-1- بررسی تاریخچه کانون در ایران:(1)
اولین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال 1344 ه .ش با هدف ایجاد امکانات لازم جهت رشد و پرورش فکری و بدنی کودکان و نوجوانان و کمک به شکوفایی استعداد های ایشان به وجود آمد.
1-1-1- اهداف کانون را به طور خلاصه می توان در موارد زیر برشمرد:
1.تأسیس مراکز عرضه کتاب و آموزشهای فرهنگی و هنری مخصوص کودکان ونوجوانان در نقاط مختلف .
2.کمک به توسعه و تکمیل کتابخانه های عمومی و سایر مؤسسات برای ایجاد بخشهای مخصوص کودکان و نوجوانان.
3.تهیه و استفاده از وسایل سمعی و بصری ، تدارک وسایل آموزشی ، تولید و خرید و توزیع و نمایش فیلمهای سینمایی مخصوص کودکان.
4.ایجاد واحدهای کتاب رسانی سیار جهت عرضه کتاب به کودکان در روستاهای مختلف.
5.کمک به توسعه و ترویج ادبیات کودکان و نوجوانان از طریق تشویق نویسندگان ، طراحان ، هنرمندان و ناشران.
1.تولید تئاتر و برگزاری جشنواره ها ونمایشگاهای مخصوص کودکان و نوجوانان.
2.همکاری با کلیه مؤسسات ایرانی و غیر ایرانی که هدف مشابه دارند.
3.هرگونه اقدامات دیگر که وصول به هدفهای بالاتر را تسهیل کند.
1-1-2-فعالیت های کانون
فعالیت های مرکز کانون در سال 1320 بر حسب الویت ظرفیت کلاسها وسایر فضا ها عبارتست از:
1. داستان سرائی 10. کار دستی
2. گرد همائی و جشن 11. اجرای سرود
3. تاریخ و جغرافی 12. تئاتر عروسکی
4. مسابقه حضوری و کتبی 13. بازدیدهای هنری و علمی
5. نمایش فیلم 14. نشریه و طرح دیواری
1. شعر خوانی 15. خوشنویسی
2. معرفی و بررسی کتاب 11. کوهنوردی و اردو
3. نقاشی 12. سفالگری
9. جلسات بحث آزاد
1-2-معرفی نمونه های داخلی
در این جا یک نمونه موجود که جزء مراکز فعال کانون در سطح کشور می باشد. با عکس و نقشه مورد بررسی قرار می گیرند. همچنین یک مرکز کانون از شهر کرج نیز معرفی می شود.
1-2-1 تعریف کلی
مراکز کانون به دو نوعند : یکی مراکز کوچک محلی که جوابگو به نیازهای محله یا محله های اطراف خود هستند که باید در سطح شهر پراکنده باشند. این مراکز کوچک و فعال حداکثر دارای یک کتابخانه و یک سالن و دو سه کلاس می باشندو در اکثر این مراکز کلاسهای آموزشی در کتابخانه تشکیل می شوند. در آنجا تشکیلات اداری چندانی وجود ندارد و دو سه کارمند و چند معلم این مکانها را اداره می کنند.
علاوه بر مراکز محلی در هر شهر باید مراکز بزرگتری وجود داشته باشد که جوابگو به نیازهای شهری باشد و مراسم رسمی و تشریفاتی کانون ، همچنین کلاسها و کارگاههایی که تجهیزات خاصی لازم دارند در این مرکز برگذار شوند. به این نوع از مراکز ، مرکز آفرینشهای هنری کانون می گویند. بطور کلی مرکز آفرینشهای هنری هر شهری شامل تشکیلات تدارکاتی و آموزشی کانون آن شهر می باشد.
مرکز آفرینشهای هنری پارک لاله تهران یکی از این مراکز هنری آموزشی کانون می باشد که بزرگترین مرکز در سطح شهر تهران و حتی کشور محسوب می شود.
متأسفانه در شهر کرج مرکز آموزشهای هنری کانون وجود ندارد و بطور کلی 5 مرکز محلی در سطح شهر فعالیت دارند و یک مرکز محلی دیگر هم در منطقه 2 (سایت انتخابی رساله) در حال احداث می باشد که این تعداد جوابگو به نیازهای شهر کرج نیست. نقشه پراکندگی مراکز کانون در شهرستان کرج نشان داده شده است.
1-2-2- معرفی مرکز آفرینشهای هنری کودکان ونوجوانان (واقع در تهران)
1-2-2-1-مشخصات کلی طراحی ای مرکز
مرکز آموزشهای هنری در زمینی به مساحت 29000 متر مربع
در ضلع شرقی پارک لاله واقع گردیده است. طرح کلی بصورت
قطعات مربع و مستطیل در امتداد یکدیگر می باشد. در طراحی سعی شده است تا حد امکان ساختمان را در داخل زمین قرار دهند که نمای بیرونی بنا ادامه فضای پارک باشد و حجم طبقات در سطح نمود چندانی نداشته باشد و استفاده کنندگان بتوانند از هر سمت به پارک داخل شوند. چند ورودی اصلی در قسمت شرقی ساختمان (خیابان حجاب) تعبیه شده و همینطور در قسمت شرق و جنوب و غرب مرکز رامپهایی طراحی شده است که از فضای پارک و خیابان به روی مجموعه حرکت وجود داشته باشد و استفاده از پشت بام به عنوان ادامه پارک مد نظر بوده است.
در فضای روی بام بوسیله مصالح متناسب جهت تعبیه کردن باغچه ها و آبنماهای متعدد و حتی در بعضی قسمتها سطوح چمن در نظر گرفته شده است تا اینکه جدا از فضای پارک بنظر نرسد. بخاطر رسیدن به این هدف ساختمان فاقد نور طبیعی می باشد و تمامی نور آن به صورت مصنوعی تأمین می گردد. بعضی از قسمتها مانند گالریها، نورگیرهایی در سقف دارند که صرفاً جنبه تزئینی دارند.
در طراحی داخلی این مجموعه سعی گردیده شمایی از خطوط اصلی معماری ایران دیده شود به این صورت که مراکز تجاری و خدماتی بصورت راسته بازار و چهار سوق ها طراحی گردیده است و فضای گالریها مانند تیمچه های معماری ایران قدیم است.
بر روی بام ساعت آفتابی قرار گرفته است که در وسط قسمت مثلثی یک تیغه نیم دایره قرار دارد که مدرج گردیده و در ضمن نسبت به سطح افق دارای زاویه 41و35 می باشد که تابش اشعه خورشید به قسمت مثلثی ، سایه لبه آنرا به روی تیغه مدرج می اندازد که نسبت به اندازه سایه وقت شرعی مشخص می شود.
این مجموعه در سه طبقه اجرا گردیده است که شامل قسمتهای زیر می باشد:
الف- طبقه زیر زمین
پارکینگ کلاسهای آموزشی- موتورخانه- اتاق تمرین هنرپیشه ها و تغییر دکور برای تئاتر کلاسیک و روحوضی- آشپزخانه- کتابخانه مرجع.
ب- طبقه همکف
راسته بازارها- چهار سوق ها- گالریها- رستوران- سالن نمایش- سالن تئاترکلاسیک- سالن تئاتر سنتی- کارگاه.
ج- طبقه اول
راسته بازارها- چهار سوق ها- گالریها- رستوران- سالن نمایش بصورت بالکن- سالن تئاتر کلاسیک بصورت بالکن- کارگاه- قسمت اداری.
1-2-2-2- بررسی و معرفی بیشتر مرکز آفرینشهای هنری