنسی خود به عنوان یک امر غیرطبیعی نمی‌نگرد، می‌داند چه برخوردی با این تغییرات داشته باشد و این مساله قدرت سازگاری او را با آنها افزایش می‌دهد و موجب می‌شود بهتر و سریعتر به سازگاری با بلوغ برسد.

    در فرهنگها و جوامعی که نوجوان از علائم این تغییرات بی‌اطلاع می‌ماند، با این تغییرات با نگرشی منفی برخورد می‌شود و صحبت از این مسائل به ویژه بین نوجوان و والدین مایه خجلت و شرمسازی است، واکنشهای منفی نوجوان شدیدتر خواهد بود.

    جنسیت و تاثیرات بلوغ جسمی و جنسی در رفتار نوجوانی در برخورد با تغییرات بلوغ بین دو جنس پسر و دختر تفاوتهایی دیده می‌شود.

    البته این تفاوت در واکنش ، تنها مربوط به تفاوت این تغییرات در بین پسران و دختران نیست هرچند تغییرات جسمی و جنسی بلوغ در بین دختران و پسران متفاوت است، ولی تنها عامل وجود تفاوتهای رفتاری نوجوانان پسر و دختر در برخورد با بلوغ نیست.

    معمولا عوامل مختلفی در تفاوت واکنش دختران و پسران دخیل هستند.

    در هر حال رفتارهای پرخاشگرانه را در این دوران در بین پسران بیشتر از دختران می‌توان دید، در حالی که دختران ممکن است به صورت گوشه گیری و انزوا به این مسائل واکنش نشان دهند.

    بطور کلی تغییرات بلوغ در پسران همراه با احساس مردانگی ، قدرت یافتن و ...

    است.

    پسران با افتخار بیشتری با تغییرات ثانویه جنسی برخورد می‌کنند.

    معمولا پسرانی که در گروه همسالان خود زودتر از بقیه با تغییرات ثانویه مواجه می‌شوند، قدرت رهبری و تسلط بیشتری بر سایرین اعمال می‌کنند.

    در دختران عکس این قضیه صادق است.

    در اکثر موارد برای دختران پیدا کردن ویژگیهای زنانه چندان خرسند کننده نیست.

    به این لحاظ زودرسی در دختران مشکلات بیشتری را فراهم می‌سازد، در حالی که در پسران دیررسی مشکل آفرین است.

    تاثیرات بلوغ عاطفی و روانی در رفتار نوجوان علاوه بر تغییرات جسمی و جنسی ، بلوغ عاطفی و روانی تاثیرات رفتاری شگرفی را در نوجوان سبب می‌شود.

    بی‌ثباتی عاطفی ، به عنوان یک ویژگی بلوغ به صورت خواهشهای متضاد در رفتار نوجوان تجلی می‌یابد.

    رفتار او گاه بسیار ظریف و گاه بسیار خشن می‌نماید و امکان انتخابهای قطعی و صحیح برای نوجوان محدود می‌شود.

    رفتارهای حاکی از انگیختگی شدید و سریع‌التاثر بودن در رفتارهای نوجوانان نمود پیدا می‌کند و واکنشهای سریع و ناگهانی در برابر مسائل غیردلخواه از خود نشان می‌دهند و نوجویی و نوخواهی در رفتارهایی مثل مدلهای لباس ، آرایش مو و ...

    جلوه‌گر می‌شود.

    نوجوانان با احساس استقلال ، با رشد و تحول روانی خود رفتارهایی از خود نشان می‌دهند که حاکی از پیام آنها مبنی بر رسیدن به استقلال است.

    در این راستا ممکن است با والدین ، خانواده و مدرسه درگیریهای در انواع مختلف پیدا کنند.

    تصمیم گیریهای خودسرانه با تکیه بر این ویژگی که دیگر خود را بزرگسال و از لحاظ فکری پخته می‌بینند، دیده می‌شود.

    با احساس تحول فکری و روانی و اجتماعی در خود به دنبال شغل و ...

    بر می‌آیند.

    منابع: http://taktaz.pib.ir/13160 http://publicrelations.tums.ac.ir/articles/index.asp?articleID=23 http://www.mums.ac.ir/ch_kalat/fa/bologh1

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

     

     

    http://taktaz.pib.ir/13160

     

    http://publicrelations.tums.ac.ir/articles/index.asp?articleID=23

     

    http://www.mums.ac.ir/ch_kalat/fa/bologh1

بهداشت روان و مهارتهاي مقابله با استرس ، اضطراب ، خشم — قسمت اول — (مرجع کامل اطلاعات ) مقدمه : سلامتي طبق تعريف سازمان بهداشت جهاني عبارت است از حالت رفاه کامل جسمي ، رواني و اجتماعي و نه فقط نبود بيماري و ناتواني. بنابراين به کسي فردسالم

اهمیت بلوغ: ما ضمن مباحث گذشته به تناسب از اهمیت دوران نوجوانی و طبعاً مسأله بلوغ سخن می آوریم و اینک برای تکمیل آن مباحث و فراهم آوردن مدخل و مقدمه ای برای مباحث بعدی با رعایت اختصار مواردی را عرضه می داریم: شرایط این مرحله: دوران بلوغ را به دلیل اهمیت و نفوذ بخشی و هم از جهت روابط و مراودت با عناوینی نسبتاً گویا به صورت زیر معرفی کرده اند: - دوران انتقال: به دلیل انتقال نوجوان ...

ما ضمن مباحث گذشته به تناسب از اهمیت دوران نوجوانی و طبعاً مسأله بلوغ سخن می آوریم و اینک برای تکمیل آن مباحث و فراهم آوردن مدخل و مقدمه ای برای مباحث بعدی با رعایت اختصار مواردی را عرضه می داریم: شرایط این مرحله: دوران بلوغ را به دلیل اهمیت و نفوذ بخشی و هم از جهت روابط و مراودت با عناوینی نسبتاً گویا به صورت زیر معرفی کرده اند: - دوران انتقال: به دلیل انتقال نوجوان از مرحله ...

بلوغ تولدی دیگر برخی معتقدند که دوره بلوغ بحرانی ترین مراحل زندگی به حساب می آید و دوران طوفان و تلاطم است. همه وجود نوجوان دستخوش جریانات سهمگین تحول و تغییر است. عده ای این بحران را وابسته به تغییرات جسمی، روحی و روانی نوجوان می دانند و عده ای اعتقاد دارند که عبور از مرحله بلوغ طبیعی است. آنچه که موجب بحران می شود،‌عدم برقراری ارتباط صحیح و منطقی بزرگترها با نوجوان است. در ...

مقدمه دگرگونی ها و پیشرفت جوامع بشری به گونه ای است که اگر نهادهای تعلیمی و تربیتی بازنگری و بهسازی اجزاء خود را مورد توجه جدی قرار ندهند، سیل تحولات سبب تخریب بنیادهای اساسی اندیشه و عمل آنان خواهد گردید. نظام آموزش و پرورش سرزمین اسلامی ایران می تواند با تکیه بر مبانی و اصول متخذه از فرهنگ غنی اسلامی و باز سازی و بهبود مستمر برنامه ها و اقدامات آموزشی و پر ورشی اهتمام نموده و ...

مقدمه انسان در زندگی روزمره خود با استرس ها و فشار های متعدد ی روبرو است. دوران نوجوانی که ا ز آن به نام دوره بحران طوفان و استرس تا دوره زایش دوباره یاد کرده اند یکی از حوادث پراسترس زندگی هر فردی است. نوجوان در این دوره از طرفی با گذر از دوره کودکی به بزرگسالی با تغییرات وسیع جسمانی و رشد شناختی مواجه بوده و از طرف دیگر با مسائلی همچون رشد هویت، دستیابی به استقلال از خانواده ...

بلوغ جنسي بلوغ مرحله اي از رشد انسان است که باعث گذار از کودکي و رسيدن به بزرگسالي مي شود. فردي که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته باشد بالغ ناميده مي شود و از نظر جنسي، توانايي توليد مثل دارد. بلوغ بيشتر اشاره به تغييرات جسماني جسماني در بدن مرد و

-1مقدمه : ارتباط غیر کلامی ابتدایی ترین وسیله پیوند میان انسانها بوده و انسان اولیه به کمک آن با همنوع خود و حتی با حیوانات رابطه برقرار می کرد و نیازهای خود را با ترسیم آن برآورده می ساخت با پیدایش زبان گفتاری ، اختراع خط، صنعت چاپ ، پیشرفت جوامع، تغییرات ، تحولات شدید صنعتی و … نیاز انسان را به ارتباط پیچیده و مؤثر بیشتر کرده است. خود باوری توانایی است که فرد از طریق ابراز آن ...

مفهوم بلوغ را بطور کلی به منزله دوره‌ای از حیات انسانی تلقی می‌کنند که «مرحله‌ بی‌فراری و نابسامانی» است. مرحله ای از زندگی فرد که در آن، این نابسامانی‌ها و آشفتگی‌ها اجتناب ناپذیر است. اما واقعیت این است که اینگونه اندیشیدن در مورد بلوغ اندکی افراطی و غیرقابل قبول می‌‌باشد. چرا که وقتی، کودک از محیط سرشار از آرامش، امنیت و محبت یک خانواده به حیات خویش ادامه می‌دهد این دوره ...

منظور از بلوغ یا نوجوانی، رشد و بلوغ در کلیه جنبه ها، اعم از فیزیکی ، عقلی و اجتماعی ، است. به همین جهت، این واژه نسبت به واژه های بلوغ جنسی که مفهوم بسته تری دارد، و جوانی که دارای مفهوم وسیع تری است برتری می یابد. نوجوانی دوره ای است حدفاصل میان کودکی و بزرگسالی. حدود و همچنین طول مدت آن چندان مشخص نیست و بسته به افراد و جوامع گوناگون متغیر است. شروع آن با قاطعیت به نسبت ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول