مقدمه : براساس تحقیقات انجام شده فرد افسرده خودرا بازمانده بی کفایتی می بیند که باید حکم تقدیر ناکامی محرومیت وذلت وشکست را بپذیرد در این نتیجه که تفاوت آشکاری میان ارزیابی شخص انتظارات وامیال انسان افسرده وموقیتهای واقعی اش که گاه حیرت انگیز هم هست وجود دارد معلوم شد که افسردگی حاصل اختلال فکری است فرد افسرده درباره خود ومحیط و آینده اش برداشتی منفی وشخص دارد .
ذهنیت بدبینی بر روحیه انگیزه ورابطه اش با دیگران اثر گذاشته اسباب افسردگی وتک در خاطر او را فراهم می کند با توجه به انبوه اطلاعات پژوهشی وبا لینی که مردم می توانند با استفاده از چند روش به نسبت ساده برنوسانات روحی وخفت طلبی خود غالب شوند انسان افسرده ونگران باطرز تلقی وغیر منطقی با مسایل برخورد می کند و به ذلت می رسد .
افسردگی تقدیر ناچاری انسان نیست با مطالعه کتاب افسردگی می توان سبب احساس افسردگی را یافت ودر اسرع وقت از شر آن خلاص شد برای این کار به کمی صرف وقت احتیاج هست تا مانند ورزشکاری که هر روز تمرین می کند به تدریج بر توانایی واستقامت خود بیفزاید .
با آنکه افکار سبب افسردگی تخریب شده وبی اساس است قدرتمندی از حقیقت ایجاد می کند .
احساس وواقعیت لزوما یکی نیست با این احساس غیر طبیعی هم مثل احساسات ناشی از افکار درست وتعریف نشده طبیعی ودرست به نظر می رسد ودر نتیجه واقعی بودن آنها کمترین تردیدی به خود راه نمی دهد به همین علت که افسردگی را جادوی سیاه ذهن ناامیده اند .
روانشناس افسردگی – دیوید برنز – مترجم مهدی قراچی داغی ص 16و15 روانشناس افسردگی – دیوید برنز – مترجم مهدی قراچی داغی ص 21 تعریف افسردگی افسردگی گرفتاری عجیبی است افسردگی نه به خاطر شناخت دقیق حقیقت که ناشی از خطای ذهن است ذاتی نیست ساختگی واز روی ساده دلی است .
هنگام افسردگی روحیه کسل وتصویر ذهنی خراب می شود وجسم از انجام وظایف خویش باز می ماند قدرت اراده تحلیل می رود واعمال به گونه یی است که انسان را به جانب شکست وناکامی سوق می دهد به همین خاطر است که انسان افسرده این قدر بی روحیه است .
افسردگی بزرگترین مسئله ای است که سلامت نوع بشر را تهدید می کند ودر واقع چنان گسترش وسعی دارد که در میان ناراحتی های روانی می تواند به عنوان سرماخوردگی معمولی تصور شود .
دیوید برنز چاب یازدهم پائیز 1379 صفحه 45 مولف دیوید برنز چاب یازدهم پائیز 1379 صفحه 25-29 علل افسردگی علل افسردگی وسالمندان 1- اختلاف مغزی 2- عوامل بیوشیمیایی 3- علل روان شناختی این علل افسردگی در سالمندان وجود بیماری های جسمانی ومصرف دارو برای درمان آن باشد کم کاری یا پرکاری غده تیروئید ،بیماری کوشینگ ،بیماری پارکینسون ، اختلاف قلب وعروق وریه کمبود ویتامین B12 واسید فولیک ،سرطان وسکته مغزی را نام برد .
بسیاری از داروهایی که سالمندان مصرف می کنند می تواند در افراد مستعد موجب ایجاد افسردگی شود .
یکی ازعلل احساس افسردگی این است که مرتب وبدور ازهرگونه واقع بینی خود را آماج حملات بیرحماه انتقاد قرار می دهید ومحکوم می شوید اغلب شعله های سرکش انتقاد وجودتان را در بر می گیرد علتش این است که راه برخورد با انتقاد را نمی شناسید وبا روشهای موثر مقابله با آن آشنا نیستید وحال آنکه احاطه به هنر ومهارت مبارزه کلامی وبرخورد آگاهانه با انتقاد کار ساده ای است.
علت بسیاری از افسردگی ها انتقاد دیگران است .
مولف دیوید برنز چاپ یازدهم 1379 صفحه 142 مولف –دیستیری پاپولوس –جنیس پاپولوس صفحه 89 علت اغلب افسردگی ها 1- تفکر هیچ یا همه چیز همه امور را سیاه وسفید میبیند اگر نتیجه کارتان عالی نباشد خود راناکاموشکستخوردهتلقی میکنید.
2- تعمیم مبالغه آمیز جزیی ترین حادثه منفی رابه حساب شکست همیشگی می گذارید .
3- فیلتر ذهنی : شبیه قطره جوهری که چون بر لیوان آبی چکیده همه آب را رنگی می کند حوادث جزیی را به قدری بزرگ می کنید که حقیقت در میانه اش محو می شود .
4- بی توجهی به امر مثبت : تجربه های مثبت را به هر دلیل بی اعتبار می دانید ودر نتیجه باورهای منفی را دروجود خود می کارید .
5- نتیجه گیری شتابزده : بدون دلیل تفسیرهای منفی می کنید الف ذهن خوانی بدون دلیل فکر می کنید که دیگران نسبت به شما واکنش منفی دارند وزحمات تحقیق بیشتر را هم به خود نمی دهید ب –اشتباه پیشگو پیش بینی بدبینانه می کنید که عین واقعیت رامی گویند .
6- درشت بینی ، ریز بینی ، درباره ماهیت موضوعات مانند شکست کوچکی که خورده اید ویا موقعیت دیگران یا مبالغه بیش از حد می کنید یاارزش صفات مثبت ویااهمیت ناکامی دیگران را به هیچ جلوه می دهید .
7- استدلال احساس : مزمن را براین می گذارند که احساسات منفی لزوما ماهیت حقیقتی امور را نشان می دهند .
چون احساس می کنم حتما همینطور است .
8- برچسب زدن :شدیدترین نوع تعمیم مبالغه آمیز است به جای توضیح اشتباه به خودبرچسب اشتباه می زنید گاه هم برچسب رامتوجه دیگران می کنید .
9- شخص سازی : خود را سبب حوادثی می بیند که د راصل مسئول آن نبوده اید .
مولف : دیوید برنز چاپ یازدهم 1379 صفحه 49-50 علایم افسردگی علایم افسردگی 1- کم اشتهایی یا بی اشتهایی 2- کم خوابی ویا پرخوابی ( خواب زدگی ) 3- فقدان انرژی یا احساس خستگی 4-عزت نفس در سطح پایین 5- متمرکز ضعیف یا اشکال در تصمیم گیری 6- احساس درماندگی تحمل علایم افسردگی از جمله دوری از اجتماع ،کاهش تمرکز فکر کمبود انگیزه ،کم شدن حرکت فکر وگفتار اختلال در اشتها وخواب برای بیمار ومشکل ویا غیر ممکن است .
یکی از رایج ترین علایم شیوایی درکودکان افزایش فعالیت های روانی – حرکتی بیش فعالی ،حواس پرتی فشار در تکلم ، اختلال در خوابیدن ،کاهش ظرفیت ، تحمل ناکامی ها ووجود طغیان های خشم آلود است کودکان بزرگتر ممکن است با سیر سریع افکار – پرش افکار خود وبزرگ پنداری روبرو گردند .
افسردگی حساسیت های خلقی – احساس پوچی وبی ارزشی –تفکر نسبت به مرگ وتوقعات زیاد از دیگران سالمندان که در زندگی از مهارتهای لازم برخوردار نیستند .
تسلط وکنترل نسبت به زندگی خود را از دست داده اند شاهد مرگ ومیر عزیزان ونزدیکان خود هستند فرزندانشان آنها را تنها گذاشته توجهی به آنها ندارند دچار افسردگی می گردند .
افسردگی حساسیتهای خلقی – احساس پوچی وبی ارزشی –تفکر نسبت به مرگ وتوقعات زیاد از دیگران سالمندان که در زندگی از مهارتهای لازم برخوردار نیستند .
علائم افسردگی عبارتند از یبوست – اسهال – درد – بیخوابی – یا متمایل به خواب بیش از حد خستگی از دست داد میل جنسی ،سرگیجه ، حالت لرزوبی حس تعدادی از علائم مرضی وجود دارند که به وجود ناراحتی جدی روانی دلالت می کنند ولی آن را ثابت نمی کنند واین موارد علاوه بر برنامه رشد روحی که در این کتاب شرح داده می شود وتوسط خود فرد اجرا می گردد مستلزم مشاوره و مدارا توسط یک متخصص سلامت روانی است .
پاره ای از علائم مرضی عبارتند از : این باور که مردم برعلیه شما دسیسه و توطئه می چیند تا شمارا آزار دهند .
یا بکشند تجربه عجیب وغریبی که یک فرد معمولی قادر به درک آن نیست این عقیده که نیروهای خارجی ذهن و بدن شماراکنترل می کنند این احساس که سایر مردم می توانند افکارش را بشوند ویا فکرتان را بخوانند شنیدن صداهای غیر واقعی دیدن چیزهای که وجود خارجی ندارند دریافت پیام های شخصی که از برنامه های تلویزیون یا رادیو پخش می شود افرادی که این علائم مرضی را دارند معتقدند که از سلامت کامل برخوردارند وممکن است پیشنهاد مداوای روانپزشکی را با سوء ظن وخشم ومقاومت پذیرا شوند .
علائم مرض فیزیکی بدن افسردگی از این نظریه حمایت می کند که لااقل در پاره ای افسردگی تغییرات ارگانیگ وجود دارد این تغییرات بیقراری فعالیت عصبی شدید مانند قدم زدن یا دستها را به هم فشردن یا کندی بی احساس وبی حرکتی احساس می کنید به سنگینی یک تن آجر هستند وهیچ کاری نمی کنید شاید تغییرات روزانه ای نیز در وضع خود احساس می کنید (بدتر شدن علایم مرضی هنگام صبح در یبوست غیر عادی شدن اشتها معمولا کم می شود وگاهی هم افزایش می یابد اختلال در قدرت تمرکز وکاهش علاقه به مسایل جنسی اگر نوعی نابهنجاری وجود دارد که در بعضی افراد زمینه را برای افسردگی مساعدی می سازد این نابهنجار ی احتمالا نوعی اختلال درعوامل شیمیایی بدن است همانطور که علت بیماری از بیماریهای ژنتیکی همین است .
مولف : دیسیتری پاپولوس ،جنیس پاپولوس صفحه 210 مولف : دیسیتری پاپولوس ،جنیس پاپولوس صفحه 100 مولف دیوید ده بورنز صفحه 77 مولف : دیوید برنز چاپ یازدهم 1379 صفحه 350 دوره وضوابط تشخیص افسردگی : افسردگی تحریک پذیری یانگرانی کم اشتهایی واز دست دادن وزن یا برعکس پر اشتهایی وافزایش وزن اختلال درخواب ، کم خوابی ویا بی خوابی با الگوی نامنظم کمبود وانرژی کمبود انرژی : کوفتگی وخستگی مفرط تغییر در میزان فعالیت به صورت کاهش یا افزایش کاهش میل جنسی شدت علایم افسردگی درمساعات مختلف شبانه روز تغییر کند که آنرا نوعا تغییرات روزانه درخلق می نامند .
تغییراتی که در سطح فعالیت وفرایند ذهنی انسان افسرده حادث می شود تهیج روانی – حرکتی ویاکندی روانی حرکتی نام دارد و بیماری افسردگی توان شخصی برای حضور فعال در زندگی جوشش با دیگران افتخار به موقعیتهای گذشته وانجام کارها ومسئولیتهای روزمره ودر حقیقت کلیه ابزاری که برای ثبوت ارزش ومطرح وموثر بودن لازم است ا زدست می رود دروه افسردگی انبوهی از علایم بیمار ناخوشایند ممکن است پدیدار شود اما اکثر آنها با پایان یافتن دوره تخفیف می یابد .
لیکن بیماری با از بین رفتن علایم به پایان نمی رسد .
مولف : دیوید ده بورنز صفحه 52 مولف : دیوید ده بورنز صفحه 53 ضوابط تشخیص دوره افسردگی عمده : خلق وخوی افسرده یا زود رنج در بیشتر ساعات روز وتقریبا همه روزه براساس اظهارات بیمار مانند (احساس غمگین یا پوچی می کنم ) ویا مشاهدات سایرین مانند« گریان به نظر می رسد » کاهش قابل ملاحظه درعلاقه شخصی به لذت بردن از تمامی ویا نزدیک به تمامی فعالیتهای روزانه دربیشتر ساعات روز براساس اظهارات بیمار ویامشاهدات سایرین .
کاهش عمده وزن بدون پرهیز یا رژیم غذایی خاص ویا افزایش قابل ملاحظه وزن کم خوابی ویا پرخوابی برقراری ویاکندی روانی حرکتی تقریبا همه روزه مولف : دیوید ده بورنز صفحه 58 عوارض افسردگی : مخرب ترین عوارض افسردگی همین کاهش میل به کار وفعالیت است افسرده موجود کم حوصله ای است که انگیزه ای برای کارکردن ندارد وچون باکارنکردن امکان موفق شدن واحساس موفقیت کردن وجود نداردوشدت افسردگی بیشتر می شود وانسان افسرده نه تنها از منابع طبیعی انگیزه ولذت محروم است بلکه با کاری نکردن وحاصلی نداشتن از خود ناراضی شده بیش از پیش وکنج انزوا فرو می برد .
انسان افسرده ونگران با طرز تلقی منفی وغیر منطقی با مسایل برخورد می کند وبه ذلت می رسد .
با کمی زحمت می توان انگاره های فکری را تغییر داد .
با ازمیان برداشتن نشانه های در دورنج می توان مجددا به شادابی رسید وارج وقربی پیدا کرد .
در صورت استفاده از روش های مناسب برای رسیدن به این موقعیت به زوال طولانی احتیاج نیست .
بسیاری از عوارض افسردگی در سالمندان ممکن است ماهیت اجتماعی یا روانشناسی داشته باشند انسان در دوران سالمندی با فقدانهای متعددی همانند از دست دادن شغل شامل اثر ومفهوم آن از دست دادن در آمدو ساختارهای مربوط به آن فقدان دوستان وعزیزان وروال قدرت جسمانی روبرو مشود افسردگی پس از بازنشستگی پدیده ای متداول است ودرهر اجتماع فردی که در مسیر پیری قدم بر می دارد به آسانی دچار احساس زیع بودن انزوا وتنهایی می شود .
مولف : دیوید ده بورنز صفحه 250 مولف : دیمیتری پاپولوس ،جنیس پاپولوس صفحه 370 مولف : ذیوید برنز چاپ یازدهم پاییز 1379 صفحه 254 پیشگیری افسردگی یک گروه از روان پزشکان وروانشناسان در دانشکده پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا پیشرفت های قابل ملاحظه ای در مداوا و پیشگیری اختلاف روحی گزارش کرده اند این پزشکان که از روش های مداوای افسردگی به علت کندی وعدم تاثیر آنها ناامید شده بوده اند نظریه کاملا جدید وموفقیت آمیزی را در مداوای افسردگی وسایر اختلات هیجانی بسط داده وبطور سیمتاتیک آزمایش کرده اند این تکنیک ها علائم مرضی افسردگی را خیلی سریع تر از روان درمانی سنتی یا درمان داروئی کاهش می دهند نام این مداوای انقلابی در شناخت درمانی است .
پیشگیری ورشد روحی :پیشگیری واقعی وپر دوام ، نوسانات آن حالت روحی می تواند به طور موثری متکی بر ارزیابی مجدد در پاره ای از ارزش های اساسی ورفتارهای که در هسته گرایش شما به سوی افسردگی قرار گرفته اند باشد تکنیک هایی که برای غلبه برمشکلات وحل آنها می آ”موزید .
بحران های زندگی مدرن از آزادگی های جزئی تا ازهم پاشیدگی عمده هیجانی را در بر می گیرد این تکنیک ها به همان خوبی که مسائل واقع بینانه مانند طلاق ،مرگ یاشکست را شامل می شوند مسائل مزمن ومبهمی را نیز که به نظر می رسد هیچ علت خارجی روشنی ندارد مانند کمبود اعتماد به نفس ناامیدی احساس گناه یا بی علاقگی دربر می گیرد .
مولف :دیوید ده بورنز صفحه 180 مولف : دیوید برنز چاپ یازدهم پائیز 1379 صفحه 318 راه درمان افسردگی : روشی که به طور گسترده در یک برنامه منطقی درمانی مورد قبول است عبارت از برطرف کردن علایم رنج آور بیماری با استفاده از داروی مناسب توام با آموزشی بیمار اعضاء خانواده وی درباره طبیعت ومسیر اختلاف وشرایط قابل انتظار ومسیر درمان است .
اساسی ترین روان درمانی عبارت از توافق وتفاهم بین دو نفر است که در سایه آن بیمار از توجه صمیمانه فردی متخصص برخودار می شود .
شناخت درمانی در کنترل خلق وخوی بهبودی علائم مرض ، در افسردگی خفیف تر تسکین یافتن علائم مرضی ممکن است در مدت زمانی به کوتاهی دوازده هفته مشاهده شود .
گروهی از پژوهشگران مرکز شناخت ودرمانی دانشکده پزشکی دانشگاه پنسیوانیا واز جمله ایشان دکتر جان راش – دکتر آرون یک دکتر ماریا کواکس ودکتر استیو هولن پژوهشی در زمینه مقایسه تاثیر شناخت درمانی بایکی از موثرترین داروهای ضد افسردگی یعنی توف رانیل آغاز کردند برای اینکار حدود چهل بیمار افسرده به دو گروه تقسیم می شوند .
افراد یک گروه بدون مصرف دارو درمعرض معالجه روش شناخت درمانی قرار گرفتند وگروه دوم تنها به مصرف قرص های توف رانیل مبادرت ورزیدند هدف مقایسه دو روش کاملا متفاوت بود تا آن زمان هیچ روشی دراز بین بردن افسردگی گوی سبقت را از داروهای ضد افسردگی تا این اندازه با استقبال عمومی روبرو شده اند وطی دو دهه گذشته با این وسعت از سوی پزشکان روان پزشکان برای درمان افسردگی تجویز می شوند .
هر دو گروه مدت دوازده هفته تحت درمان قرار گرفتند ابتدا افراد هر گروه مورد آزمایش های روانی قرار گرفتند وبعد از نمایان دوره درمان هم تا مدت یکسال کیفیت روان شان تحت نظر قرار داشت درمان افسردگی بر سرعت واثر بخشی بیشتر آن نسبت به دارودرمانی ویا روان درمانی مرسوم مهرتایید زده است نام این شیوه درمانی انقلاب را شناخت درمانی گذاشته اند.
شناخت درمانی را می توان تکنولوژی سریع رسیدن به شادابی دانست .
تریپتوفان ال چهارمین وجدیدترین نوع داروی ضد افسردگی است ازجمله اسیدهای آمینه است که در برنامه های عادی ، غذایی وجود دارد وتوسط مغز برای بازساخت یکی از پیغام برهای شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد درباره این دارو که گفته می شود اثر بخشی زیادی دارد جذابیت تریپتوفان ال بیشتر از آن جهت است که به سرعت ا زمعده به مراکز احساس مغز منتقل می شود وبه همین جهت است که گاه آنرا داروی ضد افسردگی طبیعی نامیده اند .
ترکیبات تری سیکلیت داروی ضد افسردگی از نوع تری سیکیک رایج ترین ترکیبی است که در حال حاضر برای درمان افسردگی تجویز می شود یکی از اشتباهات رایج روان پزشک هاتجویز کمتر از اندازه این داروست .
برای اجتناب ازناراحتی های اجتماعی بهتر است این داروها حتما زیر نظر پزشک متخصص مصرف شود در صورت تاثیر نکردن مصرف این داروها برای چند ماه متوالی صلاح نیست .
برای نتیجه بهتر وجلوگیری از عوارض جانبی ، مصرف این داروها باید از مقدار کم شروع وتدریجا به میزان تعیین شده برسد زمان لازم برای رسیدن به این موقعیت معمولا یک هفته است متدوالترین عوارض جنبی مصرف داروهای تری سیکیک افسردگی خواب آلودگی ،خشکی دهان لرزش خفیف دستها ،گیجی خفیف ویبوست است ناراحتی ها مزبور اغلب در چند روز نخست مصرف دارو ومشاهده میشود وبه استثنای خشکی دهان به تدریج که به دارو عادت می کنید ا زبین می رود عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش از اندازه دارو اغلب به شکل ناراحتی های ادراری تاری چشم ، گیجی شدید ، لرزش زیاد اندامها وتعریق زیاد نمایان می شود در صورت مشاهده این عوارض کاستی از میزان مصرف دارو الزامی است .
چهار گروه داروی ضد افسردگی مورد استفاده قرار می گیرد داروی ضد افسردگی سه حلقه ای که زیاد تجویز می شوند توان انتقال دهنده های مربوط به وضع روحی را درمغز بالا می برند ولی سبب افزایش سطوح این مواد نمی شوند .
دومین گروه « باز دارنده های (M.A.O) مانند پازمات (توانیل پیرومین ) مارپلان دایزوکار بوکسازید ) وناردیل (فنل زین ) کربنات یتیوم سومین نوع داروی ضد افسردگی است تریپتوفان چهارمین وجدیدترین نوع داروهای ضد افسردگی است .
مؤلف : دیمیتری پاپولوس - جنیس پاپولوس صفحه 348 مؤلف : دیوید برنز چاپ یازدهم پائیز 1379 ص 411 مؤلف : دیوید برنز چاپ یازدهم پائیز 1379 ص 412 مؤلف : دیوید برنز چاپ یازدهم پائیز 1379 ص413 مؤلف : دیویدده برنز صفحه 139