دانلود تحقیق شیوه های مطالعه برای موفقیت در امتحان

Word 54 KB 9616 16
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت: ۷,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

    مطالعه و کتابخوانی مانند هر کار فکری دیگری شرایط و اصولی دارد که اگر افراد آنها را مراعات کنند ، بازده کاریشان افزایش می یابد ، یادگیریشان وسیع تر و عمیق تر می‌گردد : دیرتر خسته می شوند و می توانند زمان بیشتری مطالعه کنند .

    اصول حاکم برمطالعه ، بسیار ساده است اما بخاطر ساده بودن توجه چندانی به آنها نمی شود که بهترین راه حل برای این مسئله ، یادآوری آن اصول است . لذا در این کتاب تلاش می شود که به شکل سازماندهی شده به این اصول بپردازیم . البته فقط دانستن آنها کافی نیست ؛ بلکه  باید با تمرین و تکرار به آنها عمل کرد تا نتیجه لازم بدست آید .

    برای سهولت کار ، اصول و شرایط حاکم بر مطالعه در قالب سه دسته تبیین می گردند:

    1 اصول و شرایط مکان مطالعه

    2 اصول و شرایط زمان مطالعه

    3 اصول و شرایط کیفیت مطالعه

    سپس به مباحثی پیرامون تند خوانی ، برنامه ریزی برای مطالعه و امتحان و توصیه‌هایی پیرامون موفقیت در امتحان اشاره می گردد .

     

     

     

    اصول و شرایط مکان مطالعه

    الف ) مکان مطالعه باید عاری از مزاحمتای محیطی باشد .

    هر مطالعه یک جریان ارتباطی است که در آن پیام ( مطالب کتاب ) از متن پیام ( کتاب ) به گیرنده پیام ( خواننده کتاب ) منتقل می شود . هرگاه این جریان بدون هیچ عامل مزاحمی ایجاد گردد ، مطالعه مفید و موثر بوده و بازده خوبی خواهد داشت . اما گاهی این جریان در طی مسیرش ، توسط عومل مزاحم قطع می شود .

    عوامل مزاحم محیطی بسیار زیادند . برخی از آنها عبارتند از :

    تلویزیون ، صدای گریه بچه ،  صدای وسایل نقلیه که بیرون از محیط ما رفت و آمد می کنند ، تصاویر و عکسهایی که به اتاق مطالعه نصب شده و توجه ما را جلب می کنند و ...

    به هر حال ، مکان مطالعه باید طوری باشد که کمترین مزاحمتهای محیطی را داشته باشد .

    ب ) شرایط فیزیکی بدن در هنگام مطالعه

    بهترین شرایط بدن در هنگام مطالعه ، آن است که مطالعه کننده روی صندلی بنشیند و میزی پیش روی خود داشته باشد تا بتواند فاصله مناسب چشم با کتاب که باید 28 تا 30 سانتیمتر باشد را تنظیم کند . در این حالت ستون مهره های مطالعه کننده طوری است که زود خسته نمی شود .

    مطالعه به صورت خوابیده یا در حال قدم زدن ، استاندارد و کامل نیست . زیرا موجب خواب آلودگی و خستگی فرد می شود . البته کسانی که میز و صندلی در اختیار ندارند می توانند با استفاده از یک رحل قرآن که بسیار کم حجم و ارزان قیمت است مشکل را حل کنند . بطوریکه به یک پشتی تکیه نموده و کتاب را روی رحل قرار داده و مطالعه کنند .

    ج ) نور مکان مطالعه

    بهترین نور برای فضای مطالعه ، ترکیبی از نور زرد ( لامپ ) و سفید ( مهتابی ) است چرا که نور سفید وزرد هر یک به تنهایی چشم را خسته کرده و موجب می شود که مطالعه کنندخیلی زود دست از مطالعه بکشد و حتی در مورد برخی افراد ، موجب سردرد نیز می شود .

    جهت تابش نور به کتاب باید از سمت چپ باشد و به همین دلیل پنجره کلاسهای درس را سمت چپ قرار می دهند .

    همچنین زاویه تابش نور به کتاب و انعکاس آن به چشم باید 45 تا 60 درجه باشد .

    د ) دمای مکان مطالعه

    مطالعه در برخورد با دمای محیط ویژگیهای مشابه خواب را دارد همانطور که سرما و گرما ، مانع خواب راحت است و حرارتی متعادل لازم است تا انسان به خواب راحت برود . در مطالعه نیز به همین صورت است بطوریکه سرما و گرمای نامناسب محیط ، مانع  و مزاحم مطالعه خواهد بود و بهترین و موثرترین مطالعه ، در دمای متعادل صورت می گیرد .

    اصول و شرایط زمان مطالعه

    در خصوص شرایط زمان مطالعه مباحث عمده زیر را بایستی مدنظر قرار داد :

    الف ) زمان مطالعه

    مهمترین عامل در تعیین زمان مناسب مطالعه ، عامل فراموشی است . فراموشی بخشی از مطالب ، پس از هر مطالعه امری است طبیعی و علت اصلی آن تداخل مطالب آموخته شده با وقایع ، اتفاقات و خاطرات فرد است . بنابراین باید با انتخاب زمان مناسب برای مطالعه ، فراموشی را به حداقل رساند .

    اغلب صاحبنظران معتقدند که مطالعه صبح [1] اول وقت ، مفید ترین مطالعه است .

    چرا که فرد استراحت لازم را کرده و ذهن و بدن آمادگی لازم را برای جذب مطالب دارد.

    عده ایی نیز با نگاه دقیق تر ، بر این اعتقادند که بهترین زمان برای مطالعه حفظ کردنی ، اول صبح و برای مطالب استدلالی ، وسط روز است .

    البته پس از غذا حداقل به مدت نیم ساعت ، هیچ مطالعه ای نباید صورت گیرد . چرا که اولا یادگیری عمیق صورت نمی گیرد . ثانیاً : برای معده و اعصاب زیان آور است .

    ب ) مدت مطالعه

    مدت مطالعه بایدحداقل 15 و حداکثر 45 دقیقه باشد و بیشتر از 45 دقیقه ، مطالعه پیوسته مفیدنیست . روان شناسان معتقدند که انسان پس از 45 دقیقه مطالعه مستمر به فلات یادگیری ( تکمیل ظرفیت یادگیری ) می رسد . لذا یک استراحت کوتاه (حداکثر 10 دقیقه ) که با تنفس عمیق همراه باشد ، مفید است .

    اصول و شرایط کیفیت مطالعه

    الف ) مطالعه و شرایط هیجانی :

    اکثر روان شناسان معتقدند که مطالعه در شرایط هیجانی شدید ( مثل خشم یا شادی و شعف بیش از حد و یا غم و اندوه ) خیلی مفید و کارآمد نیست .  لذا برای مطالعه ، احتیاج به یک حالت آرامش نسبی یا تعادل هیجانی است تا انسان در همه کارهای خود و بویژه مطالعه که یک کار فکری است موفق شود .

    ب ) کیفیت مطلوب برای مطالعه :

    چگونه کتاب بخوانیم تا یادگیری ما از کیفیت بالایی برخوردار شود . در این ارتباط رعایت اصول « پس ختام » بسیار مفید است « پ س خ ت ا م » یک اسم اختصاری است و هر حرف آن ناظر بر یکی از اصول و مراحل مطالعه است .

    پ : پیش مطالعه

    پیش مطالعه ، به معنای مطالعه کتاب ، به شکل روزنامه خوانی است . همانطور که مطالب روزنامه راخیلی سریع و گذرا می خوانیم ؛ مطالب کتاب را چه به منظور

    شرکت در امتحان و چه به منظور شرکت در کلاس درسی یکبار روزنامه وار بخوانیم .

    س : سوال

    پس از مرحله سریع خواندن کتاب ، ما به سوالها و مطالب مهم کتاب پی می بریم و بواقع در ذهن ما سؤال ایجاد می شود .

    خ : خواندن عمیق

    بمنظور دستیابی به پاسخ سؤالاتی که درمرحله قبل در ذهن ما ایجاد شده است یکبار مطالب کتاب را عمیقاً مطالعه می کنیم .

    خواندن در این مرحله بسیار عمیق تر و دقیق تر از مرحله پیش مطالعه است .

    ت : تصویر سازی ذهنی

    ا : از حفظ گفتن

    پس از خواندن عمیق کتاب ، مطالب را ذهن خود مرور کرده و ازحفظ برای خود می گوئیم . این عمل فوائد بسیار زیادی دارد از جمله :

    1 تصویر مطالب در ذهن ما نقش می بندد .

    2 درهنگام از حفظ گفتن  به آنچه نیاموخته ایم و ضعف داریم پی می بریم و آنها را دوباره می خوانیم .

    3 شرکت در جلسه امتحان را از قبل ، تمرین می کنیم . از آنجایی که ما در جلسه امتحان ، کاری جز از حفظ نوشتن مطالب انجام نمی دهیم ، لذا از حفظ گفتن همان مطالب ، قبل از شرکت در جلسه امتحان ، موجب می شود که جلسه امتحان برای

    وضعی عادی و طبیعی داشته باشد و ما با اضطراب بسیار کمی در جلسه حاضر شویم.

    م : مرور

    ما معمولاً هنگام مطالعه ، زیر برخی مطالب مهم را خط می کشیم یاعلامت گذاری می کنیم و یا حتی بعضاً یادداشت بر می داریم . در مرحله مرور ، فقط به مطالعه این نوع مطالب پرداخته و به نکات برجسته و درشت نوشته شده ، نقشه و غیره دقت می کنیم. مرور ، ما را از مطالعه مجدد کل کتاب بی نیاز می کند .

    بنابراین در این روش ، برای انجام کامل مطالعه و یادگرفتن کل مطالب کتاب ، ما سه مرتبه کتاب را مطالعه می کنیم . بار اول به صورت روزنامه وار ، بار دوم به صورت عمیق و بار سوم مطالب مهم را مرور می کنیم .

    در خصوص مطالبی که تاکنون به آنها اشاره گردید تذکر چند نکته لازم و ضروری است :

    1 اگر چه ممکن است در روزهای اول که این اصول را رعایت می کنید ، قدری احساس کندی و خستگی کنید ولی مطمئن باشید که ادامه روش فوق ، موجب تسریع در مطالعه شما و بهتر شدن یادگیری و در نهایت موفقیت شما ، خواهد شد .

    2 مطالب ذکر شده شرایط ایده آلی برای مطالعه است . بویژه برای کسانی که مسئله وقت برای آنها مهم است و نمی خواهند وقت آنها صرف تکرار مطالعه مطالب شود . لذا رعایت کامل اصول و شرایط مطالعه لازم و مهم است امااین بدان معنا نیست که تا شرایط فوق حاصل نشده نباید مطالعه کرد . بلکه نقش مطالعه آنقدر مهم است که هرگاه فرصتی دست می دهد باید مطالعه کرد .

    تند خوانی

    دقت و فرصت در عرصه مطالعه ، از موضوعات مهمی است که اکثر دانش آموزان و دانش جویان را حریصانه و مشتاقانه بدنبال فراگیری فنون و تکنیکهای تند خوانی سوق داده است و این نیاز ، بستری را فراهم کرده که متاسفانه برای جذب دانش آموزان علاقمند  بازارهای کاذبی نیز ایجاد شده است .

    بخش اصلی مبحث تند خوانی به رعایت اصول حاکم بر مطالعه که قبلا به آن اشاره گردید ، مربوط می شود . در واقع اگر شخص ، در مکان مناسب مطالعه کند بطوری که عوامل مزاحم محیطی مختلف او وادار به تکرار مطالعه پاراگرافها و سطرهای کتاب ننموده و توجه او رابه خود جلب و از مطالعه منحرف نکند ، طبیعی است که به سرعت مطالعه شخص افزوده خواهد شد .

    بخش دیگری به کاستی های ناشی از خطای دید مربوط می شود . به این صورت که در هنگام مطالعه ، بسیار اتفاق می افتد که ما پس از پایان یک سطر به جای رفتن به سطر دیگر به اول همان سطری که خوانده ایم بر می گردیم و پس از خواندن تا وسط سطر پی می بریم که اشتباه کرده ایم . لذا برای جلوگیری از این خطا ، حتما باید با انگشت سبابه خطها را دنبال کنیم و برای ورق زدن از دست دیگرمان استفاده کرده و به سرعت ورق بزنیم تا در مطالعه وقفه ای ایجاد نشود .

    بخش دیگری که آموزشگاههای تندخوانی روی آن تاکید زیادی دارند مربوط به توسعه میدان دید می شود که با کمی تمرین امکانپذیر می گردد .

    بخش دیگری که آموزشگاههای تند خوانی روی آن تاکید زیادی دارند مربوط به توسعه میدان دید می شود که با کمی تمرین امکانپذیر می گردد .

    برای این تکنیک کافیست بدانیم که افسران راهنمایی و رانندگی ، تلفنچی ها ، ماشین نویسها ، گویندگان خبر ، تندخوانان طبیعی و ناخواسته هستند . افسران راهنمایی و رانندگی با یک نگاه به پلاک ماشینی که به سرعت دور می شود، شماره آن را که یک عدد چند رقمی است می بینند و تلفنچی ها نیز با یک نگاه ، یک شماره تلفن چند رقمی را می بینند . رمز موفقیت آنان در این است که به جای رقم خوانی ، عدد خوانی کنند . لذا برای تند خوانی نیز بایدبجای کلمه  خوانی ، جمله خوانی کرد . همانطور که ماشین نویس نیز  این کار را می کند و یا یک نگاه به متن اصلی ، یک جمله از آن را خوانده و تایپ می کند . گوینده خبر نیز با یک نگاه به متن اصلی خبر ، یک جمله کامل و گاهی حتی یک خبر را می خواند .

    برای یادگیری این تکنیک ، می بایستی به جای خواندن کلمات کتاب به صورت آرام ، در یک نگاه یک جمله کامل را خواند . طبیعی است با تمرین و ممارست میدان دید فرد مطالعه کننده وسعت پیدا می کند و پس از چندی به سرعت مطالعه اش افزوده خواهد شد .

    شاخص مهم و موثر دیگر در فرآیند تندخوانی ، علاقه و انگیزش است . کاملا مشهود است که اگر مطلبی را با بی میلی و بی رغبتی بخوانیم ، سرعت و پیشرفتی نخواهیم داشت .  اما اگر با انگیزه و علاقه سراغ مطلبی برویم به سرعت آن را مطالعه خواهیم کرد .

    برنامه ریزی برای مطالعه

    با توجه به اصول و شرایطی که تاکنون گفته شد بهتر است در برنامه ریزی برای درس خواندن  در طول سال تحصیلی ، نکات زیر مدنظر قرار گیرد :

     

    [1] - در کتاب آداب تعلیم و تربیت حدیثی از حضرت رسول اکرم (ص) نقل شده است که : « مطالعه در صبح اول وقت بسیار خوب است چرا که ما از خداوند خواسته ایم نعمت و برکت را در این وقت قرار دهد . »

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

قدمهای مقدماتی جلوگیری از شکست : اهمیت تفکر : اگر بتوانیم تفکر را ارتقا داده ، تأکید روی حفظ کردن را حذف کنیم و ارتباط را به طور اساسی و واقعی افزایش دهیم توان تعلیم و تربیت چگونه خواهد بود ؟ تفکری که به حل مشکلهای اجتماعی منتهی می شود از تفکری که به حل مشکلهای فنی منتهی می شود بسیار دشوارتر است . ولی متأسفانه کمتر آموزش داده شده است . دانش آموزانی که مسؤولیت اجتماعی را در مدرسه ...

نکاتی چند در مورد روشهای صحیح مطالعه بارها شنیده ایم که دانش آموز یا دانشجویی می گوید : (( دیگرحال و حوصله خواندن این کتاب را ندارم )) یا ((آنقدرازاین کتاب خسته شده ام که قابل گفتن نیست)) ویا ((هرچقدرمیخوانم مثل اینکه کمتر یاد می گیریم)) ویا ((10 بار خواندم و تکرار کردم ولی بازهم یاد نگرفتم))به راستی مشکل چیست ؟ آیا برای یادگیری درس واقعا" باید 10 بار کتاب را خواند ؟ آیا باید ...

چکیده : فرآیند یاددهی و یادگیری ناگهان اتفاق نمی‌افتد بلکه حاصل طراحی و سازماندهی دقیق و متنوعی می‌باشد. همه افراد از نظر یادگیری یکسان نمی‌باشند بلکه باهم متفاوتند در بعضی از آنها یادگیری از طریق چشم، در بعضی از طریق گوش در بعضی از طریق لامسه و ... انجام می‌شود پس افراد در یادگیری باهم متفاوت می‌باشند در نتیجه روشهای ارزشیابی باید متنوع و متفاوت باشد و با توجه به تفاوتهای فردی ...

مقدمه: زندگی اجتماع موثر، مستلزم مشارکت فعال و مفید تمامی اعضای جامعه در زمینه های مختلف اجتماعی است در شرایط موجود با توجه به رشد سریع دانش و تکنولوژی، افراد باید بصورت گسترده شرایط اجتماعی شدن و کسب دانش و مهارت ها و فنون را در دوران کودکی و نوجوانی بیاموزند و در بزرگسالی به پیگیری آموزشهای قبلی توسعه و گسترش دانش، توانائی ها و مهارت بپردازند تا از این طریق در جامعه و سامان ...

نقش و جایگاه مدرسه در موفقیت دانش آموزان نقش و جایگاه مدرسه به عنوان مهمترین شاخص جهت آموزش و پرورش و موفقیتدانش‌آموزان انکارناپذیر و حیاتی است. اما نمی‌توان جایگاه والدین و ضرورت مشارکت آنها در آموزش و پرورش و موفقیتکودکان را نیز نادیده گرفت؛ نقشی حیاتی و تاثیرگذار که بی‌شک بدون مشارکت والدینبخشی از اهداف آموزشی و پرورشی ناکام مانده و کودکان نیمی از آموزش‌های لازم رادریافت ...

دبیرستان هایی که تجارب یادگیری عمیق و مرتبط با شغل (حرفه) خارج از مدرسه را برای دانش آموزان خود فراهم می کنند،مهارت هایی را که برای دانش آموزان خود فراهم می کنند، مهارت هایی را که برای موفقیت در تحصیل و دنیای کار و زندگی پس از دبیرستان آنها مورد نیاز است به آنها می آموزند. تعداد زیادی از دانش آموزان پیش از آن که دیپلم خود را بگیرند ،می توانند از عهده کار همزمان با رفتن مدرسه بر ...

مقدمه به نام خداوندی که والاترین تعلیم خویش را برای برگزیده‌ترین مخلوق حضرت محمّد(ص) با امر بخوان آغاز نمود و به ایشان چنین وحی فرمود «اقرء بِسمِ رَبّکَ الذَّی خَلَق«[1] بخوان به نام پروردگارت که تو را آفرید خواندن را آغاز تعلیم و کاملترین دین خویش قرار داد و قرائت را نخستین پایه‌ای برای تکامل نهایی و رسیدن به آخرین مرحله تعلیم ضروری دانست و لوح قلم نگاشته بدان را چنان گرامی و ...

بارها شنیده ایم که دانش آموز یا دانشجویی می گوید : (( دیگرحال و حوصله خواندن این کتاب را ندارم ))یا ((آنقدرازاین کتاب خسته شده ام که قابل گفتن نیست))ویا ((هرچقدرمیخوانم مثل اینکه کمتر یاد می گیریم))ویا ((ده بار خواندم و تکرار کردم ولی بازهم یاد نگرفتم))به راستی مشکل چیست ؟ آیا برای یادگیری درس واقعا" باید 10 بار کتاب را خواند ؟ آیا باید دروس خود را پشت سرهم مرورکرد؟وآیا بایددهها ...

مقدمه: تکليف همواره به عنوان يکي از عوامل مهم در تحقق يادگيري مطرح بوده و در هر دوره متناسب با برداشتي که از يادگيري وجود داشته، شکل و نوع تکليف نيز متفاوت بوده است. شايد در گذشته اگر دانش آموزي صرفاً موفق به محفوظاتي در ذهن خويش مي شد،

روشهای پیشگیری از اضطراب امتحان اضطراب امتحان منظور از اضطراب نوعی حالت هیجانی ناخوشایند و مبهم است که با پریشانی، وحشت، هراس، تپش قلب، تعرق، سردرد، تکرر ادرار و تشویش همراه است، اما امتحان از نظر تعریفی می توان گفت نوعی ارزشیابی است که طبق اصول معینی انجام می گیرد و وسیله ای است برای توصیف و اندازه گیری تغییر رفتار دانش آموزان در جهت اهداف آموزش و پرورش و کمک به بهبود یادگیری ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول