دانلود تحقیق تربیت

Word 35 KB 9802 9
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۷,۱۵۰ تومان
قیمت: ۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

    بسم الله الرحمن الرحیم و الحمدالله الذی انزل علی عبده الکتاب و لم یعجل له عوجاً

    « انسان ؛ چیزی جز همان کودک رشد یافته نیست »

    دوران کودکی به جهت نقش مهمی که در سرنوشت آینده انسان ایفا می کند ، فرصت بی نظیری است که نباید آن را از دست داد . این دوران بهترین زمان برای تربیت و پایه گذاری زندگی سالم و سعادتمندانه کودکان است و در زندگی انسان از اهمیتی ویژه برخوردار می باشد چرا که شالوده شخصیت انسان معمولاً در همین دوران ریخته می شود .

    متأسفانه باید اعتراف کرد که بسیاری از خانواده ها به تربیت کودکان خود چندانکه شایسته است بها  نمی دهند و یا به صورت سطحی و ظاهری با این امر مهم و ضروری برخورد می کنند ، آنان گمان می کنند که تربیت کودک کاری سهل و آسان است در صورتیکه تربیت کاری ظریف و دقیق است که موفقیت در آن جزء با بصیرت و روشن بینی میسر نیست  و جای بسی تاسف است که بسیاری از کودکان و نوجوانان قربانی بی بصیرتی ، ناآگاهی و بی مسئولیتی والدین خود می شوند و غنچه های زیبای وجود آنان ناشکفته پژمرده        می شود.

    والدین باید بدانند که کودک ، امانتی است که به پدر و مادر سپرده شده است قلب او پاک ، نفیس ، ساده و بی پیرایه است ، آنچنان که پذیرای هر نقشی و رو کننده به هر سو می باشد. از این رو اگر به سوی خیر و فلاح میل کند و نیکبختی هر دو جهان را به کف آرد ، پدر و مادرش  در این پاداش سهیم اند و اگر همانند چهارپایان رها شود و به بدیها رو کند و دچار هلاکت شود باز هم ایشان (پدر و مادر) در این فرجام زشت با وی شریکند .

    امام سجاد (ع) می فرمایند : حق فرزندت بر تو این است که بدانی وجود او از توست و بد و خوب او را در این دنیا به تو ارتباط می دهند و بدانی که در سرپرستی او مسئولیت داری و مسئول تربیت او هستی و باید او را در راه رسیدن به خداوند بزرگ راهنمایی کنی.

    برای رسیدن به این مهم (تربیت فرزند) و برای آشنایی هر چه بیشتر والدین گرامی در این زمینه و بالاخص مادران که نقش شگرف و موثری در تربیت کودک بر عهده دارند بر آن شدم تا با استعانت از پروردگار و اتکال به او مقاله ای با عنوان : « نقش مادر در تربیت فرزند از دیدگاه علم و قرآن و سنت، در دوران کودکی » که شامل فصول 1 تربیت  2 کودک  3 وظایف مادر در تربیت فرزند 4 آسیب شناسی کودک می باشد را به نگارش در آورده تا بدینوسیله قدمی در مسیر آگاهی خود و سایر مادران نسبت به تربیت صحیح فرزندان و آینده سازان ایران اسلامی داشته باشیم .

    تعریف و تبیین موضوع :

    با توجه به نقش و جایگاه حساس و مهم مادر در تربیت فرزندان ، در این نوشتار در پی آنیم که از نگاه قرآن و سنت اصالتاً و همچنین با کمک از مسائل علمی و روانشناسی نکات مهم و اصولی تربیت فرزند را یاد آوری نموده و از آنجایی که وظایف مادر در طول زندگی فرزند بسیار گسترده است و سخن گفتن از آن در توان این نوشتار نمی گنجد ، از این رو موضوع را به دوران کودکی فرزند اختصاص داده و پیرامون مسائل دوران کودکی فرزند بحث خواهیم کرد.

    ضرورت و اهداف تحقیق :

    تربیت از ارکان مهم و اساسی سعادت بشر است تحقق خوشبختی ها و بد بختی های جسمی و روانی یک فرد ، یک خانواده ، یک ملت و خلاصه تمام مردم جهان بستگی مستقیم به نوع تربیت آنها از هنگام          طفولیت دارد.

    بنابراین اهمیت مسئله تعلیم و تربیت در رابطه با سعادت و یا شقاوت نهایی انسان بسیار واضح است ، آنچه  که قابل توجه و دقت است اینست که بدانیم تربیت صحیح و ثمر بخش ، تا حدود زیادی در گرو این است که پدران و مادران از ابتدای کودکی فرزند خود و حتی قبل از تولد فرزند خود به این مهم توجه داشته و نهایت سعی و تلاش خود را در جهت تربیت اولادی صالح به کار ببرند.

    چرا که شالوده ی شخصیت انسان معمولاً در همین دوران ریخته می شود ، در نتیجه برای اینکه نسل آینده افرادی سالم و صالح و کارآمد باشند تا حدود زیادی بستگی به این دارد که عوامل محیطی و بخصوص رفتار والدین و بالاخص مادر در دوران کودکی فرزند و تکوین شخصیت او چگونه بوده و چه تاثیراتی را بر شخصیت کودک داشته است و از آنجا که امروزه مادران به مشاغل اجتماعی اهمیت بیشتری داده و وظیفه اصلی خود را که همان خانه داری و بچه داری است را فرع بر مشاغل اجتماعی می دانند و آنطور که باید و شاید به تربیت فرزند و نقش موثر خود در تربیت فرزند بها نمی دهند و اغلب حاضرند که کودکان معصوم خود را از همان اوان طفولیت از خود دور و به کودکستانها بسپارند از این رو نگارش نوشتاری در این زمینه برای بیداری و آگاه کردن هر چه بیشتر مادران خالی از لطف نیست. به همین منظور بر آنیم تا قدمی در مسیر آگاهی خود و سایر مادران نسبت به تربیت صحیح فرزندان داشته باشیم.

    پیشینه موضوع :

    موضوع تربیت در کتب آسمانی که بر انبیا نازل شده مطرح بوده است و پس از آن نیز نگارندگان و مرزبانان حریم تعلیم و تربیت این مهم را به دوش کشیده اند.

    در دهه های اخیر نیز عالمان دین با رویکردهای گوناگون (اخلاقی ، تربیتی ، روانی ، اجتماعی و … ) به این موضوع پرداخته اند که از آن میان می توان به کتابهای ذیل اشاره نمود :

    کتاب تربیت فرزند : آقای مظاهری     

     کتاب فرهنگ تربیت : عباس اسماعیلی یزدی

    کتاب الگوهای تربیت : محمد علی کریمی نیا

    تربیت فرزند در اسلام ، محمود ارکانی بهبهانی حائری و …

    قابل یادآوری است که نوشتن مقاله ای دیگر در این زمینه با همه تلاشهای انجام شده به نظر می آید ، نگاهی جدید و بر خواسته از نیازهای امروز به آموزه های دینی و بازنویسی آن به زبان امروز و مطابق با سئوالات و پرسشهای نو ضروری باشد و از آنجا که کتابهایی که تا کنون در این زمینه نوشته شده اغلب حاوی مضامین علمی بوده و نویسنده های آن کتابها به دلیل اینکه مسلمان بوده و عرق مذهبی داشته اند معمولا در کنار زمینه های علمی به مسائل دینی در این زمینه پرداخته اند. از این رو در طرح تحقیق پایانی بر آن شدیم با توجه به مشکلات جامعه ی امروزمان ، بسوی قرآن و روایات رفته و موضوع را دیگر بار واکاویم .

    فرضیه ها یا سئوالات اصلی و فرعی :

    سئوالات اصلی :

    1 با توجه به آزموده های دین نقش مادر در تربیت فرزند تا چه حد است ؟

    2 آیا تربیت صحیح فرزند از نظر علم و روانشناسی هم وابسته به رفتار والدین بخصوص مادر می باشد.

    سئوالات فرعی :  

    مفهوم تربیت چیست ؟

    مراحل تربیت را بنویسید ؟

    اهداف تربیت کدامند ؟

    مسئله تربیت فرزند را در آیات قرآن بررسی کنید ؟

    روایات به مسئله تربیت تا چه حدی اهمیت داده اند ؟

    راهبرد های تربیت را از جانب مادر بنویسید ؟

    راهکارهای تربیت از سوی مادر کدامند ؟

    نقش مادر در تربیت دینی فرزند چیست ؟

    اهمیت پرورش اخلاقی و معنوی فرزندان تا چه حد است ؟ بنویسید .

    پرورش اخلاقی و معنوی فرزندان را از کجا چه سنی باید شروع کرد و چگونه به این مهم پرداخت ؟

    مهمترین دوران اثر پذیری و تربیت در کودک کدامست ؟

    ایمان والدین و رشد معنویت در کودک تا چه حد در تربیت صحیح او موثر است ؟

    در دوران شیر خوارگی چه حساسیتهایی وجود دارد و به چه مسائلی باید پرداخت ؟

    در دوران زیر 7 سال کودک (7 سال اول زندگی ) با کودک چگونه رفتاری را باید داشت ؟

    نیازهای کودک و تأثیرات پاسخگویی و عدم پاسخگویی به نیازهای کودک در تکوین شخصیت تا چه حد است ؟

    چگونگی پاسخگویی به نیازهای کودک چون پاسخ به پرسشهای کودک و نظم و انضباط بخشیدن به کودک و … را بنویسید ؟

    آسیبهای دوران کودکی فرزندان کدام مواردند ؟

    برای هر یک از آسیب های دوران کودکی چه راه حلی هایی را پیشنهاد می کنید ؟

    روش تحقیق :

    برای نوشتن این تحقیق از روش کتابخانه ای بدین صورت استفاده شده است :

     

    ابتدا تعیین و تصویب موضوع و بعد از آن کتابهای مرتبط و مربوط به موضوع شناسایی شده ، فهرست         می گردد و در مرحله بعد فهرست کتابهای شناسایی شده مورد مطالعه قرار گرفته و موارد مورد نیاز

    مشخص می گردد .

    در جمع بندی فهرست مطالب به نکات قوت و ضعف کار پیشینیان آگاهی پیدا نموده به تکمیل و ترتیب فهرست جدید به فراخور نیاز پرداخته می شود که در آن خلاء های کار پیشینیان مورد توجه قرار گرفته و در پی پاسخ به سئوال جامعه امروز نیز خواهیم پرداخت .

    پس از این مرحله به درون خوانی کتابها و فیش برداری پرداخته مطالب خام تحقیق آماده می گردد پس از ساماندهی فیشها و جمع بندی و اظهار نظر ، کار برای پیش نویس اول آماده می گردد .

    در پیش نویس اول تفکر جابجا کردن مطالب ، حذف و اضافه آن آوردن مثالها و مانند آن … نقش مهمی داشته و کار آماده پیش نویس دوم و نهایی می گردد.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    1 آنچه والدین باید بدانند : فرهادیان ، رضا مرکز انتشارات : دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم . چاپخانه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ، چاپ نهم ، زمستان 1374

    2 آیین تربیت کودک و نوجوان  : کاوه ، ستار ، انتشارات خانه ادبیات

    3 اصول و روشهای تربیت در اسلام : احمدی ، سید احمد . چاپ اول 1364 انتشارات دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی

    4 تربیت کودک از دیدگاه اسلام : رشید پور ، مجید ، انتشارات انجمن اولیاء و مربیان جمهوری اسلامی ایران ، چاپ پنجم ، تاریخ چاپ  1374 ، چاپخانه حسام .

    5 تربیت کودک از نظر اسلام : صفری (زرافشان) ، محمد . چاپ : موسسه افست پارت

    6 تربیت اسلامی در معیار عمل : حیدریان ، علی . انتشارات ایمان . چاپخانه  دربا

    7 تربیت فرزند : غرویان ، بانو . ناشر موسسه انتشارات نبوی ، چاپ : نهضت . نوبت چاپ : اول ،    تاریخ چاپ 1374 .

    8 تغذیه ، تربیت و نگهداری کودک : اسپاک ، بنیامین ، روتنبرگ ، مایکل . مترجم : میرعابدینی ، احمد ، نشر : چکامه ، چاپخانه ، مرتضی ، حروفچینی : توکلی ، صفحه آرایی : برازنده .

    9 درسهایی از تربیت انسانی (تعلیم و تربیت ، اخلاق و خودسازی ) : اسدی گرمارودی ، محمد ،  مرکز نشر فرهنگی : رجاء .

    10 رفتار من با کودک من : فیض ، جواد ، لیتو گرافی و چاپ : دیبا .

    11 سه گفتار ادبی درباره راهنمایی و تربیت فرزندان : نوابی نژاد ، شکوه . نوبت و تاریخ چاپ : پنجم 1374 . چاپ و صحافی : حسام .

    12 فرهنگ تربیت : اسماعیلی یزدی ، عباس . ویراستار : غفراللهی ، ناصر . انتشارات : دلیل ما . چاپ : نگارش .

    13 فنون تربیت کودک : شفیع آبادی ، عبدالله . ناشر : انتشارات چهر . تاریخ انتشار : پاییز 1370 .

    14 قرآن مجید .

    15 نگرش نوبه تربیت فرزند : تحقیق و نگارش : لیدا کاکیا . انتشارات : اقاقی . چاپ : قیام .

    16 نکات تربیتی ویژه کودکان و نوجوانان : نیکخو ، مهدی . چاپ : یاران . انتشارات :            گلستان ادب .

    17 نگاهی دوباره به تربیت اسلامی : باقری ، خسرو . انتشارات : مدرسه . لیتوگرافی ، چاپ و صحافی : چاپخانه مدرسه .

مقدمه : به نام خدایی که گل را آفرید و از گل انسان را آفرید و از انسان یک بنده ی مؤمن آفرید به نام خدایی که آفریدگار همه چیز در این جهان نامتناهی است . به نام خدا چرا نهاد خانواده قداست دارد ؟ برای پاسخ به این سئوال باید به نقش آن در رشد و کمال انسان توجه کرد . آدمی برای این آفریده شد که مسیر ‹‹ شدن ›› را به تدریج بپیمایید در وجود خود را با سجایای اخلاقی بیاراید و به مقام خلیفه ...

تعریف و اهمیت تربیت به طور خلاصه تربیت عبارت است از ایجاد تغییرات مطلوب در انسان و به عبارت دیگر و بهتر: ایجاد تحولات ثمربخش در محیط زندگی انسان به منظور ساختن و شکوفایی استعداد های آدمی و یا تربیت عبارت است از پروردن قوای جسمی و روحی انسان برای وصول به کمال مطلوب و انتقال طرز تفکر و احساس و عمل یک جامعه به آیندگان. تربیت چیست؟ تربیت از سویی علم است چون دارای موضوع و هدف و روش ...

یکی از نتایج عمومی شدن امر آموزش دراین قرن افزایش رقابت تحصیلی است و دستیابی به بسیاری از شغلها،بستگی به مدرکی دارد که از مراکز تحصیلی دریافت میشود. ثابت شده است کودکانی که چند سال به مراکز پیش دبستانی رفته اند ،آسانتر ازآنهایی که از این امتیاز محروم بوده اند وارد مدرسه ومراحل بعدی تحصیل می شوند. امروزه اهمیت و ضرورت آموزش و پرورش در دوره پیش دبستانی بیش از گذشته مورد نظر است . ...

مقدمه: اصولا تربیت بر پایۀ دادن اطلاعات صحیح و زدودن گرد و غبار فراموشی از زنگار وجودی انسان و پاسخ به سوالات درونی و فطری آدمی است و بعضی علماء و دانشمندان علوم تربیتی بر این اعتقادند که اگر آدمی را بدون هیچ آموزشی و بدون هیچ تأثرپذیری از محیط و اشخاص رها نمایند، فطرت پاک او به سوی حق جویی و خداطلبی و خلقت بنیادی خویش سوق داده می شود. هدف تعلیم و تربیت: هدف از تعلیم و تربیت این ...

اهمیت خانواده و تاثیر فوق العاده آن در تعلیم و تربیت " تاثیر خانواده در کودک و نقش مهم آن در سازندگی فرهنگی , اجتماعی , اخلاقی و عاطفی بسیار مهم و عظیم است . مساله خانه و نقش او در پرورش کودک و دادن مبانی زندگی اجتماعی و فرهنگی را نمی توان نادیده گرفت . با همه تاثیرهایی که طفل از جامعه و همبازیها و معلمان خود می گیرد , باز بیشتر تحت تاثیر خانواده است . نقشهای مهم خانواده 1- نقش ...

از محبت دُردها صافی شود وز محبت دردها شافی شود مقدمه: نقش محبت و مهروروزی در فرآیند تعلیم وتربیت محبت نیاز اساسی و طبیعی انسان بالاخص کودکان است. یکی از عللی که آدمی را از تنهایی گریزان و در جمع سرخوش می‌سازد این است که در تنهایی محبّت‌هایی ندارد و تمایلات آدمی در آن برآورده و ارضا نمی‌شود. محبت مهمترین عامل سلامت روح کودک و عدم آن موجب ناهنجاری‌های روانی است. کمبود محبت مشکلاتی ...

بحث از دین و تربیت همیشه مورد توجه اندیشمندان تربیتی بوده و بشر همواره به دنبال آرمان خواهی و کمال طلبی خود در شیوه های تربیتی به دین و ارزش های الهی علاقه وافری نشان می داده است. هر چند پس از رنسانس و گسترش علم گرایی و غرور ناشی از آن و طرح «تقابل علم و دین» و جا افتادن این تفکر به لحاظ ضعف های موجود در دین مسیحیت و مبلغان و عالمان آن و به حاشیه رانده شدن دین تربیت دینی نیز ...

-عنوان پژوهش : تاثیر الگوهای مشاوره ای در کاهش میزان‌ آسیب های اجتماعی و روانی دانش آموزان مقطع راهنمای استان همدان در سال تحصیلی 83-1382 . 2-مقدمه : قرن بیستم ، قرن شگفتی هاست . اختراعات ، اکتشافات بی شمار و پیشرفت علم و صنعت برای افراد چند قرن پیش قابل تصور نبوده است . در آغاز قرن مذکور ، پیشرفت حیرت انگیز علم و صنعت که همزمان با پژوهشهای متعدد در رشته های مختلف علوم رفتاری ...

مقدمه :‌ ارتباط میان مادر و فرزند نه تنها از زمان تولد بلکه حتی پیش از آن نیز اثر بسیار مهمی بر رشد روانی کودک دارد . نگرش گرم و سرد مادر نسبت به کودک موجب سازگاری و ناسازگاری کودک در آینده می‌شود و محرومیت از مراقبتهای مادرانه رشد اجتماعی و حرکتی کودک را به تاخیر می‌اندازد رشد اجتماعی کودک بیانگر آن است که تا چه حدود روابط امور و رفتار اجتماعی را درک و عدل می‌کند . برای رسیدن ...

خانواده و پیشگیری از آسیب های اجتماعی امروزه آسیب های اجتماعی به عنوان یک تهدید جدی سلامت کودکان و نوجوانان را با خطر مواجه ساخته است. رشد شهرنشینی، پیدایش جامعه توده وار یا گسترده، برخورد و تضاد میان هنجارها، از هم پاشیدگی روابط متقابل بین افراد، تأثیر گروه همسال و... توجه به آسیب های اجتماعی را امری اجتناب ناپذیر ساخته است. اگرچه آسیب های اجتماعی می تواند بسیار گسترده باشد ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول