دانلود مقاله ازدواج و آیین همسرداری

Word 122 KB 9787 169
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • اخلاق در خانواده موضوع : ازدواج و تشکیل خانواده پروردگار لایزال بر اساس تعالیم آسمانی به بشر این مسئله را آموخته و نشان داده است که موجودات عالم از جفت آفریده شده اند.

    • قرآن کریم درباره موجودات عالم می فرمایند : از هر چیزی جفتی آفریدیم شاید متذکر شوید.

    سوره ذاریات آیه 49 این آیه نشان می دهد که موجودات زنده همگی به صورت جفت وجود دارند و این مسئله توسط دانشمندان نیز اثبات شده است.

    مسئله جفت بودن موجودات عالم درباره گیاهان نیز به اثبات رسیده به طوریک در قرآن کریم آمده است: آیا آنان به زمین نگاه نکردند که چقدر از انواع گیاهان، جفت پر ارزش در آنان رویاندیم ؟

    سوره شعرا آیه 7 قرآن درباره جفت آفرینی انسان نیز می فرماید : از جنس شما همسرانی برای شما قرارداد.

    سوره مبارکه شوری آیه 11 به طور کلی اولین قدم برای ازدواج انسان را بر روی زمین خود خداوند عالم برداشته است.

    بنا به روایتی از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که وقتی خداوند آدم وحوا را روی زمین قرار داد و آدم، حوا را مشاهده کرد به خداوند فرمود : خدایا این موجود چه چهره زیبا و جذابی دارد، من به او تمایل دارم.

    خداوند فرمود : این بنده من، حوا است.

    دوست داری مطیع تر شود و مونس و همراه تو شود؟

    عرض کرد پروردگاران اگر چنین شود من بسیار سپاسگزار خواهم شد.

    خداوند فرمود : اشکالی ندارد ، ولی برای کسب رضای من باید قدمی برداری ؟

    آن قدم این است که حتماً مهریه ای را برای وی قرار دهی و آن مهریه این است که آئین دین من را به او تعلیم وآموزش دهی !

    انسان قبول کرد و خداوند حوا را به عقد آدم درآورد.

    در مسیر فطرت نیز مشاهده می کنیم که خداوند به سه طریق در دلبستگی انسانها این ویژگی را قرار داده است : 1 – انسان چه مرد و چه زن در وجود خود نیاز به همسر را حس می کند.

    2 – انسان چه مرد و چه زن در وجود خود نیاز به پیوستگی را حس می کند.

    3- انسان چه مرد و چه زن برای تداوم و بقای نسل نیاز به همسر را در خود حس می کند.

    علاوه بر این موارد مشاهده می شود که ازدواج انسان را از کامجویی های فاسد و انحرافات زشت دوری می کند.

    • پیامبر اکرم (ص) فرموده اند : هر کس دوست دارد بر فطرت من باشد باید به سنت و روش ، رفتار کند و یکی ازسنتهای من ازدواج است.

    ارتباط انسانی : موضوع : چگونگی آفرینش انسان و عالم : هیچ یک از مکاتب بشری نمی توانند درباره چگونگی آفرینش انسان و عالم، پاسخ دقیق و روشنی را ارائه بدهند.

    علت این است که نگاه و دید بشر محدود است و گذشته بسیار دور و آینده دور را نمی تواند، ببیند.

    به طوری که بشر می تواند پیرامون چیزی نظر بدهد که آن را در آزمایشگاه خود گرد آورد و پس از 1 الی 10 بار آزمایش و تست بتواند پیرامون آن نظر دقیق و قطعی علمی بدهد.

    انسان به تنهایی نمی تواند، بدون کمک وحی چگونگی آفرینش خود و عالم هستی را درک کند چون در این باره سخن، فراوان است.

    تنها جواب محکم و دقیقی را که ما می توانیم درباره چگونگی آفرینش انسان و عالم بگیریم فقط از طریق وحی و قرآن کریم و بیانات ائمه معصومین (علیهم السلام) است.

    • خداوند در قرآن کریم می فرمایند : ما به تحقیق آدم ابوالبشر را از خاک پاک آفریدیم .

    سوره مؤمنون آیه 12 فلسفه آفرینش : به طور کل این فکر که عالم چگونه بوجود آمده و فلسفه آفرینش انسان چیست، همیشه فکر انسان را به خود مشغول کرده است.

    حال انسان اگر بخواهد فلسفه آفرینش انسان را بررسی کند، باید ابتدا فلسفه آفرینش عالم را برای او معلوم شود.

    اگر انسان به قرآن کریم و روایات ائمه معصومین (علیهم السلام) نیک بنگرد، می بیند که خدا در قرآن کریم و ائمه در روایات معتبر خود فرموده اند، عالم فلسفه وجودی و آفرینش آن تکامل است.

    به طور کل سیر عالم به سوی تکامل است که ما این سیر تکاملی را می توانیم در روی زمین از نباتات و گیاهان گرفته تا تمام موجودات، مشاهده کنیم.

    • عمل موجود ذی الشعور برای یکی از این سه هدف می باشد : 1 – برای نفع خود 2.

    برای نفع خود و دیگری 3 – برای نفع دیگری در مورد خداوند 2 مورد اول متصور نیست و محال است ، چرا که خداوند بی نیاز مطلق است و خداوند برای به تکامل رسیدن انسانها، انسان را آفرید و زمینه های تکامل را برای او فراهم کرد.

    پس فلسفه آفرینش انسان که جزئی از عالم است، از فلسفه آفرینش عالم جدا نیست.

    انسان برای رسیدن به کمال آفریده شده است، که کمال او در بندگی خداوند است.

    موضوع : اهداف ازدواج : معمولاً هدف از ازدواج مختلف است ولی به طور کلی تقریباً سه محور اهداف مشترکی را می توان بیان کرد.

    1 – نجات از سرگردانی و تشکیل خانواده 2 – ارضای نیاز جسمانی 3 – تداوم نسل * خداوند در قرآن کریم می فرمایند : برای شما همسرانی آفریدیم تا با آنها انس بگیرید.

    * امام علی (علیه السلام) در این باره می فرمایند : تزویج کنید که سنت رسول خدا است * امام رضا (علیهم السلام) در این باره می فرمایند :‌هیچ کس فایده ای بدست نیاورد، که بهتر از همسر شایسته باشد.

    همسری که وقتی به او نگاه می کند، شادمانش می گرداند و درغیاب او نفس خودش و مال او را نگهداری می نماید.

    علاوه بر این ویژگی ها، انسان های مؤمن و معتقد ویژگی های دیگری را نیز در نظر می گیرند ، آنه علاوه بر اینکه یک زندگی مشترکی را می پذیرند و مسؤولیت فردی و اجتماعی را برعهده می گیرند، سعی می کنند به واسطه این ازدواج از گناه به دور باشند و با عمل شایسته و صالح به خدا نزدیکتر شوند.

    • پیامبر (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : وقتی اراده کنم تمام خوبیهای دنیا و آخریت را برای شخص مسلمان جمع کنم به او قلبی خاشع و زبانی ذکر و بدنی که بر بلاها صابر باشد، عطا می کنم و همسر مؤمنی به او می دهم که هر وقت به او نگاه می کند خشنودش سازد و در غیاب او حافظ نفس خویش و مال او باشد.

    • نخستین وظایف زن و شوهر : • از جمله وظایفی که برعهده زن و شوهر است، شناخت درباره همدیگر است، به طوری که نقاط ضعف و قوت یکدیگر را بشناسند و به واسطه این شناخت عیوب یکدیگر را برطرف کنند و به یکدیگر کمک کنند تا به سوی کمال حرکت کنند.

    موضوع : اهمیت ازدواج: خداوند در قرآن کریم انسان را به ازدواج تشویق کرده است و دستوراتی را در این خصوص قرار داده است.

    • خداوند در قرآن کریم خطاب به پیامبر(صلی الله علیه و آله) می فرمایند : ما پیش از تو نیز پیامبرانی فرستادیم، برای آنها فرزندان و همسرانی قراردادیم .

    سوره رعد آیه 28 • خداوند در قرآن کریم می فرمایند : مردان و زنان به همسر و غلامات و کنیزان درستکارتان را همسر دهید، اگر تنگ دست باشند، خداوند به لطف خود آنان را بی نیاز می سازد و خداوند گشایشگر آگاه است.

    سوره نور آیه 32 در دیدگاه ائمه معصومین (علیهم السلام) روایاتی وارد شده است که مشاهده می شود، آنان علاوه بر اینکه خودشان ازدواج کرده اند و زندگی تشکیل داده اند، این مسئله را از سنت خودشان قرار دادند، دیگران را به این امر مقدس تشویق نموده اند.

    • از حضرت علی (علیه السلام) روایتی نقل شده است که پیامبراکرم (صلی الله علیه وآله) همواره مردم را به امر ازدواج تشویق می کردند و می فرمودند : هر کس دوست دارد از سنت من پیروی کند، ازدواج کند، زیرا ازدواج سنت من است.

    • در روایت دیگر رسول خدا فرموده اند : در اسلام هیچ سازمانی بوجود نیامده است که نزد خداوند، محبوبتر و شریفتر از ازدواج باشد.

    • در روایتی دیگر آمده است، رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) به یکی از یاران خود دوست داشت مجرد بماند فرموده : شما که امکانات مالی دارید چرا ازدواج نمی کنید، چرا این راه را انتخاب کرده اید، اگر به این شکل از دنیا بروید، گنه کار خواهید بود.

    هر یک از انسانها بر اساس نیاز فردی خویش که ممکن است متفاوت باشد، تشخیص می دهد که ازدواج کند و همسری را انتخاب کند و زندگی تشکیل دهد.

    ( بعد فردی) حال ازدواج یکسری آداب و قانون و حقوقی دارد که همگی افراد می بایست الزاماً از آن پیروی کنند و تابع آن باشند که این بعد اجتماعی ازدواج است.

    موضوع : مذاکره و تفاهم از دیگر وظایف زن و مرد در زندگی مذاکره و تفاهم است که نتیجه این مذاکره و تفاهم بر سه بخش است : 1 – شناخت تمایلات و استعدادها 2 – پذیرش شرایط روانی و جسمانی 3 – برنامه ریزی برای تفاهم و مذاکره به طور کل وقتی زن و مرد با هم ازدواج می کنند.

    در ابتدای زندگی با دو روش تربیتی و فرهنگی مجزا در کنار هم قرار می گیرند که این تفاوت در بعضی موارد به بروز مشکلاتی می انجامد.

    • حال اگر این دو نسبت به تمایلات و استعدادهای یکدیگر شناخت پیدا کنند، به طوری که به استعدادها و خواهشهای یکدیگر احترام بگذارند ، می توانند شرایط روحی و جسمانی یکدیگر را درک کنند، بطوری که از تحمیل کردن نظر خود بر دیگری اجتناب می کنند و این عمل باث می شود که بتوانند برای مشکلات خویش برنامه ریزی و آنها را حل و فصل کنند.

    موضوع : نیاز انسان به ازدواج : نظام آفرینش بیهوده و بی هدف آفریده نشده است، بلکه بر اساس حکمت بوجود آمده است.

    انسان هم بر اساس حکمت آفریده شده است و دارای اهدافی می باشد.

    زندگی انسان بر اساس و اهداف تعریف شده نیازهایی دارد که این نیازها عبارتند از : 1.

    نیازبه ارضای غریضه جنسی 2.

    آرامش روانی 3.

    حفظ دین 4.

    حفظ نسل پودمان آداب و معاشرت و آئین همسرداری نیاز انسان به ازدواج ارضای نیاز جنسی : انسانها در برخورد با ارضای نیاز جنسی به سه نوع عمل می کنند.

    1.

    بعضی افراد این غریضه را سرکوب و از آن صرف نظر می کنند.

    2.

    بعضی آزادانه و بدون محدودیت دنبال کامیابی هستند و مفاسد اجتماعی در این نوع نهفته است.

    3.

    بعضی برای قوام زندگی و بقای نسل تن به ازدواج می دهند، که اسلام نوع سوم را توصیه می کند.

    نیاز انسان به ازدواجارضای نیاز جنسی :انسانها در برخورد با ارضای نیاز جنسی به سه نوع عمل می کنند.

    بعضی برای قوام زندگی و بقای نسل تن به ازدواج می دهند، که اسلام نوع سوم را توصیه می کند.آرامش روانی :یکی دیگر از اهداف انسان آرامش روانی اوست.

    آرامش روانی انسان با ازدواج ایجاد می شود.

    خداوند در قرآن کریم می فرمایند : بلاخره اگر انسانها زندگی را تشکیل دادند، هم آرامش روانی و هم از محبت برخوردار می شوند.

    خداوند در قرآن کریم می فرمایند : از نشانه های او (خداوند) این است که از همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید و میان شما دوستی و مهربانی قرار داد.

    همانا در این کار نشانه هایی است برای گروهی که تفکر می کنند.

    سوره روم آیه 30 • خداوند در قرآن کریم می فرمایند : زنان لباس همسران و شما همسران لباس آنها هستید.

    پس متوجه می شویم، همانطور که لباس باعث پوشیده شدن عیوب انسان می شود و زیبایی و کمال در او دیده می شود، همانطور هم با ازدواج عیوب و نقایص انسان برطرف می شود، و زیبایی و کمال در او آشکار می شود.حفظ دین :ازدواج باعث حفظ دین افراد می شود، ازدواج در دین اسلام یک امر مؤکد و استحبابی است ، حال اگر انسانها به گناه بیافتند و یا مسائل دیگری برای آنان پیش بیاید، این امر واجب می شود.

    این امر ممکن است گاهی بر اساس نذر و قسم نیز واجب شود.

    حضرت محمد(ص) درباره حفظ دین می فرمایند : هر کس دوست دارد خدا را با طهارت و پاکیزگی ملاقات کند، با داشتن همسر او را ملاقات می کند.

    بحارالانوار جلد 103 – ص 220 حفظ نسل : انسان برای حفظ نسل خود ازدواج می کند خداوند در قرآن کریم می فرمایند: خداوند برای شما از جنس خودتان همسرانی قرار داده و از همسرانتان برای شما فرزندان و نوه هایی بوجود می آورد.

    سوره نمل آیه 72 موضوع : تکامل انسانی : تکامل موجودات بر حسب ذات آنها متفاوت است، تکامل نباتات و تکامل حیوانات با تکامل انسانها متفاوت است.

    تکامل یک درخت به این صورت است که املاح و آب را از زمین و نور را از خورشید گرفته و آنها را تبدیل به میوه می کند و آن را در اختیار انسان قرار می دهد.

    تکامل حیوان به این صورت است که از علاقه استفاده کرده و آن را تبدیل به شیر – گشوت و مواد مصرفی دیگر کرده و در اختیار انسان قرار می دهد.

    انسان به خاطر اینکه اشرف مخلوقات است تکامل او نیز فرق می کند، برای تکامل انسان خداوند علاوه بر اینکه پیام تکامل را تا حد زیادی به صورت عقل در وجود او تعبیه کرده است، به آن بسنده نکرده است بلکه پیامبران و حجتهای بیرونی را برای وی قرار داده است که بر اساس اعتقاد ما 124000 پیامبر و راهنما از جانب خداوند متعال برای راهنمایی بشر آمده است.

    همانطور که گفته شد، سیر عالم به سوی تکامل است، خداوند در قرآن کریم می فرمایند : پروردگار ما آن خدایی است که هر چیزی پس از آفرینش او هدایت او را هم عطا کرد و ارزانی داشت.موانع رشد و کمال چیست؟موانع رشد و کمال علت های زیادی دارد و همه آنها به یک مانع کلی و اساسی برمی گردد و آن نفس اماره است.

    • آئین همسرداری : • موضوع : وظایف بانوان (شوهرداری – محبت به شوهر) • شوهرداری : شوهر داری یعنی مراقبت از شوهر برای کار – سلامت – موفقیت و شخصیت و آینده وی • امام علی (ع) در این باره می فرمایند : جهاد زن به این است که خوب شوهرداری کند.

    • برای اهمیت این موضوع پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : هر زنی بمیرد در حالی که شوهرش راضی باشد، داخل بهشت خواهد شد.

    • برای توجه بیشتر در روای دیگر پیامبر(ص) می فرمایند : زن نمی تواند حق خدا را ادا کند، مگر اینکه حق شوهرش را ادا کرده باشد.محبت کردن به شوهر :به طور کل انسان نیاز به محبت دارد، چرا که یکی از نیازهای طبیعی انسان است.

    بنابراین محبت در زندگی باعث قوام و ادامه زندگی می شود، پس وقتی زنی به شوهرش محبت کند، باعث دلگرمی وی در زندگی می شود، این دلگرمی سبب می شود تا مرد با تمام وجود برای زندگیش تلاش کند.

    • محبت کردن راههای مختلفی دارد : 2- محبت در رفتار (عملی) 3- محبت در گفتار (زبانی) • محبت عملی : به این نحو است که زن در مقابل شوهر، گذشت ، فعالیت و ملایمت از خود نشان دهد، تحت مدیریت شوهر عمل کند، بچه ها را به احترام گذاشتن به پدر توصیه کند و ...

    • محبت زبانی : به این نحو است که زن محبت خود را به وسیله زبان به شوهرش ابراز کند ، این ابراز محبت را حتی با یک شاخه گل می توان، نشان داد.

    • در روایتی از امام رضا (ع) آمده است : بعضی زنها برای شوهرانشان بهترین غنیمت هستند، زنانی که به شوهرشان اظهار عشق و محبت می کنند.

    • در زمینه عشق محبت زن به شوهر پیامبر (ص) می فرمایند : عشق و محبت از ویژگی یک زن مسلمان است و بهترین زنان شما، زنهایی هستند که دارای عشق و محبت هستند.

    • امام صادق (ع) نیز فرموده اند : وقتی کسی را دوست داری به او خبر بده .موضوع : انتخاب همسر :انتخاب همسر از اهمیت زیادی برخوردار است ، چرا وقتی انسان همسری برمی گزیند، می بایست یک عمر را در کنار وی در غم و شادی بگذراند، از او تأثیر بگیرد و بر او تأثیر بگذارد.• آزادی انتخاب همسر :در اسلام از ازدواجهای اجباری جلوگیری شده است.

    چرا که ، چه زن و چه مرد باید هر کس که به او علاقه دارد ازدواج کند.

    • امام صادق (ع) می فرمایند : با زنی که خودت دوست داری ازدواج کن و زنی را پدر و مادرت پسندیده اند، رها کن .

    • در انتخاب همسر روایتی نقل شده است : جوانی نزد امام صادق رفت و گفت : پدر و مادرم دختری را برای من در نظر گرفته اند که من میلی به آن ندارم، فرمودند : با زنی ازدواج کن که خودت بر آن میل و علاقه داری .

    • دقت مرد در انتخاب همسر : مرد باید دقت کند، زنی صالح و شایسته انتخاب کند، چرا که از او فرزندانی بوجود می آید که تحت تأثیر تربیت او قرار می گیرند.

    • امام صادق (ع) می فرمایند : زن مانند گردنبند است ، دقت کن چه گردنبندی را بر گردن خود آویزان می کنی، برای زن ناشایست و شایسته هیچ قیمتی را نمی توان تعیین کرد، زیرا ارزش زنان شایسته طلا و نقره نیست، بلکه چنین زنانی از طلا و نقره با ارزشترند و ارزش زنان ناشایست برابر با خاک هم نیست، چرا که خاک از اینان بهتر است) مرد در انتخاب همسر باید دقت کند، زنی را به همسری برگزینید که بتواند اسرار پنهان وی را حفظ کند.

    امام صادق (ع) دراین باره فرموده اند : دقت کن چه شخصیت را در جایگاه خود قرار می دهی، و چه کسی را در ثروت و حال خود شریک می کنی و بر کیش و راز خویش آگاه می سازی.• دقت زن در انتخاب شوهر :پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : ازدواج نوعی فرمانبرداری است، پس هر گاه دختری را شوهر می دهید، دقت کنید او را به اطاعت از چه کسی وا می دارید.• دقت ائمه در انتخاب همسر :ائمه (ع) هم در انتخاب همسر دقت زیادی داشتند، چنانچه روزی امام علی (ع) به برادرش عقیل که به انساب عرب آگاهی داشت ، فرمودند : تو به انسان عرب آگاهی داری، برای من زنی اختیار کن که فرزندی شجاع بیاورد.ارتباط انسانی : راهها و روش های نیل به کمال1- در این راه باید ابتدا انگیزه کمال و احساس نیاز به تکامل در انسان بوجود آید.

    شاعر شیرین سخن می فرمایند : آب کم جو تشنگی آور بدست تا بجوشد آبت از بالا و پست تا نزاید طفلک نازک گلو کی روان گردد ز پستان، شیر او یعنی انسان باید طالب حقیقت باشد، انگیزه طی مراحل عالیه انسانی و کمال را داشته باشد که این خود شرط اول است سپس عزم خود را جزم کند که پس از معرفت کمال و مقامات معنوی و عالی انسانی در راستای رسیدن به آن مدارج عالیه تلاش و جهاد کند.

    2 – هوسها : هوسهای انسان به صورت انواع و اقسام تمایلات در نهاد انسان قرار داده شرط دوم رشد و کمال مبارزه با هوسها است.

    3 – پاک کردن دل از آلودگیها‌:‌ابتدا باید خانه دل را از غیر زدود وبعد محبوب و خالق خود را در خانه دل جای داد.

    4 – آگاهی : در این باره می بایست آگاهی و اطلاعات کافی درباره راههای تکامل و اصول تکامل که نقش فراوانی در نیل انسان به کمال دارد را بدست آورد.

    شاعر می فرمایند : اقتضای جان چو ای دل آگهی است هر که آگه تر بود جانش قوی است 5 – وفای به عهد : تعهد نکته مهمی است که در دنیای امروز کمرنگ شده است، بسیاری از اختلافات در جامعه بشری به خاطر اینست که افراد بر سر تعهدات خویش پای بندی بنشینند.

    قرآن کریم درباره وفایبه عهد می فرمایند : نسبت به تعهدات خویش پای بند باشید و عمل کنید.

    6 – توجه به عیبهای خود : پیامبر (ص) در این مورد می فرمایند : خوش به حال کسی که توجه او به عیبهای خودش او را از عیوب مردم باز دارد.

    7- همنشینی با انسانهای رشد یافته : شاعر در این باره می فرمایند: یار بد، بدتر بود از مار بد مار بد تنها همی بر جان زند یار بد بر جان و بر ایمان زند هم نشین خوب می تواند اثر بسیارزیادی در شخصیت افراد داشته باشد، چنانچه اگر به هم نشین کسی توجه کنی، می توانی شخصیت طرف مقابل را درک کنی.احترام به شوهر و شکایت و درد دل :احترام یکی از مسائلی است که در وجود هر فردی نهفته است ، چنانچه چه مرد و چه زن علاقه دارند که به آنها احترام گذاشته شود.

    کسی که احترام می گذارد، علاوه بر اینکه شخصیت طرف مقابلش را محترم شمرده و رضایت دل او را بدست آورده، احترام و ارزش خود را هم بالا می برد.

    در حقیقت احترام گذاشتن به دیگری، احترام گذاشتن به خود است .

    احترام گذاشتن از راههای مختلفی انجام می شود: 1 – احترام رفتاری : یعنی احترام و توجه به انجام خواسته های شوهر و به خصوص در مقابل فرزندان و خویشان و ..

    2 – احترام زبانی :‌استفاده از الفاظ مناسب (مانند شما و ..) برای شوهر الخصوص در مقابل فرزندان و خویشان و ...

    • پیامبر (ص) می فرمایند : (وظیفه زن این است تا درب خانه به استقبال شوهرش برود و به او خوش آمد بگوید ) • امام صادق (ع) : (هر زنی شوهرش را احترام کند و آزارش نرساند، خوشبخت و سعادتمند خواهند بود) • پیامبر (ص) :‌ (زن موظف است برای شوهرش تشت و حوله بیاورد و برای شستن دستها به او کمک کند) • شکایت و درد دل : • شکایت و درد دل باید : 1.

    در زمان مناسب 2.

    مکان مناسب 3.

    مخاطب برای شکایت و درد دل کردن ابتدا می بایست زمان مناسبی را انتخاب کرد، زمانی که مرد استراحت کرده باشد و محیط خانه، محیطی مملو از آرامش باشد و مخاطب که زن است با لحنی آرام و ملایم مسائل خود را برای وی بازگو کند.

    • پیامبر (ص) می فرمایند : (هر زنی که با زبان، شوهرش را بیازارد، نمازها و سایراعمالش قبول نمی باشد، و لو هر روز روزه باشد و شبها را برای تجهد و عبادت برخیزد و بنده هایی را آزاد کند، ثروتش را در راه خدا انفاق نماید.

    زنی که بد زبان باشد و شوهرش را بدین وسیله بیازارد، نخستین کسی است که وارد دوزخ خواهد شد)معیار و ملاک انتخاب همسراصولاً ازدواج بر اساس معیارو ملاک های خاصی انجام می شود.

    این ملاک ها می تواند: 1 – مذهب و ایمان 2 – اخلاق 3- هماهنگی فکری و فرهنگی 4 – اصالت خانوادگی مذهب و ایمان : اولین ملاک و معیار، مذهب و ایمان است ، چنانچه اگر مردی با ایمان باشد، مسلماً رفتار و حرکات او با همسرش مطابق با دستورات اسلام است، بنابراین رفتاری درست با همسرش در پی می گیرد .

    همچنین اگر زنی با ایمان باشد حرکات و رفتار او وارسته است و مال همسرش را در راه حرام مصرف نمی کند.

    • پیامبر (ص) می فرمایند : بر شما باد، ازدواج با زنان دیندار • امام صادق (ع) می فرمایند : از مردم سست ایمان زن بگیرید، ولی به آنها زن ندهید، زیرا زن در اخلاق و آداب تحت تأثیر شوهر است و مرد عقاید خود را بر او تحمیل می کند.

    • اخلاق : اخلاق در زندگی بسیار مهم است ، زیرا سلامت و خوشبختی خانواده در گرو آن است و از آن تأثیر می پذیرد.

    • امام رضا (ع) می فرمایند : اگر خواستگار بداخلاق است، دخترت را به ازدواج او در نیاور.

    • امام علی (ع) : با خوش اخلاقی زندگی نیکو مطلوب می گردد.

    • پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : خدایا به تو پناه می برم از همسری که قبل از رسیدن پیری، پیرم کند.

    هماهنگی فکری و فرهنگی : • امام صادق (ع) می فرمایند : زن آگاه و با معرفت باید همسر مرد آگاه و با معرفت شود.

    اصالت خانوادگی : • پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : ای مردم از سبزه ای که در لجن زا روئیده است پرهیز کنید، سؤال شد ، سبزه روییده در لجنزار چیست؟

    فرمود : زن زیبایی که د رخانواده ای بد تربیت شده باشد.ارتباط چیستجهان امروز را عصر ارتباطات نامیده اند.

    دیوارهای رفیع یکی پس از دیگری در حال فروریختن هستند و یا فرو ریخته اند.

    وسایل ارتباط جمعی، ماهواره های کوچک و بزرگ ، امواجشان به نقاط دور، نه تنها شهرهای بزرگ بلکه به روستاهای کوچک دنیا هم رسیده و در حال رسیدن است.

    در دنیای ارتباطات امروز وضعیت سابق دگرگون شده است و به ظاهر وضع سابق و نظم حاکم بر جهان گذشته جای خود را به نظم به ظاهر نوین جهانی می دهد.

    وضعیت گذشته دچار تزلزل شده است و برخی از جوامع و حکومتها رو به تزلزل می رود.

    این خود دگرگونیها و تغییرات و دگرگونیهای شگرفی که در عالم اتفاق افتاده است، در دانش و نگرش و رفتار و روابط، هم تغییر ایجاد کرده است.

    این وسایل جدید ارتباطی، انسانها را به ظاهر بهم نزدیکتر کرده است، اما قلباً و از نظر روحی و معنوی از یکدیگر دور هستند فرآیند ارتباطات انسانی در محدوده روابط بشری شکل می گیرد.

    ارتباط و ارتباطات چیست؟

    ارتباط در لغت به معنی ربط داشتن و پیوستگی داشتن است که کلمه مربوط و رباط و رابط نیز هم ریشه هستند.

    رباط نیز به محل کاروانسراهای قدیم می گویند که محل تلاقی کاروانهای تجاری، زیارتی و سیاحتی بوده است.

    ارتباط هم به عمل ارتباط برقرارکردن می گویند.

    ارتباط و وسایل ارتباطی امروزه نکته مهمی است که در اکثر علوم مورد بحث قرار گرفته است.

    ارتباطات دارای معانی متعددی در اقوام و ملل و علوم مختلف می باشد.

    بعضی از محققین غربی که خود پایه گذار دیدگاههای جدید می باشند، ابراز داشته اند که این ارتباطات و وسایل ارتباط جمعی جدید اگر چه از جهات مختلفی سودها و منافع فراوانی برای بشر داشته است که می توانند استفاده ها و بهره های عامی را از دورترین نقاط دنیا ببرند، اما آثار خوبی را نیز در پی داشته است.ارتباطات اجتماعی به 8 قسمت تقسیم می شود.1 .

    ارتباط مستقیم 2.

    ارتباط اجتماعی 3.

    ارتباط احساس برانگیز 4.

    ارتباط معطوف به هدف 5.

    ارتباط بازتابی 6.

    ارتباط حرکتی 7.

    فرا ارتباط 8.

    ارتباط اجتماعیارتباط و ارتباطات اجتماعی در جامعه دارای آثار فراوانی است.

    در جوامع بشری مشاهده می شود که در گذشته اگر بحث بر این بود که فرهنگ جامعه را در عرض 20 سال می توان تغییر داد، مدتی قبل قانع شدند که می توان در طی 1 سال با وسایل ارتباط جمعی جدید فرهنگ جامعه را تغییر داد.

    امروزه سخن بر این است که نیاز به سالها و ماهها نیست، بلکه در طی چند روز و حتی مدت زمان کوتاهی قادر هستند ، فرهنگ جامعه ای را مورد حمله قرار دهند، حکومتی را ساقط سازند، حکومتی را در نقطه ای از دنیا با استفاده از وسایل ارتباط جمعی و رسانه ها، برقرار کنند و در حکومت بنشانند.

    ارتباط از خویشتن آغاز می شود.

    ارتباط از خویشتن و شناخت خویشتن به معنای سرآغاز ارتباط است.

    از هر چشم اندازی که بنگریم هر ارتباطی که پای انسان در آن کشیده شده است، به این نتیجه می رسیم که از خود شروع شده است.حسن خلق یا خوش اخلاقیخوش اخلاقی در زندگی آثار و برکات زیادی دارد، به نحوی که در زندگی باعث دلگرمی مرد می شود و محبت و صمیمیت در وی زیاد می شود.

    بچه ها با خوش و دلگرمی و با انگیزه کافی به مدرسه می روند و با خیال راحت به تحصیل می پردازند.

    بد اخلاقی زن در زندگی باعث دل سردی مرد می شود و او فکر می کند برای چه و برای که زحمت می کشد و تلاش خود را برای زندگی بیهوده ، فرض می کند.

    در برخی موارد دیده می شود ، مرد به منزل دیر بر می گردد، با تحقیق دیده شده که زن، در خانه بداخلاق است و مرد محیط خانه را دوست ندارد، پس اوقات بیشتری را در بیرون می گذراند.

    * امام صادق (ع) درباره خوش اخلاقی می فرمایند : خداوند به انسان خوش اخلاق ثواب جهاد می دهد، صبح و شام برای او ثواب نوشته می شود.

    * امام صادق (ع) درباره بداخلاقی می فرمایند : هر زنی که شوهرش را اذیت کند و اندوهگین سازد، از رحمت خدا به دور است و هر زنی که شوهرش را احترام کند و آزارش ندهد و فرمانبردار او باشد ، خوشبخت و رستگار است.

    گروهی پیش رسول الله آمدند و گفتند : خانمی است که روزها را روزه می گیرد و شبها را به عبادت می پردازد و فقط یک عیبی دارد و آن هم اینست که بداخلاق است و به همسایگانش آزار می رساند، پیامبر فرمودند : در او هیچ خیری نیست او از اهل دوزخ است.توقعات :به طور کل توقعات در زندگی می بایست از روی حساب و کتاب باشد، زن در مواقعی ممکن است توقعاتی از مرد خویش داشته باشد، لیکن می بایست برای ابراز آنها زمان و مکان مناسب را در نظر بگیرد، مثلآً وقتی مردی از سر کار به منزل برمی گردد و خسته از تلاش روزانه است، زن نباید زود شروع به ابراز خواسته های خویش بکند، بکله وقتی مرد، زمانی را استراحت کرد و سرحال شد.

    آنهم با آرامش و راههای منطقی و درست از او در مورد خواسته هایش سؤال کند.

    در زمینه توقعات بی جا پیامبر اکرم فرمودند : هر زنی که با شوهرش سازگار نباشد، و او را بر چیزهایی که فوق توانایی های اوست وادار کند ، اعمالش مورد قبول خدا واقع نمی شود و در قیامت مورد غضب پروردگار جهان قرار می گیرد).شرایط اختصاصی انتخاب همسر برای مرد و زن : شرایط اختصاصی انتخاب همسر برای مردان :• از شرایط اختصاصی که مرد برای انتخاب همسر باید مورد توجه قرار دهد، اینست که زنی را انتخاب کند که از نظر فکری سالم ، کامل ، عامل باشد و از سطح فکری درستی برخوردار باشد، چرا که اگر فکرش ناقص باشد و از نظر ذهنی کمبود داشته باشد، این مسئله نه تنها در خودش خلاصه نمی شود، بلکه بر فرزندانی که از روی بوجود می آیند، این آثار نمایان می شود.

    • شرط دوم : از لحاظ جسمی کارآمد و در حد مطلوب و سالم باشد.

    دارای وفا، تدبیر، زیبایی، با حیا، آزادمنش، کمال، قدرت همسرداری باشد و مهریه وی کسب باشد، نسبت به بیگانگان تا حدودی متکبر باشد، نسبت به حفظ حال شوهرش بخیل باشد.ویژگی همسر از دیدگاه پیامبر :پیامبر (ص) می فرمایند : بی شک از بهترین زنهایتان کسی است که زایا، مهربان، پاکدامن در نزد خانواده اش عزیز و در نزد شوهرش فروتن باشد.

    • شرایط اختصاصی انتخاب شوهر برای زنان : 1 – مورد از لحاظ جسمی توانایی اداره زندگی را داشته باشد 2 – اختلاف سنی زیاد نباشد 3 – از لحاظ اقتصادی به حدی باشد که بتواند زندگی را اداره بکند و آبروی خانواده را حفظ کند.ارتباط انسانی :به طول کل ارتباط در شرایط مختلف رخ می دهد، بعضی ها فکر می کنند ارتباط فقط ما بین دو نفر یا بیشتر صورت می گیرد، اما واقعیت امر اینطور نیست، ارتباط در شرایط مختلف و با افکار گروههای مختلف شکل می گیرد ، گاه انسان با خود و انسانهای دیگر و جمع کثیری از انسانها ارتباط برقرار می کند.تقسیم ارتباط بر اساس فراگرد تفهیم بر سه قسم است :1 – ارتباط با خود 2 – ارتباط با دیگران 3 – ارتباط عمومیتقشیم ارتباط از حیث توجه فرستنده و گیرنده پیام به دو قسم است :1 – ارتباط با خود 2 – ارتباط با دیگران 3 – ارتباط عمومیتقسیم ارتباط از حیث توجه فرستنده و گیرنده پیام به دو قسم است :1 – ارتباط ارادی 2 – ارتباط غیرارادی گاهی شخصی بدون اینکه قصدی داشته باشد، کلامی را بر زبان می آورد که از این کلام و تلفظ ، لفظی پیامی به دیگران منتقل می شود.

    ارتباط یعنی ، فراگرد انتقال اطلاعات با وسایل ارتباطی گوناگون از یک نقطه و یا یک شخص، از یک دستگاه به دیگری، ارتباط بر اساس نوع ارتباط و تعداد آنها و وسیله ارتباطی با یکدیگر متفاوتند.

    اگر بخواهیم فراگرد را در یک جمله مختصر تعریف کنیم ، عبارتست از هر رویدادی که یک متغیر ممتد در زمان را نشان دهد و یا هر عمل و نحوه عملی که مداوم و مستمر باشد.

    هدف از ارتباط چیست؟

    هدف از ارتباط انتقال پیام به گیرنده به منظورهای گوناگون است که این انتقال پیام با وسایل گوناگون شکل می گیرد.

    نکته : مسئله ارتباط آنقدر برای انسان حیاتی است که اگر ارتباط نباشد، منجر به یأس و ناامیدی افسردگی انسان می شود و یا حتی عدم ارتباط منجر به خودکشی می شود.

    ارتباط درباره انسان موضوعی اختیاری است، انسان به اختیار و اراده خود وارد عرصه ارتباط با عالم خارج خود و دیگران می شود.دلداری دادن به شوهر :به طور کل مسؤولیت سنگین زندگی بر دوش مرد می باشد، وقتی مرد از سرکار به منزل بر می گردد، در بیرون منزل با افراد مختلفی روبه رو بوده است که ممکن است با بعضی آنها دچار مشکل شده باشد، پس وقتی به منزل برمی گردد، همسر او باید به وی دلداری دهد.

    دلداری دادن راههای مختلفی دارد : 1 – حرفهای او را گوش دهد.

    2 – مشکلات بیرون را در نظر وی کوچک و بی اهمیت جلوه دهد.

    3 – در مشکلاتش وی را تشویق کند.

    4 – راه صحیح را جلوی پای وی قرار دهد.

    • امام صادق درباره دلداری دادن می فرمایند : در دنیا چیزی بهتر از همسرشایسته وجود ندارد، همسری که شوهرش از دیدن او مسرور و شاد گردد.

    • امام صادق (ع) می فرمایند : یک دسته از زنها، آنهایی هستند که زیاد بچه دار شوند، مهربان و با عاطفه هستند و در سختیهای روزگار و در امور دنیا و آخرت پشتیبان شوهرشان هستند، به زیان او کار نمی کند، گرفتاریهایش را زیاد نمی گردانند .سپاسگزاری :به طور کل هر فردی که زحمت می کشد در مقابل زحمتی که کشیده توقع مزد دارد، وقتی مرد از سرکار پس از تلاش زیاد به خانه بر می گردد انتظار تشکر و سپاسگزاری را از همسرش دارد.

    در این حالت وقتی زن از وی به خاطر زحماتش تشکر می کند، می فهمد که تلاشهایی که برای زندگیش کرده است، بیهوده نبوده است.

    بالعکس وقتی مرد به منزل وارد شود، به خاطر زحماتی که زن در طول روز برای نگهداری منزل و بچه کشیده است از وی قدردانی شود، این قدردانی باعث دلگرمی وی می شود.

    • امام صادق در این باره می فرمایند : بهترین زنهای شما ، زنی است که وقتی شوهرش چیزی آورد، سپاسگزاری کند و اگر نیاورد، راضی باشد.

    • امام صادق (ع) فرمودند : اگر زن به شوهرش بگوید از تو خیری ندیدم، تمام اعمالش باطل است و از درجه اعتبار ساقط می شود.

    پیامبر(ص) فرموده اند : کسی که از احسان مردم قدردانی نکند، شکر خدا را بجا نیاورده است.راههای خوشبختی و سعادت خانوادهالف) احترام متقابل : به طور کلی زمانی زندگی شیرین است که زن و مرد به طور متقابل به یکدیگر احترام بگذارند، این احترام در سایه محبت می تواند تحقق یابد.

    زن و مرد هر دو احتیاج به محبت دارند.

    در اسلام در خصوص محبت کردن بیشتر، به زنان سفارش زیادی شده است.

    • امام باقر (ع) می فرمایند : هر کس زن گرفت ، باید به او احترام بگذارد.

    • امام صادق (ع) می فرمایند : بسیار سعادتمند است، زنی که به همسرش احترام بگذارد و او را آزار ندهد، همواره از او اطاعت کند.

    • ضرورت احترام چیست ؟

    همانطور که می دانیم هر خانواده ای که در آن احترام وجود داشته باشد، از رشد و تعالی و پیشرفت و تحکیم روابط خوبی برخوردار خواهد بود.

    • در ضرورت احترام به مردها بر احترام به زنها سفارش زیادی شده است.

    • پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : برادرم جبرئیل به من خبر دارد و همواره سفارش زنم را به من می کرد ، تا آنجا که من گمان کردم جایز نیست شوهر به زنش اف بگوید، و فرمود : ای محمد در مورد زنان تقوای الهی پیشه کنید، با آنان مهربان باشید و رضای خاطرشان را فراهم کنید، تا در کنار شما باشند و ایشان را به کاری مجبور نکنید و بر آنان خشم نگیرید و اموالی را که به آنان دادید، جز با رضایت و اجازه آنان پس نگیرید.

    پیامبر (ص) درباره احترام مرد به زن می فرمایند : با زنان خوشرفتاری کنید، اینان دست شما امانت هستند.علل بی احترامی به زن چیست؟علل بی احترامی مرد به زن می تواند : 1.

    مردها فکر می کند نسبت به زنها برترند 2.

    خوی استبدادی دارند 3.

    توقع کار زیاد از زن دارندمدلهای ارتباطیاز دیدگاه هسیو و کلیور ، مدلهای ارتباطی به چند قسم تقسیم می شوند: 1.

    فیزیکی 2.

    ذهنی 3.

    نمادین • مدلهای فیزیکی : مدلهای فیزیکی به دو قسم تقسیم می شوند: 1.

    مدل ترسمی 2.

    مدل تمثیلی • مدلهای تمثیلی عبارتند از مدلهایی که اندازه کوچک شده یک شیء هستند، که شباهت زیادی به آن دارند مثل اسباب بازی کودکان • مدل ترسیمی به تصویرفنی یا طرح یک شی بر روی کاغذ و یا نقشه و صفحه می گویند.

    مثل نمودار سازمانی • مدل ذهنی : این مدل شامل تصاویر ذهنی و یا مفاهیمی که در ذهن انسان ها جایگزین یک پدیده و یک شیء می شود.

    • مدل نمادین : در این مدل مفاهیم ریاضی به صورت خلاصه شده بیان می شود که خود شامل دو قسم است : 1.

    کلامی 2.

    ریاضی 1 – مدل کلامی : وضعیتی را از طریق زبان به صورت تکلم یا نوشتن بیان می کند.

    2 – مدل ریاضی : نوع شاخص آن بر اساس فرمول ریاضی انجام می شود و در رشته های گوناگون از آن استفاده می شود.

    • انواع مدلهای ارتباطی بر اساس نوع عملکرد آنها، به چند قسم تقسیم می شوند : 1.

    مدلهای توصیفی 2.

    مدلهای پیش بینی کننده 3.

    مدلهای هنجاری • مدلهای توصیفی : عبارتند از مدلهایی که فقط سعی می کنند، یک واقعه گذشته و یا حال و یا فعالیتی را بدون هیچ گونه تلاش در پیش بینی عادل آن و یا دادن هر گونه توصیه ای نقل کند.

    مثل : نقشه جغرافیا • مدل پیش بینی کننده ، این مدل ها توجیه کننده استراتژیکهای گوناگون است که از طریق آنها می توان نتیجه تصمیماتی را که اتخاذ می شود را ، پیش بینی کرد.

    مثل شاخه های تصمیم گیری و نمودارهای روش عرض یابی و بازنگری برنامه ها در ارگانها و نهادی گوناگون • مدل هنجاری : این مدلها می کوشند که نشان دهند برای تحقق خواسته ها، چه باید کرد.

    مثل برنامه ریزی خطی و مدلهای محاسبه ای انبارعیب جویی نکردندر ظاهر انسانها تفاوتهایی وجود دارد که ممکن است برای عده ای خوشایند و برای عده ای ناخوشایند باشد.

    در زندگی زن و مرد، اگر زن دارای عیوبی بود، مرد می بایست آن را بپوشاند و اگر مرد دارای عیوبی بود، زن آن را بپوشاند، نه اینکه آن عیوب را بر رخ یکدیگر بکشند که این کار باعث سردی زندگی می شود.

    • پیامبر (ص) در این باره می فرمایند : عیبی بالاتر از این نیست که عیوب دیگران را ببیند، اما از عیبهای خودش غافل باشد.

    • چشم پوشی از بیگانگان :‌در زندگی چه مرد و چه زن می بایست از غیرهمسر خود چشم پوشی کنند.

    • پیامبر (ص) می فرمایند : هر زن شوهر داری که چشمش را از نگاه کردن به غیرشوهرش پر کند،مورد غضب شدید پروردگار جهان واقع می شود)‌مهربانی و محبتیکی از راههای سعادت و خوشبختیف مهربانی و محبت کردن است.

    اظهار محبت به دو شکل امکان پذیر است : 1.

    به صورت عملی 2.

    به صورت کلامی عملی : با همسر، همراهی و هم فکری و ملایمت داشته باشد و در مسائل گوناگون زندگی همراه وی باشد.

    زبانی : در این نوع می بایست تنها به محبت قلبی خود اکتفا نکرد، بلکه محبت را به زبان آورد (مثلاً تو را دوست دارم) • پیامبر (ص) می فرمایند : سخن مرد به همسرش که دوستت دارم، هرگز از قلبش بیرون نخواهد رفت.

    • گذشت و بخشش : از بهترین و مؤثرترین کارها در زندگی، گذشت و بخشش است.

    • امام علی (ع) می فرمایند : کم گذشت بودن، زشت ترین عیب و شتاب در انتقام بزرگترین گناه است.

    • آثار گذشت در زندگی عبارتند از : 1.

    افزایش عزت 2.

    آموزش گناه 3.

    زدودن کینه 4.

    ایجاد آرامش *امام صادق از پیامبر در مورد گذشت، این طور نقل می کنند ( یکدیگر را ببخشید تا عزت پیدا کنید) * خداوند در قرآن کریم می فرمایند : مؤمنان باید عفو بکنند و چشم بپوشند، آیا دوست نمی دارید خداوند شما را بیامرزد و حال آنکه خداوند آمرزنده و مهربان است.

    * پیامبر اکرم در زدودن کینه و گذشت می فرمایند : نسبت به یکدیگر گذشت کنید تا کینه هایتان برطرف شود.

    مهمترین و زیباترین گذشت : در بعضی موارد دیده می شود، انسانها انتقام می گیرند ولی کینه را حفظ می کنند، بعضی انتقام می گیرند و کینه را کنار می گذرارند و بهترین آن اینست که انسان گذشت کند و کینه را کنار بگذارد.

    • امام صادق (ع) می فرمایند : گذشت زیبا این است که کسی را به خاطر خطایش مجازات نکنی.

    • امام رضا (ع) : بهترین و زیباترین گذشت آن است که بدون سرزنش باشد.ارزیابی و عملکرد مدلهای ارتباطی• ارزیابی مدلهای ارتباطی : در این مورد اکثر نظریه پردازان بر این عقیده هستند که مدل واحدی که بیانگر همه ویژگیهای یک پدیده باشد وجود ندارد، با این وجود مدلها از دو جهت مورد ارزیابی قرار می گیرند.

    1- مدل مورد نظر به چه میزان و اندازه اثربخش است و چگونه به ما اجازه می دهد تا اطلاعات مورد نظر را سازماندهی کنیم و بر اساس آن پیش بینی های لازم و توأم با موفقیت را انجام دهیم.

    2- چه میزان مطالعات بر اساس آن شکل گرفته است مدل می گوید که چه عوامل و عناصری را می خواهد، مورد بررسی قرار دهد و چه نکاتی را به گونه غیرمستقیم برای طراح مدل ارزنده هستند.

    • عملکرد مدل ارتباطی : اگر مروری بر مدلهای گوناگون علم ارتباطات داشته باشیم، در می یابیم که همه آنها عناصر و اجزای اساسی ارتباط را که همان منبع یا فرستند پیام و وسیله مخاطب است، مورد نظر دانسته است.

    • آغاز فراگرد ارتباطی با پیام فرست است ، این یک نکته بدیهی است، پیام فرست هرگز در خلاء پیام خود را ارسال نمی کند ، او براساس قصد و نیتی، پیام خود را شکل می دهد، و آن را در قالب پیام به مقصد ارسال می دارد، رمز گذار و یا وسیله فرستنده مفهوم مورد نظر فرستند پیام را در قالب کدهای رمزی یا قابل شناسایی قرار می دهد و کار انتقال پیام را صورت می دهد.

    پیام به دو صورت مطرح می گردد: 1.

    به صورت کلامی 2.

    به صورت غیرکلامی پیام می تواند از طریق گفتار و نوشتار و یا حرکات و کردار نویسنده شکل بگیرد.

    • مجرا : محملی است که پیام بر آن می نشیند و به سوی مقصد حرکت می کند، در ارتباطات میان فردی این وسیله می تواند زبان باشد.

    • رمز گشا : به عنوان یک وسیله گیرنده مفهوم ، پیام منتقل شده را توسط فرستنده پیام را در قالب کدهای قابل شناسایی در مقصد قرار می دهد و آنها را برای دریافت کننده، معلوم می سازد.

    • بازخور : پاسخ و عکس العمل قابل تشخیص مقصد یا گیرنده پیام را نسبت به پیام می گویند و می تواند مانند تمام پیامها به صورت گفتاری و نوشتاری و حرکتی باشد.حجاب اسلامییکی از دستورات اکید اسلامی حفظ حجاب برای بانوان است.

    در واقع حجاب باعث حفظ ارزش مقام و شأن و منزلت انسان می شود.

    در زن زیبایی هایی وجود دارد که شوهر دوست دارد فقط منحصر به او باشد.

    پس زن وقتی این زیبائیها را فقط برای او آشکار می کند، مرد نسبت به او دلگرم می شود.

    یکی از منافع حجاب اینست که اگر زن بخواهد به شأن و منزلتش در جامعه ارزش داده شود و در جامعه از امنیت برخوردار باشد، باید حجابش را حفظ کند .

    دوم اینکه با حفظ حجاب وفاداریش را به شوهرش ثابت می کند .

    سوم اینکه با حفظ حجاب به جامعه خدمت می کند و از انحرافات و مفاسد جامعه جلوگیری می کند.

    • خدا در قرآن کریم می فرماید : به زنان مؤمن بگو از مردان بیگانه چشم بپوشی و فروج و اندام خویش را از گناه دیگران محفوظ بدارند و محل زیبائیها و زینتهای خویش را برای اجانب آشکار نسازند.

    • چشم پوشی از خطای شوهر : انسان به طور کل در زندگی دچار خطاها و لغزشهایی می شود، حال اگر لغزشی مشاهده کردیم، بهترین راه، گذشت است .

    نتیجه گذشت هم یک زندگی آرام و خوشبخت است.

    * پیامبر (ص) می فرمایند : زن بد زنی است که عذر شوهرش را نمی پذیرد و خطایش را نمی بخشد.عفو و گذشت در سیره پیشوایانعفو گذشت یکی از توصیه های دین اسلام است و امامان و ائمه معصومین آن را همیشه در زندگیشان بکار می برده اند.

    خداوند در قرآن کریم می فرمایند : ( گذشت کن، گذشت نیکویی) در سیره عالیقدر پیامبر اسلام این چنین است که نسبت به خانواده اش با گذشت بود و می فرمود (بهترین شما کسی است که با خانواده اش رفتار نیکو داشته باشد، من بهترین شما در رفتار با خانواده خود هستم) در سیره امام سجاد (ع) می بینیم که شخصی به نزد امام سجاد آمد و به ایشان اهانت کرد، اصحاب ناراحت شدند، امام فرمود، رهایش کنید و بعد به دنیال مرد به منزلش رفت و فرمود : اگر مطالبی را که گفتی در حق من و خانواده ام حقیقت داشته باشد، از خدا می خواهم آنها را ببخشد ولی اگر وجود نداشته باشد، از خدا می خواهم ترا ببخشد .

    * در سیره امام صادق آمده است ( ما خاندانی هستیم که جوانمردی ما گذشت از کسانی است که به ما ستم کرده اند)ضرورت و اهمیت ارتباط انسانیارتباط انسانی از آنجا که همزاد خود انسان است، آغاز آن با آغاز خلقت انسان همزمان است.

    روز به روز که جلوتر می رویم ، مشاهده می کنیم که ارتباطات انسانی پیچیده تر می شود.

    به همین دلیل روابط انسانی از ساده به مشکل طی می شود.

    لذا گفته اند : ارتباطات از گسترده ترین و مهم ترین و پیچیده ترین انواع رفتار انسانی است به عبارت دیگر توانایی برقراری ارتباط صحیح در سطح بالاتر فصل ممیز انسان با سایر موجودات و همچنین حیوانات است.تاریخچه مطالعات ارتباطات انسانی :مطالعه تاریخ نشان می دهد، ارتباط انسانی همزاد با خود انسان است، اما نوع ارتباط ها متفاوت است و سیر تکاملی را در طول تاریخ بشر داشته باشد.

    1 – رسمی (بین کارکنان و مدیران) 2- غیررسمی (مناسبات کارکنان با یکدیگر) 3 – یک جانبه ( بین دو نفر) 4 – دو جانبه 5 – چند جانبه 6 – نزولی 7 – صعودی 8 – افقی 9 – مورب 10 – کلامی 11 – غیرکلامی 12 – آشکار و پنهان 13 – کتبی 14- شفاهیآئین همسرداری :وقتی زن و مردی با یکدیگر ازدواج می کنند بالطبع ارتباطشان با خانواده هایشان کمتر می شود و بیشتر بهزندگی خودشان توجه می کنند .

    در این جا مسئله مهمی که مطرح است، اینست که از طرفی مادر و پدر پسر از او انتظار دارند که پسر به آنها توجه کند و از طرفی زنی که وارد زندگی این پسر شده، دوست دارد شوهرش همیشه در کنار او و همراه او باشد و بیشتر محبت و توجه او به وی باشد.

    اینجا گاهی توجه مرد به مادر و پدرش است و گاهی هم توجه اش به همسرش است.

    زمانیکه توجه مرد به همسر است گاهی پدر و مادر احساس می کنند.

    فرزندشان نسبت به آنها بی توجه شده است و بالعکس وقتی توجه مرد بر پدر و مادر است، همسر فکر می کند شوهرش نسبت به او بی مهر شده است.

    از این جا اختلاف شروع می شود در اینجا مردم وظیفه ای دارد : 1 – طوری به پدر و مادر محبت کند که از محبت به همسرش کم نشود، تا او احساس کند که مورد بی مهری قرار گرفته است.

    2 – طوری به همسرش محبت کند که از محبت به پدر و مادر کم نشود، تا آنها زمانی که این فکر را نکنند که مورد بی مهری قرار گرفته اند.

    زن هم در این موارد باید کمی کوتاه بیاید، چرا که پدر و مادر برای فرزند خویش زحمت کشیده و از وی انتظار محبت دارند.

    • حضرت علی (ع) می فرمایند : (انسان هیچگاه از خویشانش بی نیاز نیست، و لو اینکه مال و اولاد هم داشته باشد، به ملاطفت و احترام آنها احتیاج دارد، آنها هستند که با دست و زبان از تو حمایت می کنند بهتر از تو دفاع می کنند و د رمواقع گرفتاری زودتر از دیگران به یاریش می شتابند .زندگی در غربت:گاهی انسان به این نتیجه می رسد که پیشرفت زندگی اش در سفر انجام می شود، خیلی از افراد ناچار هستند که مدام به مأموریت برود و یا برای انجام کار مدتی را در شهرهای مختلف، سر کند.

    این موضوع برای خانمها که می بایست مدتی را از خانواده شان دور شوند، سخت است.

    در اینجا زن می بایست، سختی ها را به خاطر شوهرش و زندگی اشت تحمل کند و همراه وی باشد و شرایط او را درک کند.‌جلوه های مسؤولیت پذیری :یکی از عوامل خوشبختی و سعادت، مسؤولیت پذیری است.

    خصوصاً وقتی زن و مرد با هم ازدواج کردند این مسؤولیت سنگین تر می شود.

    پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : مرد نگهبان اهل بیت خود است و هنر نگهبانی در مورد آنچه باید از آن نگهبانی کند، مسؤول است و زن نگهبان مال همسر خویش است و نسبت به آن مسؤول است.

    • پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : همه شما مسؤولیت دارید، مرد مسؤول خانواده اش است و زن نسبت به خاندان همسر و بچه های او مسؤول است.1 – تأمین زندگی : این مسؤولیت به عهده مرد خانواده است که باید مایحتاج زن و بچه اش را از راه حلال تأمین کند، بدین وسیله آرامش را در خانواده برقرار کند و آنها را خشنود سازد.

    امام باقر(ع) و امام صادق(ع) می فرمایند : کسی پیش خدا خشنودتر و رفتارش پسندیده تر است که برای خانه و خانواده اش نعمت و آسایش دور از اسراف و تبذیر بیشتری فراهم بکند.

    2 – مدیریت خانواده : وظیفه مرد در خانواده این است که آنها را خرم و شاد کند و به زندگی نظم بدهد.

    آسایش افراد را فراهم کند و وظیفه زن هم اینست که زندگی با مرد همراهی کند و با او در زندگی حرکت کند و در مشکلات دوش به دوش مرد باشد.

    3 – همسرداری : مرد از زنش به خوبی نگهداری می کند و زن این توجه ویژه را به همسرش داشته باشد و هر دو از یکدیگر اطاعت کنند و به یکدیگر احترام بگذارند و از یکدیگر تشکر و قدردانی کند.

    * تربیت اولاد : یکی از وظایف مهم مادر و پدر تربیت صحیح اولاد است.

    امام صادق (ع) می فرمایند : بار خدایا مرا در تربیت و تأدیب و نیکی به فرزندانم یاری کن.

    امام سجاد (ع) : حق فرزند بر تو این است که بدانی وجود او از توست، و نیک و بدهای او در این دنیا به تو وابسته است و بدانی که در سرپرستی او مسؤولی و موظف هستی، او را به آداب و اخلاق پسندیده آموزش دهی.ارتباط انسانی :* نظریه ساختاری و کنشی : مشخصه عمومی این نظریه، واکنش ساختارها در خارج از آنچه به مشاهده گر باز می گردد، می باشد.

    سرآغاز این طرز تفکر را شاید بتوان به زمان افلاطون وخود او از نظر تاریخی بررسی کرد و به آن رسید.

    چرا که افلاطون عقیده داشت، حقیقت را با اندیشه هایی دقیقاً آزمایش شده می توان ، کشف کرد.

    نظریه های ساختاری از روانشناسی ریشه می گیرد و بر سازمان یا ساختار زبان و نظام های اجتماعی تأکید می کند، نظریه های کنشی از زیست شناسی هم ریشه می گیرد.

    • نظریه متعادل : این نظریه مبین آنست که هر گاه نظام های رفتاری از تعادل خارج شوند، فشارهایی ظاهر می گردد تا این تعادل را برقرار کند.

    تفاوت این نظریه مبین آنست که هر گاه نظام های رفتاری از تعادل خارج شوند، فشارهایی ظاهر می گردد تا این تعادل را برقرار کند.

    تفاوت این نظریه با نظریه شناختی در این است که در نظریه تعادل ثبات درونی افکار و اندیشه ها هر یک از طرفین در برقراری ارتباط تعیین کننده است، یعنی بیشتر با نیاز به تنظیم افکار ، باورها و نگرشها و رفتارها و سرو کار دارد.

    به موجب نظریه تعادل تفاوت ارزشها و نگرشها باعث عدم محبوبیت و حتی دشمنی افراد، نسبت به یکدیگر می شود.

    زیرا هر کس احساس می کند دیگری ثبات ذهنی او را بهم می زند و این خود به خود باعث جدایی و اختلاف می شود.

    4 – نظریه انتقادی : این نظریه ها از جامعه شناسی، اندیشه های مدیریتی افرادی چون ماکس، لبر و مکتب مارکسیس و مکتب فرانکفورت گرفته شده است.

    مشخصات عمومی این نظریه ها عبارتند از : 1 .

    تأکید بر ذهنیت و تجربه های فردی 2 .

    قائل شدن اهمیت فراوان برای مفاهیم به نحوی که تجربه و زبان تحت الشعاع آن قرار گیرند.

    5 - نظریه نموداری و رفتاری : تعامل نموداری و نمایشی بر اساس نکته زیر دور می زند.

    * مفاهیم مبتنی بر سلوک انسان : تعداد خاصی از رفتارهای انسان که بر مبنای نمودارها و مفاهیم آن استوار است.مراقبت از شوهر و خانم های بدبین* مراقبت از شوهر : مراقبت از شوهر یا نگهداری از وی باید طوری باشد که وی به دام نیفتد و گرفتار نشود، دوستان ناباب در مسیر وی قرار نگیرند.

    این مراقبت باید به نحوی باشد که مرد متوجه نشود، چرا که وقتی مرد متوجه می شود توسط همسرش کنترل می شود، ناراحت و گلایه مند می شود که چرا روی رفتار او ریز شده و او را کنترل می کند.

    حال زن برای مراقبت از شوهر می بایست، کارهایی انجام دهد که این کارها عبارتند از: 1 – جذب شوهر : زن برای مراقبت از شوهر و جذب کردن او به خود می بایست، خود را برای مرد بیاراید و با این کار وی را به خود جذب کند.

    2 – لحن ملایم : اگر در زندگی گرفتاری پیدا شد، با لحن ملایم و خوشرویی آن را حل کند و مرد را بدان توصیه کند.

    * بدبینی : هر گاه انسان دچار بدبینی شد روابط زندگی مختل می گردد و گاهی هم بدبینی به تهمت زدن می انجامد.

    حضرت علی (ع) می فرمایند : در هر حال با زنها مدارا کنید، با خوبی با آنها سخن بگویید ، تا افعالشان نیکو گردد.

    امام صادق درباره بدبینی و تهمت زدن به شوهر می فرمایند : بهتان زدن به فرد بی گناه از کوههای بزرگ سنگین تر است.

    • پیامبر (ص) درباره تهمت زدن می فرمایند : هر کس به زن یا مرد مؤمنه تهمت بزند، خدا او را در قیامت بر تلی از آتش قرار می دهد، تا به کیفر اعمالش برسد.مسؤولیت پذیری و آثار آنمسؤولیت پذیری آثار زیادی در زندگی دارد : 1 – باعث استحکام پیوند خانوادگی می شود.

    2 – مایه آرامش و آسایش روحی می شود 3 – عامل پیدایش روحیه مسؤولیت پذیری در افراد می شودروحیه مسؤولیت پذیری باعث عوامل زیر می شود:1- اعتماد به نفس 2- تأثیر پذیری از همسر پیامبر(ص) در خصوص این مسئله می فرمایند: ( انسانها باید نسبت به همدیگر توجه ویژه ای داشته باشند) مسؤولیت مرد در قبال، خانه و خانواده اش و زندگی و فرزندانش است.

    زن نیز مسؤول نگهداری از اموال شوهر و فرزندان ،‌امورات خانه، حلال و حرام کردن و حفظ حجاب است.

    حال اگر هر کدام به وظیفه ی خود را به نحو احسن انجام دهد،زندگی به سمت پیشرفت و خوشبختی پیش خواهد رفت و بالعکس اگر این مسؤولیت پذیری را هر کدام به خوبی انجام ندهند، زندگی به سمت نابودی پیش خواهد رفت.ارتباط کلامیدر ابتدا اولین موضوعی که باید به آن پرداخت، پیام است، پیام یک تولیدعملی و فیزیکی منبع رمز گذار است.

    سه سازه در پیام وجود دارد : 1.

    رمزها 2.

    محتوای پیام 3.

    نحوه ارائه پیام ویلبرت شراون درباره انواع پیام می نویسد : پیام ممکن است به صورت جوهر بر روی کاغذ یا امواج صوتی درهوا و یا جریان برق و یا تکان دادن باشد و یا هر نوع حرکت که قابل تفهیم معنا باشد، ارائه شود.

    در ارتباط کلامی علاوه بر پیام، عواملی دیگر دخالت دارند: * عناصر و ساخت : عناصر اصلی زبان، صداها و حروف هستند صداها و حروف ها هستند که پیام ها را انتقال می دهند * کدها : کد عبارتست از هر گونه علامتی که به صورت نماد و نشانه است و به طریقی شنوده را به یکی از معانی سوق دهد.

    * رمز : رمز به دو قسم تقسیم می شود : 1 – رمزهای شباهت دار 2 – رمزهای بدون شباهت • علایم و نشانه های طبیعی : نشانه ای که میان صورت و مفهوم آن رابطه هم جواری یا تماس وجود داشته باشد مثل رابطه دود به آتش • علایم و نشانه های تصویری : نشانه ای که میان صورت و مفهوم شباهتی عینی وجود دارد و نه رابطه هم جواری بلکه رابطه قراردادی و نه ذاتی و خود به خودی است.

    مثل : عکسها و مجلات و برنامه تلویزیون گفته می شود .مترادف کد و سمبل هم می باشد، یعنی میان صورت و مفهوم آن نه شباهت عینی و نه رابطه هم جواری بلکه رابطه قرارداردی وجود دارد که براساس قرار داد از آنها پیام خاصی دریافت می شود.

    * محتوای پیام : مطالب درون پیام که توسط منبع برای هدف او انتخاب شده را محتوای پیام می گویند.

    * ارائه پیام : عبارتست از تصمیماتی که منبع ارتباط برای انتخاب و تنظیم و ترتیب کدها و محتوا، شکل می گیرد.رضایت و خشنودی شوهر، آرایش زنزن در زندگی باید طوری رفتار کند که رضایت شوهرش را کسب کند.

    گاهی این مسئله، طبعاتی را به دنبال دارد، به طوری که خانواده دو طرف احساس می کنند که فرزندان نسبت به آنها بی توجه شده است .

    بنابراین خانواده دو طرف سعی در جلب توجه فرزندش به سوی خود می کند، حال این مسئله وقتی درباره دختر پیش می آید، این امر باعث ناراحتی مرد می شود.

    در این خصوص زن وظیفه دارد : 1.

    طرف شوهرش را داشته باشد 2.

    رضایت خانواده اش را کسب کند • آرایش : آرایش برای زن بسیار خوب است، اما این کار در داخل زندگی اش ، مجاز است.

    زن باید در خانه لباس خوب و تمیز، برای شوهرش به تن کند و رضایت او را جلب کند.

    امروزه لباس و آرایش خوب برای بیرون، در نظر گرفته شده است، و این امر خود یک آفت برای جامعه محسوب می شود.

    وقتی مرد در خانه زن دلخواه خود را ملاحظه نکند، و در بیرون بهترین لباس و آرایش را به تن و صورت دیگر زنان ببیند، نتیجه آن دلسردی نسبت به زن و در آخر به اختلاف می انجامد.

    حال اگرزنان در خانه بهترین لباس را بپوشند و قشنگ ترین آرایش را انجام دهند، باعث می شوند تامرد به سمت وی جذب شود و چشم و دلش از این گونه مسائل سیر شود.

    این سیدی باعث می شود که زنان بیرون از منزل به چشم مرد نیایند و نتیجه آن این است که زندگی گرم می شود و به سوی خوشبختی پیش می رود.

    رسول خدا (ص)‌د راین باره می فرمایند : بهترین زنان شما کسی است که زیاد بچه دار شود، دوست و عفیف و محجوب باشد و در مقابل خویشان تسلیم نباشد، مطیع شوهرش باشد، برای شوهرش زینت کند، خودش را از بیگانگان محفوظ بدارد و حرف شوهرش را بشنود و از وی اطاعت کند.

    پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : هر زنی که خودش را خوشبو کند و از منزل خارج شود ، تا به خانه بر نگردد ، از رحمت خدا به دور خواهد بود.‌آفت ها و آسیبهای سعادت و خوشبختی (بد اخلاقی)یکی از عواملی که در زندگی اثر بد می گذارد و روابط را مختل می سازد، بداخلاقی است.

    حضرت علی (ع) می فرمایند : هر کس بد اخلاق باشد، خانواده اش از او ناراحت و ملول خواهند بود.بد اخلاقی آثار زیادی دارد:1 – ضایع شدن شخصیت وی : کسی که بداخلاق باشد، تمام زیبایی های وی فراموش می شود و از احترام لامز برخوردار نمی شود.

    • امام علی (ع) می فرمایند : چه بسا عزیزی که اخلاق بد، مایه ذلت و خواری او می شود و چه بسا خوار و ذلیلی که اخلاق خوب او را به عزت و بزرگی رسانیده است.

    • امام صادق (ع) می فرمایند : بد خویی کردار را تباه می سازد، چنانچه سرکه عسل را.

    2 – ایجاد ترس و اضطراب در زندگی : امام علی (ع) می فرمایند : هر کس درشت خوی باشد دور و بر او خالی می گردد.

    امام علی (ع) در نکوهش بداخلاقی می فرمایند : هیچ وحشتی ترسناک تر از بداخلاقی نیست.

    3 – زمان محبت و مهربانی : بد اخلاقی باعث از بین رفتن محبت در میان خانه و اعضاء آن می شود و جایگزین آن کینه و دلخوری می شود.

    • امام علی (ع) می فرمایند :‌هر کس بداخلاق باشد، مرگش مایه شادی است.ارتباط کلامی (2)به طور کلی نعمت تکلم از نعمتهای الهی است، چرا که کسانی هستند که نمی توانند محبت کنند و زندگی برای آنها شاق و سخت است.

    بعضی ها معتقدند : زبان جرمی کوچک است ولی جُرم آن بزرگ است .

    اگر در طول تاریخ مشاهده کنیم، می بینیم که خیلی از جنگها و اختلافها د راثر این سخن گفتن ها بوده است.

    در حالی که می توان با زبان تکلم زیبا کرد و عبارت بجاورد.

    انسان در برابر هر نعمتی، باید شکر آن را بجا آورد، شکر نعمت ، تکلم، اینست که از آن در راه رضای محبوب و خالق خود استفاده کنیم.راز نگهداری و مدیریت شوهر :رازداری : در این مورد بانوان باید توجه داشته باشند که اسرار خود و همسر را نگه دارند، و سفره دل را پیش هر کس باز نکنند و مسائل زندگیشان را پیش هر شخصی عنوان نکنند، چرا که این کار باعث می شود تا بعضی افراد سودجو و فرصت طلب به دنبال غرضهای شخصی از آن استفاده کنند و گاهی هم برای خود ستایی خود از آنها استفاده کنند.

    • امام علی (ع) درباره رازداری می فرمایند : خوبیهای دنیا و آخرت در دو چیز جمع است : راز نگهداری و دوستی با خوبان و تمام بدیها در دو چیز جمع است .

    فاش کردن اسرار و دوستی با اشرار • مدیریت شوهر : زندی و اداره آن نیاز به مدیر دارد و ازآنجایی که مسؤولیت زندگی برعهده مرد است، این مسؤولیت بر عهده اوست.

    کارهای ظریف و زیبا و نگهداری از فرزند بر عهده زن خانه می باشد.

    گاهی بعضی از خانمها فکر می کنند، اگر مدیریت خانه را به شوهر واگذار کنند، این مسئله برای آنها یک نقص محسوب می شود .

    • پیامبر(ص) می فرمایند : زن خوب به حرف شوهرش گوش می دهد و مطابق دستوراتش عمل می کند.سؤء ظن و بدگمانی و آثارآن :یکی از عواملی که خوشبختی و سعادت خانواده ها را به خطر می اندازد، سوء ظن است.

    این ویژگی در خانه می تواند به صورت زن به شوهر و شوهر به زن باشد.

    وقتی در انسان روحیه بدبینی و منفی بافی بوجود آمد، رفتار دیگران را مشکوک می بیند، به گفتار دیگران با تردید می نگرد، چرا که این فرد از سلامتی روحی و روانی خوبی برخودار نیست.

    وقتی شخصی دچار بدبینی می شود به دیگران اعتماد پیدا نمی کند و دیگران هم به او اعتماد پیدا نمی کنند، چون وی از سلامتی روحی، برخوردار نمی باشد.

    • امام علی (ع) می فرمایند : بدترین مردم کسی است که به علت بدگمانی به هیچ کس اعتماد ندارد و به جهت رفتارش کسی به او اعتماد نمی کند.

    * راههای علاجی برای این مشکل وجود دارد: 1 – چه زن و چه مرد سعی کنند از رفتار مشکوک دوری کنند 2 – هر کدام آن حرکاتی را که ابهام و سؤال برانگیز است، را انجام ندهند.

    3 – با صداقت و دوستی برخورد کنند.

    4 – از همنشینی با انسانهای بدگو ، جلوگیری کنند.

    *آثار بدگمانی: از جمله آثار سوء ظن، برانگیختن بدی هاست.

    معمولاً انسانهایی که دچار آن شدند، ارزشها برایشان از بین می رود، اتهامات فراوان می شود، اعمال ناشایست در خانواده آسان می گردد و گاهی موجب ظهور انحرافات می شود.

    • امام علی (ع) می فرمایند : بدگمانی کارها را فاسد می کند و بدیها را برمی انگیزد.

    دومین آثار سوء ظن اختلافات خانوادگی است، این امر باعث می شود به دلیل بدگمان بودن زن و مرد نسبت به همدیگر اعتراضاتی داشته باشند و این امر باعث جدایی و طلاق می شود.

    امام علی (ع) می فرمایند : بدگمانی ، برهر کس چیره شود، بین او هیچ دوستی و صلح و آرامشی برقرار نخواهد شد.نکاتی درباره زبانزبان می تواند استفاده های مثبت فراوان داشته باشد و انسان را از نعمت تکلم و بیان در راه عبادت و بندگی خدا و تلاوت قرآن ، دعوت مردم به کار خیر استفاده کند.

    این نعمت الهی گاهی مانند چاقو برنده می شود، از آن استفاده منفی می شود و بعضی زندگی بشر را توسط همین نعمت الهی به سوی تباهی می برد.

    • امام علی (ع) می فرمایند : هر کسی در پشت زبانش پنهان است.

    • امام علی (ع) می فرمایند : مسلمان کسی است که خلق خدا از دست و زبان او در آسایش هستند.

    • امام علی (ع) می فرمایند: زبان دانشمند در پشت قلب او است و قلب نادان در پشت زبان او قرار دارد.موضوع : در برابر شوهر چه باید کرد ؟به طور کلی، در بعضی مواقع زندگی دچار فراز و نشیب هایی می شود، انسان باید در مقابل سختی ها صبور باشد و گاهی در زندگی بین زن و شوهر اختلافی پیش می آید که دیده می شود درچنین حالتی خانمها قهر می کنند، این عمل در اصل پشت پا زدن به خوشبختی و زندگی اوست.

    چرا که وقتی خانمی قهر می کند، این مسئله به بیرون خانه درز می کند،خانواده دو طرف از آن آگاه می شوند، در بعضی مواقع خانواده دو طرف به پشت فرزندانشان در می آیند و با هم درگیر می شوند و احترامها پایمال می شود.

    بنابراین در این خانه مهر و محبت رخت می بندند و کینه های آن را می گیرد.

    بسیاری از بچه هایی که منزوی و از منزل فراری هستند از خانواده هایی هستند که در آنها مدام درگیری و نزاع وجود داشته است.

    • پیامبر (ص) می فرمایند : هر گاه دو مسلمان قهر کنند و تا سه روز آشتی نکنند، از اسلام خارج خواهند شد و در بین آنها هیچ ولایتی باقی نخواهد ماند، پس هر کدام از آنها پیشقدم شوند، در قیامت زودتر به بهشت وارد خواهد شد.

    • عصبانیت شوهر: گاهی مرد در بیرون از منزل با مشکلاتی روبه رو می شود و با همان عصبانت وارد منزل می شود، خانمها در مقابل او می بایست سکوت کنند که این سکوت خود مایه آرامش می شود.

    وقتی شوهر مشاهده کرد که همسر در مقابل عصبانیت وی سکوت اختیار کرده به زودی از کارش پشیمان می شود و عذرخواهی می کند.

    پیامبراکرم(ص) می فرمایند : بهترین زنان شما کسی است که هر گاه شوهرش را خشمناک دید، بگوید در مقابل خواسته های تو تسلیم هستم تا از من راضی نشوی خواب بر چشم من نمی رود.بد زبانی و آثار آنبدزبانی یکی از عوامل تهدید کننده سلامت و خوشبختی خانواده به شمار می رود و بسیاری از گناهان که از انسان سر می زند از زبان است، مثل :‌دروغ ، تهمت، غیبت ، بدگفتن ،‌سخن چینی کردن.

    جوانی خدمت پیامبر (ص)‌رسید و گفت : یا رسول ا..

    من را نصیحت کن، فرمودند : زبانت را حفظ کن .

    بار دیگر گفت : یا رسول ا...

    مرا پندی ده ، فرمودند : زبانت را نگه دارد بار سوم هم درخوات کرد تا رسول ا...

    به او پندی دهد و با هم فرمود : زبانت را نگه دار و بعد فرمود : وای بر تو ، آیا مردم را جز گرو شده هایی زبانشان رو در آتش به دوزخ می اندازد.

    • هر کس که بدزبانی می کند، از هوای نفس خویش فرمانبرداری می کند.

    حضرت علی (ع) می فرمایند : گرفتاری انسان در زبانش است.

    آثار بدزبانی : وقتی بین زن و شوهر، بدزبانی رواج پیدا کرد، ناراحتیهایی بوجود می آید که منجر به جدایی می شود.

    امام علی (ع) می فرمایند : بد زبانی مایه فتنه است.

    امام علی (ع) می فرمایند : هر کس سخنش بد باشد، بیشتر سرزنش می شود.

    امام صادق (ع) می فرمایند : کسی که مردم از زبان او بترسند، در آتش دوزخ خواهد بود.

    امام علی (ع)‌می فرمایند : زیاده روی در نکوهش، آتش لجاجت را شعله ور می کند.

    امام علی (ع) می فرمایند : سخن بد ارزش آدمی را کم و برادری را از بین می برد.از آفات زبان، عیب جویی است.خدا در قرآن کریم می فرمایند :‌یکدیگر را مورد طعن و عیب جویی قرار ندهید، وای بر هر عیب جویی و مسخره کننده ای .

    گاهی اوقات دیده می شود، انسانهایی که به گرفتن عیوب دیگران مشغولند از عیب خود غافلند.

    امام علی (ع) می فرمایند : ناآگاهی شخص بر عیبهای خویش از بزرگترین گناهان است.

    • از آفات بدزبانی، با نام زشت همدیگررا خطاب کردن است.

    • خدا درقرآن کریم می فرمایند :‌یکدیگر را با القاب زشت مخوانید.موضوع : آفت زبان( دروغ)در رابطه با دروغ روایات زیادی از ائمه معصومین در دست می باشد.

    در جایی می فرمایند (دروغ حتی ریشه خیلی از گناهان است).

    امام علی (ع) می فرمایند : برتری خطاها نزد خداوند زبان دروغ گو است.

    پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: همه گناهان را در اطاقی جمع کردند، کلید این اطاق دروغ است.

    امام علی (ع) می فرمایند : هیچ بنده ای مزه حقیقی ایمان را نمی چشد، مگر آنکه دروغ را ترک کند چه به صورت جدی و یا به صورت شوخی امام علی (ع) فرموده اند: اگر انسان به دروغ گویی معروف شد، این باعث سلب اعتماد از وی می شود.‌نظافت در خانه و خانه داریدر خصوص خانه داری باید توجه داشت، منظوراز خانه داری یعنی یک خانه مورد انتظار ، کمال ، پیشرفت، آسایش و آرامش و محل پرورش انسانهای والامقام می باشد.

    در خانه هم مرد و هم زن دارای نقش هستند ولی در خانه داری نقش اصلی به عهده زن است، چنانچه زن می تواند، محیط خانه را چنان مهیا کند که تبدیل به محیط تعلیم و تربیت و اخلاق شود.• نکته دوم : انسان باید خانه داری را یک شخص مهم و آبرومند و مقدس بداند، چرا که در خانه و محیط آن می توان انسانهای سالم را برای محیط بیرون آماده کرد.خانم خانه دار سه ویژگی دارد :1 – امور خانه را به خوبی مدنظر قرار دهد، مثل همراهی با شوهر 2 – می داند، چگونه مادر خوبی برای فرزندانش باشد.

    3 – می داند، چگونه خانمی برای دوستان و خویشان خود باشد.

    • نظافت منزل : بهترین مسئله در خانه نظافت و پاکیزگی است.

    پیامبراکرم (ص) می فرمایند : اسلام نظیف است، شما هم در پاکیزگی کوشش کنید، زیرا فقط پاکیزگان داخل بهشت می شوند پیامبر اکرم (ص) می فرمایند (لباس انسان باید همیشه پاکیزه باشد) • امام صادق در خصوص شستن ظرفها می فرمایند : شستن ظرفها و تمیز کردن اطراف خانه روزی را زیاد می کند.

    • پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : اگر بر امتم دچار سختی نمی شد، واجب می کردم در موقع هر وضویی مسواک کنند.

    • اما علی (ع) در رابطه با شستن دستها هنگام غذا می فرمایند :‌شستن دستها قبل و بعد از غذا عمر را زیاد می کند و از چرکین شدن لباسها مانع می شود و چشم را نورانی می کند.وظایف اخلاقی زوجین.از جمله وظایف در این خصوص جلب محبت همسر است.

    روجین موظف هستند به یکدیگر محبت کنند و روز به روز آن را افزایش دهند.

    در ابتدای زندگی معمولاً افراد به یکدیگر محبت وافری دارند، مهم اینست که برای گم شدن کانون زندگی آن محبت را حفظ کنند و بر آن مداومت کنند.

    * امام علی (ع) می فرمایند : (با ابراز دوستی ، محبت محکم ترمی شود) * برای جلب محبت راههایی وجود دارد: 1 – برخورد نیکو 2 – تشکر و قدردانی 3 – هدیه دادن 4 – آراستگی به دیگر فضایل اخلاقی مثل : صبر * در برخورد نیکو، امام علی (ع) فرموده اند : برخورد شایسته و نیکو مایع تداوم پیوند است.

    * در برخورد نیکو، امام علی (ع) پیامبر فرموده اند: حق مرد بر زن این است که در هنگام ورود شوهر تا در خانه او را استقبال کند و به وی خوش آمد، بگوید .

    * امام علی در خصوص تشکر فرموده اند :کسی که اهل تشکر نیست در حقیقت ناسپاس است.

    * امام علی در خصوص تشکر فرموده اند : تشکر تو از کسی که نسبت به تو راضی باشد، خشنودی و وفاداری را زیاد می کند.

    * پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : هدیه دادن موجب، مودّت و پایداری برادری می شود و کینه را از بین می برد، به یکدیگر هدیه بدهید تا همدیگر را دوست بدارید.

    * امام علی (ع) در فضایل اخلاقی می فرمایند : سه چیز موجب محبت می شود، نیک خلقی، نیک رفتاری ، تواضعآفت زبان ( غیبت کردن)خداوند در قرآن کریم در خصوص غیبت کردن فرموده است (ای کسانی که ایمان آوردید ، بپرهیزید از بسیاری از ظن و گمانها و در کار افراد جستجو نکنید و گروهی بر گروه دیگر غیبت نکنند ( آیا هر کدام از شما دوست دارد، گوشت برادر مرده خود را بخورد) تقوا پیشه کنید‌، خداوند بسیار توبه پذیر و مهربان است.

    • امام علی (ع) فرموده اند : نهایت تلاش شخص ناتوان، غیبت است • امام علی (ع) فرموده اند : غیبت نشانه نفاق است.

    • پیامبر اکرم (ص) فرموده اند : غیبت از عمل زنا بدتر است.‌تهیه غذا و مهمانداریتهیه غذا و مهمانداری یکی از شؤونات خانم ، خانه است.

    تهیه غذا یکی از نیازهای فطری بشر است.

    بنابراین بهداشت و تنوع غذایی در تهیه غذا مؤثر است.

    سلامتی انسان در گرو تغذیه درست است.

    غذا صرفاً برای پیدا کردن شکم نیست، بلکه باید ببینید، چه مواد غذایی مورد نیاز جسم شوهر و بچه اش می باشد، تا آنها را در غذای مثل بکار ببرد، این مسئله تضمین کننده سلامت جامعه و فرزند و شوهرش است.• انتخاب غذا : انتخاب غذای مطلوب و اشتهاآور از وظایف خانمها است.اگر خانمی در این مسئله مهارت داشته باشد، در هنگام حاملگی غذای مورد نیاز بچه ای که در شکم دارد را می شناسد و فراهم می کند .

    • مهمانداری :‌هر خانمی باید توجه کند که انسان با رفت و آمد و انس با یکدیگر زنده است و لذت شیرینی زندگی در ارتباط است و مهمانداری از این جمله است.

    • امام رضا (ع) فرموده اند: سخاوتمند از غذای دیگران می خورد تا از غذایش بخورند و بخیل از کسی نمی خورد، مبادا از غذایش بخورند.

    • امام محمدتقی (ع) می فرمایند : نشستن با دوستان دل رازنده و عقل را باور می کند، و لو اندک باشد.

    • پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : هم نشینی با دوستان ایجاد محبت می شود.

    • نکته : مهمانداری در مواقعی تلخ و سخت می شود : 1.

    در چشم و هم چشمی ها 2.تشریفات زیاد 3.

    بی برنامگیخوش اخلاقی و موجبات آنخوش اخلاقی یکی از سفارشات اکید، اسلام است و ریشه بسیاری از خوبیها می باشد سرچشمه همه رفتارهای پسندیده از خوش اخلاقی است.

    * امام علی (ع) می فرمایند : خوش خلقی سرچشمه همه نیکی هاست * عواملی خوش اخلاقی را تقویت می کند : 1 – ایمان 2 – پرورش صفات اخلاقی با تمرین و تکرار امام علی (علیه السلام) می فرمایند : نیکویی نشانه سلامت و ریشه خانواده است.

    پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : خلق نیکو، نصف دین است.

    پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : دین اسلام، خوش اخلاقی است.ارتباط غیرکلامیاز آنجایی که فراگرد ارتباط منحصر در چارچوب تکلم و زبان نیست، بدون سخن گفتن هم می شود با عالم خارج، ارتباط برقرار کرد.

    • ارتباط غیرکلامی با سه چز همراه است : 1 – علامات 2 - عمل 3 – اشیاء * علامات :‌افراد در طول روز با علامات روبه رو هستند.

    بدون اینکه ارتباط کلامی وجود داشته باشد.

    شخص متوجه مطلب مورد نظر می شود.

    مثل علایم رانندگی * عمل :‌عمل انسان در بعضی مواقع به صورت عملی پیامی را به دیگری انتقال می دهد.

    اشیاء :‌با استفاده از اشیاء می توان پیامی را به دیگری منتقل کرد.

    بعضی اساتید 4 وسیله ارتباطی غیرکلامی را تعیین نموده اند : 1 – چهره 2- چشم 3 – بدن 4 – صدا * کانالهای اصلی ارتباطی عبارتند از : نمود شنوایی صوت – نمود چشم – نمود چهره – نمود بدن – لمس نمودنزن امین خانه :مرد وظیفه دارد موارد و خواسته های منزل را برآورده کند، زن هم می بایست از آنها به صورت دلسوزانه استفاده کند و از خرج اضافی جلوگیری کند.

    زن نسبت به اموال شوهرش باید این توجه را داشته باشد که مال ، مال مرد است و باید زیر نظر او مصرف شود.

    • در روایت آمده است که زنی نزد رسول خدا رفت و گفت یا رسول ا...

    شوهر چه حقی بر همسرش دارد ؟

    فرمود : باید مطیع او باشد، از فرمانش تخلف نکند، بدون اجازه او چیزبه دیگران ندهد.

    • اوقات فراغت : • خانمها در طول روز بعد از انجام کار روزانه، زمانی را بیکار هستند که می توانند به کسب علم، حرفه ای که مورد نیاز خانه است، مشغول شوند.

    • امام علی (علیه السلام) می فرمایند : هیچ رنگی بهتر از دانش نیست امام باقر (علیه السلام) می فرمایند : هر کس شبانه روز خویش را در طلب دانش صرف کند، رحمت خدا شامل حال او می شود.

    • شغل بانوان : بانوان به دو شکل می توانند، مشغول به کار شوند.

    1 – شغل در خانه مثل مطالعه درس و کارهای هنری 2 – کارهای بیرون از منزل * در مورد اشتغال بانوان در بیرون منزل چند تذکر وجود دارد : 1 – شغل را با رضایت شوهر انتخاب کنند.

    2 – در خارج منزل حجاب را حفظ کنند.

    3 – شغلی را که انتخاب می کند، او را از خانه داری غافل نکند.

    * امام علی (علیه السلام) در مورد اشتغال می فرمایند : خدا مؤمنی را که به صرفه یا کاری مشغول و امین باشد، دوست دارد.اخلاق در خانواده موضوع : نماد یا مظاهر خوش اخلاقیخوش اخلاقی دارای نماد یا مظاهر زیادی می باشد که عبارتست از : 1 – نرم خویی 2 – نرم زبانی نرم خویی : یکی از نماد و مظاهر خوش اخلاقی نرم خویی می باشد.

    نرم خویی، یعنی اینکه رفتار انسان با ملاطفت و فروتنی همراه باشد.

    • امام علی (علیه السلام) می فرمایند : ( همانا مؤمنان ، فروتن و نرم خو هستند) به طور کل رفتار زن و شوهر بر اساس نرم خویی، موجب دوستی و صفا در دل می شود و کینه و اختلاف از بین می رود.

    • امام علی (علیه السلام) در این باره می فرمایند : هر کس خویی نرم دارد، از محبت دائمی دودمانش برخوردار خواهد بود.

    نرم خویی در خانواده موجب صلح و آرامش می شود و همکاری در بین افراد خانواده افزایش می یابد.

    * امام علی (علیه السلام) می فرمایند : در برابر کسی که با تو درشتی می کند، نرم خو، باش.

    زیرا زود باشد که او نسبت به تو نرم خویی کند.

    * امام علی (علیه السلام) می فرمایند : نرم باش بدون ضعف، سخت باش بدون خشونت .

    نرم زبانی : یکی دیگر از نماد و مظاهر خوش اخلاقی نرم زبانی است.

    امام علی (علیه السلام) در این باره می فرمایند : زبانت را به گفتار نرم و زیبا و سلام دادن عادت بده تا دوستانت زیاد و دشمنانت کم شود.

    به طور کل بین رفتار و اخلاق انسان ارتباط مستقیمی وجود دارد، چنانچه خوش اخلاقی وی تأثیر مثبتی در خوش رفتاری و می دارد و حرکات او را با نرمی و خوش زبانی طی می کند.

    حال اگر انسان بداخلاقی باشد در رفتارش هم اثر منفی گذاشته خواهد و در نتیجه حرکات وی با تندی و خشونت همراه می شود.ارتباط انسانی موضوع : غریزه جنسی و پاکدامنیبه طور کل در رابطه با پاکدامنی در اسلام توصیه های زیادی صورت گرفته است و خداوند در قرآن کریم افراد را بر حفظ پاکدامنی ، امر فرموده اند.

    خداوند در قرآن کریم در سوره مؤمنون اینچنین فرموده اند: مؤمنین کسانی هستند که دامن های خودشان را از آلودگی و ناپاکی دور نگه دارند.

    خداوند متعال غریزه جنسی را نهاد همه انسانها قرار داده است.

    نیاز جنسی ،یک نیاز غریزی، طبیعی است و برای بقای نسل بشر لازم است .در رابطه با غریزه جنسی دیدگاههای زیادی وجود دارند که عبارتند از :1.

    دیدگاه تفریطی 2.

    دیدگاه افراطی 3.

    دیدگاه اعتدال دیدگاه تفریطی : دیدگاه تفریطی ، دیدگاه کسانی که این غریزه را ذاتاً پلید، زشت و منفور می دانستند و اگر کسی هم به سراغ آن می رفت و یا به آن اعتنا می کرد، را هم پلید می پنداشتند.

    برهمنمان و گروهی از کلبیان در یونان باستان و تعدادی از مسیحیان به ویژه کشیش ها و رهبران مسیحی رهرو این دیدگاه بوده اند.

    دیدگاه افراطی : این دیدگاه مخصوص فروید و پیروان او و تعدادی از کسانی که در امروزهم این نظر را دارند که باید به این غریزه آزادی مطلق داده شود.

    دیدگاه اعتدال : این دیدگاه ، دیدگاه اسلام و قرآن می باشد.

    اسلام این غریزه را در چارچوب شرع و دین قرار می دهد و بدین وسیله سعادت دنیا و آخرت بشر را تأمین می نماید.آئین همسرداری ثمره ازدواج و تربیت فرزندبه طور کلی وقتی زن و مردم با هم ازدواج می کنند، اولین و مهمترین چیزی که بعد از ازدواج به آن می پردازند، داشتن فرزندی سالم و شایسته است.

    این فرزند که ثمره ازدواج آنها می باشدف در خانم و آقا زمینه کار و کوشش و فعالیت را فراهم می کند.

    • پیامبر (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : فرزند صالح گل خوشبویی از گلهای بهشت است.

    • تربیت فرزند : محیط خانواده، اولین محیط تربیتی برای فرزند، به شمار می آید.

    در خانواده پدر و مادر می توانند به عنوان یک الگوی رفتاری مناسب برای کودکشان محسوب شوند، چرا رفتارهای مثبت و منفی پدر و مادر اثر مستقیم به ترتیب وی دارد، چنانچه پدر و مادری دیندار، راستگو، خوش اخلاق، با انصاف، باشند، کودکان آنها نیز اینچنین بار می آیند، حال اگر پدر و مادر افرادی بی دین ، دروغ گو، بداخلاق، بی انصاف، باشند کودکان آنها هم این چنین بار می آیند ، پس از رفتار کودک می توان پی به رفتار پدر و مادر برد.

    • امام سجاد (علیه السلام) می فرمایند : حق فرزندت این است که بدانی او از تو می باشد، بد باشد یا خوب باشد، با تو نسبت دارد، در قبال پرورش تأدیب و راهنماییش به سوی خدا و کمک کردنش به فرمانبرداری، مسؤولیت داری !

    رفتارت با او، رفتار کسی باشد که یقین دارد در قبال احسان کردن به او پاداشی نیک در پی خواهد داشت و در قبال بدرفتاری، کیفر بد در پی خواهد داشت.‌آثار خوش اخلاقیخوش اخلاقی در زندگی آثار زیادی در پی خواهد داشت که عبارتست از :1 – ایجاد انس و محبت 2 – از بین رفتن زمینه های اختلاف * ایجاد انس و محبت : یکی از آثار خوش اخلاقی در زندگی ایجاد انس و محبت است، وقتی پدر و مادر در زندگی و مهمتردر محیط خانواده از اخلاق خوش برخوردار باشند، زندگی را برای یکدیگر خوش آیند می سازند، صلح و آرامش را در زندگی ایجاد می شود و در نتیجه افراد با یکدیگر انس زیاد پیدا کرده و به یکدیگر محبت و عشق می ورزند.

    امام علی (علیه السلام)می فرمایند : خوش خلق باش که برایت محبت جذب می کند.

    امام علی (علیه السلام)می فرمایند : در اثر نرم خویی، دیگران با انسان مأنوس می شوند.• از بین رفتن اختلافات :به طور کل در زندگی، انسان با رفتارهایی رو به رو می شود که در بعضی اوقات میل اوست که در نتیجه، تشکر و قدردانی وی را می طلبد و در بعضی اوقات مطابق با میل او نمی باشد که در نتیجه می بایت با خوش اخلاقی آن را اصلاح کرد نه اینکه در مقابل آن واکنش بد نشان داد که نتیجه آن رفتارهای بدتر خواهد بود.

    انسانی که خوش اخلاق باشد، با رفتارش می تواند دیگران را اصلاح کند و اختلافات زیادی را حل و فصل بنماید.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : با خوش اخلاقی، زندگی شیرین و نیکو می شود.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : هر کس اخلاقش نیکو شود، زندگی اش پاک و نیکو می شود.ارتباط انسانی همسر گزینی و اهمیت ازدواجبه طور کل اسلام بشر را در مورد اهمیت ازدواج و پاکدامنی سفارشهای زیادی کرده است.چنانچه خداوند متعال در قرآن کریم به پیامبر اینگونه خطاب می کند: «ای پیامبر بگو به همسرانت و دخترانت و زنان مؤمنه که پوششهای خود را برگیرند و خود را بپوشانند، تا مورد آزار و اذیت مردان هوسران قرار نگیرند.» در مورد اهمیت ازدواج در اسلام روایات متعددی وجود دارد از جمله روایتی از امام صادق(علیه السلام) وجود دارد که می فرمایند : «هر کس از ترس معیشت و عیال مندی ازدواج ننماید،نسبت به خداوند متعال بدگمان شده است».

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)نیز می فرمایند : هیچ بنایی در اسلام مهمتر و محبوبتر از بنای ازدواج، بنا نهاده شده است.

    خداوند متعال براساس حکمت و علم بی پایان خود این غریزه را در وجود انسان قرار داده است، تا در چارچوب شرع و دین بدان پاسخ دهد و از آلودگی و ناپاکی دور بماند.• شرط انتخاب همسر خوب :1.

    اصالت خانوادگی 2.

    ایمان و تقوا 3.

    اخلاق خوب 4.

    هم کفو بودنموضوع : همراهی زن برای پیشرفت مردبه طور کل بعضی از مشاغل این گونه اقتضاء می کند تا در کنار خانواده انجام گیرد، مثل مطالعه و تحقیق طراحی ، نقاشی و غیره .....

    در بعضی اوقات این گونه مشاغل مسئله ساز می شود، چرا که وقتی مرد در خانه مشغول به کارشود، آزادی زن تا حدودی سلب می شود و آن آرامشی را که باید داشته باشد، را نخواهد داشت.

    چرا زن علاوه بر کارهای خانه و نگه داری از فرزندان می بایست در کنار شوهر نیز او را همراهی کند.

    حال اگر زن در این گونه موارد همراه شوهر باشد و پشت او باشد، زمینه پیشرفت را برای او در آخر برای زندگی اش فراهم می سازد.• فوائد پیشرفت :1.

    سربلندی در خانواده و جامعه 2.

    عامل سلامتی و آرامش خانواده 3.

    عامل توسعه اتقاصدی خانواده 4.

    رهایی از آسیب های اجتماعیاخلاق در خانواده مدارا کردن زن و شوهرمعمولاً مسئله وفق و مدارا کردن در کاستیها و کمبودها و نارسائیها مشاهده می شود.

    به عنوان مثال : شخصی که بد اخلاق می باشد، طرف مقابل او نمی بایست مانند او رفتار کند، بلکه باید با این گونه افراد مدارا کرد، تا رفتارش اصلاح گردد.

    حال اگر ما مثل وی، بداخلاقی کنیم، بر اثر این گونه رفتارها روابط زن و شوهر مختل می شود و شیرازه زندگی از هم می پاشد.

    به طور کل سازگاری کردن به معنای بی اهمیت جلوه دادن و بی توجهی به موضوع نیست، بلکه به معنای عکس العمل مناسب داشتن با موضوع است .

    زن و شوهر باید بدانند با هر کمبود و کاستی چه رفتاری ارائه دهند، تا آن معزل حل شود.سازگاری و مدارا کردن، دز زندگی آثار و برکاتی دارد عبارتند از :• موجب صمیمیت، دوستی، منشأ خیر و برکت و عزت و آبرومندی ، خانواده می شود.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند: هر گاه خداوند به خانواده ای از روی لطف و عنایت بنگرد، وفق و مداراکردن را به آنان عطا می کند.

    • امام علی (علیه السلام) می فرمایند : همانا که زنان در خانه شوهرشان اختیار سود و زیان خود را ندارند، آنان در دست شما امانت هستند پس برایشان سخت نگیرید و بلاتکلیفشان نگذارید.از این آیات اینطور بر می آید که هر گاه زن و مرد، مدارا کردن را پیشه خود قرار دهند، این امر موجب گرمی و تداوم زندگی آنها می شود و همچنین سبب می شود تا کاستیها و کمبودها از بین برود.

    در بعضی اوقات دیده شده است که در زندگی مرد در خرج خانه با کمبودهایی روبه رو می شود، به طوری که در آمد وی کفاف زندگی شان را نمی دهد، در این شرایط ممکن است زن در بیرون از منزل مشغول به کار باشد و یا ثروتی داشته باشد که توسط درآمد حاصل از کار و یا ثروت خود به شوهرش یاری برساند، پس او می بایست به خاطر تداوم زندگی شان از کمک کردن به شوهرش دریغ نکند و البته باید توجه کند که این کمک کردن باید بدون منت و آزار و اذیت، باشد.

    *پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) می فرمایند: زنی که با مال و ثروتش بر شوهر خویش منت بگذارد و بگوید تو از ثروت من می خوری، اگر تمام دارائیهای خود در راه خدا صدقه دهد، خدا نمی پذیرد مگر اینکه شوهر از وی راضی شود.

    * پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) می فرمایند : همسر خود را به کاری که او توانایی اش را ندارد، وادار نکنید .

    در بعضی اوقات ممکن است مرد از همسر خود نارسائیهایی در منزل ببیند، مثلاً کار منزل را به طور مطلوب انجام نداده باشد، در اینجا به مرد توصیه شده است.

    (زن دسته گل است، نه قهرمان پس در هر صورت با وی مدار کن و با او معاشرت نیکو داشته باشی، تا زندگی ات از صفا و صمیمت برخوردار شود).ارتباط انسانی : موضوع : معنی ارتباط انسان با انسانبه طور کل کلمه (معنی) به معنای قصد کردن است.

    براساس نظریات ارتباطی و نظر اساتید گفته شده است ، معنی چیزی که قابل انتقال باشد، نیست.

    از جمله «برلو» در مبحثی با عنوان «معنی، معنی» می نویسد (ما زبان را برای بیان و بیرون آوردن معنی ها بکار می بریم و در واقع این کارکرد اصلی زبان محسوب می شود.

    در جایی دیگر «برلو» می نویسد :به روشنی مشخص است که معنی ، وابسته به کدهایی است که ما در ارتباط انتخاب می کنیم.

    اکثر کلمات وا لفاظی که ما به کار می بریم، بر اساس وضع لغات است.

    «برلو» در این باره تئوری دیگری را ارائه می دهد و می گوید : هدف اصلی در آن لحظه ، آنست که ثابت کند معنی ها در پیام ها نیستند.

    منظور از این گفته اینست که معنی چیزی نیست که در پیام وجود داشته باشد بلکه معنی برداشت انسانی است.

    انسان از عبارتی که بیان می کند، معنی را گوینده «قصد و شنود» دریافت می کند.

    • در خیلی اوقات قصد متکلم و برداشت شنونده ممکن است، یکسان نباشد.

    به طور کل معنی، چیزی قابل منتقل شدن نیست، پس معنی در درون نهاد و فکر انسانها وجود دارد و کلمات فاقد معنی هستند و معنی ها چیزی شخصی بوده و در افراد مختلف متفاوت است.

    به عنوان مثال : می توان برداشت انسانها را از کلمه طاغوت، ذکر کرد : 1 – بعضی افراد از کلمه طاغوت معنی طغیان را برداشت می کنند.

    2 – بعضی افراد از کلمه طاغوت معنی انحراف را برداشت می کنند.

    3 – بعضی افراد از کلمه طاغوت معنی ناسپاسی را برداشت می کنند.تعریف ارتباطات :ارتباط عبارتست از فراگرد انتقال پیام از سوی فرستنده برای گیرنده، مشروط بر آنکه در گیرنده پیام مشابهت معنی با معنی مورد نظر فرستنده پیام، ایجاد شود.آئین همسر داری موضوع : مدیریت و سرپرستی و محبت کردن به زن• مدیریت و سرپرستی : به طور کل مسؤولیت سنگین اداره زندگی برعهده مرد است، چرا که او برای گرم نگه داشتن محیط خانه و تأمین معاش زندگی با تمام وجود فعالیت می کند.

    پس بنابراین اقتضاء می کند که مدیریت اداره خانه برعهده او باشد.

    در قرآن کریم این حق (مدیریت خانه) را به مردها داده است، به خاطر اینکه آنها از ویژگی استقامت در مقابل سختی ها برخوردار هستند ولی خانم ها از ویژگیهایی مثل : ظرافت ، دقت ، احساسات، عاطفه، برخودار هستند.

    حال هر کدام از این ویژگیها در جای خود مؤثر هستند و وقتی که در کنار هم قرار می گیرند، مکمکل یکدیگر می شوند.

    • خداوند متعال درقرآن کریم می فرمایند : ( مردها سرپرست، زنان می باشند.

    زیرا خداوند بعضی کسان را به بعضی دیگر برتری داده است).

    • محبت به زن : به طور کل انسانها نیاز به محبت دارند و زندگی بدون محبت ، سرد می شود و نتیجه آن از هم گسستگی می باشد.

    زن به عنوان یکی از افراد خانه، نیاز به محبت دارد، محبت کردن به او فقط نباید به صورت درونی باشد، که بلکه باید آن را به وی ابراز کرد و به او گفه شود که دوست دارم و ...

    وقتی به زن در زندگی گفته شود، دوستت دارم و ...

    با این کار ، زن به زندگی دلگرم می شود و با صمیمیت و دل خوش، زندگی را اداره می کند.

    • اظهار محبت کردن به زن فوائد و آثاری در پی دارد : 1 – باعث آرامش زن در نتیجه آرامش خانواده می شود.

    2- به او این دلگرمی را می دهد که زندگی اش را ادامه دهد.

    3 – باعث پیشرفت خانواده می شود.• محبت نکردن به زن در خانواده آثار را به دنبال دارد که موجب :1 – گرفتاری و ناراحتیهای روانی و اعصاب در خانواده می شود.

    2 – وقتی شخصی در خانواده محبت نبیند، سعی می کند به جایی پناه ببرد که این خلاء را پر کند.

    3 – زن دلگرمی نسبت به زندگی را از دست می دهد و از زندگی بیزار می شود.

    • پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله)می فرمایند: هر چه ایمان انسان کاملتر باشد، به همسرش بیشتر اظهار محبت می کند.

    • امام صادق (علیه السلام) می فرمایند : هر کس از دوستان ما باشد به همسرش بیشتر اظهار محبت می کند.آثار سازش و مدارا کردنسازس و مدارا کردن در زندگی آثار زیادی دارد که از جمله آن اول : سلامت خانواده دوم : صمیمت و دوستی است.

    به طور کل زندگی انسان همیشه همراه با یکسری مشکلات و فراز و نشیب هایی می باشد، این ناملایمات می تواند از جهت مسائل سیاسی، اقتصادی،اجتماعی ، دینی ، فرهنگی ، اخلاقی، باشد.

    حال انسان موظف است در هر صورت با این سختیها و ناملایمات مدارا کند، تا بتواند راهی برای رفع آن بیابد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند :سلامت دین و دنیا در مدارا کردن است.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : سلامت زندگی در مدارا کردن است.

    در خصوص مدارا کردن می توان گفت که در جامعه همه افراد با خصوصیاتی منحصر به خود مشغول کار و زندگی هستند و با این خصوصیات خاص بزرگ شده اند.

    در بعضی مواقع انسان با شخصی برخورد می کند و در برخورد با او یکسری حرکات و رفتار وی برایش خوش آیند نمی باشد، حال انسان نباید به خاطر رفتار نامناسب طرف مقابلش با وی در برخورد ناصحیح داشته باشد،چرا که وی با این طرز رفتار بزرگ شده است و برخورد ناصحیح ما نیز در او اثر منفی بر جای بگذارد.

    پس بنابراین انسان با مدارا کردن و صبر و حوصله و گذشت زمان می تواند کم کم بر او اثر بگذارد، تا رفتار ناصحیح وی را اصلاح کند.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : با وفق و مهربانی، دوستی پایدار می شودارتباط انسانی موضوع : ارتباط و یادگیریبه طور کل، بعضی افراد فکر می کنند، مسئله ارتباط با نوع تعامل با دیگران به طوری است که افراد ذاتاً دارای آنها هستند.

    ولی اساتید این مسئله را نفی می کنند و می گویند .

    (وقتی انسان با افرادی برخورد می کند ، در ارتباط برقرار کردن با آنها دچار مشکل شدند، نزد مشاور می روند، مشاور به آنها می گوید که ارتباط برقرارکردن با دیگران امری آموختنی است که می توان آن را در حین ارتباط برقرار کردن با افراد و تمرین وممارست ، یاد گرفت.

    در زمینه برخورد و برقراری ارتباط با دیگران، دانشمندان آزمایشی را انجام داده اند .

    این آزمایش به این نحو است که از میان کودکان در گروه انتخاب کردند، یک گروه را در محیطی دور از دیگران قرار دادند و گروه دیگر را در محیطی که با دیگران در تعامل بودند، قرار دادند، بعد از مدتی که از این آزمایش گذشت، متوجه شدند آنهایی که در محیط ، تعامل با دیگران قرار داشتند فنون برقراری ارتباط را بیشتر از گروه اول یادگرفته و بکار برده اند.

    پس از این آزمایش می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که رفتار ارتباطی همانند علوم دیگر آموختنی و اکتسابی است.• شیوه آموختن رفتار ارتباطی به سه قسم کلی تقسیم می شود:1 - نظریه شرطی کلاسیک 2 – نظریه یادگیری ابزاری 3 – نظریه یادگیری اجتماعی• نظریه شرطی کلاسیک :گاهی ممکن است پدر – مادر – یا معلم برای تشویق فرزند او را مشروط به انجام عملی بکنند.

    مثلاً اگر درسهایت را خوب خواندی، من فلان کار را برایت انجام می دهم.

    بنابراین این مسئله برای کودک به صورت شرطی، بدون اینکه وی اراده کند، پس از انجام کار، انجام می شود.

    • نظریه ابزاری : این نوع یادگیری بر اساس پشتیبانی و تقویت صورت می گیرد، بعضی از موارد وجود دارد که این اعمال و افعال را تقویت می کند.

    مثلاً کودکی عمل خاصی را انجام می دهد و از ناحیه پدر و مادر مورد تشویق قرار می گیرد.

    این تشویقها ممکن است به صورت ظاهری باشد، مثل لبخند، نوازش، تماسهای چشمی، صدای ملایم، ستایش روی موافق نشان دادن.

    این تشویقها باعث می شود که آن عمل مکرر از آن فاعل و انجام دهنده کار، صورت بگیرد.

    • یادگیری اجتماعی‌: در اثر ارتباط و مراوده با اشخاص در اجتماع و محیط های مختلف، انسان از طریق تلفیق و مشاهده کردن و دیدن نمونه های بیرونی و علاقه مندی به افعال دیگران ، یکسری اعمال را انجام دهد و یادبگیرد.آئین همسرداری موضوع : احترام به زندر زندگی افراد باید نسبت به یکدیگراحترام بگذارند، همانطور که مرد دوست دارد، همسرش به او احترام بگذارد.او هم می بایست به همسرش احترام بگذارد.

    حال اگر مرد به همسرش احترام نگذاشت، نمی تواند توقع کند که همسرش نیز به او احترام بگذارد.

    به طور کل در زندگی مرد می بایست در خیلی از اوقات، احترام بیشتری برای همسرش قائل شود، مثلاً در بین فرزندانش .

    • امام صادق (علیه السلام)فرموده اند : هر کس زن گرفت، باید او را گرامی و محترم بشمارد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : هر کس مسلمانی را گرامی بدارد، خداوند او را گرامی خواهد داشت.

    از این روایات اینطور می توان نتیجه گرفت که انسان علاوه بر احترام گذاشتن به افراد خانواده می بایست به افراد اجتماع هم احترام بگذارد که احترام گذاشتن به افراد جامعه، خود نشان دهنده شعور و شخصیت انسان می باشد.احترام به زن در زندگی فوائد زیادی دارد :1 – باعث شادابی زندگی می شود.

    2 – فرزندان شاد و خرامان و موفق می شوند.

    3 – مرد شاداب و با انگیزه می شود و در کارش موفق می گردد.اخلاق در خانواده موضوع : عفت و شرم و آثار آنیکی از وظایف اساسی همه انسان ها، حافظ عفت است.

    البته عفت در خانواده به خصوص در بین زن و شوهر از همیت و ارزش ویژه ای برخوردار می باشد.

    عفت یعنی انسان خود از کارهای حرام دور بدارد و شخصیت و کیان خود را با خواستن از مردم محفوظ بدارد.

    از ناپاکیها و آلودگیهای جنسی و شهوانی غیرمشروع، خود را دور نگاه بدارد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند: خویشتن داری در مقابل شهوت، عفت است.• اهمیت عفت داشتن :وقتی عفت در وجود انسان ملکه شد و او خود را بدان آراسته کرد، پاکی، صداقت، سلامت و گسترش صفا و صمیمت در زندگی او به وجود خواهد آمد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : عفت ریشه هر نیکی است و گاهی عفت این قدر ارزش پیدا می کند که در زمره عبارت قرار می گیرد.

    • امام صادق (علیه السلام)درباره عفت می فرمایند : برترین عبادت، عفت و پاکدامنی است.

    • امام علی (علیه السلام)درباره عفت می فرمایند : پاداش مجاهد شهید در راه خدا از کسی که قدرت بر فساد دارد و عفت را برمی گزیند، بیشتر نیست، انسان عفیف فرشته ای از فرشتگان است.• عوامل حفظ عفت :1.

    غیرت 2.

    تأمین نیاز جنسی 3.

    آرستگی همسر • امام رضا (علیه السلام)می فرمایند : آمادگی و آراستگی مرد بر عفت و پاکدامنی زن می افزاید، و گروهی از زنان عفت خود را ترک کردند زیرا شوهرانشان خود را برای نیاز آنها آماده نکردند.ارتباط انسانی یادگیری و ارتباط انسانی در ارتباط با موضوع یادگیری و ارتباط انسانی نکاتی وجود داردالف : تمیز و رعایت اقتضای حال: تمیز یکی از مهارتهای ارتباطی است.

    رعایت موقعیت سخن گفتن یا نوع ارتباط برقرار کردن، یا نحوه برخورد با طرف مقابل نکته مهمی است که باید به اقتضای حال انجام شود.

    مثلاً اگر سیاستمداری در مقابل رقیب خود بایستد و با متانت و محکم و قدرتمند سخن بگوید این رفتار مورد پسند،ملت و پیروان او می شود.

    حال اگر این رفتار را در محیط دوستانه، مثل : اقوام، خویشان ، از وی مشاهده کنند این رفتار بازخور منفی در پی خواهد داشت و دیگران او را طرد و عملش را نکوهش خواهند نمود.

    ب) رفتارهای مبتنی بر جنسیت : رفتارها باید متناسب با جنسیت افراد باشد، مثلاً همانطور که در قرآن گفته شده است (تکبر برای مردم از رذایل اخلاقی به شمار می رود و برای زن در مقابل نامحرم عملی شایسته و نیکو می باشد.• عوامل تأثیر گذار بر شیوه ارتباطی :1.

    نیاز به همبستگی 2.

    نیاز به موفقیت 3.

    جزم گرایی 4.

    ماکیاولیسمآئین همسرداری اخلاق خوش همسرو شکایت و دردل بی فایده* اخلاق خوش همسر : از جمله وظایفی که برای مردان نسبت به خانمها تأمین شده است، داشتن اخلاق خوش است .اخلاق خوش ریشه در بسیاری از خوبیها و رفتار پسندیده و اعمال نیک دارد.

    خوش اخلاقی هم در جامعه و هم در محیط خانه و کار بسیار ارزشمند می باشد.

    خوش اخلاقی روشهای مختلفی دارد.

    مثلاً اگر کسی می خواهد در همه جا اخلاق خوب از خود نشان دهد، باید سعی کند که صفات پسندیده را تمرین کند، مثل ایمان.

    پیامبر (صلی الله علیه و آله)می فرمایند: هر کس ایمانش کاملتر می شود، به همان اندازه باید خوش اخلاق تر شود.• مظاهر خوش اخلاقی :1.

    نرم خویی 2.

    نرم زبانی • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : نیکوکاری و حسن خلق ، خانه ها را آباد و عمرها را زیاد می کند.

    • رسول اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : کاملترین مردم از جهت ایمان، خوش اخلاق ترین آنها می باشد، بهترین شما کسی است که به خانواده اش نیکی کند.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : شخص بداخلاق خودش را در عذاب قرار می دهد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : عیشی بهتر از خوق اخلاقی نیست.

    • درد دل بی فایده : بعضی اوقات انسان در بیرون از خانواده از چیزی ناراحت می شود، حال نباید آن ناراحتی را به درون خانواده بیاورد، این کار درست نسبت بلکه باید سعی می کنیم ناراحتی بیرون از منزل را به درون خانه انتقال ندهیم، چرا که این کار بر روی بچه ها و همسر تأثیر منفی بر جای می گذارد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : وقتی کاری بر مسلمان دشوار شد، شکایت خود را نزد مردم نبرد بلکه نزد خداوند که کلید همه مشکلات در دست اوست، ببرد) • پیامبر (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : هر کس مصیبتی را که در مال یا بدنش کتمان کند و نزد مردم شکایت نکند بر خدا لازم است گناهانش را بیامرزد.اخلاق در خانواده آثار حفظ عفت :از جمله آثار عفت :‌پاکدامنی – جلب اعتماد همسر- تحکیم پیوند خانوادگی است.

    در خانواده اگر مرد عفت داشته باشد، عفت او در همسر و فرزندانش هم تأثیر می گذارد و آنها را از فساد دور خواهد کرد.

    حفظ عفت باعث می شود ، انسان جلو خیلی از خواسته های نفسانی خویش را بگیرد و از آلودگیهای شهوانی دور بماند.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : به واسطه عفت با خواسته های نفسانی مخالفت ورزید.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : اگر می خواهید عفت همسرتان حفظ شود و مورد تعرض دیگران قرار نگیرد، شما هم عفت خود را حفظ کنید.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : از زنان مردم چشم بپوشید تا همسرانتان عفیف بمانند.

    • جلب اعتماد همسر: اگر مرد عفیف باشد، همسر وی او را به عنوان یک انسان بزرگوار، پاکدامن، با شخصیت و ارزشمند می پندارند و به وی اعتماد می کند.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : عفت انسان را حفظ می کند و او را از پستیها نگه می دارد.

    • تحکیم پیوند خانوادگی : هر چه قدر خانواده نسبت به عفت بی توجه باشد همان اندازه نظام زندگی متزلزل خواهد شد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : ثمره پاکدامنی، خویشتن داری است • امام علی (علیه السلام): هر کس آنچه را نمی یابد، بخواهد به زینت عفت آراسته نخواهد شد.ارتباط انسانی سیر تحولات ارتباط انسانی • تاریخ تکامل بشر در دو عصر اتفاق افتاده است :* عصر شفاهی : به زمانی گفته می شود که بشر هنوز به ارتباط و فن آوری جدید و اطلاعات و کتابت خیلی دسترسیس نداشته است.

    عموم انسانها، پیام خود را از طریق حرکات دست و کشیدن عکس به دیگران منتقل می کردند.

    حال اگر بخواهیم آن را از نظر زمانی، حساب کنیم تا سال 832 شمسی و معادل سال 1453 میلادی، این عصر را عصر شفاهی می گویند.

    عصر کتابت : در این عصر بشر به خط و آموختن از طریق نوشتن دسترسی پیدا کرده است پس از سال 1453 میلادی را عصر کتابت می گویند.

    نکته ای را که دانشمندان در تاریخ بدان توجه داشته اند، اختراع کاغذ و پیامدهای آن و تحولی که در اثر اختراع کاغذ و چاپ بوجود آمده است، سیر بشر را به سوی اختراعات جدید، سرعت بخشیده است.

    *کهکشان گوتنبرگ و مارکنی : در این دو تعبیر عالم به دو کهکشان تعبیرشده است.

    در کهکشان گوتنبرگ، بشر به هنرهایی مثل چاپ و نوشتن ، تصاویر دست پیدا کرد.

    در کهکشان مارکنی، تحولات بسیار چشمگیر و عجیب تر است، مارکنی می گوید : ورود بشر به عرصه رادیو و استفاده از امواج و شیوه های جدید ارتباطی که در گذشته سابقه نداشته است، می باشد.

    • گونه های دیگر ارتباط عبارتند از : 1.

    ارتباط با حیوان 2.

    ارتباط با ماشینآئین همسر داری بهانه جویی مرد، دلجویی از مرد• ایراد و بهانه جویی مرد: به طور کل دیده شده است، بعضی از مردها چه در خانه و چه در منزل کارشان ایراد گرفتن است و همواره به کارهای مردم اشکال می گیرند، حال می خواهد کوچک و بی اهمیت باشد.

    این گونه افراد ممکن است خود دارای ایرادهایی باشند که به آنها توجهی نمی کنند.

    این افراد نه تنها مشکلی را برطرف نمی کنند، بلکه با گرفتن ایراد و بهانه زندگی را سخت می کنند، این افراد بیشتر اهل حرف هستند تا اهل عمل باشند.

    حال اگر مردم در خانه از هر کاری ایراد بگیرد مثل رفتار خانم در خانه – تمیزی منزل – نحوه غذا پختن و ...

    این گونه رفتار باعث دلسردی خانم می شود و انگیزه زندگی خوب و شیرین را از او می گیرد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : از جمله شریفترین شخص کریم این است که از آنچه که می داند و می فهمد ( از رفتار نامناسب دیگران تغافل نماید) • دلجویی از همسر : یکی از وظایف مرد این است که حالات همسر خود را در نظر بگیرد، به خصوص وقتی حادثه تلخی بر وی عارض شده است، باید محبت خود را نسبت به وی افزایش دهد، برای اینکه این محبت تسکین و تسلایی باشد بر ناراحتی او.

    امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : حق زن بر مرد این است که بدانی خداوند بزرگ او را مایه آرامش و انس تو قرار داده و این نعمتی است از جانب خداوند، پس باید او را بزرگ داری و با نرمی با او رفتار کنی.اخلاق در خانواده درک همسر و نقش آندرک همسر : زن و شوهر با توجه به اینکه زندگی مشترکی را با هم شروع کرده اند، باید به خواسته های هم توجه کنند پس بنابراین باید حق و حقوق یکدیگر را ادا نمایند و به شخصیت اجتماعی همدیگر احترام بگذارند.• نقش درک همسر:درک همسر آثار زیادی دارد : 1.

    کمک و تعاون 2.

    رفع اختلاف 3.

    رفتار محترمانه 4.

    حفظ شخصیت 5.

    هم دلی و هم دردی حال اگر به همسر بی وجهی نشان داده شود : 1.

    دل سردی 2.

    ملالت 3.

    روح یأس و ناامیدی را بدنبال دارد • پیامبر (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : بودن مرد در میان خانواده اش در پیشگاه خداوند از اعتکاف در مسجد من (مسجد النبی) محبوب تر است.

    مهم ترین مسئله توجه به نیاز خود است، حال اگر مردی به نیازهای خود توجه کند و آن را بشناسد ، بالطبع متوجه نیازها هم در همسرش می شود، ولی اگر به نیازهای خود توجه نکند به نیازهای همسرش هم توجهی نمی کند.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : آنکس که خود را نمی شناسد، چگونه دیگران را بشناسد.• موانع درک همسر:1 – روحیه خود برتربینی : در افراد ممکن است عاملی یا ویژگی خاصی وجود داشته باشد که به واسطه آن خود را نسبت به دیگران برتر بدانند ، مثل زیبایی.

    * امام علی (علیه السلام)می فرمایند : خود بزرگ بینی در سرپرستی و ولایت، خواری در انزواست.

    * امام علی (علیه السلام)می فرمایند : خود بزرگ بینی مرد، او را کوچک می کند.

    2 – بی توجهی به نقش همسر: همه افراد در زندگی نیاز به توجه دارند، زن در منزل زحمت می کشد، خانه را مرتب می کند ، به بچه ها می رسد و غذا تهیه می کند، حال از همسرش توقع دارد که هنگام ورود به منزل به کارهایی که کرده، توجه کند و از او تشکر کند حال اگر مرد توجهی به دور و بر خود نداشته باشد، باعث ناراحتی و دلسری زن می شود و انگیزه او را برای ادامه زندگی از بین می برد.

    * خداوند در قرآن کریم می فرمایند : اگر شکر گزاری کنید، بر شما خواهیم افزود و اگر ناسپاسی کنید، مجازاتم شدید خواهد شد.ارتباط انسانی موضوع : آشنایی با مسیر تحولات فرهنگیعامل ارتباط : 1.

    زبان بیان شفاهی 2.

    خط و نوشتن دستی 3.

    صنعت چاپ و مطبوعات 4.

    وسایل ارتباط جمعی نوین• زبان بیان شفاهی : این عامل مستقیم ارتباطی است و شرایط آن مربوط به دوران اولیه تاریخ است که در آن دو نفر گوینده و شنونده به صورت چهره به چهره بدون واسطه با همدیگر ارتباط برقرار می کردند.

    بعضی اساتید معتقدند که علاوه بر گوینده و شنونده یک عنصر سومی هم وجود دارد که پیام نامیده می شود.

    از ویژگیهای زبان و پیام شفاهی آنست که یکی از دغدغه های بشر داشت این بود که از بین رفتن افراد و حافظه های آنها و گفته های ایشان در تاریخ قابل ثبت و ضبط نبود، لذا در اثر تهدید و نابودی قرار می گرفت.

    • خط و نوشته : با اختراع جدید که خط نام داشت دغدغه های نابودی اطلاعات و دستاوردهای بشر از بین رفت و بشر قادر شد با نوشتن، خود را در آئینه تاریخ نبیند و جایگاه خود ار ترسیم کند.

    صنعت چاپ و مطبوعات: این صنعت پیشرفتهای جدیدی را برای بشر به همراه داشت.

    در انقلاب کبیر فرانسه مطبوعات در مبارزه با استعداد و کسب آزادی به صورت یک سلاح سیاسی و کاری درآمده بود.

    • وسایل ارتباط جمعی نوین : این وسایل عبارتند از : سینما – تلویزیون – رادیو که با ظهور این وسایل بشر باز وارد عرصه شفاهی شد که این عرصه با شیوه نوین و جدید بروز کرد.آئین همسر داری موضوع : عیب جویی، بدخواهان• عیب جویی : همه انسانها باید سعی کنند در پی عیب جویی نروند چرا که از لحاظ شرع هم ممنوع شده است.

    افراد به جای اینکه به دنبال عیب جویی باشند، باید سعی کنند تا عیوب یکدیگر را بپوشانند.

    قرآن شوهر را به منزله لباس زن و زن را به منزله لباس شوهر می داند، بخاطر اینکه یکدیگر را بپوشانند و مایه آرامش یکدیگر باشند.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : ای کسانی که به زبان مدعی اسلام هستید، لیکن ایمان وارد قلبتان نشده است، از مسلمانان بدگویی نکنید و درصدد عیب جویی برنیایید.

    هر کس از دیگران عیب جویی کند، مورد عیب جویی خداوند قرار خواهد گرفت و چنین شخصی ولو در خانه اش باشد، رسوا خواهد شد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : هر کس لباس حیا بپوشد ، کسی عیب او را نمی بیند.

    • خداوند در قرآن کریم می فرمایند : یکدیگر را مورد طعن و عیب جویی قرار ندهید.

    • بدخواهان : بعضی از افراد در زندگی دیگران مداخله می کنند و باعث برهم زدن آن می شوند.

    این عمل آنها دلایلی دارد : 1.

    حسادت 2.

    دشمنی و کینه توزی 3.

    انتقام جویی 4.

    خودستایی 5.

    ایجاد بدبینی 6.

    تظاهر به دوستیفوائد درک همسرانسان در زندگی با مشکلات زیادی روبه رو می شود، هیچ کس از آرامش مطلق برخوردار نیست.

    زمانی که انسان با این مشکلات کنار نیاید، زندگی او دچار تشنج می شود.

    حال اگر زنی می خواهد، شوهرش بر مشکلات پیروزشود می بایست با او هماهنگ شود، این هماهنگی می تواند از لحاظ خرج کردن – خواسته ها باشد.

    نیازهای خود را در حد توان از شوهرش مطالبه کند.

    حال اگر این کارها را انجام داد می توان گفت ، زندگی دچار آرامش و خوشبختی شده است.

    حال اگر شرایط شوهر را در نظر نگیرد و خواسته های وی بیش از توانایی مرد باشد، زندگی دچار اضطراب و تشنج می شود.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : اگر انسان در حد توان خودش خواسته ای را داشته باشد و چزی را تحمیل نکند، برکاتی را به دنبال خواهد داشت.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : اگر زنی یک لیوان آب به شوهرش بدهد از عبادت یکسال که روزش به روزه و شبش به عبادت باشد، برایش بهتر است و خداوند در مقابل هر لیوان آب دادن به شوهر، شهری در بهشت برایش می سازد و شصت جرم او را می بخشد.

    • نکته : اگر زن و شوهری همدیگر را درک کنند ثمره آن خدمت به یکدیگر است.

    • پیامبر (صلی الله علیه و آله) خطاب به حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند : ای علی، هر کس از خدمت به خانواده اش، ننگ نداشته باشد، این موجب بخشش گناهان بزرگ است و آتش غضب پروردگار را خاموش می کند.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : به خانواده خدمت نمی کند، مگر صدیق، شهید یا مددی که خداوند خیر دنیا و آخرت او را بخواهد.ارتباط انسانی وسایل ارتباط جمعی• تعریف وسایل ارتباط جمعی : به آن دسته از وسایلی که در بوجود آمدن تمدن های جدید، مورد استفاده قرار می گیرند، می گویند ویژگی مهم این گونه وسایل قدرت و گستردگی شعاع عمل آنها می باشد.

    «مک دونالد» بر این عقیده است که اختراع خط الفبایی، صنعت چاپ اروپایی و وسایل ارتباطی الکترونی را می توان بر اساس تحولاتی دانست که در طول تاریخ بشر در فرهنگ جوامع پدید آمده است.

    به طور کلی اختراع چاپ را می توان به عنوان طی کردن دوره شفاهی و رسیدن به عالم جدید و انتقال بشر به عالم نوین معرفی کرد.• چهارجهت اصلی و اساسی مطالعات و تحقیقات ارتباطی توسط «لاسول» دانشمندی به نام لاسول می گوید در مطالعات ارتباطی و تحقیقات ارتباطی 4 نکته مهم وجود دارد.1.

    اداره و سازمان وسایل ارتباطی 2.

    محتوای ارتباطات 3.

    شناسایی مخاطبان ارتباطات 4.

    تأثیر اجتماعی ارتباطات • اداره و سازمان وسایل ارتباطی : امروزه مشاهده می شود که مؤسسات ،نهادها و ارگانهای بی شماری، دست اندرکار وسایلهای ارتباطی هستند، حال ممکن است این وسایل ارتباطی مکتوب باشند، مثل روزنامه – نشریات و ...

    • محتوای ارتباطات: درباره ارتباطات و یا وسایل ارتباطی یا نوع پیام هایی که به دیگران منتقل می شود، چه از طریق مطبوعات یا رسانه های دیگر مثل : تلویزیون – سینما ، باید محتوای پیام مورد دقت قرار بگیرد که استفاده های ناروا از آنها نشود.

    • شناسایی مخاطبان ارتباطات : باید دقت شود که در تلویزیون یا رادیو مطالبی گفته شود، برای چه گروه سنی است، آیا این مطالب متناسب با مخاطبش است یا نه؟

    • تأثیر اجتماعی ارتباطات : تأثیر اجتماعی ارتباطات درباره نوع وسیله ارتباطی باید مورد بررسی قرار بگیرد که آیا تأثیر اجتماعی مثبتی داشته یا خیر.

    یا بر چه اساسی این تأثیر صورت گرفته است.آئین همسر داری نادیده گرفتن لغزش همسربه طور کل انسانها در زندگی دچار یکسری لغزشها می شوند، البته تنها کسانی که هیچ گاه دچار لغزش شده اند، ائمه معصوم هستند.

    * بعضی افراد فکر می کنند که اگر لغزشی از همسرشان سرزد، باید سخت گیری کنند، این افراد باید توجه کنند که سخت گیری در زمان دیدن لغزش ، هیچ مشکلی را حل نمی کند، بلکه آن را پیچیده تر و مشکل تر می کند.

    • بعضی دیگر فکر می کنند که در برخورد با لغزش باید آن را شدیداً مؤاخذه کنند، این کار نه تنها مؤثر نیست، بلکه وقتی انسان در اثر احساسات خودش قرار می گیرد ، شاید لغزشهای بیشتری هم مرتکب شود.

    • وقتی انسان بیش از حد به لغزش توجه می کند، موجب خستگی شخصی که لغزش از وی سرزده است می شود و این کار موجب می شود که او دیگر به تذکرات توجه نکند و نافرمان شود.• به مردان در این شرایط توصیه هایی می شود که :1.

    میانه روی و تعقل و تدبر را بکار بگیرند.

    از خطاهای کوچک بگذرند، دعوا راه نیازندازند.

    سعی کنند اگر لغزشی هم وجود دارد، در یک وقت مناسب و با لحن ملایم آن را متذکر شوند.

    • امام سجاد (علیه السلام)می فرمایند : حق زن برگردن تو اینست که نسبت به او مهربانی کنی، زیرا زیردست تو می باشد، طعام و لباسش دهی و ناآگاهی او را ببخشی.

    • امام صادق(علیه السلام)می فرمایند : کسی که زیر دستانش را به خاطر خطاهای کوچک تنبیه کند، نباید انتظار بزرگی و ریاست داشته باشد.اخلاق در خانواده وظایف اختصاصی مرد : به طور کل وظایف اختصاصی مرد عبارتست از :1 – مدیریت و سرپرستی خانواده : خانواده به عنوان واحد کوچکی از یک اجتماع بزرگ محسوب می شود.

    حال این واحد کوچک نیاز به یک سرپرست دارد که خداوند سرپرستی یک واحد کوچک را برعهده مرد قرار داده است.

    حکمت این کار مهم این است که مرد از توانایی جسمی و آمادگی لازم برخوردار است می تواند با سختیهای زندگی مبارزه کند.

    • خداوند متعال در قرآن کریم می فرمایند : مردان سرپرست و نگهبان زنان هستند، بخاطر برتریهایی که خداوند از نظر نظام اجتماع برای بعضی نسبت به بعضی دیگر قرارداده است و به خاطر اتفاقهایی که از اموالشان در مورد زنان انجام می دهند.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : سرپرستی خانواده از سعادت مرد است.

    • خداوند متعال در قرآن کریم می فرمایند : ای کسانی که ایمان آوردید، خود و خانواده خویش رااز آتش جهنم که هیزم آن انسانها هستند دور نگه دارید.

    2- تأمین نفقه : • تأمین نفقه بدین معنا است که مورد نیازهای طبیعی و لازم همسر خود را برآورده کند.

    مثل غذا – لباس – مسکن – سفر – بهداشت و غیره ....

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : مرد باید زن را بپوشاند و شکم او را سیر کند و از لغزشهای او چشم پوشی کند.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : مردی که برای خانواده اش رنج می برد، مانند کسی که در راه خدا جهاد می کند.

    3- توسعه و تأمین رفاه خانواده : امام رضا (علیه السلام)می فرمایند : شایسته است که مرد رفاه و امکانات خانواده اش را توسعه دهد ، تا آنها آرزوی مرگ او را نکنند.ارتباط انسانی ویژگی های وسایل ارتباط جمعیامروزه بشر باتنوع وسایل ارتباط جمعی رو به رو است ، که بر اساس نوع انتشار، این وسایل ارتباطی جدید را می توان تقسیم بندی کرد.

    بعضی از وسایل ارتباطی مانند : چاپ کتاب، مدت زمان بیشتری (1 ماه یا بیشتر) را می طلبد، تا عمل چاپ انجام شود.

    در بعضی دیگر مانند روزنامه که در عرض 2تا 3 ساعت طول می کشد تا بتوان آن را تنظیم و منتشر کرد.

    بعضی دیگر مثل بخش اخبار در رادیو و تلویزیون که در فرصت کوتاه چند دقیقه ای انجام می شود.• وسایل ارتباط جمعی عبارتند از :1 - کتاب 2 – مطبوعات 3- سیما 4 – رادیو • کتاب : قرنها، کتاب وسیله انتقال اطلاعات به دیگران و مرجع آشنایی با فرهنگ و علم بوده است.

    در گذشته دور مطالب را بر روی سنگها، پوست حیوانات ، پوست درخت، حک می کردند ، پس از آن با وسایل ارتباطی جدید مثل چاپ، مطالب علمی و اجتماعی از طریق نوشتن و کتابت، ثبت و ضبط گردیده است.

    پس بنابراین بعد ماندگاری و محکم بودن از ویژگیهای مهم کتاب می باشد.

    • مطبوعات : مطبوعات خود به چند دسته تقسیم می شود: 1.

    روزنامه 2.

    فصل نامه 3.

    گاه نامه 4.

    مجلات علمی * مطبوعات دارای سه ویژگی خاص هستند : 1 – وسعت اخبار 2 – دوام اخبار 3 - تنوع اخبار * در مورد ویژگی مطبوعات می توان گفت که نوع انتشار، وسعت انتشار و مخاطبان آنها با یکدیگر متفاوت هستند.

    * سینما :‌سینما به عنوان یک وسیله ارتباطی می تواند اطلاعاتی را در اختیار بینندگان قرار بدهد و اوقات فراغت آنها را به نحوی شایسته پر کند و برای افراد آموزنده و سرگرم کننده باشد.

    رادیو : ویژگیهای رادیو عبارتند از کلام و استفاده از نت های موسیقی ها و صداهای مختلف که این عوامل تنوع خاصی را به برنامه های رادیو می بخشد و شنونده های مختلف را با ذوق و سلیقه های گوناگون به خود جذب می کند.آئین همسر داری مراقبت از همسر• مراقبت از همسر : از جمله وظایفی که شوهر نسبت به همسرش دارد، مراقبت از وی می باشد.

    مراقبت یعنی : حفظ و نگهداری همسر از هرگونه آفت و آسیب و خطراتی که در کمین او قرار دارد.

    بهترین راه مراقبت ، داشتن ارتباط صمیمی با همسر است، به طوری که با داشتن اینگونه ارتباط مرد می تواند از حضور هر گونه آدم فریبکار که با ظاهر دوستانه وارد زندگی شان می شود و به آن آسیب می رساند، جلوگیری کند.

    مرد باید در خصوص مراقبت از همسرش دستورات اسلام را بکار ببرد، به طوری که حجاب، لباس و حضور همسرش را در مهمانی ها و مجالس مدنظر قرار دهد و بدین وسیله هم شخصیت خود هم شخصیت همسرش را حفظ کند.

    • پیامبر (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : زنان را به کارهای نیک دستور دهید • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : سعادت مرد اینست که سرپرست و قیم خانواده اش باشداخلاق در خانواده وظایف اختصاصی زنوظایف اختصاصی زن عبارتند از : 1.

    اطاعت از دستورات شوهر 2.

    تدبیر در منزل 3.

    پاسداری از حریم خانواده 1- اطاعت از دستورات شوهر : منظور از اطاعت از شوهر این است که آن سری از دستوراتی را که اسلام بر آن تأکید کرده است.

    مثل : امور حقوقی، خانوادگی و اخلاقی.

    حال اگر خواسته مرد بر خلاف دستورات اسلام چه از لحاظ حقوقی، خانوادگی و اخلاقی باشد، زن مجبور به اطاعت از شوهر نمی باشد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : زن تا حق شوهر را نپردازد، حق خدا را ادا نکرده است.

    2- تدبیر در منزل : به طور کلی، کار در منزل و اداره آن از وظایف زن محسوب نمی شود، ولی از سنتهای اسلامی است، که زن آن را برعهده بگیرد.

    به نحوی که پیامبر(صلی الله علیه و آله)، وظایف خانه را برعهده حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و کارهای بیرون منزل را برعهده حضرت علی (علیه السلام)قرار دارند.

    • پیامبر(صلی الله علیه و آله)در این باره می فرمایند : حق مرد بر زن اینست که زن چراغ خانه را روشن کند، به تهیه غذا و آشپزی بپردازد، هنگام ورود شوهر از او استقبال کند، به او خوش آمد بگوید ، آب و حوله حاضر کند.

    3- پاسداری از حریم خانواده : از دیگر وظایف زن، پاسداری از حریم خانه و خانواده و امکانات آن می باشد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : زن نسبت به مال شوهر نگهبان و مسؤول است.ارتباط انسانی عصر الکترونیک و آثار آنبه طور کل مشاهده شده است که در طی 50 سال گذشته، پیشرفتهای بشری در زمینه وسایل ارتباطی نوین بسیار چشم گیر بوده است.

    در قدیم الایام این مسئله به ذهن بشر خطور نمی کرد، زمانی فرا برسد که به این تکنیکهای نوین، مثل حمل و نقل، ارتباطات و وسایل ارتباط جمعی دسترسی پیدا کند.

    اما امروزه ما می بینیم که این گونه تکنیکهای در جامعه بشری بوجود آمده است، به طوری که در کوتاه ترین زمان ممکن اطلاعات بی شماری از دورترین نقاط دنیا در دست و خدمت او قرار می گیرد.تکنیهای نوین عبارتند از :1.

    دگرگونی درگیرنده های تلویزیون 2.

    بخش برنامه ها با ماهواره های ارتباطی 3.

    بخش برنامه های تلویزیون از طریق سیم 4.

    دستگاه های ضبط تصویر تلویزیونی• در رابطه با عصر الکترونیک، نکاتی وجود دارد که عبارتند از :1.

    رسانه های جمعی در جامعه جدید 2.

    کارکرد رسانه ها 3.

    پشتیبانی از ارزشها و ایدئولوژی جامعه • رسانه های جمعی در جامعه جدید: رسانه های جمعی به نحوی عمل کرده است که دنیا و حتی کره زمین را به یک دهکده و محیط محدود تبدیل کرده است.

    چرا که با وجود اینگونه وسایل، فاصله ها از بین رفته و جامعه ها به هم دیگر نزدیک شده است.

    • کارکرد رسانه ها : هر یک از رسانه ها، کارکرد مربوط به خود را دارا می باشد، اما وسعت رسانه های جدید از جمله ماهواره ها و اینترنت و تلویزیون ، نسبت به بقیه وسایل ارتباطی، بیشتر است و مخاطبان بیشتری را به خود جلب کرده است.کارکرد رسانه ها عبارتند از :1.علمی 2.

    سرگرم کننده 3.

    انتشار علوم و فنون 4.

    پرکردن اوقات فراغت* پشتیبانی از ارزشها و ایدئولوژی جامعه :افراد در برخورد با وسایل ارتباطی نوین باید دقت داشته باشند که این رسانه ها و اطلاعاتی که از این وسایل پخش می شود، وقتی که برای این گونه وسایل گذاشته می شود،آیا باورهای دینی افراد را تقویت می کند؟

    آیا به حال دنیا و آخرت انسان مفید می باشد یا نه ؟سوء ظن و آثار فردی و اجتماعی آنبه طور کل باید توجه داشته باشیم، آنچه که اسلام ما را بدان دستور داده است، حسن ظن در بین مردم است ، یعنی اینکه نگاه افراد به یکدیگر همیشه مثبت باشد، به یکدیگر اعتماد کنند.

    حال اگر این حسن ظن در افراد ملکه شود، زندگی کردن نیز آسان خواهد شد.

    حسن ظن چه در جامعه و خانواده و خانه لازم است، اما وجود آن در خانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    چرا که اگر سوء ظن وارد خانه شود، آثار فردی و اجتماعی بدی را در پی خواهد داشت.

    پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند: خداوند خون، مال ، آبروی مسلمانان را محترم شمرده است و سوء ظن به مسلمانان را تحریم نموده است.

    خداوند در قرآن کریم می فرمایند : ای کسانی که ایمان آوردید، از بسیاری ازگمانهای بد، اجتناب کنید، زیرا بعضی گمانها، گناه است.• آثار سوء ظن : سوء ظن آثار فردی زیادی درپی خواهد داشت :1 – خوشی و آرامش را از بین می برد 2 – انسان به طور مداوم بر رفتار همسرش ریزبین می شود 3 – انسان به همسرش به صورت متهم می نگرد 4 – انسان از لحاظ روحی همیشه در عذاب است 5 – انسان منزوی می شود و با دیگران قطع رابطه می کند.

    6 – عدم اعتماد به نسبت به خویشان و نزدیکان پیدا می کند.آثار اجتماعی سوء ظن :1.

    غیبت 2.

    تهمت 3.

    غیرت بی مورد 4.

    گسستن الفت در زندگیاخلاق در خانواده تربیت کودکبه طور کل افراد پس از ازدواج به اولین خواسته و انتظاری که از یکدیگر و خدای متعال دارند، داشتن فرزند سالم وصالح است.

    خداوندمتعال در قرآن کریم می فرمایند : آنان هستند که با خدای خود می گویند : پروردگارا ما از همسرانمان فرزندی مرحمت فرما، مایه چشم روشنی و سرور باشد و ما را پیشوای اهل تقوا قرار بده.• در تربیت کودک عواملی مؤثر می باشد که عبارتند از :1.

    خانواده 2.

    قانون وراثت 3.

    محیط زندگی 4.

    مدرسه 5.

    جلسات موعظه 6.

    دوستان 7.

    کتاب و مجلات 8.

    حرفه و هنر 9.

    حکومت 10.

    برنامه های اختصاصی کودک 11.

    معلم از بین تمام این موارد، پدر و مادر از نقش اساسی و جایگاه ویژه ای برخوردار هستند، چنانچه محیط خانه و رفتار پدر و مادر، نخستین آموزشگاه مؤثر بر تربیت فرزندان محسوب می شود.• تأثیر پدر و مادردر تربیت کودک عبارتست از :1.

    در اعتقادات و ایمان 2.

    علاقه به راستی و درستی 3.

    تنفر از دروغ و نادرستی 4.

    عزت نفس و شخصیت 5.

    رشادت و شهامت 6.

    بخشش و سخاومت 7.

    تعاون و همکاری 8.

    علاقه به نوع دوستی 9.

    فضائل اخلاقی 10 .

    مبارزه با رذایل اخلاقی 11.

    مبارزه با مشکلات * پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : هر کودک بر اساس فطرت توحیدی، به دنیا می آید و این پدر و مادر هستند که او را یهودی و یا نصرانی بار می آورند.ارتباط انسانی آثار و نتایج عصر الکترونیکامروزه شاهد این مسئله هستیم که رسانه های شنیداری و دیداری و مکتوب رسانه های دیگر، نقش تعیین کننده ای در ترویج فرهنگ بشر ایفا می کند، تا جایی که این گونه وسایل ارتباطی را به عنوان وسایل آموزشی پنهان، مطرح کرده است.

    در عصر حاضر مشاهده می شود که رسانه ها از جمله رادیو و تلویزیون 50 درصد مخاطبان را ، به خود اختصاص داده است اما با ورود رسانه های دیجیتالی می بینیم که از رونق و بازار گرم آنها نیز کاسته شده ست.

    • نکته: اثرگذاری رسانه ها می تواند به صورت فردی – اجتماعی و رفتاری باشند.

    • نتایج رسانه ها در عصر الکترونیک به دو گونه است : 1.

    نقش ماهواره در انهدام و فراموشی شعور اجتماعی 2.

    فرهنگ رسانه ای • نقش ماهواره در انهدام و افراموشی شعور اجتماعی : به طور کلی ماهواره در انهدام و فراموشی شعور اجتماعی نقش بسیار زیادی داشته است، به طوری که باعث نگرانی جوامع اسلامی و حتی کشورهای که به ظاهر لائیک هستند و خیلی مقید به مذهب هم نیستند، شده است.

    به طوری که این نگرانیها را با تظاهرات و راهپیمائیها بر علیه این برنامه ها ، ابراز داشته اند.

    • فرهنگ رسانه ای : در این رابطه علاوه بر پدرو مادر، کارشناسان فرهنگی به مسئله تأثیرگذاری رسانه ها بر نفوذ کلام آنها بر بچه هاف ابراز نگرانی کرده اند، زیرا دیده شده است که بچه ها با دیدن اینگونه رسانه ها، دیگر از پدرو مادر ، حرف شنوی ندارند و بیشتر از کلام رسانه ها تأثیر می پذیرند.آئین همسرداری خوش روییبه طور کل اسلام انسانها را به خوش رویی امر کرده است.

    چرا که روی خوش و برخورد نیکو و چهره گشاده عامل انبساط خاطر و در نتیجه شادی در زندگی می شود.

    • امام علی در این باره می فرمایند : برخورد شایسته و نیکو مایه تداوم پیوند است • امام علی می فرمایند : مؤمن شادی اش در چهره او نمایان است و اندوه وی در قلبش پنهان است.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : شما که نمی توانید با اموال خود به همه مردم گشایش دهید، پس با چهره گشاده و رویی خوش با آنها برخورد کنید.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : خوش رویی وسیله کسب محبت و سبب نزدیک شدن به خداست و ترش رویی سبب نفرت و دوری از خداوند است.‌محبت به کودک• نیاز کودک به محبت : یکی از عوامل مهم در رشد و تربیت کودک، نیاز او به محبت است.

    بنابراین پدر و مادر و مربیان نباید از این مسئله غافل شوند.

    مادر خصوصا به روشهای زیر می تواند به فرزندش محبت کند : 1.

    شیردادن 2.

    انس گرفتن 3.

    نوازش کردن 4.

    درآغوش گرفتن • امام صادق‌(علیه السلام)می فرمایند : خداوند به انسان به خاطر فطرت محبتش به فرزند، ترحم می کند.• مظاهر محبت به کودک عبارتست از :1.

    بوسیدن 2.

    به آغوش گرفتن 3.

    تبسم کردن 4.

    نوازش با دست بر سر و صورت فرزند.

    امام صادق در خصوص بوسیدن فرزند می فرمایند : کودکان خود را بسیار ببوسید، زیرا برای شما در قبال هر بوسه، درجه است در بهشت.• ابراز محبت آثار زیادی در پی خواهد داشت که عبارتست از :1.

    رشد عاطفی 2.

    احساس شخصیت و بزرگی 3.

    برخورداری از صفات پسندیده اخلاقی 4.

    روان شادی 5.

    خوش قلبی 6.

    شادی و نشاط 7.

    اعتماد• کمبود محبت آثار زیادی به دنبال خواهد داشت که عبارتست از :1.

    خشونت 2.

    تندخویی 3.

    لجبازی 4.

    بدبینی 5.

    زورگویی 6.

    حساس شدن 7.

    ناامیدی 8.

    خودخواهی 9.

    افسردگی 10.

    گوشه گیری 11.

    ناسازگاری • افراط در محبت : همانطور که غذا دادن به کودک اگر زیاد و یا کم انجام شود، برای وی ضرر محسوب می شود، زیاده روی و کوتاهی در محبت کردن هم باعث عوامل مخربی در وی می شود.آثار افراط در محبت :1.

    نازپروردگی 2.

    لوس شدن 3.

    از خودراضی شدن 4.

    عدم شکیبایی 5.

    مغرور و متکبر 6.

    تسلیم در برابر مشکلات و مصائب 7.

    خودرأی شدن 8.

    از لحاظ فکری سست • آمار باقر (علیه السلام)می فرمایند : بدترین پدران کسی است که در نیکی کردن به فرزندان از حد تجاوز می کند.آئین همسرداری سپاسگذاری از همسر : آراستن مرد برای همسرشسپاسگزاری از همسر :یکی از وظایف مهم انسانها در زندگی سپاسگزاری و تشکر از دیگران است هر کس زبان تشکر داشته باشد، خداوند هم نعمتهای خود را بر روی آشکار می کند و هر کس زبان تشکر نداشته باشد، خداوند نعمتهای خود را از وی می گیرد.

    حال در زندگی هم مرد می بایست زبان تشکر داشته باشد، به طوری که وقتی وارد منزل شد، از زحماتی که خانم خانه در طول روز برای او و خانواده اش کشیده است، قدردانی کند، مثلاً از غذا پختن، تمیز بودن خانه و بچه ها و غیره ...تشکر در زندگی برکاتی به دنبال دارد :1.

    تشکر موجب افزایش کار و کوشش و بعضاً تلاش و فداکاری در زندگی می شود.

    به زندگی دلگرمی می بخشد.

    باعث افزایش انس و محبت می شود.راههای تشکر عبارتست از :1.

    نگاه کردن 2.

    سلام کردن 3.

    یک شاخه گل 4.

    هدیه دادن • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : هر کس به مسلمانی آفرین بگوید، خداوند متعال تا قیامت برایش آفرین می نویسد .

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : هر کس از مسلمانی را احترام کند، و با کلامی خوش از او دلجویی کند و غمهایش را برطرف کند، همواره در سایه رحمت خدا قرار می گیرد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : کسی که از احسان مردم قدردانی نکند، شکر خدای را نیز به جای نمی آورد.آراستن مرد برای همسرش :همانطور که مرد در زندگی اش از همسر خود توقع دارد که او را همیشه آراسته و تمیز ببیند، خود او هم می بایست برای همسرش آراسته و تمیز باشد.

    • پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)می فرمایند : باید شما خودتان را برای همسرتان مرتب و آماده نگه دارید، چنان که در دست دارید آنان خودشان را برای شما مهیا سازند.اخلاق در خانواده موضوع : احترام به کودک و آثار آنیکی از اساسی ترین عامل رشد و شخصیت کودک، احترام گذاشتن به او می باشد.

    پیامبر (صلی الله علیه و آله)می فرمایند: هر گاه نام فرزندانتان را می برید، او را گرامی بدارید و جای نشستن را برای او فراهم کنید، نسبت به او ترش روی نباشید.

    کودکانی که از احترام و محبت والدین برخوردار بوده اند، کودکانی با شخصیت و مؤدب، با گذشت ، محترم، با انصاف و صمیمی و دارای اعتماد به نفس هستند، اما کودکانی که از احترام و محبت والدین برخوردار نبوده اند، در رفتار و شخصیت آنها، آثار بدی گذاشته شده است.

    مثلاً اگر نیاز آنها به محبت و احترام از سوی خانواده ارضا نشود، به افرادی روی می آورند که از محبت کاذبشان برخوردار می شوند و آثار این محبت کاذب، فساد و تباهی می شود.آثار احترام به کودک :رشد شخصیت : یکی از آثار احترام به کودک رشد شخصیت او می باشد.

    وقتی کودک به این مرحله رشد برسد، با دیگران به صحبت می پردازد، به رفتارش اهمیت می دهد، سعی می کند رفتارش منطقی باشد، احساس می کند وجودش مفید و با ارزش است.

    رشد فضائل اخلاقی : یکی دیگر از آثار احترام به کودک رشد فضائل اخلاقی وی می باشد، به گونه ای که با این عمل، انسانیت معرفت، ایمان ، ادب ، کمال، حسن معاشرت در وی پرورش می یابد و خصوصیات بد از و دور می شود.

    امام علی (علیه السلام)می فرمایند : هر کس بزرگی و کرامت نفس داشته باشد، گناه نمی کند.• برطرف شدن احساس حقارت :یکی دیگر از آثار احترام به کودک برطرف شدن احساس حقارت دردی می باشد، چرا که وقتی کودک از احترام لازم برخوردار شود، هیچ گونه کمبودی در خود احساس نمی کند.ارتباط انسانی موضوع :‌اهداف گفتگوهمانگونه که اشخاص از لحاظ ظاهر با هم متفاوت هستند نیت ها و افکار انسانها متفاوت و گوناگون است.• انگیزه های مثبت :انگیزه های مثبت شامل دو بخش می باشد : 1.

    حق خواهی 2.

    روشن گری در گفتمان ها و مکالمات و مباحثه ها این مسئله مدنظر است که انسان طالب حق و حقیقت است، و بر این اساس می بایست هر کجا پی ببرد که حق با دیگری است، آن را بپذیرد و حق پذیر باشد، این حق پذیری علائم اهل ایمان است.

    • امام علی (علیه السلام)در مورد حق پذیری می فرمایند : حکمت و سخن حکیمانه و درست، گمشده مؤمن است و هر کا آن را بیابد، اخذ می کند.

    یکی دیگر از اهداف مثبت گفتگو، روشن نگری است.

    وقتی انسان مطلبی را می داند و به حقیقت آن پی برده است، بر این اساس وقتی شخصی وی را نسبت به آن حقیقت گمراه و منحرف کند، سعی می کند از روی لطف و خیرخواهی حقیقت را به وی بفهماند تفهیم حق و هدایت و راهنمایی دیگران ، یکی از انگیزه های مثبت به معنای روشن نگری می باشد.* به طور کل در گفتمان ها می بایست آدابی را رعایت کرد، که این آداب عبارتست از :1.

    تأکید بر نکات مشترک 2.

    فهم موضوع گفتگو 3.

    صراحت 4.

    توجه به گفته نه گوینده 5.

    استدلال طلبی و حق محوری 6.

    ملایمتآئین همسرداری موضوع : پرستاری از همسربه طور کل انسانها به تعاون و یاری یکدیگر نیاز دارند، و همواره می بایست یا و پشتیبان یکدیگر باشند، اما این یاری و کمک در بین زن و شوهر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    چرا که اگر این مسئله در بینشان وجود نداشته باشد، زندگیشان دوام پیدا نخواهد کرد.

    در تمام اوقات زندگی ، تعاون و همکاری بسیار لازم است، در زندگی زمانهایی وجود دارد که یکی از زوجین برایش مشکلی می آید، بنابراین در این اوقات این همکاری و تعاون باید با دلجویی و همراهی، توأم شود.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : کسی که به عیادت، بیماری می رود، همواره در رحمت الهی گام بردارد تا بیننده آنگاه که نزد بیمار نشست ، غرق در رحمت خداوند می گردد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : هر کس بیماری را به آنچه که دوست دارد، اطعام کند، خداوند او را از میوه های بهشت خواهد داد.

    • امام رضا (علیه السلام)می فرمایند : هر مؤمنی که مؤمنی را در بیماریش عیادت بکند،اگر صبح باشد، هفتاد هزار ملک او را همراهی می کند و چون نزد او بنشیند، رحمت خدا او را فراگیرد و فرشتگان تا شب برای او استغفار کنند و اگر شب باشد، همین اجر تا صبح برای او خواهد بود.‌روش احترام به کودکاحترام گذاشتن به کودک روشهای گوناگونی دارد که عبارتست از :1.

    بازی و رفاقت 2.

    تقدم در سلام کردن 3.

    وفای به عهد • بازی و رفاقت : یکی از عواملی که برای رشد کودک مناسب است، بازی رفاقت با او می باشد.

    این عمل ، علاوه بر اینکه مشکلات جسمی و روانی او را برطرف می کند ، برای وی یک نوع احترام محسوب می شود.

    • به طور کلی بچه ها دنباله رو پدر و مادر خویش هستند و از آنها الگو می گیرند و سعی می کنند از رفتارآنها طبیعت کنند.

    رفتار پدر و مادر باید به گونه ای باشد که برای کودک قابل عمل باشد و از توانایی او خارج نباشد، به همین دلیل بزرگترها می بایست رفتار خود را تنزل دهند و هم سطح کودک خود شوند تا بتوانند با او هم بازی شوند، این عمل پدرو مادر تأثیر بسیار زیادی در نشاط و شادمانی کودک می گذارد.

    • امام علی (علیه السلام)می فرمایند : کسی که فرزند کوچک دارد، با او رفتار کودکانه داشته باشد.

    • امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : بگذار، فرزندت تا 7 سالگی بازی کند.

    نکته : یکی از نکات مهم در بازی کردن با کودک اینست که خیلی از استعدادهای او از این طریق شکوفا خواهد شد، و از افسردگی و گوشه گیری کودک جلوگیری می کند.

    • تقدم در سلام کردن : در اسلام به جواب درست و خوب دادن کودک سفارش زیادی شده است.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : پنج چیز است که تا لحظه مرگ آنها را فراموش نخواهم کرد.

    یکی از آنها سلام کردن به کودکان است که تا پس از من به صورت سنت درآید.

    • وفای به عهد : وقتی به کودک وعده ای داده می شود، باید به آن عمل شود ، چرا که این کار خود نشانه صداقت و درستی است حال اگر وعده ای داده شود و بدان عمل نشود، بچه از این عمل، فریب و دروغ را برداشت می کند و یاد می گیرد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : وقتی یکی از شما به فرزندش وعده ای دارد، حتماً بدان وفا کند.ارتباط انسانی موضوع :‌استماع و مهارتهای شنیدنخداوند در قرآن کریم می فرمایند : پس مژده بده آن بندگان را، کسانی که سخن را گوش می دهند و پیروی می کنند، نیکوترین ایشان، آنانکه خداوند آنان را هدایت کرده است و اینان صاحب خرد هستند.*فرق شنیدن با استماع چیست؟یک زمانی است که فردی در حین گذشتن از محلی، صدایی به گوشش می رسد، این عمل شنیدن می باشد.

    اما زمانی است که فرد در حین گذشتن از محلی، صدایی به گوشش می رسد، توقف می کند و به صدا دقت می نماید و گوش می دهد، این عمل را گوش دادن یا استماع می گویند.

    به طور کل بر اساس نظریه مارک، فرآیند گوش دادن شامل توجه کردن، شنیدن، فهمیدن، یادآوری می باشد.

    گوش دادن یک فرآیند طبیعی است که مستلزم توجه کردن و یادآوری و فهم کلام گوینده می باشد، اما شنیدن یک فرآیند طبیعی است که نیاز به یادگیری ندارد و فرد بر روی شنیده ها کنترل و دقت خاصی ندارد.انواع گوش دادن : گوش دادن به 7 قسمت تقسیم می شود:1 – گوش دادن با تمرکز 2 – گوش دادن انتخابی 3 – گوش دادن همراه با ارزش گذاری 4 – گوش دادن توأم با محبت و احترام 5 – گوش دادن منتقدانه 6 – گوش دادن مکالمه ای 7 – گوش دادن تشخیصی * هنر خوب گوش دادن : در آموزه های دینی به این نکته اشاره های زیادی شده است.

    امام علی (علیه السلام)می فرمایند : زمانی که نزد دانشمندی نشستی، پس بر شنیدن نسبت به گفتمان حریص تر باشد و خوب گوش دادن را بیاموز، همانگونه که خوب گفتن را می آموزی و سخن هیچکس را قطع مکن.

    • در این رابطه سخنی از مولانا آمده است : آدمی فربه شود از راه گوش جانور فربه شود از حلق و نوشآئین همسرداری موضوع : اقتصاد در خانوادهاقتصاد در خانواده : یکی از مهمترین مسائلی که همه افراد باید بدان توجه کنند، آنست که مخارج زندگی زن و بچه، همگی به عهده مرد خانواده است.

    این مخارج عبارتست از مسکن، خوراک، پوشاک ، بهداشت و ...

    نکته ای د راین مورد بدان اشاره شود، اینست که وقتی مرد این نیازها را برآورده می کند، نباید هیچ منتی بر آنها قرار دهد و چیزی را از آنها دریغ کند.مرد خانه در حین تأمین مخارج زندگی باید به نکاتی توجه کند :1 – رعایت دخل و خرج زندگی 2 – اولویت بندی مایحتاج 3 – آینده نگری و پیش بینی حوادث نکته : در بحث اقتصاد خانواده زن و شوهر می بایست از چشم و هم چشمی اجتناب کنند، چرا که مردم از چشم و هم چشمی در زندگی خسته می شود و خوشی زندگی به ناخوشی و درگیری و نزاع تبدیل می شود، چرا که مرد یکسری انتظاراتی از زن پیدا می کند که تأمین نمی شود و بالعکس .

    حال انسان باید توجه کند که بر طبق واقعیت های که در زندگی شان وجود دارد، از یکدیگر توقع داشته باشند.

    امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : چهار دسته مردم دعایشان به اجابت نخواهد رسید یکی از آنها که مالشان را تلف کند و آن گاه بگوید خدایا روزی مرا برسان پس خدا می فرمایند‌:‌مگر به تو دستور ندادم که اقصاد را رعایت کنی.

    امام کاظم (علیه السلام)می فرمایند : اسراف و سخت گیری هر دو مکروه هستند، میانه روی را نباید از دست داد.برقراری عدالت میان کودکانبه طور کل برای رشد و شخصیت تربیتی، صحیح کودک، لازم است پدر و مادر در بین بچه ها به عدالت رفتار کنند و هیچ گونه تبعیض برای آنها قرار ندهند.

    حال اگر پدر و مادر تبعیض قائل شوند، باعث می شوند که در بین بچه ها کینه و حسادت بوجود بیایید.

    یکی از توصیه های دینی برقراری عدالت می باشد که می بایست درهمه جا رعایت شود، حال در بین فرزندان این برقراری عدالت از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : بیان فرزندانتان عدالت را رعایت کنید، چنانچه دوست دارید آنان در احسان و لطف به شما به عدالت رفتار کنند.

    • مظاهر عدالت : 1- تشویق 2- محبت 3- تمجید 4- پرسیدن 5- نگاه 6- نوازش 7- مساوات 8- خوراک 9 - پوشاک 10- بخشش 11- کار 12 - حمایت 13 - امکانات 14 – مزایا روایتی از پیامبر اکرم نقل شده است : روزی مردی یکی از فرزندانش را بوسید، پیامبر فرمود : فرزندان دیگرت را هم ببوس و این درست نیست، یکی را ببوسی ولی دیگری را نبوسی .• جلوه های بی عدالتی:رفتارهای دو گانه، تبعیضانه آمیز مشکلاتی از قبیل رقابت های ناسالم را بوجود می آورد.• نمونه های جلوه های بی عدالتی عبارتند از :1.

    تبعیض در دخترو پسر بودن 2.

    بزرگ و کوچک بودن 3.

    مضایقه در محبت 4.

    مضایقه در نوازش قرآن کریم می فرمایند : خداوند متعال به هر کس بخواهد، دختر می بخشد و به هر کس بخواهد پسر می بخشد و یا هم پسر و یا هم دختر می بخشد.موضوع : ارتباط و معاشرت با دیگران ارتباط نظری :در مورد ارتباط و معاشرت با دیگران روایات متعددی از اهل بیت بیان شده است.

    پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)خطاب به اباذر می فرمایند : ای اباذر هم نشین صالح از تنهایی و انزوا بهتر است و تنهایی بهتر از هم نشین بد است.

    حواریون از حضرت عیسی سؤال کردند (یا روح ا...

    ما با چه کسی هم نشینی کنیم، فرمودند : با کسی که: 1.

    دیدن او شما را به یاد خداوند متعال بیاندازد.

    کلام او بر علم و دانش شما بیافزاید 3.

    عمل او شما را به یاد قیامت و آخرت بیاندازد.انواع معاشرت :1.

    معاشرت انسانی 2.

    معاشرت عالی 3.

    معاشرت شهروندی 4.

    معاشرت دوستانه 5.

    معاشرت خانوادگی • نکته : نوع ارتباطی که انسان با دیگران برقرار می کند، بر اساس موقعیت آنها متفاوت است.

    • امام سجاد می فرمایند : پس حق مادر اینست که بدانی، او تو را به گونه ای حمل کرده که هیچ کس را به آن گونه حمل نکرده و از ثمره دل و شیره جانش به تو طعام خورانده است.آئین همسرداری موضوع : اختلاف در داشتن فرزندبچه از ثمرات مشترک زندگی یک زن و شوهر می باشد و هر زوجی آرزوی داشتن یک فرزند سالم و شایسته را دارد.

    در مواردی داشتن فرزند مایه اختلاف می شود، موارد اختلاف عبارتست از : 1 – آیا بچه دار بشوند یا نه ؟

    2 – چه زمانی بچه دار بشوند؟

    3 – تعداد فرزند 4 – جنسیت فرزند* عواملی وجودد دارد که زوجین از بچه دار شدن صرفه نظر می کنند:1.

    سلیقه 2 – فقر و تنگدستی 3 – فرزند مانع آزادی و سبب مزاحمت • امام صادق(علیه السلام)می فرمایند: سعادت انسان در داشتن فرزند شایسته است.

    دوران جوانی بهترین دوران برای بچه دار شدن است، به دلیل اینکه : 1 – سلامتی و تندرستی 2 – تعلیم و تربیت 3 – صبر و حوصله 4 – مفید بودن به والدیناخلاق در خانوادهیکی دیگر از عوامل رشد کودک که در اعتماد به نفس و استقلال و شخصیت فردی و اجتماعی او تأثیر دارد، آزادی اوست منظور از آزادی نیاز وی به شادی و نشاط است.

    چرا که در بعضی مواقع مقرراتی برای وی وضع می شود که خشک و بی روح می باشد.

    البته باید به این مسئله اشاره شود که آزادی به معنی، بی بندوباری، عصیان گری، قانون شکنی و فرار از مسؤولیت ها و قوانین نیست.

    آزادی برای کودک بسیار لازم است، چرا که در اثر آزادی کودک با نشاط و شاداب می شود و بسیاری از استعدادهای او شکوفا می شود، و ازعقب ماندگی نجات می یابد.• حدود آزادی : آزادی کودک به سه گونه تقسیم می شود:1 – از آزادی کودک مطلقاً جلوگیری کنیم.

    2 – آزادی مطلق بدون محدودیت 3 – آزادی منطقی حساب شده پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : کودک 7 سال اول فرمانده است ، 7 سال دوم فرمانبردار است ، 7 سال سوم مشاور و یاور پدر و مادر است.• شرایط و موانع آزادی :1 – آزادی در زمینه غرایض، شهوات و تمایلات نفسانی مشروع باشد.

    2 – اعطای آزادی به میزان لیاقت و ظرفیت کودک باشد.

    3 – ارضای خواسته ها با استفاده از آزادی تحت کنترل و نظارت پدر و مادر باشد.

    4 – تناسب سن و جنسیت، درک و استعداد کودک در اعطای آزادی باید مورد نظر باشد.

    5 – تشخیص عقلانی کودک در زمینه رفع نیاز فردی، حدی برای آزادی او خواهد بود.• موانع آزادی :1 – افراط در محبت 2 – اسیر تمایلات و خواسته های او شدن 3 – سوء استفاده از آزادی های اعطایی 4 – عدم رعایت ضوابط و مقررات و مسائل انطباقی 5 – تباهی و فساد و بی توجهی به ضوابط اخلاقی 6 – جهل و نادانی نسبت به کیفیت مطلق آزادیهای اعطایی.ارتباط انسانی موضوع : ارتباط انسان با خالقدرباره ارتباط با خداوند در قرآن کریم و روایات معصومین (علیه السلام)سخنان فراوانی آمده است .

    گذشته از این آیات و روایات، انسان علاقه مند است با معبود خود ارتباط برقرار کند.

    • خداوند متعال به حضرت موسی فرمود : کسی که شب بر او می گذرد، دروغ می گوید مرا دوست دارد.

    • خداوند متعال در سوره طه می فرمایند : همانا من هستم خدای یکتا و هیچ خدایی بجز من نیست، پس مرا به یگانگی بپرست و عبادت کن و نماز را برای یاد من بپا دار.

    در روایات آمده است، هر کس دوست دارد با خداوند سخن بگوید نماز بخواند، هر کس دوست دارد خداوند با او سخن بگوید، قرآن بخواند.• ارتباط با خداوند چه اثری دارد؟• در روایات از امیرالمؤمنین آمده است : هر کس رابطه میان خود و خداوند را اصلاح کند، خداوند میان او مردم را اصلاح خواهد کرد.

    کسی که با خدا ارتباط برقرار کند، و محبت به خدا در دل او موج بزند، خداوند محبت او در دل مردم قرار می دهد و این آثار عبادت است.

    • خداوند در سوره رعد می فرمایند : همانا با یاد خداوند دلها آرام می گیرد.آئین همسرداری موضوع :‌مهریهمهریه : یکی از سنت های اسلامی و فرهنگی، مهریه است و یکی از توصیه های دین اسلام می باشد.

    درحقیقت مهریه یک هدیه از مرد به سوی همسر آینده اش می باشد.

    مهریه وسیله ای برای بیان علاقه و صداقت مرد است.

    قرآن کریم می فرمایند : مهر زنان را به طور کامل به عنوان بدهی یا عطیه به آنان بپردازید.

    • مقدار مهریه : مهریه می تواند به صورت پول – طلاف آموزش هنر، صنعت، احکام ، قرآن باشد.

    میزان مهریه به مقدار رضایت زن و شوهر است.

    نکته ای که در مورد میزان مهریه وجود دارد اینست که انسان باید وعده ای را بدهد که بتواند بدان عمل کند.

    اگر مرد مهریه سنگین تعیین کند و نتواند بپردازد، این زندگی دچار مشکل می شود.

    امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : هر کس برای همسرش مهریه قرار دهد و قصد پرداخت آن را نداشته باشد، مانند دزد است.

    پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : خجستگی زن اینست که راحت خواستگاری شود و مهریه اش سبک باشد.

    • پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : بهترین زنان امت من، خوب روترین و کم مهریه ترین آنانند.• نکوهش مهریه سنگین :• امام صادق (علیه السلام)می فرمایند : شومی و ناخجسته بودن زن از زیاد بودن کابین او و نافرمانی او از شوهر است.

    • پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله)می فرمایند : مهریه را آسان بگیرید، زیرا مرد مهریه سنگین را می دهد ولی در دلش کینه از وی باقی می ماند.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    برگرفته از کتاب " همسر اگر اینگونه بود "

    تالیف : راضیه محمد زاده

چکيده: بهترين راه شناسايي يک پديده، مطالعه‌ي فرانگر و بررسي در محمل‌هاي گوناگون است. شناخت همه‌جانبه و کشف فلسفه‌ي ازدواج نيز ميسّر نمي‌باشد، مگر در پرتو تطبيق و مقايسه. يکي از ابعاد مؤثر و حايز اهميت اين تطبيق، مقايسه‌ي ازدواج در دو آيين آسماني

فلسفه ازدواج در اسلام و ساير اديان الهي چکيده بهترين راه شناسايي يک پديده، مطالعه‌ي فرانگر و بررسي در محمل‌هاي گوناگون است. شناخت همه‌جانبه و کشف فلسفه‌ي ازدواج نيز ميسّر نمي‌باشد، مگر در پرتو تطبيق و مقايسه. يکي از ابعاد مؤثر و حايز اهميت اين تط

يکي از بناهاي پر اهميت اجتماع، ازدواج و تشکيل خانواده است در اين ‏واحد‎ ‎اوليه اجتماعي سنگ بناي تعليم و تربيت نهاده مي‌شود و انسان در ‏عرصه ازدواج به‎ ‎آرامش و تکامل مي‌رسد‎.‎ در اين مقاله سعي شده است که با نگاهي اجمالي به اهداف و آثار ‏ازدو

چکيده: بهترين راه شناسايي يک پديده، مطالعه‌ي فرانگر و بررسي در محمل‌هاي گوناگون است. شناخت همه‌جانبه و کشف فلسفه‌ي ازدواج نيز ميسّر نمي‌باشد، مگر در پرتو تطبيق و مقايسه. يکي از ابعاد مؤثر و حايز اهميت اين تطبيق، مقايسه‌ي ازدواج در دو آيين آسماني

رضایت زناشوئی در ازدواج های رضامند و موفق زوجین پیامهای روشنی را برای هم ارسال می‌کنند. به همدیگر اعتماد دارند و تفاوتهای همدیگر را به راحتی می‌پذیرند که این ویژگی موجب خلاقیت آنان می‌گردد تا برای توسعه و برنامه ریزی هویت خودشان تلاش کنند. این قبیل از همسران آزادند که از همدیگر و از سایر افراد و چیزها نیز لذت ببرند و در عین حال که به هم علاقمند و وابسته هستند استقلال فردی خود را ...

کالبد شکافی فعالیت مخفیانه خانه‌های عفاف در تهران سینا: از چندی پیش که بحث خانه‌های عفاف با واکنش‌های مثبت و منفی مردم و دست‌اندرکاران به محاق فراموشی سپرده شد، اهمیت پدیده زنان خیابانی و لزوم ساماندهی مؤثر آن نیز کمتر از گذشته مورد بررسی و دقت نظر متخصصان و مسؤولان قرار گرفت و به نوعی این پدیده بیشتر از گذشته در جامعه به حال خود رها شد. در این راستا، چند حرکت فرهنگی به منظور ...

خداوند در قرآن کريم مي فرمايد: سه چيز مايه آرامش انسان است. ياد خدا ، وجود همسر و وجود شب. اگرانسان به اين سه عامل توجه داشته باشد هيچ وقت دچار افسردگي، ياس، نااميدي، بيماري هاي روحي، رواني، جسمي و...نمي شود. باتوجه به اينکه خداوند همسر را مايه آرام

از آنجايي که بررسي و شناخت ملاکهاي همسرگزيني موجبات تشکيل خانواده سالم را براي جوانان در آستانه ازدواج فراهم مي سازد، بسيار حائز اهميت است. لذا در اين پژوهش سعي شده به مهم ترين ملاکهايي که در همسرگزيني افراد تحصيل کرده نقش دارند اشاره گرديده

ازدواج در اسلام» حضرت محمّد(ص)فرمود: هیچ کانونی در اسلام بر پا نشده است که نزد خداوند از کانون ازدواج محبوب تر و عزیزتر باشد.در بینش اسلامی، مقصود از «ازدواج»، پیوند زناشویی رسمی میان دو جنس مخالف است که معمولا بالغ بوده و طبق شرایط شرعی و قانونی لازم انجام گرفته است. ●مقدّمه بشر از نخستین روزهای حضور خود بر عرصه خاک و شکوفایی جوانه های تأمّل و تدبیر بر شاخسار حیات، به خوبی ...

حضرت محمّد(ص)فرمود: هیچ کانونی در اسلام بر پا نشده است که نزد خداوند از کانون ازدواج محبوب تر و عزیزتر باشد.در بینش اسلامی، مقصود از «ازدواج»، پیوند زناشویی رسمی میان دو جنس مخالف است که معمولا بالغ بوده و طبق شرایط شرعی و قانونی لازم انجام گرفته است. مقدّمه بشر از نخستین روزهای حضور خود بر عرصه خاک و شکوفایی جوانه های تأمّل و تدبیر بر شاخسار حیات، به خوبی دریافته است که خانواده ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول