مقدمه: هدف و اهمیت آموزش و پرورش در کشور ما تربیت انسانهایی مؤمن و متعهد، دلسوز و از طرفی تربیت افراد با تجربه و دارای سطح علمی بالاتر میباشد.
چرا که آموزش و پرورش تفکیک ناپذیر از هم دیگری میباشد.
از آنجا که آدمی از طریق حد مطلوبی از آموزش و پرورش به حد متعارفی از ذوق سلیم قدرت تخیل و تحلیل میرسد، همچنین در جامعه همه مسائل و پدیدهها بلافاصله به مرزهای تخصص و مهارت نمیرسدولی باید قبل از آن در ستون ذوق سلیم و قدرت دریافت انتقادی و تحلیلی افراد قرار گرفته پس بر همه دانشجویان علوم تربیتی و برنامهریزی آموزشی ضروری است که برای شناخت برخی مسائل آموزشی و پرورش خود را بهرهمند از این حداقل نمایند.
امادر مدیریت آموزش و پرورش هم اصول خط مشیهای بنیادی و هم سیاستهای اجرائی را مورد نظر قرار میدهد .
و نباید انسانها را بعنوان یک ابزار تلقی کرد بلکه باید یک پل ارتباطی بین دانشآموزان و مدیران مدارس وجود داشته باشد.
مدیران باید سعی و تلاش خود را برای بهتر عرضه کردن اطلاعات و انتقال معلومات به دانش آموزان را در نظر داشته باشند.
تا بتوانند در امر آموزش و پرورش پیشرفتهای چشمگیری داشته باشند.
امروزه متفکران تعلیم و تربیت و متخصصان در این رشته باید مقدمات حرکت و هدایت آدمی ر ادر صراط مستقسم پرستش پروردگار فراهم آورد و او را به مرحله کمال انسانی تسهیل نماید از سوی دیگر افراد را با آخرین اساس آموزش و پرورش آماده کردن انسان برای آموزش عمومی.
آموزش تربیتی و مهارتهای ملی که در مجموعه اهداف تربیتی و آموزشی را تشکیل میدهند.
در این مباحث نیز نباید نقش معلم را نادیده گرفت چرا که کوششهای معلم در شکل دادن شخصیت کودک و نوجوان و انتقال دادن دانش و مهارت به این نسل سازنده میباشد.
معلم از یکسو سوق دادن فعالیتهای اجرایی تربیتی به دانش آموزان و مشارکت فعال و خود انگیخته آنان در انجام برنامههای تربیتی از سوی دیگر، جایگاه ستادهای تربیتی را بگونهای تحکم بخشیده است که تمامی پیکره فضای آموزشی و تربیتی از سطح معلمین تا دانش آموزان را در بر گرفته است.
پس در پایان باید تلاش و کوششهای دلسوزانه و خستگی ناپذیر کلیه افراد بخصوص معلمین و مجریان ستادهای تربیتی که در امر آموزش و پرورش دادن افراد نقش بسزائی دارند کمال تقدیر و تشکر را بعمل آورد.
فصل اول آموزش تئوری کاروزی (1) تعاریف کارورزی: تدابیری است که برای اصول و اطمینان از جریان آمادگی در دوره انتقالی از نظری به عملی مجموعه فعالیتهای که دانشجویان در رابطه با رشته تخصصی خود برای اخذ مهارتهای لازم زیر نظر مدرسان مربوطه در مدت زمانی خاص جهت آمادگی برای گروه و حرفهای معینانجام میدهد.
کاربرد عملی اصول و تئوریهای تعلیم و تربیت در جریان آموزش به منظور کسب مهارتهای عملی و اخذ کفایت و شایستگی.
هدف درس کارورزی: آشنا ساختن دانشجویان به وظایف و عملکرد مدیران در مقاطع مختلف تحصیلی سر فصل دروس: 1- کارورزی در مدارس ابتدائی 2- مدارس راهنمائی در رابطه با برنامه کار روزانه مدیر آموزشگاه، ارتباط برنامه روزانه با واحد افراد است، اطلاعات مورد استفاده در ارتباط با امور دانش آموزان، نحوه بدست آوردن این اطلاعات.
تبصره: کارورزها بر حسب زمان تعیین میشوند و دانشجو موظف است که گزارش خود را ار واحدهایی که در آن به کاروری در اختیار استاد مربوطه قرار دهد.
هدفهای کارورزی ایجاد فرصتهای جهت مشاهده رفتار مطلوب مدیریت در مدرسه و شرکت مؤثر فعال دانشجودر این امر.
آماده ساختن دانشجویان برای پذیرش انتقادهای سازنده از سوی مسؤلین اجرای برنامه ایجاد حسن خود رهبری در دانشجویان و تجهیز آنان به اعتماد به نفس.
بوجود آوردن موقعیتها برای خود سنجی و تلاش برای از میان برداشتنن ضعفها ایجاد فرصت به منظور درک و تشخیص تفاوتهای فردی دانشآموزان به هنگام اموزش در کلاس و محیط مدرسه.
اشنا ساختن با محیط مدرسه و مشکلات آن و ایجاد رفتار مطلوب و انسانی میان دانشجو و محیط آموزشی هدف عمده از کارورزی مدیربت عبارت است از کم کردن فاصله بین دروس نظری که دانشجو در دانشکده میگذارند با دنیای واقعی مدیریت در آ.
پ است.
فعالیتهایی که دانشجو باید در خلال این دوره بداند.
الف- فعالیتهایی که عمدتاَ در اداره آموزش و پرورش است که شامل آشنایی با دوایر کارگزینی، حسابداری، آموزشها، امتحانات میباشد.
ب- فعالیتهایی که عمدتاَ در مدرسه انجام میشود: اطلاعاتی که هر مدیر آموزش لازم است آنرا بداند.
اطلاعات فنی: هر محیط لازم است که با توجه به حوزه همکاری دبیران در این امر و شیوه کنترل کلاس و مدرسه، طرز تهیه سؤال چه تشریحی و چه تستی و چگونگی ارزیابی و سنجش از نمرات دانش آموزان و غیره اطلاعات کافی داشته باشد.
اطلاعات اداری: آگاهی از مقررات اداری و سازمانی مانند مقررات استخدامی، ترفیعات امور مالی، بخشنامهها، چگونگی ثبت نامهها در دفاتر و ثبت نام در مدرسه مطلع باشد.
اطلاعات روانشناسی: داشتن نقش عادی در مؤسسه با ایجاد انگیزش در کار کارکنان چگونگی حل و فصل مشکلات و نحوه تشویق و تنبیه دانش آموزان در حوزه مدیریت آموزشی یک سری عوامل انسانی وجود دارد ک بدون توجه به آنها نمیتوان محیط مدیریت را صفا بخشید پس بکارگیری روشهای متأثر و شناخت روانشاختی میتوان اتخاذ تصمیم را تصریح و تسهیل و تبعاَ بدون عیب انجام دهد.
بدین جهت استکه جنبه عملی ترفیع مدیریت مورد اهمیت قرار گرفته و سرنشت مدیران آینده باید در سایر آموزش تئوری و عملی صورت گیرد.
کارگزینی – دایره استخدامی کارگزینی: به کارگماری و استخدام نیروی انسانی مورد نیاز دستگاه.
رسمی آزمایشی رسمی مهمترین وظایف کارگزینی: 1- استخدام رسمی قطعی موقت 2- ترفیعات و مزایا 3- مرخصیها 4- بازنشستگی 5- ارزشیابی آزمایشی: به نوعی استخدام گفته میشود که فرد به مدت 2 سال به استخدام با حقوق مزایا مشخص به کار گرفته میشود.
قطعی: نوعی استخدام فرد پس از 2 سال استخدام آزمایشی پس از گزینش مجدد به استخدام قطعی آن سازمان در میآید.
پیمانه: نوعی استخدام میباشد که براساس عقد پیمان بین فرد و دستگاه به مدت یکسال با حقوق مشخص فرد به کار گرفته میشود اگر این پیماننامه به مدت 8 سال بین فرد و دستگاه تمدید شود فرد میتواند به استخدام آزمایشی درآمده و پس از 2 سال به استخدام قطعی درخواهد آمد.
قراردادی: نوعی استخدام است که براساس عقد قرارداد دو طرفه برای مدت مشخص بودن ایجاد مجوز استخدام فرد به کار گرفته میشود.
خرید خدمت: نوعی استخدام گفته میشود که فرد خدمات خود را در قبال حقوق مشخصی در اختیار آن دستگاه قرار میدهد.
برای استخدام چه نوعی سابقهای ملاک عمل است: 1- تمام وقت 2- حقوق گرفته باشد.
حقالتدریس: بکارگیری نیرو در قبال پرداخت حقوق در ازای ساعات کار مشخص .
حقالتدریس پاره وقت: نمیتواند استخدام شود و ساعات کار او 20 ساعت است.
حق التدریس تمام وقت: بعد از 4 سال استخدام میشود و ساعات کاری او 24 ساعت است.
ترفیعات و مزایا: برای تعیین حقوق فرد سه چیز مهم است.
مدرک- سابقه- پست حقوق مبناء گروه: گروه زیر سیکل: گروه 2 میگیرند.
گروه سیکل: گروه 4 دیپلم: گروه (6 ) میگیرند فوق دیپلم گروه (7) میگیرند.
لیسانس: گروه (8) فوق لیسانس گروه (9) دکتر گروه (10) میگیرند.
میگیرند فوق دیپلم گروه (7) میگیرند.
چه چیزهایی به کارکنان دولت پرداخت میشود.
حقوق مبنا – افزایش سنواتی- فوقالعاده شغل – سختی کار – آب و هوا- تسهیلات- عائله مندی- حق اولاد – جذب مدیران – جذب روستا – هزنیه مسکن – نوار مرزی.
فوقالعاده شغل بر اساس مدرک اگر سیکل است 100 درصد حقوق مبناء – سختی کار 30-10 درصد حقوق مبناء – بدی آب و هوا 5% حقوق مبناء.
نقل و انتقالات : جابجایی نیروی انسانی از منطقهای به منطقه دیگر این امر به منظور تسهیلات لاطم برای کارکنان میباشد.
نقل انتقالات عادی – موقت: برای یک سال تحصیلی انجام میشود.
5 سال سابقه عادی قطعی به شرط نیاز – عدم نیاز نقل و انتقالات موقت دارای چند بند است: جانباز 2- خانواده شهید 3- تبعیت از همسر 4- بخاطر بیماری مأموریت تحصیلی تمام وقت: به مأموریتی گفته میشود که فرد بصورت تمام وقت بدون انجام کار مشغول تحصیل باشد.
مأموریت تحصیلی پاره وقت: به مأموریتی گفته میشود که فرد نیمی از ساعات خود را مشغول به کار و نیم دیگر را مشغول به تحصیل شود.
یک کارمند در طول 30 سال به مدت 36 ماه میتواند از مأموریت تحصیلی استفاده کند ووقت برای دانشگاه دولتی- برای دانشگاه آزاد فقط برای جانبازان میباشد.
اعزام به مدارس خارج از کشور هر دو سال یکبار برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز مدارس ایرانی خارج از کشور با برگزاری آزمون کتبی و مصاحبه حضوری از بین کارمندان میشوند.
آموزش و پرورش نسبت به تأمین نیروی انسانی مورد نیاز اقدان به اعزام کارمند به مدت 2 سال در طول خدمتش یکبار میکند.
مرخصیها: اسنحقاقی- استعلاجی- مرخصی بدون حقوق – موردی( اضطراری) – ورزشی استحقاقی: فردکارمند بازاء یکسال ترمیمی تا 12ماه کارکرد تمام وقت یک ماه 30 روز میتواند از مرخصی استحقاقی استفاده نماید.
این مدت با پرداخت حقوق و مزایای کامل جز سابقه منظور میشود.
هر کارمند در صورت عدم استفاده از این مرخصی نسبت به ذخیره آن اقدام نماید در سالهای آتی میتواند از آن استفاده نماید.
هر کارمند در یکسال بیش از 4 ماه حق استفاده از مرخصی استحقاقی را ندارد مگر در شرایط سن بازنشستگی برسد.
استعلاجی: مرخصی که فرد در اثر بیماری حضور نداشته باشد در این صورت فرد بیمار با ارائه گواهی پزشکی میتواند از مرخصی استعلاجی استفاده نماید.
اگر مدت بیماری 3 روز بود بدون تأیید پزشک معتمد مرخصی صادر خواهد شد اگر از 3 روز بیشتر و کمتر از 21 روز بودبا تأیید پزشک معتمد مرخصی صادر خواهد شد.اگر از 21 روز بیشتر و از 4 ماه کمتر بود پس از تأیید کمسیون پزشکی صادر میشود.
امااگر از 4 ماه بیشتر شد در صورتیکه طول درمان بیماری وی طولانی تشخیص داده شود تا6 ماه مرخصی صادر میگردد.
هر فرد در طول یکسال بیش از 4 ماه حق استفاده از مرخصی استعلاجی را ندارد.
زایمان جز مرخصی استعلاجی میباشد.
مرخصی زایمان برای خانمها برای فرزندان اول، دوم، سوم، هر کدام 3 ماه و یک ماه مرخصی شیردهی روی هم 4 ماه فرزند چهارم 2 ماه.
دو قلو 4 ماه مرخصی – دوقلو به بالا یکسال.
مرخصی بدون حقوق: به مرخصی گفته میشود که فرد بنا به دلایل به مدت یکسال و در طول 30 سال به مدت 3 سال تقاضای مرخصی بدون حقوق مینمایند.
این مدت جزء سابقه فرد منظور خواهد شد.
فقط کسانی که ادامه تحصیل میدهند جزء سابقه حساب میشود.
مرخصی موردی: به مرخصی گفته میشود که هر یک از کارکنان دولت در صورت مواجهه با این موارد میتواند به مدت 3 روز از آن استفاده نماید.
ازدواج خود یا فرزندانش 2- دارا شدن فرزند 3- مراقبت و پرستاری از همسر و فرزند در اثر بیماری 4- احراز توسط مقامات قضایی 5- برای فوق اقوام درجه 1و2 به مدت سه روز مرخصی ورزشی: به مرخصی گفته میشود که طبق مصوبه دولت کلیه کاروانهای ورزشی بازکنان ورزشی، هیاتهای ورزشی میتوانند از مرخصی ورزشی بدون هیچگونه محدودیتی از لحاظ مدت، بدون هیچ مجوز و مدیر کل دستگاه از آن استفاده کند.
مرخصی شیر: به مرخصی گفته میشود که خواهران کارمند جهت شیردهی فرزند خود تا 20 ماهگی هر روز یک ساعت در دو نوبت میتواند از آن استفاده کنند بدون آنکه جزء هیچیک از مرخصیها ثبت شود.
بازنشستگی مرد داوطلبانه خانم شرایط قانونی شرط بازنشستگی برادران 50 سال سن تمام یا 25 سال سابقه کار تمام بصورت داوطلبانه و در شرایط معمولی داشتن 30 سال سابقه تمام وقت یا 65 سال سن تمام به بازنشستگی نائل خواهد آمد خواهران در شرایط عادی با 30 سال سابقه کار تمام بدون در نظر گرفتن سن و بصورت داوطلبانه و با 20 سال سابقه کار تمام میتواند بازنشست شوند.
حقوق بازنشستگی به ازای هر سال 1 ماه.
ارزشیابی: هر یک از کارکنان دولت در طول سال طبق فرمهای تنظیم شده قبلی ارزشیابی میشوند نتایج این ارزشیابی در افزایش حقوق سالانه، صدور گروههای تشویقی، پرداخت فوقالعاده شده کارکنان موثر خواهد افتاد.
لیسانس با گروه 8 استخدام میشود هر 4 سال یک گروه حداکثر گروه برای لیسانس 14 میباشد.
گروه 12، 13،14 گروه ممتاز گفته میشود.
گروه ممتاز به شرط داشتن سابقه و کسب امتیاز لازم صادر خواهد شد.
گروه 12 لیسانس 16 سال سابقه و 70 امتیاز- گروه 13 -20 سال سابقه 90 امتیاز- گروه 14- 24 سال سابقه 115 امتیاز.
حداکثر گروه کارکنان دولت 20 و یک فرد در طول خدمت میتواند تا 4 گروه تشویقی کسب کند.
سایر امور عندالزوم: صدور ابلاغ کلیه کارکنان- صدور گواهی اشتغال به کار- برقراری وظیفه برای کارکنان حقوق فوت شده- صدور کارت تحصیلی برای معلمان- صدور ابلاغ مأموریت کارکنان- صدور کارت شناسایی و سازماندهی نیروها.
شرح وظایف آموزش راهنمایی و ابتدایی: با توجه به تغییراتی که در سیستم سازمانی آن بوجود آمده اداره کل آ.پ به سازمان آ.پ تبدیل شده است.
ریئس ادراه آ.پ دارای 3 معاون میباشد- معاون پشتیبانی- معاون امور متوسطه فنی و حرفهای- معاون عمومی و پروشی.
معاون عمومی پرورشی: هر کدام دوایر پوشش خود دارند در آ.پ عمومی پرورشی معاونت و شرح وظایف آن به قرار زیر است.
کلاَ بخشنامهها مسائلی که مربوط به اصول عمومی و پرورشی است.
از شاخه معاونت عمومی بخشنامهها ارجاء میدهند به دبیرخانه در آنجا ثبت میشود مهر میخورد در آموزش عمومی آموزش راهنمائی ابتدائی را دارا میباشد.
همه دوایر مربوط به معاونت عمومی و پرورشی.
شرح وظایف: 1- دریافت نامهها مربوط به آموزش از دبیرخانه و توابع آنها پیش متصدیان آموزشی جهت اقدام لازم.
هر دوایرهای در حال حاضر در آموزش راهنمائی یک مسئول و یک متصدی در متوسطه یک مسؤل و دو متصدی خدمت میکنند.
تغییراتی که ایجاد شده در آ.پ در دوایر ک ذکر شده مسؤلین کارشناسی شدهاند متصدیان آنها کاردان شدهاند، در آموزش ابتدائی هم یک کارشناس و یک متصدی داریم.
نظارت بر تنظیم سازمان آموزش واحدها در اول هر سال تحصیلی چه در آموزش ابتدائی یاراهنمائی یا متوسطه از وظایف مقامات به سازمانهای آموزشی است.
همکاری با کارگزینی در خصوص تهیه پیشنویس ابلاغ همکاران.
در واحهای آموزشی ک هبعنوان کاردان مراجعه میشود با کدهای مشکلی ابلاغی مشخص میشود.
در کلیه ابلاغهای مالی و اداری بعهده کارگزینی است.
اقدام ابلاغ بخشنامهها و دستورالعملهای مربوط به واحدهای آموزشی بخشنامهها ب دو صورت ابلاغ میشود از اداره کل به اداره آ.پ به مناطق خود.
ادارههای ذیربط اقدام به پخش بخشنامهها میکنند.
پیشبینی نیلزهای واحدهای آموزشی از نظر دبیر، معلم و وسایل مورد نیاز واحدهای آموزشی همکاری با حسابداری، آمار، بودجه، کارپردازی، ساختمان، در واحدهای آموزشی بازدید وارد قسمت آموزشی است.کارهای حسابداری آماری و ساختمانی.
بررسی صورت جلسات تنظیمی در انجمن اولیاء و مربیان شورای آموزگاران و دبیران و شرکت در جلسات آنها در صورتیکه نیاز باشد.
بررسی گزارشهای معلمین راهنما و انجام اقدامات لازم درباره آنها ولی در آموزش راهنمائی متوسطه معلم راهنما نداریم چرا که در این مقطع درسها تخصصیتر میشوند به همین دلیل ممن است اطلاعات کافی برای اشخاص مراجعه کننده وجود داشته باشد.
پیشنهاد صدور ابلاغ رؤسا برای اساس مقرارت مربوط موافقت شورای سازمانی در اداره شورایی تشکیل میشود به نام شورای سازماندهی درا ین قسمت مسؤلین قسمتهای آموزشی ر اپیش از همه شایسته مدیریت باشد جهت خدمت مدیریت اعلام میکنند در مقطع ابتدائی تا سقف 150 دانشآموز یک تا 435 نفر یک معاون ولی به محض اینکه 426 دانشآموز در راهنمائی از 125 یک معاون تا 325 .
اقدام به ارسال فرمهای ارزشیابی مربوط به کارکنان آموزشی همه مسائل و کلیه افراد ارزشیابی میشوند.
یک مدیر در قالب دوره آموزشی به دفتردار، معلم، معلم پرورشی و خود ارزشیابی میکند.
مدیران واحدهای آموزشگاه راکارشناس با مسؤل آموزشی انجام میدهد دبیران مسؤل آموزش آنها را ارزشیابی میکنند معاونین را مسؤل آموزش ارزشیابی میکند.
و در اخر مسؤل یا کارشناس آموزش را اداره انتخاب و ارزشیابی میکند.
حداقل نمرهای که برای ارزشیابی در نظر گرفته میشود 17 است.
در هر واحد آموزشی به تعداد هر 15 نفر که به مثل داشته باشیم یک نفر را بعنوان نیروی برجسته انتخاب میشود و به اداره پشنهاد میشود.
همکاری با مسؤلین ترتبیت بدنی امور تربیتی علاوه براینکه تربیت بدنی هم یک واحد از شاخهای اقسمت پرورشی است ولی با آموزش عمومی ارتباط دارد.
کنترل و نظارت تربیت بنی با واحد تربیت بدنی است.
مسؤل تربیت بنی کارهای ورزشی واحد تربیت بدنی را بر عهده دارد.
پاسخگو به سؤالات مراجعین در خصوص آموزش.
در قسمت آموزش کارشناسی باید در کلیه مقررات و آیین نامهها و بخشنامه مسؤل متصدی داشته باشد که هر مراجعی که مراجعه میکند بتواند پاسخگوی جواب اربار رجوع باشد.
بههمین دلیل رسم براین استکه برای پاسخگویی به یک نامه هر فرد 24 ساعت فرصت دارد ک به نامهها پاسخ بدهد.
بازدید مرتب از واحدهای آموزشی ونظارت بر امور آموزشی اداری و ساختمانی ارزشیابی از کار رؤسا و معاونین، مدیران، آموزگاران برابر فرمهای نظیم شده در رابطه ارزشیابی نظارت بر کار متصدیان رسیدگی بر وضع دبیران و آموزگاران اضافی و سیار بلاتکلیف که در قالب واحدهای آموزشی ممکن است.
رسیدگی به کنترل دقیق کارکنان یمار کسانیکه در مرخصی استعلاجی یا در حال استراحت هستند و استفاده مجدد از آنها پس از بهبودی.
انجام سایر امور اداری ارجاعی مربوط عندالزوم کمیسیون خاص.
آ.پ که رئیس اداره، معاونین، مسؤل امتحانات، کارشناس مقطع و یک مدیر از بین مدیران کار رسیدگی به دانشآموزان خاص در کمسیون مورد بررسی قرار میگیرند.
در آئین نامهها امتحانات مدیر موظف است تا تاریخ 15/8 تمام پروندههای دانشآموزان راکنترل کند تا از لحاظ نمرهای برای دانشآموزان مشکل وجود نداشته باشد و یا از لحاظ سنی اگر دانشآموزی که وارد مقطع اول ابتدائی میشود اگر به سن مورد نظر نرسده باشد موظف است از ورود این فرد به مدرسه خودداری نماید.
( نقص پرونده از مسائل مهمی است ک در قسمت آموزش و پرورش مورد بررسی قرار میگیرد.) در دوره ابتدائی حداقل سن ثبت نام 6 سال تمام.
حداکثر آن در مناطق شهر 9سال و در مناطق روستائی عشایری 11 سال تمام.
حداکثر سن ثبت نام در دوره ابتدائی در ماطق شهری 14 سال تمام.
در مناطق روستائی و عشایری 16 سال.
دردوره راهنمایی حداکثر سن ثبت نام در پایه اول، دوم، سوم در مناطق شهری 15 ، 16، 17 سال تمام در مناطق روستائی و عشایری 17 ،18،19 سال تمام خواهد بود.
در دوره متوسطه حداکثر سن در پایه اول، دوم، سوم، ودوره پیش دانشگاهی در مناطق شهری و روستایی، عشایری 18،19،20،21 سال.
فصل دوم آموزش عملی کارورزی (1) بخش اول : موقعیت مدرسه مشخصات، فضای فیزیکی ودفتر مدرسه: «مجتمع آموزشی کودکان استثنائی (کم توان)» این مدرسه در شهرک باغستان واقع شده است.
مشخصات فیزیکی مدرسه: نوع ساختمان اسکلت فلزی میباشد دارای دو طبقه میباشد.
دارای دو سالن بزرگ در ابن سالنها دفتر معاون- دفتر مدیر- و دفتر دفتردار وجوددارد.
مساحت زمین 1500 متر مربع زیر بناء 1300 متر مربع دارای دفتر معاون – دفتر مدیر- نمازخانه- اطاق انباری میباشد.
دارای دفتر فتوکپی هم میباشد.
تعداد دستشوئی : 6 عدد تعداد شیرهای آبخوری 8 عدد دارای نور کافی، روشن، هر کلاس دارای دو پنجره میباشد.
داراب زمین ورزشی( هندبال- فوتبال) دارای وسایل ورزشی از جمله توپ فوتبال – توب بسکتبال مشخصات فضای فیزیکی و دفتر مدرسه: » مجتمع آموزشی کودکان استثنائی (کم توان)« در شهرک باغستان واقع شده است.
دارای دو طبقه میباشد.
دارای 2 سالن میباشد که در یک طرف سالن دفترمعاون- دفتر مدیر- دفتر دفتردار وجود دارد.
نمای ساختمان آجر نما میباشد.
دارای سالنهای نمازخانه، دفتر دبیران، دفتر امور تربیتی، کارگاه فنی، ازمایشگاه میباشد.
دارای زمین فوتبال، هندبال، و امکانات ورزشی محدود میباشد.
بودجهبندی دروس: دبیران و معلمان جمع میشوند و راجع به اینکه کتاب را تقسیمبندی میکنند از فلان بخش 2 نمره و از بخش دیگر 3 نمره بدهیم.
این جلسات ماهانه که تشکیل میشود از هر دروس سر گروه دارد و در آنجا نحوه سؤال دادن چگونه باشند.
دانشآموزی اینقدر نوشت چقدر به او نمره بدهند.
بخشهای کتاب را تقسیبندی میکنند تا از این بخش چند نمره داده شود.
کدهای بخشنامههای از آموزش و پرورش: روابط عمومی – بسیج کد 21 کد 12 روابط عمومی حراست- ایثارگران کد 21 کد 13 حراست معاونت آموزشی – مکتب قرآن معاونت آموزشی کد 30 آموزش ابتدائی و راهنمایی آموزش ابتدائی کد 33 راهنمائی کد 34 کار دانش 45 امور تربیتی 55 آموزش متوسطه – امتحانات کد 41 کد 46 تربیت بدنی- ستاد اقامه نماز کد 57 برنامهریزی و آمار – رسیدگی ارزشیابی کد 61 کد110 مهر شیفت مجتمع آموزشی کودکان استثنائی میباشد.
جهت باطل کردن تمبر از مهر اسلام پیروز است استفاده میشود.
هنگامیکه دانشآموز در درسی حد نصاب نمره نیاورد از تبصره استفاده میکند.
هنگامیکه دانشآموز در شهریور ماه حد نصاب را نیاورد مردود آن سال تحصیلی میباشد واز این مهر استفاده میشود.
مهر مربوط به انجمن و اولیاء مجتمع آموزشی کودکان استثنائی میباشد.
برای ثبت نام از این مهر استفاده میشود.
مهر مربوط به کتابخانه مجتمع آموزشی کودکان استثنائی میباشد.
به هنگام قبولی شهریور دانشآموزان از این مهر استفاده میشسود.
مهر مربوط به شیفت 2 مدرسه راهنمایی پسران میباشد.
تذکر: بدلیل پیشرفتهای علمی و رویکار آمدن کامپیوتر اکثر نامههای دانشآموزان بصورت کامپیوتری میباشد بنابراین دیگر از بعضی از این مهرها استفاده لازم را نمیبرند.
بخش دوم: دفاتر دفتر اندیکاتور: بخشنامهها و آئین نامههای که از طرف ادراه آموزش و پرورش به مدارسارسال از بخشنامه نوشته میشود در دفتر اندیکاتور، دفتردار هر بخشنامه را شمارهگذاری میکند هر شماره از شروع سال تحصیلی از (1) تا الی آخر میباشد.
مدیر مدرسه پس از خواندن بخشنامه نامهها را که مربوط به قسمتهای مختلف در مدرسه میباشد ارسال میکند.
دفتر جلسات شورای دبیران: در طی یکسال تحصیلی در هر مدرسهای هر یک ماه یکبار جلسهای با ریاست مدیر مدرسه تشکبل میگردد که در این جلسه به بحث و گفتگو در مورد مشکلات تحصیلی دانش آموزان، امتحانات هر ثلث و میزان پیشرفت تحصیلی دانشآموزان میپردازند.
که پس از پایان هر جلسه تصمیمات و بحثهای گفتگو شده میان دبیران در دفتری ثبت میگردد و در پایان سال تحصیلی در دفتر ثبت میِشود یک نسخه آن به آموزش و پرروش ارسال میگردد.
دفتر حضور و غیاب کارکنان: در این دفتر نام و نام خانوادگی دبیر مربوطه، ایام هفته، ورود و خروج کارکنان را شامل میشود که دبیر یا معلم در هنگام ورود دفتر را امضاء و در هنگام خروج از مدرسه آنرا امضاء میکند.
هر هفته توسط مدیر مدرسه دفتر مورد نظر امضاء و مهر میشود و اگر معلمی به علتهای مختلف غیبت کند در پایان هفته غیبت آن روز ثبت میگردد.
در ایام تابستان فقط مدیر، معاونین و معلمانی که برای کلاسهای جبرانی به مدرسه میآیند دفتر حضور و غیاب را امضاء میکنند.
دفتر حضور غیاب کلاس: در شروع هر سال تحصیلی به معلمین دفتری داده میشود تا اینکه هر معلمی که وارد کلاس میشود به حضور و غیاب دانش آموزان بپردازد و در پایان هر روز که بچهها تعطیل میشوند.
معلم دفتر را به معاون مدرسه تحویل میدهد معاون مدرسه به بررسی دفتر پرداخته و اگر دانشآموزی غیبت داشته باشد روز دیگر معاون غیبت دانشآموز را پیگیری میکند.
دفتر آمار دانشآموزان: در مورد ورودیهای تحصیلی دانشاموزان هر مدرسه میباشد که در آن نام و نام خانوادگی دانشآموز، رشته تحصیلی، کد دانشآموز، آدرس منزل در آن ثبت میگردد.
درپایان این دفتر گزارش اجمالی از کل ورودیهای دانشآموزان مدرسه، رسته تحصیلی( نظری- عمومی) ثبت میگردد و به تأیید مدیر مدرسه میرسد.
دفتر آمار دانشآموزان: در مورد ورودیهای تحصیلی دانشآموزان هر مدرسه میباشد که در آن نام، نام خانوادگی، دانشآموز، رشته تحصیلی، کد دانشاموز آدرس منزل در آن ثبت میگردد در پایان این دفتر گزارش اجمالی از کل ورودیهای دانشآموزان مدرسه، رشته تحصیلی( نظری- عمومی) ثبت میگردد و به تأیید مدیر مدرسه میرسد.
دفتر امتحانات: پس از آنکه نمرات دانشآموزان مدرسه جمعآوری وثبت شد این نمرات به اداره آموزش و پرورش فرستاده میشود و اداره نمرات را بصورت کارنامه تحصیلی درآورده در همه نمرات دانشآموزان مدرسه را در دفتر امتحانات ثبت میکند و مجدداَ برای مدرسه مورد نظر میفرستد در اصل مجموعه کارنامههای تحصیلی یکسال تحصیلی دانشآموزان یک مدرسه میباشد که در دفتر امتحانات ثبت میشود.
دفتر انظباط: در هر مدرسه دفتری به نام دفتر انظباط وجود دارد که معاون مدرسه در پایان نوبت اول، دوم، سوم، هر سال تحصیلی وضعیت هر دانشاموز را مورد بررسی قرار میدهد که شامل رفتارهای اخلاقی، غیبتهای غیر موجه، اخراج از کلاس توسط معلم، وضعیت ظاهری، طرز برخورد با مسؤلین مدرسه میباشد که با توجه به این فاکتورها معاون نمره دانشآموز را در آن دفتر ثبت میکند.
که در دفتر نام و نام خانوادگی دانشآموز علت غیبت، تاریخ غیبت ثبت شده است.
دفتر مخصوص دبیران: دفتر مخصوص دبیران مربوط به هر معلمین و دبیران است که هر معلم یا دبیر بطور جداگانه دفتری درباره دانشاموزان خود دارد که درآن نمرههایی که در طول روز از دانشآموزان درس پرسیده میشود در دفتر ثبت میگردد.
دفتر اموال – فاکتورها- ثبت خرید: در این دفتر تمام اموال مدرسه شمارهگذاری میشود و در آن ثبت میگردد همچنین از اول سال تحصیلی تا پایان سال هر نوع اموالی که برای مدرسه خریداری شود در این دفتر ثبت میگردد.
در این دفتر شامل نوع کالای خریداری شده تاریخ خرید، مبلغ پرداخت شده کالا، مکان خریداری شده نوشته شده است همچنین فاکتورهایی که در آن نوع کالا و مبلغ آن نوشته شده در دفتر ثبت و بایگانی میگردد.
دفتر ارسال مراسلات: نامههایی که از طرف مدرسه به بیرون فرستاده میشود در آن ثبت میگردد مانند گواهی برای صدور شناسنامه گواهی اشتغال به تحصیل، درخواست مدارک دانشآموزان از سایر مدارس میباشد که در این دفتر موضوع درخواست نوشته تاریخ آن ثبت میگردد همچنین عنوانهای هر نامه هم در دفتر نوشته میشود.
دفترهایی که به فرم نیستند: دفترهایی جدای از دفترهای که در دسترس دفتردار وجود دارد شامل میشود و اصولاَ مربوط به دفترهایی میشود که زیاد از آن استفاده نمیشود.بعضی از دفاتر کوچک مربوط به هر مدرسه را نیز شامل میشود.
دفتر آزمایشگاه و وسایل آزمایشگاهی مدرسه: دفتری که در آن وسایل موجود در آزمایشگاه در آن ثبت شده است.
که نوع وسیله شماره ثبت، تاریخ را شامل میشود.
همچنین هنگامیکه دانشاموزان یک کلاس برای آزمایش یک مادهای که در درس علوم خواندهاند به آزمایشگاه میروند.
پس از اتمام آزمایشات گزارش و نتیجه آزمایشات د ردفتر ثبت میشود و به امضاء دبیر آزمایشگاه و متصدی آزمایشگاه میرسد.
دفتر معاون مدرسه – رسید پروندهها: هر معاونی یک برگه جداگانه دارد که در هر برگه از این دفتر مشخصات دانشآموز نوشته شده است روی هر برگه یک قطعه عکس نیز چسبانده شده است که در این برگه وضعیت تحصیلی، وضعیت اخلاقی دانشآموزان در آن ثبت میشود.
اما در مورد رسید پروندهها: در مورد پرونده دانشآموزانی میباشد که به دلیل مختلف از جمله دانشآموزانی مردودی، دانشآموزان اخراجی و دانشآموزانی که از یک مدرسه به مدرسه دیگر بخواهند نقل مکان کنند شماره پروندهها آنها در دفتری ثبت شده و تاریخ میخورد پس از آن پرونده به دست پدر یا مادر دانشآموز داشته شده و از آنها امضاء و انگشت گرفته میشود که نشانه تحویل پرونده فرزندشان به آنهاست.
دفتر برنامه کار مدیر: در اول سال تحصیلی مدیر مدرسه یک برنامهریزی میکند که بر اساس آن تاریخ جلسات مختلف و برنامهریزی آموزشی و پروشی را تعیین و به روز عمل میکند و نتیجه جلسات را در آن دفتر ثبت میکند.
پرونده کارکنان : هر کارمندی دارای یک پرونده در بایگانی اداره میباشد که شامل آخرین حکم کارگزینی فرم شروع به کار، فیش حقوقی، فرم نوافقی بین مدیر و دبیر میباشد در طی سال تحصیلی و همچنین سنوات کاری معلم را دارا میباشد.
لیست معلم: دو نوع لیست وجود دارد لیست نوبت اول، لیست نوبت دوم، که یک یا دو هفته قبل ار امتحانات چاپ میشود و تئسط معاون به معلمان تحویل داده میشود.
و معلمان هم نمرات هر ثلث را بدون خطخوردگی با خودکار مشکی در لیست نوشته و تحویل دفتردار میدهد.
در صورت خط خوردگی نمره صحیح را در قسمت ملاحظات مینویسند.
دفتر دار هم موظف است یا یک یا دو هفته بعد از امتحانات آنها را ثبت کند و برای اداره ارسال نمایند و اداره نمرات را بصورت کتابچه در آورده و به مدرسه ارسال مینماید.
کارنامه تحصیلی: همان نمرات پایانی سالانه هر دانشاموز میباشد که در طی 9 ماه تحصیلی نتیجه آنرا دریافت میکند.
اگر دانشآموزی مجموع نمراتش به حد نصاب در ثلث دوم نرسد تجدید میباشد.
دادن این کارنامه به دانشآموزان برای مطلع شدن والدین و خود دانشآموزان به وضعیت تحصیلی در طول یکسال تحصیلی میباشد علاوه برریز نمرات ترم اول و ترم دوم با ضریب نوشته میشود در پایان مجموع کل درس و معدل کل ثبت میگردد.
کارنامه موقت: این کارنامه در هر نوبت ترم داده میشود پس از پایان امتحانات در ترم اول این کارنامه داده میشود تا دانشآموز نتیجه و، وضعیت تحصیلی خود را در ترم اول را ببین تا اگر در درسی ضعیف و یا تجدید شده است تلاش و کوشش زیادی را برای ترم بعد انجام دهد.
در این کارنامه نام ، نام خانوادگی دانشآموز، مقطع تحصیلی، ریز نمرات ترم اول یا دوم نوشته شده است.
لیست مادر: کلیه نمرات دروس مختلف در آن لیست ثبت میشود و نهایتاَ قبولی و مردودی دانشآموز درآن مشخص میشد.
تمام لیستهای معلمان در آن ثبت میگردد و در حال حاضر لیست نمرات معلم در کامپیوتر ثبت و دیگر نیازی به لیست مادر نمیباشد.
بخش سوم: انجمن اولیاء و مربیان اهداف انجمن اولیاءوحخظرس مربیان مدرسه: تفکر، تلاش، یاری و همکاری در جهت بهبود و پیشبرد هرچه بهترامرآموزش و پرورش دانشآموزان مدرسه و توجه خاص به تربیت مطلوب فرزندان شاهد.
جلب توجه اولیای دانشآموزان و کارکنان مدرسه نسبت به مسایل دینی، تربیتی، اخلاقی ، اجتماعی و مشاوره با آنان بمنظور هماهنگ کردن روشهای تربیتی و آموزشی در محیط خانه و مدرسه، ایجاد و تحکیم پیوندهای انسانی، عاطفی، اخلاقی، و اجتماعی بین اولیای دانشآموزان و مربیان مدرسه.
بهرهمندی از امکانات اولیای دانشآموزان در جهت همکاری و نظارتهای پزشکی و بهداشتی مداوم.
بهرهگیری هرچه بیشتر از روحیه تعاون اولیای دانشآموزان و دیگر افراد خیر علاقهمند در جهت تهیه و تدارک و تکمیل امکانات آموزشی و پرورشی مدرسه نظیر کارگاه، آزمایشگاه، کتابخانه، نمازخانه، فضاهای ورزشی و توسعه ساختمان و حیاط مدرسه.
وظایف انجمن اولیاء و مربیان مدرسه: مشاوره و برنامهریزی در جهت تحقق هرچه بیشتر اهداف انجمن.
تهیه برنامه بهداشتی و پزشکی با مشاوره افراد آگاه و کمک مراقبان بهداشت و نظارت بر اجرائی آن در مدرسه.
ارائه پیشنهادها و طرحهای مفید به مدیر مدرسه و اداره آموزش و پرورش برای بهبود تعلیم و تربیت دانشآموزان.
همفکری و همکاری با مدیر مدرسه درجهت برنامهریزی و تشکیل کلاسهای آموزشی خانواده و برگزاری سایر جلسات ضروری با شرکت اولیای دانشآموزان مانند دعوت اولیای هر کلاس با حضور مربیان مربوط.
همفکری و همکاری با مدیر مدرسه در جهت برنامهریزی و تشکیل جلسات عمومی و اولیاء حداقل هر سه ماه یکبار بمنظور اگاهی از وضع آموزشی و تربیتی فرزندانشان.
همفکری وتلاش در برنامهریی و برگزاری جلسات بهنگام اعیاد و ایام ا… و سایر روزهای مناسب بمنظور بزرگداشت این روزها و تشویق دانشآموزان کوشا.
اولیای فعال و مربیان تلاشگر با حضور اولیاء مربیان مدرسه.
فراهم کردن امکانات تحصیلی و تهیه هدایا مانند پوشاک و غیر آن برای دانشآموزانی که احیاناَ از این امکانات به حد کافی برخوردار نیستند.